|
|
| נשלח ב-5/8/2012 20:35 |
|
| |
יהי, יש משהו מעצבן בזה שאתה מוכיח דברים שברורים מאליהם ובכך מפריך טיעונים שאף אחד לא טען. וזה לא לראשונה, שאתה עושה זאת. וכשלומדים את תורת שכנוע המונים לומדים לעשות זאת כתכסיס. למדת?
וכי על זה הויכוח? אם השם חשב שיצחק ייעקד או לא? תעיין בנושא האשכול, מדובר פה האם הליכת אברהם לעקידה היתה מעשה משובח ע"י התורה וחז"ל, או מעשה מעידה? ונראה שאין כל אפשרות הגיונית לטעון שהיתה פה מעידה. הליכתו בכוונה לעקוד שובחה מאד ע"י הכתוב וע"י חז"ל וע"י מתקני התפילות בחול ובחג. וכשהלך, לא ידע שזו טעות, כי אחרת הכל משחק מכור ואין מה לשבח וזו לא מסירות נפש אלא מילוי תפקיד במשחק.. וכל הפלפולים שהבאת לא לכך נתכוונו ואין מה לדרוש פה כה הרבה בעניני נבואה. הכל פשוט מאד. 1. השם צווה לו להעלות בנו יחידו. 2. זה נשמע לא מוסרי בעליל ולא הומאני וסותר דברי השם קודמים. 3. אברהם כבש רחמיו ורצונו וישעבדו לרצון השם. 4. אף יצחק נתרצה. 5. המלאך בשם השם מנע השחיטה. 6. אברהם שובח ואת זכותו אנו ממשיכים לנצל. 7. אין לכך הסבר הגיוני, איך נצטווה צווי עם נראות לא מוסרית וסתירתית. ולטעמי: 8. אנו משאירים זאת בגדר שאלה וסומכים על יושרו ועל צדקתו של השם.
מה, אגב, עם חנה ושבעת בניה? למה זה היה מותר? הרי קטנים היו? וכל שנתבקשו זה להרים טבעת? איך היה מותר לה להורגם 'ולהתחרות' עם אברהם אבינו, ואנו שוב לומדים זאת כספור גבורה וקדושה?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 20:41 |
|
| |
| דייר כתב: |  | אמנם נהוג לומר חזיתות ובימינו למילה חזיות יש משמעות שונה אך אני לא בטוח שמבחינה דקדוקית הרבים של חזית אינה המילה "חזיות".
הרמטכ"ל בתדריך לעיתונאים:
אנחנו נלחמים כרגע במספר חזיות חזיית הדרום והצפון וכמובן חזיית העורף.
חזיית העורף מראה נחישות ועמידה זקופה ויש להוקיר אותה על כך.
|
|
הרבים של מילא נלחמים במספר "חזיות", למה חזיית העורף? כתבתי אני לא בטוח שמדקדק עברי לפני המצאת המילה חזייה לבגד מסוים של נשים (ובריבוי חזיות) לא היה מעדיף חזיות כריבוי לחזית על חזיתות.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 20:49 |
|
| |
חזית/חזיתות. וכיוצא בזה טלית/טליתות. אולם חזות/חזויות.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 20:54 |
|
| |
העיקר שיהיאור יחזור בשלום מכל החזיות שהוא משתתף בהן.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 21:06 |
|
| |
לומדת איני מבין את טענתך. אכן אני מוכיח דברים ברורים, גם בעיני, וזה כי אני חושב שהם כן רלוונטיים לשאלה שלפנינו. ולא מבין למה אחרים מתעקשים לא לראות זאת. איני יודע למה את רואה בכל דבר רק אמצעי שכנוע המונים. ישנה מציאות של דיון אמיתי ורציני. לא רק "להיפתח לאפשרויות אחרות חדשות" מין משחק פסיכולוגיסטי סופר מודרני ניו אייגי,, ולא רק לשכנע המונים, אלא במטרה להחכים ולהחליט מה האמת.
לא הוכחתי מה ה' ידע או לא. הוכחתי , מה שכדבריך ברור לכולם, שה' מעולם לא ציווה או רצה שאברהם יעקוד את בנו. ואם אברהם אבינו חשב שהוא כן ציווה, כנראה שזו היתה טעות. אין לי מילה יותר יפה.
אם אינך רואה מזה שום השלכה לשאל המסר של העקידה, שהיא להבנתי עיקר שאל האשכול, כלומר איך אנו והמקורות מסתכלים עליה לשבח או לגנאי או מורכב. איני יודע מה להגיד לך. בעיני לדון על הנושא הזה בלי לקחת את הפרט הזה בחשבון, פשוט מפספס את הדיון.
אולי לא שמת לב, אך כאן כמו בדיונים אחרים, גם את חוטאת בדיוק באותה דבר שאת מזהירה בפניו. לך יש מהלך אחד מוגדר איך להסתכל על נושאים כאלה, [שלהבנתי הפעוטה לפחות בניסוח שלך לא עושה כלום ליישב לא את המח ולא את הלב ולא את הפעולה] ואת ממאנת לצאת מהקופסא הזו ולהסתכל סביבך.
עכשיו השאלה בהינתן הנקודה שברורה. האם ההליכה לעקד את יצחק היתה הצלחה או כשלון?
יש כמה שאלות. אחד מה היתה דעת כותב החומש בשאלה זו. [לדעתי לא משנה כ"כ מה הוא חשב. וגם חז"ל ורוב הפרשנים המסורתיים למיטב הבנתי התעניינו הרבה יותר בשאלה של איך נפרש את הכתובים לפי ההבנות שלנו מאשר לחתור מה היתה בדעת מי שכתב אותם] השני מה אנו חושבים על משהו כזה, והאם ניתן להכניס את זה בתוך החומש. השלישי איך ננהג אנו בשאלות כיוצא בזה.
המהלך שלי מניחה: 1-אם אלקים מצווה לעשות משהו בפירוש, גם אם הוא בלתי מוסרי ונוגד לכל מוסר והגיון, יש לציית. [אם איני טועה אפילו ייתכן היה מסכים לזה, רק שהוא מסתפק אם יש אלקים ואם הוא ציוה. במצב כזה גם אני מודה שלא] 2-צריך הוכחה מאד ברורה שמדובר באמת ברצון ה'. וכל תירוץ אפילו הפרשנות הכי רחוקה, די בה למנוע אותנו מלעשות מעשה כזה או אפילו לשבח אותה. [לזה הבאתי את הוורט של הבנ"י שמוכיח נקודה זו] 3- מי שעושה משהו עבור ה', ראוי לשבח ולשכר. ולפום צערא אגרא. כל שיגדל הנסיון, מגיע יותר שכר. גם אם הוא טועה ולא כיוון למעשה הנכון, [אם כי יש עליו טענה למה טעה]
אברהם אבינו, לפי טעותו, מסר הכל לקיים רצון ה'. ועל זה ראוי לשבח מוחלט. אבל הוא טעה, ולא זו היתה רצון ה' בכלל. ולכן המעשה שעשה היה בלתי נכון בכלל. ולכן אני אומר שאם אלקים יתגלה אלי מחר ויגיד להרוג את בני דיני לסרב ולומר הלא למדתנו בתורתך במעשה העקידה שאינך חפץ בדברים כאלו.
איפה אני מסלף או משכנע המונים?
תוקן על ידי יהיאור ב- 05/08/2012 21:08:24
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 21:17 |
|
| |
עוד כמה הערות והארות. המעשה נקרא עקידה- כי אברהם עקד את יצחק על גבי המזבח! הרי ה' לא ציוה אותו לעקוד! מה זה היה יוזמה פרטית? הידור מצווה? חסידות לפנים משורת הדין? ואיך רואה את אברהם המדרש
שכל טוב בראשית פרק כב
יב) ויאמר אל תשלח ידך אל הנער. מלמד שנזלו דמעות של מלאכי השרת על הסכין. אמר לחנקו, א"ל אל תשלח ידך אל הנער, אמר אברהם אוציא ממנו טיפת דם, א"ל אל תשלח ידך אל הנער ואל תעש לו מאומה:
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 21:23 |
|
| |
יהי, תענה לי בבקשה ישירות בלי ניסוחי ניסוחים:
כשהשם אמר לאברהם להעלות את בנו יחידו וכו', רצה שיבין שכך עליו לעשות, כפי שמצווה אותו הא-ל, או רצה שיבין שהשם סתם אומר כדי לנסותו, ובעצם אינו מתכוון?
כלומר, האם הבנת הטעות היתה מ כ ו ו נ ת ? כן, ברור, ואז כל השאלות תקפות. הרי אם נענה שהשם רצה שאברהם יבין שאין פה כוונת אמת, זה סתם משחק ואין כאן נסיון ואין כאן מסירות ויש כאן אי כבוד להשם ולצווי.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 22:36 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | מקס,
איך אתה מפרש את הביטוי "חשכת"? |
|
זה מה ששאלתי אותך וכאן המקום לפרש ויש שמפרשים (גם לשאלת דייר היקר) לא חשכת לא שחטת, טענתם היא למה חוזר האלוקים שוב על דבריו לעיל, ואומר כי יען אשר עשית את הדבר הזה (= להקריב למען שמי) ו (= ומה עוד ?!) ולא חשכת את בניך את יחידך,
אנו חייבים להבין דבר אחד. שעל פי התורה הרי המעשה הזה אסור בתכלית האיסור, ראה אייך מבקרים את יפתח,
אין שום היגיון בסיפור הזה אך ורק אם התורה רצתה דווקא לטעון שהאלוקים לא צריך זאת, אברהם רצה באמת (כמו כל עובדי השם) אבל האלוקים לא רצה ומנע ממנו,
זה המסר הפשוט של המקרא,
אגב כאן ראיה שנבואה פירושו כפי שאני טוען כל הזמן (ויש לי את הרמב"ן הידוע לצידי,)
אין דרך להסביר מה קרא לאלוקים הזה, מזה מנסה את אברהם האם לא יודע שאברהם יעמוד בכך, בכלל מה חשב אברהם על אלוקים כזה שאומר לו כל יום משהו אחר, זה האלוקים שהוא מצא אחרי שבעים וחמש שנים של חיפוש ואמונה בו ??
אבל אם נפרש שנבואה פירוש כפי שאני מפרש זאת בפורום כל הזמן, אז נופל כל הקושיות,
אם התורה (שנחתמה = ומשם הכל מחזוריות היסטורית שוב ושוב) נכתבה באופן נסיוני כלומר ניסיון תבוני והיסטורי, וזה כל מטרת התורה שהיא נכתבה באופן סיפורי היסטורי (ואמיתי כמובן) אז מה סיפור עקידת יצחק שונה מסיפור שני אחיות של יעקב שאסר התורה, או כל מוכר אחיו חייב עונש מות בעקבות מכירת יוסף, ומצוות ירושה מבנות צלפחד ועונש מוות על חילול שבת מהמקושש,
אתה מבין ? אין שום טעם לסיפור מהי מלמדת אותנו ? הרי התורה אוסרת להקריב אדם על המזבח,
מי כבר מדבר על זה שכל עובדי האלילים עשו זאת בקלות, (גם היום הערבים עושים זאת בשם האלוקים ובאמונת חכמים)
אז מה הגדלות של אברהם ?
ולכן יש מפרשים שההפך הנכון. התורה רוצה ללמד אותנו שהאלוקים לא מעוניין בקורבנות אדם אפי' שהאדם עושה זאת במחשבה טהורה לאלוקים,
והם מפרשים את הפסוקים כפי שהסברתי לעיל,
(אני מתבייש כל פעם מחדש על שאנו מזכירים את עקידת יצחק כאילו יש בזה גדלות הרי כל ערבי טיפש מוכן לעשות זאת ועושה זאת בשמחה וכל המשפחה מחלקים סוכריות, מי יודע אם הפרשנות שלנו בתורה גרם לדתות החדשות הנצרות\האיסלם לפרש כך והנה אנו מקבלים את העונש על כך בכל ימי הגלות, אני מתנחם בזה שחכמינו עשו זאת דווקא כי הסיפור מעורר רחמים כלומר הנה אברהם רצה להקריב את בנו בשבילך ולכן תזכור לנו לטובה ביום הדין, אבל שוב כל פעם אני נזכר בערבים,)
לעצם הסיפור:
אברהם לא רוצה לגרש את ישמעאל, אבל הנבואה אומרת לו תשמע לאשתך,
כאן אפשר היה לאשים אותו בזה שהוא מוותר בקלות על ילדיו ורק לא על יצחק, והנה מחשבה כזו יכול להטריד את אברהם, ומיד אומר אני מוכן להקריב את בני יצחק, אבל כאן התבונה\הנבואה מתערבת שוב ואומרת לו על תשלח ידך לנער,
ועיקר כוונת התורה לספר את הסיפור היא דווקא לומר שהנה עובד השם ירצה להראות לאלוקים כמה הוא עבד השם בכל ליבו
בכל זאת אסור לך לעשות זאת, והתורה באמת אוסרת זאת,
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2012 22:41 |
|
| |
האם המילה חשכת אין פרושה בשפה העברית המשנית- חסכת, כפי ואשחט = ואסחט
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 00:26 |
|
| |
יהי, כפי שהצביעה לומדת, השאלה אינה מה אנו מבינים ומה ה' הבין, אלא מה אברהם הבין, איך נהג והאם נהג נכון. הפרס שקיבל אברהם על "כי לא חשכת", ללא שום הסתייגות, אינו מותיר מקום לפרשנות. היום אנו יודעים כי ה' לא רצה. אברהם לא ידע. אם נפרש את כל הסיפור כמסר, ללא מעשה כלל, שערי פרשנות, גם מסתברת, לא ננעלו. (דוגמת פרשנות המו"נ).
עד כמה שהסיפור כפשוטו, המקרא משבח את אברהם על מעשהו. גם אתה מסכים, כי בהישנות מקרה דומה, בציווי מפורש, יש לשחוט. מדוע אתה סבור ומה המוטיבציה שלך לטעון, כי אברהם טעה. ולעניין נוסף, המופיע בדבריך, לאורך כמה אשכולות. אתה טוען כי "לדעתי לא משנה כ"כ מה הוא חשב. וגם חז"ל ורוב הפרשנים המסורתיים למיטב הבנתי התעניינו הרבה יותר בשאלה של איך נפרש את הכתובים לפי ההבנות שלנו מאשר לחתור מה הייתה בדעת מי שכתב אותם". למה לך פסוקים כלל? עשה כפי הבנתך וחסל. וכי יש הבדל בין להגיד לבד, לבין להיתלות סתם באילן גבוה?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 12:01 |
|
| |
אין ספק שלאברהם היה ברור לחלוטין שיש לו ציווי מפורש לעלות לעולה את בנו, וזאת בהחלט אפשרות שהבורא יצווה כך. הוא לא טעה, ואכן היה ציווי כזה, אלא שיש הנהגה נוספת של הבורא אשר התגלתה (בבחינת מלאך מן השמיים) ומנעה ממנו את ביצוע הציווי מתוך נתינת מבט אחר על המציאות.
כל הבנה אחרת שמה ללעג וקלס את המעשה הזה בפרט ואת כל עניין מסירות הנפש בכלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 12:50 |
|
| |
ייתכן, תודה על העלאת הדברים. (לא הייתי כאן בשבוע שעבר והם שקעו באשכול השני כך שויתרתי עליהם) וכן על הבאת דברי הרמב"ם שחבל שלא מתבוננים בהם בדיון כאן יותר. (כמובן שזאת לאחר שסיננתי את דברי הכפירה וההבל)
ר' מיכי, דומני שאתה מנסה לאחוז את המקל משתי קצותיו, בעיני זה לא נראה הכי ישר, וחבל.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 14:35 |
|
| |
לומדת וייתכן אם ה' מעולם לא התכוון לזה. אלא אולי התכוון שאברהם יטעה ויחשוב שהתכוון לזה [מהלך בעייתי לכשעצמו] האם זה לא משנה את המסר של הסיפור פה?
אצלי זה נקרא שאברהם אבינו טעה, ואילו היה לומד את הנבואה לעומקו כפי שאנחנו לומדים אותו היה מגלה שאין הכוונה לשחוט.
האם אפשר להתחמק מהמסקנא הזו?
אמרתי שעקרונית יש לציית לה' בכל מחיר. ייתכן, האם אתה מסכים לזה או לא? [ללא הספק אם יש ה' ואם יכול לצוות ואם ציווה]
עוד אמרתי שידוע לנו, ממעשה זה עצמו, שה' לעולם לא יצווה דבר כזה. וממילא גם אם תקבל נבואה כזאת דינך לסרב. ואני עומד על זה, ולא נותן לספק שאולי אין מבינים את ה' לשנות בזה.יש אולי דברים שאין מבינים. אבל יש דברים שכן מבינים. וזו אחד מהם. [ואכמ"ל בעומק] ועדיין הפסוק משבח אותו על מה שעשה בטעותו, ודבר זה מובן בפשטות כמו שכתבתי.
אני דווקא כן חושב שזה היה "משחק", לפחות מבחינתו של ה'. והלשון "משחק" , או "שעשוע", נאמר בפירוש לגבי זה בספרי חסידות.
לשאלת ייתכן השניה. זו שאלה מעניינית, אבל אם תסכים שזו גישת חז"ל ורוב המפרשים, [קשה לי להאמין שחז"ל או הראשונים באמת האמינו ברבים מהפירושים שלהם שהם פשוטו של מקרא] שוב איני צריך להיות יותר פונדמנטליסט מהם. על השאלה למה להיתלות בכלל, י"ל שבלי זה היה אנרכיה. וכך נוהגים בכל מערכת משפטית שבעולם, וכאן יותר מבהם. כלומר כי המחוייבות מגיעה לפחות לעיני ההמון מהתלייה הזו. [זאת לפני הסברים יותר מיסטיים שרוב הפרשנים מסכימים להם שהמקרא בקדושתו כולל גם את כל הפירושים האלה באיזה מובן באמת] עכ"פ זה שאלה שאינה קשורה לאשכול זה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 15:16 |
|
| |
יהי,
אני מנסה להתמקד. לפי המקרא, אלוהים ניסה את אברהם, כדי לראות את גבול נאמנותו. מה בעייתי בזה ומדוע זה משנה את המסר של הסיפור? אדרבה זה המסר. ציות ללא גבול, גם בניגוד גמור להשגה. ואכן, יען כי עמד בניסיון, למד את הנבואה לעמקה וציית לה, זכה לכל ההבטחות האמורות. ומכאן לשאלתך, אם לדעתי היה עליו לציית. אם הנבואה היא משהו ברור, כפי שהמקרא סבור, התשובה חיובית בהחלט. מדוע אתה סבור כי זה סתירה לפרשנות הפשוטה של פרשת העקידה. אדרבה, משם אנו למדים זאת. אתה כותב "עוד אמרתי שידוע לנו, ממעשה זה עצמו, שה' לעולם לא יצווה דבר כזה. וממילא גם אם תקבל נבואה כזאת דינך לסרב ואני עומד על זה, ולא נותן לספק שאולי אין מבינים את ה' לשנות בזה. יש אולי דברים שאין מבינים. אבל יש דברים שכן מבינים. וזו אחד מהם. [ואכמ"ל בעומק]"." כלל לא ברור כי זה מה שידוע לנו ממעשה זה עצמו. אולי אדרבה. שתי המסקנות (א. יש לציית. ב. אלוהים לא יצווה) סבירות ולגיטימיות באותה מידה, הן בקריאת הפסוקים והן בסברה שגם אתה מסכים לה ואף טענת כי עלי להסכים לזה ואכן אני מסכים. (החלוקה, השרירותית, בין מה שמבינים ומה שלא מבינים והאם יש טעם בכלל להבין לחצאין, היא נושא ארוך בפני עצמו. אכ"מ). מסקנתך כי הפסוק משבח על טעות, כלל אינה מובנת בפשטות. בפרט לאור הפתיח, שהיום בתפילה, שמתי לב אליו פעם נוספת, "והאלוהים ניסה את אברהם" ז"א יש קורלציה ברורה, בין הניסיון לעמידה בו. הנאמר בספרי חסידות אודות משחק, צריך ביאור ובכל מקרה אין בכוחו להוציא מקרא מידי פשוטו ולבטל את הסברה הישרה. לשאלה אודות היתלות פיקטיבית מודעת במקור. אפשר להסכים עם זה, ברמה מסוימת, כאשר מדובר בהלכה ובפרטים וכו', לא בעיקרי התיאולוגיה. אם דעת המקרא אינה כדעתך באופן מהותי בדברים יסודיים, מה עניינך להיצמד לזה. לא נעים לך לפתוח דת חדשה? חז"ל לא נהגו כך כלל. ועוד והוא עיקר, מה טעם להיצמד דווקא לריטואלי המצוות, של דת שאת יסודותיה אינך מאמץ? הכול עניין של מסגרת? אכן, זה נושא מורכב הראוי לאשכול נפרד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 15:23 |
|
| |
יתכן יתכן שהוא ניסה אותו העלה אותו על נס- הפך את נאמנותו לדגל. (נדמה לי שאחד מהמפרשים אומר את זה. כי אחרת הנסיון בשביל מה? אלוקים היודע קץ הנסתרות לא ידע אם אברהם ישמע בקולו? השאלה היא באמת מה שהמדרש אומר- מה היה הבטחון של אברהם שהוא עושה את רצון ה' ולא את רצונו של השטן? הרי אותו מנוול- לפי הגמרא- מסוגל הרי להתחפש-
|
|
|
|
|