בית פורומים עצור כאן חושבים

"החלקיק האלוהי" ורוחניות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/7/2012 22:11 לינק ישיר 

כשאני ר ו צ ה לאכול אין סיבה?
אתה מתכוין לרצון שעדיין אין לא רצונות?מה הכונה יש לו תכלית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2012 23:07 לינק ישיר 

אתה לא אוכל בגלל הרעב. אתה אוכל כדי להשביע את הרעב. יכולת גם לא לאכול על אף שאתה רעב. חוצמזה טני מדבר על הכרעות ערכיות ולא על תשוקות וחשקים או צרכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/7/2012 23:46 לינק ישיר 

ודאי שאקראיות אינה בחירה. מה שכיוונתי לומר הוא שכמו שלאקראיות אני לא מחפש 'סיבה', כי הבנתי (מתוך אותם ניסיונות שאתה מתאר, אם כי יש להתווכח על פרשנותם) שזה אקראי (כלומר ללא סיבה), כך אני גם לא מחפש סיבה לבחירותיי (שגם אותן אני מכיר מניסיוני). אני יודע שיש להן תכלית ולא סיבה.

כל בחירה היא הכרעה על אחת מבין מגוון תכליות נחפצות. על הבוחר להכריע איזו תכלית הוא "מבכר". כשאנחנו מבקשים לקבוע שלאדם ישנה בחירה חופשית. אנחנו לא מחפשים תיאור איך מכניקת הבחירה פועלת. אלא מחפשים איך המכניקה הזאת קשורה ויוצאת מתוך ה"אני". אם נתאר את הבחירה כתכונה אנושית של אפשרות סמויה לבחור ולהכריע בלא כל סיבה, הרי שאולי הוצאנו את מכניקת הבחירה משאר התנהגויות טבעיות סיבתיות והפכנוה ספונטנית, אבל לא הצבענו על אחריותו של האדם על בחירתו. מבחינתו הוא כבול למערכת ספונטנית שקובעת בשבילו הכרעות.
הבחירה האנושית החופשית משמעותה שהאדם הוא הבוחר וקובע בחירתו באופן רציונלי בלתי תלוי ומחויב לסיבה קדומה כלשהיא. הוא רבון בחירתו ולכך הוא אחראי למעשיו. ואת זה קשה להסביר אם אדם לא יכול להצביע על נקודת החיבור בין ההכרעה לחשיבתו הרציונלית. באם הוא יצביע על תכלית מסוימת בה בחר, הרי מה נפשך אם הייתה תכלית אחרת כנגדה, מדוע בחר דווקא בזו, ואם לא הייתה תכלית אחרת הרי שלא עמד בפני שיקול.

מה פירוש 'מהי ההתחלה?'. אתה עצמך כתבת ש'אני' הוא ההתחלה. משמעות הדבר היא שההחלטה שלי לא היתה יכולה להיות מנובאת על סמך המצב הקודם, והיא יוצאת יש מאין. לכן אי אפשר להצביע על מה שמחולל אותה. במובן הזה זה כמו אירוע קוונטי שלא ניתן לניבוי על סמך המצב העכשווי. מאידך, הבחירה היא לא אקראית כי היא נעשית לתכלית ומתוך שיקולים שונים, ולא סתם כך בהגרלה.

אם הבנתי אותך נכון, האדם שבוי בידי מערכת ספונטנית שהיא חלק מאישיותו, ללא אפשרות רציונלית להתערב בה? אם הוא יכול להתערב בשיקולי ההכרעה כיצד איננו יכול להצביע על תחילת היווצרות הדרך המוכרעת? נכון שהיא יוצאת יש מאין, אבל עמדו לפניו שתי נקודות התחלה, מהו הסברו הרציונלי על התפתחות דרך אחת על פני חברתה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2012 01:53 לינק ישיר 

הר מיכי         
מישהו שאל כאן למה אני אוכל ?ושוב חיפשת סיבה,[אגב, אפשר לאכול גם כשלא רעבים]ומצאת כדי להשביע וכו,

ערכיות,,,,,,,,,אכילת מצה,,
לולב,עוזר ,מלוה ,מכלכל,,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2012 03:16 לינק ישיר 

מנחם_פיש כתב:

לא הבנתי מה הקשר של אקראיות קוונטית לבחירה.  ).

ראה מה שכתבתי למואדיב היקר באשכול הזה. (בעמוד 4) האם לאלוקים מותר להתערב במשחק הלוטו ???

הנה שוב

ובכן מואדיב היקר,

לפני כמה ימים קניתי את ספרו של אנתוני גוטליב "חלום התבונה" (ספר מומלץ מאוד. ויש לי כמה ביקורת עליו ולא כאן המקום)

ובכן אני מצטת לך את דבריו שם (ותראה שלא חידשתי כולם אם כי שחשבתי שכן חידשתי. וראה אייך אפי' אנתוני גוטליב בעצמו לא יורד לסוף דעתם ושואל שם שאלות שטותיות לגמרי) בעניין חיבור אקראיות ובחירה,

"היה צורך לשנות דבר או שניים בתיאוריות האטום של דמוקריטוס שבהן השתמשו אפיקורוס ולוקרציוס כדי להסביר את העולם למטופליהם החרדים והמבולבלים, החידוש המעניין ביותר שהציג אפיקורוס הוא ה"סטייה":
קפיצה זעירה ולא צפויה לצדדים, שאותה מבצעים האטומים מדי פעם בפעם. הדבר היה אמור לפתור שני קשיים בתמונת העולם של דמוקריטוס, האחד בתחום הפיזיקה הטהורה, והשני בעל השלכות ישירות על החיים האנושיים. הקושי הראשון נוגע להתנגשויות בין האטומים. מסיבות שונות טען אפיקורוס שהאטומים של דמוקריטוס ייפלו בחלל ריק במהירות שווה ותמיד היישר מטה, כל אחד במסלולו שלו. אם כך כיצד אי-פעם ייתקלו זה בזה ויצטרפו זה לזה כדי להרכיב את האובייקטים הגשמיים המוכרים ? בלי סטייה ארעית של האטומים לצדדים, אומר לוקרציוס, "לא התנגשו בעופם, לא התקיפו אז איש את רעהו, ובבריאה ומלואה לא יצר אז הטבע מאומה".
אפיקורוס מסיק כי מוכרחה להיות בטבע אקראיות כלשהי, ניתור שאין לחזותו, במביא אטום אחד לנתיבו של האטום אחר. על רעיון זה אמר קיקרו שהוא "יציר דמיון ילדותי", אבל הוא אנלוגי לאי-הוודאות, או האקראיות, שאנו מסוגלים לראות כהיום במכניקת הקוונטים המודרנית. הבעיה השנייה, הנפתרת גם היא על ידי הסטייה, מעניינת עוד יותר. אפיקורוס הוא כפי הנראה הראשון שהצביע עליה, (וחשבתי מרוב גאווה שזה אני הראשון max) והיא הייתה לאחת הבעיות המרכזיות בפילוספיה,
מדובר הוא בבעיית הרצון החופשי והדטרמיניזם. אם כל מה שקורה הוא תוצאה מכנית עיוורת של תנועת האטומים, איך יכול האדם להיות חופשי ? איך נוכל לייחס לו אחריות מוסרית למעשיו ? פעולותיו לא יהיו "שלו" כלל, אלא תוצאה לא נמנעת של תנועות האטומים בגופינו. מבחינתו של אפיקורוס זוהי מחשבה מרגיזה. האפיקוראים חשבו שניבוי עתידות הוא קשקוש מוחלט,
אבל כעת דומה כי גם מן האטומיזם עצמו משתמע שהעתיד יכול להיפרש בפנינו כמו חפיסת קלפים. כנגד האמונה שחיי האדם נתונים לחסדי האלים, או הגורל, מציג אפיקורוס תמונת עולם מדעית והנה מתברר שהאטומים עצמם גרועים לא פחות מן הגורל. ולאמיתו של דבר, טען  אפיקורוס, האטומים של דמוקריטוס אפילו גרועים מן הגורל:

"עדיף לאמץ את המיתולוגיה על האלים מאשר להשתעבד ל"גורל"של פילוסופי הטבע: הראשון מרמז על תקווה לפייס את האלים בעבודה אותם, ואילו השני מחזיק בהכרח שאיננו יודע פיוס."

גם לוקרציוס מדבר על ה"גורל" בבואו לנסח את הבעיה:
ניחא - נגיד, שתנועת הגופים משולה לשרשרת:
דחף מוליד את רעהו בסדר יציב וקבוע.
אף הסטייה מן הדרך אינה יכולה לשנות את צו הגורל שקבע לעולם כל תרכובת וקשר,
פן תעורער עקביות הסיבות הצפויוה מני קדם.
איך יבוסס הרצון שאיננו נכנע לשמים ?
איך זה הכה שורשיו בנפש כל חי עלי ארץ ?
איךבעטיו נהלך לאשר נתכוון בליבנו,
גם מן הדרך נשטה - ואין המועד מחייבנו או המקום - כי ננהג כאשר יעלה על הדעת ?

אם האטומים סוטים לפעמים ממסלוליהם באופן לא צפוי, כפי שהאמינו אפיקורוס ולוקרציוס, כי אז יש בכוחנו להפר את "צו הגורל". (בינגו,,,, ניצחנו את ברירה הטבעית max) "עקביות הסיבות הצפויה מני קדם" למרות הכל אינה צפויה מני קדם, ועשויה להשתבש. כך, על ידי שילוב סטיות האטומים בפיזיקה שלו, קיווה אפיקורוס להימנע מן ההיבט הדטרמיניסטי הלא אנושי של תורותו של דמוקריטוס. במאה העשרים אמרו כמה פיזיקאים דברים דומים למדי על אפשרות החופש שמעניקה לנו מכניקת הקוונטים. עם גילוי אי-הוודאות, כתב הפיזיקאי הנודע סר ארתור אדינגטון ב1928 "מסיר המדע את התנגדותו לרצון החופשי."

הרעיון אשר לפיו מחזיקה האקראיות במפתח לרצון החופשי נראה מפתה מאז ומעולם,  (וכאן אנתוני גוטליב פשוט לא מבין את העומק ומתחיל לבלבל את הראש max ) למרות שהוא כרוך בבלבול רב. מה בעצם אומרים לנו אפיקורוס ולוקרציוס ? האם הם אומרים שפעולות הנעשות מרצון הן סטיות אקראיות של אטומים במוח ? (הוא כזה חמור האנתוני הזה max) אם אכן כן, הם אומרים שפעלותיו של אדם נחשבות חופשיות בתנאי שאין לחזות אותן. אבל זה אינו יכול להיות נכון, שכן אקראיות אינה מתיישבת עם רעיונות של אוטונומיה ושל אחריות אישית. כדברי הפילוסוף הבריטי א.ג'. אייר (Ayer 1910-1989 )
(כנראה גם חמור גדול max)

"אם אדם פועל באופן זה ולא אחר אך ורק מכוחו של המקרה העיוור, ייתכן שהוא חופשי, אבל קשה לייחס לו אחריות. ואכן, כאשר פעולותיו של אדם נראות לנו לא צפויות, לדוגמה, כאשר אין לדעת מה יעשה, לא נחשוב שהוא מישהו הפועל באופן מוסרי. נסתכל עליו דווקא כעל מטורף,"

אם אכן חשב אפיקורוס שפעולות מרצון הן סטיות אקראיות של אטומים בגוף, וכי עובדה זו מעניקה לבני - אדם שליטה במעשיהם, הוא הכניס את עצמו לבוץ רציני (כך זה שעיתונאי (= אנתוני גוטליב) עוסק בפילוסופיה פשוט לא מבין כלום ולכן שואל שאלות טיפשיות שכאלה אבל בהמשך תראה שהוא די ענוו אנתוני היקר שלנו max) אבל אולי לא לכך התכוון, אפשר שניסה לומר רק שקיומן של קפיצות אקראיות בתנועת האטומים מראה שהטבע מותיר אפשרויות פתוחות, וכך אינו קובע לחלוטין הכול. אם כל אטום חופשי לסטות בכיוונים שונים, אולי גם אנו חופשיים לבצע פעולות מרצון בגופינו שלנו, באופן כזה שלא כל מעשינו יהיו פשוט תוצאה מכנית בלתי נמנעת של סיבות ותוצאות אטומיות,
ואם אומנם כך חשב אפיקורוס, ייתכן שלא בילבל בין אקראיות לחופש. אבל גם אם איננו יכולים להרשיעו בבלבול, יש להודות שתשובתו לבעיית הרצון החופשי רחוקה מלהניח את הדעת, (פשוט משוגע טוטלי max) הוא אינו מצליח לומר דבר ברור על אופין של אותן פעולות מרצון. (אנתוני לא מבין שהמודע לעצמו = התודעה היא המנצלת את החופש\אקראיות max ) הן נשארות מסתוריות, ולא מובן כיצד הן משתלבות בתמונה העולם האטומיסטית. אולי, בסופו של דבר, לאחר שהצליח להעלות ולנסח את הבעיית החופש, מוגזם לצפות שגם יפתור אותה, (איזה בעל גאוותן מנווול, הוא אומר נווו הילד (אפיקורוס) עלה את הבעיה מספיק לנו, פיתרון אין, היי היי הפיתרון נמצא בשאלה עצמה ?! את זה אנתוני לא מבין או לא רוצה להבין כי אז יהיה אחראי למעשיו לדורי דורות max)   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2012 10:32 לינק ישיר 

מנחם, איני מבין את דבריך. האדם בוחר וזהו. מה צריך להסביר כאן? מה פירוש 'נקודת התחלה', אם לא סיבה? הוא מחליט שהוא מאמין או רוצה בכך וכך. אין לכך סיבה קודמת שקבעה זאת, אבל זה לא אקראי. ההחלטה יצאה ממנו. האם אתה שואל מאיפה הוא עצמו יצא? אני לא מבין מה קשה לך.

בילי, כרגיל איני מבין מה אתה רוצה. אבל דומני שמיצינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2012 12:25 לינק ישיר 

הרב מיכי
עד שכבר הגענו לנקודה אתה פורש?
סליחה להפרעה ,ותודה לסבלנות,

ובכל זאת אסביר את עצמי כי העניין לפחות לי מאוווד חשוב,וגם רואה שאחרים מתקשים באותה נקודה,
אני שואל ,למה הרצון לא נובע מאחת משתי האופציות  ,ענית ,לא ייתכן שזה אקראי כי יש לו תכלית,אשמח אם פשוט תסביר את מה שאמרת.

תוקן על ידי ביליצר ב- 11/07/2012 12:43:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2012 17:48 לינק ישיר 

בילי,
מצב אקראי הוא מצב שאין לך שום השפעה על היווצרותו. הוא נוצר ונעשה באופן סתמי, וללא כל לחץ או אילוץ. אין לך מה לעשות ביחס אליו, שכן הוא מתנהל בצורה שרירותית. לעומת זאת, בחירה של אדם היא תוצאה של שיקול דעת. הוא בוחן אפשרויות, השלכות, ואז מקבל החלטה. לכן זה לא תהליך שהייתי מכנה אותו אקראי.
חשוב על יד שלך שמתחילה לנוע ללא שום חוקיות לכיוונים שונים. פתאום היא עפה לך לכאן ולשם, בלי שום שליטה. זה מה שנקרא תהליך אקראי (אמנם במישור אחר אפשר להיכנס ולשאול מה המנגנון שמפעיל את היד הזו, ולראות שאולי יש כאן השפעה דטרמיניסטית כלשהי של הפיסיולוגיה שלו, אבל זה לא חשוב לענייננו). האם קבלת ההחלטות הערכיות שלך נראית לך דומה לתהליך כזה?
אביא עוד דוגמה שכבר הבאתי לעניין זה. חשוב על שלוש מדינות שבהן מתנהלות בחירות (פוליטיות):
א. סוריה - אדם נכנס לקלפי ובוחר באופן חופשי את הפתק היחיד שמונח שם. מי שנבחר הוא מי שקיבל את רוב הקולות (כלומר אסאד). זהו תהליך דטרמיניסטי: החופש הוא מדומה, והתוצאות מוכתבות מראש על ידי הנסיבות (הפתק הבודד).
ב. שווייץ - אדם נכנס לקלפי ובוחר באופן חופשי בין שני פתקים שונים. מי שנבחר הוא מי שקיבל את רוב הקולות. לכאורה זו דמוקרטיה עם בחירות חופשיות במיטבן. אבל חשוב: לשווייץ (המטאפורית) אין שום בעיה על הפרק לפתור. אם כן, מה שוקל האדם בתוך הקלפי? מהם הצדדים האם לבחור בא' או בב'? אין צדדים כאלה. הוא בעצם עושה הגרלה (גם אם זה נעשה בלי קוביה. דה פקטו זו הגרלה). זה מקביל לתהליך אקראי (אינדטרמיניסטי).
ג. ישראל - אדם נכנס לקלפי ובוחר באופן חופשי בין שני (מיליון) פתקים שונים. מי שנבחר הוא מי שקיבל את רוב הקולות. כאן יש לא מעט בעיות לפתור, ועל הבוחר לשקול מי המועמד הטוב ביותר. הנסיבות לא מכריעות מי המועמד שייבחר (כי יש דעות שונות באשר לפתרון הבעיות והערכים שעל הפרק, גם לגבי אותן נסיבות עצמן), ולכן הבחירות הן חופשיות. אבל כאן אי אפשר סתם לעשות הגרלה, שהרי יש שיקולים שונים שחייבים להילקח בחשבון. לשון אחר: אני מחליט על א  או על ב לצורך תכלית כלשהי ולא סתם. זה מה שמקביל לתהליך של בחירה חופשית של אדם, בגלל התכליתיות ושיקול הדעת.
[לצורך הדוגמא אני מתעלם מכך שבישראל יש בעיה מסוג שלישי: כל המועמדים עושים אותו דבר, רק מבטיחים אחרת. לכן שוב אין משמעות לבחירה ביניהם.]

אני מקווה שזה עזר לחדד את הדברים יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2012 22:34 לינק ישיר 

הרב מיכי

איני יודע אם חלוקת המדינות לגבי העמדות הפוליטיות  יא אכן משקפת  את המציאות[למשל שוייץ]את ההמחשה עשיתם מצוין,
הנה הבאת את שוייץ בתור דוגמא שהינך מסכים שהבחירה היא אקראית למרות שהבחירה נעשית באופן מודע ורצוני על ידי בן אדם ללא מניעים ,
אלא מה,אתה אומר שהבוחר משיקולים [מדינת ישראל ]בגלל שבשעת הבחירה הוא הסיק את מה שהסיק על ידי שיקול הסיבות אז הוא בוחר מאחת הסיבות של שיקוליו ולכן היא אינה אקראית ,,יפה?יופי,
עכשיו נשארנו עם שתי אופציות ,
א]יש לי כאן שיקולים של 50 אחוז מול סיבה אחרת של 50 אחוז,אין לי סיבה מועדפת במה לבחור ,אז לכאורה היא חוזרת להיות כמו מדינת שוייץ ,[המחשה,תחרות בכדור רגל 11זה כמו 00 תיקו]או כמו בחירה של שני שקיות ביסלי שנראות אותו דבר ,,אני בעצם אומר לעצמי בשעת בחירה ,שנ המועמדים יפיקו לי את אותם אחוזי תועלת ,ואז הבחירה שוב תהיה אקראית,
ב]אם בסופו של דבר בחרתי משהו מסוים כנראה שהיתה כאן העדפה בשיקולים ואז זה סיבתי,,

אם כונתך שב50 מול 50 אחוז עם סיבות שקולות ותכליתיות אני בעצם מייצר לעצמי סיבה חדשה יש מאין [למה?אני עדיין חייב סיבה רק בגלל ששקלתי עד עכשיו מתוך רצון לתכלית?הרי הגעתי למסקנא שאין העדפה??],אז שוב השאלה אם הסיבה החדשה עמדה מול סיבה חדשה מהצד הנגדי והיא היתה יותר חזקה אז..........ואם לא ייצרתי סיבה נגדית והיא לא עמדה למול עיניי אז...
שאלה שהרבה קולמוסים נשתברו ועוד ישתברו עליה אתה מכריז עליו ,,,מיצינו,,,,?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2012 22:42 לינק ישיר 

בילי, אכן מיצינו. אי אפשר כל הזמן לחזור במעגל על אותו דבר. אנחנו פשוט כל הזמן חוזרים על אותו דבר. אתה שוב ושוב מזהה שיקול דעת עם סיבתיות, וגרוני ניחר מלחזור כל הזמן על ההבחנה ביניהם. הקולמוס שלי אכן נשבר, כמו שכתבת.
אז נראה לי שזה הזמן להיפרד כידידים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2012 22:49 לינק ישיר 

הבחירה להיפרד לפחות כאן היא סיבתית [גרונך],תודה ,

אני מבקש מכל מי שיש לו פרשנות לדברי הרב מיכי כאן, שבחסדו ובטובו יסביר לי ,זה מאוד חשוב לי ,,
בברכת יישר כח ,, ביליצר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2012 22:51 לינק ישיר 

לא, היא תוצאה של שיקול דעת (נאמר בשארית הכוחות). אפילו במשפטון הקטן הזה אתה שוב חוזר על כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2012 22:55 לינק ישיר 

שיקול דעת עם סיבה אינה סיבה ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/7/2012 01:00 לינק ישיר 

ביליצר כתב:
הבחירה להיפרד לפחות כאן היא סיבתית [גרונך],תודה ,

אני מבקש מכל מי שיש לו פרשנות לדברי הרב מיכי כאן, שבחסדו ובטובו יסביר לי ,זה מאוד חשוב לי ,,
בברכת יישר כח ,, ביליצר

האם למישהו יש הסבר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/7/2012 09:31 לינק ישיר 

מנחם, איני מבין את דבריך. האדם בוחר וזהו. מה צריך להסביר כאן? מה פירוש 'נקודת התחלה', אם לא סיבה? הוא מחליט שהוא מאמין או רוצה בכך וכך. אין לכך סיבה קודמת שקבעה זאת, אבל זה לא אקראי. ההחלטה יצאה ממנו. האם אתה שואל מאיפה הוא עצמו יצא? אני לא מבין מה קשה לך.

״האדם מחליט וזהו״ זו קביעה שעל משמעותה אנחנו דנים כאן. 

מה שידוע לנו שברגע נתון קודם היו לאדם לבטים בין שתי דרכים שקולים (ולא משנה אם זה בנושא דתי או בנושא אחר. לצורך הדיון עדיף שנדון על נושא שאיננו דתי) וברגע מסוים הוא בהחלטה על אחת הדרכים כדרך פעולתו. מספר בעיות מתעוררות בהקשר להחלטה זו.

כיצד מתחילה ההחלטה. הרי ההחלטה היא המשך של אחת משתי נקודות ששתיהן יכלו כל אחת להתפתח לדרך פעולה שונה. אין פעולה אנושית רצונית שאיננה בחירה, כי כל פעולה מודעת הייתה יכולה לא להיפעל. בידי האדם נתונה תמיד האפשרות לחדול מלממש את רצונותיו וחפציו או לממשן. באפשרותינו להסביר את הבחירה בשתי אפשרויות. האחת שאכן יש כאן מערכת סיבתית נפשית או נוירופיזית (ואין כאן המקום ליכנס לדרך פעולות הנפש), והנקודה בעלת הרצון הגדול יותר (גם במינונים תת מודעיים) היא זאת שנמשכת מעצמה לדרך הפעולה (גם אם האדם מדמה שהוא בחר, הוא מושלה מחוסר האפשרות לעמוד על מקום נשיקת ההיחפצות ודרך הפעולה הנמשכת ממנה). באפשרות זאת  כמובן אין לאדם כל אחריות למעשיו. הוא לא בוחר כי אם מובל בסיבתיות. אך ישנה אפשרות אחרת להסבר הבחירה והיא שלאדם כח נפשי עלום לבחירה שרירותית יש מאין של דרך אחת מהשתים לא כל סיבה מכרחת קדומה. כאן מתעוררת בעיה בתוך בעיה. כיצד מתרחשת ההחלטה לדרך אחת על פני הדרך השניה אם שקולות הן? התשובה הפשוטה אומרת - הלוא זהו כח הבחירה, שביכולת האדם להכריע גם בדברים שקולים! אלא שתשובה זאת אינה מסבירה כלום, היא רק חוזרת על תאור מהות הבחירה החופשית, והבעיה בעינה עומדת. איננו מסוגלים לתפוס מערכת שנוטה באן עצמוני לאחת משתי אפשרויות שקולות (מלבד בעיה נוספת שישנה בבחירה אותה אציג לאחר הבאת עמדתך). כאן אתה מגיע ואומר שכיום ידוע על מערכת נוספת כזאת והיא התיאוריה הקוונטית. כל עוד איננו יודעים עליה כיצד היא פועלת אין לנו אלא קבלת עקרונותיה שעיקרן אקראיות שלא נודע סיבתן. נניח, אבל אם תתאר את הבחירה כאקראיות שמקורה באדם באופן בלתי תלוי בשום גורם קןדם, אתה מגיע לבעיה הנוספת של הבחירה, והיא לא כיצד היא פועלת אלא כיצד היא רציונלית! אם אדם מודיע היו לפני שתי דרכים שקולים ובאופן ספונטני שאיני יכול להסבירו או להצביע על כיצד ולמה נטיתי לדרך זו יותר מהדרך השקולה האחרת. הרי שהוא מודיע למעשה שאין הוא החושב הרציונלי בחר במודעות בדרך מסוימת, שהרי אינו מצליח להסביר בהגיון אנושי כיצד החליט בדרך זו דווקא. ומכאן שאף אם ישנה בחירה חופשית במכניקה מסוימת הרי שהיא תכונה לא רציונלית והחלק הרציונלי האנושי שבוי בידיה. ואם איבדנו את הסיבה להכיר בבחירה כאקט רציונלי, אין לנו כל סיבה להניח את חופשיותה היא כבר לא רלוונטית לאחריות האנושית. יש לנו לתלות את הבחירה כמשתלשלת סיבתית מגורמי שיקול קודמים לה שהכריעו את הדרך. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "החלקיק האלוהי" ורוחניות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.