בית פורומים עצור כאן חושבים

כשרות בשר מתורבת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/7/2012 10:52 לינק ישיר 

לגבי כשרות הג'ירף, ראו כאן: http://www.news1.co.il/Archive/001-D-165077-00.html?tag=11-02-19.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 12:25 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

ר' ירוחם,

"כל הצוואר כשר לשחיטה" נאמר במשנה.

הסיבה לאי אכילת ג'ירפה היא היעדר מסורת על המין ולא על מקום השחיטה.

במחילה איזו מסורת צריך על המין? הוא מפריס פרסה ומעלה גירא.- זה לא מספיק.

תרנגול הודו- אכן יש שלא אוכלים תרנגול הודו,  נדמה לי כי גם הרב קנייבסקי אינו אוכל הודו, וזאת בין היתר. נדמה לי כי השל"ה ראה תרנגול הודו טורף תולעת או רמש אחר,
והרעיון לכשרותם של העופות והדגים שהם לא טורפים וניזונים מחי.

לא אוכלים גירפה? אוכלים גירפה במסעדות יוקרה בפאריז ניו יורק ואחרים.

מסעדה חדשה בניו יורק פתחה במסע פירסומת-
 אצלנו אתה יכול להזמין כל מאכל שעולה בדעתך, אם לא נוכל לספק את הזמנתך נשלם קנס של 5000$
נכנס אדם והזמין  ביצי גירפה סנגלי, מטוגן בשמן קוקוס עם  טוסט מלחם קימל.
לאחר כמה דקות חזר המלצר ואמר מבויש  תפסת אותנו- אין לנו לחם קימל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 13:37 לינק ישיר 

בעניין בן פקועה-
כידוע היתר בן פקועה ללא שחיטה חל גם על צאצאי בן ובת פקועה עד סוף כל הדורות, ואף היתה הצעה בעת האחרונה להקים עדרים כאלו, והעניין נדחה למיטב זכרוני רק בגלל חשש תערובת.
לדעתי יש מכאן קל וחומר להתיר בשר מתורבת שבניגוד לבן פקועה הוא זהה גנטית לבהמה המקורית. גם אין חשש תערובת שכן ניתן לבדוק בדיוק ובוודאות אם יש או אין בו תערובת באמצעות בדיקת DNA

תוקן על ידי אגנוסטיק ב- 30/07/2012 13:37:47

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 13:40 לינק ישיר 

אגנוסטיק - כל נסיון להגן על כל עמדה היא סוג של אפולוג'יטיקה, לכן ,מה בכך? הרי אי אפשר להגן על עמדה מבלי להיות מה שאתה מכנה אפולוג'יטי .
ניסיתי לכתחילה להמנע מכך- אתה שאלת אותי בעניין - אז נתתי כמה קושיות מוסריות. לא כי אני חושב שצריך לייסר בעלי חיים ואין טעם להמנע מכך,אלא לצורך הדיון.
"לומר שגידול צאן ובקר לשחיטה זה לטובתם זו חתיכת ציניות מחרידה...אני לא חושב שלמישהו, כולל חובבי הטבע ה"ירוקים" ביותר, יהיה אכפת אם בעלי החיים הללו ישארו רק בגני חיות."
אוהו ... שתי סתירות פנימיות יצרת כאן :
1. משתמע מדבריך - שרק בעלי חיים מן הבר ראויים לרחמים ולהתחשבות בצערם - אם כך- אז (לפי הגישה הזאת) מה הבעייה להשאיר את המצב כפי שהוא ? מקווה שתמשוך ידך מן הטיעון הזה .
2. להפקיר מליוני בעליי חיים שלא מסוגלים להגן על עצמם ולהאכיל את עצמם למותם הדי בטוח משום שהם כבר לא רווחיים יותר לכלכל - מבחינת היהדות( את מי בדיוק זה מעניין הדעה של הירוקים? אנחנו דנים כאן על הלכות צער בעלי חיים ופריסתם על עוד תחומים בהתאם לפיתוח מודרני - ממה שהבנתי - שאם לא כן - אז מדוע בכלל זה רלוונטי להלכה וליהודים?)  זו היא התאכזרות שאין כמוה .
תת תשובה -  זה שאתה טוען שהכל יקרה בהדרגתיות ולא בבת אחת - זה שטויות, ברגע שבעלי עסקים בעולם(ואני לא מדבר על יהודים ,אני מדבר על אנשים שחושבים ביסנז) יבינו שהם יכולים להפיק בשר באופן זול יותר - הם יזנחו את הצאן - וזה יהיה השיקול היחיד - הכסף.
"כפי שאמרתי הרי ברור שהמעבר לבשר מתורבת יהיה תהליך ארוך והדרגתי, ויהיה לכולם מספיק זמן להסתגל לשינויים."
זו הנחה,וגם לא סבירה במיוחד,עיין לעיל.  השינויים הגדולים בחברה ובתעשייה מאז התקופה הויקטוריאנית היו תקופת דור אם לא פחות.
"כל הפסקה האחרונה הזאת היא במחילה מכבודך שטויות שאינן ראויות לתגובה. רקמה ללא מערכת עצבים אינה חשה בכאב ואין שום בעיה מוסרית בהמתתה."
מחול לך . אני חולק עליך ואסביר :
1. מבחינת ההלכה להשחית צמחים זה לא פחות גרוע מלייסר בעל חיים בעל מערכת עצבים מרכזית . אם כן- גם להתעלל בצמחים שלא לצורך ,אסור .
2. היכן הגבול מתחלק , האם כשבתקופה של חז"ל השתמשו ביצור מימי כמו הספוג (לפני שהמציאו ספוגים על בסיס צמחים או מיוצרים במעבדה ,כמו לופה וכן הלאה) לצורך האדם , שזה בעל חיים לכולי עלמא - זה פחות "המתה" מלהרוג חסה ?
3.נדבר כרגע על הרגלי האכילה של הגוים -  האם להרוג מדוזה , או אם תרצה ,אפילו משהו "מדמם" כגון

Pyura chilensis. - האם להמית דבר כזה הוא פחות צער בעלי חיים מאשר להמית פרה?  היכן נמתח הגבול ? 
השאלה שאני שואל היא בעצם : האם ה"צער בעלי חיים" צריך להתפס לפי ההתעללות הפיזית של האדם שלא לצורך - או שזה רלוונטי רק אם הבעל חיים מחצין לנו את כאבו ?

להתעלם מזה ולטעון שזה שטויות ... נו טוף .אז נסכים על לא להסכים כנראה.

אוסיף עוד טענה "אפולוג'יטית" שקשורה לקונטקסט של מה ההבדל בין המתת חסה להמתת פרה או המתת קשרים אמידים במעבדה שבסיסים בחלבונים מן החי - ישנם כמה מחקרים שהראו שבעל החיים לא סובל במיוחד בשחיטה יהודית - למה לקפוץ מעל הפופיק למצוא פיתרון - אם כך המצב ?  (לקריאה נרחבת על ניסויים כנ"ל ועוד  עייןם בספר עדות נאמנה של רבי אליהו מונק ,והנה לינק לחלק הראשון http://www.hebrewbooks.org/22298)

"למה "בוודאי"? בינתיים איש מבין המגיבים האחרים כאן לא מצא כל בעיה הלכתית אמיתית (להבדיל מ"חדש אסור מן התורה") בהכשר בשר מתורבת שמקורו בתאים שנלקחו מדגים כשרים או מבהמה או עוף כשרים שנשחטו כהלכה. "
אני יכול לחשוב על לא מעט(למשל - ישנם איברים שתלוי בהם פוטנציאל כשרות הבהמה - מבלעדיהם -ייתכן שהבשר יהיה פסול מלכתחילה .כמו כן - בלי איבר שחייה של הבהמה תלוי בו - אפילו לגוים זה עלול להחשב אבר מן החי )  ,אבל עדיף שתלמידי חכמים מובהקים יעסקו בזה.

תוקן על ידי Hebraic ב- 30/07/2012 13:43:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 13:49 לינק ישיר 

מטפחתספרים - מלשונו שם זה לא נשמע כך ("ואין להם על מה שיסמוכו")

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 14:19 לינק ישיר 

אכן הוא חולק ועדיין זו ההוראה וכן עמא דבר.
לגופו של עניין, חיות הבית עוברות סבל נורא כדי לספק חנו בשר ולדעתי טוב מותם מחייהם, בברירה בין המשך קיומם במיליוניהם תוך סבל אינסופי לעומת מותם של רובם המכריע, אני הייתי בוחר באפשרות השנייה (אם תיפתר בעיית הזנת המין האנושי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 14:25 לינק ישיר 

הבראיק-

"משתמע מדבריך - שרק בעלי חיים מן הבר ראויים לרחמים ולהתחשבות בצערם - אם כך- אז (לפי הגישה הזאת) מה הבעייה להשאיר את המצב כפי שהוא ? מקווה שתמשוך ידך מן הטיעון הזה"

לא זאת היתה כוונתי. היה נשמע מדבריך כאילו אתה דואג להשרדות צאן ובקר ברמת המין ולא ברמת הפרט מאותם טעמים שה"ירוקים" דואגים להשרדות בעלי חיים הנתונים בסכנת הכחדה ברמת המין ולא ברמת הפרט. אם לא זו היתה כוונתך, אז אכן העניין לא רלבנטי.

"להפקיר מליוני בעליי חיים שלא מסוגלים להגן על עצמם ולהאכיל את עצמם למותם הדי בטוח משום שהם כבר לא רווחיים יותר לכלכל - מבחינת היהדות( את מי בדיוק זה מעניין הדעה של הירוקים? אנחנו דנים כאן על הלכות צער בעלי חיים ופריסתם על עוד תחומים בהתאם לפיתוח מודרני - ממה שהבנתי - שאם לא כן - אז מדוע בכלל זה רלוונטי להלכה וליהודים?)  זו היא התאכזרות שאין כמוה"

לזה אני מסכים, ועדיין (כפי שאמר מטפחתספרים) אם זו היתה הדרך היחידה להפסיק שחיטת אינסוף בהמות מכאן ועד הנצח, השיקול המוסרי הוא ברור. עדיף לגרום סבל למיליונים מאשר לאינסוף (או אפילו רק למיליארדים). אלא שכל זה אינו באמת נחוץ כפי שאפרט מייד.

"תת תשובה -  זה שאתה טוען שהכל יקרה בהדרגתיות ולא בבת אחת - זה שטויות, ברגע שבעלי עסקים בעולם(ואני לא מדבר על יהודים ,אני מדבר על אנשים שחושבים ביסנז) יבינו שהם יכולים להפיק בשר באופן זול יותר - הם יזנחו את הצאן - וזה יהיה השיקול היחיד - הכסף."

העניין הוא שהמצב שבו הפקת הבשר התעשייתית תהיה זולה יותר, וההבנה מצד כולם שזה המצב, וביצוע השינויים הנחוצים בתהליכי הייצור אצל כל היצרנים, וקבלת המוצר על ידי כל הקהל הרחב לא יכול בשום אופן לקרות בבת אחת אלא רק בתהליך ארוך. גם כשהמציאו את הרכבת ואחר כך את הרכב הממונע זה לא אומר שבן לילה נעלמו כל המרכבות הרתומות לסוסים וכל הסוסים הופקרו למות מרעב.

"כפי שאמרתי הרי ברור שהמעבר לבשר מתורבת יהיה תהליך ארוך והדרגתי, ויהיה לכולם מספיק זמן להסתגל לשינויים."
זו הנחה,וגם לא סבירה במיוחד,עיין לעיל.  השינויים הגדולים בחברה ובתעשייה מאז התקופה הויקטוריאנית היו תקופת דור אם לא פחות.

זה לא מדוייק, השינויים נמשכו דורות. ובכל אופן תקופת דור זה מספיק גם להסבה מקצועית וגם להתמעטות הבהמות - תוחלת החיים של צאן ובקר אינה עולה על 20 שנה גם בתנאים הטובים ביותר.

"כל הפסקה האחרונה הזאת היא במחילה מכבודך שטויות שאינן ראויות לתגובה. רקמה ללא מערכת עצבים אינה חשה בכאב ואין שום בעיה מוסרית בהמתתה."
מחול לך . אני חולק עליך ואסביר :
1. מבחינת ההלכה להשחית צמחים זה לא פחות גרוע מלייסר בעל חיים בעל מערכת עצבים מרכזית . אם כן- גם להתעלל בצמחים שלא לצורך ,אסור .

זה חידוש מופלג. עד כמה שידוע לי יש איסור רק על השחתת עצי פרי בעת מלחמה, וגם שם לא ברור שהטעם הוא "מניעת סבל" מן העץ.

2. היכן הגבול מתחלק , האם כשבתקופה של חז"ל השתמשו ביצור מימי כמו הספוג (לפני שהמציאו ספוגים על בסיס צמחים או מיוצרים במעבדה ,כמו לופה וכן הלאה) לצורך האדם , שזה בעל חיים לכולי עלמא - זה פחות "המתה" מלהרוג חסה ?

ראשית, לספוגים אין כלל עצבים. "מבחינה פיזיולוגית, הספוגיים הם מבעלי החיים הפשוטים והקדומים ביותר מבחינה אבולציונית ואינם כוללים שרירים, עצבים או שום איבר פנימי אחר. למעשה ניתן לראות בספוג מושבה רב-תאית יותר מאשר אורגניזם רב-תאי." מתוך http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A1%D7%A4%D7%95%D7%92%D7%99%D7%99%D7%9D

בכל אופן הגבול לדעתי עובר פשוט מאד ביצורים בעלי מוח מפותח דיו כך שיש סיכוי סביר שהם חשים כאב ושיש להם איזושהי רמה של "תודעה". הייתי כולל בכך לפחות את היונקים והעופות. זה בוודאי אינו כולל צמחים, פטריות, חיידקים, ספוגיים ומדוזות. כנראה שזה לא כולל חרקים. נכון שתמיד יהיו מקרים גבוליים ולא ברורים כמו למשל דו-חיים, רכיכות, דגים וזוחלים.

3.נדבר כרגע על הרגלי האכילה של הגוים -  האם להרוג מדוזה , או אם תרצה ,אפילו משהו "מדמם" כגון Pyura chilensis. - האם להמית דבר כזה הוא פחות צער בעלי חיים מאשר להמית פרה?  היכן נמתח הגבול ? 

לדעתי גם מיצורים אלו יפיקו בסופו של דבר בשר מתורבת ויפסיקו לדוג אותם, כך שהשאלה מיותרת.

השאלה שאני שואל היא בעצם : האם ה"צער בעלי חיים" צריך להתפס לפי ההתעללות הפיזית של האדם שלא לצורך - או שזה רלוונטי רק אם הבעל חיים מחצין לנו את כאבו ?

כפי שאמרתי הגבול לדעתי עובר פשוט מאד ביצורים בעלי מוח מפותח דיו כך שיש סיכוי סביר שהם חשים כאב ושיש להם איזושהי רמה של "תודעה".

אוסיף עוד טענה "אפולוג'יטית" שקשורה לקונטקסט של מה ההבדל בין המתת חסה להמתת פרה או המתת קשרים אמידים במעבדה שבסיסים בחלבונים מן החי - ישנם כמה מחקרים שהראו שבעל החיים לא סובל במיוחד בשחיטה יהודית - למה לקפוץ מעל הפופיק למצוא פיתרון - אם כך המצב ?  (לקריאה נרחבת על ניסויים כנ"ל ועוד  עייןם בספר עדות נאמנה של רבי אליהו מונק ,והנה לינק לחלק הראשון http://www.hebrewbooks.org/22298)

זו ממש טענה אפולוגטית במובן הרע של המילה. בלי להכנס לשאלה עד כמה המחקרים הללו אכן נכונים, ברור שהסבל בשחיטה היהודית, קטן ככל שיהיה, הוא גדול בהרבה מהסבל שב"המתת" בשר מתורבת שהוא אפס. חוץ מזה הבעיות המוסריות שיש בבשר מן החי אינן רק בשחיטה אלא גם בסבל הנגרם לבעלי חיים בתנאי הגידול התעשייתי.

אני יכול לחשוב על לא מעט בעיות הלכתיות (למשל - ישנם איברים שתלוי בהם פוטנציאל כשרות הבהמה - מבלעדיהם -ייתכן שהבשר יהיה פסוק מלכתחילה .)  ,אבל עדיף שתלמידי חכמים מובהקים יעסקו בזה.

ראה מה שכתבתי למעלה בעניין בן-פקועה.

תוקן על ידי אגנוסטיק ב- 30/07/2012 14:28:15

תוקן על ידי אגנוסטיק ב- 30/07/2012 14:49:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 15:23 לינק ישיר 

ייתכן
איני מבין את טענתך.
ישנם שני שאלות א' למה בפועל הג'ירפה לא נאכל. על זה תירוץ המסעדות הוא תירוץ טוב. [וזה שיש כמה מתוך מליונים שאוכלים אותו לא משנה את זה. בכל אופן בכדי לאכלו צריך מקודם לצוד אותו כי הוא לא מבוית ובקצור זה לא אחד מהבשרים הנאכלים בד"כ. האם השאלה היא למה אין כמה יהודים מעניינים שיקחו על עצמם לשחוט גירפה? אולי דווקא כן יש. ישנה חבורה שעורכת מדי פעם סעודה של כל מיני מאכלים כשרים אקזוטיים. מסתמא אם תביא להם גירפה בשמחה ישחטו אותו ויאכלוהו.]
שאלה שניה האם מותר לאכלו. התשובה שכן. ואין בו שום בעיה.

השאלה השניה על דרך הפסיקה, לא הבנתי כלל. על איזה הלכה אתה מדבר או לפי איזה טעם אתה מבקש שנפסוק?

בכל אופן דווקא בשאלות חדשות ומתשנות ישנו הסיכוי הכי גבוה שתמצא פוסק חרדי שפוסק לפי הטעם. הזכרתי לך בהקשר הגנטי את ספרו של בלייך  bioethical dilemmas  שכמעט כולו מבוסס על טעמא דקרא.

עוד דוגמא שנזכרתי בה, ישנה שאלה על קסמים שעושים באחיזת עינים בזמננו אם מותר, לפי רהמב"ם נראה שהוא איסור דאורייתא. והנה יש כמה פוסקים חשובים ומפורסמים בזמננו שמתירים, ולמה, כי טעם הדבר כתב הרמב"ם שבזה משכו לע"ז, כיון שהמון עם לא ידעו שמדובר באחיזת עינים. וממילא היום שכולם יודעים שמדובר בזה, ומובן שאין חשש של משיכה אחרי ע"ז. זה דוגמא חמורה של פסיקה מקילה לפי טעם הדבר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 15:53 לינק ישיר 

בעניין עדרי בני פקועה
http://www.hidabroot.org/CommunityDetail.asp?FaqID=38746

מה שאני חושש הוא שגם בעניין בשר מתורבת יהיו כאלו שיטענו "דזה רצון הבורא ב''ה שינהוג שחיטה מן התורה ושינהגו בה עפ''י הלכה", כלומר איסור מטעם שמרנות גרידא בלי שום נימוק הלכתי ממשי.

תוקן על ידי אגנוסטיק ב- 30/07/2012 15:56:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 16:06 לינק ישיר 

[האם תשובת הרב ואזנר שהביא אגנו בלינק אינו פסיקה לפי הטעם?

להבנתי יש בה עוד נקודה. אם ה' מרוצה משחיטה וכו' עם כל הבעיות שיש בזה כביכול, אין אנו צריכים להחמיר יותר ולחפש כל מיני עצות. ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 16:11 לינק ישיר 

תוקן על ידי אגנוסטיק ב- 30/07/2012 16:20:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 16:18 לינק ישיר 

יהיאור-

"להבנתי יש בה עוד נקודה. אם ה' מרוצה משחיטה וכו' עם כל הבעיות שיש בזה כביכול, אין אנו צריכים להחמיר יותר ולחפש כל מיני עצות. "

העניין הוא גם, שבניגוד לעדר בני פקועה, הייצור של בשר מתורבת יקרה בכל מקרה (כנראה) בלי קשר למה שפוסקי ההלכה חושבים, והשאלה היא רק כיצד להגיב לכך.

תוקן על ידי אגנוסטיק ב- 30/07/2012 16:19:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 16:22 לינק ישיר 

אגנו
לפי הבנתי הרב ואזנר טוען נגד מי שטוען שכחומרא עלינו לאמץ מהלך מוזר כזה.
מי שרוצה לאמץ אותו כנוחיות איני חושב שיהיה לו משהו נגד זה. [אולי כן, עכ"פ התשובה המצוטטת לא בכיון הזה]
[רק שכנראה זה לא באמת יותר נח, ולכן עדיין לא עשו את זה]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 16:24 לינק ישיר 

יהיאור
אני חושב שההצעה בעניין עדר בני פקועה היתה מטעמים כלכליים ולא כחומרא (בגלל ההפסדים מטריפות)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2012 17:56 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
יש תרנגולים שעוביר ניקור להוצאת גיד הנשה- זו בדיחה מאד מאד עצובה. אבל היא קיימת ובועטת

אפשר קצת פרטים, בבקשה. עוד לא שמעתי מעולם על תופעה זאת.

בעצם, עכשיו מצאתי כאן(אתר של קראים) שכתוב: "גיד הנשה– האיסור קיים בבהמות ובחיות בלבד, ולא בעופות... ויש הנוהגים להחמיר ולא לאכול את גיד הנשה בכל חי, כלומר גם בעופות."

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כשרות בשר מתורבת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.