|
|
| נשלח ב-12/8/2012 23:13 |
|
| |
המינוח במקור מדבר על סיבה חיצונית (פיקוח נפש) שבכוחה או רק לדחות (ז"א לחפש לעשות איסור קל ככל האפשר) או להתיר לגמרי. גם צרכי רבים יכולים עקרונית להתיר לגמרי. טיעונך חזק יותר מ"הותרה" הקלאסי מול "דחויה". כדבריך, זהו כבודו של הנפטר שמשום כך אסרו עקרונית להעבירו וכאן כבודו דורש את העברתו. צ"ל אי סתירת זקנים בנין.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2012 23:23 |
|
| |
מיכי
ראשית, איקון ירוק על ההומור (כאילו צריך להתנצל על השימוש בלוגיקה. אם כי אני הראשון שצריך להזכיר לעצמי שלוגיקה היא כלי יעיל לניתוח, אבל הנחות היסוד מגיעות תמיד מבחוץ, ולפעמים הן נלמדות מן הרגש, כפי שלמדתי בעצמי ממו"ר ע"ה).
שנית, לא היה לי זמן וגם התביישתי לכתוב שאיני מבין כיצד שללת את הקושיה שלי על דבריך. יכול היית להאחז במה שכתבתי בעצמי, שהסתירה אינה קיימת אלא רק אם נדון בהנחות יסוד, ומתאים מאד המשל של ר"א שהתנגד לשיחרור עבדים אבל סבר שמוצדק לשחרר עבד בנסיבות מסויימות.
אבל לא הבנתי מה החילוק הותרה/דחויה יועיל כאן, וכנראה איני מבין איך נטלת את החילוק הזה ויישמת אותו פה. קראתי את דבריך האחרונים וזה קצת יותר מובן לי, אבל אני מרשה לעצמי להטריחך ולבדוק.
טענת היסוד היא שאין להוציא אדם מקבר כלל (וזו לא טענה נכונה באופן גורף אבל כך היא מוצגת היום ואיתה נלך).
יש כמה מקרים שבהם מבקשים לדחות את הכלל הזה (או לומר שאינו שייך ואז זה "הותרה"? אני מנחש ובודק אם למדתי את המינוחים שלך).
א. כאשר זה כבודו של מת.
ב. כאשר המת ביקש זאת מראש ולכן זו מחילה כעין מחילת החי על שלו.
(נחלת דוד ציין כמדומה שיש כאן כעין בעלות של המת על הקבר, אבל בעיני זה לא סביר אלא כהרחבת תקנה של חכמים אבל כמדומה שאין צורך להיכנס לכל זה).
ג. כאשר יש לדחות את הכלל המגן על המת בקברו מפני טעמים נכבדים יותר כמו צרכי רבים.
אני מבין שאתה מודה שטעמים נכבדים כמו צרכי רבים היו אכן חשובים יותר מאשר כבוד המת ולכן היה יכול להיות קל וחומר, אבל - אולי אפשר לומר כך בחריפות - התחמקת פורמלית על ידי האבחנה המעניינת שהעברת מת כאשר הוא ביקש זאת (או שזה כבודו שם יותר) זה "הותרה". ולכן אי אפשר לבנות קל וחומר.
יתכן שפורמלית אתה צודק.
אבל כאשר אנו בודקים מה חשוב ממה, ושואלים האם יש לשמור על כבוד המת מול ערכים אחרים, קשה מאד בעיני להצדיק את כבוד המת (וכאן אני נוטה להוסיף כביכול ויש מקום להערה כדלקמן) לעומתם.
ושוב: זו קושיה על הפסק שמיוחס לרב אלישיב, אבל לא עליך. כי זה לא כל כך סתירה כמו אתקפתא מסברה.
אז אין לי מקום לדרישה שתישא את כלי.
אבל לגבי חילוקך בין הותרה ודחויה כאן, זאת עדיין לא הבנתי. ואולי זה מחייב דיון נפרד בקל וחומר ודחיות מול הותרה.
*** היטבת לכתוב שהמבקרים של הרב אלישיב נכשלים בעצמם בסתירה.
בקבורת המת שהוצא מפני כבוד המשפחה או השכנות אומרים שהיה ראוי להשאירו במקומו.
במתים שליד בית החולים סבורים שראוי לפנותם.
וסבורני שצדקת מאד. וכיון שאני מונה עצמי בין המתנגדים לשני הפסקים, אני רוצה להרחיב קצת על הנושא שהעלית.
הביקורת שלי היא מטא הלכתית. כלומר, בעיני כל ההגנה על "כבוד המת" היא חסרת ערך עצמי אלא נועדה לצורכי אמונותיו של האדם. אנשים קשורים לקברים ולכן יש להגן על זה. קברים אפילו מסמלים, מסיבות שאי אפשר להצדיק, את האמונה בעולם הבא ותחית המתים (כאילו אי אפשר להחזיר מת לאחר שהתפרק לאטומים, או שהמתים שורדים בקבר).
ולכן האינטואיציה ההלכתית או המטא הלכתית שלי היא שראוי להתיר העברת קברים (אם אי אפשר באופן אחר) לצורך בית חולים (אם זה באמת נצרך). במקרה השני, נראה שהעברת המת היתה רק בגלל איזה גישה אתנית מתנשאת של המשפחה, אם כלפי ההשתייכות של הקבור לידו (מזרחי במקום חרדי) או שכפי שנכתב כאן משום גזענות (אשכנזי מול מזרחי אולי, סליחה על הבוטות). וזה בזיון למת שיורשיו מתנהגים בצורה כזו, למרות שאין שום סעיף בשולחן ערוך על זה...
אמנם, כל החלטה הלכתית מסתמכת על הנחות יסוד, ולכן, למרות שגם גישתי שלי אולי מובילה למסקנות סותרות, או מבוססת על הנחת יסוד שונה מהותית משל הרב אלישיב לגבי חשיבות הקבר, עדיין אפשר לנתח את דבריו כפי שעשיתי בעמוד הקודם וכפי שחזרת על כך בעצמך. והסתירה, בין הנחות היסוד, על סמך הקל וחומר שלא נעשה, עדיין במקומה עומדת.
עד כאן דברי. והסליחה שכתבתים בחיפזון ולא מסודרים כיאות.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2012 23:51 |
|
| |
מיימוני,
המינוח 'הותרה' משמש אותי כאן באופן הבא: יסוד האיסור להוציא את הגופה הוא כבוד המת, ולכן כשמוציאים אותו לכבודו שלו אין בזה איסור כלל. במקרה כזה לא נכון לומר שהאיסור להוציא את הגופה נדחה, שכן אם הוא נדחה היה עלינו לומר שדוחים את איסור פגיעה בכבודו כדי לכבדו. לכן נכון יותר לנסח זאת שכבודו גופא דורש הוצאה מהקבר, ממילא אין שום איסור שנדחה בהוצאה הזו. בדיוק כמו אצל ר"א ששחרור העבד הוא הוא השימוש בו, ממילא אי אפשר לומר שהחובה להשתמש בו גוברת על האיסור לשחררו. השחרור הוא הוא השימוש בו. לדעתי המונח 'הותרה' נכון כאן, אבל כאמור לא אתווכח על כך. בלי קשר למינוח, טענתי היא שמכיון שזהו יסוד ההיתר של הרב אלישיב, אין שום משמעות להשוואה כמותית מול ערכים אחרים (כפי שעשית בהודעה הקודמת). לא נכון לטעון שמכיון שהערך Y (=צרכי רבים) גדול מהערך X (=שיפור מקום הקבורה) אז אם הערך X דוחה את הוצאת הגופה הרי קו"ח שהערך Y ידחה אותה. הלוגיקה הזו היא שגויה, שכן הערך X אינו דוחה את איסור הוצאת הגופה. האיסור ההוא כלל לא קיים שם. לכן נזקקתי למונח 'הותרה'.
לגבי הערתך על הנחות היסוד. כשאני טוען שיש או אין סתירה בין שתי טענות במובן הלוגי פורמלי, זה לא מותנה בהנחות יסוד. הטענה P סותרת את הטענה 'לא P' בלי שום צורך בהנחת יסוד כלשהי. לכן איני רואה מה מקום לדון כאן בהנחות יסוד כלשהן. אם יש סתירה לוגית בין שתי טענותיו של הרב אלישיב, ניתן היה להראות זאת ללא שום הנחות יסוד. ישנם מצבים שהסתירה מבוססת על עוד הנחות יסוד שמניח המקשה (כגון שמדובר בדחויה ולא בהותרה), אבל אז עליו להצדיק אותן או למצער להראות שהרב אלישיב עצמו קיבל אותן. אני טענתי שהוא לא מקבל אותן (הוא רואה זאת כהותרה), וכל עוד זה לא הוכח לא ניתן לטעון לסתירה בעמדתו. כידוע, חובת הראיה היא על המקשה ולא על התרצן. לשון אחר: אפשר ליישב בדוחק אבל לא להקשות בדוחק.
לגבי הדיון על עצם שני הפסקים, כבר אמרתי שאיני נכנס לזה כאן כי זה לא נושא הדיון שלי. אני עוסק רק בסתירה ביניהם. אני אישית סולד מהפסק להוציא גופות כדי לשפר את השכנות, למעט מקרים קיצוניים. אם כי איני שולל את האפשרות להסיק זאת ממקורות הלכתיים. כמו כן, אני נוטה לחשוב שאפשר לבנות אגף בבי"ח תוך פינוי גופות (אם אין ברירה אחרת, או במקום הפסד מרובה. איני מכיר את המציאות שם. אגב, לפעמים יש מקום להתעקשות 'פוליטית', כדי למנוע רשלנויות בעתיד שיכניסו אותנו למצבים דומים שידרשו היתר).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 00:37 |
|
| |
ייתכן כתב שהחילוק של הרב מיכי פשוט ונכון. לדעתי אף שהחילוק לגיטמי הוא אינו פשוט ואינו מוכרח שהוא נכון ואדרבא הגיון הפשוט אינו כן. איסור הוצאת המת מקברו הוא משום כבוד המת אבל הגדרת האיסור אינה ביזוי המת אלא איסור לבזות את המת במעשה המבזה של הוצאתו מהקבר. ודו'ק יש כאן הגדרה של מעשה ביזוי מסוים שהוא האסור ולא איסור כללי לבזות את המת (זכור לי שמקלל אביו ואמו אסור גם לאחר מותם אבל לא תקלל חרש הוא רק בחייו. איני בטוח שזה נכון) הוצאת המת מקברו על מנת למנוע ממנו ביזוי של קבורה ליד רשע גם אם קבורה ליד רשע היא ביזוי יותר גדול מהוצאתו ההגדרה ההגיונית היא לא שמעשה ההוצאה אינה ביזוי אלא שעושים ביזוי קטן על מנת למנוע ביזוי גדול. ואף שעושים זאת ע'מ למנוע ביזוי גדול יותר סו'ס הביזוי של הוצאת המת מקברו נאסר בלאו וכל עוד לא נמצא פסוק המתיר איסור זה ע'מ למנוע ביזוי גדול יותר המעשה אסור. ומכאן אולי הסתירה שרואים אנשים מסוימים אצל הרב אלישיב אם כי איני יודע אם ניתן לכנותה סתירה לוגית. יש איסור להוציא את המת מקיברו בשאלת הוצאת המת לצורך רבים אף שאם היה מחפש הרב אלישיב פתח להקל היה מוצא (כגון להסתמך על הרע'א שהביא הרב רוזן) ראה הרב אלישיב חשיבות להעמיד ולחזק את איסור הוצאת המת מקיברו ולא למצוא התר. ואילו בנדון דידן הסתמך הרב אלישיב על חילוקו של הרב מיכי אף שאינו פשוט כלל ולא חש להעמיד ולחזק איסור הוצאת המת מקיברו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 07:01 |
|
| |
רמב"ם הלכות ממרים פרק ה הלכה א: "המקלל אביו ואמו נסקל שנאמר אביו ואמו קלל דמיו בו, ואחד המקלל בחייהן או לאחר מיתתן הרי זה נסקל, וצריך עדים והתראה כשאר כל מחוייבי מיתות בית דין, ואחד האיש ואחד האשה וכן הטומטום והאנדרוגינוס, והוא שיהיו גדולים שהגיעו לכלל העונשין". רמב"ם הלכות סנהדרין פרק כו הלכה א: "כל המקלל דיין מדייני ישראל עובר בלא תעשה שנאמר אלהים לא תקלל, וכן אם קלל הנשיא אחד ראש סנהדרי גדולה או המלך הרי זה עובר בלא תעשה שנאמר ונשיא בעמך לא תאור, ולא דיין ונשיא בלבד אלא כל המקלל אחד מישראל לוקה שנאמר לא תקלל חרש, ולמה נאמר חרש שאפילו זה שהוא אינו שומע ולא נצטער בקללה זו לוקה על קללתו, ויראה לי שהמקלל את הקטן הנכלם לוקה (הרי הוא כחרש).
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 07:18 |
|
| |
הויכוח בין למיימוני למיכי (השמות לפי סדר א"ב) הוא בסה"כ ויכוח ישן כמה כוחה של המטא הלכה וטעמא דקרא לעומת הפורמליות המשפטית.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 07:44 |
|
| |
<מעבר להצהרה שבעינך אין ספק שיש כאן סתירה, לא ראיתי נימוקים> לא חשבתי שיש כאן סתירה, מהסיבה הפשוטה, כי אין כל אפשרות שתהיה כזו. אילו היה "כבוד" מושג שניתן להגדירו, הייתי בוחן אם אחד הפסקים סותר לאותה הגדרה, אך מכיוון שהוא מושג יחסי ניתן להתאימו לכל מצב, ואפילו לשרוף את המת מטעמי "כבוד". פורום: עצור כאן חושבים - האם שרפו את שאול ובניו, או את בגדיהם ... כתבתי שהוא לא היה עקבי בפסקיו, וטעיתי, הדברים היו נכונים אילו ידע שפסק את שני הפסקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 09:26 |
|
| |
נישט,
הטיעון כי ה'כבוד' הוא דבר יחסי ייתכן ונכון הוא, אך רק מבחינה פורמלית(וגם זה, רק לפוסט-מודרניסט קיצוני, שהרי בוודאי תודה על מקרים מסויימים שהם אינם קשורים לכבוד). אולם מצד האדם עצמו, אשר לפתחו מגיעה שאלה, יעשה אמת בנפשו האם לדעתו שייך בזה כבוד המת אם לאו. בכל שאלה הלכתית אפשר שחכמים יכולים להכשיר השרץ בק"ן טעמים, והפוסק או האדם המכריע צריך לאמת בנפשו שאכן כוונתו לפשטות ההלכה.
מיימוני,
יש לחלק בין ההלכה למעשה. על פי הדיון ההלכתי בוודאי שיש לפקפק טובא על היתר הזזת קברים בשביל בי"ח, ויש לנטות להתיר את הוצאת המת. כמובן, שלמעשה אפשר שיש לפסוק הפוך בדיוק, וכמו שכתבת: אתה, בתור פוסק, תאמר שאין חשיבות מבחינתך לכבוד המת אל מול הערך של הצלת חיי אדם, ומאידך אתה רואה צורך בדחיית כבוד המת כדי לא לפגוע במת השני הקבור לידו או כדי לא לפתח תפיסה אתנית מתנשאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 10:07 |
|
| |
תלמיד, איני רואה מדוע הויכוח כאן (אם בכלל יש ויכוח. אני טרם ראיתי כאן ויכוח) קשור לפורמליזם מול פסיקה במטא הלכה. מה זה קשור? אם בכלל יש ויכוח, זהו ויכוח לוגי ולא הלכתי. אבל כאמור טרם ראיתי טיעון שמתווכח עם מה שכתבתי. זו גם התשובה לדברי נישט. אני לא מתווכח על כמה כבוד מותר או אסור לחלוק למת. השאלה היא לוגית: האם יש או אין סתירה בין שני הפסקים הללו.
אני לא מצליח להבין מה כ"כ קשה להבנה בדבריי שאני צריך לחזור שוב ושוב על אותם דברים ולקבל שוב ושוב תגובות לא רלוונטיות. ניסיתי לבדוק האם כתבתי באופן קשה או לא ברור, ולא מצאתי בעוניי בעיות כאלה. אני שוב מזמין את כל מי שרוצה להציג את שני הפסקים (אני כבר נמנע מלעשות זאת עבורכם, שכן כבר אמרו לי שלא אלו הפסקים, כמובן בלי לטרוח ולומר מה כן), זה מול זה, ולהסביר היכן ומדוע יש סתירה ביניהם. גרוני ניחר, אני חוזר שוב ושוב על הבקשה הזו, וכולם כאן ממשיכים להצהיר הצהרות במקום לכתוב מה יש להם לטעון.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 11:31 |
|
| |
מיכי, הפסיקות הן המילה "חייבים" ביחס לשאלה האם להוציא את המת הנידון , ושאסור להזיז עצמות לצורך בנית חדר מיון או סלילת כביש. את הסיבות והטעמים אתה דיבררת באופן שיהלום את התיזה שלך.
לגבי השאר זה מעייף בפרט שאתה מתעקש לדלג מעל הטענות העיקריות שלי, כי הן לו עולות בקנה אחד עם עולם המושגים בו נוח לך להתמודד. זכותך, אבל גם זכותי להתעייף ולחדול מלהשתתף בדיון שמתעלם מעיקר טענותי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 11:57 |
|
| |
מיכי זה תלוי בגלל שמיימוני לא מסוגל לקבל שכבוד המת, שהוא נימוק קלוש יתיר להעביר מקבר יותר מאשר צרכי רבים, שהוא נימו ק כבד. הוא מודד את העניין במשקפים מוסריות או מטא הלכתיות. והרי ציטוט מלשונו "יתכן שפורמלית אתה (מיכי) צודק.
אבל כאשר אנו בודקים מה חשוב ממה, ושואלים האם יש לשמור על כבוד המת מול ערכים אחרים, קשה מאד בעיני להצדיק את כבוד המת (וכאן אני נוטה להוסיף כביכול ויש מקום להערה כדלקמן) לעומתם".
אתה דן במישור ההלכתי כמערכת סגורה ומימוני [ואמשלום, ברמה אחרת] לא
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 12:22 |
|
| |
תלמיד, יפה כתבת זה בדיוק טענתי, ברגע שאתה שם אמתלות חסרות הגיון מציאותי והלכתי , הטיעון אולי לוגי אבל לא מציאותי ולא הלכתי. להחליט ששכן לקבר הוא רשע (יחסית למת הנידון) על בסיס סברות קלושות, ולהחליט שהסיבה בשלה לא משכינים רשע אצל צדיק היא משום כבוד המת , ושגם בדיעבד כבוד המת הוא שהוא יועבר משם, זו החלטה שכל שלב שלה עומד על כרעי תרנגולת (אם בכלל עומד) מה שהופך את השורה התחתונה לטיעון שאין לו יד ורגל במציאות ההלכתית גם בפני עצמה. וכאשר היא עומדת אל מול סירוב עיקש ביחס לטענה שצריך להעביר עצמות לצרכי הרבים שלעתים נוגעים בפיקוח נפש , העיוות והסתירה ניכרת הרבה יותר. התרגיל של מיכי לקצץ את הפסק מהקשרו ולהחליט אפריורית שכבוד המת מתיר את כבוד המת הוא תרגיל אינטלקטואלי נחמד (אם כי יש להודות שכבר בית בריסק רשמו פטנט על הענין הזה באופן הרבה יותר מוצלח), אבל הקשר בינו לבין תורה בכלל והלכה בפרט קלוש.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 12:45 |
|
| |
אישציפ,
אינם דומים דבריך לדבריו של ת"ט. הוא מודה שישנם שתי מערכות שקולות - זו ההלכתית, וזו המטא-הלכתית או(במשמעות של: במילים אחרות) המוסרית. והכל תלוי בעיני המסתכל, והוא שכתבתי למיימוני שאפשר לחלק בין העולה ממקורות ההלכה, לבין הפסיקה למעשה כיום.
אך אתה שזה "חסר הגיון מציאותי והלכתי". - מה הכוונה "הגיון מציאותי"? והיגיון הלכתי בוודאי יש, שהרי זו ההלכה עצמה. עוד טענת שטענת כבוד המת עומדת על כרגעי תרנגולת. אך מה לעשות שהירושלמי כותב: "אין מפנין מדירה נאה לדירה נאה ולא מדירה כאורה לדירה כאורה ולא מדירא כאורה לדירה נאה אין צורך לומר מדירה נאה לדירה כאורה ובתוך שלו אפילו מדירה נאה לדירה כאורה שמחה לאדם בשעה שהוא דר בתוך שלו אין מפנין את המת ואת העצמות מקבר מכובד למכובד ולא מבזוי לבזוי ולא מבזוי למכובד אין צורך לומר מן המכובד לבזוי ובתוך שלו אפילו מן המכובד לבזוי ערב הוא לאדם שהוא נינוח אצל אבותיו " - מההקבלה בין פינוי כלים לפינוי המת, ומהמילים "ערב לו לאדם" מוכרח שטעם איסור או היתר פינוי תלוי במה שהיה נח למת לו היה חי.
עוד אמרת שזה עיוות וסתירה להתיר מצד כבוד המת ולאסור מצד פיקו"נ. ואמר שהר"מ עשה תרגיל במה שקרא לזה "הותרה". אך כבר הראיתי שמצאנו זה בעניין ממון, שפיקו"נ דוחה הכל, ואעפ"כ פשטות הסוגיא בב"ק ס' היא שאסור לאדם להציל עצמו בממון חבירו כלל, אפילו שזו "רק" עבירה של גזל, ואפילו שהאדם עצמו בעל הממון חייב להשתמש בממונו כדי להציל אחרים.
לבסוף, אינני מבין את הטענה שהמוסר שווה משהו יותר מערכי חז"ל. מיימוני כתב לעניין - לדעתו ההקפדה על הפורמליות במקרה הזה תביא לאמונות לא רצויות וכד', ובזה אכן דבריו דברי יושר וטעם.
אך אתה טוען שהקמת כביש חשובה יותר מכבוד המת. ומדוע? האם היית מוכן שיפנו את אושוויץ(כן, זה מקרה קיצון) לסלילת כביש? ואם לא, מדוע? האם גם אתה לא נגוע קצת ב"כבוד המת"? כמו כן כבר כתבתי שלענ"ד עיקר האיסור הוא מצד הגזל של המת, ובזה האם אינך מסכים שיש בזה עוול של המדינה להפקיע אדם ממקומו בגלל רצונה לבנות שם? ואפילו אם תפצה אותו? ואע"פ שדברים כאלו נעשו, הרי תמיד יש בזה טעם רב לפגם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 12:49 |
|
| |
כפי הנראה לא כתבתי כ"כ יפה כי אני "בירוקרט" וחושב שגישת מיימוני (וגם שלך) אינה נכונה, ומה שבעיניך בהינף יד הוא קלוש יכול להיראות אחרת בעיניים אחרות.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 12:59 |
|
| |
אישציפ, הלוואי שיכולתי לדלג. אין לי מעל מה לדלג. טענותיך טרם הופיעו כאן בכתב.
תלמיד, תלמיד, אני בכלל לא מתוכח עם מיימוני על טיעוניו. טענתי היא שההשוואה בין הנימוקים מניחה 'דחויה', אבל כאן מדובר ב'הותרה', ולכן אין שום משמעות למישקול היחסי הזה. אני מוכן לקבל את כל מה שמימוני כתב להלכה, ועדיין אני טוען שאין סתירה בין הפסקים. לשון אחר: על מה הויכוח? לא ראיתי כאן שום ויכוח.
|
|
|
|
|