| נשלח ב-17/7/2012 19:18 |
|
| |
קשר לה' ללא מצוות- אפשרי?
באשכול הציטוטים התחלתי דיון עם תלמיד (טועה?) לגבי היתכנות הקשר עם ה' ללא קיום מצוות דקדקני. לחשיבות הנושא, אני מעתיק מה שנכתב שם, ומוסיף המתווה העיקרי לדיון לדעתי, בתקווה להתפתחות הנושא. תלמיד כתב: מרנן ורבנן לא חינכו שגם אדם אינו שומר מצוות ומתחיל לחבוש כיפה שקופה או את כיפת השמים (מכבסת מילים המגלה את ערוותו של חינוך מסויים) יכול להשמע להם את המשפטים (ציטוט) "הקשר שלי עם ה' נשאר אותו הדבר", "חיי הרוח שלי מוצאים מקום ב...דיבור עם ה'". מבחינתם זה שבר בל יכופר וביטול קשר עם ה'. אם ה' החרדי הוא ישות נוראה ופחות נחמדה ופחות אינטראקטיבית (זה בשביל יהיאור) מה' הסרוג אזי אמנם שבבניק לא יופיע לפני מרנן אבל הסכוי שיהיה שבבניק הינו קטן לאין שיעור (חושבני שבינתיים זה המצב. מי יודע לכמה זמן) יהיאור ענה: תלמיד אני מבין שקשה לך להתאפק, אבל מכיוון שהזכרת אותי אגיב לרגע. אין לי שום מושג איפה מצאת, בתורה ובדברי חכמים ובדברי כלל גדולי הדורות, את ההנחה שהנחת שהפסקת קיום מצוות הוא נתק בל יכופר עם ה'. במקורות שלפני זה לא כתוב. ולא יכול להיות כתוב. אולי תביא לנו איזה מקור אחד קטן לחידוש שכזה. *** אנסה לצמצם קצת את מרווח הדיון. אני דן אך ורק על העולה מתוך התורה כפי שהיא בידינו . לא מחוצה לה. ואני מבקש לדעת מה עמדת התורה בשאלה זו. השאלה היסודית, היא, האם עמדת היהדות היא שאין אפשרות לקיים קשר עם ה', לחוות אותו, או מה שלא יהיה פירוש המילים האלה "קשר עם האלקים", ללא קיום המצוות הדתיות של היהדות. האם המצות הם הדרך היחידי להגיע אל האלקים, והאם אי קיומם היא בהכרח נתק מממנו. מי שיביא מקורות, או סברות מכריעות לכאן או לכאן, יבא על הברכה. *** אני בינתיים רק הערה אחת, נראה שאם נקבל את המושג "קשר עם ה'", כפשוטו, ולא נעשה לו רדוקציה ל"קיום מצוות מסוימות" [כדרך שאני מבין שלייבוביץ ובעקבותיו תלמיד עושים] המסקנא ההכרחית תהיה שהקשר הזה הוא ערך נפרד מקיום המצוות . אולי הוא עומד בבסיסן, ואולי הוא המטרה שהם אמורים להוביל אליו. אבל הוא לא זהה איתם. ממילא רק סביר הוא להבין שייתכנו עוד דרכים להגיע אל המטרה הזאת, או שייתכנו מסקנות אחרות מן הבסיס הזה. וכל מי שיטען אחרת עליו להביא ראייה חזקה מן התורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2012 19:35 |
|
| |
אנסה לטעון כאן טענה פוזיטיבית בעד הכרת היהדות בערכה של קשר לה', וכל כה"ג, ללא מעשי מצוות, וללא היותם נפעלים בתוך מערכת יחסים של מצווה-מצוה. הצורה הפשוטה ביותר לעשות את זה הוא תוך הרחבתם של המצוות. השיטה הרואה במצוות חזות הכל, נזקקת לצמצם מאד את הגדרתם של המצוות לשם כך. ולפעמים אף בצורה דרסטית וחדשנית מאד. הרי אם אין באמת כל משמעות לקשר עם ה' כפשוטו, צריך לעשות רדוקציה של כל המצוות המדברות במפורש על חובת הלבבות, והאמוניות, לכדי הפעולות הנובעות מהן. אין ספק שזה מאד לא מתאים לפשוטי התורה והמצוות. אם נקבל את מצוות האמונה כפשוטה [בלא ליכנס כאן לבעיית הציווי עליה], הרי שלהאמין בה' זו מצווה. ולא עוד, אלא שזו [לפחות לדעת הרמב"ם וסוברי העיקרים] המצווה העליונה בהיררכיה של המצוות, והיא זו המגדריה את זהותו של האדם כמשתייך לעם ישראל. האם לא די במצווה זו להיות בסיס מספיק לקשר עם ה'. האם הרמב"ם לא אומר במפורש שמי שמאמין בעיקרים אע"פ שעובר על כל התורה כולה הוא בכלל ישראל ומצווה לאהבו וכו', האם אין פירוש מילים אלו שהוא יכול לומר שיש לו קשר עם ה'? יותר מזה, מצוות רבות המוגדרות בפירוש כמצוות רגשיות, אהבה יראה, וכו' [שאין להתכחש מכך שבעלי המוסר, הקבלה, והחסידות, בפירוש רואים במצוות אלו את מטרתה של התורה כולה, ומבזים את מי שמסתכל רק על מעשי המצוות כמי שפיספס את כל הנקודה. זוכרים את ההקדמה למס"י?] הנה הם מצויות בשפע מן הסתם גם אצל דתל"ש מן הסוג המוזכר, ואף אצל רוב בני העולם ללא הבדל בין דת עם וגזע. האם לא די בקיום מצוות אלו שיוכלו לטעון לקשר עם ה'? [יודע אני שניתן לטעון שכל מעשה שאינה נעשית מתוך הכרה בציווי אינה יכולה להיחשב מצווה, אך פשוט שההכרה הזו לא חייבת לכלול ידיעת המקור בתורה. מכיוון שלכו"ע סברא הוא דאורייתא, היינו מה שאני מכיר שהוא רצון ה' נחשב מצווה גם אם אינה כתובה בתורה, למה יגרע חלקה של מצווה הכתובה גם בתורה? ]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2012 20:05 |
|
| |
בקיצור, טענתי בהודעתי האחרונה היתה ש"קשר לה' בלי מצוות" זה אוקסימורון, מכיוון שקשר לה' היא בעצמה מצווה, ואולי אף המצווה.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2012 20:08 |
|
| |
יהי, שאלת האשכול כאן זוקקת דיון בשאלה מהו בכלל קשר עם ה'. אם אתה מדבר על קשר רגשי, לדעתי אין ספק שהוא יכול להתקיים גם בלי קיום המצוות (ולא רק אצל בובר. דומני שהנוצרי הממוצע קשור לאלוהיו רגשית הרבה יותר מהיהודי הממוצע). אבל השאלה היא האם אכן הקשר הזה הוא בעל ערך דתי, והאם זהו ערך מרכזי וחשוב, ועד כמה. יש לי תחושה שקיום המצוות אינו (או: אינו רק) אמצעי ליצירת קשר רגשי עם הקב"ה (כי אם כן הוא לא ממש מצליח לעשות זאת). האריך בזה נפה"ח כמובן. לכן בכלל לא נכון למדוד אותו במונחים הללו. ולכן אני לא הייתי שואל את השאלה כאן כפי שהצגת אותה: האם ייתכן קשר רגשי ללא קיום מצוות? כאמור, התשובה על כך היא ודאי שכן, ואולי אף יותר מאשר עם קיום מצוות. השאלה הנכונה והרלוונטית יותר היא האם בכלל נחוץ קשר רגשי, ועד כמה? או שמא יהדות היא קיום מצוות בעיקרה (כטענתו של לייבוביץ). בכל מקרה, דומני שגם לגבי זה יהיה מאד קשה להכריע באופן ברור.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2012 20:38 |
|
| |
מיכי שאלתי הוא אכן האם ועד כמה הקשר לה' [לא חושב שרגשי הוא המילה הנכונה] הוא חשוב מבחינת היהדות. ועד כמה הוא נחשב ולגיטימי מבחינתה.
לכאורה, גם ההגדרה של ציות למצוות ה' היא סוג של קשר. לא קשרי אהבה ורגש אלא קשר של יראה, קבלת עול, ועבדות. [שמשום מה זה לא נקרא רגש] ולכאורה, אם לא נעשה רדוקציה של הקשר הזה עצמה ל"קיום תרי"ג מצוות", יוצא שגם את הקשר הזה אפשר לקיים ללא קיום המצוות [למשל, בציות לכללי המוסר, או כל סוג של "סברא דאורייתא"] ושוב יש לשאול עד כמה הקשר הזה נחשב מבחינת היהדות.
[מבחינה זו לכאורה ברור שהיהודי הממוצע קשור לאלהיו הרבה יותר מאשר הנוצרי הממוצע. שכן הוא מתייעץ איתו בפועל על כל צעד. האם זה לא קשר? למה רק אהבה נחשב אצלך קשר רגשי ולא יראה או עבדות?]
הטענה שאם המצוות נועדו כמכשירים רגשיים הם אינם משרתים את מטרתם אינה טענה. כי הטענה הזו קשה לגבי כל סוג של תכלית אחרת שתשים למצוות, ואז אין מנוס מהמסקנא שהמצוות נועדו להיות מצוות וזהו. שזה כמובן לא מסביר כלום. [או שנועדו לתקן בעולמות עליונים כטענת נפה"ח, שזה דבר שא"א לבדוק. מכל מקום אני די בטוח לפי המקורות שניתן גם לתקן בעולמות עליונים ללא מצוות] אפשר להשיב על הטענה בצורות רבות אחרות, כמו שאכן המצוות בצורתם היום לא משרות את תפקידן ויש לשנותם, או לגשת אליהם בצורה אחרת, וכדו'. ממילא הטענה הזו מן המציאות לא רלונטית, צריך להסתכל מה נראה מתוך התורה ולא מתוך המציאות.
בכל אופן ברור, כדבריך, שקשה להכריע באופן ברור. אבל ניתן להביא ראיות ונימוקים לכאן ולכאן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2012 20:41 |
|
| |
לבלעם היה קשר עם ה' והוא לא היה מדקדק במצוות.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2012 21:05 |
|
| |
יהי א. 1. קצת קשה להגדיר מהו קשר רגשי, ןתמיד יש לי חשש שכשאשתי מתדבקת בה' עפ תהיליה היא מתדבקת הרבה יותר עם עצמה וצרכיה. קשה לי להבין איך מרגישים כלפי משהו ערטילאי (אם כי אני מודע לכך שיש באנשים רגשות כאלו). ב. 2. דת היא בהגדרתה (בעיני) חיובים כלפי הא-ל. איני בטוח שניתן לחייב להרגיש, בפרט כלפי משהו ערטילאי, כאמור. ג. 3. הקשר יכול להיות גם קשר אחר, כהכרת ה' כפסגת האנושות,לפי פרשנויות נפוצות בר"מ (וידוע לכל משל הארמון שלכאורה משאיר את מקיימי המצוות ולומדי התורה אם זה כל עניינים מאחור). הרי שאינך היחיד שחושב שהקשר לה' אינו מוגבל לתורה ומצוות (ואלא שלר"מ לכאורה הקשר כמעט הכרחי דרכם, אלא שאינך מחוייב לפסיכולוגיה של הר,מ). ד. 4. התורה מלאה בערימה של צוויים. איזה קשר זה קשר שבו אתה מצפצף על רצונו המפורש של המושא להרגשה ומפצה אותו בדברים שלא ביקש? האמירה כי מי שאינו מקיים מצוות מרגיש קשור לה' אין לה כסןי, שהרי הוא מרגיש קשור בשמיעת מוזיקה, בנסיעה לים וקשר עם בחורות (אתה עצמך העלית תיזת קירבה כזו באיזשהו אשכול, איני זוכר היכן). יערב לך, אבל למה לערב את ה בעניין, תקרא לזה מצוי החיים שחיים רק פעם אחת והנח לה' לנפשו. ה. 5. אמנם מצאנו קשר לפני התורה. נח והאבות. אבל לאחר הצווי ראה סעיף קודם. ו. 6. הקשר עם ה בקיום המצוות הוא עצם החיים לא למענך אלא למענו. היה מיותר לומר זאת לולא שאתה מקשה כל הזמן מהי המטרה במצוות שאין להם מטרה עצמית. ז. 7. ההקשר של מה שכתבתי במקור היה לגבי דתל"ש, וכשנגיע למצב שבו הדתל"ש יחווה את ה' דרך רגש עילאי והכרה וכו' – נדבר, בינתיים הוא מעיד על עצמו ששפינוזה וקאנט יכולים להשאר על המדף. הוא רוצה לחיות טוב ועוטף את זה בקרבת ה'. ח. 8. אהבה ויראה הם המניעים לעשות, או מיראת העונש או מהכרה או רצון כלשהו. כאמור איני מאמין שניתן לאהוב מילים. ט. 9. הטענה כי כל מה שנראה לי ראוי הינו מצווה (כמובן שבמה שאני רואה מצווה יכול חבירי לראות עבירה ואין שום אחידות) יכולה להוות בסיס לתורת מוסר נחמדה, אבל בתורה הדת היא ציבורית ואחידה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2012 05:48 |
|
| |
תלמיד קודם כל, עיקר שאלתי היתה שתביא לי ולו ראייה אחת קטנה מן התורה לטענך. לא ראיתי מאומה מזה בהודעתך. אלא אם כן "הדת בעיני" נחשב אצלך ראייה ומקור. ועכשיו, על סדר דבריך. א- אתה יכול לפקפק על האפשרות להרגיש משהו כלפי משהו ערטילאי. ככל הנראה אתה נמצא במחלוקת עם המציאות, כפי שידוע לך, אנשים רבים מדווחים על רגש כזה. לא רק אשתך. ולא רק בתהילים. [חושבני שמחבר התהלים עצמו מדבר על כך] כמו כן אתה חולק על כתובים מפורשים בתורה, לפחות לפי רוב הפרשנויות. כך שלבנות מלכתחילה את מחוייבותך לדת על סמך הכפירה בדברים רבים הקיימים בה לא נראה לי מהלך שמתאים לתורה. ב- התשובה שלך [שכאמור, עוד לא הבאת לה בדל אחד של ראייה] שדת היא מערכת של חיובים. אינה עונה כלל על השאלה אותה אתה מטיח בפני הטוענים לרגש דתי. האם הינך בטוח שניתן להיות מחויב כלפי משהו ערטילאי? האם כבר יישבת את הבעיה של ייחוס רצון לאלקים חסר הגדרה ורצון? ולמה החלטת שהמחוייבות הזאת הוא משהו יותר מרגש. [כאמור בהודעתי למיכי, הוא הרגש שנקרא יראה או קבלת עול מלכותו] ג- כאמור יכולים להיות קשרים הרבה, אני לא אוהב את המילה רגשי בהקשר זה, [ולא בטוח שהרמב"ם חשב שהמצוות הם הדרך היחידה להגיע אל הארמון.] ד- שכחת לציין שכל דבריך הם לפי הפרשנות שלך לתורה. בוודאי ידוע לך שניתן להסתדר טוב מאד עם רצונו של האלקים גם כאשר עוברים על המדווח על רצונו בתורה. [ומשום מה כאן אתה שוכח להפעיל את הכפירה שלך ולטעון שמכיוון שאין הוכחה חד משמעית למתן תורה ולמסורת בכלל צריכים לחפש הגדרה אחרת לדת] יותר מזה, אם אתה מאמין [כמו שאני סובר שהאמינו רז"ל ורבים מן הראשונים ואחרונים] שה' בהגדרה לא חפץ בתפילין ולא שונה בחורות, רחמנא ליבא בעי, אז השאלה שלך לא נכונה בכלל. אם הוא מרגיש שלשים תפילין הוא יעשה רק בגלל חיובים חברתיים, בלי שום כוונה לרצון ה', ואילו מה שהוא עושה יש בו כוונה לפחות לקשר לה'. איזה עדיף? ה- מצינו גם לאחר הציווי. ובכלל, קשה להבין איך תכונת ה' השתנתה כ"כ ביום בהיר אחד ליד הר סיני? האם לדעתך גוי לא יכול לקיים קשר לה' היום? ומה שונה ממנו יהודי? ו- כבר שאלתי אותך למה הדמיון הזה של חיים למענו ולא למענך [שאגב, להבנתי הוא בלתי אפשרי פסיכולוגית] כן מדבר אליך, ולמה זה כן יכול להתקשר למציאות ערטילאית? [אה, ה' אין לו שום הגדרה , אבל הוא מבסוט לגמרי כאשר הוא שומע שתלמיד עשה משהו לשמו. זה כן מתאים לאי גשמיותו ורוממותו?] ז- לא מתאים לדון ולהשפיל ולחשוד בן אדם בצורה שאתה דן אותו. מנא לך שמה שהוא רוצה זה לחיות בכיף והוא "עוטף את זה", אולי הוא באמת מחפש את קרבת ה' ואינו מוצא זאת במצוות? [האם החשד כלפי כל מי שלא הולך בדרכך הנפלאה של מסירות הכל למען השכינה שאינו מבקש אלא טובתו והנאתו בלבד גם הוא כלול בתורה באיזשהו צורה?] ח- כאמור אתה חולק על פסוקים מפורשים בתורה [לפחות כפי הפרשנות הרגילה שנפסקה ברמב"ם], כמו כן לא פותר כלום בתשובתך. למה לפחד ממה שאין לו שום הגדרה? איך שהאהבה יהיה מניע , כי אתה אוהב משהו חסר הגדרה? למה זה שקראת לו מניע פותר משהו? אם האהבה והיראה בהגדרה לא יכולה להתקיים, איך היא יכולה להיות מניע למשהו? ט- לא הבנתי מה אתה רוצה לטעון, גם קיום המצוות לא אחדותי, שכל אחד מפרש את התורה כפי הבנתו [ע"ע לא תתגודדו וכו'], אז מה? כבר טענתי לך, בסופו של דבר גם אתה מה שלא יהיה התיאוריה שלך אתה נסמך רק על הראוי בעיניך. אם יש לך צורה אחרת להגיע לחיוב למשהו תכתוב. מנלך שיש ערך לציית לתורה, לחיות למען ה' ולא למען עצמך? אם לא כי זה נראה לך ראוי. לסיכום, הטענה הרצינית היחידה שמצאתי בדבריך הוא זה שבאות ד'. התשובה אליה הוא א'- שהקשר הזה עצמו מצווה, וי"א מטרת כל המצוות, ומעולם לא התנה הקב"ה קיום מצווה זו בקיום מצוות אחרות, ומעולם לא אמר שזה או הכל או כלום. אם, מסיבות שונות ["מומר לתיאבון"] איני מקיים מצוות אחרות, למה ייגרע ממני לקיים מצווה זו? ולמה תזלזל בי כשאני מדווח שעל אף שאני דתל"ש אני עדיין מקיים מצווה זו, שהיא המצווה העיקרית והיסודית. וב- שמבואר בתורה עצמה שניתן לקיים קשר עם ה' ללא דרך המצוות בכלל, הן מתוך כל הסיפורים שלפני מ"ת כפי שציינת, והן מתוך מצוות שונות שבתוך מתן תורה. נראה לי שזה מעוגן ביותר במצות התשובה. [וע"ע ר' צדוק הכהן וכו'] איני צריך אפילו לטעון שאין חיוב לקיים מצוות, כאמור אנו דנים כאן רק כפי התורה שבידינו. אני יכול לומר שאני רשע לגבי קיום המצוות, ועדיין יש לי קשר עם ה'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2012 08:21 |
|
| |
יהי לפי סדר טענותיך 0. ראה סעיף 4 בהודעתי. א. ראה סעיף 8. בסעיף 1 שכחתי להוסיף כי גם אם רגש כזה קיים, לצוות על אהבה (כפי שאתה מבין את פסוקי האהבה) הוא מעשה (כמעט) חסר שחר (אולי ניתנת לא לצווי אלא כמורה כוון וכאור שבקצה המנהרה). ב. 1. הסוגריים המרובעות – שוב הצץ בסעיף 4. מחוייבות אפשרית וניתנת לצווי הרבה יותר מאהבה, הנסיון מוכיח זאת. 2. אלוקים בעיני אינו משהו חסר X וחסר Y וחסר בית, בעיני הוא ישות חידתית בהגדרתה. כאשר ציוה משהו הצווי אינו יכול להיות קצה חוט בחיפוש מהותו אבל הצווי קיים ומחייב. 3. ציות נובע מחשש ולא מאהבה וחשש יכול להיות ממשהו ערטילאי, מעשים מוכחים שבכל יום (אהבה ערטילאית אינה מוכחת, כפי שרמזתי בהודעה הקודמת ובכל אופן איני מאמין שהיא ניתנת ליישום בדרך של צווי). איני תופס איך ניתן להתווכח על זה. ג. הבאתי כסייעתא לך (אני נוטה לעקם את הר"מ בפרשנות אחרת, ובכל מקרה איני "חייב" לו) ד. 1. בנקודה זו לא נסכים לעולם והיא ליבת המחלוקת. איני תופס אם ניתן לראות בגודש הצוויים שבתורה "פרשנות" או "דווח". אם כוונתך שהתורה היא בלוף נא התכבד ואמור. אם כוונתך שכתוב X והכוונה ל Y -אמור. היות ואני נוטה להתיחס לדווחי התורה כתורה קשה לי לומר שה' אינו חפץ בה וכל העסק הוא איזו בדיחה תפלה על חשבוננו, עד שיבוא הילד ויצעק שהמלך עירום. 2. היות ולתפיסתי קיום מצוות נועד להרגשת שעבוד באדם יש ערך (נמוך) גם לקיום בגלל לחצים חברתיים, אבל זה אינו קשור לדיון. תאמר מצידי שאין לכך ערך. ה. 1. נא קרא שוב. לאחר הצוי, שמשמעותו שעבוד,אין משמעות בקשר שיזרוק את הצווי המפורש והשעבוד ויקח אותו כסחבק, כפי שכתבתי בד' בהודעה הקודמת. הדבר דומה לאדם הנשוי לאשה שאמרה לוט שהדבר החשוב בעיניה בקש הוא X ואת X אינו מקיים אבל מביא לה Y בכמויות. 2. כאמור ה' לגבי הוא חידה ואיני מכיר את הפסיכולוג שלו שאוכל לברר. 3. כאמור איני יודע בדיוק מהו הקשר ואני (אולי בצמצוצי כי רב) מכיר יותר מידי אנשים המתהדרים בכזה קשר וכאשר הוא מגיע להבחן בנושאים ספציפיים מסויימים הוא נראה כנמוג ולכן נוטה לפקפק בו. מה שכן ראיתי בחיי הוא אנשים צולניקים היראים כל ימיהם שמא יגרום החטא, ויותר מקשר זה איני מכיר. אם גוי יכול או לא – איני יודע. אולי אם הוא מוסרי כן. אבל יהודי שנצטווה ואינו מקיים – ראה לעיל. ו. כבר שאלת וכבר עניתי. ז. טוב, אולי אתה צודק וכל דתל"ש (גם בטוי מכובס) הוא מחפש קרבת ה'. ישו חדש. מה הצחוק הזה? הוא הרי אינו משאיר מקום לספק וטורח לפרט שרעיונות אינם מעניינים אותו ומעניין אותו לזרום עם הכיף והחברה. ח. ראשית חושבני שכך דעת הר"מ (איני מאמין שמשל האישה שלו הוא כפשוטו), אבל זה לא העניין, איני מאמין שניתן לצוות על אהבה, לא חוויתי מימי אהבה כפויה ואני מכיר מישהו כזה וממילא אין זה פשט הפסוקים. גם 1000 רמבמים לא ישנו את העובדות. יראה כפויה דוקא אני מכיר. ט. גם אני לא הבנתי. אני מאמין בתורה ומנקודת מוצא זו אני ממשיך. היות והיא מסכת צווים אזי אני מבין שהיא מצווה ומשעבדת. כאשר בא מישהו (נושא הכתבה) וטוען שהוא יקיים מה שטוב לו – בכבוד. זו הדת שלו. לא שלי. רק איני מבין למה להתלות בתורה או בה'. כיף לך בים? לך לים, למה לסחוב לשם את ה'? השיטה הזו של בעיטה כלפי מעלה לה', לך נוח בשלום על משכבך ואל תבלבל לי את השכל עם דרישותיך (ואל תדאג, עשה רצונך כרצוני ואז עשיתי רצונך) אינה נראית לי מתאימה לאמור בתורה (אני יודע שרבים מפרשני המורה עשו כן). האחדותיות היא נקודה טכנית ואיני יודע מדוע התלבשת עליה, הנקודה היא שאתה מעלה על נס את הגישה שהצגתיה בגסות כעת וזו אינה דת אלא בטוי אישי של אנשים. אין לי בעיה שאנשים יאמרו איננו מאמינים, עזוב אותנו עם הסיפור הזה של א-ל מצווה, התגלות וכל החרטות, תן לי לחעשות מה שאני מבין לנכון. עשה כרצונך. אבל לקרוא לזה יהדות נראה לי מעשה ישו, לכבוש את המלכה עמי בבית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2012 08:38 |
|
| |
תלמיד אענה לך בינתיים על נקודה אחת, האחרונה: מה פירוש המילים "אני מאמין בתורה". או שאתה חושב שנכון וראוי לקיים אותה ולהאמין בה או שלא. בשני המקרים אתה מסתמך על הנראה לך ראוי. יש לך דרך שלישית?
עוד נקודה, אני מסכים שלא שייך אהבה כפויה. וזה לא סותר לזה שאהבה כפשוטה יכולה להיות מצווה, שמי שאוהב מקיים מצווה, לא שיש חיוב לאהוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2012 08:44 |
|
| |
ידיעת ה' שזהו הקשר עם ה' הוא הערך העליון והקודם למצוות. ברכות סג ע"א:
"דרש בר קפרא איזוהי פרשה קטנה שכל גופי תורה תלויין בה?
"בכל דרכיך דעהו והוא יישר אורחותיך" אמר רבא ואפילו לדבר עבירה."
כלומר, המצוות תלויות בקשר עם ה' ומוכתבות על פיו.
ובמקרה שעבירה תחזק את הקשר עם ה' צריך לעבור את העבירה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2012 08:50 |
|
| |
תלמיד
רמב"ם יד החזקה הלכות יסודי התורה פרק ב (א) האל הנכבד והנורא הזה מצוה לאהבו וליראה אותו שנאמר ואהבת את ה' אלהיך ונאמר את ה' אלהיך תירא: (ב) והיאך היא הדרך לאהבתו ויראתו בשעה שיתבונן האדם במעשיו וברואיו הנפלאים הגדולים ויראה מהן חכמתו שאין לה ערך ולא קץ מיד הוא אוהב ומשבח ומפאר ומתאוה תאוה גדולה לידע השם הגדול כמו שאמר דוד צמאה נפשי לאלהים לאל חי וכשמחשב בדברים האלו עצמן מיד הוא נרתע לאחוריו ויפחד ויודע שהוא בריה קטנה שפלה אפלה עומדת בדעת קלה מעוטה לפני תמים דעות כמו שאמר דוד כי אראה שמיך מעשה אצבעותיך מה אנוש כי תזכרנו נא הסברך.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2012 09:20 |
|
| |
תלמיד,
בקשר לסעיף 4 בהודעתך.
משום שה' ברא את העולם כולו ו"מלא כל הארץ כבודו", באמצעות כל דבר בבריאה מהיתוש הקטן ועד מפלי הניאגרה, משיר של אייל גולן או מבחורה יפה, אפשר להתדבק בה' ולחזק את האמונה, הידיעה, האהבה, והיראה. וכל אלו הם מצוות תמידיות, חשובות ויסודיות.
(האם זה ראוי? והאם אין סכנה שימשך אחרי תאוותיו? זו שאלה נוספת שהכרחי לעיין בה)
עבודה זרה כ ע"א:
"מעשה ברשב"ג שהיה על גבי מעלה בהר הבית וראה עובדת כוכבים אחת נאה ביותר, אמר: מה רבו מעשיך ה'... דאמר מר הרואה בריות טובות אומר: ברוך שככה ברא בעולמו" (ומקשה הגמ' ולאסתכולי מי שרי? עיין שם)
ועוד עיין בפרק חמישי משמונה פרקים לרמב"ם שם מבאר את המשנה באבות "וכל מעשיך יהיו לשם שמים".
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2012 10:13 |
|
| |
מה זה קשר לה'? לאחר שתהיה הסכמה על זה נוכל להתווכח על נושא האשכול.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2012 10:22 |
|
| |
*-- /jumpto **-- bodycontent *
(ברכות דף עמוד): "אר"פ היינו דאמרי אינשי גנבא אפום מחתרתא רחמנא קרי". הפעולה שיראת ד' פועלת להציל את האדם מרעות מוסריות היא כ"כ איתנה וגדולה שאפי' מי שהושחת כ"כ עד שגם המצות השכליות אינם אצלו כלום, וירד למדה היותר תחתונה להיות גנב הבא במחתרת, מ"מ יש לו תועלת בקריאת שם ד'. שסוף כל סוף תפעול עליו גם דעת ד' הקלושה והכהה שלו שתשיבהו לדרך ישרה, והגנב הקורא בשם ד' יש לו תקוה לשוב ולחיות חיי משרים, יותר מהגנב שכבר עקר נפשו מעול מלכות שמים, שכבה הזיק האחרון שבנפשו, והוא בכלל הרשעים האובדים דרך. והנה הדברים הללו שאנו רואים מהטובה המוסרית האנושית הבאה לרגלי דעת ד', יוכיחו אותנו כי כך היא המדה המוטבעת שנוצר עליה האדם, שתהי' נפשו יודעת את ד', ע"כ אין התועלת הבא ממנה מסתלקת מן האדם לעולם. כי הדבר המוטבע בהתכלית הכללית לא יסור מכל נברא בשינוי מקריו ברוב, כי קשה מאד לשנות הצורה הטבעית מתכונתה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2012 11:47 |
|
| |
יהיאור קודם כל, כמו שכתב רבינו בחיי ב"חובות הלבבות", מצוות התורה מתחלקות לשתיים; מצוות האיברים ומצוות הלבבות.לכן הניסוח הנכון לשאלתך הוא:
האם ניתן לקיים את מצוות הלבבות ללא מצוות האיברים? ומה הערך של כך? לדעתי, ניתן ויש לכך ערך שאי אפשר לזלזל בו. אבל עד רמה מסוימת. ואסביר.
באהבה ובקשר ישנן רמות שונות והן נמדדות לדעתי בשניים:
1. זמן – כמה זמן במשך היום מורגש הקשר. יש הבדל בין אדם שמושא אהבתו כל היום בראשו לאדם שרק מדי פעם חושב על אהבתו.
2, מיקוד או התמסרות – כמה אתה ממוקד אך ורק בקשר. האם יש עוד דברים שגונבים את תשומת ליבך או שכל כולך שקוע ומסור לקשר עד ששום דבר אחר בעולם לא מעניין אותך. אני לא יודע מה מטרת ה' במצוות האיברים ואינני חושב שביכולתנו לדעת. בפועל מצוות האיברים גם מחזקות וגם מבטאות את הקשר ואת האהבה בשני ממדים אלו.
האדם מורכב מגוף ומנפש (במובן הפופולארי) ויש אינטראקציה ביניהם. הגוף הוא ביטוי לנפש, והמעשים החיצונים מלמדים אותנו על הנפש ששוכנת אי שם בפנימיותנו. כמו שנשיקה, חיבוק ונתינת מתנות מבטאות אהבה בין בני אדם, כך הנחת תפילין וציצית ולולב מבטאות אהבה בין האדם לה'.
כמו שאהבת בני אדם תהיה חסרה ללא הביטוי המעשי, כך אהבת ה' תהיה חסרה ללא מצוות האיברים.
כמו שכאשר נשיקה וחיבוק ריקים מתוכן פנימי ומאהבה אמיתית, הם חסרי ערך כמעט לחלוטין. כך מצוות האיברים ללא מצוות הלבבות חסרי ערך. כדברי הנביא "יען כי ניגש העם הזה בפיו ובשפתיו כיבדוני ולבו רחק ממני... לכן הנני יוסיף להפליא את העם הזה" (ישעיה כט יג).
יש להעיר, כלל נקוט בידינו "מתוך שלא לשמה בא לשמה" (פסחים נ:) או כמו שניסח זאת החינוך "אחרי המעשים נמשכים הלבבות".
למצוות האיברים יש חשיבות חינוכית גדולה מאד. ולולי מצוות האיברים, נראה לי, שהיה בלתי אפשרי לחנך ילדים ואת המון העם לקיום התורה. על כן בשביל להגיע לפסגת הקשר עם ה' אנו זקוקים למצוות הלבבות יחד עם מצוות האיברים.
 |
|
|
|
|
|