בית פורומים עצור כאן חושבים

מה התרחש על שפת ים סוף

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/8/2012 06:17 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

דייר,

חז"ל בהחלט שמו לב לסתירות.

אתה כותב "אפשר גם לטעון שהיו להם מסורות שבעל פה שמשלימות את התורה שבכתב". אפולוגטיקה בלע"ז

לא כתבתי שהם לא שמו לב לסתירות כתבתי שהם לא התרגשו מזה.
אתה טוען אפולוגטיקה ואפשר לטעון מסורות.
למה לקבל את דעתך ולא את דעתם?
כי ככה אתה חושב?
כי ככה נראה לך?
במיוחד כשאתה טען שהכל השערות ואין לך שום דבר מוצק ביד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 09:10 לינק ישיר 

עשהאל,

הכותב לא היה ערני לבלבול שהוא יכול לעורר בעיני הקורא, או שמא זה לא הטריד אותו?

ואמאי,

חבל שאתה בוחר להטיל דופי אישי, לעסוק בזוטי זוטות ולחמוק מדיון רציני.

אינך מפאר את עמדתך, בלשון המעטה.

דייר,

חז"ל הבחינו בסתירות הרבות.

התשובות שהם נתנו, אינן מיישבות את הטקסט, אלא מתבססות על אוקימתות שונות וכללים משונים של פרשנות, שלא היית מקבל אותה לגבי שום טקסט אחר.

המינוח "מסורות", אינו מתקף את הטיעונים, מעבר למה שיש בהם.

הדיון הוא מה אנו קוראים בטקסט.

אם אתה יוצא מתוך הנחה, כי לטקסט נלווה קובץ הסברים נוסף, לפיו הכול מתבהר ומתברר, אין לי מה לדון על הטקסט, אלא על הרעיון שהעלית.

זהו נושא נפרד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 09:18 לינק ישיר 

זה לא קובץ הסברים זה פשוט המציאות ומה שהיה ידוע להם ולנו לא.
כמו שלדוגמא עוד 3000 שנה ארכאולוגים יגלו טקסט עתיק מלא סלנג כמו "חבל"ז"
"טעים אש" "סוף הדרך" ויתחילו להתפלפל ולהעלות השערות שונות ומשונות מה פשר הביטויים המוזרים האלה.
כשהיום כל ילד מבין את ההקשר ומה הכוונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 09:30 לינק ישיר 

לומדתלומדת כתב:
מימוני,
אתה כותב בדבר מובן מאליו על'העורך'  'המספר' (שהזכיר או לא הזכיר למען מסר כזה או אחר), וזו לא פעם ראשונה שאני רואה זאת. אתה מנסה לטעון לאחידות, אבל אפילו לא מנסה  לטעון לתורה מן השמים, אם אני מבינה אותך נכון. 
כנ"ל יהי אור. משתמש חופשי במונח 'עורך בראשית'.
האם הנחת היסוד המקובלת כאן בפורום או עליך, היא שהחומש נכתב ע"י מספר אנושי?

זה מתמיהני מאד, הרבה יותר מהשאלה על אי ההתאמה בין עקב לשמות במינון הניסים לגויים\ליהודים בקריעת ים סוף.

כיון שאת מזכירה אותי, אבהיר את עמדתי.
אין לי עמדה ודאית בשאלה מי כתב את החומש או את החומשים. ולא חושב שהשאלה הזו משנה לגבי שאלת תורה משמים. התווכחתי בזה קצת עם ייתכן בכמה מקומות.
אני מאמין שהתורה היא מן השמים. [כאמור, מונח הטעון ביאור רב, הכל משמים, לא רק ספר התורה, וראה אשכולו של מיימוני על תורתו של יעקב לוינגר.] ולא משנה מי ומתי הוא נכתב.

השתמשותי במונחי עורכים ושאר מונחי הבקורת עיקרה על דרך לשיטתיה, ולדבריכם. [כמו עוד דברים רבים שאני כותב, לכל הצדדים.] חשוב להבין את רקע והנחות הדיון ולפי זה להבין את הניסוחים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 09:37 לינק ישיר 

ייתכן
כמו באשכולותיך הקודמים בנושא, אתה מדלג על ההבהרה מהו לדעתך ההבנה הפשוטה שלפני השאלות, שאותה אתה מנסה להפריך עם השאלות שלך. נדמה שיש לך תמונה פשטנית ומוטעית ביותר לגבי מה היתה צריכה להיות ההתייחסות המסורתית והפשוטה, ומקשה קושיות על לא כלום.
האם אתה חושב למשל שלפי הפשט הפשוט פרשת מסעי אמור להיות חזרה מילה במילה על עניני המסעות בפרשיות אחרות? האם אתה חושב שהפשט שספר דברים חייב להדגיש בדיוק את שמדגיש ספר שמות, ולדבר על אותם נקודות? הלא פשיטא ופשיטא שיש בין פרשיות שונות מדגמות שונות ומטרות שונות והדגשים שונים. כל מי שקוא את החומש רואה זאת. איני יודע למה אתה מעלה בדעתך שההנחה היא שחייב להיות התאמה מלאה וחזרה מילה במילה.

השאלה היחידה שיש באמת הוא האם תזת המקורות עונה יותר טוב לשאלות השונות שישנם מאשר גישות אחרות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 09:40 לינק ישיר 

דייר,

השאלות אינן עוסקות בסלנגים אלא בסתירות מהותיות.

אתן לך דוגמה.

שמות יב מ.

וּמוֹשַׁב בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר יָשְׁבוּ בְּמִצְרָיִם שְׁלֹשִׁים שָׁנָה וְאַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה.

לכולי עלמא המספר הזה לא נכון.

ההסבר המקובל הוא, כי מונים מברית בין הבתרים.

הבעיה היא, שאם ביחס לפסוק בברית בין הבתרים, עוד איכשהו ניתן להתחיל את המניין מאותה עת -  למרות שאין זה פשוטו של מקרא ואילולי ידענו כי מנין השנים אינו נכון, לא היינו מעלים על דעתנו לפרש כך - כאן כתוב במפורש, באופן שאינו משתמע לשני פנים,  וּמוֹשַׁב בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר יָשְׁבוּ בְּמִצְרָיִם.

כהנה וכהנה יש עוד.

תוכל לעיין בפורום ביקורת המקרא ולהתרשם. יש שם דיונים רציניים, ידעניים ומעמיקים, המתנהלים בתרבותיות. המשתתפים אינם בושים לחזור בהם מטיעון שסברו כי הוא נכון והוכח להם כי הוא ניתן ליישוב בדרך סבירה.

גם מה שהבאתי באשכול זה אינו ענין לסלנגים, אלא לתיאור סדר מסעות, מקום מותו של אהרון הכהן וההתרחשות על הים.

חז"ל לא מתייחסים לזה כאל בעיות סלנג, אלא כאל סתירה.

את הסתירה בסדר המסעות, לדוגמה, הם מיישבים בכך, שהיו מסעות הלוך וחזור, מה שכמובן לא נרמז אפילו במקרא.

הסברים מסוג זה מבטלים את המושג סתירה ומאפשרים לקבל את כל מסמכי הגניזה החרסונית כאותנטיים לחלוטין.

לזה עליך להתייחס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 09:53 לינק ישיר 

סלנג זאת רק דוגמא.
מה שאני טוען ששום טקסט לא נמסר בואקום.
הטקסט נכתב עבור אנשים חיים שידעו דבר או שניים שלא צריך לחזור על כל דבר
כי יש דברים מפורסמים שכבר ידועים לכולם.
לכן כל הסתירות האלה לא היו סתירות כי כולם הבינו במה מדובר
ולמה זה נכתב בצורה שזה נכתב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 09:55 לינק ישיר 

ולענין תירוצי חזל לשאלות השונות.
חשוב לשים לב, אם חז"ל התייחסו לכל זה כאל פשט או כאל דרש. [ואמנם יל"ע אם הם בכלל היו מודעים להבדל שביניהם ולזה שרוב דבריהם במקראות בכל מקום אינם ע"ד הפשט כלל] כידוע, ראשוני פרשני המקרא, כמעט לא רואים צוריך להתנצל כשהם חולקים על חז"ל בפירוש המקראות, ולרוב הם מניחים שדברי חז"ל נאמרו מלכתחילה ברובד של דרש ולא התכוונו לפשט כלל.
ממילא לא נכון כ"כ להביא מתירוצי והסברי חז"ל בנושאים אלו, צריך הרבה יותר לעיין מה הוא הפשט הפשוט בכתובים, שאותו לכאו' גם חז"ל הכירו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 09:58 לינק ישיר 

יהי
אני מבין מהו פשט ומהו דרש בנושאים הלכתיים, ואני מבין שברובד הפשט עין תחת עין ממש, וברובד הדרש פירושו ממון.
איך תסביר את שני הרבדים בתיאור של מציאות כמו המסעות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 10:03 לינק ישיר 

יהי,

אתה מאשימני בפשטנות ובטעות, למרות שאתה יודע, כי זו העמדה המסורתית הרווחת, מאז ימי חז"ל.

אז ראשית נגדיר על מה דנים.

אם אתה סבור כי המקרא כלל אינו מקור עובדתי, אלא טקסט ספרותי מוסרי, אין לי אתך ויכוח ואכן חלק מהשאלות בטלות מאליהן. לא כולן, אך חלקן.

מספר שנות השהיה במצרים, אמור להיות מדויק, אלא אם כן, אין לכותב שום עניין להיצמד למציאות.

לפי התפיסה המסורתית, פרשת מסעי אמורה להציג את המסעות לפי סדר ההתרחשות. הרבה קולמוסים חזלים נשברו על הבנת הדברים. אי אפשר היה לסיים את הש"ס בלי לעסוק בכך. מבחינתך, אכן כל אותם דיונים אינם רלוונטיים.

גם "ראשוני פרשני המקרא", עוסקים בלי סוף בסתירות וכיו"ב. כך שאינך יכול להיתלות באילנם.

מעולם לא טענתי לצורך באחידות מליאה ובחזרה מילה במילה.

עד כמה שהפרשה אמורה לשקף את סדר המסעות בפועל, יש טעם להצליב מקורות, בתוך המקרא גופא.

ספר דברים אינו אמור "להדגיש בדיוק את שמדגיש ספר שמות, ולדבר על אותם נקודות", אך בכל הקשור לעובדות, הצפייה הסבירה היא שתהיה התאמה.

כנ"ל וביתר תוקף, לגבי מצוות. הן לא אמורות להיות שונות מספר לספר. שוב כמובן, לפי תפיסת האחידות המקראית.

יש גם לא מעט סתירות בספר אחד ואף בפרשה אחת.

וכי כל פסוק בא להדגיש היבט אחר?

לא שבקת חיי לבדיקת הטקסט.

תזת המקורות, סבירה מאד. כדי לטעון לאחידות, יש להציג הסברים משכנעים לכפילויות לא מובנות, לקטעים לא קשורים המחוברים זה לזה, לבלבול בין המוקדם למאוחר ובעיקר לסתירות הרבות.

אני מבהיר שוב, אם מבחינתך אין בעיה בריבוי מקורות ועורכים, אכן אין טעם לדון על הפרטים.

אי אפשר לקיים את הדיון בדילוג מטענת "אין סתירה", לטענת "אין בעיה בסתירה" וחוזר חלילה.

דייר,

אולי תפרט כיצד מספר השנים השגוי, מיושב על ידי "כולם הבינו במה מדובר ולמה זה נכתב בצורה שזה נכתב".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 10:11 לינק ישיר 

בעל
במציאות היה הפשט. והדרשה תדרוש. [כמ"ש " וכי בכדי ספדו וגו', א"ל מקרא אני דורש. ]

ייתכן
גם אם הפשט אינו שיש מקורות שונים. [מוסכם שעד שלב מסוים אף אחד, כולל האפיקורס הכי גדול, לא חשב על זה. מה זה אומר לגבי הטעה שזהו הקריאה הפשוטה ביותר של הטקסט?] עדיין לדעתי אתה מגזים הרבה במידת האחידות שיש לפי המסורת. לדהבנתי החלוקה הפנימית בטקסט ברורה לכל הדעות. ושאלת הבקורת אינו אלא אם בגלל זה להפריד את זה לכמה מקורות או לא [כמו"כ בכמה דרכים פרטיים שלפיהם הבקורת מחלקת ומאחדת וכו']

אני טוען שאין ומעולם לא היה ספק שישנם סתירות, חלקם צדדים שונים של הסיפור, או עכ"פ ניתנים להבנה בדרך זה, וחלקם חומרים יותר, כמו תאריכים ומקומות שונים.
שני סוגי הסתירות האלו היו ידועות מעולם.
השאלה אם באמת מישהו חשב שפשט 430 שנה הוא מברית בין הבתרים, או מה הוא חשב.
לכן יש רק שני אפשרויות. או שבהנחה שהטקסט אחיד ואמור להיות קוהירנטי, חייבים ליישב ולו במחיר של דוחק. הבקורת טוענת שבצירוף כל השינוים השונים יותר סביר לחלק, אבל כאמור על סבירות זו יש לעיין הרבה. לכן אם מישהו מחליט שיותר סביר שזה אחיד, בהכרח ישבור את הראש לתרץ גם במחירי דוחקים.
אפשרות שניה הוא שמעולם לא התכוונה הפסוק לדייק בדברים כאלה, או שהמספרים טיפולוגיים ובעיקרם רומזים לדברים וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 10:20 לינק ישיר 

יש לשים לב, בקורת המקרא כולה היא מחקר טקסטואלי ולא מחקר היסטורי. אין כל מקור היסטורי [חיצוני] לחלוקות האלו, וכמו כן אין לבקורת שם דרך להחליט גם לשיטתם שזה מקורות שונים, איזה מהמקורות באמת יותר מדוייק.
ולכן הבקורת בעצם נמצאת בדיוק באותו שטח כמו הפרשנות המסורתית. וכל שיש בידנו הוא להשוות איזה גישה מתאימה יותר לטקסט.
[כאמור, איני רואה כל קשר בין שאלות אלו לשאלת תורה משמים]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 11:29 לינק ישיר 

יהי,

1.      אם תגדיר יותר מדויק, יהיה אפשר להבין מה אתה אומר.

ניסוחים עמומים, אינם מאפשרים דיון.

2.      אין זה נכון כלל כי "עד שלב מסוים אף אחד, כולל האפיקורס הכי גדול, לא חשב על זה. מה זה אומר לגבי הטענה שזהו הקריאה הפשוטה ביותר של הטקסט".

אלו שלא האמינו פחות התעניינו והמאמינים לא העלו על דעתם את האופציה, או שעשו הכול לטשטש את הבעיה, כפי שעושים היום.

איזה הד יש לביקורות, בתוך קהילות המאמינים דהאידנא?

בתווך, היו אלו שהתלבטו. יש הדים להתלבטויותיהם.

3.      הצגת האפשרויות השונות נעשתה על ידי הרב מיימוני בבהירות, כדרכו, בתחילת האשכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 12:42 לינק ישיר 

ואמאי כתב:

אציין רק דוגמא אחת שכבר לפני יותר ממאה שנה נשתברו עליה קולמוסים מחקריים. היכן מת אהרן, לכאורה סתירה עצומה, אבל באמת מדובר בשטות. הור ההר אינו שם של חניה, בני ישראל לא חנו על ההר, הם חנו במוסרה שהיתה למרגלות ההר, אהרן טיפס על הור ההר ומת שם. כך שלפי ההקשר אפשר לקרוא למיקום על שם האירוע של מיתת אהרן ועל שם הכינוי הרשמי של מקום החניה.

הקולמוסים השתברו כבר למעלה מאלפיים שנה, החל מתירוץ חז"ל [המובא ברש"י על אתר] והלאה דרך כל מפרשי המקרא.קשה לומר שמדובר בשטות, מדובר בסתירה בולטת. היישוב שכתבת הוא יישוב מסתבר, וכן כתב הרמב"ן אולם השאלה אינה שטות.
אבל מעבר לכך, הבעיה אינה סתירה ספציפית זו דווקא, כי אם של הצטברות כמה וכמה קשיים במקום אחד. בשתי פסוקים בודדים עולות כמה תמיהות חמורות -
קודם כל - מה שייכות שתי פסוקים אלו לענין המדובר? הקשר היחיד הנראה לעין הוא למה שאמור לפניו "ובאהרן התאנף ה' מאד להשמידו" וגו', וכן ביארוהו רוב המפרשים, אולם אין בכך כדי להסביר את הפסוק השני - משם נסעו הגדגדה וגו'.
ב' - סתירת מקום מיתת אהרן.
ג' - היפוך סדר המסעות בני יעקן - מוסרה מן האמור בפרשת מסעי.
ד' - הסגנון באופן בולט אינו עולה בקנה אחד עם סגנון כל הפרשה, וכבר עמד על כך הרמב"ן בשאלתו למה כתב "ובני ישראל נסעו מבארות בני יעקן" ולא "ותסעו מבארות בני יעקן".
כל שאלה אפשר לתרץ בתירוץ מקומי, אבל עדיין צריך הסבר מספק להצטברותם של כל הבעיות אל מקום אחד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/8/2012 12:42 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

עשהאל,

הכותב לא היה ערני לבלבול שהוא יכול לעורר בעיני הקורא, או שמא זה לא הטריד אותו?

נראה לי שהכותב הניח שהקורא הסביר יודע שים סוף מספיק גדול, ויש הרבה מקומות אפשריים לחניה עליו.

(האם נשמע לך סביר שתל-אביבי יאמר משפט כגון "נסעתי שבוע שעבר לחיפה, ובאמצע הדרך עצרתי לשחות בים התיכון"?)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה התרחש על שפת ים סוף
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 ... 20 21 22 לדף הבא סך הכל 22 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.