|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:24 |
|
| |
אי"צ לא הבנתי חז"ל אמרו את זה גם ספציפית על יצחק בן אברהם. ולא עשו את החילוקים האלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:29 |
|
| |
| לומדתלומדת כתב: |  | כתב יהי: לפי פרשנות רז"ל, ה' מעולם לא התכוון שישחוט את יצחק. מוסכם או לא?
מעכשיו, אני טוען שזה משנה את כל הסיפור פה. כי נמצא שאברהם אבינו טעה כשחשב שה' כן אמר לו כן [אם חשב כן] ונמצא שהנבואה לא היתה מספיק ברורה. אם הטעות הזה היה הטעאה מכוונת של ה' או לא זו שאלה שנייה מעניינתאני שואלת את עצמי אם יתכן שאתה באמת לא מבין את הענין הכל כך ברור.נלך שוב לפי סדר.1. והאלוקים ניסה את אברהם.2. האלוקים מבקש ממנו להעלות לעולה את בנו יחידו אשר אהב.3. השם לא מתכוון שאכן יעלוהו לעולה.כאן נעצור.אז מה הנסיון, מה?מה שאמרו בחסידות על משחקים לא נוגע לפשט התורה.ולא צריך את כל הפלפול (היפה דווקא) של שותפי על פנימיות וחיצוניות.יש פה מובן פשוט שנגלה לכל עין! הנה ממשיכים:4. הנסיון הוא, האם אברהם יישמע לצו השם, למרות שהוא קשה ולא מסורי וסתירתי.האם ייכנע לכוח האלוקי המצווה.האלוקים מ ע ל י ם מאברהם את כוונתו שיצחק לא ישחט. מטעה אותו כדי לנסותו אם יציית וייכנע ולא ישאל שאלות. (לשם כך אין צורך אכן לצוות סופית לשחוט, רק להטעות שמבקשים לשחוט)5. אברהם עמד בנסיון וציית. (והשם לפי תוכניתו המקורית מנע ממנו לשחוט.)ואז לא היה צורך בשחיטה, כי הנסיון היה הציות.6. התורה במקום ולאורך הדורות ובתפילות משבחים אותו על הציות בנסיבות הקשות.ולזה השם ציפה ממנו בנסיון, אחרת כל הענין חסר כל מובן. אם נלך לפי המהלך שלך:1. והאלוקים ניסה את אברהם.2. אמר לו להעלות בנו לעולה.3. השם לא התכוון שבאמת יעקדוהו.4. אברהם חשב שהשם כן התכוון, וזו טעות.5 לא מענין אם הטעות מכוונת מצד השם או לא, "זו שאלה שניה מענינת".נעצור. מתוך הכרח, הפעם. אין פה המשך, הכל תקוע. אין פה ספור, לפי זה!
17:14:23
|
|
כלום לא תקוע, הנה ממשיכים. 6. אברהם התחיל לפעול בפועל כפי שהוא חשב שהוא רצון ה'. 7. מכיון שה' ראה שהוא לקח את זה ברצינות הוכרח לשלוח מלאך ברגע האחרון למנוע אותו. 8. המקרא וכו' משבחים את אברהם מאד על שציית לקול ה' [לפי טעותו] נגד כל השיקולים האחרים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:33 |
|
| |
טוב, בלי הילד. נדבר על הענין עצמו. (ולא שאין לי מה לענות, יש לי, אבל נניח ונתרכז בגרעין הדברים)
השם לא רצה שישחטו את יצחק לא צריך בשביל זה מדרשים. עכשו כשהספור גלוי וידוע, זה מובן מאליו. אבל הוא רצה שאברהם יחשוב שהכוונה רצינית וזה לב כל הספור והנסיון. לא מורכב ולא נעליים, זה הספור כאן. לו השם היה מתכוון שיטיסו את יצחק, נניח, והיה אומר בלשון מעורפלת שמשתמעת קצת טיסה וקצת שחיטה, ואברהם טעה והבין שהכוונה לשחטו, היה מקום לגירסתך. אבל השם לא רצה שיעשו עם יצחק כלום, וצווה בלושן מפורשת להעלותו לעולה, למה? רק-רק כי רצה לבדוק ציות. התורה מעידה זאת. לגירסתך פשוט אין סיפור!!!! אין נסיון!!!! והתשבחת על מסירות הנפש לטעות היא לא עולה מתוך הכתובים, לגמרי לא. שובח עם סיבה, שלא חשך את בנו יחידו. ואין רמז לגינוי שלו, לא בכתובים ולא בחז"ל. זה שהבין מובן מוטעה, זה היה רצון השם.
אני שוב שואלת את עצמי אם אתה מיתמם, או שיכול להיות שאתה באמת לא מבין את הבהירות הפשוטה הזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:35 |
|
| |
לומדת
שכחת את הפשט של חז"ל שטענו שגם והעלהו אפשר לפרש שרק יעלהו אבל לא ישחוט אותו. [וראי תגובתי השניה אליך]
רמז לבקורת יש ויש. לא מספיק שהשוו את יצחק למישע ויפתח? [וראי באשכול שלינקק מואדיב עוד ראיות לכך]
ולא חשכת מתפרש בפשיטות שלא חשך גם את בנו מול מה שחשב לציווי ה'. לא כתוב בזה שהמחשבה שלו לשחוט אותו היא חיובי.
תוקן על ידי יהיאור ב- 06/08/2012 17:39:39
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:38 |
|
| |
והיות שנוצל ומוצה כוח ההסבר שלי בכתב, לא אגיב יותר באשכול זה. הענין הובן, עברנו לנצחנות ואינני רוצה להתנצח.
מברכת את כולנו שינהיגנו ברחמים, שיגולו רחמיו על מידותיו, כשם שכבש אברהם אבנו את רחמיו, כנאמר בתפילה שאומרים סמוך לפרשת העקידה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 17:41 |
|
| |
לומדת
יפה מאד
רק אולי תעשי לי טובה אישית ותסביר לי מה את עושה עם הפשט של חז"ל "אסקיה והדר אחתיה". לא נראה שענית על זה, ולא תם כח ההסבר שלך בנקודה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 18:12 |
|
| |
יהי, להזכירך חז"ל גם קבעו את עקידת יצחק כמופת , והכניסו אותו לתפילות. לכן הסברתי מראש שהעקידה היתה ניסיון לאברהם, ולכן צריך להבין אותה לפי הגישה של אברהם. וכיון שהמקרא מתאר את דמותו של אברהם כדמות גדולה ומוסרית , אני סבור שהכרחי להבין למה הוא חשב שבנוגע ליצחק כן נצרכת הקרבה. (שאגב הוא נצטווה עליה והיא אף נעשתה בפועל, אך לא ע"י שחיטה)
|
|
|
|
| נשלח ב-6/8/2012 23:38 |
|
| |
מעשה וכוונה ואשמה.
יש הבדל בין הריגה לבין רצח.
מעשה רצח הוא מעשה בעקבות רצון, ושיקול דעת, והחלטה, וקביעה פנימית של מעשה מסוים, גמירת דעת, למימוש ההחלטה. קביעה פנימית זו היא שתקבע את המעשים שלי. נניח שבזמן מעשה ארעה תקלה, האקדח לא ירה והקורבן נותר בחיים. מבחינה משפטית לא ארע רצח ואין אשמה ברצח [יש אשמה משפטית של כוונה לרצח ובצוע הכוונה הזו]. המשפט דן על מעשים, לא על כוונות. אם רק התכוונתי לתת שוחד או להעלים מס ולא עשיתי מעשה, אין אשמה משפטית בדבר, מבחינת השיפוט המוסרי, הוא נקבע על פי אותה גמירת דעת, אותה קביעה פנימית של מעשה מסוים, אשר ידריכו אותי במעשי. ברגע שגמרתי בדעתי לרצוח אדם, חלה עלי אשמת רצח. המעצור באקדח כלל אינו שייך לעניין המוסרי. הסיבה לדבר במה שהאקדח הוא נתון חיצוני, ואילו המעשה המוסרי הוא פנימי, אוטונומי, והשיפוט המוסרי מתנהל במישור הפנימי הזה. אברהם גמר בדעתו להקריב את יצחק. להרוג אותו. זו הכרעה במישור המוסרי הפנימי של אברהם. כבר ראינו בעניין סדום והוויכוח שלו עם האלהים על אפשרות הריגת חפים מפשע, כי השיקול המוסרי האוטונומי של אברהם פועל היטב. ברגע שאברהם גמר בדעתו להרוג ולהקריב את יצחק, הוא, מבחינה מוסרית, אשם ברצח. הזמן הארוך והמעשים שבוצעו מעידים על חוזקה של הקביעה הפנימית של אברהם, ומבססים ביתר תוקף את אשמתו המוסרית ברצח. התערבות האלהים ברגע האחרון, אין בא כדי לשנות מצב ענינים מוסרי זה. היא אינה רלבנטית כלל. [אף על פי שהחברים עוסקים בה הרבה, וראה להלן]. מובן שאשמה חריפה כזו פוגעת בדמותו האידיאלית של אבי האומה [אם כי מעצבת את דמותו בממשות אנושית], הפגיעה הזו דורשת איזה 'תיקון' מצד פרשנים. אבל 'תקון' כזה הוא בהכרח עיוות שיש בו שקר פנימי.
גם אצל חברים העוסקים בדיון הזה יש נטיה חזקה לשמור על אותה אידיאליות של הדמות, גם חזק בהם כבוד פרשנים. מתוך כך הם מפחדים לראות את הדמות הממשית, לשקול שיקול עצמאי, ולנסות לשפוט משפט של אמת. במקום פתרון קשה אבל ישר ומספק, הם באים לידי עיוות מסבך וחסר סיפוק. למי שיתעה באשר לאותו סיפוק, הרי ההכרה וההודאה במצב דברים קשה, רצח במקרה שלנו, מביאה למצב של סיפוק פנימי חזק. באשר לאשם עצמו, זו ראשית דרכו לתשובה ותיקון. באשר לנו, הקוראים הצופים, זה סיפוק של השגת האמת, הכרת הלקח, היטהרות מן המעשה שהיינו עדים לו, ותיקון הדרך האישית שלנו, הצופים. כאן צריך להזכיר מוסד ואמצעי המשמש בדיוק לצורך הזה, והוא חסר מאד מאד בעולם היהודי. אני מתכוון לתאטרון. המציע לנו במה שבה אפשר להעלות באופן מוחשי, מאבקים ועימותים פנימיים וחיצוניים, להביא את הדמויות הפועלות לידי משבר, לחקות מעשי אלימות חריפים (כמובן, אף אחד לא נפגע באמת), ולהציע איזה פיתרון שיביא השלמה וסיפוק לדמויות על הבמה, אבל, בעיקר, להביא לסיפוק מטהר של הצופים שהישליכו את יצריהם ובעיותיהם לבמה (על ידי הזדהות עם דמויות). זה הפיתרון שלי לסיפור הזה. אני רואה בו הצגה. אברהם אשם ברצח. מאשמה זו לא ינקה. אינני חושב שתפס את אשמתו. אבל אני כצופה, מביט בו ואומר לעצמי כי עלי ללמוד לקח, לדעת לשפוט שיפוט מוסרי עצמאי. לשמור על שלמותי המוסרית גם לנוכח תקיפים אלימים, ללמוד כי גם דמויות גדולות עלולות לגלוש למעשים נוראים. לזכור כי גם חכמים מעוותים דעה במטרה להציל את מעמדו של אדם הנחשב בעיניהם. אני לומד כי בכל מקום ובכל זמן, קנאות דתית וציות עיוור מעלים אנשים חפים מפשע על המוקד בשם האהבה. אם אצליח גם לעמוד בלקחים האלו אינני יודע. ולסיום, אני מביא מאדם אחר שהראה לי כי הטקסט היחידי בתנך שנכתב לבמת התאטרון הוא מגילת רות. עודד
תוקן על ידי 932woland ב- 06/08/2012 23:47:10
תוקן על ידי 932woland ב- 06/08/2012 23:49:09
תוקן על ידי 932woland ב- 06/08/2012 23:52:33
תוקן על ידי 932woland ב- 06/08/2012 23:54:21
תוקן על ידי 932woland ב- 06/08/2012 23:55:27
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2012 01:17 |
|
| |
ר' ירוחם, הפירוש שהזכרת, מחזק את עמדתי. להערתך השנייה. עוד מקרה של כמה גרסאות במקרא. יהי, אני באמת לא יורד לסוף דעתך. מדובר בניסיון ולכן כלל לא חשוב מה חשב אלוהים באמת, אלא מה אמר לאברהם ומה אברהם הבין. הניסיון היה לבדוק את גבולות הנאמנות. לפי הסיפור, אברהם עמד בכך, לשביעות רצון אלוהים. חז"ל לא אומרים כי אילו היו שם היו מבינים זאת. הם מנתחים בדיעבד את האירוע. בדיעבד ברור כי מעולם לא עלה כן על דעת אלוהים. מה לזה ולמה שאברהם היה אמור להבין? לא נמצא שאברהם טעה. אדרבה הוא הבין בדיוק את כוונת אלוהים ופעל לפיה. לא נמצא כי הנבואה הייתה לא ברורה. אדרבה. אילו לא הייתה ברורה, לא היה עוקד. עזוב לרגע את הבעיה בהקרבת אדם. נניח כי אלוהים היה אומר לאברהם לצום 40 יום ולאחר מכן היה אומר לו עתה ידעתי וכו' וכי לא היינו יכולים לומר, כי לא בצום חפץ ה', אלא לראות את מסירותו של אברהם? אולי לזה אתה קורא הטעיה מכוונת מאת ה'. זו לא שאלה אחרת. זה משנה את כל התמונה. ההשוואה בחז"ל ליפתח, נועדה להביע את ההסתייגות החריפה מקרבן אדם, עליה אנו יודעים בדיעבד, כאמור. אגב, הסברך מוציא את דברי חז"ל מפשוטם. הנהרי אש, עכ"פ בקטע שציטטת כלל לא הבין כמוך. אדרבה. "העלים השי"ת את פירוש הנבואה", ז"א שאברהם הבין היטב בדיוק את מה שהקב"ה רצה שיבין. הייתה לו לאברהם, דילמה קשה בין ההשגה לנבואה ומרוב ברירות הנבואה הכריע כמותה נגד ההשגה. ואת זה הכתוב משבח ואומר "עתה ידעתי" "יען אשר עשית ולא חשכת". הכוונה הנסתרת האמתית של הקב"ה, אינה רלוונטית כלל וכלל, כפי שלא רלוונטי מבחינתנו, כל שאר רצונותיו וכוונותיו האמתיות. אגב, הנהרי אש (וגם לחז"ל) מתמודד עם בעיה תיאולוגיות, כי לא מסתדר לו שהקב"ה יחזור בו או ח"ו "ישקר", ולכן מעמיס כי יש את הנבואה ויש את הכוונה האמתית הסודית שרק יעלה ולא ישחט. כאילו כך אלוהים לא חזר בו, או לא שיקר ח"ו. מזכיר את "אנוכי, עשיו בכוריך", הילדותי. לסיכום. 1. לדבריך, מה בדיוק היה הניסיון? 2. מה אתה מכווין באמרך זכור ברית אברהם ועקידת יצחק? 3. גם אם לטעות זו מחמאה בעיניך, אין בכל משום עילה להכריז על מי שלא טעה כטועה. 4. לשיטתך, מה לך כי נזעקת פתאום להגן על פשוטם של דברי חז"ל. וכי רק את הכתוב מותר לעקם כחומר ביד ביוצר. עשה לחז"ל את מה שלדעתך עשו למקרא. 5. היכן מצית שחז"ל הוכיחו שאפשר לפרש נבואות באלפי פנים? 6. מדוע כה פשוט שאין אלוהים יכול להיות חפץ בקרבנות אדם? סליחה על ריבוי השאלות. כריבוי ההנחות הגלויות והסמויות, כך ריבוי השאלות. אם אני זוכר נכון, לא בדיוק ענית באשכול "תוכו זרק", אך אכ"מ. אני מתכוון לתשובה מהותית, המסבירה גם את המוטיבציה. לא רק סיבות פסיכולוגיות/טכניות, ההופכות את המצוות, למשהו כמעט חסר משמעות . דת השכונה במירעה. אם יהיה לי פנאי אעיין שם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2012 01:18 |
|
| |
עודד, דעתך מעניינת. אנו דנים בדעת המקרא.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2012 02:10 |
|
| |
ייתכן כבר כתבתי בזה יותר מדי, אז אקווה להבהיר כאן וזו תהיה תגובתי האחרונה בענין. ענין הנסיון ראה במו"נ תחלת הפרק שהבאת, ובענין הראשון שהביא שנלמד מהעקידה. הנסיון הוא עד כמה הערך של עשיית דבר ה' חשוב בעיניו על אף כל הקושי שבכך. זה בוודאי דבר חשוב מאד, והוא הנלמד מהעקידה. גם אני כשלעצמי איני סובר שחיי אדם הם הערך היחידי והאחרון . בהחלט ישנם דברים שעבורם כדאי להרוג. וזה מסר העקידה, כפשוטם של דברים. ומעולם לא חלקתי על כך. בפועל לא חז"ל ולא שום אחד מהפרשנים הראשונים עמדו על כך שמדובר בשמיעה בקול ה' גם נגד צו המוסר הבסיסי. מסקרן לשאול למה. [או שלא ראו בזה בעיה מוסרית, ולא היה להם מודעות כלל לדילמה הזאת, או שלא הסיקו את המסקנא הזאת. חושבני שבשני הצדדים יש אמת.] חשוב להדגיש כי ישנם כאן שני שאלות מובחנות שאתה מתעקש שלא להבחין ביניהם. הראשון הוא המסירות של אברהם לשמוע בקול ה' שמזה ראוי לכולנו ללמוד. גם במחיר אבידה אישית קשה. וזה גם העולה מתוך פשוטם של המקראות ורז"ל. ובזכות זה בהחלט ראוי לבקש זכור עקידת יצחק וכו'. השני הוא הערך של המעשה עצמו שרצה לעשות. והערך של המעשה הזה הוא שלילי בהחלט, גם לפי חז"ל. [את סיבת ואופן השתמשותי בחז"ל כאן כבר ביארתי לך למעלה, ואין לחזור על כך.] אם אחרי המעשה אנו יודעים שהקרבת ילד אינו מעשה רצוי בעיני ה' [אלא נקרא תועבה בדברים כלפי עובדי המולך] , אז אותו ערך היה למעשה לפני העקידה גם כן. ערכים אינם תלויים בזמן. לפי זה צריך לשאול מה חשב אברהם אז? או שלא ידע הענין הזה שאין ה' חפץ בזה. [אפשרות סבירה בהתחשב עם התקופה] או שכן ידע וכבש תחושה זו מפני הציווי הברור. שני הפירושים סבירים. הנפק"מ ביניהם מה נלמד מזה למקרים אלו באופן כללי. אני חושב שמעצם פרשה זו נלמד שבאופן כללי אין לבכר את הציווי על פני המוסר. שהרי אנו יודעים שאין ה' חפץ בכמו אלה. ובהכרח לפרשן באופן אחר. למעשה אני לא אומר שיש לסרב לה' ולציית למוסר האנושי. אני טוען שה' והמוסר האנושי הכי עמוק היינו הך. ואינו יכול לסתור את עצמו. האם ה' שיקר לו בדווקא בשביל לנסותו? אכן יש שכתבו כן, אך זה יותר מקצת בעייתי. לכן יש שותפי עם העולמות שלו, ושאר פירושים שונים. לכן גם יש את פירושם של חז"ל למילה והעלהו. אולי ה' גם העלים ממנו את הפשעטל שלי בשביל לנסותו? בפועל כל זה לא סותר את הפשטות שהנסיון נועד להראות מסירותו לדבר ה'. וזה שהמעשה עצמו לא ראוי, אולי אדרבה נלמד מהסיפור הזה עצמו. [ אם נקבל שקודם לכן לא ידע על כך] כמעט איני רואה כאן מה המחלוקת בינינו. [אפשר גם לפרש שהנסיון היה גם לצד ההפוך, ובדיעבד גם מה שעשה ראוי לשבח, אך זה רחוק מדי לכאו'] בכל אופן קשה, למה אלקים ניסה את נאמנותו במעשה כה בעייתי? נדמה שהפירוש של חז"ל שמלכתחילה לא התכוון לכך, כפי פשוטו שפירשתי שאברהם טעה בפירוש, נותן מענה לזה. ועדיין בדיעבד הובררה נאמנותו. אם כי לפ"ז צריך לפרש מלכתחילה מה הנסיון, ולכן נחזור לזה שאלקים הטעה אותו בכוונה, ועוצ"ע. קושי זו קיימת בכל פרשנות שתהיה, [חוץ מכזו שתטען שהערך של המעשה השתנה בין הציווי הראשון לשני] אפשר ליישב בדרכים מפולפלות, אך יותר ישר להניח את זה ככה. [אגב, בפשוטו של מקרא כלל לא ברור שאברהם הלך בכוונה לשחוט את יצחק, אלקים יראה לו השה לעולה. ונשתחווה ונשובה אליכם. (בשניהם פירשנו חז"ל לפי דרכם). אפשר ליישב גם ע"פ פשוטו ששיקר וכו', מ"מ זו הערה חשובה.] איפה ראיתי שחז"ל מפרשים נבואה בכמה דרכים? בכל דף בדרשות חז"ל על החומש. שיש מהם שאתה רואה כמשחקים ילדותיים כמו אנכי עשו בכורך ואסקיה והדר אחתיה. הבעיה שזה לא רק לגבי סיפורים ואפלוגטיקה, אלא גם ובעיקר כלפי הלכות ברורות שחייבים לקיים. אם חז"ל יכולים לעשות דרשות ולהוציא מקרא מדי פשוטה, למה שאברהם לא יוכל לעשות את זה? [דרשה פשוטה, כתוב אחד אומר והעלהו שם לעולה, כתוב אחד אומר כי ביצחק ייקרא לך, הא כיצד? אסקיה והדר אחתיה. יש על זה וורט מופרך של ר' חיים למה לא דרש אברהם את הדרשה הזאת] וכבר ציינתי לתוס' במס' שבת לגבי הוסיף יום אחד מדעתו שגם למקבל הנבואה עצמה יכול להיות ספק בכוונתה. מאיפה אני כה בטוח שאין ה' רוצה בזה? מעצם הגדרתו כאלקים. [על עצמותו אולי אין לדעת כלום, אבל זה גם לא קשור אלינו בשום דרך. מה שקשור אלינו הוא רק תפיסתנו בו, וזה אומר שהוא לא מעוניין בזה.] לגבי תוכו זרק כו' כתבתי את ההסבר האמיתי לדעתי. וזה לא פסיכולוגיה אלא הסבר שכלי. לדעתי כמובן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2012 09:41 |
|
| |
ייתכן, יפה כתבת, מלבד ההתעקשות שלך להשאיר את מקומו של הקב"ה בסיפור באבסורד, כאשר עקרונית כל מטרת העקידה היתה לשחרר את אברהם ויצחק מהמבוי הסתום שהאבסורד ההגיוני מוביל אליו כל פורץ דרך בפרט כזה שנמצא מעברו השני של הנהר ביחס לשאר העולם...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2012 10:51 |
|
| |
| ייתכן כתב: |  | | ר' ירוחם, הפירוש שהזכרת, מחזק את עמדתי. להערתך השנייה. עוד מקרה של כמה גרסאות במקרא. |
|
אני איתך לאורך כל הדרך-כמעט-
מה פרוש גרסאות? חזרה מתמדת על אותה הבטחה,אברהם קיבל על העקדה אותה הבטחה שקיבל מיד בהתחלה. שום דבר שונה ונוסף. היינו מצפים למשהו נוסף.
מענין כי אנו קוראים לזה -עקידה- כש לא היה כלל ציווי על עקדה.
והרי גדול המצווה ועושה ממי שלא צווה ועשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2012 15:58 |
|
| |
יתכן,
כדבריך, השיחה עוסקת בדעת מקרא, גם דעות של אחרים. כדי להראות, מתוך הכתוב, מדוע דעתם שגויה לדעתי, - ועל כך הערתי בעדינות, צריך לבא ולנמק ענינית [לא להביא פסוקים].
עובדה היא שהסיפור הזה, כפי שסופר, וכפי שהבינו אותו, אינו בא לידי שלמות וסיפוק של היטהרות. היה צורך לעמוד על העניין הזה שהוא חסר מאד אצלנו.
עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2012 04:42 |
|
| |
"שאלתי (רלו"י מברדיטשוב) מאדמ"ו (המגיד ממעזריטש), אם שעשועים אינו אמת, כנודע. והשיב, שהשעשועים אמת, כי כן ציווה השי"ת והעלהו שם לעולה, ואמת היה שלא לשחוט אותו רק להעלותו, ובזה שרצה לשחוט ולא ידע האמת היה שעשועיו" (ספר שמועה טובה, עיי"ש המשך ענין השעשועים והאמת)
|
|
|
|
|