בית פורומים עצור כאן חושבים

חוברת בדבר חיוב ת"ח במלחמת מצוה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/7/2012 14:05 לינק ישיר 

יהי

הפלות. קביעת רגע המוות. ייצוג פוליטי לגווניו, עיתונות לסוגיה, ריבית, בנקים

- סתם רשימה מקופיא של נושאים בעלי חשיבות ציבורית שניתן למצאם בשיח החרדי וגם בתשובות הלכתיות מפורטות ובדיונים רציניים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2012 14:17 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2012 14:19 לינק ישיר 

נדב
האם בהפלות יש דיון על התפוצצות האוכלוסיה, הפצת מומים ומחלות גנטיות?
האם בקביעת רגע המוות יש התיחסות לצורך הגובר בהשתלות ובסמיכות על שולחן חו"ל?
האם בנושא ניתוחי מתים לוקחים בחשבון את הצורך בבתי ספר לרפואה?
האם בנושא עתונות, ניתן למצוא דיון כיצד תיראה חברה ללא שוט העתונות החוקרת?
האם בנושא ריבית הועלתה אלטרנטיבה למסחר מודרני ללא ריבית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2012 14:25 לינק ישיר 

שנרב
אני לא מכיר דיון רציני ברוב הנושאים שצויינו. כנראה אנחנו מגדירים דיון אחרת. אני מסכים שלגבי גיוס יש עוד פחות דיון ממה שיש לגבי כל אלה.
[אני מקווה שמחלוקת אגודה ודגל לא נחשב אצלך דיון רציני ומו"מ הלכתי]

וגם אם כן, האם גם בשאלות שאין לגביהם
ועדיין יש לחלק, האם יש דיון אפלו בנושא כמו תכלת? יש חילוק בין הלכות וחומרות שתמיד היה עליהם מסורת של דיונים ומחלוקת [כמו גם בשאלה מי ייצג את מי בכנסת] לבין שאלות כמו גיוס.

האם לדעתך "ויואל משה" מול לא יודע מה נחשב דיון רציני בשאלה ההלכתית ["?] האם מותר לבחור בבחירות. [בלי קשר לדעתך האם מדובר בשאלה או לא. בכל ויכוח אחר היו לוקחים די ברצינות את דעתו של רב מפורסם שטוען שיש איסור הלכתי לאכול שעועית ירוקה. וכאן לא.] ?

בשונה ממך, פשוט לי ששאלת הגיוס אינה באמת שאלה הלכתית. אלא שאלה מוסרית, חברתית, פוליטית. בשאלות כאלה אין שום דיון ציבורי לגבי שום נושא. [כאמור, אלא אם כן מריבות בין פרוש לליצמן נחשבים]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2012 14:38 לינק ישיר 

יהי
שאךת הגיוס החא וודאי גם מוסרית ופוליטית, מדוע אינה גם הלכתית? כמו שגזלה היא גם שאלה מוסרית וגם הלכתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2012 14:42 לינק ישיר 

בעל
כי הלכה זו עצמה היא הלכה פוליטית [כלומר חלה על הכלל ולא על הפרט. כמו מצוות מינוי מלך. וממילא תלוייה בפוליטיקה. או במוסר.]
כל הדיונים כמו בחוברת של שנרב וטענות מואדיב כאן כאילו מדובר בהלכה קשוחה שקשה להתמודד איתה יותר מאשר עם הלכות שבת וצניעות, נראה לי מעט תלוש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2012 14:48 לינק ישיר 

צריך להכניס עוד סעיף לאשכול האמונות שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2012 17:49 לינק ישיר 

נדב
הדוגמא שהבאת מהכומר הפרבוסלבי אינה מן הענין, אין מדובר כאן באב חרדי חכם כנדב שנרב הנותן בזדון או בשגגה חינוך נוראי כזה שכל יציאה מהחממה תקלקל אותו,
 מדובר באנשים שהם בעצמם בטוחים שהדרך שלהם היא הדרך הנכונה וכל סטיה ממנה היא כמעט כשמד ממש, הם ישלמו על זה כל מחיר עד פיקוח נפש יען זוהי אמונתם ממש, ואתה אומר להם שיחנכו את שאר בניהם אחרת?!
בקיצור אתה צריך להתיחס לחרדים כמו ''שוטה לדבר אחד'' וכשם שלא היית מנסה לשכנע  עמוני או מואבי בזמן התנ''ך לתת את בנו לצבא שבו ישכח את  הקטורת שבה מקטירים לכמוש, ה'''ה בענינינו, 
אגב לא הבנתי מדוע אתה תוקף אותי אישית [מסבירנים בפורומים זניחים שלקטו כמה פירורים וכו' ] אני אישית מסכים עם טענותיך אני רק מוחה על הביטוי ''שחיתות'' ומחליף אותו ב''שטות'' וזה הבדל גדול. 
מה שטענת בענין הדיון בצבור החרדי התשובה פשוטה: בעיני החרדים לנהל דיון עם ללכת לצבא זה כמו לנהל דיון אם צריך להיות דתי לאומי או חרדי, אתה מצפה ממשהו שינהל כזה דיון?
ולעצם הבוז שאתה רוחש לחינוך החרדי, גם בזה יש לי מילים, החינוך החרדי גורס שחשיבות האדם הוא ברצינות שהוא לוקח את דקדוק ההלכה ולמוד התורה והמצוות, הם חושבים שצעיר שילך לצבא אפילו אם הוא ישאר חרדי הוא יהפך לקעלטער [קר] בכל מה שנוגע ליהדות, מבחינתם זהו הרס הדת ממש, האם אתה לחלוטין לא מזדהה אם חשיבה כזו? או האם אינך מבין שיש צדק שהליכה לצבא לוקה בסיכון כזה ?  
גם אני אישית זועם על ההיסטריה המרובה וחושב שבכל זאת מחמת החילול ה' הגדול ראוי שהחברה תעשה חושבים ותבדוק אפשרויות חילופיות לחינוך החרדי שיצמצמו את החשש הנ''ל, אבל כדאי שתדע בכל זאת שהחרדים הם לא כל כך מרושעים, ויש צד שני למטבע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/7/2012 19:06 לינק ישיר 

נדב

אתה מתעלם מכך שהחברה החרדית הגיעה (שלא בטובתה, אבל זה המצב) לכך שיש סכנה משמעותית שגיוס יפורר את אושיותיה ולכן מנהיגיה אינם מוכנים לדון בכך.

אתה יכול להסיק מכך מסקנות על נכונות הדרך, על חכמת מנהיגיה בעבר ועל המדיניות הפסיבית של מנהיגיה כעת ועל עוד כמה וכמה נקודות (ואיני בטוח שבכולן מסקנותיך תהיינה כשלי), אבל מכאן ועד לגישה האומרת (וסליחה שאני צובע את דבריך בצבעים עזים מעט יותר משצבעת אתה) "מדובר בקומץ מנוולים שמה שמענין אותם זה טובת מגזרם ולמצוץ את לשדם של אחרים עד מוות. לא זו בלבד אלא שבנוסף למציצת דמיהם [ת"מ] של האחרים הם צבועים בפרהסיא, טוענים שכל מעיניהם היא ההלכה אבל כאשר זו מפריעה להתעלקות על אחרים היא מפסיקה לעניין אותם" (*).רבה הדרך. הגישה הזו מוגזמת ןמופרזת. צא וחשוב האם אדם כגרשז"א שעם כל אהדתו לציבור הסרוג נהג בחיו כדוס וחינך כך את ילדיו לא התעניין בהלכה.

(*) ואם טעיתי בהבנת דבריך - התנצלותי מראש

ואתה מתעלם גם מכך שאחוזי היציאה בשאלה באלטרנטיבה (לא שזו תשובה אולטימטיבית כי אין רק שתי דרכים)

יהי כתב:

כי הלכה זו עצמה היא הלכה פוליטית [כלומר חלה על הכלל ולא על הפרט. כמו מצוות מינוי מלך. וממילא תלוייה בפוליטיקה. או במוסר.]
כל הדיונים כמו בחוברת של שנרב וטענות מואדיב כאן כאילו מדובר בהלכה קשוחה שקשה להתמודד איתה יותר מאשר עם הלכות שבת וצניעות, נראה לי מעט תלוש.

לשם שינוי הוצאת לי את המילים מהפה.האשכול הזה בסיסו  פוליטי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 00:33 לינק ישיר 

ת"ט ובולגרי,

אני מבין קטן מאד באנשים ומחמת עיסוקי לא יצא לי להכיר יותר מדי אנשים לעומק, אבל אם הייתם לוחצים אותי אל הקיר הייתי נותן הערכה, על בסיס נסיוני המצומצם, שהחרדי הממוצע הוא אדם יותר "טוב" או "מוסרי" מהחילוני הממוצע ככל שהדבר קשור לרמה האישית. עצם זה שהאדם חי עם הידיעה שהוא עומד לא רק מול רעהו אלא גם מול מה שלמעלה ממנו, נותן פרספקטיבה אחרת על החיים שבמובן מסוים הופכת את האדם לטוב יותר.

אבל

צריך להפריד בין ההתנהלות של הפרטים לזו של הציבור. לא לכל ענין ניתן לבטא את הציבור דרך הפרטים. הרבה פעמים דוקא צד חיובי אצל הפרטים מתבטא באופן שלילי בציבור. כך לדוגמה נוצר אצלי בזמנו הרושם שקיבוצניקים מתקמצנים יותר על רכוש הקיבוץ מאשר אנשים פרטיים על רכושם, שהרי כאן יש איזה אגואיזם "בהיתר" - לא על הרכוש הפרטי שלי אני מגן, אלא על הכלל, ומי אני שאמחל על צרכי הרבים?

בדומה, אתם יכולים לקחת כדוגמה את הסיוע האמריקאי לישראל. אין שום סיבה בשמיים ממעל ועל הארץ מתחת שמשלם המסים בדטרויט יסבסד את הקורנפלקס של הבן שלי. מדובר בבזיון ובשנורריות מבישה. אבל הסיוע התחיל בנסיבות שבהן היתה לו הצדקה, והיום הוא כבר ממשיך "מעצמו" ובחברה שלנו יש קשר של שתיקה סביב הנושא הזה, מין בושה של קבצנים שמנסים להציג כאילו הם לא פושטים יד. זה מוצדק? לא. זה אנושי - כן. דוחפים לנו כסף לכיס, שנצעק ונמחה? זה כשל של חברה שאין לו קשר הכרחי עם הרמה המוסרית של הפרטים.

אני רואה את הקטע של החרדים והגיוס באותה צורה. יכול להיות שהיתה לכך איזו שהיא הצדקה בזמנו, אבל במהלך הזמן נוצרה אינרציה וקשר שתיקה פנימי כלפי הנושא הזה. זה לא שישבו מועצת גדולי התורה והחליטו לנצל את כולם באופן גועלי ולצחוק עליהם מאחרי הגב [למרות שאצל חלקם זה בודאי כך, והמנטליות של חאפ תפוחים משחקת תפקיד גדול], אלא מין התפתחות שיכולה לקרות בכל חברה שבה נושא לא נעים הופך להיות משהו שלא מדברים עליו ונעלם מהשיח הציבורי.  אכן אני חושב שהעוול כאן הרבה יותר גדול וזועק מהעשרה דולרים לשנה שכל אזרח אמריקאי תורם לישראל.  

ולגבי הפן ההלכתי, אני חוזר שוב על ההסבר שמדובר בתגובה לטענות שהושמעו ברמה בזמן שהוצאנו את החוברת. כמובן שניתן לטעון ש"לא זו השאלה", כמו שפרס רגיל לומר, אבל אז צריך להסביר מהי "השאלה" ומדוע מדובר בבעיה "פוליטית", כפי שאתם כותבים. נדמה לי שאם תרצו לנסח את ההסבר שלכם יותר בבירור, רעש חטיפת התפוחים  יישמע ברמה.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 00:45 לינק ישיר 

נדב,

נניח שכל דבריך אמת וצדק ויש לכך סימוכין מן המציאות.

מה לזה ולצורך הנואש של החרדים לשמור על מה שהם באמת מאמינים בו.

ראה בהרחבה בתגובתי בעמוד הקודם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 09:02 לינק ישיר 

קראתי בדף הנוכחי את הטענות של כולם כלפי שנרב. ברשותכם סיכום קצר -
1. אין הלכה ברורה בנושא זה, רק הלכה פוליטית.
2. גיוס לצבא יפורר את החרדים [נתון בשטח].
3. אין זה 'שחיתות' אלא 'שטות'.
תגובתי -
1. במרוצת הדורות היו אינספור התייחסויות לנושא מלחמה, ותפקיד תלמידי חכמים בה. לומר שזו שאלה מוסרית-חברתית היא טענה די חלשה. מובן ששייך כאן דיון הבין-חברתי [בין חילוני לחרדי], אבל הדיון התוך-חברתי [כלומר בחברת שומרי תורה בלבד] צריך להיות מבוסס על דיני התורה והלכותיה. [אפשר לומר שגם בדיון הראשון יש עניין הלכתי - חילול השם, דינא דמלכותא - ויש לעיין...].
2. אותה טענה הושמעה גם בעבר. אפשר לראות את כל המסלולים הקיימים - נח"ל חרדי, שחר, פלוגות הסדר וכו' כהוכחה ששילוב צבא ואמונה איננו סותר.
3. אני אישית עדיין מתלבט מהי ההגדרה היחידה. שטות בד"כ נגרמת מתוך אמונה בצדקת דרכו של האדם, השאלה היא האם האדם באמת מאמין שזו הדרך הנכונה. לענ"ד לפחות חלק מהחרדים מודעים לקשיים ההלכתיים של השתמטות מגיוס, ולכן בהחלט שייך כאן שחיתות מסוימת - השחתת המציאות במודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 09:54 לינק ישיר 

שנרב

בקצירת האומר טענתך היא שמדובר בהדחקה של שוד ואין איש שם על לב. האם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 10:15 לינק ישיר 

ת"ט,

נכשלתי בלשוני ומתוך רצון להעמיד את הדברים באור קצת יותר חיובי התחלתי לנתח מניעים ותהליכים, ניתוח שיכול להיות נכון או לא.

אינני  רוצה להשתמש בנסוחים כמו הדחקה וכדומה, ניסוחים מהם עולה שאני כביכול מבין את הזולת יותר טוב מהבנתו שלו את עצמו. עזוב את כל הספקולציות הללו: בעיני מדובר בעוול מזעזע בממדים קולוסאליים שמתמשך לאורך שני דורות.

את השאלה הפסיכולוגית כיצד ייתכן שאנשים סבירים או אפילו טובים שותפים לדבר הזה אני משאיר לך. כל מה שרציתי לטעון הוא שאי אפשר לעשות את ההיסק שאתה מנסה להעמיד, לפיו זה שהחברה מכילה אנשי מעלה זה עצמו הוכחה שלא מדובר בעוול. חברות שהכילו אנשים משכמם ומעלה עשו עוולות נוראיות, ובוא לא נתחיל לתת דוגמאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2012 10:54 לינק ישיר 

אכן, רק שבנידון שלנו יש גם מנהיגים אנשי מעלה. ושגם בחייהם הפרטיים נהגו כך (הדגמתי)
ואולי אינם אנשי מעלה?
זה כמובן אינו נותן לנו נימוק ואי שונא הוכחות עלומות כאלו.
חושבני שהנימוק האמיתי הוא החשש הרב כי חלק גדול מבאיה לא ישובון (וזה אינו חשש הזוי, ראה ביקומים מקבילים) ולדעתם שיקול זה מכריע את הכל מבחינת קיום הדת. לזה התכוונו כאן כל הטוענים כי הנימוק פוליטי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חוברת בדבר חיוב ת"ח במלחמת מצוה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.