בית פורומים עצור כאן חושבים

גבולות זכותו של אלוהים לצוות ולתבוע - שאלה להרב מיכי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/8/2012 11:45 לינק ישיר 

לומדת, לדעתי יש שתי שגיאות בדברייך, האחת בהבנת דבריי והשנייה לגופה.
א. לגבי דבריי. אני טוען שהתורה לא תמיד מוסרית, אבל לא שהיא לא תמיד מוצדקת. טענתי היא שיש בתורה ערכים מעבר לערכי המוסר, וכשהם מתנגשים עם ערך מוסרי לפעמים הם גוברים (ולפעמים לא). במקרים אלו לא נכון לומר שהציווי הוא מוסרי, אלא לומר שיש ערך אחר שגובר על הערך המוסרי. בשורה התחתונה אני מאמין שזה מוצדק. לדוגמה, הציווי על אשת כהן שנאנסה להיפרד מבעלה, הוא לא מוסרי בעליל. מי שאומר שהוא מוסרי אינו מבין מהו מוסר או משקר (לעצמו או לנו). אבל אין זה אומר שאין לו הצדקה. הערך של שמירת טהרת הכהונה הוא ערך דתי (ולא מוסרי), והוא גובר על הערך המוסרי.
ב. מהותית. פרשנות יצירתית אינה מנוגדת ליושר אינטלקטואלי. כבר הרחיבו על כך מפרשי המשנה באבות "הוי דן את כל האדם לכף זכות". הוא מסבירים שם שאם רואים אדם צדיק שעושה מעשה שלא ייעשה, אך סביר והגיוני הוא להציע פרשנויות 'עקומות' למעשיו. הפרשנות ה'פשוטה' היא לא הפרשנות ההגיונית. אז אם לגבי אדם כך, לגבי הקב"ה זה ודאי כך. לכן אם אני רואה ציווי לא מוסרי או סתירה לוגית בדבריו, אני עושה פרשנות. בעיניי מי שמפש כפשוטו טועה, ולכן זה בהחלט ישר אינטלקטואלית.
חשבי על אמא תרזה שרודפת אחרי נערה המאורסה עם סכין ביד. האם היית יורה בה? הפרשנות הפשוטה (או: פשטנית) למעשה היא מצב של רדיפה, ואז יש להרוג אותה. אבל הפרשנות האמיתית היא שכנראה קרה כאן משהו אחר (כי הרי ברור שאמא תרזה לא רוצחת אנשים). אז כנראה הנערה היתה אצלה במטבח ולמדה לבשל לקראת נישואיה (היא מאורסה, אני מקווה שאת זוכרת). וכעת היא שכחה את הסכין והלכה לביתה. אמא תרזה רודפת אחריה כדי להחזיר לה את הסכין, ומרוב קפדנותה על מצוות השבת אבידה היא נראית לחוצה מאד.
אז איזו פרשנות סבירה יותר בעינייך? מה יותר ישר אינטלקטואלית לדעתך?

בדברייך לבעל לגבי רגשות, לדעתי את שוב טועה, אבל זו אופרה אחרת.

אגב, אני מחכה לתשובתך באשכול המקביל על האנוסים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 14:37 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

יהי,

מדוע להעניש בנים על אבותם, או מגולגלים על מגלגליהם סביר בעיניך יותר מלהעניש על אונס?

מדוע אפשר "להעניש על מצווה" ואי אפשר להעניש על מה שלא נעשה?

[אולי צעשה איזה סימן מתי אתה רציני ומתי לא. שאדע לענות בהתאם. כאן נראה לי שלא]

מי מעניש בנים על אבותם? או מגולגלים? ומה הקשר לנידון?
[בנים נענשים לפי פשטות הכתובים במידה שהם נחשבים לרכוש אביהם ולא כמציאות בפנ"ע כמ"ש רמב"ן טהרי ה כענישת האדם דרך רכושו. לגבי גלגולים הרי למאמיניה מדובר באותו אדם, אז מה הבעיה? [יש בעיות, אבל לא הבעיה שאנו עוסקים בה]
אפשר לענוש על מצווה. אבל זה סתירה במונחים. עונש-תגובה של רע נגד דבר רע. אם על מצוה מקבלים רע אז זה לא עונש אלא משהו אחר.
אונס גמור-משהו שאני לא עשיתי. המילה עונש לא נדבקת לכך. פשוט מהגדרת המילים. אם אלקים טרורריסט הוא אולי יכול לעשות מה שהוא רוצה, אבל אז זה לא קשור בכלל לחובות שיש לנו כלפיו, אלו צריכים להיות אפשריים להיאמר בשפה שלנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 16:25 לינק ישיר 

הרב מיכי,
מבלי להכנס לנושא לימוד כף זכות, שגם עליו יש לי פרשנות אחרת, אבל נניח לו, כי נראה לי עלוב לומר שנלמד זכות על האלוקים בצורה הזו שאתה מלמד על בני אדם (אני, כאמור, גם עליהם מלמדת באופן אחר, בראית מציאות אחרת). אוי להצדקה שכזו, של הבורא בעיני בריותיו.
וכנ"ל דבריך על הכהונה. מה מוצדק בערכי הכהונה? הרי השם יכול להחליט שהכהונה לא מתחללת  אם האשה נאנסה. החילול והקדושה בידיו. אלא מה? האו החליט כך מטעמים נעלמים מאתנו, כמו - לדבריך (שכאמור ניתן לדון עליהם הרבה) שהחליט שהאש שורפת. אז מה בעצם אמרנו כאן? זה שרירותי, אינו מובן לנו, אבל אנו מאמינים בו, בטובו ובצדקתו בלי להבין. אין כאן צל של לוגיקה. לא בשריפת האש ולא בחילול הכהונה.
הווה אומר, אחרי שידרוג:
מעל למוסר (שאיננו בענין אשת הכהן, לדבריך) נמצאים משפטי השם הצודקים. (קרי בלשונך, ערכי הכהונה, מילים נרדפות לשרירותיות)
הוא אשר אמרתי.
אל תציג נראות של צדק והגיון. תגיד בגלוי כמוני: מאמינים בו, במשפטיו, מבינים שאנו קצרי רואי, ונותנים לו ולתורה צ'אנס הכי רחב שאפשר. ולא מסבירים הסברים עקומים כדי להלבין אדום ולהווריד אפור וליישר הרים ולייבש אגמים. נאמר: רצה העקידה מסיבות לא מובנות לנו למרות שנראתה כסותרת דבריו וכאנטי הומאנית. וזה היה נכון כי אנו מאמינים בו. לא נאמר: הוא לא היה מרוצה מהעקידה, כשבתורה נאמר ההפך.אפילו בתורה שבכתב. 
(אגב, שמעתי מאדמו"ר, שעיקר הנסיון של א"א לא היה למעשה, ברוב נסיונותיו. לא היה לו מה לעשות נגד הרעב או לקיחת שרה לבית פרעה. הנסיון היה במחשבה, בהרגשה, באמונה-האם יקבל עליו את הנהגת השם בלי תרעומת.)

ובתשובתי לך כאן באשכול, עניתי לך אודות הנשים והבנות שתהיות וספקות וקושיות במוחן ובלבבותיהן. מה ששאלתני באשכול האנוסים. 

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 01/08/2012 16:27:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 17:37 לינק ישיר 

הרב מיכי

בתשובתך ללומדת (מהיום 11:45) התעלמת מכך שהעולם, בהתחשב שיוצרו כל יכול, אינו נראה, בעין בלתי מזויינת, דוגמה לשאיפת צדק ומוסר, כך שמנין חזקת "אמא תרזה" של ה'?

לומדת

אמונה זה דבר גדול. תוכלי בבקשה להביא לכך איזושהי אסמכתא?

יהיאור

(ביחס להודעה מהיום 5:49 – אם כבר אז תתפלל נץ...)

יש דעה שגם אם אין עבירה כופר אינו  "רווחי" לה',, אינו חושב נכון ומילא הינו כ 0 וזו סברת נעבעך איפיק'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 18:08 לינק ישיר 

לומדת, נראה לי שלא קראת את דבריי.
לדון לכף זכות כאן אינו אלא עיקרון פרשני. הוא מיושם ביחס לכל דבר, בני אדם או אלוקים. זו כל הפואנטה שלי. אם אתה לומדת אחרת - אשמח לשמוע כיצד. בכל אופן, הראשונים על אתר כותבים כדבריי, וגם לי הקטן זה נראה הגיוני מאד.
בנושא הכהונה, לא הסברתי מה מוצדק אלא הראיתי את המכניזם כיצד צעד שאינו מוסרי יכול להיות מוצדק. לכן את רק חוזרת על מה שכתבתי, ולא ברור לי על מה הויכוח. זה מה שאת קוראת 'טעמים נעלמים'. וכי אותם טעמים נעלמים אינם בידיו של הקב"ה, אז למה הוא לא ביטל אותם? מייד אחר כך את מדברת על שרירותיות. לא הבנתי, טעמים נעלמים או שרירותיות? אי אפשר לומר סתירה מיניה וביה באותו משפט ולצאת בחיים.
הפסקה האחרונה היא ממש השיא ("נראות של צדק"). את חוזרת ממש על דבריי, ובו בזמן נוזפת בי. אתמהה! לא להציג נראות של צדק, אבל כן לומר שיש טעמים נסתרים (מה זה אם לא נראות של צדק?). אותם טעמים נסתרים הם שעומדים ביסוד ההנחה שהוא פועל בצדק. אז מה בין דבריי לדברייך? לא הבנתי.
לגבי תשובתך, אני ציפיתי לעובדות ותיאורים ממה שפגשת, ולא לתיאור כללי (ספיקות במוחותיהן וכדו'). באמת מעניין אותי האם פגשת נשים שחזרו בשאלה בגלל בעיות פילוסופיות מופשטות, וכמה כאלה פגשת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/8/2012 23:36 לינק ישיר 

תלמיד (לגבי הנץ, מקבל את תוכחתך...)
לפי גישה כמו שאתה מתאר אפשר להעניש גם על אונס בשאר עבירות, ובכלל להבין שכל עונש אינו קשור לרצון לחטוא אלא לנזק ממשי כלשהו שזה גורם בעולם, ללא קשר לכוונה [במונחים של ספרו של מיכי -מוסר טאוסיסטי ולא מוסר קאנטיאני]
אבל בכל אופן אז זה לא יהיה עונש אפשר ללמוד ממנו חובה לא להיות כופר או עובר עבירה באונס, כי המילה חובה אין לה משמעות כאן, אז אם לאלקים זה לא רווחי ושופט כל הארץ אינו עושה משפט, או שהמשפט שלו אינו קאנטיאני ואינו דורש אשמה בשביל להעניש, מצדו הוא יכול לעשות את זה ואולי הוא אף צודק, אבל לא יכול להיות מזה שום השלכה לדידי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 07:52 לינק ישיר 

גישה זו יכולה לחלק בין שאלות אמונה ששם מי שאינו מאמין איו רווחי וגורלו להמחק לא כעונש, לבין עבירה ששם המישור הוא עונשי.

אגב באשכול הקישורים ב 17.7. ב 18:47 טענת שמריבה בין צבור חרדי לסרוג אינה מקדמת איזו מטרה.

ומה בקשר לאשכול חרדים אנוסים? אבל כבדתי דעתך והערתי רק הערונת לביליצר (לכוון זה הרי זה משובח. נכון?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 14:01 לינק ישיר 

תלמיד טועה - אסמכתא למה? (ל' בשווא)

לרב מיכי,
קראתי היטב את דבריך, היטב.
ואני מניחה שגם אתה קראת אותי.

שרירותית, התכוונתי - בעינינו שרירותי, משהו שאיננו מבינים. וזה אכן מקביל לטעמים נסתרים.
נראות של צדק, זה מה שניסית להסביר שכלית, או מוסרית, או אחידותית (בהפוך מסתירה). למשל, נסיונך להציג את אברהם אבינו כמי שלא השביע את רצון קונו, או נסיונך לומר שדין אשת הכהן צודק, כי ערכי הדת מעל המוסר, ובכך ליצור תחושת נראות של צדק שאין לה כיסוי מבחינת הבנתנו. 
אז אתה עד עכשו אמרת - בפרשנות יצירתית ??(ועקומה) זה יכול להראות הגיוני, אחיד, מוסרי.
ואני אומרת: לא, זה לא יכול, אבל אנו מאמינים באמונה (שאצל כל אחד מבוססת על מה שמבוססת,) שזה אכן צודק למרות שבדעתנו הקצרה איננו מבינים זאת.
ההבדל הוא בעיני משמעותי, האם אנו מודעים למה מובן ומה לא מובן, וישרים כדי להודות בכך, ולהודות שאנו מבוססי אמונה ולא מבוססי לוגיקה ורציונליות. או האם אנו מבוססי אמונה אך מתחזים כמבוססי לוגיקה.
עכשו ברור?
כנ"ל לענין חומרת העונש, שיחה ישנה שלנו, אתה אומר:חילול שבת מזיק כמו האש. גם אם נקבל זאת, שניהם לגמרי לא מובנים לנו, ואנו מקבלים אותם כרצון הא-ל הלא מובן בעינינו המחפשות צדק. את העונש מקבלים באמונה, רק זה. ואת האש מקבלים כי אין בררה.  

לענין הנשים והבנות. הרי לא ציפית שאספר את פרטיהן, נכון? ולא אמרתי שיצאו בשאלה. אמרתי שיש להן ספקות מחשבתיים והגותיים בנושאים שהזכרתי, ועוד, בנושא שאנו דנים עליו פה עכשו, והם מציקים להן ומטלטלים אותן, ולפעמים הן מוצאות בי כתובת להשיח את אשר הן חוות ולדון יחד ולנגוע באור ולמצוא טעם ומשמעות בכל זה. ולפעמים מוצאות כתובות אחרות, ולפעמים שותקות ומחניקות את הספקות.
ושוב, יתכן, וזו לא דעתי אלא דעה מקובלת בפסיכולוגיה, גם אלו שבאים אליך על 'טהרת' הספקות הפילוסופיים והשכליים, סביר להניח שהמצוקה התחילה אצלם כמצוקה ריגשית-נפשית, ואחר צצו אצלם השאלות, ומשהגיעו - יש להן כבר נוכחות משל עצמן, בנפרד מהמצוקה. 
אולי, וזו הצעה שלי, זה מורכב, רובו ממצוקה נפשית ומיעוטו ממצוקה הגותית, אך כאמור אחרי שהגיעו הספקות - הם כבר דורשים מענה בנפרד מהמצוקה. 
יש שאומרים שגם אצל בעלי תשובה, זה אותו דבר בכוון הפוך. 

ובענין אמירת\כתיבת סתירה באותו משפט והשארות בחיים? (גם אילו כן הייתי סותרת עצמי)
אם כמה וכמה ניקים בפורום הזה חיים בשלום, סימן שאפשר גם אפשר!!!!

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 02/08/2012 14:05:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 14:28 לינק ישיר 

לומדת,

את צודקת שאמונה נעלה מבינה, אלא שאי-אפשר להאמין באמת במה שצודק בלי לדעת שזה צודק. מאחר שהאדם נברא בצלם אלקים גאולתו תלויה בדעה שנותן לו בוראו, כדברי הנביא ומלאה הארץ דעה את ה' כמים למים מכסים.
שימי-לב שנאמר ומלאה הארץ דעה, כי אם אין דעה אין בינה, ואם אין בינה אין תשובה.

הסתירות בין אמונה לשכל הן תוצאה של המורכבות של התקופה המודרנית.  קטנות הדעה של הדורות האחרונים, מה שנקרא התמעטות הלבבות, הינה בעיקר בהבנת עומק דעתם של חז"ל והנביאים, כל שכן בהבנת התורה שבכתב. על-כן אם הסברים שכליים או מוסריים אינם נראים לך, אין זה כי אי-אפשר להסביר ולבאר דברי תורה, אלא כי ההסברים והפירושים שטחיים ביחס למה שנשמתך מבקשת. זו גם לדעת הראי"ה קוק הסיבה לחוצפה בדורות האחרונים אשר מבקשים תורה גדולה, בעוד רוב הרבנים נותנים להם תורה גלותית קטנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 14:34 לינק ישיר 

מ
נשמח לשמוע את התורה הגדולה ובמה היא שונה מהתורה הקטנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 14:36 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:

גישה זו יכולה לחלק בין שאלות אמונה ששם מי שאינו מאמין איו רווחי וגורלו להמחק לא כעונש, לבין עבירה ששם המישור הוא עונשי.

אגב באשכול הקישורים ב 17.7. ב 18:47 טענת שמריבה בין צבור חרדי לסרוג אינה מקדמת איזו מטרה.

ומה בקשר לאשכול חרדים אנוסים? אבל כבדתי דעתך והערתי רק הערונת לביליצר (לכוון זה הרי זה משובח. נכון?)

למעשה הדוגלים בגישה הזו לא מחלקים כך. אם אתה רוצה לחלק אתה צריך גם להציע סיבה סבירה לכך
ובכל אופן הטענה שלי נשארת בתוקפה, ששום חיוב עלי לא יכול לנבוע מזה. את החחשבונות של אלקים שיעשה הוא לבד.
ולשיטתך שלך, איך תדע או תחשב את שיקולי הרווחיות של אלקים? אתה כבר יודע על מה הוא ברא את גלקסיה ?
wxty35484r
איפה עשית שאני טוען בעד ציבור מסויים. נדמה לי שאני טוען נגד ציבוריות בכלל.

מה אתה רוצה, להתווכח איתי באשכול האנוסים, הרי אני עוד חייב לך תגובה באשכולי הקודם על קשר לה' ללא מצוות וגם לזה לא היה לי עצבים. אם אתה רוצה להגיב, בבקשה, האשכול לא שייך לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 15:19 לינק ישיר 

בעל,

לפי הראי"ה קוק בית ראשון היה מבוסס על אידאה אלקית ובית שני ואילך על אידאה דתית. האידאה האלקית הולכת מן הכלל אל הפרט ומיוחדת לישראל בתור אומה המסוגלת לה מצד נשמתה הלאומית. האידאה הדתית עוסקת  בתיקון הפרט, כנקודה פנימית, שרידים מדבר חי ושלם, במקדש-מעט שבבתי מדרש ובתי כנסת, בחיי הבית והמשפחה הטהורים, ושעתיד לחיות בשלמות. השיבה לא"י מכשירה בהדרגה את הרוח הלאומי של ישראל לקבל את שתי האידאות עד שתשלמנה זו את זו ותתאחדנה. אזי יתגלה האור על כל הליכות החיים של התורה וכל המצוות שבתורה ופרטיהן ודקדוקיהן שמירתן בכבוד ובכונה רצויה, ודעת כל יחיד תצטרף אל הכלל כולו.

תוקן על ידי מ80 ב- 02/08/2012 15:20:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 16:09 לינק ישיר 

לומדת, קראתי שוב ועדיין איני מבין מה ההבדל.
ניקח את הדוגמה של אשת כהן: אני אומר שיש ערך של קדושת הכהונה והוא גובר על אי המוסריות שבפגיעה במשפחה. את אומרת שיש טעמים נסתרים והם הגוברים על הפגיעה במשפחה.
האם אני צודק שאלו עמדות שלנו? אז אנא הסבירי לי מה ההבדל ביניהן? אין לי מושג מדוע הפגיעה בכהונה כה חמורה. יתר על כן, אין לי מושג מדוע להישאר נשוי לה פוגע בקדושת הכהן. אבל כנראה יש טעמים (נסתרים) לזה, והם גוברים על הבעייה המוסרית.
זו הסכימה שהצעתי, ואת פשוט חוזרת עליה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 16:25 לינק ישיר 

הרב מיכי,
אני לא אוהבת להתנצח,
ובוודאי לא עם אישיות כמוך,
מה שניסחת כאן מקובל ומוסכם.

אני בכל זאת שואלת, ויתכן שטעיתי בהבנתך,
האם לא אמרת קודם לכן, שהמצוות יכולות להראות בעינינו הגיוניות, אחידות, ומוסריות, אם נפרשן בצורה יצירתית?
אם אמרת, אז לזה אני מתנגדת, כי זה בעיני פשוט לא מציאותי.
חוקי הכהונה שהם טעמים נסתרים מעמנו, או חוקים אחרים במקרים אחרים, (חוקי האש-הענישה החמורה, חוקי הסבל בעולם, חוקי נסיון העקידה, חוקי אשרי שיאחז וניפץ את עולליך, וכך הלאה) הם מעל מנגנון מוסר-הגיון-אחידות.
אם לזה אתה מסכים, אז הכל מוסכם.
אם לא, אז פה יש ויכוח, וגם זה בסדר.

עכשו בקצרה לענין לימוד הזכות - 
כשאני רואה או שומעת מישהו שנהג באי מוסריות או ברוע וכו', אני משתדלת להכילו, להבין שבנסיבות שלו - אופי פלוס תנאים בעבר ובהווה - הוא עשה את הטוב שיכול היה לעשות. גם אם אני עצמי המישהו הזה.
נניח, אם אם לקטנים מספרת לי שצרחה עליהם אמש כי יצאה מכליה, בכעס נוזף מאד, אז לא סביר כדי לדון לכף זכות שהיא מתאמנת להצגה בתפקיד אם צועקת, אלא אזכיר לעצמי שגידול פעוטות הוא לפעמים משימה למעלה מן האפשר, ושאשה עייפה בסופו של יום, ושכוחותיה כלו, ושהיא ודאי היתה רוצה לדבר אליהם בנחת, ושאולי הכעיסוה קודם לכן, ואולי צעקו עליה הרבה בקטנותה, ושיהיה לה שם שעור לפעם הבאה או לעוד כמה פעמים, ושהשם נתן ילדים שכללית קשה לגדלם, לאמהות שכללית כוחותיהן מוגבלים והן עמוסות, אז ודאי הבין שכך טוב להן ולהם, ותהיה שם צמיחה מזה. הרי יכול היה להקל על המשימה הזו ועל אחרות. 
כלומר, איני מנסה לצייר את המעשה עצמו כאילו לא נעשה, אלא להבינו ולקבלו ולחמול ולאהוב גם אם המעשה שנחשב כלא ראוי - כן נעשה. להיות הכי לא שיפוטית שאפשר, מתוך יוקר לכל אדם שנברא בצלם, וראיית עולם שאנשים עושים כמיטב יכולתם, ולפעמים מיטב היכולת הוא דל. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2012 18:32 לינק ישיר 

התורה שבעל-פה מאפשרת את הקיום של התורה שבכתב, דהיינו את תיקון המצוי לרצוי, ועל-כן איננה קיום סטטי של הציווי האלקי, אלא מתקיימת כיצירה ישראלית בה חכמים מתקנים תקנות וסייגים.

להלן דוגמא:

כהן נשא אשה, ולאחר יותר מעשר שנות נישואין ללא ילדים, הוא נתן לה גט בהסכמה הדדית. כעבור זמן-מה מסתבר שהאשה בהריון ממנו. מבחינת המוסר הטבעי-אנושי הוא רשאי לשאת אותה שוב לאשה. אלא שהתורה אוסרת על כהן לשאת גרושה, גם אם היא גרושתו. והטעם שהכהנים אנשי חסד וכדי לשמור על קדושתם המיוחדת אסרה עליהם התורה לשאת אשה גרושה.

כל בר-דעת מבין שמצב בו כהן ואשתו התגרשו כי אין להם ילדים ואח"כ מסתבר שיש להם ילד אך לא יוכלו לשוב ולהיות נשואים איננו רצוי ואיננו צודק מבחינה מוסרית. אז מה אפשר לעשות?

בתקופתם היו הרבה כהנים שהקפידו וגירשו את נשותיהם בעקבות ענינים פעוטים ומשנתיישבה דעתם וביקשו לחזור בהם, לא יכלו לעשות זאת. לפיכך, תיקנו חז"ל גט מקושר שכתיבתו אורכת זמן רב. כלומר תיקנו גט מיוחד לכהנים למנוע מצב של גירושין חפוזים. באותה מידה אפשר להתנות גט של כהן לאשתו ללא ילדים בתקופת פרישות של שבועיים ולאחריה קיום של בדיקת הריון ובכך למנוע את הבעיה. 

תוקן על ידי מ80 ב- 02/08/2012 18:39:44

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גבולות זכותו של אלוהים לצוות ולתבוע - שאלה להרב מיכי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.