|
|
| נשלח ב-8/7/2012 15:17 |
|
| |
סמכות? אבל רק בערבון מוגבל. וודאי לא נגד מצוות מפורשות בתורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 15:17 |
|
| |
מיכי לא טענתי שלפי החזו'א אין הבדל בין דאורייתא לדרבנן, אלא שלפי דבריו אין הבדל היום בין פרשנות על הדרבנן לבין חקיקה על הדרבנן. ויש בזה חילוקים עצומים. החז"א רוצה לתקן משהו, אז תחת להגיד ישר אני מתקן כך וכך מי שרוצה שיקבל את התקנה שלי, הוא מעגן את התקנה שלו בתקנה של חז"ל או של התורה, ועכשיו אתה חייב לקבל את התקנה שלי. אם אתה מודה שאילו סבר החזו"א שהיה כח לתקן תקנות הוא היה אומר ישר שזה תקנה, אז מה שהוא עושה עכשיו שהוא לא יכול לתקן גובל בשקר. שיש כאן משהו שבמהותו שייך לחקיקה, עם כל הגדרים שלה, והוא לא מוכן להודות בזה.
אני חושב שפשוט, שחוסר הסמכות לתקן, יותר משהוא ענין הלכתי, הוא ענין מציאותי. החזו"א יודע שאם הוא יגיד היום יצאה גזרה חדשה מבית דינו של החזון איש, אף אחד כמעט לא יציית אליו. לכן הוא מנסה להגיד שזה כבר כתוב בגמרא. ועכשיו כולם מצייתים אליו. האם אין כאן חוסר ישרות?
יש בזה נפק"מ עצום, לא רק לגבי האדם מן השוק, אלא בעיקר כלפי רבנים ופוסקים אחרים. פוסקים רבים למשל לא מבינים בכלל למה אסור לפתוח מטרייה, אלא לפי שהחזו"א אסר הם אומרים, נו, הוא ידע ללמוד יותר ממנו, אז כנראה זה אסור. אם החזו"א היה אומר יש שהוא מתקן תקנה, סביר מאד שלא היו לדבריו את הכח שיש להם עכשיו שהוא אמר שזה כתוב בגמרא. [וה"ה לגבי בונה בחשמל, ועוד פסקים רבים שלו]. והיו בנקל הרבה יותר מוצאים את העוז לחלוק עליו.
אם זו לא שימוש בטקטיקות לא ישרות לקבל סמכות שלא מגיעה לך, אני לא יודע מה כן.
עוד, לפי החזו"א גם רבים מתקנות חז"ל כבר עבדו בנוסח הזה, שהרי כך הוא מפרש את המחלוקות שיש אי גזרינן וכו', הרי שכבר בימיהם עיקר התקנות לא היו חקיקה אלא פשרנות לאיזשהו יסוד עלום, שמשום מה אתה חושב שיש בה משהו פשוט, שכל דבר שיש בו חשש יש לתקן.
עדיין לא גלית לנו [וודאי שהחזו"א לא גילה לנו] אפילו הצעת נוסחא לאיזה מין חשש חיישינן, ולאיזה לא חיישינן. ואיזה הוא פשוט ומתבקש, ואיזה לא. יש בזה ספקות רבות ועצומות,. גם רבים מהתקנות של חז"ל בכלל לא מובנות לנו. לפעמים נראה שהם לוקחים חשש רחוק מאד ועושים מזה דב. ולפעמים מתעלמים ממה שלנו היה נראה אולי מתבקש. עד שאין לך מהלך קוהירנטי שמסביר את מה שעומד בבסיס התקנות של חז"ל, אי אפשר להסיק שום דבר מכללא מהם. ואולי באמת אין שום מהלך קוהירנטי מאחוריהם, אלא כל בי"ד לפי הנראה לו תיקן, ומה שיש לנו זה לקט של בתי דינים שונים בזמנים שונים ועם סברות שונות, מה שמעקר את האפשרות לגזור מכל זה משהו ללא שנהיה בעצמנו בית דין.
ענין גזרה שאינה מתקבלת על הציבור הוא עקרוני מאד לכאן. הגזרות והתקנות שואבים את סמכותם מהכח שהציבור נותן לבית דין שיתקנו בשבילם תקנות, שלכן אם היא לא מתקבלת היא מתבטלת. כאשר רב אומר לפי דעתי זה כתוב בגמרא, הוא לא משתמש בסמכות שהציבור נתן לו כלל, והחיוב לציית הוא החלטי כפי החיוב לציית לגמרא. בזה לא שייך שתתבטל בגלל שלא התקבל. [ולא ענית לשאלתי אם אני טוען שזו פרשנות לגזרה שכבר התקבלה האם על הפרט הפרשני הזה שייך שיתבטל בגלל אי קבלת הציבור] וממילא מי שלא מקבל אותה הוא פשוט עבריין. עצם הגת הפסק בצורה שזה פסק ולא תקנה כבר מעקר את האפשרות הזו, ושוב, לוחק לעצמו סמכות לא צודקת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 17:26 |
|
| |
יהי, החזו"א אומר זאת במקום בו הגזירה היא דבר מתבקש ומובן מאליו (לפי הערכת החכם). הבאתי לך דוגמאות לכך שגם ראשונים עושים זאת (תוס' רא"ש ור"י), וגם עליהם אתה יכול לשאול מי מחליט מתי זה מובן מאליו. על כך אמרתי לך שהחכם עצמו מחליט (עניין הסמכות העצמית). באותם מקרים שבהם הצורך בגזירה הוא מובן מאליו, עשו זאת גם בתלמוד. במקרים אחרים היה צורך בגזירה מיוחדת. וזה מה שהוכיח החזו"א. אתה מניח שהוא עושה זאת שרירותית, ולכן חושד בו ברמאות. אבל זה לא הכרחי. אם הוא עושה זאת רק במקום שזה באמת מתבקש (ולא כדי להחביא תקנה חדשה), אז זו סמכותו. ובמקרים אלו באמת לא מדובר בתקנה חדשה אלא במשהו שאסור גם בלי לתקן במיוחד. לכן גם במקרים אלו אין לי אפשרות להתנגד לדבריו (בהנחה שהוא הפוסק המוסמך אצלי, כגון מרא דאתרא), שהרי הוא לא תיקן תקנה אלא קבע שיש כבר איסור. שאלת הקריטריון אין עליה תשובה. איך אפשר לקבוע קריטריון? מהו הקריטריון לטעם מובן מאליו שדורשים בו טעמא דקרא? מתי זה כה נחוץ עד שעוקרים דבר מן התורה בקו"ע (למיגדר מילתא)? בכל אלו קיימת שאלת הקריטריון. הכל לפי ראות עיני החכם. וכבר כתבתי זאת. השאלה של גזירות חז"ל שלא ברור החשש שעמד מאחוריהן, אינה שאלה על החזו"א אלא על התלמוד. על כן גם אתה צריך לענות עליה כמוהו. איני מבין מדוע אתה דורש זאת דווקא ממנו.
אגב, פיקציות אינו עניין שהמציא החזו"א (על אף שהוא בהחלט עושה בהן לא מעט שימוש). זה מקובל גם במערכות משפט אחרות. בלי זה עלולים להיווצר אבסורדים. ועוד אגב, גם שאלת הקריטריון עולה בכל המערכות המשפטיות: מי קובע מהו אדם סביר? מה קובע מתי יש חריגה לא נאותה מכללי מינהל תקין? מהי 'מידה רצויה' לכל מיני עניינים? אי אפשר לקבוע קריטריונים בדברים כאלה.
כל זה אינו אומר שאתה חייב לקבל את דברי החזו"א. אם אתה חולק על טענתו שהדבר חייב להיאסר, אז אין לך חובה לקבל את טענתו שהדבר אכן אסור. אבל אם אתה מסכים לטענתו העקרונית - לא תוכל לטעון שהדבר לא נאסר כי לא ישבו על זה בי"ד.
לגבי השאלה האם הקריטריון של דבר שהציבור לא עומד בו חל גם על פרט בגזירה, עניתי שאיני מבין מה הנפ"מ ולמה זה נוגע לדבריי. זו שאלה שגם אתה צריך לענות עליה. אגב, מצאתי בציץ אליעזר שטוען שכן (כלומר גם פרט בגזירה בטל). הוא כתב זאת לגבי איסור ייחוד עם ילדים מאומצים, וטוען שהציבור לא יכול לעמוד בזה (ראה שם מדוע זה רק איסור דרבנן). ברור שהוא לא מבטל איסור ייחוד בכלל, אלא פרט בתוכו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 18:27 |
|
| |
מיכי בדיוק בגלל שאין קריטריון "אובייקטיבי", צריכים סמכות פורמלית שיחליט. כך הדבר נוהג בכל מערכת משפטית. אי אפשר מחד לטעון שאין סמכות ומחד לקבוע קביעות שיש בהם מן השרירתיות [גם לדעתך, אלא שאתה קורא לזה שיקול החכם. החזו"א קורא לזה טביעת עין או משהו] ולטעון שמישהו צריך להאמין לי. השאלה על תקנות חז"ל לא מובנות אכן קשה עליהם. אבל מי שטוען להסיק משהו מתוך הכללים שמניעים את הגזרות, חייב מקודם להגדיר את הכללים האלו. אני יכול לומר אכן איני מבין מה החשש, אבל עד שלא יהיה ב"ד שיבטל את התקנות הם נשארות. מי שמסיק מתוך התקנות האלו למקרים חדשים, חייב להגדיר מה עומד מאחוריהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2012 22:09 |
|
| |
יהי, א. אתה עדיין לא עונה לי: מהם הקריטריונים לקבוע מהו צנוע? מתי הטעם מובן מאליו כך שדורשים אותו (לתוס' רא"ש)? ומתי עוקרים דבר מה"ת בקו"ע לפי ר"י? וגם אם תאמר שזה נאמר רק כשהיה מוסד מוסמך, הרי גם בזמנים שאין מוסד סמכותי היו ועדיין יש הרבה דברים כאלה. למשל: מה נקרא צורך לעניין דין שליחותייהו (שתוס' גיטין פח ע"ב מרחיבים אותו ועוקרים ד"ת בקו"ע - שמתירים להדיוטות לגייר)? ב. האם אתה לא עושה אף פעם פרשנות לתקנות וגזירות חז"ל? אתמהה! גם אם לא מבינים אותן אין מנוס מלפרש. הוא הדין לתורה, שאף שלא דורשים טעמא דקרא עוסקים בפרשנות כל הזמן. על כן איני מבין מדוע טענתך היא דווקא על החזו"א.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2012 07:15 |
|
| |
מי מחליט מתי זה עת לעשות לה' ולהפר תורתו?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2012 07:18 |
|
| |
מי החליט מי שיכול להחליט שעת לעשות לה' ולהפר תורתו?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2012 07:19 |
|
| |
מי החליט מי שיכול להחליט שעת לעשות לה' ולהפר תורתו?
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2012 07:58 |
|
| |
מיכי א- בשאלות של פרשנות אני מסכים שאין אולי קריטריון מוגדר. אבל זה מה שיש. בשאלות של חקיקה, יש כאן שאלה שונה מאד, אע"פ שבעיית הגבול הוא אותו בעייה. הרי לכן נצרך חקיקה סמכותית. יש הבדל גדול בין הסקת מקרים פרטיים בתוך חוק מסויים מתוך החוק הכללי, לבין המצאת חוק חדש מתוך העיקרון העומד ביסודה של כלל מערכת החוק. לגבי השני צריך סמכות מחוקקת, לגבי הראשון לא. [כך גם נוהגים כל מערכות החוק שבעולם] ב- יש הבדל בין לפרש תקנה ספציפית, שאין מנוס אלא מלפרש כפי הבנתנו, לבין לפרש את העיקרון הכולל [=חשש] שעומד מאחורי כל גזירות חז"ל. לגבי השני אנו הרבה יותר רחוקים מגדר והבנה כלשהו, שכן ישנם סתירות רבות וכו'. לפי מודל הסמכות, כל תקנה נידונית בפני עצמה, לפי הכללים שאנו יכולים להסיק ממנה. ואיני צריך להתאים את הכללים האלה לכלל תקנות חז"ל. אני יכול לקבל גם שיש באמת סתירה בין המתודות שהנחו בתי דין שונים, וזה לא מעניין אותי, כי לתקנותיהם יש סמכות. משא"כ מי שמנסה להסיק משהו מתוך העיקרון הכללי.
לא ברור לי בכלל האם לדעת החזו"א במקום שיש חששות כאלה הדבר בעצם אסור ממילא, והפסק שלו אינו אלא גילוי מילתא, כדרך כל פסק חדש שמתבסס על פרשנות של הלכה קיימת. או שבמקרים כאלה יש רשות לכל דיין לתקן. [כלשונו במקום אחד.] לפי פרשנותך החזו"א בעצם מתקן משהו שלא היה אסור בשום מובן לפני התקנה [גם לא "כלפי שמיא"] והוא משתמש ב"פיקציה משפטית" של עיגונו בחוק קיים. האמנם החזו"א היה מסכים לנוסח הזה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2012 08:09 |
|
| |
| נישטאיך כתב: |  | מי החליט מי שיכול להחליט שעת לעשות לה' ולהפר תורתו? |
|
מי שהחליט החליט. מכאן ואילך היה צורך שהחסידים יחלמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2012 09:32 |
|
| |
יהי, חז"ל והתורה אמרו מה הרציונל: משמרת למשמרת. מה שלא תמיד מובן הוא כיצד תקנותיהם וגזירותיהם מממשות את העיקרון הזה. לכן אין מניעה לעשות בזה שימוש.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2012 11:59 |
|
| |
בעל
לא רק לחסידים, גם לליטאים. "בוודאי שדבר זה נמסר רק לחז"ל להכריע מתי הוא העת לעשות ומה מותר להפר, ולא נמסר לכל אדם לעשות מעשה בשביל שהוא יודע כי יש כאן עת לעשות וכו'. ואולם בנידון שאין כאן איסור גמור ורק יש כאן מנהג חסידות ומדת צניעות אפשר לדרוש סמוכין ולהתיר בארץ צרפת, שכבר הגיע מצב היהדות עד משבר ואם לא נאחוז באמצעים חינוכיים מנוסים ומעוטרים בהצלחה, כאותם של ארגון "עזרא" באשכנז וארגון "ישורון" בצרפת, עתידה תורה ח"ו שתשתכח מישראל, וד"ל". (שו"ת שרידי אש חלק א סימן עז).
|
|
|
|
| נשלח ב-9/7/2012 12:02 |
|
| |
סליחה. הודעה כפולה
תוקן על ידי נישטאיך ב- 09/07/2012 12:04:31
|
|
|