בית פורומים עצור כאן חושבים

היתר הרב אלישיב להעברת קבור מטעמי שכנות ל"רשע"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/8/2012 12:32 לינק ישיר 

<קראתי כי בקשו סליחה מהנפטר שהעבירו אותו>

ואני שמעתי ששאלו אותו אם הוא רוצה לעבור קבר, והוא ענה: אוואדע!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2012 20:54 לינק ישיר 

גם מעבר לרכיבי הרכילות המיותרים, רוב הדיון כאן לא ענייני.
א. יש מקורות ברורים בחז"ל (שגם הובאו כאן) לכך שיש עניין לקבור אדם לפי מעלתו וליד שכנים במעלתו. יש לדון האם זה מחייב, האם מותר לחלוק עליהם (גם למי שנאמן להלכה). עוד יש לדון, גם אם מקבלים את דברי חז"ל הללו, האם זה מצדיק/מחייב הוצאה של המת מהקבר והעברה שלו למקום אחר (יש כאן גם ענייני גזל. איני יודע האם החלקה בה הוא נקבר בסוף נקנתה כדין). כל אלו דיונים לגיטימיים.
ב. דבר אחד ברור מעבר לכל השאלות: אין לכל זה שום קשר לשאלה האם מותר/צריך לפנות גופות לצרכים של החברה (כמו בביה"ח ברזילי). שם זה לא נעשה לכבוד המת אלא לצרכים אחרים (אולי מוצדקים), ואילו בהיתר כאן מדובר על פעולה שנעשית לכבוד המת. לכן אין ללמוד קו"ח מהכא להתם. אלו שתי שאלות בלתי תלויות.
דומני שבשאלת ביה"ח יש מקום גדול להקל, אבל אפשר וראוי לטעון את הטענה הזו כשלעצמה, בלי לעשות את הקו"ח המופרך מההיתר שנתן כאן הרב אלישיב זצ"ל, ולהקשות ברוב ביטחון והתנשאות קושיות מופרכות על סתירות בפסיקותיו. אין שום סתירה (אף שכמובן אפשר להתנגד לכל אחת מהן לחוד).
ג. גם השאלה מדוע לעסוק בעצמות ובפחמן זרחתי, אינה אלא דמגוגיה. מדובר בהלכה, ויש לדון בה. כבוד המת הוא ערך משמעותי וחשוב ברוב החברות האנושיות, כולל חברות חילוניות (רק היום היה דיווח על מקרה בבריטניה, שלא נקברו רקמות של חיילים שנהרגו באפגניסטן, והמשפחות מתקוממות, והממשלה מתנצלת, והכל על כבוד המת). ובכלל, השמירה על כבוד המת אינה סותרת בהכרח את הדאגה לחיים, ולהיפך. אפשר לדאוג למתים, תהא אשר תהא הדרך הנכונה לעשות זאת, ובו בזמן לדאוג לחיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2012 23:49 לינק ישיר 

מיכי,
אי אפשר להתעלם מן התחושה שהפסק של הרב אלישיב מצביע על זילות מסוימת בענין של להוציא אדם מקברו, אם הרב זצ''ל היה מחשיב את הענין באופן חמור מספיק הוא לא היה מיקל ראש כ''כ בענין זה שאין לו שום מקור מהש''ס והשו''ע [לא מוזכר כלל להוציא אדם מן הקבר רק שאין קוברים צדיק אצל רשע, וכ''ש בינוני אצל חסיד שבפשטות אין זה אותו חומרא כמו צדיק אצל רשע, שהרי אין זה נזכר בגמ' אלא הרמב''ן הוציא את זה מספורי מעשה שמספרת הגמ' ואין מוכח כלל שזה דין גמור ויתכן שזה רק מידת חסידות]  
ועל זה תמהו המשתתפים כאן שמהקיצוניות שגילה הרב זצ''ל בספור של בית החולים באשקלון נראה שהוא רואה בחומרא מוגזמת מאד את הענין של הוצאת מת מקברו, וזוהי הסתירה שהעירו עליה כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 01:00 לינק ישיר 

בולגרי, אני חושב שבהחלט אפשר וצריך להתעלם מהתחושה הזאת.
השאלה האם זה מותר או אסור. ולתמיהה זו אין שום מקום, יען כי הוא סובר שהוצאה מפני כבוד המת היא מותרת (ומחז"ל אפשר לראות שיש בזה כבוד המת), ממילא אין שום בעייה. לעומת זאת הוצאה לצרכים אחרים לדעתו אסורה.
משל למה הדבר דומה? מותר לשחרר עבד כדי להשלים מניין, על אף העשה של "לעולם בהם תעבודו". האם ביטול העשה הזה הוא כל כך קל? לא בהכרח. שחרורו הוא עצמו השתמשות בו, ולכן אין כאן בכלל עבירה על לעולם בהם תעבודו (כידוע, הרמב"ן משווה זאת ל"לא תחנם", שכשזה נעשה לטובתי אין כאן מתנת חינם). זוהי הותרה ולא דחויה.
בה במידה, האיסור על הוצאת המת מקברו עניינו הוא כבוד המת. אבל כשזה נעשה לכבודו אין כאן בכלל בעייה. זהו הותרה ולא דחויה. לכן אין ללמוד מכאן מאומה על חומרת האיסור. זה יכול להיות איסור חמור שבחמורים, ובכל זאת יתירו אותו לכבוד המת כי זוהי גופא הדאגה לכבודו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 04:18 לינק ישיר 

<כאן מדובר על פעולה שנעשית לכבוד המת>

וזאת מנין לך ולהם? שאלו אותו?

כאן לא מדובר בכבוד המת אלא בכבוד המדומה של החי, שאינו רוצה שאבי יקבר ליד יהודי שאין לו בקבר פאות המשתלשות עד לגובה הברכיים.

מה היה הרב אליישיב פוסק, אילו היה בא אליו אדם בשאלה: האם מותר להוציא אדם שקברו לידו חסיד ברסלב, שקרוביו הבאים לבקרו לאחר שערכו תיקון חצות, צועקים בקולי קולות, ואינם מאפשרים לו לישון בשקט?

האם היה אומר להם מותר לכם להוציאו, או שהיה אומר להם תרכיבו למת אטמי אוזניים?

תוקן על ידי נישטאיך ב- 10/08/2012 04:19:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 06:58 לינק ישיר 

[מיכי,

לדעתי הסבריך מדוע ניתן למצוא סוג של הגיון עקבי בין שתי הפסיקות שהועלו כאן, בהחלט סבירים. אני מוכנה לקחת בחשבון שאין סתירה בין שתי הפסיקות.
אז מה?  
האם עכשיו הוצאת אדם מקברו באישון ליל ובגנבה, רק כי נקבר ליד אישה ופרופ' - שניהם שומרי תורה ומצוות, כזכור, ולא יעזו (עוד) לחלל שבת או לנהוג בפריצות - נראית לך מכובדת ומכבדת את המת? האם ראוי לפוסק לאשר טמטום בלתי חוקי ומחלל שם-שמים שכזה? 
נו, אלה כנראה שאלות שוליות. העיקר שיש עקביות לוגית ומבחינה מתמטית הנוסחה מסתדרת...
(או בקיצור - הלכה ופסיקת הלכה זה לא מתמטיקה, ואפילו לא לוגיקה. בודאי לא רק.)]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 07:41 לינק ישיר 

מיכי

מה לך בדברי טעם כאשר כולם עם אש בעיניים וקצף על השפתיים?

אמש

כבוד המת אצלך ואצל הרב אלישיב נמדד בסקאלות אחרות. לפי הסקאלה שלו ניתן לומר על סברותייך דברים חריפים לא פחות משאמרת עליו. את בסה"כ מערערת על הנחות היסוד הבסיסיות שלו בלגלוג קל, כאשר ידוע גם לך שיסודות מחלוקתכם עמוקים ואינם ניתנים לפתרון פשוט, בוודאי לא בצורה שעשית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 07:49 לינק ישיר 

דווקא לא ראיתי ששאלו את הרב אם להוציא אותו באישון ליל, גם לא מסרו לו שום פרטים מדוייקים. הרי הסרט לפניכם. כך שקשה להאשים את הרב בשום דבר חוץ מאשר בנתינת תשובות ללא הכרת הרקע, שזה משהו שהוא אשם בו כבר מזמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 08:46 לינק ישיר 

אמאלה, אולי התבלבלת באשכול? נראה לי שבאת כאן להוכיח משהו בנוגע  לאשכולי על הרב  טאו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 12:28 לינק ישיר 

רק אני חושב שהמלך עירום? איפה יש כאן פסק? זו שאלה? זו תשובה? נו באמת. מכניסים שיקולי הלכה, מטא הלכה, ומתמטיקת-הלכה למלמול בלתי ברור של ישיש בן 102, רק כי מישהו רצה להבין שיש כאן תשובה.

האם היית מקבל תשובה כזו מרב בית הכנסת שלך, בנוגע לכף חלבית שנפלה לסיר בשרי?

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/8/2012 12:37 לינק ישיר 

ר' מיכי,
לא ציפיתי שדוקא אתה זה שיביא את החילוקים המגוחכים האלו , מסתבר שתמיד יש הפתעות. 
לעצם הדברים לא מצאתי בשום מקום קישור בין כבוד המת לבין הפרדת קברים, מה גם שלא מצאתי שום ראיה לכך שמי שהילדים שלא חושבים שהוא לא צדיק מספיק אכן לא צדיק מספיק. 
הרי כל השטות הזו (במחילה) מבוססת על כך שלכמה ליצנים ירושלמים (אם להתנסח בעדינות) יש את הכלים לקבוע את רמת הצדיקות של נפטרים, על בסיס הלבוש של בנות משפחתן. (או שמא מדובר על צבע החולצה של ומרקם הכיפה של בני משפחתם)
               וזו טענה שאין לה שום בסיס הלכתי.
                 ממילא הדברים שכתבתי לעיל מדויקים, מי שמסכים להוציא נקבר ממיטתו על בסיס סברות כרס , שמבוססות על ניתוח מעוות של מקורות, אבל עושה מהפכות עולם כשמציעים להוציא קברים בשביל צרכי הרבים הוא או צבוע או שוטה או פוליטיקאי מליגה ד', עד שיביא ראיה מברזל לדבריו, עם כל הכבוד שברי מקורות שמדברים על הרוגי בית דין, ועל הצהרה כללית שראוי לקבור אנשים בהתאם לרמת צדיקותם, אינם כאלו.
                       ימי הטיוח נגמרו,  גם אם הם נאמרים בשם גדולי תורה. ( בין אן השימוש בשמם נעשה כדין ובין אם לא)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 13:16 לינק ישיר 

[מיכי,

ברור. אני תמיד מדברת מתוך רגש בלבד, וכל טענותיי אינן אלא ביטויי תחושות בטן (ליתר דיוק - רחם). איני מסוגלת להבין טיעונים לוגיים/פילוסופיים מופשטים, אלא אם כן ילוו בדוגמאות מוחשיות מעולם המטבח. לפיכך, אני מזהירה מראש את כל מי שתמים דיו לנסות ולהבין את מה שאני כותבת כאן - חבל על זמנכם ומרצכם! אל תשחיתו את אלה על גיבובי העובדות/רעיונות/שאלות מאתגרות (יותר או פחות) שאני מעלה! כל אלה אינם אלא הסחת דעת "נשית" מן הדרך הישרה והעמוקה של השכל הטהור, שאינו סובל מפגשים עם המציאוּת!

(כן, כן - אני יודעת שאתה צוחק ואני יודעת שלא התכוונת ברצינות או דווקא אליי. אז מה? דבריך אינם פחות מטופשים בגלל זה  )] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 13:30 לינק ישיר 

התשובה שלי מיכי מזכירה לי את השאלה ששאלו את תלמידי הטכניון.
עליכם לתכנן צינור שיוביל דם מהכינרת על ת"א מה עובי הצינור והשיפוע האופטימלים להולכת הדם.
וכמובן שאף אחד לא שאל למה לעזאזל צריך צינור להובלת דם.
איזה גדר הלכתי ?איזה כבוד המת?
מדובר בחולי נפש שהיה צריך לזרוק אותם מכל המדרגות ובמקום זה הם קיבלו הסכמות ממספר רבנים
נחשבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 13:35 לינק ישיר 

אישציפ ואמא, אענה לשניכם.
כתבתי בדבריי וביארתי זאת היטב, שאיני בא להגן על אף אחת משתי הטענות של הרב אלישיב: לא על ההיתר לפנות את הקבר לשכנות מכובדת יותר ולא על האיסור להקים אגף בביה"ח ברזילי. על כל אחד מאלה ניתן להתווכח, וגם לי הקטן יש להעיר על כך.
הבהרתי הבהר היטב שאני מדבר אך ורק על הקישור בין שתי הסוגיות הללו. ועל כך אחזור שוב, אחרי כל המלל: מי שימצא את הסתירה, ולו לכאורה, בין שני הפסקים, אוליך אחריו את מאניה לבית המרחץ.
והנה, על אף שהבהרתי זאת היטב, נהמת הלב מונעת מתרי צנטרי דדהבא להבין את הדבר הפשוט הזה. ואם רציתי לתלות זאת ברחם, התבדיתי, יען כי לאישציפ אין כזו (כזכור, אני גבר ולכן אני חושב רציונלי ומדעי, ובוחן את התזות שלי לאור עובדות. אייקון מוציא לשון בחזרה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/8/2012 14:23 לינק ישיר 

[מיכי,

ראה תגובתי הראשונה לדבריך - אין לי מחלוקת על עניין הסתירה. זו בכלל לא הייתה הנקודה בדבריי. 
(אגב, אני בטוחה שאתה יודע שהכישורים שציינת באים על חשבון יכולתך להפעיל את כיס הדמעות ולחילופין - לדעת לבשל  ).

דייר,

תודה!]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > היתר הרב אלישיב להעברת קבור מטעמי שכנות ל"רשע"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.