|
|
| נשלח ב-16/7/2012 14:01 |
|
| |
חושבני שגם לדעתו של הכוזרי שאכן מנסה לבסס את הדת היסטורית, אין מדובר בטענה מן ההיסטוריה נטו, ודבריו של ויטגנשטיין תקפים גם לגביו. אליבא דהכוזרי עצם השראת השכינה [=הענין האלקי] על כלל"י, היא עצם הנס והוא גופא הדת. עד כמה שאני מבין השראת השכינה אינה ענין היסטורי אלא ענין תיאולוגי וחוויתי. מי שחווה את נוכחות השכינה עכשיו, אם באר"י ואם בוויליאמסבורג, אכן אני חושב שזה סיבה מספקת לו להיות דתי. ושוב זה לא טענה מן ההיסטוריה או מן השרידות אלא פעולה מחייבת של המציאות החוויתית על הנפש.
[גם בזה, ממה שאני מכיר, לא סביר להגיד שהענין האלקי ישנו גם בכלל"י. אני מוכן להעיד על גויים גמורים שהשכינה שורה עליהם. עכ"פ באותו מובן שאני יכול להעיד זאת על יהודים.. ושוב אין כאן ענין ייחודי לכלל"י.]
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 14:04 |
|
| |
איך להבין את הכוזרי זו שאלה טובה שאין לי כעת תשובה עליה. אני מתרשם שדווקא ההיסטוריה היא הראיה לשיטתו, בפרט בתקופות שאין גילוי שכינה. ייתכן שאילו הכוזרי היה כיום בארץ ישראל הוה היה טוען שגילוי השכינה חזר באיזו מידה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 14:16 |
|
| |
האם הכוזרי היה מסיק מסקנות דומות מתוך סיפור שרידתו של עם אחר. [נניח ההודים, אם נכון הוא מה שכתבו פה שהוא לא ידע ולהורים אכן יש מסורת. התגלות בוודאי שלא חסרה שם.] ?
אני חושב שלא, וממילא מסיק את המסקנא שזה לא ענין היסטורי נטו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 14:22 |
|
| |
יהי נכון שהכוזרי מגדיר את עצמו כאפולוגטיקה, אבל עד כדי כך?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 14:27 |
|
| |
יהי, אני לא כל כך מבין את העיסוק הכמעט אובססיבי בשאלת ה . cares הטוענים לטובת הדת למיניהם (לא רק הרב שך, אותו הבאתי רק כדוגמה) עושים שימוש נרחב בטיעון השרידות, האם אין מקום לבדוק את עמידתו בתנאי סף של נכונות עובדתית? ואכן הדיון מעניין גם מבחינה היסטורית ותודה לאגנוסטיקן. לגבי תקפות הטיעון, אם הוא היה נכון ברמת העובדות, היה בכך כדי לעורר מחשבה. מה שמפליא אותי יותר מכול הוא זלזולך בניסיון ליצוק לתופעה היסטורית ייחודית (אם היא קיימת) משמעות תיאולוגית כלשהי. זה אתה שטוען כל כך הרבה לטובת החוויה הדתית לסוגיה? (אגב, קריאת הספר, במהדורה העברית, עם הפונט הזעיר, ההופך להיות מיניאטורי, כאשר המחבר עוסק בציטוט, מהווה חווית קריאה מפוקפקת למדי. במוסד ביאליק לא שמעו על עוז והדר?) יש מי שמתפעל ממסוממים רוקדים באומן ויש מי שמתפעל משרידות מופלאה של עם. החוויה הדתית לסוגיה. איש בחווייתו יחווה. אלו ואלו חוויות אלוהים חיים. אנוכי ה' אלוהיך אשר החוויתיך. כנאמר, אמור לי מה חווייתך ואומר לך מהי דתך. מה חילוק מצאת בין ברית יציאת מצרים לברית שרידות העם? אתה צודק בטענתך על הכוזרי, איך היה מתייחס לעם אחר עם היסטוריה דומה. מסקנתך לכאורה שגויה. העובדה שיש על הכוזרי שאלה מפריכה, אין בה כדי לשנות את פירוש דבריו המפורשים.
תוקן על ידי ייתכן ב- 16/07/2012 14:33:45
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 14:30 |
|
| |
בעל אני לא מסיק מכך את המסקנא שהכוזרי היא אפלוגטיקה ותו לא, אלא את המסקנא שהיסטוריה איה באמת יכולה להיות בסיס אובייקטיבי לדת, גם אליבא דמי שמקבל ומאמין לכל ההיסטוריה כפשוטה. זה שהכוזרי לא היה מסיק מסקנות כאלה לגבי עם אחר אינה [לענ"ד] לפי שנצמד לדת השכונה, אלא כי באמת אין סיבה לעשות את זה. וגם לגבי הדת שלך אין סיבה לעשות את זה. תמיד יש משהו נוסף שמקשר בין ההיסטוריה לקבלת הדת. זה מוכרח לוגית. יש משהו בטענות הדתיות יותר על טענות היסטוריות. האין זה מוכרח?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 14:40 |
|
| |
ייתכן
מי שמקבל את הסיפור ההיסטורי כבסיס לחוויתו, אכן יש מקום אולי שיסמוך על כך .[ אף כי היא שונה מאד מחווית פרספציית האל שעליה דיברתי. ואינה מתקרבת כלל לרמת הטיעון שבו.] ואז אולי ראוי לו שיברר מבחינה הייסטורית האם באמת מדובר בתופעה ייחודית. אע"פ שיש לחלוק על כך, מכיוון שבחוויה עסקינן ולא בראייה, מה משנה לו מה היה באמת, הוא מקבל את החוויה מן הסיפור. ובעיקר, אינו צריך להגיע לטענה שיש כאן משהו ייחודי. די בכך שנעשה לו אישית טובה שעוזרת לו סובייקטיבית. אדרבה, אני פירשתי את הכוזרי בצורה זו, שהוא לא טוען מן ההיסטוריה כפשוטו אל מן החוויה הנמשכת בהמשך ההיסטורי.
כבר אמרתי, להוכיח שטענות הרב שך לא עומדים במבחן, לא נרהא לי חשוב כ"כ. אם לך זה חשוב, בכבוד.
ההבדל בין שני הבריתות הוא שביציא"מ לפפי הסיפור היתה תקשורת ברורה בין הצדדים, לא על סמך רמזים ופרשנויות. משא"כ במדינת ישראל.
העיסוק בשאלת who cares מעניין וחשוב לדעתי הרבה יותר משאלת ההיסטוריה [שאני מודה שהיסטוריה כשלעצמו זה דבר מעניין]. והיא גם ניתנת לבחינה ברורה ומוחלטת יותר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 15:08 |
|
| |
ההבדל בין שני הבריתות הוא שביציא"מ לפפי הסיפור היתה תקשורת ברורה בין הצדדים, לא על סמך רמזים ופרשנויות. משא"כ במדינת ישראל.
גם בהקמת המדינה היתה תקשורת בין הצדדים. אלא כמו ביציאת מצריים בעלי הנס לא הכירו בניסם- ואת התשורת בין הצדדים למדו מעל 1000 שנה אחר כך. גם את התקשורת שהיתה בהקמת המדינה ילמדו בפחות זמן- מאה מאתיים שנה.
אגב לשם הפרוטוקול מצבם של בני ישראל ביציאת מצריים עם התקשורת היה הרבה הרבה יותר גרוע מכל הבחינות למשך 500 שנה לפחות- מאשר מצבם של בני ישראל לאחר הקמת המדינה בלי התקשורת כביכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 19:03 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | בהודעה הפותחת התייחסתי לכך, כי המוטציה ששרדה והתפתחה הכי פחות מבין המחזיקים בתורת משה, היא היהדות, אל מול הנצרות והאסלאם. |
|
שכחת לציין כי הנצרות והאיסלם מקבלים את הסיפור של תורת משה כעובדה היסטורית, והבחירה שלהם להתעלם מההשלכות של אמונה זו, בטיעונים מגוחכים שהתורה התבטלה, לא משנה את העובדה ששלשת הדתות מסכימים על הנושא החשוב לדיון שלנו, שהאל התגלה לבני ישראל ובחר בהם וציוה אותם את התורה. כעת נוצר צורך לדון האם בהמשך האל עיבר בתולה, או שהזריק רעיונות גאוניים למח של מוחמד.
רוצה לומר, הטיעון של היהדות התקבל על רוב העולם התרבותי, הדיון הוא רק בנוגע לקיום מצוות בזמננו, עליו מתווכחים גם הרפורמים וגם החרדים החדשים של ר' שמואל אוירבעך ועוד רבים. זה נושא מעניין, אבל לא נוגע לעצם השאלה ההיסטורית וההכרה ביסוד האמונה.
לפני 3300 שנה תורת ישראל היתה ספרון אחד קטן שבטל ברוב מול מאות עמים שהחזיקו בתורות רחוקות ושונות מאד, מאז ועד היום בעקומה של עליה הפך הספרון לספר 'האחד' בעיני רוב העולם התרבותי. לפי הרמב"ם אולי המצוות כבר לא כל כך חשובות, העיקר הוא שהמסר הבטל בששים הפך למסר מס' 1.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 19:11 |
|
| |
בעב כתב איך להבין את הכוזרי זו שאלה טובה שאין לי כעת תשובה עליה. אני מתרשם שדווקא ההיסטוריה היא הראיה לשיטתו, בפרט בתקופות שאין גילוי שכינה. ייתכן שאילו הכוזרי היה כיום בארץ ישראל הוה היה טוען שגילוי השכינה חזר באיזו מידה . ולו היה נפטר בשנת 1946 היה נעשה לכופר לפני מותו?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 21:39 |
|
| |
אם מאמין הוא מי שאדיש לחלוטין למה שקורה סביבו, הרי ריה"ל ממילא אינו עונה על ההגדרה של מאמין.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 21:59 |
|
| |
דייר (+ואמאי?) טוענים שיש פה סוג של טיעון שאפשר לנסח אותו כך:
הנחות: 1. העם היהודי שרד זמן רב בתנאים קשים 2. השרדות של עם זמן רב בתנאים קשים היא בלתי אפשרית בדרך הטבע
מסקנה: העם היהודי שרד שלא כדרך הטבע
לצורך המשך הדיון נקבל באופן עקרוני את הנחה 1 כנכונה (על אף דעתו של ירוחם). עדיין עלינו לברר מה פרוש המושגים "שרד", "זמן רב", ו"תנאים קשים" בהנחה 1 כדי שנוכל לבדוק האם אנו מסכימים להנחה 2 (שהרי המשמעות של המושגים הללו ב2שני ההנחות צריכה להיות זהה כדי שהטיעון יהיה תקף).
יש הצעות?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 22:02 |
|
| |
ואמאי, בטח ידוע למע"כ כי הנצרות והאסלאם התפשטו לאחר שנקבעה צורתם המגוחכת לדעתך. בעיניהם סיפור תורת משה, עיבור הבתולה, והפנוט מוחמד בידי האל, שווים לטובה מבחינת היותם עובדה היסטורית. ועדין לא זכינו להבין מדוע להסיק מתורת משה איסור חיתוך נייר קינוח, פחות מגוחכת מהתפיסה כי "מה ה' אלוהיך דורש מעמך כי אם ליראה ולאהבה". גם חזליך קבעו כי לעתיד לבא המצוות בטלות. זה מגוחך בעיניך? הדברים עתיקים וארוכים וככ"מ אגנוסטיק, כמיטב המסורת ההצעה היא פשוטה להפליא. כל מה שיביא למסקנה הרצויה, המבוקשת מראש.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 22:27 |
|
| |
כמובן שכל הצעה תיבחן לפי מידת הנכונות של יישומה בהנחה 1 וההגיון של יישומה בהנחה 2
|
|
|
|
| נשלח ב-16/7/2012 22:36 |
|
| |
אגנוסטיק אתה משקיף מהאו"ם? נחתת מהירח אתמול? אתה לא מכיר את ההסטוריה של עם ישראל??? "שואה" מצלצלת לך מוכר או שצריך להסביר לך את המושג? אתה מכיר עוד עם עתיק בן 3000 שנה שחזר לארצו? אההה נכון יש את בני דת הזארטוסטרה ואללה צודק באמת הוכחה ניצחת.
|
|
|
|
|