בית פורומים עצור כאן חושבים

מה התרחש על שפת ים סוף

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/8/2012 08:47 לינק ישיר 

זה פשוט לא יאומן איך אתה פשוט מבלבל את המח בלי לכתוב מלה אחת ענינית המקדמת את הדיון או מתייחסת לטיעונים

ענין הפשט והדרש, שאתה כה מפליא להאריך בו, אולי כדי לבלבל את השטן, אינו שייך לעניינינו. רק ציינתי כי חלק מיישוביהם אינם על דרך הפשט.

אתה לא 'ציינת', אלא שאלת מדוע חז"ל הוצרכו לדרוש על סתירות שניתנות לישוב דברים דחוקים. ועל כך השבתי שדרכם היה בדרוש בכדי ליישב את דברים ברמת הדרש, גם אם ברמת הפשט לא קשה. מה בדיוק אמרת על זה?

אם התורה לא עסקה בכתיבה מסודרת ודווקנית של ההיסטוריה, קשה ואף אין טעם, ללמוד ממנה פרטים מדויקים. חז"ל עשו זאת לרוב. זה אומר שהם חשבו אחרת.

את זה כתבת בהודעה שלפני הקודמת, ועל כך השבתי לך שאין לי מושג על מה אתה מדבר, מה שכתוב בתורה הוא נכון, לכן יש טעם ללמוד ממנה על מה שהיה. העובדה שהתורה לא טרחה להתיישבות היסטורית שכל אחד ידע בדיוק כמה שנים חלפו בין אירועים שהיא לא ציינה במפורש, או שיבין מיקומים גיאוגרפיים במקומות בהם סתמה, לא אומרת שאין ללמוד ממנה מה שאפשר.

אני מביא את חז"ל, רק כהוכחה, כי המתודולוגיה של הביקורת, אינה משוללת יסוד.

הבעיה, שאין כאן שום הוכחה לשום מתודולוגיה, אין ויכוח על כך שיש צורך ליישב את הסתירות, ושחכמים לפעמים יישבו גם דברים פשוטים בדרך דרושית.

עם כל הכבוד לך, גם דעתם רלוונטית. כאמור, זכותך המלאה לחלוק, אך ראוי שתכבד גם את דעת חז"ל כדעה לגיטימית. זו הנפק"מ מה הייתה דעתם.

וכי אני חלקתי עליהם? בסך הכל אמרתי שכשדנים אם סתירה מהווה הוכחה לתורת התעודות בגירסא כל שהיא, ואני מראה לך שהסתירה היא מדומה. אין טעם לנסות להביא הוכחה מחז"ל, כי הוכחה אין, תורת התעודות לא עלתה על דעתם. הפניה שלך לחז"ל במקום שאין לך משהו עניני להגיד, היא לא רצינית. ומה היה קורה אם אני הייתי מביא ראיה מחז"ל נגדך?

בנוגע לביקורת המקרא, אתה קובע, כי חייבים לאמצה, על כל חז"ליה. אני חוזר ואומר, דייני באבחנה כי מדובר באוסף טקסטים. אין צורך "להגשים" שום תיאוריה. מי אסף, מתי אסף, מה נאסף, זו שאלה משנית לחלוטין. את מי שזה מעניין, שיעסוק בזה. ניקח את הדוגמה שלך. אני מבחין ביותר מתיאור אחד של מסעות. מבחינתי הסקתי את המסקנה. איזה חלק שייך לאיזה מקור, זו שאלה נוספת ומשנית. אם מאנדהו סבור כי עלתה בידו לפנצט, אשרי חלקו. אם אתה סבור שהוא טועה, אשריך. מה לזה, ולרעיון הכללי, כי מתוך הטקסט נראה, כי הוא אינו אחיד.

תיאורטית לבורים זה יכול להישמע טוב, הבעיה היא שהנסיונות לניתוח כבר נעשו, אי אפשר רק לזרוק משהו וללכת, אנשים שניסו לבדוק את האפשרות שמה שאתה מגדיר כסתירה אכן נובע משני מקורות, ובהמשך ראו ש'הסתירה' מופיעה גם באותו פרק ואותו פסוק, וכשניסו לנתח את הדברים, תמיד הגיעו לפינצטולוגיה, כל גירסה וכל צורה של תורת התעודות הגיעה בעל כרחה לאותה מסקנה, מה שאומר שאי אפשר להגשים את התיאוריה בצורה סבירה. זה לא נושא משני.

זה כמו שתטען שהבדלים בין שתי שכבות באתר חפירות מלמדים ששכבה זו שייכת לתקופה א וזו לתקופה ב', אבל כשנבא לבדוק יתברר שאי אפשר לומר כך בפשטות, שכן בכל שכבה יש הרבה ממצאים שלא מתאימים להגדרה שלך. ואז תאמר: זה ענין משני, כל אחד שיישם את התיאוריה איך שבא לו, הבעיה היא שאין דרך סבירה ליישם אותה, אם מנסים להיות עקביים בענין ה'סתירות' הופכים כל סיפור רציף למתחבר באורח פלא.

בברית החדשה, אם לא הבהרתי מספיק, יש ביקורת על הטקסטים, במובן של הפרדת בשורות ושיוכן למבשר אחר ולתקופה אחרת, בשונה מהגרסה הקתולית.

לא פינצטולוגיה.

אכן, אין באמתחתי דוגמה על סיפור שהמחקר מפצל, אך לעולם תמצא שינוי בין מה שהביקורת עושה בספר זה, לבין מה שהיא עושה בספר אחר. הביקורת תלויה בטקסט ולא ההיפך. סיפור המבול, הוא דוגמה קיצונית יחסית, להדבקה מאולצת. מבחין בכך כל קורא עירני. אם תרצה אכנס לפרטים.

הבעיה היא לא מה שהביקורת עושה, אלא שמדובר בתהליך לא סביר במידה קיצונית. לא נכון ש'לעולם תמצא שינוי בין מה שהביקורת עושה בספר זה לבין מה שהיא עושה בספר אחר', לתהליכים טבעיים תמיד יש הקבלות, צורות של כתיבות ספרים והתחברות טקסטים הן ענין טבעי שניתן לעמוד עליו, הבדלים כל שהם תמיד יהיו, אבל הרעיון העקרוני של התחברו בצורה כזו פשוט לא קיים בטבע, זה מדע בדיוני.

לגבי סיפור המבול, קרא קאסוטו.

הסיכום שלך גם בובקעס, בדומה ל'סיכום' שלך ש'יהודים מתווכחים, קורה', הנה: "האם תורת התעודות היא פתרון הגיוני. לענ"ד כן. לדעתך לא. העמדות הובהרו והבוחר יבחר". אתה לא מבהיר שום דבר כאן, המונח לענ"ד כן אינו אומר כלום בנוגע לדיון על סבירות של תהליך מסויים, דיון כזה יש לו להיות מגובה בנימוקים ולא ב'לענ"ד כן' (שוב הפלס).

לעניין מוכנות התורה לעתיד. האם היא התכוננה רק לשמש כמצפן עקרוני, שכל פרטיה ודקדוקיה, כלל לא יאומצו, על ידי כל אותם מיליוני מאמינים שנשתבחה בהם.

כמובן שכן, הרי לא היתה הכוונה שהגויים ישמרו את המצוות, אלא שע"י שמירת המצוות של היהודים, יהפוך ה' לשפה ברורה אל כל העמים. המצוות הם רק כלי להתקדמות התכנית בעולם. בכל מקום בתורה ובנביאים המטרה היא שהעמים יכירו בכחו של ה', ולא שיניחו תפילין דר"ת.

איידי דאתית להכי, חוסר רלוונטיות חלק מהמצוות זועק לשמים. בכלל, כל הצורה של כתיבת המשפטים, לפי מקרים ולא לפי עקרונות, אינה מצביעה על מוכנות לעתיד, בלשון המעטה ואכ"מ

על כך יש לדון רבות, אני חושב שהישארות בחוק של מקרים לא רלבנטיים חשובה בכדי להשלים את תמונת העולם גם כשזה לא מעשי. אי אפשר לעסוק רק בכאן ועכשיו, צריכים להשאיר רגל אחת בחוץ מכל השטף התרבותי הנמוך והמקומי. לגבי כתיבה קזואיסטית לא ידענא מהיכי פסיקא ליה מה מוכן לעתיד ומה לא, נראה לי שהמציאות מוכיחה שהתורה התכוננה היטב לעתיד, ואתה מוזמן לנסות לשנות זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 11:46 לינק ישיר 

כמה עשן, בלי אש.

1.      א. כל המעיין בדברי יראה ויבין כי כל מה שאמרתי הוא, כי חז"ל לעתים נדחקו מאד, הן בפשט והן בדרוש.

אתה טוען כי השאלות, לעתים, הם מעיקרא רק על פי דרש ועל פי פשט לא קשה מידי.

ברשותך אחלוק עליך בזה.

רש"י לדוגמה, המשתדל גם להסביר על פי פשט, מצא לנכון בלא מעט מקרים (דוגמת מקום קבורת אהרן) להעתיק את הדרש. אם היה באמתחתו ישוב ראוי על פי פשט, היה מתעלם ממנו?

חז"ל, מעולם לא מיישבים סתירה כלשהי, בדרך שאתה מציע.

ב. כפי שהדגשתי חזור והדגש, כל מה שאני מביא מחז"ל וממפרשי המקרא, אינו בגדר הוכחה מן הסמכות, אלא הצבעה, כי גם בעיניהם, השוללות את תורת התעודות, הקושיות מצריכות ביאור.

2.      אם כאשר יש אי דיוק במספרים, (לא כניסוח המכובס "שהתורה לא טרחה להתיישבות היסטורית שכל אחד ידע בדיוק כמה שנים חלפו בין אירועים שהיא לא ציינה במפורש, או שיבין מיקומים גיאוגרפיים במקומות בהם סתמה", אלא אי דיוקים וסתירות שנידונו כאן באשכול, דוגמת ארבע מאות, ארבע מאות ושלושים שנה)אתה מייחס זאת לכך שהכותב, מחמת מטרתו, לא חש לדייק, האם הספר יכול לשמש כמקור מדויק?

אולי מחמת טעם כלשהו, שנעלם מעינינו, הוא לא דייק גם בזה?

וכי מ"בין כסה לעשור" ניתן להוציא מסקנה היסטורית כלשהי?

במידה ידועה, המקרא גרע טפי. בין כסא לעשור, בשונה מהמקרא, אינו כותב מספרים לא מדויקים, כדי "להתאימם" להבטחות קודמות שלו.

כדי לא להשאיר את העשן, על מנת שאוכל להתמקד בעיקר, אני מוסר מודעה, מכאן ולהבא למפרע, כי אם טועה אני בדברים אלו, הריני חוזר בי משתי טענותיי אלו, מהודעה זו ועד סוף כל ההודעות הבאות עלי לטובה.

3.      אני אומר דבר כה פשוט, שאני מתקשה להבין מה אתה טוען כנגדו.

אני מעיין בטקסט, רואה שם כפילויות וסתירות, המשכנעות אותי כי לא ייתכן כי זו גרסה אחת של כותב אחד.

מה אתה טוען כנגדי? כל זמן שלא אצביע במדויק (להלן "פינצטה") על כל קטע לאיזה גרסה הוא שייך, איני יכול לטעון כי זה יותר מגרסה אחת? מדוע?

אתה תוקף, אולי בצדק, חוקרים, שהתיימרו לעקוב אחר תהליך המיזוג. מבחינתי זו תקיפת אנשי קש.

כלל לא מעניין, מה אמרו החוקרים. הם אינם סמכות בעיני. תוכם אני אוכל, קליפתם אני זורק.

ביקורת המקרא, איננה דת ואין לה כמרים. הביקורת היא כלי מתודולוגי לניתוח. כל הרוצה יטול ויסיק מה שחפץ ובלבד שיעמוד בכללי הביקורת.

כאשר מאנדהו ליקט מקורות שונים וערכם לטקסט אחד ולמרבה הצער, או השמחה, תלוי בעיני המתבונן, הוא השאיר עקבות רבים לעבודתו, האם עלי המלאכה לפנצט כל מילה, פסוק, או פרק, מאין ליקט ומדוע צירפם?

אם אתה מוצא סתירות בתוך פסוק, כנראה שגם הפסוק עצמו, הוא מיזוג וצירוף.

4.      אתה חוזר שוב ושוב על הטענה, כי זה הספר היחיד שנעשתה עליו עבודה מעין זו.

גם לדבריך, הבעיה היא בספר. לא בחוקרים שעלו על זה.

אם הטיעונים נכונים, מה לי, אם יש עוד ספר כזה, או שאין.

אתה טוען כי "הרעיון העקרוני של התחברו בצורה כזו פשוט לא קיים בטבע, זה מדע בדיוני". וכי הזוהר לא נערך בדיוק בצורה זו?

5.      קאסוטו זה שם קוד המיישב אוטומטית את כל השאלות?

הפניה לקאסוטו כמוה, כהפניה לספרות הביקורת.

גם אם נקבל את כל המהלך שלו, הנזקק לפינצטות דקות מן הדקות, עדיין לא התיישבו כל השאלות.

אסתפק בסתירה בכמות החיות מכל מין שנכנסו לתיבה.

ריבוי העשן, מאלצני לחזור על הסיכום.

לאחר שפרסתי באשכול, לעיני כול, את הנימוקים, יש שני נדונים עיקריים.

א.      האם יש מסה קריטית של סתירות וכפילויות.

לענ"ד ולדעת רבים, המבוססת על כל השאלות הידועות, כן.

לדעתך לא. עיין קאסוטו.

ב.      "האם תורת התעודות היא פתרון הגיוני.

לענ"ד ולדעת רבים, כפי שנימקתי בארוכה, כן.

לדעתך, לא.

העמדות הובהרו והבוחר יבחר.

אני מנסה לברר על שיטה יעילה לגמילה מהתמכרות להפלס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 15:57 לינק ישיר 

אין לי כח וענין לחזור שוב על מה שהיה ועל איך שאתה מציג את הדברים, אתייחס רק למה שנותר פתוח ומבחינתך זה עשן. מה שאני רואה זה אדים זיעה בעלמא ואולי חשש ריחא, קשור מאד להל' תערובות, נטל"פ, וללא חשש נב"נ, מקסימום חנ"נ.

1. אחרי שגמרת להביא ראיות מחז"ל, אתה נזקק לרש"י הקדוש, שיכל להביא ישוב ע"פ פשט ומ"מ העתיק דברי חז"ל. וכבר דיבר עמו נכדו הקדוש רשב"ם על זה והודה לו רש"י שנמשך יותר מדי אחר הדרש ויכל לפרש יותר לפי הפשט (עי' רשב"ם פ' וישב). ואמנם מ"מ ראיה גדולה יש לדבריך וצ"ע.

2. המשפטים שלך פשוט לא מופנים כלפי:

"זה מוכיח שגם בעיני חז"ל הקושיות מצריכות ביאור", תודה רבה. טענתי אחרת?

"חז"ל, מעולם לא מיישבים סתירה כלשהי, בדרך שאתה מציע", אין בעד מה, הצעתי דרך ספציפית לישוב סתירות? רק טענתי שהתירוצים של חז"ל יכולים להיות ריאליים, אם ניאזר בסלחנות כלפי פרשנות טקסטים רחוקים. ז"א כל מה שאני מציע הוא הצדקה לישובי הסתירות של חז"ל שבעינינו נראים דוחק. וכמובן משאיר מקום לעוד דרכים אחרות.

"אתה מייחס לכך שהכותב מחמת מטרתו לא חש לדייק", כתבתי שלא חש לדייק? כתבתי שלא היה צריך לפרש שמדובר לפי זוית אחת, מכיון שכל קורא ושומע יודע זאת, במקביל להכרזה שלי שהישוב היהודי בירושלים התחדש ב67, שלא מצריכה שום הבהרה נוספת, כי השומע יבין מאליו לפי התאריך שכוונתי לישוב החדש ברובע היהודי שאחרי ההפסד במלחמת השחרור. אבל אם הייתי אלהים, היה בהחלט סבה לחשוב שהתאריך של 67 הוא התאריך של מלחמת ששת.

עשן עשן ועשן, מודעות ופלסים, תעשה טובה דבר קצר ולענין.

3. אתה שוב חוזר על שלך ולא מתייחס כלל למה שאני אומר, וכי אני טענתי שחוקרי וחכמי הביקורת מחייבים אותך? הסברתי לך שאין דרך עקיבה ליישם את המסקנה ש'סתירה' = מקור מקביל, מבלי להגיע לתוצאות מגוחכות. אתה חוזר ואומר שאתה לא חייב לדרכים השונות שהומצאו, אבל עובדה היא שהמחקר לא מצא שום דרך הגיונית ליישם מסקנה זו, כנראה שהיא בעייתית. זה כמו שאטען שהתורה משמים, אבל לא מענין אותי איך זה מסתדר עם המציאות והפרטים.

4. הבעיה היא בספר... תגיד לי אתה רציני???? הרי זו בדיוק השאלה, האם באמת זה מה שקרה עם הספר או לאו, אם זה באמת מדע בדיוני ותהליך לא סביר, יש להניח שהוא לא התרחש. אין כאן טיעונים 'נכונים' ולא נכונים, יש כאן שאלה פרשנית, המתחשבת במכלול ההתרחשות. זה בדיוק מה שטענתי, שהוכחה אין, והמסקנה מגוחכת. "הבעיה בספר" מקביל ל"המשיח ישקר?".

ספר הזהר לא נערך בצורה כזו ולא דומה לזו, עי' מה שכתבת (לא חסר כאן י') באשכול המקביל. אף אחד לא יודע כיצד נתחבר הזהר, עם כל הרצון הטוב, לא מי כתב לא איך ולא מתי. כל מה שיש הוא רק השערות פורחות. ייתכן שאדם אחד כתב את כולו מתחילתו לסופו, ייתכן שהוא השתמש במסורות או בכתבים ושילב לתוך דבריו, כמו עוד הרבה ספרים אחרים. אבל לא בצורה שקוטעת את הרצף, כמו סיפור המבול.

אתה חוזר על הסתירה של החיות, קאסוטו הוא לא פתרון קסם, אבל הוא מציע דרך להסביר את כל פרשת המבול, פסוק אחרי פסוק, וטוען שפתרון הביקורת הוא אנכרוניסטי, לא תואם למה שידוע לנו על התחברות כתבים במזרח הקדום באותם ימים, ואילו ההסבר האחיד תואם בהחלט למה שידוע לנו ומקביל לצורת הכתיבה וההתבטאות, כולל מה שנראה בעיניך כסתירות וכפילויות, ואפילו לענין מספר החיות. הענין שלו לא שהוא מציע איזה תירוץ או כמה תירוצים, אלא שהוא מביא שיטה אחרת לפרשנות ולהסבר הדברים. שיטה שלפיה לא מתחילות הקושיות. הוא לא טוען שאפשר לומר כשיטתו, אלא שמבחינה מחקרית אי אפשר לפרש את הטקסט אחרת.

כנ"ל לענין הסיכום הנפלא, "האם יש מסה קריטית", שאלה היפותטית ולא קשורה. היפותטית מכיון שאין שום דרך לקבוע מה היא 'מסה קריטית' זה סתם שיקול הדעת כביכול, אין דרך לכמת את הסתירות ואת רמת הסתירתיות שיש בהן ואין שום בסיס שנוכל להשוות אליו ולומר: היינו מצפים לכך וכך סתירות לאלף סימני דפוס. וגם אם יש דרך כזו, הרי שלא דנת כלל בנושא, סתם תקעת: יש מסה קריטית. ומדוע לא קשורה? מכיון שאני לא מתווכח על המסה, אני טוען שאותה המסה שבעיניך היא קריטית, נובעת מסיבה אחרת. אם קריטיות של מסה מלמדת על כך שלא מדובר במקרה, הרי גם אני טוען שלא מדובר במקרה. שני ההסברים (תעודות, וריחוק הקשרים תרבותיים) מצפים למסה קריטית של מה שנראה כסתירות. אולי ההסבר שלי מצפה ליותר סתירות, ולכן אם יש מסה קריטית יותר גדולה זה אומר שאני צודק, כי לעריכה של עורך אפשר לצפות רק למסה חצי קריטית, ואין גבול להבלים ולליצנות, העיקר שהמשפט מסה קריטית לא מעלה ולא מוריד, לא תורם לדיון, ובודאי לא מהווה שום סיכום.

לא נימקת בארוכה כלום על תורת התעודות, רק כתבת שאינך מחוייב לשום פרט שלה, אלא רק לעיקרון, אבל העיקרון לבד לא מחזיק כלום עד שלא מדגימים ומיישמים אותו. פעולה שאי אפשר לעשות מבלי להתגחך באופן הזוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 16:19 לינק ישיר 

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 21/08/2012 16:19:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 16:29 לינק ישיר 

מימוני, אפשר לקבל קישור או שם ספר של רוזנצוייג שכתבת עליו באשכול זה?
תודה.
(וכמנהל לשעבר, אנא, אולי תדבר פה כמה מילים על תרבות ויכוח ראויה ועל  כבוד אנושי בכתיבה לכל אחד. דברי חכמים בנחת- נשמעים, ומכלל הן אתה שומע לאו. אולי יקשיב לך מי ששכח זאת)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 16:41 לינק ישיר 

לומדת,,,,
יכול להיות שהדיון עובר את הנחת... אבל זה רק מראה שאיכפת למתווכחים ואינם בתרבות של הכול נכון במבט מסוים וכווו',וזה מה שנותן לדיון או לוויכוח את החיות שלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 16:47 לינק ישיר 

דברי חכמים בנחת נשמעים - לשעבר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 16:58 לינק ישיר 

ואמאי,

הצעתי דרך ספציפית לישוב סתירות?

כדאי שתקרא את תגובותיך, השמורות באשכול, לפני שאתה מכחישן בנחרצות.

הסברתי לך שאין דרך עקיבה ליישם את המסקנה ש'סתירה' = מקור מקביל, מבלי להגיע לתוצאות מגוחכות. אתה חוזר ואומר שאתה לא חייב לדרכים השונות שהומצאו, אבל עובדה היא שהמחקר לא מצא שום דרך הגיונית ליישם מסקנה זו, כנראה שהיא בעייתית. זה כמו שאטען שהתורה משמים, אבל לא מענין אותי איך זה מסתדר עם המציאות והפרטים.

הסבר נא בצורה ממוקדת, מדוע - בהינתן ההנחה, כי יש סתירות וכפילות המצביעות על ליקוט ועריכה - אי אפשר לטעון כי מדובר בספר ערוך, ללא הצבעה מדויקת ופינצטית על סדר עבודת העריכה.

מדוע, "אין דרך עקיבה ליישם את המסקנה ש'סתירה' = מקור מקביל, מבלי להגיע לתוצאות מגוחכות".

המחקר מצא גם מצא. את כל השאלות המובילות למסקנה כי מדובר באוסף טקסטים.

כל היתר, אכן בגדר תיאוריות. חלקן הרבה יותר רציניות, ממה שאתה מנסה להציגן. כאמור, אין לי שום ענין להגן עליהן.

במקביל להכרזה שלי שהישוב היהודי בירושלים התחדש ב67, שלא מצריכה שום הבהרה נוספת, כי השומע יבין מאליו לפי התאריך שכוונתי לישוב החדש ברובע היהודי שאחרי ההפסד במלחמת השחרור.

נקיבת מספר לא נכון של מושב בני ישראל במצרים (לפי החשבון הרגיל, פער של למעלה ממאתיים שנה) שווה בעיניך להצבעה על שנת 67 כשנת חידוש הישוב היהודי בירושלים?

איזה סופר רציני היה כותב כך?

הבעיה היא בספר... תגיד לי אתה רציני???? הרי זו בדיוק השאלה, האם באמת זה מה שקרה עם הספר או לאו, אם זה באמת מדע בדיוני ותהליך לא סביר, יש להניח שהוא לא התרחש. אין כאן טיעונים 'נכונים' ולא נכונים, יש כאן שאלה פרשנית, המתחשבת במכלול ההתרחשות. זה בדיוק מה שטענתי, שהוכחה אין, והמסקנה מגוחכת. "הבעיה בספר" מקביל ל"המשיח ישקר?".

הסתירות והכפילויות הן ההוכחה. אתה סבור שלא. עד כאן בסדר.

מדוע זה לא הגיוני? מה בדיוני בזה?

המקבילה ל"המשיח ישקר?" זו דווקא טענתך, כי הספר חייב להיות אמין...

"אתה חוזר על הסתירה של החיות, קאסוטו הוא לא פתרון קסם, אבל הוא מציע דרך להסביר את כל פרשת המבול, פסוק אחרי פסוק, וטוען שפתרון הביקורת הוא אנכרוניסטי, לא תואם למה שידוע לנו על התחברות כתבים במזרח הקדום באותם ימים, ואילו ההסבר האחיד תואם בהחלט למה שידוע לנו ומקביל לצורת הכתיבה וההתבטאות, כולל מה שנראה בעיניך כסתירות וכפילויות, ואפילו לענין מספר החיות. הענין שלו לא שהוא מציע איזה תירוץ או כמה תירוצים, אלא שהוא מביא שיטה אחרת לפרשנות ולהסבר הדברים. שיטה שלפיה לא מתחילות הקושיות. הוא לא טוען שאפשר לומר כשיטתו, אלא שמבחינה מחקרית אי אפשר לפרש את הטקסט אחרת".

ה"פתרון" של קאסוטו, פינצטי ומלאכותי  יותר מכל השערות החוקרים. העובדה כי אני "חוזר על הסתירה של החיות", אינה מיישבת את הסתירה מאליה.

"מבחינה מחקרית אי אפשר לפרש את הטקסט אחרת"

אני מבין, כי זהו טיעון מחץ, שאין לעמוד בפניו. כה אמר קאסוטו, אלוהי המחקר. אין אפילו צורך להגיד מה הוא אמר.

קאסוטו אמר.

נכון כי אין לי כלי אובייקטיבי למדוד מסה קריטית. על זה בדיוק אמרתי, יעיין כל אחד באשכול ובשאר טיעוני ביקורת המקרא והבוחר יבחר. זה מיקוד מדויק של הדיון. מה מקומם אותך כל כך בהצגה זו של הדברים?

"לא נימקת בארוכה כלום על תורת התעודות, רק כתבת שאינך מחוייב לשום פרט שלה, אלא רק לעיקרון, אבל העיקרון לבד לא מחזיק כלום עד שלא מדגימים ומיישמים אותו. פעולה שאי אפשר לעשות מבלי להתגחך באופן הזוי".

נמק נא מדוע אי אפשר להצביע על אי אחידות גורפת, בלי "להדגים" את פעולת העורך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 17:20 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

ואמאי,

הצעתי דרך ספציפית לישוב סתירות?

כדאי שתקרא את תגובותיך, השמורות באשכול, לפני שאתה מכחישן בנחרצות.

שים לב למה שכתבתי, הצעתי ישוב לסתירה ספציפית, אבל לא דרך כללית שתוכל לומר שבאופן כללי חז"ל לא השתמשו בה.

הסברתי לך שאין דרך עקיבה ליישם את המסקנה ש'סתירה' = מקור מקביל, מבלי להגיע לתוצאות מגוחכות. אתה חוזר ואומר שאתה לא חייב לדרכים השונות שהומצאו, אבל עובדה היא שהמחקר לא מצא שום דרך הגיונית ליישם מסקנה זו, כנראה שהיא בעייתית. זה כמו שאטען שהתורה משמים, אבל לא מענין אותי איך זה מסתדר עם המציאות והפרטים.

הסבר נא בצורה ממוקדת, מדוע - בהינתן ההנחה, כי יש סתירות וכפילות המצביעות על ליקוט ועריכה - אי אפשר לטעון כי מדובר בספר ערוך, ללא הצבעה מדויקת ופינצטית על סדר עבודת העריכה.
הסברתי לעיל, תיאורטית תוכל לטעון כך, אבל אחר שכל מי שניסה לנתח את המקורות, והלך בעקביות עם הנחות המוצא, גילה שהמקורות השונים שולטים בתוך משפטים ופסוקים, שבפרק אחד שמסודר כסיפור רציף הוא חייב להניח שנמצאים ששה ושבעה מקורות.מכיון שזה דבר לא סביר ולא טבעי, זה מוכיח שכל התיאוריה לא סבירה בעליל, עד שמישהו יראה שאפשר לקחת את הנחת המוצא ולספק על פיה ניתוח סביר של התחברות התורה.

מדוע, "אין דרך עקיבה ליישם את המסקנה ש'סתירה' = מקור מקביל, מבלי להגיע לתוצאות מגוחכות".

המחקר מצא גם מצא. את כל השאלות המובילות למסקנה כי מדובר באוסף טקסטים.

שאלות אכן, מובילות למסקנה - זה הדיון למה הן מובילות.
-כל היתר, אכן בגדר תיאוריות. חלקן הרבה יותר רציניות, ממה שאתה מנסה להציגן. כאמור, אין לי שום ענין להגן עליהן.

במקביל להכרזה שלי שהישוב היהודי בירושלים התחדש ב67, שלא מצריכה שום הבהרה נוספת, כי השומע יבין מאליו לפי התאריך שכוונתי לישוב החדש ברובע היהודי שאחרי ההפסד במלחמת השחרור.

נקיבת מספר לא נכון של מושב בני ישראל במצרים (לפי החשבון הרגיל, פער של למעלה ממאתיים שנה) שווה בעיניך להצבעה על שנת 67 כשנת חידוש הישוב היהודי בירושלים?

איזה סופר רציני היה כותב כך?

איני מגדיר מספר זה כלא נכון, כשם שאיני מגדיר את המספר 67 כלא נכון. הוא נכון מזוית מסויימת. אם שיעור הפסוק הוא לא ישיבת העם בגושן, אלא נדידת בני אברהם באיזורים הנתונים לשליטת מצרים, הרי שהוא נכון
הבעיה היא בספר... תגיד לי אתה רציני???? הרי זו בדיוק השאלה, האם באמת זה מה שקרה עם הספר או לאו, אם זה באמת מדע בדיוני ותהליך לא סביר, יש להניח שהוא לא התרחש. אין כאן טיעונים 'נכונים' ולא נכונים, יש כאן שאלה פרשנית, המתחשבת במכלול ההתרחשות. זה בדיוק מה שטענתי, שהוכחה אין, והמסקנה מגוחכת. "הבעיה בספר" מקביל ל"המשיח ישקר?".

הסתירות והכפילויות הן ההוכחה. אתה סבור שלא. עד כאן בסדר.

מדוע זה לא הגיוני? מה בדיוני בזה?

ראה לעיל
המקבילה ל"המשיח ישקר?" זו דווקא טענתך, כי הספר חייב להיות אמין...
לא טענתי שהספר חייב להיות אמין, טענתי שהחוקרים מתאריך תהליך לא סביר, ומכאן שתהליך זה לא התרחש, ואתה השבת שהבעיה היא של הספר שהוא נוצר כך, החוקרים לא אשמים. דהיינו: עובדה שזה קרה. מנין שזו עובדה? כי קיבלנו את מסקנת החוקרים. יותר סביר להניח שעובדה שזה לא היה, מכיון שיש דרכים אחרות להסביר את הטקסט.

"אתה חוזר על הסתירה של החיות, קאסוטו הוא לא פתרון קסם, אבל הוא מציע דרך להסביר את כל פרשת המבול, פסוק אחרי פסוק, וטוען שפתרון הביקורת הוא אנכרוניסטי, לא תואם למה שידוע לנו על התחברות כתבים במזרח הקדום באותם ימים, ואילו ההסבר האחיד תואם בהחלט למה שידוע לנו ומקביל לצורת הכתיבה וההתבטאות, כולל מה שנראה בעיניך כסתירות וכפילויות, ואפילו לענין מספר החיות. הענין שלו לא שהוא מציע איזה תירוץ או כמה תירוצים, אלא שהוא מביא שיטה אחרת לפרשנות ולהסבר הדברים. שיטה שלפיה לא מתחילות הקושיות. הוא לא טוען שאפשר לומר כשיטתו, אלא שמבחינה מחקרית אי אפשר לפרש את הטקסט אחרת".

ה"פתרון" של קאסוטו, פינצטי ומלאכותי  יותר מכל השערות החוקרים. העובדה כי אני "חוזר על הסתירה של החיות", אינה מיישבת את הסתירה מאליה.

אם אתה מתכוין להשגה ספציפית על הפירוש המסויים של קאסוטו לפסוק זה, לא אמרתי כלום, אני רק הבנתי שאתה מנפנף בעוד דוגמא לסתירה, בלי להתייחס לפירושים אלטרנטיביים
"מבחינה מחקרית אי אפשר לפרש את הטקסט אחרת"

אני מבין, כי זהו טיעון מחץ, שאין לעמוד בפניו. כה אמר קאסוטו, אלוהי המחקר. אין אפילו צורך להגיד מה הוא אמר.

קאסוטו אמר.

לא הבאתיו כסמכות, אלא הבאתי את טיעונו, שלא מדובר במשהו שיכול להיות, אלא במשהו שיותר תואם למה שידוע לנו על הכתיבה הסגנון והרקע, כל זה חלק מן הטיעון
נכון כי אין לי כלי אובייקטיבי למדוד מסה קריטית. על זה בדיוק אמרתי, יעיין כל אחד באשכול ובשאר טיעוני ביקורת המקרא והבוחר יבחר. זה מיקוד מדויק של הדיון. מה מקומם אותך כל כך בהצגה זו של הדברים?

מקומם אותי שאתה מציג כאילו נאמר כאן משהו על הנושא, גם מי שיקרא את כל האשכול לא יקבל שום מושג על מסה קריטית או על נסיו לשערוך ולדיון מה קריטי, ומדוע הקריטיות סותרת את ההסבר החילופי, כשאתה מסכם לכאורה את הדיון כאן אבל מתברר שאתה שולח את הקורא ל'טיעוני ביקורת המקרא' משהו כוללני מאד, זה די מקומם
"לא נימקת בארוכה כלום על תורת התעודות, רק כתבת שאינך מחוייב לשום פרט שלה, אלא רק לעיקרון, אבל העיקרון לבד לא מחזיק כלום עד שלא מדגימים ומיישמים אותו. פעולה שאי אפשר לעשות מבלי להתגחך באופן הזוי".

נמק נא מדוע אי אפשר להצביע על אי אחידות גורפת, בלי "להדגים" את פעולת העורך.

כמה שורות מעליך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 18:13 לינק ישיר 

הכר נא למי המקלדת והמילים.

"שכן זה טבעו של כל טקסט, שהוא מתחיל ומתבסס על הידע האנושי, ולא מתחיל מבראשית בכל נקודה. סתירה אין וקושיה אין".

אם כוונתך שיש ישוב נקודתי ולא שאין מקום לקושיה מחמת מטרת הספר, הדרנא בי.

אני מכיר ומעריך את משתתפי הפורום, היודעים ומכירים, את רוב טיעוני ביקורת המקרא המשמעותיים.

כידוע, לא מעט יהודים אורתודוכסים, דוגמת הרב ברויאר ועוד, מסכימים כי כמעט בלתי אפשרי לטעון לאחידות המקרא, ללא הנחות יסוד, מורכבות בהרבה, מטיעון הליקוט והעריכה.

אין זה אומר כי הם צודקים. אני מציין זאת, למנוע את הרושם, כי צריך להיות בעל מגמה דווקנית, כדי לטעון לקיום מסה קריטית.

מי שרוצה להחכים בזה יעיין בפורום ביקורת המקרא (כמובן, יש ספרים הרבה וכו'). אין טעם להעתיק כאן הכול.

אתה טוען כי "כל מי שניסה לנתח את המקורות, והלך בעקביות עם הנחות המוצא, גילה שהמקורות השונים שולטים בתוך משפטים ופסוקים, שבפרק אחד שמסודר כסיפור רציף הוא חייב להניח שנמצאים ששה ושבעה מקורות"

חובת ההוכחה, או לפחות ההפניה, עליך.

"אם שיעור הפסוק הוא לא ישיבת העם בגושן, אלא נדידת בני אברהם באיזורים הנתונים לשליטת מצרים, הרי שהוא נכון"

כל נדודי אברהם ובניו היו תחת שלטון מצרים?

ואיך תיישב את הסתירה ארבע מאות, מול ארבע מאות ושלושים?

"אם אתה מתכוין להשגה ספציפית על הפירוש המסויים של קאסוטו לפסוק זה, לא אמרתי כלום, אני רק הבנתי שאתה מנפנף בעוד דוגמא לסתירה, בלי להתייחס לפירושים אלטרנטיביים".

הצג נא את הפירוש האלטרנטיבי, לסתירה במניין החיות.

כפי שכתבתי, "פתרונו" של קאסוטו, לכלל הפרשה, רחוק מלהיות סביר. מעבר לכך שסתירה זו ועוד, הוא כלל לא יישב.

* * *

בהנחה שיש לפנינו, מה שנראה כעריכה רשלנית ביותר. מה נכון יותר לומר.

אפשר להעריך, כי בעיני העורך הייתה חשיבות גדולה לריכוז כל הטקסטים ופחות חשיבות לאחידות, אפשר לומר כי בתנאים דאז, קשה היה לשים לב לכל המהומה שנוצרה ועוד יותר קשה היה לתקן.

אפשר לא להבין, אבל להצביע על מה שנראה. אין לו לחוקר אלא מה שעיניו רואות.

אתה טוען, כי כאשר אנו נתקלים, במה שנראה לנו, מנקודת מבטינו דהיום, חוסר הגיון, על כרחינו ניישב בכל דרך אחת ובלבד שלא נטען לרשלנות.

מדוע אתה שופט את מניעי העריכה במבט של היום? אולי על רקע התקופה וכו' זה היה סביר בהחלט.

אגב, לא אתה טענת כי יוסף בן מתתיהו התרשל הרבה יותר? איך אתה מסביר זאת?

ועוד והוא לא פחות עיקר.

וכי ניתן להכריע על היתכנות דברים, רק לנוכח אי הסתברותם? ההיסטוריה מליאה במעשים לא מסתברים.

ראה מעשי אנשי הפלס...

זו נקודת הוויכוח. הבוחר יבחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2012 18:15 לינק ישיר 

מה משמע לשעבר?
קוצר הבנתי עולה דרגה.
לדאוג?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 00:47 לינק ישיר 

ואמאי
למרות כל נסיונותיך למעלה, עדיין לא הצלחת ליישב את בעיית הסתירה בשנות הישיבה במצרים.

מצד אחד בשמות יב' מ' התורה אומרת: וּמוֹשַׁב בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, אֲשֶׁר יָשְׁבוּ בְּמִצְרָיִם--שְׁלֹשִׁים שָׁנָה, וְאַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה.

מצד שני התורה מציינת את אורך חיי לוי שהיה מיורדי מצרים – 137 שנה (שמ' ו:טז); בנו קהת היה בן 133 שנה (ו:יח ); בנו עמרם היה בן 137 שנה (ו:כ) ומשה היה בן 80 שנה בעמדו לפני פרעה (ז:ז). גם אם נטען טיעון מופרך לחלוטין, שכל בן נולד ביום האחרון לחיי אביו, וקהת נולד עם הכניסה למצרים, הרי חלפו רק 350 שנה מעת הירידה של יעקב ועד ליציאת מצרים. אך כיוון שברור שיש חפיפה רבה בין שנות חייו של אב ובין שנות חייו של בנו, הרי שמשך השהייה במצרים היה קצר מ-350 שנה, וּודאי שאין הוא מגיע ל-430 שנה, כפי שעולה מקריאת פשטי הכתובים.

אנא מצא דוגמא לסתירה דומה בספר היסטוריה רציני מודרני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 14:47 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

דייר,

השאלה מתייחסת לפסוק וּמוֹשַׁב בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, אֲשֶׁר יָשְׁבוּ בְּמִצְרָיִם שְׁלֹשִׁים שָׁנָה, וְאַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה.

לא הבנתי מה הבעיה מושב בני ישראל במצטבר היה 430 שנה.
מי אמר שהכוונה כמו שאנחנו רגילים להבין או כמו שחז"ל הבינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 15:21 לינק ישיר 

מדוע לא נספרו גם שנות שהיית יעקב במצרים "במצטבר"? (זה לא מתאים לחץ שנורה מראש?).

מה בכלל המשמעות של "במצטבר"?

מדוע זה מעניין והאם זה מה שאמור להיות כתוב בפסוקים שמתארים את יציאת מצריים?

אולי כדאי להציג שוב את כל התמונה.

בפרשת ברית בין הבתרים (בראשית טו) נאמר:

יג וַיֹּאמֶר לְאַבְרָם, יָדֹעַ תֵּדַע כִּי גֵר יִהְיֶה זַרְעֲךָ בְּאֶרֶץ לֹא לָהֶם, וַעֲבָדוּם, וְעִנּוּ אֹתָם אַרְבַּע מֵאוֹת, שָׁנָה.

טז וְדוֹר רְבִיעִי, יָשׁוּבוּ הֵנָּה: כִּי לֹא שָׁלֵם עֲו‍ֹן הָאֱמֹרִי, עַד-הֵנָּה.

פסוק יג, ניתן להתפרש, כנמנה מיום הברית, עד היציאה ממצרים, כמקובל.

פסוק טז, יכול להתפרש, כארבע מאות שנה, כפי שיש שפירשו.

בפרשת יציאת מצרים (שמות יב) נאמר:

מ וּמוֹשַׁב בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, אֲשֶׁר יָשְׁבוּ בְּמִצְרָיִם שְׁלֹשִׁים שָׁנָה, וְאַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה.

מא וַיְהִי, מִקֵּץ שְׁלֹשִׁים שָׁנָה, וְאַרְבַּע מֵאוֹת, שָׁנָה; וַיְהִי, בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה, יָצְאוּ כָּל צִבְאוֹת יְה-וָה, מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 16:06 לינק ישיר 

שנותיו של יעקב במצרים כלולים בשנותיו של לוי ולוי האריך ימים מכולם לפי חז"ל.
אבל לדעתי ההוכחה הטובה ביותר היא מניית שנותיו של לוי קהת עמרם ומשה.
אם תעיין שם תראה שכל השושלת הזאת "תקועה" לא במקום.
אפשר להסביר שזב בדיוק העניין שהנה ה' הוציא את בני ישראל לאחר 430 שנה כמו שהבטיח לאברהם
בברית בין הבתרים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה התרחש על שפת ים סוף
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 ... 20 21 22 לדף הבא סך הכל 22 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.