בית פורומים לשמוע אל הרינה ואל התפילה

אלי ציון ועריה - הגרסה האיטית מול הגרסה הקצבית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/7/2012 09:31 לינק ישיר 
אלי ציון ועריה - הגרסה האיטית מול הגרסה הקצבית

כידוע לנעימת אלי ציון ועריה המקובלת בעדות אשכנז שתי גרסאות.
לכשעצמי גדלתי כל חיי על השקטה והאיטית ביניהם זו ההולמת את רוחו של יום.
הנפוצה שבהם, כך מסתבר לי, היא דווקא זו הקצבית והמהירה, מכוחו של הרגל יש שאינם שמים על לב את חוסר הטעם אבל זר כי ייקלע יתקשה להבין את החיבור בין המקצב העליז לבין חורבן בתי מקדשנו וערי אלוקנו.

אני תוהה אם במקור הייתה קיימת הגרסה האיטית ועם השנים בבתי הכנסיות נוספה נימת עליצות על סיום הקינות או על ההזדמנות להתעורר מהמונוטוניות ולשיר יחד ובקול או שמא חיברו זאת דווקא במקצב המהיר מטעמים השמורים ליודעי ח"ן ובכמה קהילות גיירו את הלחן והתאימו אותו לתשעה באב.

להלן קישור לאתר הזמנה לפיוט עם 9 הקלטות של הפיוט, רק אחת מהן היא בגרסא האיטית, זו של ר' דוד רפאל פיינשיל שיח'.

http://www.piyut.org.il/cgi-bin/search.pl?Expression=%E0%EC%E9+%F6%E9%E5%EF+%E5%F2%F8%E9%E4 

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2012 11:42 לינק ישיר 

מתחבר לדברים שלך. השבת לראשונה שמעתי את זה (והצטרפתי כמקהלה) בחיבור ללכה דודי והיה שמח.
אני רגיל לקצב האיטי והפחות מרנין כפי ששר דדי בן עמי.
כפי שנוהג לומר אלי יפה, עם ישראל בטוח שזמן האבל יעבור ליום טוב והוא "בטוח בעצמו"
בדיוק כמו שהקהל נוהג לשיר במז'ור "אשמנו בגדנו וכו'"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/7/2012 13:18 לינק ישיר 

ואפילו אם זה מנוגן במקצב מהיר ו'שמח'- עדיין המרירות נשארת...

לשם השוואה: רוב המארשים למיניהם ('שירי הלכת' בעברית) הם בסולם מאז'ורי, וכמובן שהם באים לעודד את רוחם של החיילים השרים אותם בשעת צעידה.
אבל.. ישנם גם מארשים בסולם מינורי, שברור לכל שבאים לבטא כאב, הרס וחורבן.
צ'ייקובסקי למשל חיבר מארש כזה (אם כי הוא יותר 'פריגי' ממינורי), וקרא לו 'מארש סלאבי' (או 'מארש העבדים').  אפילו במרסלייז הצרפתי, הימנונה של צרפת (שהוא מארש לכל דבר!)- יש קטע יחסית שקט ומינורי.
כך ש'אלי ציון', מארש האבל שלנו- נמצא בחברה 'טובה'..

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > הכל סביב המוזיקה > לשמוע אל הרינה ואל התפילה > אלי ציון ועריה - הגרסה האיטית מול הגרסה הקצבית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext