בית פורומים עצור כאן חושבים

האם ניתן לצוות על אדם לסבור סברא עובדתית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/7/2012 15:50 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 15:57 לינק ישיר 

עודד

אתה יכול להסביר מדוע נטיעת התודעה המוסרית הזו בדבר מעמדם באה עם ערימות של אי דיוקים הסטוריים (לדעתך)?

1.       זה לא יעיל, יבוא יום ויבוא עודד ויגלה האמת

2.       זה מחנך לאי אמירת אמת

3.       יותר פשוט לומר את התורה המוסרית באופן ישיר ולא לתבל אותה בסיפורים, בפרט שחלקם עם לקח הפוך (ולא חסרים כאלו בתנ"ך, למשל מסכת התיחמונים של יעקב)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 15:59 לינק ישיר 

מטפחתספרים כתב:
האם השאלה האם ניתן לצוות או האם ניתן לקיים?

השאלה היא האם לגיטימי לצוות אדם לחשוב בדעתו דבר שניתן להפריך (או להוכיח) אותו בכלים מדעיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 16:25 לינק ישיר 

מטפחת, האם אפשר לצוות מה שאי אפשר לקיים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 16:29 לינק ישיר 

אם קראת את שני העמודים הראשונים של האשכול בודאי הבחנת בויכוח מייגע האם היהדות מצווה על אמונה בעובדות כאלו או אחרות או לא, כאן הבן (אני) שואל: נניח שהיהדות מצווה, האם ניתן לקיים? (מכוח הציווי בלבד).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 16:32 לינק ישיר 

לגופו של עניין אני חושב שלא ניתן לקיים ושלא לגיטימי לצוות, אלא שהיהדות מציבה דרישות סף, כלומר יכול להיות שאדם אנוס בדעתו לחשוב שאין אלו-הים, למרות שלא ניתן לצוות עליו להאמין שהוא ישנו זו עדיין (העדר) אמונה שמוציאה אותו מעדת המאמינים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 16:34 לינק ישיר 

כלומר, בהנחה שהמדע מנוגד לאמונה, אסור להיות מדען?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 16:39 לינק ישיר 

אלי
חסרים הסבורים שאסור להיות מדען?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 16:39 לינק ישיר 

קודם צריך להגדיר מהן האמונות ההכרחיות בשביל להימנות על שלומי אמוני ישראל - בזמנו פורסם שר"ח קנייבסקי סובר שאמונה הכרחית (לגיור) היא שהעולם קיים פחות מ6,000 שנה, יש דעות אחרות.
לדעתי המהות של "עיקרי האמונה" אצל אלו שניסו להגדירם היא אמונות כאלו שבלעדיהן לא סביר שאדם ישמור תורה ומצוות בכוונה ראויה.
בהנחה שהמדע סותר את עיקרי אמונה אלו, זו לא שאלה של אסור או מותר אלא של בחירה/החלטה/הכרעה/הכרח למי ובמה להאמין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 16:43 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 17:07 לינק ישיר 

אני לא מצליח להבין מה הבעייה כאן. נניח שיש מצווה לזכור את מעשה מרים, או את עמלק. המצווה היא לא להאמין שזה היה, אלא יש הנחה שזה היה ויש מצווה לזכור זאת. יש מצווה אנושית-מוסרית מקובלת היום בחברה הכללית לזכור את השואה. האם זה מעורר בעייה כלשהי? ההנחה היא שהיתה שואה, ויש  מצווה לזכור אותה.
לרמב"ם יש מצווה להאמין. אחרים חושבים שזו לא מצווה אלא הנחה מובנת מאליה. יש בעייה בזה?
הבעייה מתעוררת אם כעת אני מגיע למסקנה שמעשה מרים לא היה, או שאין אלוקים. ברור שהמצווה לא יכולה לשנות את מסקנתי. לכן פתוחות בפניי כמה דרכים: 1. לפרש אחרת את המצווה (בקשר לקיומו של אלוקים זה בעייתי יותר, אלא אם קוראים לך 'אחד העם'). 2. להשמיט את המצווה הזאת. 3. או לא לקיים אותה.
כשיש מצווה לקבל או לזכור עובדה אז המצווה מניח שהעובדה נכונה ולכן אין מניעה מלצוות על זכירתה. מי שלא מאמין בעובה הזו פשוט לא יקיים את המצווה, וזהו.
אגב, אומר יותר מזה: אם אכן אני מגיע למסקנה שהעובדה לא היתה ולכן איני מקים את המצווה, אזי גם אם באמת העובדה כן היתה  (כלומר אני טועה), אני אנוס. אין עליי שום תביעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 17:08 לינק ישיר 

איך אתה מפרש את עניין עיקרי האמונה אצל הרמב"ם וראשונים נוספים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 17:39 לינק ישיר 

מצוות "לא תתאווה":

אצל הרמב"ם מצאתי מצווה אחת עד כה(למעט ידיעת ה', עליה נדבר מיד) התלויה בלב, הלא היא מצוות "לא תתאווה". כך כתב בספר המצוות(ל"ת רס"ו): "הלאו הראשון והוא לא תחמוד מזהיר שלא לקנות מה שיש לזולתנו והלאו השני מזהיר אפילו להתאוות בלבנו לבד", ונקט כן בעל החינוך במצווה תט"ז.
עוד חזר על חלוקה זו הרמב"ם בגזלה ואבדה פרק א' הלכה ט'(לא תחמוד) וי'(לא תתאווה), ושם הגדיר הלאו כך: "כל המתאוה ביתו או אשתו וכליו של חבירו וכל כיוצא בהן משאר דברים שאפשר לו לקנותן ממנו כיון שחשב בלבו היאך יקנה דבר זה ונפתה לבו בדבר עבר בלא תעשה שנאמר לא תתאוה ואין תאוה אלא בלב בלבד".

אומנם הדבר קשה, שאם כן - האם חל איסור על כל רצון שהוא לרכוש איזה דבר?
המגיד משנה מפרש בשם הר"א, ש"חיוב התאוה זו היא שיתאוה לקנות בדמים שלא ברצון הבעלים", אך ב'יד המלך' חולק עליו, ואומר שרק ב'לא תחמוד' סובר כן הראב"ד, משא"כ ב'לא תתאווה'.

אם כנים הדברים הללו, בעל כרחך שישנו ציווי על רגשי הלב. מה שאין זה תלוי לכאורה ברצון האדם, יש לבאר ש'אונס רחמנא פטריה', ועל כן כל אדם יש לו לעבוד על רגשותיו כדי לא לעבור על כך, שאם לא כן - לא יהיה אנוס.

מצוות ידיעת ה':

הרמב"ם בספר המצוות נוקט בלשון "אעתקאד", שרבו החילוקים האם הכוונה 'אמונה' או 'ידיעה'. על כל פנים, כיוון שבריש יסודי התורה נוקט לשון 'לידע שיש שם מצוי ראשון', ומאריך לבאר כיצד אפשר להגיד לידיעה ודאית בקיום מצוי ראשון(דייקא, 'עילה ראשונה', ולא אלהי ישראל בדווקא) וכן בריש ח"ב של המורה, נראה שאין פה ציווי אמוני, אלא חיוב על כל אדם לחקור ולהבין את ההוכחה לקיומו של אלהים. בכך מתורצת השגת ר' חסדאי בהצעה לאור ה'.
כיום, שהוכחות הרמב"ם לדעתי, וודאי לדעת רבים, אינן תקפות, יש לשאול מה היחס כעת לציווי זה, אך זה עניין אחר.

עיקרי אמונה:

נוכח ההשגות של אור ה' והעיקרים על הרמב"ם, נראה באמת שלא היתה כוונת הרמב"ם לכונן עיקרי אמונה אשר הסוטה מהם יוצא מגדר היהדות באופן אנליטי מיניה וביה, אלא להציג סכימה ליהודי הפשוט שידע מהם עיקרי דתו והאמונות החשובות המיחדות אותו. אני מניח שהרמב"ם האמין בכל י"ג עיקרים אלו, אך נראה לי ברור שאין כוונתו שיהיו אלו עיקרים שכל המתווכח על אחד מהם הרי הוא כופר ומנודה.
איך שלא יהיה, בוודאי שלמעשה אדם אשר איננו מאמין באחד מן העיקרים הרי הוא יהודי שלם, מלבד, אולי, אמונה בקיום האל אשר היא כ'שורש' שבלעדיו לכאורה נופל הבניין, לא כ'אמונה' מצווה, אלא כבסיס הכרחי, כמו שהגדיר זאת הרב חסדאי באור ה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 17:43 לינק ישיר 

מטפחת, האם שאלתך מופנית אליי? אם כן, לא הבנתי מה השאלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/7/2012 17:46 לינק ישיר 

מהם העיקרים, דברים שחובה להאמין בהם? שמי שלא מאמין בהם מוצא מהכלל? הנחה שמי שלא מאמין בהם לא יקיים מצוות? סתם אמונות רצויות?
מה דינו של מי שלא מאמין בהם באונס? מה דעתו של הרמב"ם על השאלות הנ"ל והאם דעתך כדעתו?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם ניתן לצוות על אדם לסבור סברא עובדתית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.