|
|
| נשלח ב-3/8/2012 14:32 |
|
| |
אמאי
אני מוכן להתערב איתך שאם וכאשר יהיה גיוס מסויים והרבנים יגיעו למסקנה שמיצו את כושר המיקוח האיסור יעלם [ואם לא - הם טעונים בדיקה]
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 14:56 |
|
| |
אם נרצה דיון הלכתי אמיתי, הרי שגזירת הלבוש הרוסי היא דוגמא מצויינת, באשר היא עוסקת בשאלה דומה מאד תלוייה בהשערת כוונתו של הממשל.
ציפי לבני וירון לונדון יכולים להגיד מה שהם רוצים. גם שם אין ספק שהגזרה נוצרה מלכתחילה במטרה לבולל, ואעפ"כ דעת פוסקים רבים שלא שייך ע"ז ייהרג ואל יעבור. המקורות אינם לפני כרגע, אבל אפשר לחשוב סברות רבות מעצמם. ידוע שהרבי מקוצק כעס מאד על החי' הרי"מ שטען ייהרג ואל עבור.
הרי בסופו של דבר מדובר בחברה דמוקרטית, בו לרצון לכפות את דתך על אחרים אין משמעות באמת. מה הם חושבים ואמרים לא באמת משנה, כי צריך להסתכל על המציאות המשפטית. מה הבעייה אם ישתייכו לחברה הישראלית הדמוקרטית? האם זה נגד התורה? הרי אם רוצים אם לא רוצים אנחנו חלק מהמציאות הזאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 15:02 |
|
| |
יהי גם אביזרייהו דעריות הן בייהרג ואל יעבור
יש כח ביד חכמים לגזור שייהרג ואל יעבור (ע"ש בסוגיה בסנהדרין) ובנידון זה דורנו אינו דור יתמי דיתמי אלא עלינו לחזק את החומות, ושליחותייהו דקדמאי עבדינן.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 15:26 |
|
| |
בעל אביזרייהו דג"ע, גם למ"ד שייהרג, מדובר על קירוב כפשוטו, לא על הרהור והסתכלות ואף לא על יחוד. וראה בשו"ת רדב"ז נדמה לי שחולק עם הש"ך בפירוש הגמרא אצל ההיא שנתן עיניו באשה ואמרו ימות ואל תספר עמו מאחורי הגדר שלאו משום ג"ע הוא אלא משום מיגדר מילתא. אכן אפשר להביא משום מקור להיפך, ואכן יש כח למנהיגים לעשות כל מה שרוצים. השאלה הוא למה הם רוצים. תשמע סיפור יפה ואמיתי. עסקן מפורסם אחד, נסע עם אדמור"ו החשוב במטוס. כידוע לכל החרדים שסרט זה הדבר הכי גרוע שיכול להיות, וצריך לעשות כל טצדקי לכסותו במטוס או לפוצץ אותו או לא יודע מה. ההוא החליט שהוא רוצה לבדוק מה זה שכ"כ צועקים נגדו. אמר לאדמו"ר אני הולך להרים את עיני ולצפות בסרט. וכן עשה. אחרי כמה דקות שאל האדמו"ר מה אתה חושב , הגיב, נו, הרי זה בערך כמו רחוב יפו. כלומר, החומר שמפמפמים לגבי דברים כאלה, כלל לא מתקרב לקשר עם המציאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 15:54 |
|
| |
ומותר לצפות במה שהולך ברחוב יפו?ואיך ראה האדמו"ר מה הולך ברחוב יפו?מה יש לו לחפש שם? אגב הסיפור אמיתי כמו עלילות הארי פוטר.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2012 16:54 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | ואמאי
כאמור אין מטרתי כאן לעסוק בנושא הצבא לכשעצמו. מספיק עסקו בזה. אני עוסק בשאלה העקרונית האם ניתן להחיל ייהרג ואל יעבור לציורים כאלה. ואם זה משתלם.
יי
כל הטענות שטענת ניתן להחיל על כמעט כל מערכת שתוכל. אם אתה מסכים עיקרונית שחינוך חסידי [וה"ה ליטאי מפלגתי ישיבתי ] למה אתה מחלק? וכי החלטת על דעת עצמך את הגבול? הרי לייהרג ואל יעבור יש גדר הלכתי ואין הבדל כזה בהלכה?
איני חושב שצה"ל גרוע יותר מהצבא הפולני או הרוסי או האמריקאי בחינוך שלו. ומעולם לא שמעתי מי שטוען שייהרג ואל יעבור ללכת לשם. לכל היותר היו עצות פרטיות לפי אופי הבן אדם וכדו'. [עשרות אלפי יהודים שרתו בכל הצבאות האלו, אמנם בכפייה בד"כ, אבל למה לא התנגד אף אחד מהגדולים וטען שייהרג ואל יעבור?]
ולמה החזו"א וכל גדולי זמנו אף פעם לא התנגד לגיוס גברים לצבא [לא בחורי ישיבות אלא סתם עמך חרדים שלכאו' הם בסכנה שם יותר מבני ישיבות], כ"ש שלא טען ייהרג ואל יעבור?
לגבי רח"ק, אין שום קשר בין אינטרנט גם לא מסונן לגילוי עריות או אביזרייהו דילה [שאגב, לפוסקים רבים אינה בייהרג ואל יעבור כלל] . ראה באשכולי "האם יש חיוב הלכתי לסנן את האינטרנט" שהסברתי כ"ז בטוטו"ד.
אולי תסביר לי איזה איסור אפשר לעבור ע"י הנט? לכאורה אפילו להסתכל בפורנגרפיה אינה יותר מולא תתורו או ונשמרתם, [היינו איסור הרהור] שכל אלו בוודאות אינם בייהרג ואל יעבור.
דייר
דווקא יש בזה הגיון מסוים, והו הסברא שפרטתי למעלה, , אני דן על נכונות הסברא. לא על המציאות החברתי.
האם החזו"א היה מטורלל בעיניך? |
|
הטיעון הפילוסופי - סוקרטסי משהו - שניתן להחיל על כל מערכת וכו', לא בדיוק עניני. יש חומרה רצינית, הרגשת סכנה, שכל מי שמנתח את המצב יכול להבינה. הנושא המרכזי והחשוב ביותר למאמינים בזמננו, הוא חינוך הצעירים, המבוגרים לא בסיכון, הם כבר שקועים בתרבות שלהם, יש להם את היכולת לחשוב או שאי להם, אבל הם כבר לא נמצאים בהתנגשות תרבויות על כל גירוי החושים והמתח העצום. כשאתה מפקיד את חינוך הצעירים לתקופה כזו של שלש שנים משמעותיות מאד, אתה מהמר על צביון העם היהודי, זה מקביל לערקתא דמסנא של חז"ל, ולא צריך ללכת בראש קטן ולנסות לגזור את הפסיק הזה במדוייק על ידי כללי פסיקה, כמו שחז"ל עצמם תפסו ראש גדול והבינו מה היה חשוב להם, כך חובתו של מנהיג אמיתי להבין את העיקר והטפל ולא לבלבל את המח על שיטות הרשב"א והתורי"ד בסוג' דייהרג ואל יעבור. אין שום קשר לחסידות, וכמובן לא לצבא הפולני או האמריקאי. בהתנגשות תרבויות בין העם שלך לבין עם אחר, הסיכון מועט. בהתנגשות בינך לבין אחיך ובן דודך שהם יהודים ומגדירים את יהדותם אחרת, יש סיכון גדול מאד. שמי שאינו מרגיש אותו או שהוא כבר באותו מדרון, או שהוא נאיבי כמו נעל.
למה לא התנגדו לשירות בצבאות זרים? כבר כתבתי לעיל על ההבדל הגדול, אבל שם היתה סכנה מוחשית לכל העם כולו אם יתנגדו, היהודים 'התנגדו' לגזרת הקנטוניסטים, זה עזר להם משהו? אם רק היו פותחים את הפה היו משמידים את כל האוכלוסיה כולה, וייתכן שבפרט זה אין הקבלה לייהרג ואל יעבור. (בכלל בגמ' נר' שבמקרה של השמדת אוכלוסיה אין ייהרג ואל יעבור כללי בעידנא דשמד ואכ"מ).
ולגבי אשכולך על האינטרנט, לא קראתי לצערי, אבל האם אינך מסתכל מעבר לסיבוב? אתה חושב שמי שצופה דרך קבע באתרי פרונוגרפיה, נשאר בצפיה בלבד? נכון שהכל מורכב מכב' אותיות שהם שמו של הקב"ה, וזה רק טקסטים ופיקסלים, אבל הדרך הבטוחה, ואני חוזר ומדגיש, הבטוחה, היא להתקשר לאחד ממספרי הטלפונים ולהמשיך הלאה. זה הרבה יותר קרוב מאיסור יחוד עם אשת איש שמוגדר כאביזרייהו, הרי הכל זמין ומזמין, מליוני בני אדם יוצרים מערכת תעמולה משומנת שתפקידה היא לגרום לצרכן ולגולש לשלם להם כסף על שירותי מין, אז בדיוק הגולש הקטן ינצח אותם.... אם זה לא אביזרייהו דגילוי עריות האמיתי, אז אולי אין דבר כזה אביזרייהו.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2012 21:50 |
|
| |
אפרים. הסיפור דווקא אמיתי, מה תרצה, שאפרט פה את השמות? אכן גם ביפו אסור להסתכל, והעסקן ההיא אף נוהג להמנע ממלכי ישראל, ועדיין אף אחד לא טוען שיש להשמיד אותו או להקים מפלגת מחאה נגדה. או להגיד שייהרג ואל יעבר ללכת שם ומי שצריך משהו ממשרד שם אסור שילך. מה שרציתי להדגיש זה שלוקחים מצב מציאותי מתוך החיים, שבאופן נורמלי כל אחד מתנסה בו, ומציירים את כל הבעיות שיש נסיונות ובעיות בתוכו, ואז מנסים לגזור מזה איסור מוחלט מדאורייתא על המציאות הזאת. באותו מידה אני יכול לערוך לך רשימה של המכשולים האיומים שנגרמים מלבישת חולצות, ולטעון שיהרג ואל יעבור.
ואמאי. אילו היו אלו משתמשים ב"ראש הגדול" הזה בשאר חלקי התורה, היה אפשר להתחיל להתווכח.
ולמה החזו"א ושאר גדולי דורו לא העלו על דעתם שאסור לגבר חרדי ללכת לצבא?
אין לי נתונים מה עושים הצופים בפורנ' אח"כ, מותר לי להניח שרבים מהם לא מתקדמים הלאה. בכל אופן כל קשר בין זה לייחוד הוא מקרי לגמרי. וכמו"כ כל קשר לזה לבין אביזרייהו. אגב , למס' הטלפון ההיא אפשר לצלצל גם בלא אינטרנט, ולא רחוקה היא. וד"ב. אילו היה אומר שפורנ' היא אביזרייהו היה אפשר להבין את זה, אבל מה לזה ולאינטרנט פתוח? גם רחוב פתוח לכל הכיוונים, ואפשר לנסע עם מונית לכל מקום. אולי גם זה ייהרג ואל יעבור. [כבר הארכתי בזה באשכול ההוא, אם אינך רוצה לקרוא איני רוצה להתווכח]
ההבדל שעשית בין מערכת יהודית לגויית גם היא נאיבית מאד. לא מדובר רק על קנטוניסטים, אלא גם על צבאות הרבה יותר מודרניות, כאשר בקלות עם זיוף קטן היה אפשר להתחמק, ועדיין לא שמענו מי שטוען את זה.
מכיוון שאתה לא מוכן לדון הלכתית או פילוסופית או בשום צורה שאפשר להתווכח בו. רק מניח הנחות עובדתיות רבות, שלא לי ולא לך יש באמת המידע לדון על זה. אתה בורח מדיון שאפשר לדון בו לסגנון שאי אפשר לדון עליו בכלל ללא להסתבך עם אלפי דמיונות השערות וסתם דברים שלאף אחד אין מושג, וממילא אין לי דרך לדון על זה. אם לגבי כל שאלה חשובה באמת נפטור את עצמנו מלעיין ברשב"א ותורי"ד, ומדיון עניני פילוסופי סוקרטיסטי, אז מה נשאר מהמחוייבות שלנו כביכול לתורה ולדעתה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2012 22:17 |
|
| |
חביבי
הטענות שלך כלפי ראש גדול הם לא עניניות אלא:
-לא משתמשים בזה בשאר חלקי התורה
-למה החזו"א לא הגדיר גיוס כייהרג ואל יעבור
-אם נתעלם מראש גדול ונחזור לתורי"ד אתה לא צודק
האם אני צריך להסביר? אם לא משתמשים בשאר חלקי התורה (מי? החזו"א? הרב אלישיב? הרב עמאר? הרב שמואל בוטח?) מה זה אומר לענינינו. ייתכן גם שיש ענינים קיומיים, ייתכן שאתה לא מפרש את הראש הגדול כמו שאחרים מפרשים (בא נגיד שלפעמים יש מקום להקל ע"י תפיסה כזו, אלא שהקולא עצמה היא ייהרג ואל יעבור מסיבה אחרת..)
למה החזו"א לא הגדיר היא לא טענה ענינית, יש מקום להגדרות שונות בשיקול הדעת. אני לא אמרתי שזה חייב להיות ייהרג ואל יעבור, אלא שאני מבין בהחלט את האומרים כך. ועוד תמיד ניתן להבדיל בין תקופות שונות, האדם הקטן הרבה יותר חלש במובנים מסויימים מאשר פעם.
וכמובן שאם נתעלם מהטיעון ונחשבן שוב את הקשר המדוקדק לייחוד, יש מקום להתווכח (אני חושב שאתה לא צודק גם בזה, אבל לא זה מה שבאתי לומר).
להיכן מוליכה הפרונוגרפיה יש דוקא נתונים, גגל ותמצא על כמה אחוזים מהגברים הלכו ל.. ועוד נוסחאות שונות. גם אם 'רבים לא המשיכו הלאה', זה עדיין הרבה יותר מיחוד שגם ממנו כמובן 'רבים לא המשיכו הלאה'. תגיד לי אתה אשה מתחזה או סתם לא מבין? מה יותר מגרה גבר לעבירה, שהות סתמית עם אשה מאחורי דלת סגורה, או סרטים פרונוגרפיים, אני צריך לפרט יותר?
ההשוואה לרחוב היא לא ראש קטן אלא פיצפון. אתה באמת לא מבין מה המשמעות של האתרים שהם בעלי הכניסות הגדולות יותר מכל ז'אנר אחר, החיפוש הכי נפוץ, הפרסום בעל החשיפה הגדולה ביותר, זה ענין שאפשר לכמת אותו בנתונים עסקיים, לא משהו באויר. פרונוגרפיה ומין הם הדבר מס' 1 באינטרנט.
בצבא זר הסיכון הוא זניח כפי שהסברתי בהודעה לעיל.
ולסיום דבריך, אתה באמת חושב שהדיון על התורי"ד הוא זה שכן אפשר להתווכח בו, ובפלטפורמה נפלאה זו.. אתה באמת חושב שתוכל לשכנע מישהו שלאף אחד אין מושג דרך או השערה או יכולת ניתוח של המצב בשטח? בשביל זה יש מנהיגות, שתפקידה הוא לנתח את המצב בשטח, ולא להיצמד לטקסטים. אין פטור מעיון ברשב"א ובתורי"ד, אבל המדיניות הזו של קריאת המפה וזיהוי הסכנות הרוחניות נלמדה רק מספרותינו המקורית והמדוקדקת (ע"י אנשים שאכפת להם לפחתו כמוך מ"המחויבות שלנו לתורה ולדעתה"), ואילו ההיצמדות הפתאומית לטקסטים והנאיביות היא מאפיין של ספרות ההשכלה של המאה ה19 שבאמת דמיינו שההטפות שלהם יביאו למה שהם דמיינו... מי יגלה עפר מעיני הנאיבים הללו לראות שקמו להם ממשיכים מגוחכים ששוב מדמיינים שהאידיאלים של השכלה חכמה וטוב לב ינהלו את העולם.. צא מאצטגנינות שלך, רד לשטח, תדמיין את הציבור החרדי עם אייפונים, צעירים בני 16, כמה רחוק הם יגיעו מבחינה רוחנית עם זה??? ובגיל 18 הם יתחככו בצבא עוד 3 שנים? המהם יצא יהודי אחד שיישאר בו עוד זיק של רוחניות, של אהבה לתורה ויראת שמים, של געגוע ורטט לדבר שבקדושה??? שיזילו דמעה בתשעה באב, שירקדו בחדווה בשמחת תורה, שיתרחקו מן הכיעור ומן הדומה לו. אני מניח שיהיו כאלו שיישארו, אבל כמה? אתה באמת לא רואה את הסחף התרבותי של אידיאל החיים הנעימים, שהופך לאידיאל היחידי והנעלה, תוך שנאה נוטפת ריר לכל מי שמפזר רמזים על זיק של מחוייבות לערך, שאולי ניתן להבין ממנו שאני לא מספיק טוב, פרזיט שחור ומסריח, שיתבייש לו הוא זה שאני נושא אותו על גבי..
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2012 22:35 |
|
| |
ואמאי עייפץ אותי.
רק שאלה אחרונה ישנם כאן , ובעולם, אנשים המוערכים על ידי לתלמידי חכמים יראי שמים וגם לאחראים על גורל חינוך בניהם. רק שהם לא משתייכים לחברה שלך. למה אצלם כל מהש אתה כותב כפשוט פשוט להם שאינו כן?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2012 23:01 |
|
| |
ואמאי אם לא שמת לב, אז האשכול הזה נפתח במוצהר לקיים דיון פילוספי סוקרטיסטי בנושא שלא מצאתי בו דיון כזה. אם אינך מעוניין להשתתף במשחק הזה, ואתה רוצה רק לכתוב דרשות שלמות מלווה בירידות אישיות לא רלוונטיות כדרכך בקודש, תוך זלזול בפורום שבו אתה משתתף, זו זכותך. רק אל תחשוב שענית משהו.
הדרשה שלך כולה בנויה על עובדות שהצגת איך שאתה רוצה, איני יודע אם זה רק תיאור מגמתי או חמור מזה. מדובר בדברים שלאף אחד אין את הכלים לבדוק כראוי.
אז, רק לעשות לך מבחן אמינות, החלטתי לבדוק פרט אחד שדווקא יש לגביו נתונים, לראות האם אתה מייצג את העובדות כמו שהם או מסלף אותם כאוות נפשך. כתבת:
אתה באמת לא מבין מה המשמעות של האתרים שהם בעלי הכניסות הגדולות יותר מכל ז'אנר אחר, החיפוש הכי נפוץ, הפרסום בעל החשיפה הגדולה ביותר, זה ענין שאפשר לכמת אותו בנתונים עסקיים, לא משהו באויר. פרונוגרפיה ומין הם הדבר מס' 1 באינטרנט.
אז הנה כמה נתונים. מין אינו החיפוש הנפוץ ביותר. הנתונים מהו כמות האחוז של הענין הזה בנט חלוקים במחקרים בין 1 אחוז ל37 אחוז. בקיצור, מחלוקת הפוסקים גדול. לא נראה לי שדווקא חברינו ואמאי זכה לאינפורמציה הנכונה. מדובר כנראה עדיין במשהו שקשה מאד לכמת ולהחליט איך לכמת.
גם שאר ההצהרות שהצהרת כאן כלל אינם מדוייקים או מוכחים. לגבי כל אחד מהם ישנו מידע רב מידי בנט כך שללנקק חסר תוחלת, גם איני יודע מה אמין ומה לא. כל מי שמחובר לגוגל מוזמן לברר בעצמו. ולהחליט אם הסיפור שספרת לנו נכון או משקף את המציאות.
תוקן על ידי יהיאור ב- 04/08/2012 23:10:59
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2012 23:27 |
|
| |
בלי להיכנס לשאלה התיאולוגית וההלכתית בסוגיית ייהרג ואל יעבור. החרדיות של היום היא כזו שמפגש עם הצבא יפורר אותה במהירות. אפשר לכעוס ולהתרעם. זו המציאות. מי שסבור כי החרדיות=יהדות, לשיטתו ייהרג ואל יתגייס.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2012 23:46 |
|
| |
ייתכן א- כל זמן שזה לא נבחן במציאות, לטענתך כי החרדיות תתפורר אין כל בסיס. אלא אם כן חרדיות היינו מגבעת שחורה, והצבא יחייב ללבוש ירוקה. כמדומני שכל החרדים מודים שהחרדיות והיהדות עיקרה ציות לתורה ולהלכה. וזו כלל לא תתפורר אוטומטית בצבא. אף לא הציות לגדולים, אותה אפשר לראות כבסיס החרדיות. [שכמובן, להערכתי כל חרדי שני לפחות כופר בזה בלבו]. כלל לא מוכרח שתתפורר. ב- האשכול הזה דווקא בא לדון בשאלה של ייהרג ואל יעבור, ולא בשאלת העמידות מול הצבא.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 04:05 |
|
| |
ואמאי-
האמת היא שכל ההצהרות על כך ש"גזרת" הגיוס היא ביהרג ואל יעבור הן קצת מגוחכות מבחינה זאת שאיש אינו מדבר על להרוג, בקושי מדברים על סנקציות כלכליות וגם זה עדיין לא עבר בכנסת.
בכל אופן לגבי חששותיך מהפגיעה בטוהר אמונתם של חרדים צעירים כתוצאה מהחיכוך בבני גילם החילונים - כל זה אמור בהנחה שיפזרו את החרדים בתוך היחידות הרגילות, אבל כל ההצעות הפרקטיות המונחות על השולחן (כולל דו"ח פלסנר המושמץ) מדברות במפורש על גיוס חרדים למסגרות צבאיות נפרדות לחרדים בלבד, כמו הנח"ל החרדי ללוחמים ושח"ר כחול לג'ובניקים. מדוע אם כך אתה מתנגד גם לכך?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 07:35 |
|
| |
אמאי
האם אתה חש כי ההנהגה שוקלת את הנושא עם עבודת מטה מסודרת, כולל בחינה סטטיסטית של הסכנה, בחינת האפשרויות והתסריטים הפוליטיים והכלכליים האפשריים ובחינת השפעתם על החברה?
לי יצא פעם להיות נוכח באסיפת עסקנים עם "גדול" והרושם שלי היה עצוב מאוד
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 08:48 |
|
| |
<החרדיות של היום היא כזו שמפגש עם הצבא יפורר אותה במהירות>
ולי הק' נראה, שהחרדיות של היום היא כזו, שמפגש הצבא אם החרדים יפורר את הצבא.
תוקן על ידי נישטאיך ב- 05/08/2012 08:49:31
|
|
|
|
|