בית פורומים עצור כאן חושבים

גבולות זכותו של אלוהים לצוות ולתבוע - שאלה להרב מיכי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/8/2012 08:23 לינק ישיר 

נדמה לי שמשהו מוחמץ בדיון הזה, ואולי לא רק בו.
לפעמים צריך להרים קצת את הראש (והעט), כדי שיראו ראשי ההרים.
מה משמע גבולות זכותו של אלוקים לצוות?
מי הוא זה ששם לו גבולות? אנחנו, המצווים?
האם הוא נבחר בבחירות דמוקרטיות, שם יכולים הנתינים לקבוע חוקית את גבולות זכויות השלטון?
הרי ברור שבתוקף היותו בורא מנהיג, זכותו לצוות כל אשר יחפוץ, ושאין לנו שום זכות\אפשרות להגבילו. לא מוסרית, לא סתירתית, לא הגיונית. הוא בראנו ולו אנחנו, כגבוה שמים על הארץ וכו'.

אלא מה, מה שאתם מנסים לשאול הוא לדעתי משהו אחר -
1. מה הגבול שבו אנו מוכנים להשמע לו? מתי ועל מה נאמר, כדברי מיכי, "צווה את עצמך"?

2. או\ ו - היות שצווייו כרוכים במידה מסויימת של אמון בכך שהוא בכלל צווה אותם, כי הם לא נאמרים לנו היום בצורה של הוכחה חותכת שהם צווייו, אלא נאמרו בעבר ואנו צריכים לרחוש מידה של אמון במסורת ובמקורות כדי להיות משוכנעים שאלו צווייו, על כן, השאלה השניה היא:
מה הגבול שאם הצוויים יעברו אותו, נחדל להאמין שאלו צווייו, ונחשוב שאנשים בדו אותם ועל כן איננו מחוייבים אליהם?

3. או \ ו - אולי אין מנוס כאן מהשאלה מה הוא בכלל אלוקים, ומה גבול הצווי שגורם לנו שינוי בתפיסתנו אותו?
שאם הוא מצווה כך וכך, אז אנו אומרים: "לא אל האלוקים הזה התפללתי"?

4. או \ו - אולי השאלה היא, מה גבול הצווי שגורם לנו לערער על עצם המושג צו אלוקים? מה הגבול שבשלו נאמר: מה פרוש שהוא מצווה? למה לשמוע לו? משום מה? לשם מה? מה יוצא לו או לנו מזה שנשמע לצוויו? האם הצווי שלו הוא חיצוני לנו או פנימי בתוכנו, כקול נשמתי-מצפוני?
בכך העברנו את זירת השאלות אלינו, והשיח אודותיהן יהיה הרבה יותר שפוי וצלול. במקום שמיכי ויהי אור ויתכן ידונו מה הגבול של אלוקים, בשעה שאין להם בהירות אודות רצונו, אפשרויותיו, גבולותיו, מטרותיו וכל היתר, הם ידונו על עצמם, על מה וכמה הם מוכנים ורוצים  לקבל ולהתחייב, כבני אדם, כיהודים, כשומרי מצוות, וכך הלאה. לדעתי דיון כזה יהיה יותר כן, פחות נצחני, ויותר נוגע בחיינו.

לתשומת לב
שאלות אלו (ובכך הן דומות לשאלות שאתם שאלתם) הן רק למי שלא מוכן להסתמך לגמרי על המקורות והפרשנות המסורתית שלהם, כי אם הוא מוכן - שאלות אלו אינן בתחום האפשרויות שלו. הוא יקבל כל צווי, בלי קשר למידת הגיונו או מוסריותו, ויחשוב שבשל מוגבלותו וקוצר ראייתו, אינו מבין זאת, כמו את רוב השאלות הנוקבות של היקום והחיים. זו גישה מכובדת וראויה.

אין סיבה לעקם מקורות, ולא לכופף או לעוות אותם. אפשר, יפה וראוי לקבלם למרות אי הבנתנו אותם. מה שפחות ראוי זה להסתמך עליהם לגמרי, אבל לנסות להציגם כעומדים בקריטריון של מוסר, הגיון או אחידות. לא כל מקל ניתן לאחוז בשני קצותיו.
ולמען הסר ספק, לא התכוונתי שישימו בסוף דברי סימני שאלה. פיסקתי נכון!

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 01/08/2012 08:26:16

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 08:33 לינק ישיר 

(לומדת, ר' מש"כ לפני שעה קלה בתגובה ליהי באשכול סמוך "חרדים אנוסים". ג"א סבור שהדיון באופן שהצגת אותו הנו יותר יעיל ונוגע.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 08:41 לינק ישיר 

יהי,

מדוע להעניש בנים על אבותם, או מגולגלים על מגלגליהם סביר בעיניך יותר מלהעניש על אונס?

מדוע אפשר "להעניש על מצווה" ואי אפשר להעניש על מה שלא נעשה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 08:49 לינק ישיר 

לומדת,
הוא הדבר אשר אמרתי.
השאלה נועדה להצביע על חוסר הבהירות וחוסר הקוהרנטיות במה שאנו מוכנים "לאפשר" לאלוהים ומה שאיננו מוכנים לספוג.
אם נתבונן בתשובות נשים לב לדבר פשוט.
מה שאנו רגילים שאלוהים עושה, לא משנה עד כמה זה שרירותי בעינינו, אנו מקבלים בהכנעה.
מה שאיננו רגילים ובפרט אם ניתן לנסח זאת כביכול בנימוק למדני, איננו מקבלים.
האמת, זה לא משנה יותר מדי.
הוא בכל מקרה נוהג לפי הבנתו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 08:52 לינק ישיר 

השופט כל הארץ לא יעשה משפט?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 08:57 לינק ישיר 

בע"ב,

יש המגבילים טענה הגיונית זו לקודם הדיבור /  מתן תורה, ואינם מקבלים אותה מאותה שעה שניתנה תורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 08:58 לינק ישיר 

ומה עם הדבק במידותיו? זה גדר?

ניתן להגיע לאבסורד חריף יותר.
לבן נוח שלא ניתנה תורה קיימת הזכות לתבוע משפט צדק, ולישראל לא.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 01/08/2012 09:02:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 09:04 לינק ישיר 

בע"ב,

לא כפשוטו אלא הכל בהתאם למושגים התורניים שנתחדשו משניתנה תורה. (אולם, זוהי גישה אחת, הסבורה שמאז מתן תורה בטל ה"משפט הטבעי" )  וע"ע  דבריו על מהר"ל של דוד סורוצקין שהזכרתי באשכול סמוך ("חרדים אנוסים") שכנראה לא נבהל מהמסקנה ה"אבסורדית" שהעלית וסבור שעם ישראל ואורייתא חד הם ונעלים ו"נבדלים" מכל השאר ו"יוצאים מן הסדר" הטבעי. עיי"ש.

תוקן על ידי ספרן ב- 01/08/2012 09:09:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 09:09 לינק ישיר 

את ספרו של סורוצקין טרם ראיתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 10:29 לינק ישיר 

לומדת,
אני לא רואה את ההבדל בין הניסוחים. מה פירוש "זכותו של אלוקים לצוות?", זו אינה אלא מה שאנחנו נותנים לו. הרי כל הדיון הוא בשאלה מתי אני מציית ולא מתי הוא מצווה (מאיפה שאדע מתי הוא מצווה ומה זכויותיו. איזו משמעות יש לזכויות של אלוקים?). אני אישית רק חושב שכשאין הצדקה לציית אז לא נכון שהוא ציווה (כי אני מניח שהוא הוגן וקוהרנטי).
ובכל זאת אוסיף שברגע שהמחוייבות למצוותיו היא מסוייגת, נוצרת בעייה פילוסופית. ההנחה המקובלת אצל מי שעובד אותו ומחויב לו, היא שהוא הוגן וצודק וראוי להישמע לו. אם יש מקומות שזה לא מתקיים איני רואה הצדקה להישמע לו בכלל. אז אם אני מחוייב לו, דומני שאין אפשרות לסירוב מצפוני, אלא רק לפרשנות יצירתית (בהנחה שלא ייתכן שהוא ציווה משהו לא ראוי או לא עקבי, אז גם יצירתיות רבה היא קבילה).
כמובן יכול להיות אדם שנשמע לו מפחד, אבל יש דברים שמעבר לגבול הפחד ומחירים שהוא לא מוכן לשלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 11:11 לינק ישיר 

הרב מיכי,
מה שאתה עושה כאן - הוא בדיוק הכיפוף, שאותו אני חושבת שלא ראוי לעשות, ולטעמי אין בו יושרה.
אם אני מציית ומחוייב, ולא משנה למה, אז לדעתי עלי לומר: אני מאמין שהכל טוב וישר, גם אם אינני רואה זאת. אבל לנסות לפרשן דברים בצורה עקומה ויצירתית, זה לא ישר בעיני. וכי בחרת את הישות הכי מוסרית בצווייה, ולכן קבעת שהוא אלוקים? הרי זה לא התהליך. אתה מאמין בטובו, ולא רואה את זה לוגית. אתה מאמין שהתורה מיטיבה, ולכן מרחיב את האמונה גם למקומות שבלוגיקה לא רואים זאת. אבל לומר שאתה עובד אותו רק כי הכל מוצדק בעיניך, ולא סותר בעיניך, וכו, זה לא ישר בינך לבין עצמך או בינך לבינינו. אשרי שניפץ את עולליך אל הסלע, הוא לא מוסרי בצורה יצירתית אלא מוסרי בצורה עוורת לגמרי. לדעתי אפשר וטוב להאמין שזה מוסרי למרות, אבל לא להבין שזה מוסרי בגלל. 

אתה עצמך הרי מסביר שלדעתך התורה לא תמיד מוסרית בצווייה (משל האש הידוע שלך, שאפשר הרבה להתווכח עליו), ובכך בעצם אמרת שהאלוקים לא תמיד מוסרי בצווייו, בהנחה שהוא נותן התורה, הנחה שאתה מאמין בה.

והנה, כאן אענה על שאלתך באשכול ההוא, דיונים כאלו על המוסריות והסמכות והר סיני ותורה מן השמים והלוגיקה והצוויים והאפשרויות והאינדיבידואליזם האפשרי או לא בדת והבחירה והשכר והעונש ודורנו לעומת דורות קודמים וההלכה ומקורותיה וכל היתר, הם נושאים שמעסיקים מאד מאד נשים ובנות. אולי שפתן קצת שונה משל הגברים, זה הכל. וכן, אני פוגשת אותן שוב ושוב.
וגם ברגשות ובחוויות ובשאלות הנובעות מהן אין לזלזל כלל.
לפי רוב השיטות הפסיכולוגיות העכשוויות, הן המערביות והן המזרחיות, המניעים שלנו (אפילו להתנהגותנו הכלכלית!) רובם נפשיים-רגשיים, וזה קשור גם לדבריך אודות האטמוספירה של החטא פעם והיום. רבים (לאו דווקא יהודים ולאו דווקא דתיים) סבורים שמניע החטא או המעשה הוא אכן ריגשי ונפשי, גם כשנדמה שהמרידה היא לוגית ובדעות. לפי רוב השיטות, הדעות הולכות אחר הנפש והלב. וזה עמוק ומובנה בנו, לפי שיטות אלו, ולא עלבון לשכלנו. 

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 01/08/2012 11:12:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 11:15 לינק ישיר 

לומדת
את מציעה לפתור את כל הבעיות ע"י טיש חוויתי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 11:33 לינק ישיר 

בעל-
לא ולא.
מקווה שלא התכוונת לפגוע בי...
אינני שוטה, למרות שאני אשה.
רגשות וחוויות הם עולם מורכב ומופלא, משפיע על חושינו ותודעתנו, צובע את עולמנו הפנימי והחיצוני, זורם בכל אישיותנו, מתקשר בינינו לבין העולם, למה לזלזל בהם? אין בכורה לשכל על פניהם. אנשים מתים וחיים סביב רגשותיהם. הם לפעמים גדולים עלינו ומאתנו.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 11:37 לינק ישיר 

יש "כת השטן", אני לא יודע מהי בדיוק אמונתם (יש רק אחת? האם היא שיטתית?) אבל עד כמה שהבנתי (מתיאור פעולותיהם ומניעיהם בעיתונות) הם מאמינים בישות על טבעית ומצייתים לציוויה (לדעתם) אלא שחושבים שהיא רוצה את הרע והלא מוסרי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 11:41 לינק ישיר 

לומדת
לזלזל? חלילה.
ברור שהחוויות הם חלק חשוב מהאישיות, ואולי מרכיב מרכזי. מי שיש לו רק שכל, הרי הוא כמחשב. אולם גם השכל קיים ודורש את שלו, בצורה מאוד חוויתית. תראי כמה להט יש בדיונים כאן, וחבל לעקוף אותו, הוא יצוץ.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גבולות זכותו של אלוהים לצוות ולתבוע - שאלה להרב מיכי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.