|
|
| נשלח ב-24/7/2012 10:02 |
|
| |
ת"ט,
א. שאלה טובה, זה דיון בפנ"ע על אופי ציוויי התורה והאם יתכן שהתורה מצוה על מה שאינו אפשרי לרוב העולם.
ב. לדעתי לא מדובר כאן על "לרצות את הטוב", זו לא שאלה של טוב או לא טוב, של אתיקה, אלא של מציאות. של אונטולוגיה. הכרת מציאות ה', פשוט לדעת עליו בבירור מה שניתן לדעת מתוך מעשיו מובילה אוטומטית לאהבתו, הכרה ברורה בכך שעמלק הוא מפלצת ארסית מובילה אוטומטית לשנאתו. הנקודה היא אחת: עד כמה ברורה ומאומתת הידיעה הזו אצל האדם. כפי שכתב גם הרמח"ל (מקוה שאני מצטט נכון מהזכרון): "אם היתה הידיעה עומדת על לבות בני האדם כבר לא היו חוטאים".
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 10:18 |
|
| |
אם היתה הידיעה עומדת על לבות בני האדם כבר לא היו חוטאים".
הבעיה הגדולה היא ה -אם,-
אי אפשר לצוות על -לא תחמוד -כשם שאי אפשר לצוות על אהבה -ואהבת לרעך כמוך.
הציווי הוא תלמד את עצמך -לא לחמוד- לאהוב, משימה בלתי אפשרית. האפשרות היחידה היא להגיד- אני לא חומד- אני אוהב, כשם שאנו אומרים בקרבנות- נשלמה פרים שפתנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 10:34 |
|
| |
ירוחם,
א. ה"אם" הזה, הוא "לידע שיש שם מצוי ראשון" וכו' והמסתעף. וידעת היום והשבות אל לבבך כי ה' הוא האלוקים. לדעת שמשה אמת ותורתו אמת מן השמים. אם הציוויים האלה הם ציוויים על הבלתי אפשרי, אפשר לסגור את היהדות, וגם כל דת אחרת.
ב. נשלמה פרים וכיו"ב זה אומר שעקרונית יש מצב לקיים כהלכתו, ורק מקרית אי אפשר. אבל אתה אומר שכאן בלתי אפשרי כלל, לא כך? באמת נראה לך שציווי התורה הוא לדקלם זאת בפה?
ג. אני מבין שלשיטתך אכן מה שכתבתי באות א' זהו באמת המצב. כתבת שאי אפשר לצוות על לא תחמוד ועל ואהבת לרעך, מה לעשות שעינינו הרואות שהתורה כן ציוותה אותם? מדבריך יוצא גם שהידיעה היא בלתי אפשרית. לשיטתך א"כ אין מקום ליהדות ולדת בכלל. אז אין בכלל התחלה לדיון כאן על "ציוויים", מי מצוה ואת מי הוא מצוה?
תוקן על ידי נתנאל34 ב- 24/07/2012 10:41:45
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 11:18 |
|
| |
נתנאל לידע שיש ה'- זה הרי ברור ומובן, וזו היא האמונה, המילה ידע- אינה ידיעה כי אם הבנה. הבנה רגשית.
הציווי של לא תחמוד וואהבת הן ציווי התורה, שאליהם האדם צריך לחנך את עצמו, בצורה מעשית זה בלתי אפשרי אדם לא נענש על לא תחמוד- גם חזל הבינו כי זה בלתי אפשרי - העונש על לא תחמוד רק לאחר הביצועה בפועל של החמדה- כלומר יחד עם לא תנאף
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 11:35 |
|
| |
להוסיף לפי דעתך כל גדולי ישראל עוברים יום יום על מצוות עשה של ואהבת לרעך כמוך, למשל אין צורך במשל למעשה יום יום. הם עוברים יום יום על מצוות לא תעשה של לא תשנא את אחיך בלבבך. אני מכיר את הגמרא בפסחים אבל זה לא דומה. אתה מדיימן כי הם לא מכירים את אם היתה הידיעה עומדת על לבות בני האדם כבר לא היו חוטאים".
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 11:41 |
|
| |
ירוחם,
לידע שיש ה' ולידע שהוא משגיח ואין אדם נוגע במוכן לחבירו = אין חמדה.
לידע שתורה מן השמים והיא דבר ה' שברא הכל ומה שכתוב בה הוא אמת = עמלק הוא מפלצת ארסית = שנאת עמלק.
זה מה שטוען האבן עזרא. הרמח"ל רק מוסיף את המובן מאליו: לשם כך צריך שהידיעה [זו הרלוונטית לאותה מצוה] תהיה ברורה ומאומתת, ולא דקלום או דמיון או הכרה חלשה ומעומעמת.
לא ברור לי הקשר שעשית בין עונש לציווי. מזה שאין עונש על חמדה בלב אתה מוכיח שבלתי אפשרי לצוות על כך? אין עונש גם על לאו שאין בו מעשה, גם כשיש בו עקימת שפתיים שביד האדם לא לבצעה. יש כללים לעונש וזה אחד מהם. שאין עונש על דברים שבלב. מאידך גם אני וגם אתה לא יודעים מה קורה בדיני שמים על כך. על אהבת ה' ויראתו ג"כ אין עונש, והרמב"ם כותב שזה אפשרי וכיצד היא הדרך לכך. לאמר - אין קשר בין הדברים.
בכל מקרה, הציווי הוא לא תחמוד. עונש על כך זה כבר משהו אחר כנ"ל. לדבריך התורה מצווה כאן דבר שאינו אפשרי, כלומר: מבזבזת מילים לריק. לשוא, סתם. הביטוי שכתבת "אינו אפשרי מבחינה מעשית" הוא התפתלות, והוא שווה ל"אינו אפשרי" נקודה. אם לא מבחינה מעשית אז מאיזו בחינה זה כן אפשרי? לדרוש וקבל שכר?
אגב, לא ברור לי מה כוונתך "ידע אינו ידיעה". קרא לזה איך שאתה רוצה. ידיעה, תפיסה, הכרה, הבנה, המו"נ מסביר ש"אמונה" היא התאמתות הידיעה אצל היודע. זה מה שבתורה נכתב במלים "והשבות אל לבבך" שבא לאחר "וידעת".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 11:58 |
|
| |
מה עוברים או לא עוברים גדולי ישראל אין זה ענייני ובאמת איני יודע מה מצבם בכל אלה. אפשר גם להיות גדול בתורה אבל מושחת במידות וחסר אהבת ה' ויראתו לגמרי, ולהיפך.
אני מניח שאין פה שחור ולבן. או הכל או כלום. אלא יש סקאלה של אהבה, של שנאה. וככל שאדם קובע יותר את הידיעה על לבו + מפתח את רמת הרגש שרכש כבר הוא מתקדם על פני הסקאלה.
רבינו יונה בפרקי אבות על המשנה "איזו היא דרך ישרה שיבור לו האדם.. רבי יוסי אומר שכן טוב" כותב שאי אפשר בבת אחת להגיע לאהבת כל הבריות, לכן יש להתחיל מכמה אנשים קרובים, וכשכבר יש לב שמרגיש אהבת לאחרים ניתן לפתח את זה הלאה לאהבת שאר הבריות. גם זה סוג של סקאלה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 12:23 |
|
| |
וידעת היום- לאחר שתגיע להבנה אז תשוב לה' אלוקיך,
אמונה וידיעה אינם הולכים יחד- אם אתה יודע שאתה יושב מול נמחשב- אתה לא מאמין לכך. אתה פשוט יודע.
מצוות לא תחמוד היא מצוה בלתי אפשרית לקיום לבני אדם, אולי רק למלאכים-
בספר בראשית כשאלוקים ברא את האדם ואשתו- בציווי ישיר שלו ולא על ידי שליח הציווי הפשוט והיחידי הזה של לא תחמוד-
ככתוב ותראה האשה.. תאוה הוא לעיינים,,
זה ספר ההוראות לאופיו של האדם, זה שהוא נענש זה לא אומר שהתאווה אינה מותקנת בו כברירת מחדל.
אגם פרשנויות ושאיפות הם בסדר גמור- אבל כאמור הן מילים בלבד.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 24/07/2012 12:24:14
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 12:34 |
|
| |
קרא את הפסוק. לא "תשוב אל ה' אלוקיך" אלא תשיב אל לבבך את הידיעה הזו.
ציינתי לך מה מבאר הרמב"ם מהי אמונה. זו התאמתות הדבר שאתה יודע. אני יודע מפי כל העיר שאחי הגיע. אבל זה עדיין לא דומה להתאמתות הידיעה הזו כשאני רואה אותו במו עיניי. יש לדעת ויש לדעת. זה עכ"פ ביאורו של הרמב"ם. נכון, יש גם ביאורים אחרים. אבל גם הם חלוקים רק בפירוש עניין ה"אמונה", אבל לא מוכרח מזה שחולקים גם על המושג שיש מושג לידע יותר ויותר בבירור ובהתאמתות.
עכשיו אתה טוען שמצוות אלה בתורה נתנו למלאכים? ברצינות. אז מה אתה טוען, שהתורה הבל? שיש בה ציוויים על הבלתי אפשרי? שזה סתם? לא ברור לי.
ואין עונש ללא בחירה וללא אפשרות שלא לחטוא. אלה דברים פשוטים, אא"כ אתה מדבר עם נוצרי. לאשה היתה בחירה חופשית לגמרי לא לחטוא, להכיר בכך שכל מה שהעץ מציג הוא אין ואפס לעומת ציווי הבורא שלא לאכול. אגב, איפה ראית שהיא נצטוותה לא לחמוד אותו? היה שם רק ציווי לא לאכול ואותו ודאי יכלה לקיים. כך שממש איני מבין מה הבאת משם.
תוקן על ידי נתנאל34 ב- 24/07/2012 12:36:11
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 13:03 |
|
| |
לדעת פרושו להיות מודע- ולא לדעת ידיעה אינפורמטיבית. והאדם ידע את חוה אשתו- הוא נהיה מודע לה ולתפקידה בחייו. טענתי כי את הלאו של לא תחמוד ואת העשה של ואהבת- בן אדם לא יכול לקיים, יש עוד כמה מצוות שהאדם לא יכול לקיים, למרות שהוא מצווה על תרייג מצוות- היום אי אפשר לקיים רק ע"ר מצוות, בפר' וישלח על עם לבן גרתי - אומר רש"י ותריג מצוות שמרתי, איך בדיוק יעקב אבינו שמר תרייג מצוות? רוב המצוות הן- בשאיפה לקיימן, הן לא מעשיות. כמו בן סורר ומורה עיר הנדחת וכד' החטא של אמנו חוה אכן היתה באכילה בלבד, אבל היא היתה אמורה לאחר ציווי ה' לאיסור אכילה לחנך את עצמה- גם לא לחמוד,-
מדרש תהלים מזמור ט
וירא אלהים את כל אשר עשה והנה טוב מאד (בראשית א לא), זה יצר הרע, וכי יצר הרע נקרא טוב, אלא ללמד שאלמלא יצר הרע לא היה אדם נושא אשה, ולא הוליד ממנה בנים, ולא היה העולם מתקיים.
בלי תאווה העולם לא יכול להתקיים
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 13:14 |
|
| |
נכון, להיות מודע וזה בא לאחר ידיעה אינפורמטיבית. זה במלים אחרות מה שאני אמרתי על התאמתות. והאדם לא יכל להיות מודע אל חוה אם לא ידע קודם על קיומה אינפורמטיבית. זה עוד עומק בידיעה.
אתה לא שם לב להבדל שהצבעתי עליו כבר קודם בין מצוות שרק באופן זמני ומקרי אי אפשר לקיימן, לבין מצוות שאתה טוען שאין באפשרות בן אנוש לקיימן ואינן אלא לדרוש וקבל שכר?
רוב המצוות הן כאלה? זה רק אתה טוען. בגמרא זה כתוב רק על שתי אלה שציינת. בסו"מ ועיה"נ.
שוב, לשיטתך התורה כותבת מצוות רבות סתם, פשוט סתם, שאיפה ערטילאית שבלתי אפשר לקיימה. בעיני זה מוזר מאד. ומה זה "שאיפה לקיים" דבר שאי אפשר לקיים?
ואת הקשר לתאוה שכתבת לא הבנתי כלל. מישהו אמר שאין תאוה ויצר הרע? אבל היכן ומה שאסור על פי דבר ה' יש מצב להגיע להשבתת הרצון על פי השכל. כמו שאינך מתאווה לרעל ארסי גם אם הוא מאד מפתה.
כנ"ל לא הבנתי כלל מה הקשר של הדרשה ההיא על יעקב אבינו. הוא שמר באופן ששמר, מה זה נוגע למצוות שנצטווינו בתורה?
ויש גם הבדל גדול בין מה שלדבריך היתה חוה צריכה לחנך את עצמה אבל ודאי לא נצטותה על זה וממילא לא היה עליה בדוקא להתאמץ על כך, לבין מה שמצוה מפורשת לחנך את עצמנו לזה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 13:26 |
|
| |
ההבדל המהותי ביננו- אתה כותב מה שהגמרא אומרת, מה שרבנו יונה אומר ומה שהרמח"ל וכד- מכלל דעתך כדעתם ואינך יכול לסטות ימין או שמאל.
אני כותב מה שאני חושב שהוא נכון, ולא מתחשב בדעות אחרות. אני אומר שאי אפשר ובלתי אפשרי לקיים את מצוות התורה ככתבם וכלשונם, וגם לא ראוי לקיים חלק מהן.
התורה היא מתוה,
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 14:53 |
|
| |
השאלה היתה על מחשבה ודעה, לא על אמונה. אלו שני דברים שונים.
האם נתן לצוות על אדם, והאם חובה על אותו אדם לציית וקבל קבלה עיונית, דעה מסוימת המוכתבת לו על ידי אחר, ומנוגדת להגיונו? - דבר זה פסול מעיקרו ובטל מכל וכל, כי הוא מביא לשקר פנימי באותו אדם, וגורם לשקר ציבורי בחברה כולה. לאורך זמן, אין בעולם שום כח חזק דיו כדי למנוע מרד נגד שקר כפוי.
אינני מכיר בתנ'ך אדם שהרבה לדבר, בטוב טעם ובנימוק של הגיון, סרה באלהים יותר מאשר איוב, והוא זוכה לשבח על שום שדיבר דברי אמת, האמת הפנימית שלו, על פי מחשבתו ויכולתו להשיג את המציאות.
יהודי מצווה לקדש את יום השבת כי... הוא אינו מצווה לקבל מבחינה עיונית כי האלהים נח ביום השביעי אחר שברא את העולם בששה ימים. למען האמת, אין לסיפור הנפלא הזה שום משמעות פיזיקאלית היסטורית, והוא חסר משמעות מבחינה מדעית. הוא לא מכוון לתת משמעות כזו. בשביל זה לא צריך להיות לייבוביץ. רשי', שחי כמה שנים לפני לייבוביץ, כותב מיד בתחילת פרוש התורה שלו: "ולא בא המקרא להורות סדר הבריאה לומר שאלו קדמו". אנחנו, היהודים, לא מקבלים דברים באופן מילולי. לקתולים היתה בעיה מהותית לקבל את עובדת סבוב הארץ סביב שמש נחה במקומה. הרי כתוב אחרת. ליהודי אין בעיה עם זה. הוא לא אמור ללמוד קוסמולוגיה מכתבי הקודש, אלא לתפוס את מעמדו של האדם ושל העולם וזה ספור אחר לגמרי.
היהודי צריך לזכור כי עבד היה בארץ מצרים, וה' הוציא אותו משם ועשה אותו בן חורין. דבר זה מוטל עליו לספר מדי שנה לבניו כשהם אוכלים מרק עוף עם קנעדאלאך ומשמינים. אין שום חשיבות לאמת ההיסטורית של העניין אלא לתודעה של העם ושל בני אותו העם בדבר מעמדם. קל וחומר שאיננו מחפשים היכן שמו את סולם יעקב, והיכן טמונות עצמות הפגרים שנותרו מן הברית עם אברהם.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 15:12 |
|
| |
תודה עודד על השבת הדיון למסלולו. לדבריך, אני מסופק מאוד , אם היהדות היתה בעמדת כח זהה לכנסיה בימי גלילאו וחבריו , אם היתה מגיבה אחרת. האם חסרות לך כיום גישות האוסרות על לימודי אבולוציה וכו' ביהדות?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/7/2012 15:22 |
|
| |
האם השאלה האם ניתן לצוות או האם ניתן לקיים?
|
|
|
|
|