|
|
| נשלח ב-6/8/2012 16:38 |
|
| |
אני לא מבין למה אברהם לא פירשן את הנבואה לקולא כמו שחז"ל אומרים אני אמרתי לך לשחוט? אמרתי לך להעלות העלית עכשיו תוריד. למה לא לנהוג במידת החסד כמו שהיה עם סדום וההחלצות לעזרתו של לוט. למה דווקא במשפחה הקרובה ניכרת "אכזריות" כמו אצל ישמעאל ועקידת יצחק.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 16:44 |
|
| |
יהי אור, א. כי הא-להים אינו מציאות קונקרטית-נקודתית (בבחינת הוא מקומו של עולם ואין העולם מקומו) ואתה במובן מה כן , ממילא אתה לא יכול להיכנס לנעליו. ב. אין לי פרשנות, רק כלי ניתוח ביחס לאברהם והתהליך בו הוא השתתף ו/או יצר.
|
|
|
|
|
| |
תמיד מעניין אותי איך אלו שנמצאים בצד הימני של הויכוח בעצם הם כופרים הרבה יותר מאשר אלו שבצד השמאלי. הנה עוד דוגמא.
אני אומר שלטעות זה לא נורא, ואני יכול להבין את כל הצדדים שבענין. לא מדובר בטעות גסה אלא בטעות דקה מאד. שאני בטוח שאני ואנשים הרבה יותר גדולים ממנו טועים טעויות הרבה יותר גדולות. או אולי אפילו לא טועים אלא חוטאים. אתה טוען שלטעות זה הדבר הכי נורא, וזה אומר שהיה זקן מבולבל שלא הבין מה שמדברים אליו.
אני מאמין לדברי חז"ל כפשוטם. אתה, בגלל שזה לא מתאים להנחותיך שהוצאת משכלך, קובע שחייבים להוציא את דבריהם מדי פשוטם ולהעמיס עליהם מערכות שלימות של הנהגות שונות שספק בכלל אם אינם בעצמם פגיעה בכבוד ובאחדות הבורא.
אני מניח שרוב אלו שקראו את דברי רז"ל, ודאי אלו שלא העלו בדעתם בכלל שכל סתירה ניתן ליישב בדרך של הא בהנהגה זו והא בהנהגה אחרת, מבינים כמותי. לא ערכתי חיפוש, אבל זה כלל לא תלייה באלפי פרשנים עלומים אלא הנחה שאם זה הפשט הפשוט בדבריהם. פרשן אחד שהבאתי שאומר זאת בפירוש, בחרת לעקם ולהוציא מילותיו מדי פשוטם. כאומר, בדרך זו אי אפשר להתווכח כלל, לך תוכיח שאני לא מתכוון לספירות נעלמות. ודאי לא נעלם ממך ש"טעה" מרמז להנהגה נעלמת מאד שלרוב העלמו נקרא בערכנו טעות.
דברי הר"מ שבכאן אכן תמוהים לפי זה, אם כי יש איתי מילים ליישבם, אלא שאין כאן מקומם.
 |
|
|
|
|
|
|
| |
דייר,
זה בדיוק מה שהרמב"ם הוכיח מכאן שהנבואה לא ניתנת לפירושים, לא לקולא ולא לחומרא.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 16:46 |
|
| |
אישי א- זה ויכוח אחר ואכ"מ. כללית אומר איני נכנס לנעליו של אלקים מבחינתו. אני כן יכול לומר על מחוייבותי ואמונתי בו דברים מאד ברורים. וזה כולל את זה שהוא לא חפץ בקרבנות אדם. ב- איך שתקרא לזה, תגיד אותו, ואז נוכל לדון.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 16:48 |
|
| |
שותפי ומה תעשה לדברי רז"ל שפירשו את הנבואה הראשונה אסקיה והדר אחתיה? ומה תעשה לכל דרשות חז"ל במכל מקום שהם שמוכיחים איך אפשר לפרש דברי נבואה באלפי צורות שונות.?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 16:54 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | שותפי
ומה תעשה לדברי רז"ל שפירשו את הנבואה הראשונה אסקיה והדר אחתיה?
כך מתיישבת הסתירה כביכול בין שתי ההנהגות, וזה רק לאחר מעשה.
בשעה שקבל אברהם את נבואתו היא היתה ברורה וחד משמעית.
ומה תעשה לכל דרשות חז"ל במכל מקום שהם שמוכיחים איך אפשר לפרש דברי נבואה באלפי צורות שונות.?
אנחנו מדברים איך מקבל הנבואה מבין אותה ופועל לפיה, ולא כיצד יכולים לפרש אותה אלה שרק שמעו ממנו.
|
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 16:58 |
|
| |
לא הבנתי. בנבואה יש רק פשט אחד ברור או כמה? זה תלוי לפי הנהגות שונות? אז שוב יש לנו ספק.
איך פשט הכתוב משתנה בין לפני ולאחר המעשה? או שהפירוש הוא כך או כך.
האם משה עצמו לא הסתפק לפעמים באיך לדרוש את הנבואה שלו? עי' תוס' לגבי משה הוסיף יום אחד מדעתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:00 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | דייר,
זה בדיוק מה שהרמב"ם הוכיח מכאן שהנבואה לא ניתנת לפירושים, לא לקולא ולא לחומרא. |
|
אבל עובדה שה' לא התכוון שהוא ישחט אז יש כאן טעות בהבנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:05 |
|
| |
כתב יהי:
לפי פרשנות רז"ל, ה' מעולם לא התכוון שישחוט את יצחק. מוסכם או לא?
מעכשיו, אני טוען שזה משנה את כל הסיפור פה. כי נמצא שאברהם אבינו טעה כשחשב שה' כן אמר לו כן [אם חשב כן] ונמצא שהנבואה לא היתה מספיק ברורה. אם הטעות הזה היה הטעאה מכוונת של ה' או לא זו שאלה שנייה מעניינת
אני שואלת את עצמי אם יתכן שאתה באמת לא מבין את הענין הכל כך ברור. נלך שוב לפי סדר. 1. והאלוקים ניסה את אברהם. 2. האלוקים מבקש ממנו להעלות לעולה את בנו יחידו אשר אהב. 3. השם לא מתכוון שאכן יעלוהו לעולה. כאן נעצור. אז מה הנסיון, מה? מה שאמרו בחסידות על משחקים לא נוגע לפשט התורה. ולא צריך את כל הפלפול (היפה דווקא) של שותפי על פנימיות וחיצוניות. יש פה מובן פשוט שנגלה לכל עין! הנה ממשיכים: 4. הנסיון הוא, האם אברהם יישמע לצו השם, למרות שהוא קשה ולא מסורי וסתירתי. האם ייכנע לכוח האלוקי המצווה. האלוקים מ ע ל י ם מאברהם את כוונתו שיצחק לא ישחט. מטעה אותו כדי לנסותו אם יציית וייכנע ולא ישאל שאלות. (לשם כך אין צורך אכן לצוות סופית לשחוט, רק להטעות שמבקשים לשחוט) 5. אברהם עמד בנסיון וציית. (והשם לפי תוכניתו המקורית מנע ממנו לשחוט.) ואז לא היה צורך בשחיטה, כי הנסיון היה הציות. 6. התורה במקום ולאורך הדורות ובתפילות משבחים אותו על הציות בנסיבות הקשות.
ולזה השם ציפה ממנו בנסיון, אחרת כל הענין חסר כל מובן.
אם נלך לפי המהלך שלך: 1. והאלוקים ניסה את אברהם. 2. אמר לו להעלות בנו לעולה. 3. השם לא התכוון שבאמת יעקדוהו. 4. אברהם חשב שהשם כן התכוון, וזו טעות. 5 לא מענין אם הטעות מכוונת מצד השם או לא, "זו שאלה שניה מענינת". נעצור. מתוך הכרח, הפעם. אין פה המשך, הכל תקוע. אין פה ספור, לפי זה! יהי, זו לא שאלה שניה, היא ראשונה, היא מובנית, אחרת מה כל הספור כאן? זה אתם שלומדים תורה, איפה בהירות המחשבה?
וכפי ששאלו ושאלתי באשכול אחר, אם על מסירות נפש לטעות מקבלים שכר, למה שהמחבלים רוצחי התינוקות באיתמר לא יקבלו אהדתכם ופרס מכם? ולמה קין לא? קינא בחביבות המצווה, זו קנאה טובה וכעס טוב. וגם... מסר את נפשו של הבל. אולי בעוות הכתובים זה גם סוג של מסירות נפש.
יהי, אל תביא לי ראיות ממפרש נדיר, שאל ילד בן חמש, אברך בן עשרים, ישיש בם שבעים, מה היה הנסין בעקידה? על מה משבחת התורה את אברהם? ונראה מה יענו לך. אמור להם את סברתך שאברהם טעה, ושזו לדעתך הסברה העולה מן הפסוקים, ושלא משנה כל כך מה השם התכוון. הישיש ירביץ לך, הילד ילעג, האברך יסובב גבו אליך.
וכדברי יתכן, ברמת לוליינות כזו (ואולי לא הייתי קוראת לזה לוליינות, לוליינות היא הליכה על חבל דק, כאן החבל עבה כקורה, זה פשוט עוות מגושם, לא לוליינות) אפשר לעקר בקלות את כל התורה מתוכנה.
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 06/08/2012 17:14:23
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:10 |
|
| |
לומדת אז הוויכוח בינינו הוא האם הפרשנות של הילד נכונה או זו שלי? חשבתי שאנחנו בכאן חושבים, ולא מקבלים את החינוך של הילד כמובן מאליו. [אולי תנסי את להגיד את מה שאת אומרת לגבי המוסלמי שהוא בסדר מבחינתו לכל האנשים שמנית איך שיגיבו לפשט שלי] וכן, לפעמים פרשן נדיר הוא הצודק. אם אנחנו חושבים מה הכי מתאים לפקט הדברים.
מה את חושבת, ה' רצה שישחוט או לא? איך את מפרשת את רז"ל שפירשו שמלכחילה התכוון להעלותו ולא לשחטו, ודרשו ע"ז לא עלתה על לבי. לדעתי אברהם טעה, אולי ה' הטעה אותו בכוונה לנסותו. זה ענין שקשה להבין, לכן הבאתי מה שאמרו שהיה זה משחק.
על השאלה ממסירות נפשם של אחרים כבר ענה מיכי, ואני מסכים לו אם כי זה קצת יותר מורכב.
תוקן על ידי יהיאור ב- 06/08/2012 17:13:06
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:12 |
|
| |
אתה רואה, חשבתי שיש לנו רקע משותף ומתברר שלא.
הנבואה שקבל אברהם היתה ברורה וחדה גם לו. עליו להקריב את יצחק לעולה ולבטל בזה את כל הפעולות שהיה אמור לבנות דרכו (אתה הרי יודע מה זה צמצום, מה זה גבורות, אתה הרי יודע איך קוראים לך). משמעות הדבר הוא גילוי ההנהגה הנסית האינסופית של המאציל והחזרת המהלך לראשיתו (ביטול הצמצום).
לאחר שאברהם קבל עליו לעשות את רצון בוראו ולהמתין בסבלנות להמשך המהלך נגלה אליו מלאך השם (שהוא הפועל במסגרת ההנהגה הטבעית, קו הא"ס הפועל בתוך חלל הצמצום) וחידש לו שאין כאן ביטול הצמצום אלא רק חידוש הפעולה במסגרת הטבע הקיים. היה כאן שינוי ברצון השם. כן, כן, השם מחדש בכל יום תמיד מעשה בראשית ורוצה בבריאה בכל רגע ורגע מחדש, והוא יכול לרצות בה כל פעם באופן אחר (שלא כדעת הפילוסופיה הארורה, כמ"ש הגר"א).
אברהם עמד לבצע בדיוק את דברי הנבואה הבהירה שניתנה לו, לולא שלח לו השם את המלאך בנבואה חדשה, בדיוק כפשוטו של מקרא. הסוד והפשט חד הם, ג"ז אמר הגר"א.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:16 |
|
| |
שותפי השאלה אינו אם יש לנו שפה משותפת או אם אני מסכים לפרשנות שלך לקבלה. [אתה כבר יודע שלא] השאלה היא מה אתה עושה עם דברי רז"ל שפירשו את הנבואה הראשונה באופן שתתאים עם השניה. ולא ענו את התירוץ שלך. ואף דרשו על כך שמעולם לא עלתה על לבו כביכול. האם זה הפשט האמיתי בנבואה הראשונה או לא? אם זה פשט אפשרי, אז כבר מלכתחילה היה האפשרות הזאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:20 |
|
| |
הנה השכר
בראשית פרק כב
(טז) וַיֹּאמֶר בִּי נִשְׁבַּעְתִּי נְאֻם יְקֹוָק כִּי יַעַן אֲשֶׁר עָשִׂיתָ אֶת הַדָּבָר הַזֶּה וְלֹא חָשַׂכְתָּ אֶת בִּנְךָ אֶת יְחִידֶךָ: (יז) כִּי בָרֵךְ אֲבָרֶכְךָ וְהַרְבָּה אַרְבֶּה אֶת זַרְעֲךָ כְּכוֹכְבֵי הַשָּׁמַיִם וְכַחוֹל אֲשֶׁר עַל שְׂפַת הַיָּם וְיִרַשׁ זַרְעֲךָ אֵת שַׁעַר אֹיְבָיו: (יח) וְהִתְבָּרֲכוּ בְזַרְעֲךָ כֹּל גּוֹיֵי הָאָרֶץ עֵקֶב אֲשֶׁר שָׁמַעְתָּ בְּקֹלִי:
בראשית פרק יז
ד) אֲנִי הִנֵּה בְרִיתִי אִתָּךְ וְהָיִיתָ לְאַב הֲמוֹן גּוֹיִם:
בראשית פרק טו
(ה) וַיּוֹצֵא אֹתוֹ הַחוּצָה וַיֹּאמֶר הַבֶּט נָא הַשָּׁמַיְמָה וּסְפֹר הַכּוֹכָבִים אִם תּוּכַל לִסְפֹּר אֹתָם וַיֹּאמֶר לוֹ כֹּה יִהְיֶה זַרְעֶךָ:
בראשית פרק יב
(ב) וְאֶעֶשְׂךָ לְגוֹי גָּדוֹל וַאֲבָרֶכְךָ וַאֲגַדְּלָה שְׁמֶךָ וֶהְיֵה בְּרָכָה
איזה שכר הוא קיבל על העקדה?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:23 |
|
| |
יהי, זה בדיוק הויכוח הזה. כי זה שעקרונית הקב"ה לא חפץ בקרבנות אדם גם חז"ל אמרו, וסביר בעיני להניח שגם אברהם הבין. השאלה היא מה הקב"ה רצה ספיציפית מאברהם , ושם הדברים צריכים להימדד במבט כולל על דרכו של אברהם ועל הבריתות שהשם כרת איתו, ולא במבט תאורטי ותלוש על קורבנות אדם כן או לא.
|
|
|
|
|