|
|
| נשלח ב-27/6/2012 12:05 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | רוצה לשחק הגדרות. אני מגדיר כל דבר לפי החוויה. כל שיש ויכוח הנוגע לזה נגדיר אחרת. נמשיך?
איני מחוייב לחזור על מה שיש לי להגיד כל פעם שאתה רוצה מחדש. אם אתה מעוניין ללמוד את הנושא תלמד את מה שיש ללמוד. אם אינך מוכן לעשות את זה אז מה אתה כן רוצה? סתם להתווכח? בכיף,, |
|
בוודאי. לא מסכים להגדרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 12:09 |
|
| |
| מבקשטוב כתב: |  | | אלי האם יש הוכחה לוגית שיש א-לוהים, כן או לא? בודאי, יש לנו x נתונים אמפיריים, חלקם רגשיים, חלקם פיזיים – הפרשת אדרנלין לדוגמא וחלקם אינטלקטואלים. (עיין בהודעתך הראשונה באשכול)
יקירי, אנחנו באשכול זה יוצאים מתוך נקודת הנחה שאין הוכחות אחרות ומתבססים רק על החוויה. מכאן, כי הפרכא הפשוטה להוכחתך הינה כי אותם נתונים אמפיריים רגשיים הם א. לא אמפיריים. ב. יכולים לנבוע מסיבות פסיכולוגיות. זהו בדיוק הטיעון באשכול. הדרך להסבירם ללא ריבוי ישויות מכונה אצלנו א-לוהים. ככל שלדעתך זה אינו א-לוהים ויש לך תיאוריה אחרת לממצאים האמפיריים, וככל שיש נפקות לתיאוריה שלך, אשמח לשמוע.
התאוריה האחרת לחוויות שלך הינה סיבות פסיכולוגיות. - בדיוק אותה תאוריה שאתה מייחס לחוויות של כמעט כל תושבי הארץ האחרים. הנפקות הינה נודעת לכל שטחי החיים. האם יש מצוות מחייבות, שכר ועונש וכו. - כל המתקרא אצלינו יהדות, אם לאו. |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 14:22 |
|
| |
א. אמפירי פירושו ידע הנובע מהניסיון. על כן כל חוויה היא בהחלט אמפירית. ב. ברור שזה נובע מסיבות פסיכולוגיות – הן הדרך לחוש את הא-ל. פסיכו = נפש, ודרך הנפש אנו משיגים מושגים רוחניים. בדיוק כמו שההכרה שלנו בשמש נובעת ממערכת החושים. ואתה לא צועק: "זה לא השמש זה קולטני החישה שלנו!". ג. התיאוריה שאני מייחס לחוויותיהם של כל תושבי הארץ האחרים היא אותה תיאוריה בדיוק שאני מייחס אלי, למיימוני ולכל אחד אחר. אני רק חושב שיש כאלו שטועים בפרשנות ובהשלכות (וזה כבר חלק ב'). בהמשך לדוגמא שלנו עם השמש, גם אחרי שאני ואתה מכירים בה עדיין אנו יכולים לחלוק על ההשלכות שלה. למשל, האם קרני השמש מזיקות לגוף וגורמות לסרטן העור או להיפך חשובות לבריאות והם המקור הטבעי היחיד לקבלת ויטמין די. או האם פרחים זקוקים לאור שמש או לא וכו'. ד. מג' נובע ד' – אכן יש לזה נפקות, אך נראה לי שלא כזאת כמו שאתה מייחס לה. משום שגם לאחר שנסכים שהחוויה הזו זו חווית הא-ל זה לא אומר שצריך לשמור שבת, המצוות זה כבר דבר נוסף – חלק ב'. (נראה לי שגם מיימוני יסכים לזה). אולי צריך להדגיש שיש כאן שני חלקים:
1- הא-ל.
2 - מצוותיו.
לכן כזכור חלקתי את שאלתך לשתיים:
1. האם החוויה הדתית מוכיחה שיש א-לוהים?
2. האם החוויה הדתית מוכיחה שמצוותיו אמת? עד עכשיו עסקנו בשאלה הראשונה. כשנסכים עליה נוכל לעבור לשאלה השניה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 15:28 |
|
| |
| מבקשטוב כתב: |  | | א. אמפירי פירושו ידע הנובע מהניסיון. על כן כל חוויה היא בהחלט אמפירית.
לא נכון. אמפירי הינו הנגזר מתוך נתונים, הניתן לאימות באמצעים מדעיים. חוויה לא יכולה להיות אמפירית מאחר ואין אפשרות לחזותה מראש, היא לא תהיה שווה בכל מצב, ואי אפשר לאמתה באמצעים מדעיים. ב. ברור שזה נובע מסיבות פסיכולוגיות – הן הדרך לחוש את הא-ל. פסיכו = נפש, ודרך הנפש אנו משיגים מושגים רוחניים. בדיוק כמו שההכרה שלנו בשמש נובעת ממערכת החושים. ואתה לא צועק: "זה לא השמש זה קולטני החישה שלנו!".
כבר הסברתי כמה פעמים את ההבדל. אם החוויה הייתה שווה אצל כולם. כולם היו חשים אותה במצבים מסויימים וכו, היא הייתה כמו ראיה. כרגע היא לא. היא דבר שקשה להגדירו, כל אדם חש אותו בנסיבות אחרות והמקור יכול להיות שונה - וממילא המסקנות. ג. התיאוריה שאני מייחס לחוויותיהם של כל תושבי הארץ האחרים היא אותה תיאוריה בדיוק שאני מייחס אלי, למיימוני ולכל אחד אחר. אני רק חושב שיש כאלו שטועים בפרשנות ובהשלכות (וזה כבר חלק ב'). בהמשך לדוגמא שלנו עם השמש, גם אחרי שאני ואתה מכירים בה עדיין אנו יכולים לחלוק על ההשלכות שלה. למשל, האם קרני השמש מזיקות לגוף וגורמות לסרטן העור או להיפך חשובות לבריאות והם המקור הטבעי היחיד לקבלת ויטמין די. או האם פרחים זקוקים לאור שמש או לא וכו'.
אין קשר להשלכות בין האם יש שמש או לא. בפועל פרחים שחשופים לשמש או למה שנותן אור, או למלאך שנותן אור, נובלים. בנידון דנן, אנו רוצים להוכיח מתוך החוויה כי קיים משהו, וכי אם הוא קיים, יש השלכות לדבר. אתם לא מתווכחים על הפרשנות אלא על המקור. מקורה של החוויה ממי שסוגד למפלצת הגדולה אחר לדעתכם ממי שמקור חוויתו בסגיד לא-ל היהודי. השאלה הייתה מאין לך שמקור החוויה שלך לא דומה למקור החוויה שלו. בעיה פסיכולוגית/ חינוך מטומטם / התניה רגשית או השטן. כל זמן שלא תהיה לך הוכחה בדבר מקור חוויתך, היאך תוכל החוויה להוכיח משהו? ד. מג' נובע ד' – אכן יש לזה נפקות, אך נראה לי שלא כזאת כמו שאתה מייחס לה. משום שגם לאחר שנסכים שהחוויה הזו זו חווית הא-ל זה לא אומר שצריך לשמור שבת, המצוות זה כבר דבר נוסף – חלק ב'. (נראה לי שגם מיימוני יסכים לזה).
נואשתי כבר מלחשוב מה מיימוני יגיד. נראה שעורו משתנה לפי הנושא והמושא של השיחה. מכל מקום בהנחה שההוכחה היחידה לקיום הא-ל היא החוויה הרגשית, וכי בסופו של יום איכשהו יש לך תובנה כי יש לשמור מצוות, ברור כי בפועל שמירת המצוות בנויה על אמיתות החוויה.
אולי צריך להדגיש שיש כאן שני חלקים:
1- הא-ל.
2 - מצוותיו.
לכן כזכור חלקתי את שאלתך לשתיים:
1. האם החוויה הדתית מוכיחה שיש א-לוהים?
2. האם החוויה הדתית מוכיחה שמצוותיו אמת? עד עכשיו עסקנו בשאלה הראשונה. כשנסכים עליה נוכל לעבור לשאלה השניה.
אין צורך להסכים בשביל לדבר על משהו בהנחה שהסכמנו. א. לא מוסכם בכלל. היפוכו של דבר. החוויה מוכיחה שקיימת חוויה. ככל שלא תוכיח מה מקורה, לא הוכחת כלום.
הבא נפשט: בהנחה שאני חווה התרוממות רוח בשעת קיום מצווה. האפשרויות: א. יש לזה מקור אלוקי, מכאן שיש אלוקים, ומכאן אחרי שרשרת פילוסופיות, לוגיקה ואיקס שמיקס דריקס נובע שיש לקיים מצוות. ב. יש לזה מקור פסיכולוגי, אין מזה ראיה שיש אלוקים ובהנחה שאין ראיה אחרת לאלוקים, אין שום סיבה לקיים מצוות.
כעת, ככל שלא תוכיח מקורה האלוהי (א) אין לך שום הוכחה מהחוויה. |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 15:57 |
|
| |
בוא ננסה להתמקד ולדון על הדברים אחד אחד. אני חושב, שזה שיש א-לוהים לא מכריח שהוא נתן מצוות וגם אם החוויה מוכיחה שיש א-לוהים זה עדיין לא אומר שהוא נתן מצוות או שצריך לקיים אותם. ובשלב זה אנו דנים רק האם החוויה מוכיחה שיש א-לוהים. מוסכם עליך?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 16:01 |
|
| |
בשמחה. אנו דנים כרגע רק האם החוויה כשלעצמה מוכיחה שיש אלוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 16:13 |
|
| |
תתחיל ישר מהסוף:
אתמול בלילה קראת ק"ש והרגשת שהא-ל שומר עליך. אפשרות א: כי יש א-ל, משום מה הוא החליט להתערב במעשה בריותיו ולשמור עליהם. משום מה הוא החליט לגרום לך לתחושות כדי ש"תרגיש שהוא שומר עליך". משום מה הוא החליט שרק לפעמים תרגיש כך. משום מה הוא החליט שזה יקרה רק לחלק מצומצם מהאנשים. לכל השאר זה לא קורה כשהם אומרים "שמע".
אפשרות ב. חינכו אותך כי א. הוא נכון. חינוך בצרוף רצון עז שדבר יקרה עלול לעורר תחושה כאילו מישהו שומר עליך ואין לזה שום קשר למציאות. למעשה אין שום א-ל ובוודאי לא כזה שמתערב במעשי בריותיו, או מחליט משהו מכל א.
יש עוד המון אפשרויות מלבד א. וב. אך נסתפק בשניהן לשם הויכוח. נא לא להצמד לדוגמא אלא למה שהיא מביעה.
כעת: ככל שלא תוכיח שא. הוא הנכון, אין הוכחה מהחוויה לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 16:26 |
|
| |
אחלה. לגבי המושג "אמפירי", אינני יודע מאיפה לקחת את הגדרתך והיא גם טעונה בירור (מה נחשב אמצעיים מדעיים ומה לא?). אך זה לא עיקר דיוננו. מבדיקה קלה שעשיתי עולה שפירושה "ידע הנובע מהנסיון" או ידע הנובע מהנסיון החושי", הבעיה היא שאלו שני דברים שונים - ההגדרה הראשונה יכולה לכלול דברים כמו רגשות, כעס, עצבות, שמחה וכו' וההגדרה השניה לא כי מוגבלת רק לחמשת החושים. לכן נראה לי כי מוטב למצוא לה תחליף בעברית ששנינו מבינים אותו בדיוק אותו דבר. אני מבין מדבריך שאתה קרוב יותר להגדרה השניה: "ידע הנובע מהנסיון החושי" או בקיצור "ידע חושי". זה יכול להיות תחליף אחד. שמא תעדיף "ידע הניתן למדידה באמצעיים מדעיים" או בקיצור "ידע מדעי". רק שאז נצטרך לדון מה הם אמצעיים מדעיים? או שיש לך תחליף אחר?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 16:29 |
|
| |
כל ידע שניתן לבדוק אותו ולהגיע לאותה תוצאה באותם תנאים.
מתוך ויקי מילון:
- מתייחס אל, נגזר מתוך, או ניתן לבדיקה באמצעות תצפיות של חושים פיזיים או של מכשירים המרחיבים את החושים, ומבוסס על תוצאות תצפיות אלה.
- השפעתה של התרופה הוכחה בצורה אמפירית.
- ניתן לאימות באמצעות ניסויים מדעיים.
- הכימיה הנה מדע אמפירי.
אבל בא נעזוב את הטפל ונתייחס לעיקר.
תוקן על ידי eli_s ב- 27/06/2012 16:30:48
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 16:30 |
|
| |
שומר עלי או לא, זה כבר השלכות. אנו דנים בשאלה האם הוא קיים ולא מה הוא עושה. זה בדיוק כמו השאלה האם השמש מועילה לפרחים?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 16:36 |
|
| |
לא. התחושה שלך במקרה הנ"ל הייתה כי הוא שומר עליך. זו הייתה החוויה. אם תרצה למצוא דוגמא לחוויה אחרת - בשמחה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 16:40 |
|
| |
זה טפל אבל נראה לי שזה הבסיס.
אז נתת הגדרה טובה "ידע שניתן לבדוק אותו ולהגיע לאותה תוצאה באותם תנאים". עכשיו בשביל להקל על הכתיבה תרשה לי לקצר ולקרוא לו "ידע בלתי משתנה". סתם שם שאני המצאתי, שמבטא את הרעיון שתמיד אותם תנאים יובילו לאותה תוצאה. ונדע תמיד שאנו מתכונים להגדרה הזאת. מקובל עליך?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 16:49 |
|
| |
אין בעיה. אגב, אפשר- סתם כך, לקרוא לו נתון אמפירי...
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 17:24 |
|
| |
חה. רעיון גאוני! רק שעכשיו אדע בדיוק למה אתה מתכוין. אז סגרנו על "נתון אמפירי" שפירושו ידע שניתן לבדוק אותו ותמיד להגיע לאותה תוצאה באותם תנאים.
והחוויה שהצעת מקובלת עלי. רק לשם הבהרה, בחוויה הזו אני לא חווה את הא-ל אני רק חווה שהוא שומר עלי מבלי שיש לי מושג מי זה "הוא". כמו שאני נמצא בחדר סגור ואני שומע שיש מישהו שלא נותן לאף אחד להיכנס בדלת וכל מי שמנסה להיכנס הוא מעיף אותו. אז אני חווה את זה שאני שמור אבל אין לי מושג מי שומר עלי ומה צבע השיער שלו.
1. כמה פעמים תרצה לנסות ולראות שאותה תוצאה מובילה לאותם תנאים בשביל לקרוא לזה "נתון אמפירי"? 2. האם מקובל עליך תיאור החוויה?
(אחזור יותר מאוחר, למקרה שיכנסו עוד הודעות באשכול, חשוב שנזכור איפה אנו אוחזים)
|
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2012 17:28 |
|
| |
תיאור החוויה מצויין. נתון אמפירי - לא משנה כמה פעמים יבדקו אותו ומיהו הבודק. תמיד כשיבדקו אותו באותם התנאים התוצאה תהיה שווה.
|
|
|
|
|