|
|
| נשלח ב-2/8/2012 16:58 |
|
| |
| ביליצר כתב: |  | שותפי
קצת הכשילו אותך בשאלה מה היית עושה אילו,,,,,,וענית בעיניים חרדיות ,כך הייתי עושה ....
מאידך תשובה כזאת יכולה להעיד שאדיקותך בדת אינה תלויית חברה ומשפחה[נשמע לא סביר],
לא הבנתי איפה נכשלתי.
אכן אמונתי איננה תלוית חברה ומשפחה.
על כל פנים ,אם נחזור לשאלת האשכול, אולי תדגים איפה מתבטאת השאלה,,
צירוף למנין?יין נסך ,נדה,,
יש מערכות שבנויות על אימון ,מערכת זוגית למשל ..שם אפשר לדון בשאלות אלו,
כלפי החברה ,הרי מי שאינו מאמין גם אינו מאמין שהוא מכשיל אותך ,,ואיןמ בו ממין הטענה,
כבר הארכנו בכל זה לעיל.
מי שאינו מאמין צריך להישאר לכל הפחות הגון, לא?
הלכתית יש רוב כדי להסתמך במנין ,יין,חלה,וכו,ובודאי שאין לך דין של שוגג אם מישהו אנוס יכשיל אותך אלא דין של אונס שלא דנים עליה כלל,
ידעתי, בני, ידעתי. בכל זאת אני רוצה לקיים מצוות לכתחילה בלי פטורים של אונס ובלי הסתמכות על רוב וחזקה.
|
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 17:12 |
|
| |
אנוסים מלאכתם נעשית בידי עצכחים. נקודה אחת לא הודגשה מספיק. הדת, היא התרבות היחידה בעולם, שמבחינתה יש בעיה עם מה שאתה חושב, ברמה של יין נסך ומנין וכו'. גם אם נקבל כי אין זה הוגן לרמות דתי בבשר וחלב וכיו"ב (שאלה מוסרית מעניינת) מהיכי תיתי שיהא אדם חייב מוסרית לגלות את רזי מחשבתו, במחיר כבד (בדרך כלל גם, אולי בעיקר, מתוך רצון עז, לא לפגוע בבני משפחתו הקרובים) רק בגלל השיגעון הזה, שמחשבת פיגול פוסלת. היכן בדיוק הוא "מרמה". יהי, הרמ"א שהבאת מתייחס ליכולת ההלכתית לכוף לתת גט. ברור כי יש לאישה זכות מוסרית לתבוע גט, אם בעלה עמו נישאה על דעת שישמרו דת יהודית, הפך את עורו. אילולי הדת, גם אישה שמצאה אחר נאה הימנו, זכותה להתגרש.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 17:14 |
|
| |
שותפי
אם באיבוד אמונתך לא תהיה תלוי בעזיבה מחברה ומשפחה ,אז תשובתך לא הכשילה אותך, לכתחילה שבכתחילה , הרי כל המצוות והיהדות בנויה על חזקות ,כיבוד אב ,חיתון,ברכת כהנים, על אונס לא דנים כלל בכדי לומר עליו,,מסתמכים על אונס,,ותנוח דעתך
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 17:39 |
|
| |
למתענין מומלץ ספרו של בר יוסף- אפיקורס בעל כורחו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 17:52 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | למתענין מומלץ ספרו של בר יוסף- אפיקורס בעל כורחו. |
|
ירוחם
תוכל אולי בבקש, בקיצור להעלות במקת הגותו?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 18:07 |
|
| |
עצור כאן שונאים
עלו כאן המון טענות שבחלקן יש לא מעט, אבל הקצף על השפתיים ניכר אצל כמה כותבים. רק כמה דוגמאות לשטויות שנאמרו ע"י אנשים חכמים במרוצת הכעס. ביקורת על בן זוג שרוצה גירושין. נראה אותך ממשיך להיות נשוי למישהי שהתאסלמה ו/או משמשת מרגלת פלסטינית (מתוך אידיאל ובכוונה טהורה). רק בגלל שזה נוגע גם לדרך ארץ? ולפי הרוח הנושבת כאן יש לאדם להשאר נשוי למי שהמיר דתו (הטיעון מדעה אחת ברמ"א שהובא (והציגה כיחידאית) פספס את הבעיה של הרמ"א – גט מעושה). נרמז שאין למצוא מישהו שהגיע לגיל הדעת וחשב והמשיך להשאר (דתי/חרדי לא הבנתי). בוודאי בדוק ומנוסה. בהערת אגב יצויין שבסרט אין זכר לנימוקי עזיבת הדת מלבד איזכור החופש הגדול. נטען שלו היה מתברר כשמש שאין אלוקים דבר לא היה משתנה בארוחות החיים של הצבור החרדי. גם זה בדוק ומנוסה בוודאי. נכון שהחברה החרדית מתוכננת כמלכודת. נכון גם שההתמודדות שלה עם המציאות אינה נכונה, לא אידיאולוגית ולא טקטית, אבל די נכון גם שלאלטרנטיבה הקיימת יש בעיות קשות לא פחות מכוון אחר (ולמרבה ההפתעה גם שם נוהגים לטייח בעיות, זה טבע האדם) הדיון אם אנשים אלו הםישרים או לא הוא הזוי. הם מסכנים . אבל מכאן ועד תביעה למערכת החרדית לסלול להם את הדרך החוצה ועוד על גבי שטיח אדום המרחק רב. תמיד נטען כאן שהדיונים נעשים מתוך הנחות יסוד חרדיות ולכן אינם תקפים. אבל גם ההיפך אינו נכון, לדון מתוך נקודת מבט של דרך ארץ ללא שימת לב להנחות היסוד החרדיות זה אותו כשל (אלא למי שסובר שכל הדת הינה מאי דסני וכו', ראה יהיאור). כיף לטעון שאין זה נאה להכנס כאן לשדה המוקשים של הריב בין החרדים לסרוגים (ראה אשכול על גבולות זכותו של אלוקים). אבל זה אינו מונע תלהסתער על החרדים בטענות שחלקן מתחת לכל ביקורת. מוזר שכשמגיעים לחרד ופוביה האנליטיות והסובלנות וכו' נעלמות
לטעמי אשכול זה, על כל ענביו, טוב היה לו שלא בא לעולם
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 18:09 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | \ יהי, הרמ"א שהבאת מתייחס ליכולת ההלכתית לכוף לתת גט. ברור כי יש לאישה זכות מוסרית לתבוע גט, אם בעלה עמו נישאה על דעת שישמרו דת יהודית, הפך את עורו. אילולי הדת, גם אישה שמצאה אחר נאה הימנו, זכותה להתגרש. |
|
ייתכן. חשבתי על השאלה הזאת, אך הנקודה שהעלית לא ברורה לי כלל. ולמעשה השאלה שיש כאן נוגעת למקומות רחבים הרבה יותר. אעיר רק בקצרה, לפי הפרשנות שלך, ואם נתחשב עם הזכות המוסרית שלך, הרי שלהלכה זו כמעט אין שום השלכה. האם נמצא אשה בעולם שתסכים לכך? ההלכה הזו עוסקת במפורש במקרה שבו האשה דורשת גט. כאשר היא לא דורשת רוב ההלכות שבאותה סימן לא רלוונטיים, וכמפורש שם שרק דברים יחידים כופים למרות רצונה. יש לזכור כאן שלפי ההלכה האשה אין לה כל זכות להתגרש, והכל תלוי ביד הבעל. למעשה כל מקרי הכופין להוציא עוסקים בהגנה על האשה מפני הבעיה הזאת. ולכן הסימן הזה מגדיר מה הן טענות נכונות מצד האשה ומה לא. והענין הזה מוגדר שלא. לכאורה ברור שהכל עוסק בשאלה המוסרית כמה מותר לו להחזיקה נגד רצונה. [הבנתי שהערת ע"ז]
מובן שבקלות אם האשה תרצה תוכל להיכנס לסעיפים אחרים ולדרוש גט בכפייה, כמו טענות מאיס עלי וכל כה"ג, אבל אז שוב אין לכל הסימן הזה נפק"מ.
לכן, לפום ריהטא, נראה שלפי השיטה הזו הזכות המוסרית הזו לא קיימת, וישנה רק כאשר הבעל מאכיל אותה איסורים או מזיק לה באופן גופני כלשהו.
אמנם למען ההגינות ראוי לציין שזו מחלוקת שם, ומספר אחרונים המובאים ב"פתחי תשובה" על אתר מעירים בתוף נגדה. ובכל זאת היא שיטה רצינית. ונראה שבמקרה כזה ודאי יש מקום להסתמך עליה.
עיקר הטענה שלי היא שאם בשם הדת היא באה, לכאורה הדת הזה לא רואה את מקרה ההמרה כמשהו שאמור להפריע לזוגיות שלהם. אם באמת תבא סתם מצד שלא נוח לך, אתה צודק לכאורה, אבל לפי שאומדנא דמוכח ששום אשה נורמלית לא תסכים לכך כמעט, שוב למה נכתבה ההלכה הזו? על כרחך כנ"ל.
ועוד צ"ע רב בכל זה וכיוצא בזה. אם מישהו רוצה לעזור כאן יבא על הברכה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 18:19 |
|
| |
| תלמידטועה כתב: |  | | (אלא למי שסובר שכל הדת הינה מאי דסני וכו', ראה יהיאור). כ |
| \אוהומ... זכור לי שהיה איזה אחד קצת לפני יהיאור שטען את זה, אולי אתה זוכר מי זה היה?
אני מבין שרוב ההודעה הזאת מכוונת כלפי,ורוב מזה תוך סילוף של מה שאמרתי.
קשה לי להבהיר כל פרט. רק נקודה אחת או שתים. איני ממליץ כאן בעד ציבור אחר כלשהו, ולהבנתי אצל הסרוגים קיימים אותם הבעות או קרובים לזה. וכבר הבהרתי את זה באשכול אחר.
לדעתי אכן הקשר הזוגי, וקשר בין אנשים בכלל, אמור להיות קודם אצלם לדת. כבר אמרו שהמבחן לחבר האמיתי הוא אם הוא עוזר לך כשאתה חוטא. ואני חושב שזה ככה לפי הדת. ולראיה הבאתי את הרמ"א שאיני מבין מה הקשר בין סוגיית גט מעושה לכאן. וראה מה שכתבתי לייתכן. [אם אני טועה לגמרי אנא הבהר לי שלא יהיה לי שגיאה כ"כ גסה בהבנת הנושא]
אני מקצין קצת בטענותי אולי, אבל לדעתי יש בזה הרבה אמת. וראה אחת הודעתי שבכאן שבו פירטתי את אחיזת החבל בשני ראשים שהוא העיקר שקשור לנקודה זו.
לא רמזתי שכל מי שחושב יצא. אלא שהרוב לא חושבים. זה חידוש ענק בשבילך? לדעתי כן ישנם כאלה שחשבו ונשארו, או אפילו שנכנסו. הנקודה היתה אחרת לגמרי.
[וזו הבהרה גם לביליצר, כאן או באשכול אחר, כבר לא זוכר.]
אני לא שונא חרדים ולא חרדיות ולא שום דבר אחר. אני כן שונא מלאכותיות, גם בשם הדת. אני כן שונה הכתבה חברתית, כל שכן כשהוא בשם האלקים. את המושגים, לא את האנשים השבויים בידיהם. אני כן מעריך ומעריץ אמת, אידיאליזים, נכונות לעשות את מה שאני חושב לנכון גם תוך תשלום מחירים. ומסוגל להעריץ את זה גם כאשר זה בשביל דבר שאני מתנגד לו לגמרי. [לא אפתח את תיבת הפנדורה של רדוקציום אד היטלרום שבכאן] אני מבקר בחריפות תופעות עדריות, בפרט כאשר היא מתכחסת לעצמה וטוענת שאין כאן עדריות כלל . כל שכן כאשר הדבר שאני רואה כיסוד כל חיוב אנושי ודתי שיכול להיות מושמץ על ידם כמשהו לא לגיטימי.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 18:22 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | |
נקודה אחת לא הודגשה מספיק. הדת, היא התרבות היחידה בעולם, שמבחינתה יש בעיה עם מה שאתה חושב, ברמה של יין נסך ומנין וכו'. גם אם נקבל כי אין זה הוגן לרמות דתי בבשר וחלב וכיו"ב (שאלה מוסרית מעניינת) מהיכי תיתי שיהא אדם חייב מוסרית לגלות את רזי מחשבתו, במחיר כבד (בדרך כלל גם, אולי בעיקר, מתוך רצון עז, לא לפגוע בבני משפחתו הקרובים) רק בגלל השיגעון הזה, שמחשבת פיגול פוסלת. היכן בדיוק הוא "מרמה". |
|
לנקודה הזו אני מסכים לגמרי, ללא קשר לאם יש או אין עוד חברות שחושבים שמה שאתה חושב משנה.
אין שום חיוב לאדם לגלות את רזי מחשבתו לאף אחד. גם כאשר הוא שואל אותך דוגרי. האיסור לשקר אינו יכול לחייב אותי לגלות את כל הסודות שלי, או להתחמק התחמקות מאשימה, רק כי מישהו שאל אותי משהו. ולא משנה שהמישהו הזה מדמיין שמה שאני חושב או אפילו עושה חשוב ביורת ומשפיע על כל העולמות.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 18:24 |
|
| |
תלמיד
חבל שאינך מגיב את הדברים[לפחות חלקן]בזמן אמת[באשכול השכן ,אתמול] ובכל אופן ,,יש לך אגנדת תיקון?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 18:35 |
|
| |
שותף סוד היקר
ברוך השב!
האשכול הזה מרתק!
[גם שמחתי לגלות שאתה מחפש אותי באיצקוביץ. אם תציין לי איך אתה נראה, אדע להתקרב (או להתרחק?).]
בכל אופן, נראה לי, כמו תמיד, שכדאי לבדוק הנחות יסוד ולסכם.
אז מה היה לנו?
לפי פירסום בבחח, היה סרט על אנוסים בחברה החרדית. לא ידוע לי מה סופר עליהם, אבל אני כן שמעתי על סיפורים כאלו, שבהם היו אנוסים שהיו מחללי שבת, אכלו טריפות ונבילות (לתאבון) ונכשלו בעריות.
האם התכוונת לשאול האם הישארותם כחרדים כלפי חוץ היא צביעות ורמאות?
לפי הפירושים הרגילים במילים אלו, ודאי שכן.
אולם האם כוונתך לבדוק את החלת השימוש בשתי מילים אלו בצורה טריויאלית?
כפי שציינו כאן, השאלה מוליכה לשאלות נוספות:
א. האם היתה להם ברירה אחרת? להבדיל אלף אלפי הבדלות, אברהם סיפר במצרים ששרה היא אשתו. אחרת היה עלול לשלם בחייו.
המחיר שהם עלולים לשלם יכול להיות כלכלי או, לפעמים, חינוכי. כפי שציינו יש כאלו שכנראה חסים על ילדיהם ועל משפחותיהם ולא רק על עצמם.
ב. יש מקום לדיון מה ההלכה במובן הצר (פסול עדות, פסול צירוף למנין) והרחב (כיצד יש לנהוג בתינוקות שנשבו, באנוסים, מה הגדרת האנוס) אומרת על המצב הזה.
ג. אנא מעשה ידענא באדם שהיה מזלזל במצוות (אבל לא ברמה שכתבתי בתחילת דברי, כלומר חילול שבת ועריות) אבל בביתו היה נוהג כגדול החסידים (לשון הגזמה). ואכן, איני יודע מה עלה בגורלו, אבל ילדיו צמחו כבחירי התורה והחסידות (גם כן קצת גוזמה). בלי קשר ישיר לשאלתך, האם היה עדיף שהיה מתגרש מאשתו או נוטש אותה ואת משפחתו או שהיה נשאר?
ד. עוד מעשים ידענא בכאלו שעשו מעשים חריגים בנערותם אך מצאו איכשהו את הדרך חזרה והשתלבו. מי יודע, אולי תפגוש אותם באיצקוביץ.
ה. האם השאלה על הציון שיש לתת לאותם אומללים (אני משער שכולנו נסכים על שם התואר הזה) היא כדי לתת לנו הרגשה טובה ומאוחדת סביב שלילתם או כדי לשכנע אותם "לצאת בשאלה" רשמית?
האם אנו מצפים מהם להתנהגות מוסרית למרות שהם אינם מצייתים, בינתים, להלכה?
אחרי הכל ועם הכל, התנהגות כפי שמיוחסת להם לפי הדברים כאן (מה עוללו לפי אמנון לוי בעל הסרט איני יודע) אכן מעוררת תחושה שלילית. גם רחמים.
ארשה לעצמי הערה אישית. איני יודע איך אתה נוהג בדרך כלל כלפי נכשלים, אבל אצלי, כאשר אני חש שלילה ובמיוחד שלילה עזה כלפי מאן דהוא על מעשה שעשה, אני פונה לבדוק את עצמי אם איני נכשל כמוהו בזה או מעין זה, ומזכיר לעצמי שאין שופט אלא אחד וגם הוא שופט את האדם שיפוט אחרון וסופי רק עם סיום חייו בעולם הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 18:40 |
|
| |
מיימוני/ ברוך הבא/הנמצא/ המבקר/ אדוננו מורנו ורבנו. כמומחה ההלכה ומטא שלה שלנו, אולי תעזור לי במה שדנתי למעלה באשכול זה עם ייתכן גבי הרמ"א אם כופין להוציא. שאלה כזו צריכה להרוויח מניתוח שלך.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 18:53 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
ארשה לעצמי הערה אישית. איני יודע איך אתה נוהג בדרך כלל כלפי נכשלים, אבל אצלי, כאשר אני חש שלילה ובמיוחד שלילה עזה כלפי מאן דהוא על מעשה שעשה, אני פונה לבדוק את עצמי אם איני נכשל כמוהו בזה או מעין זה, ומזכיר לעצמי שאין שופט אלא אחד וגם הוא שופט את האדם שיפוט אחרון וסופי רק עם סיום חייו בעולם הזה. |
|
יש להבדיל בין "נכשלים" באופן חד פעמי או רב פעמי (במצווה מסויימת וכו') ובין "חילוניים" אשר גיבשו לעצמם תפיסת חיים חילונית לגמרי (ומממשים אותה פחות או יותר, בחדרי חדרים או בפאבים נסתרים).
על הנכשלים גם אני מרחם, ואף עוסק בקירובם והחזרתם לתלם (שבו הם באמת רוצים).
את החילונים הנ"ל אני מתעב ממש.
לא משום שאני משתוקק בקרבי להיות כמוהם. הלא שם הייתי ומשם נצלתי בציציות ראשי.
ולא משום שאני חושש מהם ומכל המונם. הלא אני רואה את טעויותיהם בהווה ואובדן דרכם העתידית.
אלא משום הרשעות הנוראית של "שטן בלבוש מלאך", ד"ר ג'קיל ומיסטר הייד, החיים הכפולים המעוותים האלה.
מה לעשות, אני מתעב שקר ונוכלות.
אני לא שופט ולא פוסק. אני סתם נגעל.
חופש נעים. קווי השם יחליפו כח.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 18:54 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | נקודה אחת לא הודגשה מספיק. הדת, היא התרבות היחידה בעולם, שמבחינתה יש בעיה עם מה שאתה חושב, ברמה של יין נסך ומנין וכו'.
|
|
פחחחח..
ברוך הבא לישראל
או בכלל לגלובוס
כל תרבות רואה בעיה חמורה וקיומית בדעות שונות מעבר לגבול סיבולת הפוליטיקל קורקט
בישראל לא מדובר בתופעה, אלא בחלק קיומי מאשיות החברה, בנושא פוליטיקה דעות מדעי הרוח וכו'
מי שמחוץ לגבול הפוליטיקל קורקט מוקע, מושמץ, וגם סובל כלכלית. זה יכול להיות אפילו אמן שמנדים את יצירותיו, או אותו עצמו (ראה נעמי שמר) ועוד מליוני דוגמאות שאם רק היה לך שכל היית קולט אותם לבד
שותף, מן הסתם אתה יודע על הויכוח הגדול על הפרדת הקהילות בגרמניה שרש"ר הירש לחם בעוז בעד ואחרים כגון הנצי"ב התנגדו. ייתכן שיש ענין בהישארות כל הצבועים והייתכנים בתוך הציבור החרדי, כי ייתכן שהבנים שלהם לא יהיו כמוהם, כל עוד הם במסגרת, ועדיין יש חופש ודמוקרטיה, יכול לצאת מהם משהו טוב בהמשך. מלבד המעלות שיש בכל יצור מישראל, וכמובן שהחרדים המודרנים תורמים במובנים שונים לחברתינו, אפילו כלכלית, וגם ישירות למיתון הלחץ, מטומטמי הפלס אינם יכולים לעשות ממש כל מה שבא להם כי הם יודעים שיש הרבה שלא ירוצו אחריהם באש ובמים ערומים ויחפים כי הגרשששששש"ששש אמר משהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2012 20:07 |
|
| |
בליצר הגותו? לא הייתי מכנה את י. בר יוסף להוגה. הוא היה סופר בדרך כל לא רע בכלל, כתב כמה ספרים יפים כמו עיר קסומה על צפת, וכד' כחל"ש הוא מגלגל סיפור על בחור חרדי המתיסר בחיים החרדיים- קראתי את הספר מזמן- עד שהוא יוצא לחילון גמור, וגם שם הוא לא בא אל המנוחה. סופו של הסיפור כי יהודי כשר לכל דב הודח מקהילתו. וממזר בן נידה הפך להיות מהגדוליים
|
|
|
|
|