בית פורומים עצור כאן חושבים

האם ניתן לצוות על אדם לסבור סברא עובדתית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/7/2012 16:21 לינק ישיר 

פוגמישו, כשאתה שואל "מישהו חולק על כך שעיקר מטרתה של התורה זה להתוות לנו דרכי מוסר ואורחות חיים?  "
אתה מתכוון ל"מישהו" או ל "מישהו שחושב כמוני"?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2012 16:30 לינק ישיר 

תלמיד,
כבר עניתי על שאלתך: אם מישהו מצווה אותי על בדיה אני לא אקיים זאת. או שאעשה פרשנות לציווי, או שאפסיק להיות מחוייב לטכסט שמצווה על בדיות.

בעל,
אז כאן יש ויכוח שהוא כמעט עובדתי: האם אכן כל מי שחושב בשכלו אמור להגיע לאמונה באלוקים, במעמד הר  סיני ובמחוייבות לתורה כפי שהיא בידינו. אני די בטוח שזה לא נכון. תמיה לי, כיצד משום מה, כמעט כל מי שחושב ישר נולד בבית דתי, ולהיפך.

פוגמישו,
למקרא יש סמכות אחת בלבד: להורות את ציוויי האלוקים (שגם הם זוקקים פרשנות אנושית). זה הכל. וגם זה רק למי שמקבל את הסמכות הזאת.
לגבי מוסר, זה בא מאיתנו כפי שהסברתי שם. המקרא רק מצווה להיות מוסרי אבל לא תמיד מלמד אותנו מהו מוסר. לגבי עובדות, זו לא  שאלה של סמכות אלא של אמיתיות. אם הגעתי למסקנה שמשהו שכתוב במקרא הוא אמיתי אז הוא אמיתי. אבל זה שהוא כתוב במקרא לא הופך אותו אוטומטית לאמיתי. בודאי לא לפני שמקבלים על עצמנו מחוייבות למקרא ולנתינתו משמים. לכן דל סמכות מהכא.
ולגבי השאלה בהודעתך הבאה, האם מישהו חולק על האמיתיות ההיסטורית של המקרא, זו שאלה עובדתית. פוק חזי מאי עמא דבר. אתה יכול אולי לטעון שהחולקים טועים, אבל לומר שאין בכלל חולקים זו הטמנת הראש בחול, והכחשת עובדות.
לשון אחר: וכי מישהו חולק על כך שיש מי שחולק על כך שלפחות חלקים מהמקרא אינם מתארים אמת היסטורית? גם על זה לצערי התשובה היא: כנראה שכן. אתה חולק על כך, אבל כאמור זו הכחשת עובדות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2012 16:38 לינק ישיר 

למעשה, לדבריך, לא ייתכן בכלל המושג "סתירה".

מישהו המצווה על בדיה, =  סתירה. או שהמצווה מבלבל במוח או שזו אינה בדיה.

ה"פתרון שלך" - אפולוגטיקה. לא משנה עד כמה הדבר בדוי, תמיד ניתן לתרץ ולדחוק כמה שרוצים, שהרי "האמונה דוחקת את הבשר".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/7/2012 16:41 לינק ישיר 

מיכי
ע"ע דת השכונה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 17:01 לינק ישיר 

עלו כאן מספר שאלות נכבדות.

א.      שאלת פותח האשכול: "האם ניתן לצוות על אדם, לסבור סברה עובדתית".

אם נתייחס לפירוש המילות, השאלה היא, לדוגמה, האם אפשר לצוות להאמין או לסבור, כי הקשת אינה נוצרת בתהליך טבעי, כפי שנראה לנו ברור, אלא היא בריאה מחודשת בכל פעם שהיא נצפית.

לצורך הדיון אנו מניחים כי מה שידוע לנו הוא האמת. אם מפקפקים בזה, שאלת פותח האשכול נפשטת מאליה.

עכשיו עלינו לברר מה הכוונה "ניתן לצוות".

בהנחה שהכוונה האם זה הגיוני לצוות, או לחלופין, האם יש טעם להתייחס ל"ציווי" מעין זה, נראה, לכאורה, כי פשוט שאין מקום לציווי מעין זה. וכי על ידי ציווי להאמין בזה, יהפכו המים להיות קלים מן האוויר?

מי לנו מאמין גדול מרבינו משה בן נחמן ושפתיו ברור מללו "ואנחנו על כרחינו נאמין לדברי היוונים שמלהט השמש באוויר הלח יהיה הקשת בתולדה, כי בכלי מים לפני השמש יראה כמראה השמש". (בראשית ט יב)

הרי לנו דעתו, כי תצפית אמפירית גוברת ועלינו לפרש את הכתוב, הנראה כסותר, באופן שלא יסתור.

ב.      "הזכירות".

העיר נכונה הרב מיכי, כי הזכירות הן ציווי המניח כי האירועים אכן התרחשו ומצווים על הזכירה למי שסבור כן.

אין כאן כלל ציווי להאמין בהתרחשות.

ברור כי מי שלא מאמין בהתרחשות, אין טעם מבחינתו להזכירה.

אם נתייחס לציווי הזכירה כציווי להאמין בהתרחשות, יש לנו עוד מצוות רבות, אותן אנו מצווים לעשות זכר להתרחשויות שונות (יצי"מ, ענני כבוד וכו').

ההצבעה על הזכירות כציווי להאמין בהתרחשות, לוקה בהבנת הציווי.

נכון, כי מצוות הזכירות אינו עולה לכאורה בקנה אחד עם הטענה כי התורה אינה מתיימרת כלל לקבוע עובדות היסטוריות.

אני מניח כי ליבוביץ' היה מוצא גם את הפלפול (פלפול לייבוביציאני אינו כפוף לכללי הפלפול) להסביר איך ניתן לצוות על זכירת דבר מה בלי להתייחס אם הוא כלל התרחש.

ג.       המצווה להאמין בה' וכו', לשיטות המתייחסות לכך כאל מצווה ולא כאל תשתית הדת המובנת מאליה שכל המצוות נשענות עליה.

איני מבין איך אפשר להעלות על הדעת ומה טעם יש בציווי להאמין במשהו.

לשאלתך, הרב מיכי, זו "הבעיה" במצווה זו.

עודד,

מדוע אנו נזקקים לסיפור יציאת מצרים (בהנחה) שלא היה ולא נברא, כדי למצב את עצמנו כעם.

לשם מה פנטזיות עממיות?

נתנאל,

ציטטת, "אם הייתה הידיעה עומדת על לבות בני האדם כבר לא היו חוטאים".

מזכיר לי אמרה, כי אם הגיהינום היה במציאות והתאוות היו ב"ראשית חכמה", לא היה מי שיחטא...

ועכשיו שנתהפכו היוצרות, אין צדיק אשר יעשה טוב ולא יחטא.

יהי,

זה בסדר לסבור כהראב"ד.

להעמיס על הרמב"ם, כי הוא סבר ש"רבים וטובים שטעו בזה" היו מזידים, מהווה עלבון לאינטליגנציה של הרמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 17:16 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

יהי,

זה בסדר לסבור כהראב"ד.

להעמיס על הרמב"ם, כי הוא סבר ש"רבים וטובים שטעו בזה" היו מזידים, מהווה עלבון לאינטליגנציה של הרמב"ם.

מסכים. גם אני לא חושב שהר"מ מודה. ולא מבין למה צריכים לדחוק את כולם לתוך שיטה אחת.אמנם, לא ברור באמת אם הר"מ באמת סבר כהגדרת ר' חיים נעביך אפיקורס. יש כמה דיוקים שבהם כן נראה שהר"מ מתיייחס להל' אפיקורסות כפי גדר הרשעות או המרידה שיש בזה ולא רק כהגדרה מציאותית כמו ר"ח. כך שהפרשנות שהבאתי בדברי הר"מ לא כ"כ מופרכת. יש לזכור, שהר"מ הוא גם זה שהמציא את המושג תינוק שנשבה, והוא במפורש גם מיישם את זה על כופרים . [גם בזה יש דיונים רבים בגבולות הדבר].

העירו, שייתכן שהר"מ לשיטתו שאונקלוס ואולי אף מארז"ל בכללם מתנגדים להגשמה, וממילא סובר שהטועה בזה לפי פשט הכתובים הוא מזיד. שהיה לו ללמוד מאונקלוס וכו'. ויש לדייק בלשונות המו"נ וכתבי הר"מ כשמדבר על הבעייה הזו.
הלשון רבים וטובים הוא של הראב"ד. ייתכן בהחלט שהר"מ לא ראה אותם כטובים.
ויש לדייק עוד בזה, אבל צריך לזה מאמר שלם. אולי אי"ה בעתיד.

תוקן על ידי יהיאור ב- 27/07/2012 17:25:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 17:45 לינק ישיר 

אלי,
אם אני מאמין מסיבות כלשהן שהתורה אמת ושהיא נכתבה על ידי הקב"ה, אז כשאני מוצא בה משהו לא נכון או לא הגיוני, אני מנסה ליישב אותו. מי שיניח שהיא לא אמת, כמובן לא ייזקק לכך. בפילוסופיה של המדע כבר עשו את ההבחנה הזו: תיאוריה מדעית עוברת ארטיקולציה (=שכלול). כל עוד הבעיות הן מינוריות יחסית, אנחנו מוצאים להן פתרונות במסגרת התיאוריה הקיימת. כשזה עובר את המינון הסביר אנחנו זורקים את התיאוריה. כל אחד נזקק לפרשנויות יצירתיות כדי ליישב בין שתי טענות אם שתיהן נראות לו אמת (כגון תצפית ופסוק מבחינתי).
אתה יכול לקרוא לזה אפולוגטיקה אם אתה  נהנה לצבוע את זה בצבע עם קונוטציה שלילית. אבל הצבע הוא שלך ועל אחריותך בלבד.

ייתכן,
המצווה להאמין היא בהחלט בעייתית גם לדעתי, אבל לא בגלל שהיא מתייחסת לעובדה. הרי גם מצווה לזכור מתייחסת לעובדה והיא אינה בעייתית כלל וכלל. הבעייתיות שבמצוות האמונה היא שציווי זוקק אמונה בתשתיתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 17:46 לינק ישיר 

יהי,

על פניו, הרמב"ם התכוון להגדיר מהי אמונה נכונה ומה לא.

ר' אלחנן וסייעתו הסתבכו בזה, כפי שהסתבכו בהרבה פירושים זרים ברמב"ם, מחמת עיונם ברמב"ם מנקודת מבטם, שלא תמיד עלתה בקנה אחד עם נקודת מבטו של הרמב"ם, בלשון המעטה.

עד כמה שנוגע להלכות אפיקורוס, תפסה, לכאורה, מבחינתו טענת תינוק שנשבה וכיו"ב.

ידעתי גם ידעתי, כי ציטטתי לשון הראב"ד. לא מסתבר לי כי הרמב"ם ראה את כל אותם שהראב"ד כיוון אליהם, כלא טובים.

תוקן על ידי ייתכן ב- 27/07/2012 17:47:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 17:52 לינק ישיר 

הרב מיכי,

היטבת לנסח כי "כשזה עובר את המינון הסביר אנחנו זורקים את התיאוריה".

אפשר לומר כי זו כל התורה על רגל אחת.

בעניין הבעייתיות במצוות אמונה כתבתי כדבריך.

עד כמה ש"העובדה" אותו מצווים לזכור לא התרחשה, המצווה בהחלט בעייתית עד למאד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 17:55 לינק ישיר 

מי קובע מה זה סביר ומה לא.
למי שיש אינטרס לזרוק הכל יתלה בקש
ומי שחונך להאמין מינקות כל רוחות שבעולם לא יזיזו אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 17:57 לינק ישיר 

אכן, מצווה כזו נראית לכאורה בעייתית. אבל יש לזכור שמיתוסים הם חלק לגיטימי של כל תרבות. זו צורת חינוך מקובלת גם בחברות מודרניות. אני בהחלט יכול לפרש שזכרון מעשה מרים הוא זכרון החטא שלה גם אם כולו מיתוס. אני לא רואה בזה בעייה גדולה מדיי.
נניח שאדם מגדל את ילדיו/תלמידיו על סיפור טרומפלדור וערכי הגבורה למען העם והמולדת. כעת התברר לו שזהו מיתוס בעלמא. האם הוא בהכרח זורק את טרומפלדור מתכנית החינוך והלימודים שלו? ממש לא. הוא מחנך על המיתוס הזה ככלי להעברת ערכים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/7/2012 17:58 לינק ישיר 

ייתכן
מנקדות מבטו של הרמב"ם, לכאורה, לשגות בהאמנת דבר לא נכון, הוא חטא. ראה לשונו בשמונה פרקים [פ"ב?]
והוא גם כנראה חושב שחובתו של האדם לברר לעצמו מה נכון. או, בלשון רז"ל, שהיה להם ללמוד ולא למדו. ומבחינתו בזה הרבים וטובים האלה, הם מזידים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם ניתן לצוות על אדם לסבור סברא עובדתית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.