בית פורומים עצור כאן חושבים

החוויה הדתית. דרכי הזיהוי והטיפול.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/6/2012 13:39 לינק ישיר 
החוויה הדתית. דרכי הזיהוי והטיפול.

1. מהי החוויה הדתית.
חוויה דתית הינה רגש אותו חווה האדם כאשר לדעתו הוא חווה אותו בהקשר לציווי דתי או חיבור עם ישות דתית.

החוויה הדתית יכולה להיות פיזית - הפרשת אדרנלין לדוגמא, והן אינטלקטואלית. - הרגשה של האדם כי מישהו "מקשיב" לתפילתו וכדו'.

2. זיהוי מקורה של החוויה הדתית.
ככל שאין לאדם נפקא מינה מעשית מהחוויה הדתית, פחות הוא הצורך שלו בזיהוי מקורותיה והגורמים לה. מי שחווה חוויות כתוצאה ממשחקי כדורגל, ממשיך ללכת אליהן לא בגלל שזיהה בוודאות את מקורה של החוויה, אלא מאחר שמבחינתו אין משמעות למקורה. כדורגל = חוויה מבחינתו.

ככל שלאדם תהיה נפקות גדולה יותר כתוצאה מהחוויה, חשובה יותר בדיקת מקורותיה. 

דוגמא שניה: אדם שיחווה חוויה דתית בכל פעם שייגש אל המקרר, ישמח לעשות זאת בצורה קבועה.
ברגע שבחווייתו המקרר יצווה עליו לתרום כסף למקררים מעוטי יכולת, או להרוג את אשתו, יהיה עליו (ועלינו) לבדוק את מקור החוויה.

3. שימוש בחוויה כראיה מציאותית.
אין ספור נתונים אמפיריים הבנויים האחד על השני, בונים מארג לו אנו קוראים "מציאות".
על מנת לקבל ולאגור ידע, אנו משתמשים בנתונים שונים אליהן הגענו בדרכים שונות. חלקן בצורה חושית, חלקן בצורה לוגית.
ככל שנרצה לבנות חלקים מהמציאות באמצעות שימוש בנתון הלקוח מחוויה דתית, חובה עלינו לבדוק את אותה חוויה באמצעות אותם כלים בהם אנו משתמשים כלפי כל נתון אמפירי אחר במערכת המציאות.

השימוש בחוויה, יכול שיעשה בדרך סופית - ברור לי שהחוויה נובעת מX וע"כ, לוגית, נובע Y. ויכול שתיעשה בדרך סטטיסטית. - ב66% מהפעמים X נובע מ Y וע"כ Z. בדרך כזו ברור שכל נכונותו של Z וכל מה שנבנה על גביו, נכון ב66%.

4. השימוש כראיה כלפי אנשים אחרים.
ככלל, אין אפשרות להעביר את החוויה לאנשים אחרים. יכול האדם לתאר את שהרגיש, אך לעולם לא יחווה הוא בדיוק את שחווה חברו.
בפועל, רבים הם אלו המתנהגים ע"פ חוויותיהם. מעטים הם אלו הקובעים נתונים ע"פ חוויותיהם ככל שלדבר יש השלכה מעשית כלפי מישהו אחר.

לשם הדוגמא נספר  עלמשפט רצח בו יושב לדין השופט המוערך ביותר בארץ. שופט המקובל עלינו מאז ומתמיד כאדם הישר ביותר ואשר על פיו נעשה הכל מאז ומתמיד. אם בתום המשפט הוא יפסוק כי הנאשם חייב וינמק זאת ב"חוויה דתית" שחווה, אנו נעיפנו אחר כבוד לבית חלושי המוחין הקרוב.
כל זאת על מה? הרי היה מוחזק כנאמן מאז ומתמיד ומדוע לא נאמינו בחוויה הדתית שחווה? 

5. זיהוי מקורה של החוויה.
מקורות אפשרים לחוויה הם רבים. מגוון האפשרויות הפסיכולוגיות והפיזיות היכול לגרום להרגשת חוויה רבות מספור. ככל שהחוויה אמורה להוכיח מידע כלשהו, יש להיות בטוחים כי היא אכן נובעת מכח עליון כלשהו ולברר בדיוק מיהו.

בירור זה יכול להעשות רק באותם כלים בהם אנו משתמשים כלפי כל נתון אמפירי אחר.
כל אותן כללי ההיגיון והלוגיקה הידועים לנו, איתן יעמדו על מקומם בבדיקה זו. אין שום סיבה שנסבול טיעון מעגלי כאן אם לדעתינו הוא מטומטם בכל מקום אחר.

הדרך הראשונה שלנו, תהיה השוואה בין הרגשתינו וחוויתינו, לחוויות דומות של אנשים אחרים. אם בסיכומו של יום יתברר כי ככל שזה נוגע לכל ענין אחר, או לכל דת אחרת, אין החוויה מצביעה אלא על הבעיה הפסיכולוגית של החווה, יהיה עלינו לקבל את אותה מסקנה גם כלפי חוויותינו שלנו.

6. דרכי הטיפול.
   1. זיהוי החוויה ומקורה.
   2. ביטול הנחת המבוקש.
   3. בדיקה אובייקטיבית באותם כלים המשמשים אותנו כלפי כל בדיקה אמפירית אחרת.
   4. השוואה לחוויות של אנשים אחרים, דתות אחרות וכו'.
   5. די לצביעות.

7. ולעולם המעשה:
אתמול בלילה חווה מוחמד חוויה דתית, בה נאמר לו כי עליו לטפס על מצוקי דרגות ומשם עליו לעוף כציפור ללמטה. בכך הוא יביא את האימאם הנעלם.
מוחמד שלנו, אמנם סובל מהתניות חינוכיות פסיכולוגיות המקשות עליו לחשוב בהגיון, אך עקב כובד המשקל של תוצאות החלטתו עליו להתאמץ ולשקלל את הנתונים. 
מצד אחד יכול הוא לאבד את חייו.
מן הצד השני יכול הוא להביא גאולה לעולם וחיי נצח לו עצמו, לשבת עם שי'חים נכבדים בסעודתו של לוויתן ועטרותיהם בראשיהם ונהנים מזיו מוחמד, והכופרים היהודים יאבדו כולם מן הארץ, ותהיה מלכות אללה שלמה, וכו' וכו' וגומר.
אולי צריך הוא להשתמש בהימורו של פסקל? כמה טוב צפוי לעומת חיי בן אדם אחד!

תכלע'ס, מה לדעתכם הוא צריך לעשות?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 14:16 לינק ישיר 

אם הייתי במלון ומאד נהנתי ממנו, הגיוני שאמליץ עליו גם לאנשים אחרים שאכפת לי מהם ואני רוצה שיהנו גם.
כך גם לגבי החוויה הדתית. אדם חווה חוויה שנותנת לו סיפוק והרגשה טובה, הכי הגיוני בעולם שהוא ירצה להעביר אותה לאחרים.

היכן יש פה בעיה שצריך לטפל בה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 14:17 לינק ישיר 

יאפ. זו הייתה דוגמת המקרר.
אם תתחיל לחשוב שהמלון מצווה עליך למרר לאנשים אחרים את החיים - שם תתחיל הבעיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 14:22 לינק ישיר 

מה הבעיה למרר לאנשים אחרים את החיים, כל עוד ואני נהנה מזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 14:24 לינק ישיר 

לך אישית - אולי אין בעיה, לחברה כן.

ומכל מקום ברגע שלך יש מודעות עצמית לזה שאתה ממרר לאנשים אחרים את החיים כי זה עושה לך טוב - בנינו אין ויכוח. זו בדיוק הייתה טענתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 14:28 לינק ישיר 

לא הבנתי לאן אתה חותר. אתה טוען נגד החוויה הדתית, בעד החוויה הדתית, או בכלל על חוסר מודעות עצמית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 14:51 לינק ישיר 

נגד השימוש בחוויה הדתית כשלעצמה כנתון אמפירי בבירור המציאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 18:25 לינק ישיר 

אתה מתכוון שאיזה אידיוט קבע שעצם החוויה מוכיחה על נכונות הדת?

מי אמר דבר כזה?

להפך.
י"ל קבע שמי שחותר לחוויה בעבודת ה' הוא עובד רק את עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 18:28 לינק ישיר 

צענע, גם אני חושב שזה אדיוטי,
ומי שמשתמש בזה עושה זאת כמובן "בחכמה" בתוך מכלול.

בין עם זה מכלול מעגלי או מכלול שמבוסס גם על דברים אחרים.

הטענה שלי היא שזה לא יכול לשמש ככלום כל זמן שאין בירור יסודי על מקורות החוויה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 18:40 לינק ישיר 

אין צורך בשום ברור יסודי על מקורות החוויה מאחר והטענה הזאת,אם היא קיימת ,אין לה שחר.

אבל אם תביא ציטוט נראה על מה מדובר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 19:02 לינק ישיר 

"נגד השימוש בחוויה הדתית כשלעצמה כנתון אמפירי בבירור המציאות". החוויה הדתית של מוחמד (בניגוד למשמעותה) היא חלק מהמציאות לא פחות ממצוקי דרגות. אם הבנתי נכון, הבעיה שלך היא פגיעה באחרים כתוצאה ממנה. הרי נערות רבות בעקבות מעין-חויה-דתית מרגישות צורך לתרום כסף, לא למקררים מעוטי יכולת אלא לזמרים מרובי יכולת וזה נחשב אפילו יחסית נורמלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 19:33 לינק ישיר 

http://en.wikipedia.org/wiki/God_helmet

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 21:02 לינק ישיר 

אלי

איקון ירוק על פתיחת הנושא החשוב מאד לפורום שלנו.

אני מוסיף על דבריך. ורוב מה שאני כותב כבר מפורט בספר הראוי לעיון "החויה הדתית לסוגיה" של וויליאם ג'יימס. לשמחתנו הוא נמצא בתירגום עברי. מומלץ לכל ספריה של עצכחניק. אולי עדיין ניתן להשיג במחירי שבוע הספר.

חויה דתית היא חויה. בתור כזו, כמו כל חויה, היא נמצאת ברשות היחיד. היא סובייקטיבית.

ניתן לעסוק בחויה לפחות משלושה היבטים:

א. תוכן החויה. התוכן מסור רק לאדם החווה עצמו. כדי לאפשר לדון בתוכן בלי להתחייב אם הוא משקף מציאות חיצונית, מקובל להשתמש בגישה הפנומנולוגית. גם המילה זו, פנומנולוגיה, היא חשובה מאד. כדאי לצרף אותה לאוצר המילים למרות אורכה. הכוונה היא לשיטת מחקר שבוחנת את התכנים של התודעה (לא רק חויות) בלי לנסות לקבוע אם יש בהם ממש או לא.

כך אנו יכולים לשאול על תיאור פנומנולוגי. המתאר יכול לספר על חויות שונות ואילו אנו חוסכים את הויכוח אם הוא משלה את עצמו או לא וכיו"ב. עוסקים רק בתכנים.

ב. האובייקט של החויה. הנטיה הטבעית של בעל חויה היא להניח שמה שהוא חווה זה אמיתי. שיש שם "משהו בחוץ"" כלומר מחוץ לתודעה.

לדוגמא, אם אני חש עכשו את כל התחושות המלוות אותי שעה שאני יושב וכותב במחשב, אני משער שזה נכון.

אם אני אזכה להיפגש עם אלי ס אז תהיה לי חויה של מפגש איתו. ואז אשער שבאמת יש אדם כזה ואין זו אשליה.

(אני משער שיש אדם כזה גם בלי להכיר אותו מחוץ לוירטואליה).

לעומת זאת, יש חויות של מפגשים שאנו חושדים בהם. אני מניח שאם אראה שד, או של משהו שנראה כמו שד, או מלאך, אעדיף לחשוב בעצמי שאני חולם, הוזה, סובל משגעון זמני (עדיף על פני קבוע) ועוד.

אם אשמע קולות של מישהו מדבר אלי, בין אם יאמר לי שהוא, נניח, חייזר, או אם יציג עצמו כאלוקים, להבדיל, עדיין אשער שאני סובל מבעיה נפשית.

לא כולם כך.

איני בא לדון כאן על הממשות של האובייקט של כל חויה וחויה, אלא להציג את הרעיון, את השאלה. יש מקום - ומקום חשוב - לדון האם יש ממשות לאובייקט של החויה. או למי שנפגשים עמו.

אפילו לא דנתי בשאלה איך אפשר לבדוק כזה דבר.

ג. פרשנות החויה. אם מפרקים חויה לפירורים, ניתן לחזור אחורה ולגלות שהחויות שלנו הן לפעמים מעשה הרכבה של חלקים שונים ונפרדים.

שוב, זה נכון לא רק לגבי חויות דתיות. כאשר אני רואה לפני שולחן אני בעצם משלב בתודעתי (או במוחי, או שניהם) תחושות של צבע, תחושות של מגע ואולי גם ריח, שאותן אני משבץ בתוך מערכת של חלל תלת ממדי... בדרך כלל בני אדם אינם מפרקים את התחושות שלהם אבל אם מתחילים בכך, קשה לדעת עד כמה אחורה ניתן לחזור.

גם כאשר אנו מוכנים לקבל את תכני החויה בלי לפרק אותם, עדיין יש מקום לשאול על הפרשנות שלהם. למשל, אם נפגשתי עם ראובן, האם אני יודע בוודאות שזה היה ראובן ולא מישהו אחר? כמה מסיפורי הבלשים הטובים מבוססים על מפגש עם אדם שבעצם היה מישהו אחר.

וכפי שניתן לשאול על אדם, ודאי שניתן לשאול על חויות של מפגש עם האחר והחריג.

דוגמא מעניינת היא השוואה שנערכה בין דיווחים על מפגשים מיסטיים עם שדים ושטנים שדווחו בידי נוצרים ונוצריות ואף תועדו בחקירות לפני מאות בשנים, לבין דיווחים דומים על מפגשים עם חייזרים שדווחו בידי בני המאה העשרים באמריקה (קראתי זאת בספר המומלץ "המדע נר בעלטה"). מתברר שתכני החויה, מבחינה פנומנולוגית, מאד דומים. אולם הנוצרים, עם הרקע הדתי שלהם, פירשו את המפגש כעם השטן, בעוד שבחברה חילונית אך המקבלת את האמונה בחייזרים, פורשו המפגשים ככאלו.

שוב, אלו הן דוגמאות. אך, כפי שכותב ג'יימס, יש להבדיל בין תוכן החויה במובן המצומצם (שגם הוא ניתן לפירוק, אולי כמעט עד אינסוף), לבין המובן הרחב שלה, שבו כבר מזהה בעל החויה את הישים שלסברתו נפגש עמהם.

כשאנו מצויידים באבחנות שימושיות אלו, ניתן לגשת אל דברי הפתיחה של אלי.

ודבריו נכונים לכאורה (אולי לא רק לכאורה) לכל חויה ובמיוחד לחויות חריגות שאינן משתלבות עם התיאוריות המוקדמות שלנו.

מדוע, כאשר נקרא על המפגש של הנזירה עם המלאך שדקר אותה בכידון האור שלו, אנו נוטים לראות בכך הזיה של אשה שסובלת מחסך מיני? מפני שאיננו מאמינים במלאכים או במפגש עמהם וחלקנו, בתור יהודים, גם איננו מאמינים שנזירה היא המועמדת למפגש כזה, גם אם נרשה לעצמנו להתפעל מיראת השמים שלה.

אנו היום שוללים עקרונית מפגשים בין האלוקים לבין בני אדם. לכן, כאשר יש דיווח על חויה כזו, אנו נעדיף לתלות אותו בהזיה כזו או אחרת. אפשר לסבור שמדובר בחויה פסיכוטית (אני מקוה שאני מדייק במונח), ואפשר לפרש שמדובר בחויה של ממש אך הפרשנות שלה כמפגש עם יש אלוהי היא מוטעית.

בדבר זה דומה שאלי ואני שוים.

אולם יש עוד תחום של חויות דתיות, שאלי כנראה שולל, ואילו אני סבור שאין לדחותו על הסף.

אלו הן החויות שדנו בהן בעבר באחד האשכולות, וכמדומה שהחויה הזו מתוארת יפה בידי הרב סולוביצ'יק. ואולי, מפן אחר, גם על ידי החזו"א.

חויה כזו יכולה להווצר בזמן תפילה. לצערי אין התיאורים זמינים לי אז אני מנסה לסכם אותם במילים. במצב נפשי מסויים (לפי החזו"א דווקא במצב של שקט נפשי ללא הפרעות תאווניות. לפי הגרי"ד דווקא בשעת מצוקה וקריאה לה', כדוגמת המשל של חז"ל על אברהם הרואה לפניו בירה דולקת עד שנגלה אליו בעל הבירה) אדם פונה לה' ומגלה אותו עונה לו.

המענה הזו אינו נשמע באזנים. אבל הוא בא לידי ביטוי בתחושה, שלפעמים ממקמת את האדם בעולם שנראה לגמרי אחרת.

אפשר להאריך אלא שאיני בא לעשות זאת כרגע. כשאני מתאר, כוונתי לחפש הד בנפשו של הקורא את המילים האלו שיאמר לעצמו: אכן, גם אני מכיר את התכנים האלו. מבחינה פנומנולוגית.

כיון שאלי, עד כמה שידוע לי, אף הוא יהודי חרדי, אני מרשה לעצמי לשער שהוא (ויתכן, ואולי גם הנוכח ואחרים) חוו חויות כאלו.

במה אם כן אנו נבדלים?

במידת הממשות שאנו מייחסים לאובייקט של החויה.

הרב סולוביצ'יק וכן אני מייחסים את החויה לאלוקים, למפגש ייחודי שאפשר לזכות לו גם בדור הזה.

אלי ואחרים חושדים שזו הונאה עצמית.

ניתן לנמק את החשד הזה בכמה שיקולים. ראשית, תפיסת העולם המודרנית המדעית אינה זקוקה עוד לאלוקים כדי להסביר את מה שיש (ואם נטען, כמו מיכי, שהתיאוריה על מציאות אלוקים בורא ומסדר היא מדעית, עדיין זה לא אלוקים שאליו מתפללים ושהוא משגיח בהשגחה פרטית ובוודאי שאין כאן אלוקים שבחר בעם ישראל ונתן את התורה). אז למה להניח מה שלא הכרחי מבחינה מתודולוגית?

שנית, מה ההבדל בין הפרשנות היהודית לבין פרשנויות של דתות אחרות? הרי אני עצמי אשלול, כדוגמת אלי, פרשנות מוסלמית. איני מאמין שגבריאל המלאך התגלה למוחמד (גם לא ודאי לי שהוא בכלל חוה חויה כזו. יתכן מאד שהמציא אותה, אבל זה נושא אחר). איני מאמין בהתגלויות בדתות אחרות. אז מה העדיפות שאני יכול לייחס לדתי שלי?

שלישית, אדם אוהב אמת לא ימהר לבכר את העדפותיו האישיות. הוא יחשוד בעצמו שהוא מאמין למה שנוח, למה שהוא רוצה. ואם לפרשנות שלו אין הצדקה נוספת, יתכן שיעדיף להישאר עם החשד.

ומן הסתם אפשר לצרף שיקולים נוספים.

אנסה לסכם מה יש לנו עד כאן.

א. אבחנות חשובות בין ההיבטים שבהם יש לדון בחויה וגם בחויה הדתית. מבחינה פנומנולוגית, לדון בתכניה ולהשיג תיאור מדוייק ככל האפשר שלהם. מצד הפרשנות, לנסות לזהות כיצד יתכן שהתרבות של החווה משפיעה על עיצוב החויה ועל המשמעות שהוא מגלה בה. ומהצד האונטולוגי, (=מה יש במציאות) יש לדון אם אכן החויה מעידה על מפגש עם גורם "מבחוץ" או שהיא כל כולה פסיכולוגית, אשליה.

ב. תיאור קצרצר מדי של החויה הדתית היהודית.

ג. דיון על השיקולים שיכולים להביא לחשד או אף להכרעה נגד פרשנות אובייקטיבית של החויה הדתית.

נקודה אחרונה שאולי אלי היקר לא הבחין בה מספיק: החויה הדתית שעסקתי בה ושאני חווה ושאני מציע להשתמש בה כדי לאשש את האמונה בה' (האמונה היהודית), אינה מספקת מטבעה מידע מדעי אלא רק מלמדת: שיש אלוקים, שהוא אוהב אותנו ורוצה בטובתנו, שהוא קורא לנו לחיים של אחריות ונתינה. וכמסתבר שהוא נותן לנו תורה ומצוות.

נ"ב: מן הראוי היה לצרף לרשימת מתארי החוויה הדתית והמסתמכים עליה גם את פרנץ רוזנצוויג. והדברים ראויים להרחבה. וככל שהארכתי קיצרתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 21:07 לינק ישיר 

eli_s כתב:
1.  לשם הדוגמא נספר  עלמשפט רצח בו יושב לדין השופט המוערך ביותר בארץ. שופט המקובל עלינו מאז ומתמיד כאדם הישר ביותר ואשר על פיו נעשה הכל מאז ומתמיד. אם בתום המשפט הוא יפסוק כי הנאשם חייב וינמק זאת ב"חוויה דתית" שחווה, אנו נעיפנו אחר כבוד לבית חלושי המוחין הקרוב.
כל זאת על מה? הרי היה מוחזק כנאמן מאז ומתמיד ומדוע לא נאמינו בחוויה הדתית שחווה? 

זה בדיוק סיפור תנורו של עכנאי, ופסקו תורה לא בשמים היא,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/6/2012 22:36 לינק ישיר 

" נקודה אחרונה שאולי אלי היקר לא הבחין בה מספיק: החויה הדתית שעסקתי בה ושאני חווה ושאני מציע להשתמש בה כדי לאשש את האמונה בה' (האמונה היהודית), אינה מספקת מטבעה מידע מדעי אלא רק מלמדת: שיש אלוקים, שהוא אוהב אותנו ורוצה בטובתנו, שהוא קורא לנו לחיים של אחריות ונתינה. וכמסתבר שהוא נותן לנו תורה ומצוות."

התמימות הו התמימות.

לומר משפטים כאלה כאשר רק ששים שנה מפרידות בינינו לבין שחיטת מיליון וחצי  תינוקות וילדים בכל מיני מיתות משונות שכמותן לא העלה בדעתו אפילו השטן  -זוהי שוב הוכחה עד לאן התמימות יכולה להוביל.

ליבוביץ' (המייצג את התבונה שהיא ההפך של התמימות) בראיון עם הפרופ' שגיא מבר  אילן  ניסה,ללא הצלחה יתרה ,להבהיר לכבוד הפרופסור שחוויה דתית איננה אמורה להתרחש  כי כל חוויה כזאת היא עבודת האדם את עצמו.

מה שקיים זה חובה דתית.

כפי שהבהיר לייבוביץ' באותו ראיון -חוויה שייכת לעולמות אחרים כגון אוכל ותענוגות עוה"ז שמהם אדם מצפה,ומקבל הנאה  אבל לגבי דת המילה הזאת לא קיימת.

ואחרי דבריו הנכוחים של לייבוביץ' עוד להרחיק לכת ולומר  שחוויה סובייקטיבית כזאת מוכיחה על קיום האל היהודי דווקא -אין מילה שתתאר בעוצמה מספקת את הגיחוך.

תוקן על ידי צענערענע ב- 21/06/2012 22:37:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2012 12:08 לינק ישיר 

צענע

את צודקת. השואה היא אכן שאלה קשה המאיימת על האמונה הדתית התמימה.

וכמוה יש שאלות רבות. וכי זה שיש אסונות קשים, לפעמים באופן כללי ולפעמים באופן פרטי, זה לא יוצר קושיה נגד המסקנות שמתחייבות לכאורה מההנחה שיש אלוקים המתגלה בחויה הדתית?

ואחד הפתרונות, כדבריך, הוא אמונה דתית נוסח לייבוביץ, בחינת אל תשאל מה האלוקים יכול לעשות עבורך אלא מה אתה יכול לעשות עבורו.

אבל אם תשימי לב לא נכנסתי לשאלות אלו כלל. וזאת מהסיבה שהאשכול אמור לדון בחויה הדתית ולנתח אותה, ולא לדון בקושיות חיצוניות, גם אם החמורות שבחמורות, נגד כל תיאוריה של אלוקים טוב ומיטיב. ואני מציע לייחד את הערתך החשובה לאשכול שידון בבעית הרע (זה השם הטכני של הנושא), או בשיטת לייבוביץ, או באמונה בלתי אשלייתית, או באשכול שתפתחי בנושא אם תרצי. אבל לא כאן מהסיבה האמורה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > החוויה הדתית. דרכי הזיהוי והטיפול.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext