בית פורומים עצור כאן חושבים

גבולות זכותו של אלוהים לצוות ולתבוע - שאלה להרב מיכי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/7/2012 19:07 לינק ישיר 

אישציפ,
זו לכל היותר הוכחה שאברהם אבינו לא חשב כמוני (או אני לא כמוהו). וגם לגבי זה, לא ננעלו שערי פרשנות.

תלמיד,
כפי שהבהרתי אני מדבר על חוסר קוהרנטיות ולא על חוסר סבירות או חוסר מוסריות. כשיש סתירה מהסוג של עמלק, היא לא מצביעה על חוסר קוהרנטיות (בדיוק בגלל הכלל הנ"ל).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 21:57 לינק ישיר 

צר לי. אינך עובד את ה' ומעולם לא קיבלת עליך עול מלכות שמים.

מאי עול מלכות שמים? אלא כהאי תורא דיהבין עליה עול בקדמיתא... ואי לא קיבל עליה ההוא עול לא עביד מידי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 21:58 לינק ישיר 

נמחק עקב כפילות.

תוקן על ידי ש_שנהב ב- 30/07/2012 21:58:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2012 04:00 לינק ישיר 

ר' מיכי,
כלומר לשיטתך אברהם אבינו הוא לא אבי האומה שהתורה מספרת לנו עליו, כדי שנלמד אב טיפוס תפיסתי-התנהגותי כלשהוא ? 
אם כך בשביל מה התורה בכלל מספרת לנו עליו ? 

תלמיד טועה,
תמיד אפשר להתפתל ולמצוא איזה תסריט עקיף אחר, אבל המצב הפשוט הוא כפי שאני כתבתי. (שכבר הובא אצל הקדמונים כמובן)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2012 07:37 לינק ישיר 

אש"צ
תי' דחוק מספיק לתירוץ הסתירה ואם ברור לאדם שה' אמר לו ויש לו הסבר דחוק מדוע שלא יעשה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2012 10:57 לינק ישיר 

קראתי את רוב הדיון המרתק בשקיקה.

והייתי רוצה לשאול את מיכי מס' שאלות.

כתבת:

" טענתי היסודית אינה חוסר המוסריות שלו, אלא חוסר הקוהרנטיות שלו. אם הוא אומר שאונס רחמנא פטריה ובו בזמן מחייב אנשים על אונס, אז יש סתירה במשנתו. משנה שמכילה סתירה אינה אומרת מאומה (בלוגיקה מסתירה ניתן לגזור כל דבר, גם דבר והיפוכו). לכן אין לי אפשרות לקיים את מצוותיו גם אם הייתי רוצה.
לשון אחר: הרי גם את התורה אני מקיים כי הגעתי למסקנה שכן ראוי לעשות. אם הוא לא מצפה ממני לנהוג על פי מסקנותיי, אז איני יודע מה הוא רוצה ממני (שהרי כל מה שאני יודע נקבע על פי מסקנותיי).
לכן אין להשוות זאת לציוויים לא מובנים או לא מוסריים או לא סבירים."

היוצא מדבריך שגם אפיקורס, הוא בעצם אנוס וא"כ איך אתה מסביר  את חז"ל שהפקירו את דמם
של מינים ואפיקורסים באומרם "מורידים ולא מעלים" (ע"ז דף כו ע"ב).  

לדעתי הקטנה, ( בעל תשובה פשוט ורחוק מלהיות ת"ח) הגדר של אנוס רחמניה פטרה מתייחס לתינוק שנישבה שצריך להביא חטאת אחד כשיבנה בית המקדש. כי הוא באמת אנוס. לעומת האפיקורס שחושב בשכלו הנגוע שהוא מחזיק במסקנת כפירה שהיא רציונלית נטו.

במילים אחרות, העולם הגדול והעולם הקטן, נפש האדם, שזורים סתירות רב שכבתיות, ומעבר לקומת השכל, יש את הנשמה הפנימית, שיעודה לרדוף אחר האמת מעבר לכל הסתירות. האמת שהיא ידעה אותה בברור לפני בואה לעולם הזה. מתחת לכל הקליפות בעולם הזה, ולכל הנגיעות, ולכל המסכים ולכל הסתירות, יש את המצפון הנסתר, מצפון לשון צפון ולשון מצפן. השאלה כמה אנו שומעים את קול המצפון. וזו התביעה מאיתנו בעולם הזה. לקלף את הקליפות ולשמוע את קול המצפון.

ולכן יש הבדל בהלכה בין אפיקורסים ותינוקות שנישבו.

כמובן שזה לא סותר שגם ברובד השכלי, צריך להיות למאמין מספיק הוכחות רציונליות שהתורה היא אמת, אבל בגלל שהעולם שזור סתירות וכחלק מהסתר אסתיר פני ביום ההוא, ישנן כביכול תאוריות כפירה רבות מספור, וישרים דרכי ה' צדיקים ילכו בם ורשעים יכשלו בם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2012 11:23 לינק ישיר 

אישציפ,
יש פרשנים שהסבירו שאברהם נכשל בניסיון העקידה. הוא הצליח מבחינת מסירות הנפש, אבל נכשל בצעד אותו הוא עשה. ראה מאמרו של רביצקי (לא זוכר היכן). הוא טוען שזהו קו שמאפיין פרשנות ספרדית קדומה. מעבר לזה, העובדה שהתורה מביאה מעשה אינה אומרת שהמעשה הוא מושלם. האם רמיותיו של יעקב הן מושלמות? האם מעשי האחים ביוסף הם מושלמים? ומעבר לכל זה, כפי שכתבתי שערי הפירוש (=יישוב הסתירה) לא ננעלו.

אבחן,
ההבדל בין תינוק שנשבה לבין אפיקורס הוא בשאלה עד כמה הוא אנוס. זה הכל. הבריחות אל המיסטיקה (עניינים נשמתיים גבוהים ועליונים) הן זריית חול בעיניים ללא שום משמעות של ממש, כתוצאה מחוסר יכולת להתמודד עם בעייה שכולה במישור האינטלקטואלי.
אפיקורס הוא אדם שנוהה אחרי דעות אחרות מחמת יצרו ולא בגלל שזו באמת עמדתו. משל לדבר הוא הנהייה אחרי יצר עריות. למה זה  נשמע מוזר? חז"ל אומרים שאנשי כנה"ג בטלו יצרא דע"ז, ואולי הכוונה היא שהיצר הזה עבר סובלימציה (הודחק למעמקי הנפש, וכוסה בשכבות תרבותיות מודרניות יותר). בכל אופן, כך או כך, זוהי הסיבה שכיום קשה לנו להבין מהו היצר שבזה, כי אין לנו יצר כזה (אם כי גם כיום ישנה אצלי תחושה שאנשים מסויימים מחזיקים בעמדות שגויות בגלל יצרם, אבל קשה לטעון ולהוכיח דבר כזה, ולפעמים ליבא לפומא לא גליא - כלומר האדם עצמו לא מודע לכך). אבל לפחות פעם היה יצר כזה, וזה מה שנאסר שם. על האפיקורוס הזה דיברו חז"ל (בזמנם כנראה היה ברור לכל מי שחשב שיש אלוקים ושהתורה אמת וכדו', וכל מי שחשב אחרת נתפס, או שבאמת היה, כמזיד מחמת יצרו. היום לא זהו המצב).
לעומת זאת, אדם שמחזיק בעמדות אפיקורסיות כי זה באמת ובתמים מה שהוא חושב, הוא אנוס גמור (וכבר הזכרתי כאן את תשובת הרדב"ז שכותב זאת להדיא: שאונס בדעות הוא אונס לכל דבר). יש אפילו מקום לחשוב שהוא טוב יותר מתינוק שנשבה (הוא חושב ומגיע למסקנה שגויה. התינוק כלל לא חושב, אלא שהוא אנוס בזה).
החטאת האחת שהתינוק שנשבה צריך להביא (להלכה. בגמרא נחלקו בזה), חיובה הוא מפני שאין כאן אונס של ממש שהרי הוא היה יכול לחשוב אחרת. זה לא כמו איום באקדח או אונס ממשי, ששם אין ברירה עובדתית. אבל לעניין המהותי זהו אונס לכל דבר, ומי שמכחיש זאת הוא פשוט מכחיש עובדות: אם כל אדם סביר במצב הזה היה נוהג כך, אז מי שעושה זאת הוא אנוס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2012 18:08 לינק ישיר 

פירש הרמב"ם: "אפיקורוס היא מלה ארמית ענינה ההקלה והזלזול בתורה או בחכמי התורה, ולפיכך מניחים שם זה בסתם על מי שאינו מאמין ביסודות התורה או מבזה את החכמים". אפיקורסא בלשון ארמית חציפותא. ורבי בנימין מוספיא פירש: "שם פילוסוף יווני כופר בהשארת הנפש וחכמינו העתיקו מלה זו למבזה חכמים ודבריהם". ואפיקורוס כפר בחידוש העולם ובהשגחה. הכת של אפיקורוס היו מתמכרים לתאוות, ועל-כן ראב"ע בפירושו לדברים כ"א, יח כתב: "וסובא - מרבה לשתות והוא המשתכר. והנה זה כמו אפיקורוס, כי לא יבקש חיי העולם הזה, כי אם להתענג בכל מיני מאכל ומשתה". כתב רש"י פין: "בימי חכמי המשנה והגמרא כבר נשתכח הפילוסוף הזה ומהותו, ולא נשאר כי אם שמו כשם כינוי לבני מרי למיניהם, ועל פי דמיון השם אפיקורוס אל הפועל פקר בארמית, השתמשו בו כאלו נגזר מן הפעל הזה, נרדף לשם פוקר, וכן פירשו הרמב"ם במשנה דסנהדרין. ובא נרדף לשם מין וצדוקי ומתחלפים זה בזה". וכן פירש רש"י: "שאינו מאמין לדברי רז"ל, כגון צדוקי".  

תוקן על ידי מ80 ב- 31/07/2012 18:10:52

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2012 18:56 לינק ישיר 

מ,
הדיון אינו אקדמי (מה משמעותה של המילה אפיקורוס ומניין היא הגיעה). אנחנו עוסקים במושג הלכתי ו/או סוציולוגי של רשע בדעותיו. זה המונח שמשמש כיום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2012 19:06 לינק ישיר 

מיכי
מאיפה לך הקביעה שבזמניהם "היה ברור שהתורה אמת", וכל מי שלא קיים אותה, ידע את בוראו ומתכוון למרוד בו. אולי הם היו פנאטים, ותו לא. גם היום ישנם הרבה פנאטים בכל הדתות.

בתנך הרשעים האולטימטיביים דוגמת מלכי ישראל, חטאו כלפי הדת ולקו בחוסר אנושיות גם כן, (עד כמה שאני זוכר) , ואילו כהיום אנו לא בהכרח רואים את ההקשר הזה, אולי זו הוכחתך שבעצם הם היו רעים? או שמא יש לך משהו יותר מזה.

גישתך חורגת בהרבה מהמיין סטרים הדתי\חרדי, שיש "אמונה" ויש "כפירה". ומי שלא מאמין, תיהיה סיבתו אשר תיהיה, - הוא כופר אפיקורס נעבך, ולא יתכן שהוא אדם ישר דרך כופר, ומדוע שאקבל מודל אמוני שרחוק ואפילו סותר מהמיין סטרים אותו הוא אמור לייצג ??? תשים את כל התורה כולה על רגלו של הרדבז ?

ומהי המלצתך החכמה לאדם שמסתבר לו שהתורה שקר, לקיים מצוות או לא ? 
כאדם, כדתי, כמחנך, כאיכפתי, כהורה, כייצור אנוש. מה לאדם אגנוסטיקן שרוצה לחיות חיי חולין לעשות באם נולד למשפחה אדוקה\חרדית ? והאם לדעתך הוא ישרף בגיהנום ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2012 19:31 לינק ישיר 

הרב מיכי,

דרכי התורה המקובלות בישראל מדורי דורות לדייק ולהביא מקורות כשעוסקים במושג הלכתי/תורני. המושג ההלכתי אפיקורוס פירושו אינו מאמין בתורה שבעל-פה או מבזה דברי חכמים. הרמב"ם הגדיר שלושה עשר יסודות תורה או עיקרי אמונה, ולדעתו מי שאיננו מאמין בכל עיקרי האמונה באמת, נכלל בגדר אפיקורוס.
והנה היסודות:
א. מציאות הבורא יתברך.
ב. אחדותו יתעלה.
ג. שלילת הגשמות ממנו.
ד. הקדמות.
ה. אזהרה על עבודה זרה.
ו. הנבואה.
ז. נבואת משה רבינו.
ח. תורה מן השמים.
ט. נצחיות התורה.
י. ההשגחה.
יא. שכר ועונש.
יב. צפיה לימות המשיח.
יג. תחיית המתים.

תוקן על ידי מ80 ב- 31/07/2012 19:33:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2012 22:07 לינק ישיר 

מ80
ושוב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 00:11 לינק ישיר 

קרדי,
דומני שרואים זאת מתוך כל המקורות החז"ליים בצורה מאד ברורה. עצם ההתייחסות לכופר כרשע מורה כן. הרי גם חכמי התלמוד מסכימים שאנוס פטור, אז מאי שנא אנוס בדעות? אני בכלל לא צריך את הרדב"ז, הייתי אומר זאת מסברא גם בלעדיו.
אתה כמובן יכול להניח שהם היו סתם פנאטים, אבל בה במידה אתה יכול להניח שהם היו שקרנים ולכן כל ההלכות שהם קבעו לנו הן רק כדי להכשיל אותנו, או להניח שהם כלל לא היו ולא נבראו אלא משל היו.
בהנחות המסורתיות המקובלות (גם עליי), חכמי התלמוד היו אנשים משכמם ומעלה במידות ובחכמה. בני אדם ככל אדם, טועים כמו שכולנו טועים, אבל אנשים חכמים ומוסריים, וקיבלנו על עצמנו מסיבות שונות את סמכותם ההלכתית.
אך בה  במידה, כמו בכל תחום הלכתי, וכמו שהם עצמם עשו כל הזמן, הסמכות הזו אינה מילולית. אנחנו לעולם מפרשים את המקורות לאור שיקולי סברא ולשון. זה ודאי לא חידוש שלי. בזה אני רק ממשיך את דרכם שלהם (גם הם עשו זאת למקורות שהיו בפניהם).
המיין סטרים שאתה מזכיר הוא המצאה של ר' חיים (נעביך אפיקורס). איני טוען שזה לא היה קודם, אבלך מאז ר' חיים זה עצמו הפך להיות עיקר אמונה, על אף שזה מופרך לחלוטין אלא אם כוונתו לקביעה עובדתית (שזה ודאי נכון).
וכבר אמרו אותם חכמי התלמוד שהוזכרו לעיל: "האלוהים, אילו אמרה יהושע בן נון לא צייתי ליה". בזה הם לימדו אותנו פרק ביושר אינטלקטואלי ואוטונומיה פרשנית. אני גאה להימנות על קטני תלמידיהם.

אתה כמובן לא חייב לקבל ממני מאומה, ובודאי לא לקבל משהו רק כי אני אמרתי. תחשוב לבד ותגבש לעצמך עמדה. רק רצוי שיהיה בה היגיון וסברא, ושהיא תהיה קוהרנטית. אני רק מציע את עמדתי שלי, ואף אחד לא חייב לקבל אותה. בדיוק כמו שאני לא חייב לקבל אף עמדה שלך או של כל אדם אחר.

מה שאני מציע למי שמגיע למסקנה שהתורה שקר הוא לא לקיים מאומה. יתר על כן, אני אומר לו שגם אם הוא יקיים זה לא שווה כלום (למעט המצוות המוסריות שאני מקווה שהוא יקיים בכל אופן). אם זה חכם או לא, תחליט אתה.
לגבי מי שנולד למשפחה חרדית, לא הבנתי את השאלה. דבריי אמורים כלפי כל אחד, לא משנה היכן הוא נולד. אם הוא חושב שכל העסק שקר - שיעזוב אותו. לגבי הגיהינום, הרי כתבתי את ההיפך: למיטב הבנתי הוא לא יישרף כלל ועיקר, שכן אונס רחמנא פטריה. מה יהיה גורלו? איני יודע. כדאי להשאיר משהו גם לקב"ה. אני משוכנע שהוא יסתדר גם בלי ההוראות שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 01:55 לינק ישיר 

הרב מיכי,

אי אפשר להשוות בין מעשי אחי יוסף המסופרים במקרא בגישה ביקורתית, לבין מעשי יעקב המסופרים בגישה מתפעלת ומסכימה ובין שניהם למעשה העקידה.

אם דעת כותב בראשית על מעשה העקידה חשובה מבחינתך, אצטט לך אותה.

יב וַיֹּאמֶר, אַל-תִּשְׁלַח יָדְךָ אֶל-הַנַּעַר, וְאַל-תַּעַשׂ לוֹ, מְאוּמָה: כִּי עַתָּה יָדַעְתִּי, כִּי-יְרֵא אֱלֹהִים אַתָּה, וְלֹא חָשַׂכְתָּ אֶת-בִּנְךָ אֶת-יְחִידְךָ, מִמֶּנִּי.

כִּי, יַעַן אֲשֶׁר עָשִׂיתָ אֶת-הַדָּבָר הַזֶּה, וְלֹא חָשַׂכְתָּ, אֶת-בִּנְךָ אֶת-יְחִידֶךָ. יז כִּי-בָרֵךְ אֲבָרֶכְךָ, וְהַרְבָּה אַרְבֶּה אֶת-זַרְעֲךָ כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם, וְכַחוֹל, אֲשֶׁר עַל-שְׂפַת הַיָּם; וְיִרַשׁ זַרְעֲךָ, אֵת שַׁעַר אֹיְבָיו. יח וְהִתְבָּרְכוּ בְזַרְעֲךָ, כֹּל גּוֹיֵי הָאָרֶץ, עֵקֶב, אֲשֶׁר שָׁמַעְתָּ בְּקֹלִי.

נכון כי שערי פירושים לא ננעלו, אך אם אנו רשאים לעשות בטקסט כחפצנו, ללא ניסיון להבין את כוונת המשורר, מה מונע מאתנו, לדוגמה, לפרש את עשרת הדברות בתמיה?

וכי אנוכי ה' אלוהיך?

וכי תעלה על דעתך שלא יהיה לך אלוהים אחרים על פני?

וכי תעלה על דעתך שלא תעשה פסל וכל תמונה?

השתגעת? לא תרצח? מאיפה יהיה לך כסף?

תיכף תגיד שגם לא תגנוב.

אין לך מה לעשות אלא לכבד את אביך ואת אימך?

אתה מנפנף שוב ושוב בטענת אונס רחמנא פטריה.

זו מנלך?

מנין לך שאלוהים איננו שרירותי ומעניש גם על אונס?

כפי שלטעמך מותר לו להיות לא מוסרי בתחומים שונים, מדוע אסור לו להיות שרירותי ולחייב גם על אונסים?

הלימוד מנערה המאורשה אינו מוכח כלל.

שם נאמר כי הנערה היא הקרבן כמו נרצח. לא משום שעברה עבירה מאונס, אלא כי לא עברה כלל עבירה. להיפך בוצע בה מעשה אונס.

אכן חכמים למדו מכאן אונס רחמנא פטריה, אך כפי שאמרת הם גם ידעו לטעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 05:49 לינק ישיר 

ייתכן
אלקים יכול להיות שרירותי ולענוש על מצווה גם. הבעיה שבאונס אין כאן עבירה כלל, וממילא לא שייך המילה עונש או ציווי על מי שהוא אנוס. זה פשוט סתירתי, וזה אלקים גם לא יכול אפילו אם הוא רוצה [לפחות כאשר הוא מדבר אלינו]

אכן הלימוד מנערה המאורסה אינו נצרך כאשר האונס ברור, אם כבר, אז זהו טעותם של חז"ל שחשבו שצריך לזה לימוד [לא ברצינות כמובן.. יש לזה תשובות אחרות.]

אני מניח ששאלותיך אלו נועדו רק לעורר דיון, ואינך חושב אותם ברצינות.

[אך אולי, שאל את שותפי שיסביר לך על פי קבלה איך אדם חייב על משהו שהוא לא עשה]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גבולות זכותו של אלוהים לצוות ולתבוע - שאלה להרב מיכי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext