בית פורומים עצור כאן חושבים

גבולות זכותו של אלוהים לצוות ולתבוע - שאלה להרב מיכי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/8/2012 14:34 לינק ישיר 

מדברהם,באותה מדה אפשר לפרש יצירתית שפעם היתה נדרשת עבודה פיזית קשה כדי ליצר ואילו היום המכונות עושות את העבודה ולכן ביום השבת דווקא מתאים היום לבצע פעילות ספורטיבית שתאזן את הישיבה על הכיסא.

בנוסף לזה בכל שנה בערב פורים בפרשת זכור אנחנו מזכירים את החובה של מחיית עמלק מה שמוכיח שזה לא שייך לעבר הרחוק .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2012 18:02 לינק ישיר 

לומדת, אך ורק ביושר.
כעת סוף סוף הגענו לנקודה החשובה: לשיטתך, יש טעמים נסתרים וברור שטוב וישר ה', ולכן את נגד פרשנות יצירתית (שלשיטתך אינה ישרה, ויש בה עקמימות שלא מתאימה להבנת דבר ה', אלא לאולי לבני אדם שאנחנו חומלים עליהם). אם כן, את אמורה לבצע את כל ציוויי התורה הללו כלשונם, ולבלוע רוק (או להשתיק את המצפון). ואילו אני, לעומתך, לא תמיד אעשה זאת, שכן אני אפרש את הציווי באופן יצירתי.
אני מחכה לתשובתך...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2012 18:51 לינק ישיר 

אז אומר ביושר, שאני מסכימה לגמרי איתך, עם זה שבבוא שאלה כזו לפתחנו, זה שונה לגמרי מאשר פרשנויות על העבר הרחוק. זה קודם כל.

מה אעשה? 
אני חושבת שלא לשווא אין היום צוויים אקטואליים שנוגדים מוסר או טוב.
היום אינני מחוייבת להשמיד עובדי ע"ז, וגם לא להרוג עבריינים, ולא להקריב את בני לעולה. תודה לא-ל.
והחזו"א גם פטרנו, ברוך השם, מלהוריד לבור ולא להעלות. (וכי פעם עשו זאת? יש איזה תיעוד בחז"ל לביצוע גזר דין כזה?)
ולו נקראתי להקריב את בני לעולה? והייתי בטוחה-בטוחה שזה אלוקים הדורש ממני? כבר שאלו על זה פעם בפורום, ואינני זוכרת מה ענו. ברור שזו בעיה קשה. אנו סומכים על זה שלא נצטווה כך. 
אולי וכנראה התורה ניתנה בדור עם נורמות מוסריות שונות, או דרכי גישה שונים לעם ולאנשים. אולי  - בימות המשיח לא יהרגו גם על חילול שבת. 
ולמה ניתנה התורה דווקא בדור לא מתוקן, בעולם שעדיין לא מפותח, או למה לא נשתלו בה לפחות כמה מילים על כך שהמציאות תשתנה?
אז פה מגיעים לטעמים הנעלמים. 
ככה שאיכשהוא בסוף צריך, חייבים, את ה'לא מבינים'. ואתה צודק מאד שלא פחות ממנו, ואולי יותר, צריכים את הגמישות שתאפשר לא להציג צוויים עכשוויים בצורה נוגדת מוסר. כמו, למשל, שכל הקו החינוכי היום מעודד ומקרב, ולא מדרבן לחוסך שבטו - שונא בנו. 
ועדיין רב הנסתר. 

ולסיום, וכאן מגיעים אולי לנקודה שהיא ציר החיים מבחינתי, אז שלא כמו שכתבת, אני כן חווה ומרגישה את טובו וחסדו של הא-ל, את החיבור הגבוה והשקט לאיכויותיו, וגם בעבור עלי דברים קשים ומכאיבים וצורבים, אני עדיין חשה את המתק שלו בנשמתי שהיא חלק ממנו, ואין לי שם הסברים שכליים אבל יש לי חיי הרגשה ואינטואיציה, 'חיי נשמות אוויר ארצך',  שבהם אני חיה את מציאותו המרעיפה בבחינת שמים מעלי ובתוכי.

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 05/08/2012 18:53:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2012 21:21 לינק ישיר 

נמחק כי נכנס לפה בטעות, שייך לאשכול העקידה. 

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 05/08/2012 21:41:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2012 08:17 לינק ישיר 

לומדת

יש היום צוים אקטואליים הנוגדים מוסר. אנוסה לכהן, ממזר ועוד

וכשיבוא המשיח ו/או תקום סנהדרין?

הרב מיכי

ולשיטתך אין פעמים בהם היושר יחייב לומר שיש צוים בלתי מוסריים בעיניך? לא תצטרך להגיע לטוב וישר ה'?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2012 19:07 לינק ישיר 

תלמיד,
סליחה על האיחור (לא הייתי כאן). לא הבנתי את שאלתך. כבר כתבתי שיש צווים לא מוסריים בעיניי, ואם הם מופיעים להדיא בתורה בלי אפשרות לפרשנות, אניח שמאחוריהם יש עקרונות אחרים שגוברים על עקרונות המוסר הללו (כבר הבאתי את הדוגמא של אשת כהן שנאנסה, שם אני מניח שהדאגה לקדושת הכהונה גוברת על העוול המוסרי).

לומדת,
סליחה על האיחור כנ"ל. גם בימינו יש שאלות כאלה, אם לא מטאטאים אותן מתחת לשטיח. אשת כהן שנאנסה היא הדוגמה שהבאתי, וזה בהחלט רלוונטי (וגם קרה) בימינו. הצלת גוי בשבת במקום בו אף אחד לא רואה, היא שאלה כזאת, וגם היא אקטואלית היום. את הולכת למחיית עמלק וכדומה, אבל זוהי עבודה קלה. יש לנו עוד כמה מצוות כאלה שרלוונטיות היום, והן דורשות התייחסות וגיבוש עמדה כיום.
"טוב וישר ה' ", זה בדיוק מה שאני אומר: גם טוב וגם ישר, ולפעמים היושר גובר על הטוב, או להיפך (יש מצבי קונפליקט שצריך להחליט מה גובר). כבר עמדו על כך בעל דרשות הר"ן ומהר"ל, שכתבו שההלכה לפעמים פחות מוסרית מחוקי העמים מפני שיש ביסודה ערכים נוספים מעבר לערכי המוסר. היצמדות למערכת רחבה יותר של ערכים מובילה בהכרח לפחות הצלחה במימוש כל אחד מהם לחוד. בחוקי העמים יש את עקרונות המוסר, ולכן ברור שהם לא יקבלו שלא מצילים גוי בשבת או שאשת כהן שנאנסה צריכה להיפרד מבעלה. אבל בהלכה יש עקרונות נוספים, ואלו לפעמים מחייבים אותנו לעבור על ערכי המוסר כדי למלא אותם. אז במדדים מוסריים גרידא, אין פלא שחוקי העמים יוצאים לפעמים טוב יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > גבולות זכותו של אלוהים לצוות ולתבוע - שאלה להרב מיכי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 סך הכל 7 דפים.

bholext