|
|
| נשלח ב-26/7/2012 10:34 |
|
| |
כל משחקי המילים והפילפולים הלוגיים לא עונים על השאלה. נדמה לי שהשאלה היתה מאוד פשוטה, מישהו יכול לחשוב על תשובה פשוטה?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 11:03 |
|
| |
עובר ושב הפורום משמש לדיונים ולהחלפת דעות, לא לפתרון בעיות אישיות. בסוף האין סיף יש המשך של גלקסיות אחרות עד האין סןף שלהם, האין סוף נע במעגלים, וכאמור לעגול אין סוף.
אלברט איינשטיין אמר- יש אין סוף לחלל- ויש אין סוף לטפשותם של בני האדם, לאין סוף לחלל -יש לי ספקות.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 11:09 |
|
| |
השם ירחם
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 11:23 |
|
| |
עובר ושב, העלית שאלה לא מובנת (ואולי חסרת משמעות), ולכן אל לך להתפלא שקיבלת תשובות מוזרות ולא מובנות לך. אם אכן העולם הוא אינסופי, אז אין משמעות לשאלה מה יש מעבר לו, שהרי אינסופי פירושו שאין מעבר לו (מהו "מעבר לסוף" כשההנחה היא שאין סוף?). אולי אפשר להדגים בכל זאת משמעות כלשהי לשאלה, אם תחשוב על יחס בין חללים במימדים שונים. מישור (=דו מימדי) אינסופי נמצא בתוך חלל תלת מימדי אינסופי. הוא יכול להיות אינסופי ובכל זאת לצדו נמצאים עוד מישורים אינסופיים אחרים כאלה. זו גם הדגמה אפשרית לשאלה בדבר יקומים מקבילים (שקיומם הוא ספקולציה שאין לה שום בסיס). כלומר אם משהו הוא אינסופי בציר (=מימד) מסויים, אתה לא יכול לשאול מה יש מעבר לקצה שלו על הציר הזה. אבל אולי בצירים אחרים יש לצידו דברים אחרים. מישהו שהוא אינסופי בטוב ליבו, אתה לא יכול לשאול עיצתד נראה מי שליבו טוב יותר משלו. אבל אתה יכול לשאול האם יש לצידו מישהו אחר, שניחן במידה התרומית של קמצנות אינסופית. ישנה גם ההבחנה בתורת היחסות (ובעצם במתמטיקה) בין חלל אינסופי לחלל לא מוגבל, ואכ"מ.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 11:42 |
|
| |
למה השאלה מה יש בסופו היא מוזרה? האם הקביעה של המדענים שהוא אין סופי היא לא סוג של התחמקות מהשאלה? האם בגלל שהם לא יודעים מה לענות הם טוענים שהוא אין סופי ובכך פוטרים עצמם מהשאלה?
תוקן על ידי עובר_ושב ב- 26/07/2012 11:43:43
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 12:01 |
|
| |
באמת שאינני מבין מדוע תשובתי איננה מספקת(לא שזו תשובה שלי זה מה שקאנט התכוון, עד כמה שאני מבין): אל תאמר "העולם אין סופי", אלא אמור "אין לעולם סוף". כשאתה אומר "העולם אין סופי", המשמעות היא שאתה תופס כוליות של 'יש' בראשך, היינו - העולם, ואתה טוען על כוליות זו שהיא איננה סופית. דבר זה הוא גם פרדוקסלי(שהרי אם אתה תופס כוליות זו, וודאי היא סופית) וגם לא ברור(כיצד יכול להיות 'יש' אין-סופי). אך כשאתה אומר "אין לעולם סוף", הכוונה שיש לך תפיסה של עולם, לא של 'כל' העולם, אלא תפיסה מסויימת של סכום סופי. על סכום זה אתה טוען שהוא 'אין סופי', לאמר - מעולם, כמה שתחקור, לא תגיע לגבול שאין אחריו המשך.
לענ"ד אין פה פלפולי מילים כלל, אלא טיעון ברור.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 12:22 |
|
| |
[מה יש בסוף היקום ?
מסעדה, כמובן.
תוקן על ידי אמשלום ב- 26/07/2012 12:24:22
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 12:25 |
|
| |
יש הבדל בין משהו ממשי למשהו אבסטרקטי. לא אתווכח איתך אם תגיד לי שאדם מסויים חוכמתו היא אין סופית, אולם לא אצליח להבין איך יתכן שמספר היהלומים שברשותו או כל דבר אחר ממשי הוא אין סופי. אתה טוען שהיקום והגלקסיות אינן משהו ממשי?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 12:49 |
|
| |
| עובר_ושב כתב: |  | | כל משחקי המילים והפילפולים הלוגיים לא עונים על השאלה. נדמה לי שהשאלה היתה מאוד פשוטה, מישהו יכול לחשוב על תשובה פשוטה? |
|
תראה. מה אתה רוצה שנאמר לך שאתה מדבר שטויות, אין שום מדען שחושב שהיקום היא אין סופי, המדע מאמין היום במפץ, ואם מפץ אז יש לו סוף,
מכאן רלוונטי השאלה מה יש מעבר לו, על זה הם אומרים שלמדע זה לא רלוונטי רק לפילוסופים מחשבתית יכולים לעסוק בשאלה מה יש מעבר לו,
אבל אם היו מאמינים כמו חכמי קדם שהיא אין סופי אז אין בכלל את שאלתך מה יש מעבר לאין סופי, הרי היא שאלה טיפשית, אם אין סוף אז אין מעבר לו,
לסיכום אתה מערבב עניינים, יש שאלה האם היקום היא אין סופי, על זה התשובה היום שהיא סופי, ודדקא בגלל המסקנה הזו בא השאלה הבא, מה יש מעבר מה יש בסוף היקום, אותו שאלה אפשר לשאול מה קדם לאלוקים, זה אותו שאלה בעצם,
תוקן על ידי maxmen ב- 26/07/2012 12:51:00
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 14:13 |
|
| |
בקיצור-התשובות נחלקות לכמה סוגים : א-היקום הוא אין סופי ולכן השאלה שטותית. ב- שואל השאלה (אני) שואל שאלות מטופשות. ג-אין לנו מושג בענין ולכן נתפלפל בפילפולים ובתבניות לוגיות. ד- כל התשובות נכונות (או שלא).
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 14:51 |
|
| |
ירוחם,
הפירוש שלך למילה שמים הוא יפה ומעניין. אני מודה. אבל אם לדקדק בלשון התורה הכ"כ חשוב, הוא לא נראה לי נכון דקדוקית. א. אין בשפה [העברית לפחות] ריבוי של "שם". ב. וגם אם יש, ריבוי של "שם" הוא "שמים" בחיריק תחת המ"ם, לא כפי שזה כתוב בתורה שלכל היותר זו צורת הכפלה, לא ריבוי. מדוע רק שני "שם"? למה "שמים" בפתח ולא "שמים" בחיריק? ג. לפי דבריך כשעמד אדם על הירח, ה"ארץ" שלו היתה הירח וכדור הארץ עבורו היה "שמים"? ד. חז"ל פירשו אחרת את המילה. למה לדעתך לא היה נראה להם הפירוש שלך? ולא רק הם, לי אישית לא ידוע על מישהו שפירש כך חוץ ממך. מדוע? זו לא שאלה שבאה להוכיח משהו, סתם שאלה מה נראה לך. ה. הנה עשית מה שכתבתי לעיל, פירשת את המילה לפי איך שנראה לך. לי מן הסתם יש פירוש אחר. אז על מה היתה תלונתך לעיל כשאמרתי שכל אחד יפרש איך שנוח לו? לזה בדיוק התכוונתי. הרי אין לך הוכחה שהפירוש שלך נכון בלעדית, לא כך?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 15:21 |
|
| |
נתנאל יכול להיות שראיתי את הפרוש הזה אצל אחרים, יכול להיות. אבל שאלתך מדוע אחרים לא פירשו כך? אינה מתאימה לעצכ"ח כך אפשר באופן תאורתי לשאול על כל המפרשים, האם פרשנות הופכת לנכונה רק כשלפרשן מוסיפים ז"ל לשמו?
למה לא פרשו אחרים כך, כי הפרשנים האחרים חיו בתקופה בה לא היו מטוסים ולווינים, ולא היו חשופים לידע הבסיסי כי אין דבר כזה שמיים. השמיים שימשו למגוון רב של אפליקציות, מקומו של ה'- היום אני יודע כי ה' בכל העולם ולא במקום מוגדר. מושבם של המלאכים, אין מלאכים בשמיים, כי אין דבר כזה שמיים. יש מלאכים שליחים של ה' על הארץ. מקום הגן העדן והגהנום, גם גן העדן וגם הגהנום, הם על הארץ, כל אדם ומעשיו כאן קובע איפה הוא יהיה ואיפה ובאיזו צורה הוא יחיה. בגן העדן או בגהנום.
התורה לא ניתנה עם ניקוד, את הניקוד הוסיפו אנשים עם הידע שהיה להם, ולכן הם לא נקדו את השמיים, עם חיריק תחת ה-מ. ככלל הניקוד ובעיקר הטעמים הם מעשי בני אדם ופרשנות, יש עוד מקרים רבים שלדעתי הן לא נכונים, אבל כדבריך בהחלט יכול להיות כי דברי אינם נכונים, אבל זה לא מונע ממני לדרוש.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 15:34 |
|
| |
אפשר עוד אולי להסיף ה' ברא את השמיים ואת הארץ, לפי המחלוקת בין בית שמאי ובית הלל. מה קדם למה? השמיים לארץ או להפך?
השמים אם כן פרושם שמים דברים העלומים המיסטיים וכו' הארץ הדברים המוחשיים, האדם צריך לחיות על הארץ. מדי פעם לפעם הוא יחפש את השם ואת השם,
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 16:23 |
|
| |
ירוחם,
שוב אתה מתקיף בלהיטות רבה מדי. לא קראת את סיום שאלתי הנ"ל בה הדגשתי שזו לא ראיה אלא מעניין אותי מה נראה לך? אני יודע היטב באיזה פורום אני כרגע.
לגבי הניקוד, הרשה לי לחלוק עליך. סימני הניקוד אולי לא ניתנו, אבל התורה הרי לא נתנה כמגילה כתובה [ללא ניקוד] אלא נאמרה למשה ועברה ממנו לישראל ובהם מאיש לאיש בדייקנות רבה. [יש מקומות בודדים ממש בהן יש ויכוח לגבי ניקוד מילה בתורה]. באמירה נאמר משהו אחד ברור. ואם זה היה בחיריק, קשה לי להאמין שכבר בקריאת המילה החמישית בתורה חלה טעות כזו, והתאזרחה בכל תפוצות ישראל בלי זכר לאמיתית.
והפירוש הנוסף שלך גם הוא יתכן ואמרו אותו בעלי הקבלה, ש"שמים" פירושו מה שמעל למציאות הגשמית. צריך ליישב זאת עם הפסוקים בהם נאמר שהקב"ה קבע את השמש הירח והכוכבים "והיו למאורות ברקיע השמים". צריך בכלל לדייק טוב בפרשה, כי בהמשך נאמר שם שיש רקיע שמבדיל בין מים למים, והרקיע הזה הוא הנקרא שמים. בניגוד לפסוק הראשון שכלל את כל הנמצאות ב"שמים וארץ". אולי יש "שמים", ויש "רקיע שמים" ואלה שני דברים. לא עיינתי בזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2012 16:46 |
|
| |
נתנאל אין בדברי התקפה- אם זה נשמע כך סליחה. אתה כותב אבל התורה הרי לא נתנה כמגילה כתובה [ללא ניקוד] אלא נאמרה למשה ועברה ממנו לישראל ובהם מאיש לאיש בדייקנות רבה. [יש מקומות בודדים ממש בהן יש ויכוח לגבי ניקוד מילה בתורה]. באמירה נאמר משהו אחד ברור. ואם זה היה בחיריק, קשה לי להאמין שכבר בקריאת המילה החמישית בתורה חלה טעות כזו, והתאזרחה בכל תפוצות ישראל בלי זכר לאמיתית.
לפי דבריך משה היה קצרן וכתב מה שהכתיבו לו! לי זה לא נראה כך. משה כתב ספרו - וכתבו ללא ניקוד. נדמה לי כי את הניקוד הוסיפו לתורה-קראים- בטבריה במאה השמינית או התשעית. כאמור עד למאה הקודמת לא היתה כל בעיה עם הפרוש של המילה שמים. מעשי בראשית בתורה הם אליגורים , וכל המפרש את מעשי בראשית כמציאות ממש. עושה זאת על אחריותו האישית. יש בתורה הרבה הרבה מאד מילים שבגלל הפרשנות יצאו מפשטם הנכונה, יש הרבה מאד מילים שבגלל הניקוד הן ללא הכרעה. כל הפרשנויות הישנות נכונות, כי החלטנו שהן נכונות, אם באמת הן נכונות זו השאלה?
|
|
|
|
|