|
|
| נשלח ב-2/8/2012 22:12 |
|
| |
לומדת, אכן אנחנו מסכימים לגמרי ולכן באמת איני מבין על מה הקצף. אמרתי קודם שלפעמים פרשנות יצירתית של המצוות תביא אותן להיות מובנות/מוסריות. כוונתי לא היתה לאפולוגטיקה, כלומר הצעת טעמים לא משכנעים. זה לא עוזר לאף אחד מאומה (וכאן ביקורתי על טעמי המצוות של הרמב"ם במו"נ, שנשאלתי לפני כמה זמן). כוונתי היתה שההוראה ההלכתית אינה כפי שחושבים שהיא. לדוגמה, מי שכופר מתוך בירור עיוני וזו עמדתו, הוא אנוס. זו הסברא. לעומתי העלו את דברי חז"ל על היחס לאפיקורוס וכדו'. על כך עניתי שדברינם נאמרו למי שפועל מחמת יצרו, ולא למי שיש לו עמדה עיונית שמשקפת באמת את חשיבתו. זו פרשנות (יצירתית?), אבל לדעתי היא קולעת לאמת הסברתית, וממילא לדעתי גם לכוונת חז"ל. גם באשר ללימוד זכות, הסברתי שאיני מתכוין למה שכנית כאן 'להכיל', כלומר להלצת יושר (למצוא מדוע האיש עבריין ומה היה בילדותו, ולהצדיק, או למצוא נסיבות מקילות, להתנהגותו הנלוזה). אמרתי וחזרתי ואמרתי שאני מתכוין לכלל פרשני שמטרתו לחשוף את האמת, ולא ל'הכלה' שהיא סוג של חמלה על מישהו. לא בכדי הבאתי את הדוגמה של אמא תרזה, שם אני לא עוסק בהלצת יושר אלא בלימוד זכות (או: לדון לכף זכות), כפי שמפרשים הראשונים על המשנה באבות. אני לא רואה מדוע לא ליישם זאת לגבי התורה והקב"ה. וכי איננו מפרשים אותם? אז למה ייגרע חלקו של הכלל הפרשני הזה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 22:38 |
|
| |
כתב הרב יצחק יעקב ריינס:
"יש לדעת, כי גדר האדם הוא השכל וכל האזהרות והציוויים הנאמרים על האדם הם רק על שכל האדם. ולכן אם יעשה איש דבר בלא דעת-נפש אין עליו חטא ועונש, כי לא תפול עליו האזהרה, כי התורה ניתנה לאדם בר-דעת ולא למי שהוא משולל דעת."
מאחר שכל דעה שאיננה לפי דרכי התורה איננה דעה אמתית, ואין אדם מסוגל לדעת תורה מבלי ללמוד מת"ח ולשמשם, חז"ל קראו למבזה דברי חכמים אפיקורוס, כי האפיקורוס מכחיש את הדעות האמתיות, ובכך כאלו מכחיש את מציאות השם (עיין ספר העיקרים, פרק ראשון, מאמר י). ובמלה אפיקורוס התכוונו בעיקר לכופרים מאומות העולם שביזו את דברי חכמי ישראל (פירוש הרמב"ם למשנה).
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 06:20 |
|
| |
זה השלב בו אני פורשת, כשיש הסכמה, עם זאת נשאר בכבוד גרעין אי הסכמה.
ולענין השני, אז בעיני, סיפורים כמו על אמא תרזה הם הלצות יושר (המונח שלך חמוד ושנון, אך אני מעתיקה אותו לסוג לימוד כף הזכות שלך), בעוד שחמלה- תפיסה שכל אחד עושה כמיטב יכולתו, מעורבת בדטרמיניזם, היא לימוד זכות שבא מתוך ראית עולם ישרה מחד וחומלת מאידך. וזה חשוב ביחס לעצמנו, לא רק ביחס לאחרים. ואני מוכנה לחמול גם על סיפורי אמא תרזה.
אתה מזכיר 'חמלה' כמעט כמו שמזכירים מונח מוקצה מחמת מיאוס. (ודי כנ"ל: חוויה ורגש.) חמלה היא סוג גבוה של אהבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 09:10 |
|
| |
לומדת אסמכתא לאמונה, לטובו לצדקתו וכו'. במה למעשה הצעתך שונה מהצעתו של קוסם שבט בושמני? לו היית נולדת שם היית מאמינה באמונותיו? יהינץ סיבה סבירה – נניח שהעיקר זו האמונה והמצוות הם כלים להטמיעה ולכן אם אין אמונה אין כלום, והמצוות נמדדות רק בשכר ועונש. שקולי הרווחיות האלו נמצאים פחות או יותר להרבה דעות בכתבי הרמב"ם (אני אישית איני מזדהה לחלוטיין עם הגישה אבל כדעה – זה קיים)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 09:50 |
|
| |
לומדת, כנראה אנחנו בתדר שונה. שום דבר ממה שאני כותב לא מובן כפי שרציתי שיובן. המונח חמלה הוא חשוב ויקר לליבי. אבל הוא לא כלי פרשני. ואני דיברתי על כלי פרשני. זה הכל.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 12:06 |
|
| |
לומדת כתבה:
עכשו בקצרה לענין לימוד הזכות - כשאני רואה או שומעת מישהו שנהג באי מוסריות או ברוע וכו', אני משתדלת להכילו, להבין שבנסיבות שלו - אופי פלוס תנאים בעבר ובהווה - הוא עשה את הטוב שיכול היה לעשות. גם אם אני עצמי המישהו הזה. נניח, אם אם לקטנים מספרת לי שצרחה עליהם אמש כי יצאה מכליה, בכעס נוזף מאד, אז לא סביר כדי לדון לכף זכות שהיא מתאמנת להצגה בתפקיד אם צועקת, אלא אזכיר לעצמי שגידול פעוטות הוא לפעמים משימה למעלה מן האפשר, ושאשה עייפה בסופו של יום, ושכוחותיה כלו, ושהיא ודאי היתה רוצה לדבר אליהם בנחת, ושאולי הכעיסוה קודם לכן, ואולי צעקו עליה הרבה בקטנותה, ושיהיה לה שם שעור לפעם הבאה או לעוד כמה פעמים, ושהשם נתן ילדים שכללית קשה לגדלם, לאמהות שכללית כוחותיהן מוגבלים והן עמוסות, אז ודאי הבין שכך טוב להן ולהם, ותהיה שם צמיחה מזה. הרי יכול היה להקל על המשימה הזו ועל אחרות. כלומר, איני מנסה לצייר את המעשה עצמו כאילו לא נעשה, אלא להבינו ולקבלו ולחמול ולאהוב גם אם המעשה שנחשב כלא ראוי - כן נעשה
קודם אני חושב שלא התכוונת שהיא אמרה לך שהיא כעסה כי אז לא שייך שזה אימון להצגה. אלא שמעת את השכנה צועקת וכו'.
בכל אופן הדוגמא שהבאת נראה לי שהיא להפך היא הוכחה לרב מיכי. היות ולא סביר שהיא מתאמנת להצגה וסביר שהיא תצעק על ילדיה את מפרשת כפי הסביר לפי ההנחות המוקדמות. אבל נניח שמדובר באם שלפני עשור צעקה על ילד והילד מת מבהלה ומאז היא מעולם לא צעקה גם במצבים קשים מאוד כאן כבר יותר סביר לפרש שזה היה תיאטרון. ואפשר למצוא ציורים יותר קיצוניים (כגון שבימים שהיתה צועקת אחרי צעקה היתה חוטפת התקף לב והיתה שבועיים בבית חולים וכן למחרת ראית אותה מתפקדת כרגיל) שגם את וכל אחד יפרש הפוך.
לכן אם יש הנחה שהקב'ה לא יעשה משהו ומופיע בתורה משהו מנוגד להנחה ככל שההנחה יותר חזקה הפרשנות נגד הפשט יותר סבירה ויש שלב שבו זוהי הפרשנות הסבירה ביותר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 12:37 |
|
| |
תלמיד טועה מה ענין שאלות אלו לאשכול זה? אתה רוצה ראיות לקיומו או לטובו של אלוקים? זה נושא הרבה יותר בסיסי, ויש פה הרבה אשכולות בנושאים אלו. לא כך? לו נולדתי שם, כנראה סברתי כך, כן. אז מה? כנראה שהייתי חווה את המהות האלוקית ואת טובה, ואולי קוראת לה בשם אחר, נכון. וזה היה רצון השם, לו הייתי נולדת שם,זה היה טוב בעיניו. ואני מקווה שגם שם הייתי מוצאת אותו בליבי ומתחברת אליו ולטוב, כמיטב יכולתי. וברוך שזכיתי להוולד כאן, ולהתחבר אליו גם דרך התורה והמצוות, אשרי מה טוב חלקי.
ולמתענין - ראשית צדקת בהערה הטכנית שנכון לכתוב ששמעתיה צועקת ולא שסיפרה לי. (טעיתי כי ביום יום אני רגילה לשמוע מנשים על מעידות שלהן, ולא לתפוס אותן במעידות.) ולדוגמותיך היצירתיות - בעיני אין טעם ללמד זכות באופן כזה שמעוות עלינו את המציאות ומציע דמיונות חסרי כל היתכנות. גם על אנשים כך, ובפרט לא על אלוקים. בעיני, כמו שאמרתי באשכול אחר, לומר שאיננו מבינים ואיננו יודעים, זה הרבה יותר מכובד. יש איזו קטנות לדעתי, בהסכמתנו לקבל רק את מה שידוע לנו, גם כשהפרשנות מעוותת, העיקר ששמענו תשובה. בעיני גדולה רבה יותר להסכים לקבל ולהשאר בשאלה. יש שבט בודהיסטי, שכאשר תינוק נולד אצלם, מברכים אותו באומץ גדול ובשאלה גדולה. ברכה נהדרת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 14:28 |
|
| |
תלמיד את ההגיון הזה אני מכיר. בכל אופן לא ענית על השאלה איך יכול לנבוע מזה חיוב לדידן [אולי דין מורידין וכדו' אפשר להבין כך, כלומר דין ה"עונש" בידי אדם למי שאינו אשם, אבל אי אפשר ללמוד מזה משהו לגבי האנוס עצמו] . חיוב על אנוס זה פשוט סתירה במונחים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 14:30 |
|
| |
אין עונש לאנוס בדעות אלא שאין בו תועלת והוא כאין
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 15:15 |
|
| |
תלמיד. מובן. לפי הדעה הזו.
אני לכשעצמי כלל לא סובר שכופר לא "רווחי" לאל, על אף שאולי האמונה הוא העיקר. אני כן יכול לשמוע מהלך שהוא מסוכן מדי לחברה ולכן יש לסלקו. אכן לא מדין עונש אלא מדין סכנה. ועדיין אפשר להזדהות איתו כבן אדם [כמובן שאתה לא גורס את זה], ואולי לחפש דרך להציל אותו מכליון. גם לגישה זו. ועכ"פ כל זמן שכופר בלבו בלבד. כל שכן אם נקבל את לבל ידח ממנו נדח כפשוטו. [הרמ"ע מפאנו והלשם שניהם הסבירו שאין לו חלק לעוה"ב אינו כפשוטו כלל. ] פעם היה איזה אסיפה של אדמורי"ם שדנו להכריז על המשכילים וכדו' שלא יבאו בקהל וכו'. נענה אחד מהם "ומה יעשה כל אחד מחלק אפיקורסות שבקרבו?" ונתבטלה ההצעה. והבן היטב.
אני מקווה שבפועל אתה לא מציע לנהוג כדרכך, כי אז עליך להתחבא מהרה בפני שותפי חבריו ורבותיו הסוברים שאתה אפיקורס על שאתה חושב שחז"ל יכולים לטעות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 16:00 |
|
| |
יהי
איני מחויב להגיע לרמה של התנתקות נפשית מאדם שאינו מאמין
לומדת:
"לו נולדתי שם, כנראה סברתי כך, כן. אז מה? כנראה שהייתי חווה את המהות האלוקית ואת טובה, ואולי קוראת לה בשם אחר, נכון. וזה היה רצון השם, לו הייתי נולדת שם,זה היה טוב בעיניו. ואני מקווה שגם שם הייתי מוצאת אותו בליבי ומתחברת אליו ולטוב, כמיטב יכולתי. וברוך שזכיתי להוולד כאן, ולהתחבר אליו גם דרך התורה והמצוות, אשרי מה טוב חלקי" ולו היית נולדת שם היית מתברכת שנולדת שם ולא יהודיה. המישמש הזה של יהדות, פאגאניות, נצרות, איסלאם והגות המזרח ומי יודע מה עוד נשמע מעניין. יש משהו נכון במוחלט?
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 03/08/2012 16:03:57
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 16:32 |
|
| |
הרבה 'קולמסים' נשברו להבין את דעתה של 'לומדת', הרבה 'אשכולות' 'וניקים' דנו התווכחו ולא זכו להבינה לאשורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 16:40 |
|
| |
צבי
אתה בטוח שהכל מתמצה בשכל?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 16:44 |
|
| |
כן.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 17:38 |
|
| |
לאלה שלדאבוננו לבם ניטמטם בהודו/באקדמיה:
נאן-אין אירח בביתו פרופסור שבא לחקור את תלמודו. הוא הגיש לאורח כוס תה, והמשיך למזוג לתוכה תה גם אחרי שנתמלאה. הפרופסור הזדעק ואמר: הגדשת את הסאה, אין מקום לעוד תה! אמר לו נאן-אין: כמו כוס התה הזאת כן אתה, מלא בדעותיך ובסברותיך, איך אפשר ללמדך מבלי לרוקן תחילה את כוסך? כל עוד נקודת הייחוס שבלבבכם הינה בודהיזם/מדע, התוכלו באמת ללמוד תורה?
|
|
|
|
|