|
|
| נשלח ב-12/7/2012 10:38 |
|
| |
מנחם ובילי, אעשה עוד ניסיון אחרון. כשאדם עומד בפני החלטה (האם לנטוש את הדיון או לא), עולים אצלו כמה שיקולים בעד ונגד. מניין נובעים השיקולים הללו? מבחירה שלו. שימו לב, כפי שהסברתי כבר לא פעם כאן, אני מדבר על השיקולים עצמם ולא על ההחלטה לאורם. אחרי שיש לי ערך כלשהו אני פועל על פיו. אבל מניין יש לי ערך כזה? מאיפה הוא צומח? בדוגמה שלנו: יש שיקול בעד העזיבה והוא שכבר אין לי כוח לחזור על דבריי (ואם לא הבינו עד עתה אז גם לא יבינו הלאה). מאידך, ישנה תחושה שאנשים באמת לא מבינים את מה שאני אומר (וכנראה הבעייה בי) ומן הראוי לנסות ולהבהיר יותר. זוהי דילמה שבה עליי להחליט. כעת יבוא מישהו אחר ויאמר: מה הדילמה? עזוב את כולם אתה לא חייב להם כלום. אבל אני בכל זאת מרגיש שיש עליי חובה כלשהי. כעת אני שואל: מניין צומחת אצלי אותה תחושה? למה אצל השני היא לא צמחה? כי אני החלטתי שזה חלק מערכיי והוא החליט שלא. אותה החלטה היא הכרעה לטובת ערך או שיקול שאינה אקראית ואינה דטרמיניסטית. ושוב, אחרי שאימצתי את כל הערכים, וכעת אני עושה שיקול ביניהם, אתם יכולים לבוא ולומר שההחלטה שלי היא קבועה מראש (היא פונקציה חד ערכית של מכלול הערכים והשיקולים). אבל עצם הערכים והשיקולים שלי היא תולדה של בחירה, שאינה הגרלה ולא קבועה מראש. בשולי דבריי: למען האמת, אפילו על השלב הזה (של קבלת ההחלטה מתוך השיקולים) אני לא מסכים שהוא דטרמיניסטי, בגלל בעיית 'חולשת הרצון', אבל אתם ודאי תסלחו לי על שלא אפתח כאן את תיבת הפנדורה הזאת, שעוד הרבה יותר קשה להבהרה מאשר חופש הרצון עצמו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2012 13:43 |
|
| |
מיכי האם לפי דבריך יוצא שמי שלא בחן את מערכת הערכים שלו, וקיבל אותם כחינוך או כתורה שאין להרהר אחריה, מעולם לא עשה את הפעולה העיקרית של הבחירה, וכל מעשיו אינם בחיריים. [לבד הבחירה המשנית לגבי חולשת הרצון.]
זה שאתה מקשר את סוגיית הבחירה לסוגיית הערכים ונימוקם היא/ה לי חידוש גדול, האם זה עולה איכשהו מן התפיסות הרגילות בשני ענינים אלו, או שזה חידוש שלא שמעתו אוזן?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2012 14:37 |
|
| |
יהי, הארכתי בזה ב'אנוש כחציר'. אכן יש אנשים שנגררים אחרי ערכים שמונחלים להם בלי החלטה עצמאית. זה מגרע מאד את הממד הבחירי בהתנהלותם (לבד מהבחירה שלא לבחור, או חולשת הרצון).
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2012 19:18 |
|
| |
הרב מיכי
שיבוא כאן מישהו ויגיד שאתה לא משנה כל שניה טיעון ,עם כל הכבוד,
מה שעשית עכשיו הוא פשוט להגיד ,,נכון הבחירה של היום היא סיבתית ,אבאאאאל מבחירות קודמות שאאאאאזזזזז כן החלטתי אותם ללא סיבה אלא מבחירה חופשית רכשתי אאאזז את ערכיי ,,ואאאזזז פטרנו את הבעיה.........?????????
עכשיו טיעון חדש ,,חולשת הרצון ,,שעל נקודה זאת אנחנו כל הזמן מנסים לדון וכבודו החליט מחולשת רצונו לא לפתוח אותה,,
איך אמר כבודו לא מזמן ,,, 
תוקן על ידי ביליצר ב- 12/07/2012 19:19:58
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2012 01:43 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | מנחם ובילי, אעשה עוד ניסיון אחרון. כשאדם עומד בפני החלטה (האם לנטוש את הדיון או לא), עולים אצלו כמה שיקולים בעד ונגד. מניין נובעים השיקולים הללו? מבחירה שלו. שימו לב, כפי שהסברתי כבר לא פעם כאן, אני מדבר על השיקולים עצמם ולא על ההחלטה לאורם. אחרי שיש לי ערך כלשהו אני פועל על פיו. אבל מניין יש לי ערך כזה? מאיפה הוא צומח? בדוגמה שלנו: יש שיקול בעד העזיבה והוא שכבר אין לי כוח לחזור על דבריי (ואם לא הבינו עד עתה אז גם לא יבינו הלאה). מאידך, ישנה תחושה שאנשים באמת לא מבינים את מה שאני אומר (וכנראה הבעייה בי) ומן הראוי לנסות ולהבהיר יותר. זוהי דילמה שבה עליי להחליט. כעת יבוא מישהו אחר ויאמר: מה הדילמה? עזוב את כולם אתה לא חייב להם כלום. אבל אני בכל זאת מרגיש שיש עליי חובה כלשהי. כעת אני שואל: מניין צומחת אצלי אותה תחושה? למה אצל השני היא לא צמחה? כי אני החלטתי שזה חלק מערכיי והוא החליט שלא. אותה החלטה היא הכרעה לטובת ערך או שיקול שאינה אקראית ואינה דטרמיניסטית. ושוב, אחרי שאימצתי את כל הערכים, וכעת אני עושה שיקול ביניהם, אתם יכולים לבוא ולומר שההחלטה שלי היא קבועה מראש (היא פונקציה חד ערכית של מכלול הערכים והשיקולים). אבל עצם הערכים והשיקולים שלי היא תולדה של בחירה, שאינה הגרלה ולא קבועה מראש. בשולי דבריי: למען האמת, אפילו על השלב הזה (של קבלת ההחלטה מתוך השיקולים) אני לא מסכים שהוא דטרמיניסטי, בגלל בעיית 'חולשת הרצון', אבל אתם ודאי תסלחו לי על שלא אפתח כאן את תיבת הפנדורה הזאת, שעוד הרבה יותר קשה להבהרה מאשר חופש הרצון עצמו.
|
|
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2012 04:18 |
|
| |
אני לא מבין למה שוברים כאן את הראש,
היקום עובדת עם חוקים (דטרמיניזם בל"ז) ויש בה חופש = אקראיות. (שלא יכול לחרוג הרבה מעבר לחוקיות, אחרת תהיה תהו ובוהו) באותו מקום (שהטבע נותן חופש) יש למודע לעצמו (האדם וגם בעלי חיים כנראה) יכולת לבחור,
יכול האדם לבחור במקרה, כלומר הגיע למצב בחירי ואם היה נבון מספיק היה יודע במה לבחור, לדעבונינו הוא לא נבון מספיק במילא פועל במקרה,
התורה היהדות דורשת מהאדם להיות נבון כל כך שאף פעם לא יפעל במקרה,
מצד שני התורה לא דורשת מאדם דברים שהטבע לא נתן לו בכלל היזדמנות בחירה,
היא כן דורשת אחריות לדורי דורות, כלומר בהחלט יכול אדם לאשים את אבותיו שגרמו לו לסבול ממחלות תורשתיות,
זה שלא ידעו לא מוריד מאחריותם עובדה שהיום כן יודעים אז למה אז לא ידעו ? הסיבה היא מחוסר לימוד וחוסר חכמה,
זה כל התורה על רגל אחת,
תורת האובולוציה מחזירה את האחריות לאנושות כלומר מחזירה את האשמה המקורית של התורה,
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2012 13:01 |
|
| |
כשאדם עומד בפני החלטה (האם לנטוש את הדיון או לא), עולים אצלו כמה שיקולים בעד ונגד. מניין נובעים השיקולים הללו? מבחירה שלו. שימו לב, כפי שהסברתי כבר לא פעם כאן, אני מדבר על השיקולים עצמם ולא על ההחלטה לאורם. אחרי שיש לי ערך כלשהו אני פועל על פיו. אבל מניין יש לי ערך כזה? מאיפה הוא צומח?
לא אתווכח כרגע אם אתה צודק או לא (למרות שלדעתי השיקולים צפים בדרך כלל מאליהם כתוצאה של מנטליות נרכשת או מולדת והבחירה בהם מועטת. ובקשר לאימוץ ערכים וקבועי וסגנוני מחשבה אם הם בחיריים הרי שהם בכלל הנידון כאן על הבחירה) אבל אשאלך לדבריך, אתה מעתיק את זירת בחירת ההכרעה, מהכרעה בין ביכור שיקולים להכרעה אילו שיקולים לקבל ולאמץ ואילו לא. כל בעיות הבחירה עוברות יחד עם זירת ההכרעה. והן עומדות בעינן ובמלוא תוקפן. כשבידי לאמץ שיקול או לדחותו באופן שקול ובלתי מוטה, אני גם עומד בפני דילמת בחירה. ושוב לטענתך אני מעדיף להעלותו או לדחותו באופן ספונטני בלא אפשרות להסביר כיצד הכרעתי רציונלית על קבלתו או דחייתו. א"כ מה הועלת בדיחוי הזה, אם אני צודק בשאלותי הנ"ל? בדוגמה שלנו: יש שיקול בעד העזיבה והוא שכבר אין לי כוח לחזור על דבריי (ואם לא הבינו עד עתה אז גם לא יבינו הלאה). מאידך, ישנה תחושה שאנשים באמת לא מבינים את מה שאני אומר (וכנראה הבעייה בי) ומן הראוי לנסות ולהבהיר יותר. זוהי דילמה שבה עליי להחליט. כעת יבוא מישהו אחר ויאמר: מה הדילמה? עזוב את כולם אתה לא חייב להם כלום. אבל אני בכל זאת מרגיש שיש עליי חובה כלשהי. כעת אני שואל: מניין צומחת אצלי אותה תחושה? למה אצל השני היא לא צמחה? כי אני החלטתי שזה חלק מערכיי והוא החליט שלא. אותה החלטה היא הכרעה לטובת ערך או שיקול שאינה אקראית ואינה דטרמיניסטית. ושוב, אחרי שאימצתי את כל הערכים, וכעת אני עושה שיקול ביניהם, אתם יכולים לבוא ולומר שההחלטה שלי היא קבועה מראש (היא פונקציה חד ערכית של מכלול הערכים והשיקולים). אבל עצם הערכים והשיקולים שלי היא תולדה של בחירה, שאינה הגרלה ולא קבועה מראש.
כנ"ל לא הבנתי מה הרווחת בהסברך. בעיות הבחירה נשארו אותן בעיות, בשינוי זירה. ועוד, אתה סך הכל יוצר מקשה אחת בין השיקול לדרך המתמשכת ממנו, ואתה בעצם מעביר את ההכרעה על הדרך מנקודת חיבור בין השיקול לדרך, לתחילת אימוץ השיקולים (שמובלע בהם הדרך שתנבע מהם).
לסיכום. 1. גם לדבריך, נשארות הבעיות בזירה אחרת. 2. דבריך הם למעשה דברי, רק שאתה מרחיב וכולל את הבחירה בדרך עם הבחירה בשיקול המוליד את הדרך (והבחירה נעשית רחבה יותר וכוללת לדבריך גם את השיקול וגם במובלע את הדרך היוצאת ממנה ).
בשולי דבריי: למען האמת, אפילו על השלב הזה (של קבלת ההחלטה מתוך השיקולים) אני לא מסכים שהוא דטרמיניסטי, בגלל בעיית 'חולשת הרצון', אבל אתם ודאי תסלחו לי על שלא אפתח כאן את תיבת הפנדורה הזאת, שעוד הרבה יותר קשה להבהרה מאשר חופש הרצון עצמו.
כל ההילוך הזה בין הטיפות מיותר. אחוזיות ההכרעה שנובעת מטבעו הלא בחירי של האדם וודאי איננה באחריותו. הדיון כאן הוא על מה שכן מיוחס לאדם וטענתי היא שאם אדם לא יכול להצביע רציונלית והגיונית מדוע הוא בחר כך ולא כך, כשהשיקולים היו שקולים. סימן הוא - או שישנה מערכת ספונטנית המחליטה וקובעת אקראית שהוא האדם איננו אחראי לה (וידיעתו שישנה כזו מערכת כמובן לא מוסיפה אחריות. איננה יותר מאשר מידע על הימצאות המערכת) או שאין הבחירה חושית וספונטנית כלל היא סיבתית במסלול אינטואיטיבי עדין ותמיד הדרך הנבחרת היא תוצאת השיקול הכבד יותר ששורשיו וסיבותיו חוזרות אחורה במסלול חייו של האדם.
אשמח לשמוע את תגובתך
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2012 13:41 |
|
| |
מנחם, אנסה להסביר שוב, כי נדמה לי שחוט הדיון אבד לנו. אנא קרא עד הסוף, כי ההתחלה (א) לא עומדת בלי הסוף (ב).
א. הערכים שמתנגשים בהתלבטות עומדים על סולם כלשהו. אתה מחליט האם ערך א גבוה מערך ב או לא. ההכרעה היא תוצר של הסולם הזה (ושל עוד דברים). לכן כשאתה מדבר על בחירת ערכים אתה מדבר גם על עוצמות של כל ערך כזה. בין אם הבחירה נעשית כבר כשהחלטת על הערכים הללו, או ברגע הנוכחי. לדוגמה, בהתלבטות האם לנטוש את הדיון או לא, מתנגשים שני הערכים שהזכרתי. כעת אני צריך להחליט האם אני דוגל בערכים הללו או לא. זו החלטה אחת, והיא נעשית מתוך בחירה. החלטה שנייה, מי מהם עומד גבוה יותר בסולם. זהו אספקט נוסף של בחירה. בנוסף, אני צריך להעריך את העוצמות של ההפסד לפי כל ערך (עד כמה ייפגעו אם לא אמשיך, וכדו'). כאן זו אולי לא ממש בחירה אלא ניתוח והכרה של המציאות (אבל אולי יש כאן שיקול שנותן משקל לכל יחידת 'פגיעה' כזו).
ב. כל הטיעון לטובת הדטרמיניזם אמר שאם יש לי שיקולים שמוליכים לבחירה אז התוצאה כפויה עליי, ואין כאן בחירה חופשית. מה שאני טועו שזה לא נכון, כי השיקולים עצמם הם תוצאה של בחירה (האם אתה יכול להצביע על שיקולים שמוליכים אותך לאמץ ערך כלשהו? כפי שאמר לייבוביץ, אם יש שיקולים אז זה לא ערך. זוהי בחירה נטו. אחרים יאמרו קביעה סיבתית נטו, אבל אני לא מסכים לזה). ומעמדם היחסי (סולם הערכים) גם הוא תוצאה של בחירה. בכל הנקודות הללו לא תוכל להצביע על סיבות קודמות שגורמות לזה, ולכן הקושיא מעיקרא ליתא. אתה כמובן יכול לחזור ולטעון שהשיקולים הללו גם הם תוצאה של מבנה פיסי או נפשי שלי, ולכן גם הם כפויים עליי. אבל כאן אין לטובתך טיעון שתומך בדבריך (כי אין שיקולים שמוליכים לערכים, וכנ"ל), ולכן זה נותר פתוח. מה שטענתי הוא שבמקום שהשאלה היא פתוחה אני מעדיף את הכיוון שנראה לי יותר אינטואיטיבית (או בחוויה שלי). לפחות כל עוד אין שיקולי נגד טובים מאד. טענתי מהתחלה היתה בניגוד לסיכום שלך: כשהאדם לא יכול להצביע על שיקולים או סיבות שהניעו אותו להחלטתו, זה עדיין פתוח לשתי פרשנויות: אקראיות (או סיבתיות סמויה), או בחירה. גם בתהליך בחירה, לפחות בתחילתו אין שיקולים והנמקות, שהרי אם הם היו זו לא היתה ההתחלה. זו ההגדרה של לייבוביץ לערך: זהו העיקרון שבו בוחרים בלי הנמקה (אין אפשרות לעשות רציונליזציה לערכים, כי כל רציונזליציה מתבססת על עקרונות יסוד שלא ניתנים להנמקה. ואלו הם הקרויים 'ערכים'. לכן בהגדרה לערכים אין הנמקה רציונלית מחוצה להם עצמם).
ג. חלה אי הבנה בדבריי לגבי חולשת הרצון. המונח הזה בשימושו הפילוסופי אינו מבטא משהו שלא בידי (אחוזיות שאינה בידי, כלשונך). 'חולשה' כאן אינה משהו שכפוי עליי, אלא אני בוחר להיות חלש (אני בוחר שלא לבחור). אבל כבר אמרתי שאינני רוצה להיכנס לסוגיא זו, שכן היא לא עיקר הנושא שלנו (זה רק עוד מקום שבו נכנסת הבחירה).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2012 19:02 |
|
| |
מנחם, אנסה להסביר שוב, כי נדמה לי שחוט הדיון אבד לנו. אנא קרא עד הסוף, כי ההתחלה (א) לא עומדת בלי הסוף (ב).
א. הערכים שמתנגשים בהתלבטות עומדים על סולם כלשהו. אתה מחליט האם ערך א גבוה מערך ב או לא. ההכרעה היא תוצר של הסולם הזה (ושל עוד דברים). לכן כשאתה מדבר על בחירת ערכים אתה מדבר גם על עוצמות של כל ערך כזה. בין אם הבחירה נעשית כבר כשהחלטת על הערכים הללו, או ברגע הנוכחי.
אתה מנסה להפוך את השיקולים למדידים על ידינו על פי שיקולים רציונליים קבועים, וכאן לדעתי אתה טועה. כשלאדם יש שיקולים שווים (עליהם אנחנו מדברים. לשודד מצוי אין שיקול האם לשדוד שקל תמורת סיכוי סביר של כדור בראש. אבל יש לו כן שיקול האם להכנס להרפתקאה מסוכנת מול סוכני ברינקס כשייתכן והוא יוצא עם חמש מליון ש"ח ופציעה קלה אל מול היתכנות שאת העשור הבא הוא מבלה בכלא או בבתי חולים ושיקום עם פציעות קשות), הם מרצדים בקרבו כשכל רגע אחד השיקולים מראה פניו כאילו הוא הנכון להוביל את ההחלטה ורגע אחריו השיקול השני תופס את מקומו. האדם מכורח (או רצון, ?) מחליט על דרך אחת על פני השניה, כי הוא שכנע עצמו שדרך ושיקול זו היא הראויה להחלט. כאן נשאלת השאלה על סמך בוססה ההחלטה. וחוסר האפשרות להצביע עליהם הם המעלות חשד גדול שההחלטה איננה רציונלית. אפשרי והיא ספונטנית מעצמה (שאנו מודעים לה בדיעבד) אפשרי והיא סיבתית ובפועל היה כובד קל מכריע, לאחד השיקולים. לדוגמה, בהתלבטות האם לנטוש את הדיון או לא, מתנגשים שני הערכים שהזכרתי. כעת אני צריך להחליט האם אני דוגל בערכים הללו או לא. זו החלטה אחת, והיא נעשית מתוך בחירה. החלטה שנייה, מי מהם עומד גבוה יותר בסולם. זהו אספקט נוסף של בחירה. בנוסף, אני צריך להעריך את העוצמות של ההפסד לפי כל ערך (עד כמה ייפגעו אם לא אמשיך, וכדו'). כאן זו אולי לא ממש בחירה אלא ניתוח והכרה של המציאות (אבל אולי יש כאן שיקול שנותן משקל לכל יחידת 'פגיעה' כזו).
אתה מתעסק כל הזמן בזירת הבחירה, האם היא בחירת ודגילה בערכים אלו או אחרים, או מי מהם גדול נעלה ומועדף יותר. מה משנה מה ומי הם העומדים לבחירה. אנחנו דנים על מנגנון ההכרעה בין לבטים יהיו מי שיהיו ובאיזה נושא שיהיו. השאלה היא איך מבוצעת הכרעה בלא הצבעה רציונלית על אחד מצדדיה. כדי להנצל מהשאלה כיצד באפשרי בכלל להכריע הדבר השקול, הצעת את המכניקה האקראית. אבל לא פתרת בזה את הבעיה האחרת, היא בעיית האחריות האנושית על בחירותיה. האם אפשר לומר שהאדם בוחר ראציונלית אם אינו יכול להסביר את בחירתו? ואם הוא מסביר את בחירתו ואנחנו משתכנעים שאכן אצלו מה שמכריע זה צד ושיקול אחד מהסיבה שהצביע עליה, האם זו בחירה חופשית? הוא הרי אומר שצד זה הכריע אותו. לא הייתה לו אפשרות התנגדות כי שוב, אם הוא בסיבה כל שהיא (להראות שהוא השולט מרצונו, למשל) הרי שהיה לו הכרע גדול יותר, ואם אינו יכול להצביע על הסיבה, הרי שאיננה רציונלית (היא מעין מעשה טירוף).
ב. כל הטיעון לטובת הדטרמיניזם אמר שאם יש לי שיקולים שמוליכים לבחירה אז התוצאה כפויה עליי, ואין כאן בחירה חופשית. מה שאני טועו שזה לא נכון, כי השיקולים עצמם הם תוצאה של בחירה (האם אתה יכול להצביע על שיקולים שמוליכים אותך לאמץ ערך כלשהו? כפי שאמר לייבוביץ, אם יש שיקולים אז זה לא ערך. זוהי בחירה נטו. אחרים יאמרו קביעה סיבתית נטו, אבל אני לא מסכים לזה). ומעמדם היחסי (סולם הערכים) גם הוא תוצאה של בחירה. בכל הנקודות הללו לא תוכל להצביע על סיבות קודמות שגורמות לזה, ולכן הקושיא מעיקרא ליתא.
אתה לא מצליח להסביר איך זירת הבחירה (גם החדשה עליה אתה מדבר), חפה מהטיעון הפשוט אותו כתבת בשתי השורות האחרונות. אם יש סיבות קדומות (גם במינונים נמוכים ותת הכרתיים) הרי שהם הכריעו, ואם אין, על פי מה מתבצעת ההכרעה.? סתם, החלטה לא רציונלית ?? הפלת החלטה ברגע מסוים באופן אקראי של השיקול, כי מה? זה נקרא הכרעה לא רציונלית. אתה כמובן יכול לחזור ולטעון שהשיקולים הללו גם הם תוצאה של מבנה פיסי או נפשי שלי, ולכן גם הם כפויים עליי. אבל כאן אין לטובתך טיעון שתומך בדבריך (כי אין שיקולים שמוליכים לערכים, וכנ"ל),
ראשית, ישנם מינוני הכרעה דקים וקלים המורכבים מהרבה פרטים המשתתפים בכל התלבטות. ושנית, אתה מתחמק מהבעיה אותה אני טוען (והעלית אותה בניסוח אחר בשם לייבוביץ'), אם ההכרעה מתבססת על משהו קדום (שבכוחו להכריע) הרי שאין היא חופשית, ואם איננה מתבססת על כלום, במה היא הגיונית? מה מניעיה בתודעת האדם?
ולכן זה נותר פתוח. מה שטענתי הוא שבמקום שהשאלה היא פתוחה אני מעדיף את הכיוון שנראה לי יותר אינטואיטיבית (או בחוויה שלי). לפחות כל עוד אין שיקולי נגד טובים מאד.
שיקול הנגד טוב מאוד.
טענתי מהתחלה היתה בניגוד לסיכום שלך: כשהאדם לא יכול להצביע על שיקולים או סיבות שהניעו אותו להחלטתו, זה עדיין פתוח לשתי פרשנויות: אקראיות (או סיבתיות סמויה), או בחירה. גם בתהליך בחירה, לפחות בתחילתו אין שיקולים והנמקות, שהרי אם הם היו זו לא היתה ההתחלה. זו ההגדרה של לייבוביץ לערך: זהו העיקרון שבו בוחרים בלי הנמקה (אין אפשרות לעשות רציונליזציה לערכים, כי כל רציונזליציה מתבססת על עקרונות יסוד שלא ניתנים להנמקה. ואלו הם הקרויים 'ערכים'. לכן בהגדרה לערכים אין הנמקה רציונלית מחוצה להם עצמם).
על מה מתבססים השיקולים ומה הם ערכים זה נושא בפני עצמו. כאן אנו דנים לאחר שישנם לאדם ערכים, והם חלק ממכלול השיקולים, מה נימוקו להלך אחר צד ערכי זה או אחר צד כנגד, באם שתיהם הפעילו כח שווה על שיקול דעתו. תהליך של בחירה אם הוא רציונלי הרי שהוא סיבתי ואם איננו רציונלי הוא חסר משמעות מבחינת אחריותו של האדם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2012 00:18 |
|
| |
מנחם, אני באמת על סף ייאוש. כנראה יכולת ההסבר שלי דלה מדיי, כי אני חוזר כל הזמן ותחושתי מהתשובות היא שדבריי לא הובנו. אתה כל הזמן חוזר על כך שיש או סיבתיות או אקראיות (ופעם אחת אפילו שמת את זה בפי: כתבת שהצעתי מכניקה אקראית של הבחירה). לא עוזר לי להכחיש שוב ושוב. מכיון שגרוני ניחר, אנסה מכיוון אחר.
ישנן אכסיומות בגיאומטריה, שאחת מהן היא הטענה שבין שתי נקודות עובר רק קו ישר אחד. האם לדעתך אכסיומה היא בהכרח טענה שרירותית? אין לה הוכחה, שהרי מדובר באכסיומה. מאידך, כל המשפטים (התיאורמות) מבוססים עליה. בה במידה, הערך היסודי שאני מאמין בו אין לו נימוק (ולכן גם לא רציונליזציה, כלשון לייבוביץ). לדוגמה, אם מישהו מאמין בשוויון בין בני אדם. האם יש לו נימוק להאמנה הזו? אם יש לו, אז אשאל על הנימוק: האם יש לנימוק שלו נימוק? וכן הלאה. בסופו של דבר כל מערכת הנמקה מתחילה בעיקרון שבעצמו הוא לא מנומק (=זה, ורק זה, קרוי 'ערך', אצל לייבוביץ). זה נכון בערכים וגם בגיאומטריה. האם לדעתך זה אומר בהכרח שמדובר בהחלטה שרירותית? האם לדעתך אמונתו של אותו אדם בשוויון היא תוצאה של הגרלה? האם האכסיומה בגיאומטריה היא שרירותית? אני טוען שלא. יש דברים שנבחרים כי הם מובנים מאליהם בעיניי, ולכן אני מאמין בהם. אין להם נימוק, אבל הם לא שרירותיים ולא נבחרים בצורה עיוורת.
כאמור כמה פעמים בדבריי לעיל, לא התכוונתי מעולם להוכיח זאת. טענתי שזוהי האינטואיציה הבסיסית שלי, ואני לא רואה סיבה לזנוח אותה בלי נימוק טוב מאד. מכיון שלא מצאתי בכל דבריך עד כה ולו נימוק אחד (יהא טוב או רע)נגד הטענה הזו, אין לי סיבה לזנוח אותה. הטענה שעליה אתה חוזר שוב ושוב היא אך ורק זו (ואין בלתה): מכיון שאין נימוק לבחירה הזו אז היא אקראית או כפויה עליי. אבל אני חוזר שוב ושוב שאני כופר בזה גופא, ולכן אני מחכה לנימוק. אם יש לך, יופע נא מייד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2012 09:47 |
|
| |
מנחם, אני באמת על סף ייאוש. כנראה יכולת ההסבר שלי דלה מדיי, כי אני חוזר כל הזמן ותחושתי מהתשובות היא שדבריי לא הובנו. אתה כל הזמן חוזר על כך שיש או סיבתיות או אקראיות (ופעם אחת אפילו שמת את זה בפי: כתבת שהצעתי מכניקה אקראית של הבחירה). לא עוזר לי להכחיש שוב ושוב. מכיון שגרוני ניחר, אנסה מכיוון אחר.
בדקתי בתגובות, ואתה צודק שלא אתה הוא זה שהעלה את האקראיות כהסבר לבחירה. אתה שללת אותה ממישהו שכך הבין בדבריך.
ישנן אכסיומות בגיאומטריה, שאחת מהן היא הטענה שבין שתי נקודות עובר רק קו ישר אחד. האם לדעתך אכסיומה היא בהכרח טענה שרירותית? אין לה הוכחה, שהרי מדובר באכסיומה. מאידך, כל המשפטים (התיאורמות) מבוססים עליה.
אני לא מחפש הוכחות למה שההגיון הפשוט מבינו ואין לו כל סתירה. ולכן, בהגיון הפשוט אנחנו מנהלים את חיינו, ואם אין לנו סיבה להטיל בו דופי כשלא נצרך. אנחנו מתייחסים אל ממצאיו כמציאות ועובדה כל עוד משהו לא מתגלה כלא בסדר. לכן שרק קו אחד עובר בין שתי נקודות (במישור ישר) מכיון שהוא הגיון פשוט, עליו אנחנו בונים את ההמשך. (איזו הוכחה אתה דורש לה יותר ממה שהחוש והנסיון מעיד?). גם ערכים למי שדוגל בהם ומאמץ אותם, נובעים הם אצלו מהגיון ישר (שכמובן הוא יחסי מאוד, וראוי להתווכח עליהם. אינם דומים לאכסיומות גיאומטריות או מתמטיות). לדוגמה אדם שערכיו "ערכי טוב" ברור לנו מהיכן נבעו. אם כי יש להתווכח על משמעות ערכים אלו האם היא ערכית (רעיונית אובייקטיבית) או רגשית-מצפונית (ולכן אינם מובנים מאליהם כאכסיומות הנ"ל. אבל לא כאן הנושא) מובן ההגיון העומד מאחרי קבלת הערכים האלו. גם בדוגמה שהבאת על דרישה לשוויוניות אנושית, לא קשה להסביר מבחינת הגיוניות את המניע לסברא זו (אם כי כנ"ל נושאי ערכים הם סוגיה סבוכה ועמוקה יותר, ולא מה שנראה כלפי חוץ כערכים הם אכן כאלו. לא כאן הנושא). בשתי המקרים הנ"ל לא עמד בפני ההגיון הישר משהו הפכי להם. אף אחד לא העלה בדעתו שיכולים לעבור יותר מקו אחד בין שתי נקודות, וגם לא העלה בדעתו שאולי "ערכי רע" הם הנכונים (וכנ"ל, בערכים שונה קצת מאכסיומות הנ"ל). על השאלה איך הבינה מכירה דברים, איך היא מסבירה את אשר לפניה, איך היא בונה עולם תודעתי וכו' יש הרבה מה להאריך, אבל לא בזה עסקינן. כשאנחנו מגיעים לנושא הבחירה, (ושוב, אולי נדון על בחירה לא דתית ולא ערכית), מתעוררת בעיה, עומדות לפני האדם שתי ברירות שקולות, והנה הוא מצליח להעדיף אחת על פני רעותה, בלא שמצליח לנמק מדוע. אם אתה מסביר את זה באקראיות, שללת מהאדם את אחריותו. אם אתה מסביר זאת בסיבתיות (ואפילו ערכית קדומה) הרי שאין הבחירה חופשית. אתה בא ומציע מכניקה שלישית והיא באיזה ראציונל עכשוי אתה יכול לנמק את הבחירה בצד אחד? אתה מציע שהבחירה נעשית כי "כך נראה לי". במילים פשוטות, לא "אני" (הרציונלי והמחשב והמבין) הוא זה שמצליח להכריע, כי אז הייתי יכול להראות ולהצביע בנימוק מדוע צד מסוים מועדף על הצד השני. אלא "כך מתרשם לי" שצד זה הוא המועדף. מכיון שאתה מבין שזו הגדרה לא רציונלית, אתה טוען שאכן ההכרעה היא תוצאה של ערכים קדומים שכבר התאזרחו בתודעתי (והערך שמשקלו כבד יותר אף במינון נמוך הוא זה ש"נראה לי יותר"). אבל אם כך העברת את הבחירה לזירת בחירת הערכים עצמם. לדעתך עיקר מבחן הבחירה האנושית היא אילו ערכים ואקסיומות חיים לאמץ כנקודות מוצא וריצוף כמסלול החיים. ושם מה תענה? למה בחרתי בערכים אלו ולא באחרים? אם תענה שוב כי "כך נראה לי" ולא תצליח להראות את הרציונל שבהם, מה עשית? הפכת את הבחירה ללא הגיונית ללא רעיונית. כשאדם שוקל האם לאמץ "ערכי טוב" (לדוגמה, להיות זולתן) כי כך מרגיש לנפשו האצילה או לאמץ "ערכי רע" (על משקל הנ"ל, להיות אנוכי) כי כך ישתלם לו יותר, ושתיהם אכן שקולים בפניו, הוא מלא סברות כרימון. תסביר מה הרציונל שעמד בבסיס בחירתו. אם האדם לא מצליח להסביר את הבחירה אלא כי כך "הרגיש לי" סימן שהוא שבוי בידי כוח נפשי נפרד מהרתיונל שבו, כי בחירה רציונלית מסבירים בהסבר הגיוני לא בפטירת מילים בעלמא. בה במידה, הערך היסודי שאני מאמין בו אין לו נימוק (ולכן גם לא רציונליזציה, כלשון לייבוביץ). לדוגמה, אם מישהו מאמין בשוויון בין בני אדם. האם יש לו נימוק להאמנה הזו? אם יש לו, אז אשאל על הנימוק: האם יש לנימוק שלו נימוק? וכן הלאה. בסופו של דבר כל מערכת הנמקה מתחילה בעיקרון שבעצמו הוא לא מנומק (=זה, ורק זה, קרוי 'ערך', אצל לייבוביץ). זה נכון בערכים וגם בגיאומטריה. האם לדעתך זה אומר בהכרח שמדובר בהחלטה שרירותית? האם לדעתך אמונתו של אותו אדם בשוויון היא תוצאה של הגרלה? האם האכסיומה בגיאומטריה היא שרירותית? אני טוען שלא. יש דברים שנבחרים כי הם מובנים מאליהם בעיניי, ולכן אני מאמין בהם. אין להם נימוק, אבל הם לא שרירותיים ולא נבחרים בצורה עיוורת.
על ה"מובנים מעליהם בעיניי" נסוב הוויכוח. כשמדובר בבחירת ערכים או אקסיומות אחרות, הרציונל מתחיל בהבנתי ותפיסתי את הדברים כמות שהם. לא אני יצרתי את ההבנה! לכן איני אחראי עליה, היא מתלווית אלי ואני רק נושאה. היא רציונלית כי היא מוסברת ומתוארת על ידי. אבל הבחירה או ההחלטה או הדרך מדוע לאמץ את התפיסה הזאת או את האכסיומה הזאת איני יכול להסביר (חוץ מטענת "ההגיון הפשוט". אבל הוא לא בבחירתי הוא כבר מובנה בי) ולכן אין הבחירה או החלטה או הדרך להבנה "רציונליות", ולשם שייכת הבחירה. אנחנו מחפשים שלאדם תהיה אחריות הגיונית על בחירתו, ולא שהוא יסביר אותה בדיעבד ככך היה נראה לי. אם אין לו שליטה על הכך נראה לי הרי שהוא שפוט של תפיסתו את הדברים, ואם יש שליטה, יואיל נא לבאר אותה, וזה הרי לא שייך כי שקולים הם שתי הדרכים אותם שקל (ואם לא שקולים הם, במה בחר? ההגיוני יותר אתאזרח בהגיונו).
כאמור כמה פעמים בדבריי לעיל, לא התכוונתי מעולם להוכיח זאת. טענתי שזוהי האינטואיציה הבסיסית שלי, ואני לא רואה סיבה לזנוח אותה בלי נימוק טוב מאד. מכיון שלא מצאתי בכל דבריך עד כה ולו נימוק אחד (יהא טוב או רע)נגד הטענה הזו, אין לי סיבה לזנוח אותה. הטענה שעליה אתה חוזר שוב ושוב היא אך ורק זו (ואין בלתה): מכיון שאין נימוק לבחירה הזו אז היא אקראית או כפויה עליי. אבל אני חוזר שוב ושוב שאני כופר בזה גופא, ולכן אני מחכה לנימוק. אם יש לך, יופע נא מייד.
הגם שטיעיתי בדבריך (על המכניקה השלישית). הטענה שאני טוען לכל אורך הדרך היא טענה חזקה מאוד. שהכפירה שלך לא מיישבת אותה אלא מתעלמת ממנה. לא אני צריך לנמק, אתה הוא זה שצריך להסביר החלטה של כך נראה לי, הגם שאיננה שרירותית, מדוע היא בחירית רציונלית. ואם לא לא יעזרו כל תחושות ואינטואיציות על הבחירה, (הם יוסברו או כסיבתיות המשלה על בחירה, או כבחירה אקראית מה שפחות מסתבר).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2012 11:45 |
|
| |
אני לא מנסה להסביר את הבחירה הספציפית בערך ספציפי, אלא את הטענה שבאופן כללי אני בוחר. לכן לא מוטל עליי להצדיק שום ערך ספציפי שבו בחרתי. בדיוק כמו שאם יבוא לפניך מישהו שיטיל ספק האם מונח כאן קיר, או האם בין שתי נקודות עוברים שני קווים ישרים, לא תוכל לנמק לו, ועדיין לא תאמר שמדובר בבחירה שרירותית שלך, כך גם לגבי ערכים. זה מה שאני 'רואה', ולכן איני צריך לנמק מאומה. מאידך, ברור שאני אחראי לבחירתי, כי אני בחרתי בערכים הללו. אם אני בוחר בערך השוויון, זו בחירה שלי והיא לא כפויה עליי, ולכן אני אחראי על תוצאות מעשיי. לשון אחר: יש לי שליטה על ה"כך נראה לי". להיפך, רק על זה יש לי שליטה, ולכן זה תלוי בבחירתי. אחרי שנראה לי כך וכך, המסקנות אכן נגזרות ומתבקשות מזה באופן מכני. אתה שוב ושוב חוזר על ה'קושיא' שאם אין לי נימוקים אז זה לא רציונלי או לא בחירי, ומשום מה אתה לא צריך לנמק. ואילו אני חוזר (גם שוב ושוב) על הטענה שגם אם אין לי נימוקים (סיבתיים אלא תכליתיים), זה כן יכול להיות בחירה. ואכן, גם אני לא מנמק. אני רק לא רואה שום קושי שאמור לגרום לי לנטוש את התחושה הזו שלי.
אגב, דומני שאפילו במובן הכמותי, האינטואיציה שיש לכל אחד מאיתנו בחירה חופשית היא לא פחות רווחת מהאינטואיציה שבין שני ישרים עובר רק קו ישר אחד. מי שמערער על זה הם כמה פילוסופים ואנשי מדע, ותו לא. לכן אני לא רואה אפילו הבדל בהיקף המקובלות של האינטואיציה הזאת, מה שעוד יותר מחזק את טענתי שחובת הראיה היא על מי שמנסה להזיז אותי מהאינטואיציה שלי.
אבל דומני שבאמת בנקודה זו מיצינו. אני מודה שלא חידשתי מאומה בכל הודעותיי האחרונות. אני רק חוזר כל הזמן על טענותיי, וגם אתה חוזר כל הזמן על אותו דבר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2012 12:11 |
|
| |
מיכי, אבל לכאורה זו סתירה לוגית, כלומר אין פה בעיה איך תיתכן בחירה חופשית הרי האדם הוא חלק מהטבע ובטבע יש סיבתיות וכדומה כפי שטוענים מוניסטים, הבעיה היא שיהיה האדם מה שיהיה ולא משנה איך הוא מבצע את בחירותיו יש לכאורה שתי אפשרויות בלבד: 1. המעשה היא תוצאה של מה שקדם לו ואז אין חופש, או שהמעשה לא תלוי באף גורם קודם (ויהיה זה גוף האדם, הנפש שלו או מה שלא יהיה) ואז אין בחירה אלא אקראיות, אני לא מבין איך אתה נמלט מהדילמה הזאת. האם יש דרך שלישית חוץ מתלות במצב קודם או אי תלות?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2012 12:50 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2012 14:25 |
|
| |
מטפחת,
ראשית, אתה מערבב כאן בדבריך שני טיעונים שונים: 1. בטבע הכל סיבתי. אז כיצד האדם שהוא חלק מהטבע אינו כזה? 2. דבריי מהווים לכאורה חריגה מהדיכוטומיה (ההכרחית לדעתך) בין סיבתיות לאקראיות. לשון אחר: אין דבר כזה אחריות מוסרית (כי זו מוטלת רק במצבים שאינם אקראיים ולא דטרמיניסטיים).
שאלה 1 אינה שאלת האשכול. זו שאלה בפיסיקה (במובנה הרחב), ואנחנו כאן עוסקים בלוגיקה. בקליפת אגוז אומר: א. ההנחה שבטבע הכל סיבתי אין לה שום בסיס (כפי שכבר הראה דייויד יום: הסיבתיות היא הנחה ולא תוצאה אמפירית). אבל מכיון שאני שותף להנחה הזאת, לא אתלה בזה. ב. האדם הוא אכן חריג. מה הבעייה בזה? באופן פשטני אומר: טענתי היא שאלקטרונים במוח שלנו לפעמים זזים ללא סיבה פיסיקלית. המצב הקודם לא קבע את כיוון תנועתם.
באשר לשאלה 2. ראשית, שים לב שלשיטת כל החולקים אני לא מבין מניין הם לוקחים את המושג אחריות מוסרית. הטענה בשאלה 2 היא לא שזה לא קיים בעולמנו (שבזה עסקה שאלה 1) אלא שזה סתירתי לוגית. אז כיצד הם מדברים על זה, וטוענים טענות לגבי זה? גם כדי לקבוע שאין על אדם אחריות מוסרית יש להבין מה זה ולהגדיר את זה. שנית, באשר לדיכוטומיה, אכן אין אפשרות שלישית בניסוח שלך, אבל הניסוח הוא לקוי. אתה צודק כמובן בקביעה שאו שיש תלות במצב הקודם או שאין תלות. בדילמה ההכרחית הזאת אני טוען שאין תלות במצב קודם (כלומר המצב הנוכחי לא נקבע חד ערכית על ידי המצב הקודם). חשוב להבין שהטענה שאין תלות במצב הקודם, משמעותה היא אך ורק הבאה: שבהינתן המצב הנוכחי המצב הבא יכול להיות אחד מתוך כמה. אבל כעת עליך לשים לב שיש לקביעה הזו שתי תת משמעויות אפשריות (ולא רק אחת): א. התוצאה היא סתמית ושרירותית (=אקראיות. הגרלה בין האפשרויות). ב. התוצאה מתקבלת מתוך שיקול דעת והכרעה חופשית (=בחירה בין האפשרויות). אתה קובע משום מה שלקרן זו של הדילמה (=חוסר תלות במצב הקודם) יש רק את משמעות א, ואילו אני טוען שיש גם את ב. כאן מוקד הויכוח, ולכן אפרט קצת לגביו. טענתי היא שאני ניצב בצומת בה עליי להחליט האם אני דוגל בחופש (ימין) או בשוויון (שמאל). יש בפניי שיקולים לכאן ולכאן, ואני מתלבט. יש כמה אפשרויות פתוחות (לכן זוהי צומת). בסופו של דבר אני מכריע לטובת החופש. אתה טוען שאו שזו הגרלה (אקראיות) או שזה נקבע על ידי מצב מוחי (סיבתיות). ואילו אני טוען שזה נקבע על ידי הכרעתי החופשית. אני בחרתי והכרעתי לטובת ערך השוויון. הוא נראה לי ראוי יותר, ולכן בחרתי בו. זה אינו מצב נתון אלא הכרעה שלי, אף שיכולתי להכריע אחרת. כעת, שים לב טוב: אני לא דן בשאלה האם טענתי זו נכונה (זה קשור לשאלה 1 שלך), אלא אך ורק בשאלה האם מה שכתבתי כאן הוא סתירתי לוגית (שאלה 2). זה הדיון כאן, וחשוב להתמקד בו. אני לא רואה שום סתירה, ולא ראית יעד עתה שום טיעון לטובת הסתירתיות בטענתי. לכן אני ממשיך ואומר שזו האינטואיציה שלי, ובהיעדר טיעון נגדי טוב ומשכנע (ובודאי כשאין בנמצא שום טיעון) אני לא זונח אותה.
ועוד הערה אחרונה. משום מה, כולם כאן מניחים ששני המכניזמים האחרים (סיבתיות ואקראיות) הם המובנים מאליהם, ורק הבחירה היא הדורשת הסבר. אני טוען בדיוק את ההיפך. שני המכניזמים האחרים הם ממש ספקולציה חסרת בסיס. לגבי הסיבתיות ע"ע יום (רק להווי ידוע שחוקי הפיסיקה אינם עוסקים בסיבתיות), ולגבי אקראיות אני לא מבין היכן מישהו ראה משהו אקראי, ואיך אפשר בכלל לראות משהו שהוא אקראי. לעולם אפשר להניח שיש ביסודו סיבה והאקראיות היא תוצאה של חוסר מידע שלנו (לפחות בעולם שלנו. נעזוב כרגע את הקוונטים).
בעל, חן חן על הלינק. זה מה שחיפשתי, ושם הכל כבר נדון לעייפה.
 |
|
|
|
|
|