בית פורומים עצור כאן חושבים

מה התרחש על שפת ים סוף

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/8/2012 07:24 לינק ישיר 

להעיר, פסוקים רבים שמדברים על קריעת ים סוף מזכירים ומדגישים רק את טביעת המצרים  ומתעלמים או לא מדגישים כמעט את ענין קריעת הים לבנ"י שהוא לכאו' הנס היותר גדול.
גם בשירת הים עצמו לא מוזכר כלל קריעת ים סוף, אלא בפסוק האחרון כי בא ובני ישראל הלכו ביבשה בתוך הים. שזה פסוק שמבחינת סגנונו ברור שאינו שייך לשירה ואולי הוכנס אח"כ וכדו'.
וגם בדברי רז"ל התתיחסויות רבות עושים לעיקר את טביעת המצרים ולא בקיעת הים לפני ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 07:39 לינק ישיר 

ייתכן
אין לי זמן כרגע לענות לכל הודעתך הארוכה האחרונה, ועוד חזון למועד.
אך אנקוט נקודה אחת. כפי מה שאני מבין את דבריך, משנה ומשנה אם השאלות הנשאלות הם חדשות או ישנות.
עיקר זעקתך שאתה זועק שהכל כאן אפלוגטיקה לא רצינית [למשל סגנון הודעתך האחרונה לואמאי שבו הגזמת ביותר בשאלת דיוק המקרא מול ספרי היסטוריה אחרים. בפרט ששכחת להשווות בין ספרי היסטוריה מאותו תקופה ולא מאלף שנים אחרי] ושהכל דת השכונה שמיישבים בכל מחיר וכו' וכו'.
בנושא הספציפי הזה, הרי טענתך מובנת פחות או יותר. הבעיה שהטענה שלך מאד סובייקטיבית. איני חושב שמי שמנסה להיות אובייקטיבי יכול לטעון בכנות ובוודאות שבישול הפסח או צליית הפסח הוא סתירה שמוכחה על מקורות שונים בפשטות וכל השאר זה דרשנות וכו' [בכוונה אני נוקט סתירה חמורה]. ייתכן שהמקרא סמך על מה שכבר כתב בשמות, ובישול הוא שם כולל לכל דרכי הבישול וכו'. ייתכן שכאן לא נכנס לפרטי הדינים, וכו' וכו' אפשרויות רבות שייתכנו [עוד לפני דרש, כל זה ברמת הפשט שאינו פחות מרמת הפשט במלחמה ושלום או ביוסף בן מתתיהו.]
הוודאות שבו אתה טוען את טענתך מבוססת על ההנחה שלך שעד עכשיו כולם היו מטומטמים ולא ראו את מה שזועק שחור על גבי לבן מעל דפי החומש. וממילא כל סתירה קלה שניתן להסביר בדרך של מקורות חלוקים [שלא לדבר על השאלות הרבות שמהלך זה מעורר לכשעצמו, בפועל, האם הקריבו קרבן פסח בתקופה המדוברת? בישלו אותו או צלו אותו? ] אם תוציא את המרכיב הה מהתמונה. כלומר ההנחה שאין לסמוך כלל על חז"ל והמפרשים כיון שיש להם מגמה. משא"כ על המחקר באופן כללי כן ניתן לסמוך, כמו שכתבת כמה פעמים בפירוש, תראה שהדברים כלל לא אובייקטיביים כמו שאתה שואל אותם. מסכים שיש מקום חשוב לשאלתך, אך הוודאות שבו הינך שואל זאת לא נכונה כלל.

לכלל תפיסתי בענין המקרא יידרש אריכות יותר מדי לעכשיו, אם יהיה זמן אי"ה אתייחס לכל מה שכתבת באשכול חדש שאפתח בנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 07:50 לינק ישיר 

זו הערה טובה מאד, בעיקר ביחס למקרא.
הפתיעה אותי אמירתך הנכונה אודות שירת הים, והנה ראיה שאנו לא פוגשים מה שאנו פוגשים. אומרים עשרות שנים שירת הים ולא שמים לב לדבר הפשוט הזה, שרובה ככולה אודות המצרים. 

חשבתי לעצמי שיתכן שלנו, במרחק השנים,
טביעת המצרים לא מענינת אותנו.
איך נתרגש או נתפעם היום (וכן בזמן תיקון התפילה) מזה שהאויבים ההם טבעו? 
לעומת זאת, קריעת הים (ואגב, קריעת הים, המושג הזה עצמו, מדבר על החציה עד שנראתה היבשה, לא?)
והליכת בני ישראל ביבשה מדברת אלינו מאד
כי היא מנחמת ומלטפת
ומדגימה את התערבותו של השם למען עמו
ואז באים החז"לים על מה שקשה (זווג, מזון) כקריעת ים סוף
ואנו מתנחמים שהשם יחולל ניסים לנו כמו לאבותינו
וירפד לנו דרכנו הקשה
ולכן יתכן שפסיכולוגית אנו מחפשים יותר הד לחלק הזה של הנס
מאשר לטביעת המצריים.
ואולי השילוב בין השניים
עוד יותר מראה את אהבת השם לעמו, אותם הטביע ואותנו הציל ועינג בהליכת נס.
וגם נחשון שעשה צעד ראשון בעוד המים גועשים
וכל הפרשנויות המיסטיות והמוסריות לכך
כל זה מעבה אצלנו את חלק הפיכת הים ליבשה
יותר מאת טביעת המצריים.

ואגב, באותה הזדמנות, האבחנה על נפש מעולם הדיאלוג לעומת נפש מעולם המונולוג היתה מעולה ומפתיעה. הביאה אותי למחשבות רבות עלי ועל סביבתי. כמעט שהוספתי תפילה: יהי רצון מלפניך, ה' אלוקי ואלוקי אבותי, שיהיו כל אנשי ביתי וכל מכיר וידידי ואהיה אני, מעולם הדיאלוג. ושיהיה לנו דיאלוג גם אתך, שכל חיינו היומיומיים יהיו דו שיח בלתי פוסק אתך, כמו שכותבת אתי הלסום ב'השמים בתוכי'. 
והנה תשובה מסויימת לאלי. קראת את הספר הזה? אם לא, תקרא. היא עונה יותר טוב משאני מסוגלת, הגם שאם יווצר צורך, אשתדל להשתמש באי אילו יכולות שיש גם לי בברכת השם עלי.

דייר,
אז זה הציפיות שלך מהתנ"ך? כשדנים במצוות עשה חשובה ויסודית? שיהיה ברמת בהירות העיתונים?
אז נשאל כבר כמו אלי, בשביל מה נתנו תורה לעם (ולא רק לפרשנים)? הרי היה גלוי וידוע לפניו שיהיו לנו ארבעה עיתונים יומיים חרדיים, בשביל מה שיהיה פה עוד טקסט?

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 19/08/2012 07:54:11

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 19/08/2012 08:00:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 08:33 לינק ישיר 

לומדת
אבחנתך נכונה.  גם אני מתקשה מאד להתפעל מזה שכמה מצרים שהיו אויבים שלנו פעם טבעו בים. גם אם היה זה בדרך נס. [ובפרט שהרי טביעת המצרים לכו"ע אינו נס כלל, רק הליכת בנ"י ביבשה בתוך הים היא נס]
ועוד שיש בזה ממדות שליליות של רגשי נקמה ושמחה לאיד וכו', שאיני חושב שראוי שיהיה לנו גם לגבי היטלר [אמנם עי' לשון סהמ"צ להר"מ לגבי עמלק, אבל שם כבר ביארו הסה"ק שהכוונה להיותם מתנגדים לה' ולא להם.] ודומיו.
וכבר רז"ל הרגישו בזה ואמרו מעשי ידי טובעים בים ואתם אומרים שירה. [וגם זה הוכחה שגם הם הבינו שעיקר השירה על הטביעה ולא על ההצלה]

זה שאפשר לומר שירת הים כל יום למשך עשרות שנים ולא לשים לב לזה, יכול ייתכן לפרש כהוכחה לשיטתו. אבל איני חושב שזה נכון לגמרי, בד"כ כל דבר שאנו רגילים אליו ואין שמים לב מה בעצם כתוב בו כלל. וזו התשובה גם לכלל שאלות המקרא וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 08:54 לינק ישיר 

דייר,

חוששני שהוספתי וגרעתי.

השאלה היא, מה טעם לסכם את השנים החופפות?

האם אתה באמת חושב כי הצפייה כי המקרא יציין צליה ולא בישול, כדי לא להטעות, מוגזמת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 09:15 לינק ישיר 

הצפייה לגבי לבשל/לצלות תלוי הוא עצמו בשאלה האם המקרא הוא מקשה אחת. למ"ד שכל המקרא המשך אדח, וספר דברים אינו אלא חזרה בקיצור תוך הדגשת מה שהיה צריך להדגיש בו, הרי שבשופי יכול הפסוק בראה להסתמך על פרטי הדינים המפורטים בבא, ולהניח שתבין. איני חושב שיש לצפות מהמקרא שיהיה ברור ברמה שילד קטן יכול להבין, התורה ניתנה לכתחילה על דעת שקוראיה יהיו בעלי דעת.
אמנם למ"ד שכל חלק הוא בפני עצמו, שפיר קשה איך זה שחלק זה משמיט הלכה עיקרית בק"פ וכותב בלשון שמטעה שהדין להיפך.

הרי שיש כאן הנחת המבוקש [משני הצדדים]. ודון מינה ואוקי לגבי עוד סתירות רבות שהבקורת מעלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 09:36 לינק ישיר 

ייתכן כתוב כי "גר יהיה זרעך בארץ לא להם"
אולי הכוונה הייתה שמספר השנים שזרעו של אברהם יהיה 430 שנה.
כל אחד כדאי לעצמו.
לגבי הבישול צריך לזכור שלא מדובר בדור עם מקרוגלים עם 10 תוכניות בישול/צליה/אפייה/הפשרה
אם התורה כבר כתבה שמדובר בצלי אש ולא מבושל במים ממילא בישול בסתמיות הכוונה
לצלייה.
לא צריך גם להגזים בכל דבר.
לומדת הכוונה שלי שדברים ידועים ומפורסמים לא צריכים ביאור יתר מספיק מילת קוד וכולם מבינים על
מה מדובר.
כמו שכשאומרים את מילת הקוד "ביבי" כולם מבינים מה הכוונה ואין צורך לפרט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 10:06 לינק ישיר 

דייר,

השאלה מתייחסת לפסוק וּמוֹשַׁב בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, אֲשֶׁר יָשְׁבוּ בְּמִצְרָיִם שְׁלֹשִׁים שָׁנָה, וְאַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 10:08 לינק ישיר 

עכשו אחרי שבדקתי בחומש שמות, השירה אחרי תאור המאורעות, אני חושבת שאכן הארתו של יהי אור  נכונה עוד יותר משהתכוון.
בואו ניכנס לנעלי האנשים שעמדו נפחדים על שפת ים סוף, מבחינתם האסון הוא המצריים שמאיימים עליהם, ויהרגו אותם, והנה השם הרגם על כל חילם. הרי לו היו עוברים ביבשה, והמצרים אחריהם, לא היה יוצא להם מזה כלום. ולכן מבחינתם עיקר הנס הוא טביעת המצרים.
ובזה אפשר להסביר שכאשר משה מדבר עם בנ"י (עקב) ומדבר על הגויים, הוא אומר לבנ"י דבר ששייך אליהם, כי מבחינתם זה שה' הטביע והציף את המצריים זה היה העיקר. וזה גם בשבילם הכנה טובה לכיבוש א"י מידי העמים. חיל אחז... וכו'. 
והיות שלנו אחרי דורות הטביעה כמעט לא מענינת, וקריעת הים כן מענינת, מהסיבות שנמנו לעיל, לכן לא שמנו ליבנו למינון המקראי של שני הניסים.

(ואגב, הטביעה כן היתה ניסית, כי אחרי שהים נקרע, ועל סמך זה נכנסו המצריים, אז נס נוסף שהקריעה לא שרתה גם אותם אלא הים חזר לעצמו, וגם מפורטים בחז"ל ניסים ספציפיים בתוך ההטבעה. )
וזה שקוראים יום יום טקסטים ולא שמים לב מה כתוב ומה לא כתוב בהם, זה בנפרד נושא חשוב ומלהיב להתבוננות, כי בצורה הזו של ראיה-קריאה-שמיעה כמו שחשבנו וכמו שחונכנו וכמו שהורגלנו, אנו מחמיצים הרבה-הרבה דברים שהשם מזמן לנו לפגוש. 

חודש טוב לכולם. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 10:46 לינק ישיר 

יהי,

1.      הערתך חשובה ונכונה מאד. היא מחדדת, עד כמה אפשר לקרא ולקרא, ולא לשים לב לפרטים חשובים.

כתבת בכלליות על "פסוקים רבים".

כידוע, העניין נזכר בשלשה מקומות.

בשלח. מסעי. עקב.

בבשלח יש הקדמה ארוכה על הבעיה לחצות את הים, על רוח קדים שייבשה אותו ועל מה שהתרחש לבסוף. וַיָּבֹאוּ בְנֵי-יִשְׂרָאֵל בְּתוֹךְ הַיָּם, בַּיַּבָּשָׁה; וְהַמַּיִם לָהֶם חוֹמָה, מִימִינָם וּמִשְּׂמֹאלָם.

בשירה, המופיעה מיד לאחר תיאור ההתרחשות, עיקר ההתייחסות היא לטביעת מצריים, אך יש אזכור וּבְרוּחַ אַפֶּיךָ נֶעֶרְמוּ מַיִם נִצְּבוּ כְמוֹ-נֵד נֹזְלִים.

אינני משוכנע כי הפסוק האחרון שהזכרת, ובני ישראל הלכו ביבשה בתוך הים, אינו חלק אינטגרלי מהשירה.

לסיכום, בבשלח יש תיאור ארוך על בקיעת הים וההליכה ביבשה. בשירה יש דגש רב יותר על סיפור הטביעה.

במסעי, מתוארת העברה בתוך הים במדבר.

בעקב ,מתוארת הצפת המצרים במי הים.

ברור כי אין כאן הכרע לגרסאות שונות לסיפור. אם כי היה מקום בעקב, להזכיר במילה, את אירוע חציית הים ביבשה.

2.      אתה חוזר שוב ושוב על כך, כי יש הסברים נקודתיים לסתירות. אני מסכים לגמרי, לפחות בחלק מהמקרים.

אני אומר, כי מסה כה קריטית, של סתירות וכפילויות, מובילה לחשיבה מחודשת. אולי בסגנון אמרתו של ר' חיים, במקום לענות אלפי תירוצים, נענה תירוץ אחד וכל הקושיות מעיקרא ליתא.

3.      אתה שם בפי הנחה ותוקף אותה.

אינני סבור כי הקושיות חדשות ואפילו לא כי יש משמעות לחדשנותם, כדי לקבוע את תקפותם. דומה כי אתה משליך עלי משהו מתוכך.

אינני סבור כלל, כי כולם מטומטמים ולא שמו לב לכך. אדרבה ציינתי שוב ושוב כי חז"ל ומפרשי הפשט (שטענת כי הם פחות התייחסו) שמו לב היטב לכל השאלות.

יחד עם זאת, ברור כי במהלך הדורות חל פיחות בשימת הלב לפרטים, לאור ההנחה כי הכול מוסבר היטב. הנה גם אתה עדיין "מגלה" כל הזמן הדגשים. (לא הבנתי, מדוע תופעה מובנת זו, היא "התשובה גם לכלל שאלות המקרא וכו'").

במקביל, אינני סבור כי ככל שהשאלה ישנה יותר, היא הולכת ומתיישבת מאליה.

4.      חז"ל היו בעלי מגמה. זו עובדה. אפשר לדון עד כמה זה השפיע עליהם. אי אפשר להכחיש את מגמתם.

את המחקר אינני תופס כלל כסמכות. אני משתמש במה שאנשים טרחו לשים לב אליו. מסקנות אני מאמץ לבד.

5.      מהלך ריבוי המקורות אינו מעורר כמעט שאלות. אנו יודעים גם מהמקורות, כי במדבר לא הקריבו קרבן פסח. יש לנו הדים נוספים על תקופות ארוכות שלא הקריבו.

גם בתקופות שהקריבו, וכי אין אנו מכירים חילוקי מנהגים לא פחות משמעותיים?

6.      ההשוואה לספרי היסטוריה מאד רלוונטית, למי שסבור כי מדובר בתורה מן השמים ובסוג של נבואה. אתה טוען כי יש להשוות לספרים מאותה תקופה ובכך מבליע הנחה, כי הטקסט המקראי אין בו שום ייחודיות, מעבר לטקסט רגיל. על הנחה זו אני כמובן לא מתווכח.

7.      מדוע בחזרה צריך לכתוב באופן סתירתי. בישול במובנו הרגיל הוא ההיפך מצליה. בפרט שהמצווה שוללת בישול ומחייבת צליה. כנאמר, אַל תֹּאכְלוּ מִמֶּנּוּ נָא וּבָשֵׁל מְבֻשָּׁל בַּמָּיִם כִּי אִם צְלִי אֵשׁ רֹאשׁוֹ עַל כְּרָעָיו וְעַל קִרְבּוֹ.

אכן, מיישבים כי "בשל במים" הוא מה שאנו קוראים בישול ובישול סתם, הוא צליה, אבל מדוע לא לכתוב ברור, בפרט שאין צורך לשם כך לעקם אפילו מילה אחת.

וכי כשכותבים לברי דעת, אין טעם לדייק, כדי למנוע אי הבנה.

לא הבנתי מה הנחת המבוקש יש כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 17:50 לינק ישיר 

יתכן, בנוגע להודעתך סוף העמ' הקודם

אני לא חושב כלל שיש כאן חסרי דעה, אבל אני חושב שיש משהו בפלטפורמה שמביא את התועלת שבדיונים קרוב לנקודת האפס. ראה כאן.

לענינינו, כתבת:

"אתה מנסה לטעון כי אין דרך להעביר מידע לדורות הבאים, באופן לא סתירתי"

זה לא ממש מדוייק, שכן תלוי מה אתה מגדיר 'סתירתי', אתה למשל חושב שאם ברשימת 48 המסעות מופיע סדר מסויים, ובתיאור ספציפי של קטע מסע מופיע סדר אחר זו 'סתירה'. אני חושב, שרשימת המסעות באה למנות את סך ה48 הנקודות שבהן עברו, אבל מכיון שבשטח הסיבובים לפעמים חזרו על עצמם, מכורח המקום והנסיבות, הרי שהיו במקום אחד פעמיים או יותר, ולכן תיאור של קטע מסע אחד שבא להמחיש את מות אהרן (נניח) אינו אמור להיות מקביל, ולכן אין כאן שום 'סתירה'.

מה שטענתי הוא שכל סוג של מידע ברגע שהוא בא באופן קצר, יכול להיראות כסותר או כמוזר ככל שמתרחקים מהרקע התרבותי ומהידע הכללי.

אני לא בא לדלג על הצורך ליישב, אדרבה העיסוק בנושא זה מענין וחשוב מאד (אף שלדעתי אין כאן אפשרות לעשות זאת, שכן הקפיצה מפרט לפרט תספק לך משחק פינג פונג אינסופי ויפרנס אותך לנצח נצחים), אלא להתמודד עם הטיעון העקרוני שריבוי סתירות ודוחקים צריך להתיישב בתירוץ אחד נפלא מסוג אחד בלבד.

(מכיון שאתה מעלה שוב את נושא הישיבה במצרים, לדעתי יש לבחון את ההקשר שבו נאמרו הדברים, הפסוק בשמות המונה ארבע מאות שנים בא באופן רשמי להראות כיצד נתקיימה ההבטחה של ברית בין הבתרים, בו הובטח שגר יהיה זרעו בארץ לא להם ארבע מאות שנה ועבדום ועינו אותם ואחרי כן יצאו ברכוש גדול והגוי אשר יעבודו ידון וייענש, התורה מדגישה כיצד יצאו ברכוש גדול והגויים נענשו, וכן באה להדגיש כיצד התקיימה כל ההבטחה. בהבטחה עצמה לא נאמר באיזו ארץ יהיו גרים, אלא רק שלא יהיו במעמד תושב אלא נעים ונדים, ולא נאמר שהעבדות והעינוי יקיפו את כל הארבע מאות שנה, אלא שיהיו גרים, ובתקופה זו יגיעו עד כדי עבדות ועינוי, ואף נאמר במפורש בבה"ב: ודור רביעי ישובו הנה, וברור שארבע דורות הם הרבה פחות מארבע מאות שנה. וכנראה שיעור הפסוק בבה"ב הוא 'גר יהיה זרעך... מעכשיו ועד עוד ארבע מאות שנה' (עי' אבן עזרא דוגמאות רבות מן המקרא לענין דומה). ובאמת מבה"ב או קצת לאחר מכן, בניהם של האבות נעו ונדו מחמת רעב או מריבות אחים, ולא נהגו כמו כל משפחה ושבט שיש להם מקום ישוב בו הם גרים. כשקוראים זאת בתורה זה סיפור יפה ואולי לא שמים לב לבעייתיות, אבל זו באמת גלות, הם גלו ממקום למקום ולא היה להם פיסת אדמה שלהם. יש לציין גם שכל השטח של גרר פלשתים והנגב שהאבות היו בו רבות היה שייך למצרים ונשלט בפועל בידי המצרים ואף לא התגוררו בו כנענים.

מכיון שהמטרה היא להראות שהברית התקיימה, לא היה מקום להבהיר ולהסתייג בנוגע לאורך שנות השעבוד, ראה לעיל את הדוגמא של תחילת ההתישבות בארץ או פתיחת שערי החכמה, כשמישהו בא לומר שבשנת תר' התעורר והתנוצץ אורו של משיח, הוא יכול בהחלט לציין שבדיוק אז (בערך) היתה העליה הגדולה של תלמידי הגר"א שמסמלת את תחילת הישוב. או שבדיוק אז הומצא האלקטרומגנט שהוא אבן דרך משמעותי בהתפתחות המדעית.

מלבד זאת קיימת האפשרות שבאמת שהו במצרים כארבע מאות שנים, והשמות של שנות החושך נשמטו מהיוחסין, יש מי שאומר שבמקומות קדומים במקרא השנה היא בת ששה חדשים ולכן 430 שנה מקבילים ל215 שנה מלידת מנשה, ויש עוד רעיונות שונים שהועלו, שענינם הוא הרקע התרבותי וצורת הכתיבה וכדו').

"חומש בראשית (לא רק) מתיימר להציג את תולדות התהוות העם היהודי בצורה מסודרת. הדור בו נמסרה התורה, היה רחוק מאד מהתקופה, וגם הוא נזקק לקבל את הדברים מראשיתם".

נכון שהתורה עוסקת גם בהתרחשויות שרחוקות ממנה היסטורית, אבל ההתרחשויות האלו היו מעורות בתרבותה, בלי קשר לשאלה מה היה במציאות, ההתרחשויות האלו היו בפולקלור ובתרבות העממית, זה כמו שאני אכתוב סיפור על אגדות חז"ל שנמצאות בתרבות שלנו, הסיפור יהיה ספוג רגע תרבותי. ולעתים, ייתכן שגם בני ישראל לא הבינו אל נכון את סיפורי בראשית, לשם כך 'הואיל משה ביאר את התורה הזו', כבר אז היה מדרש, כשם שבדברי הימים ניכר מדרש ללשונות התורה והנביאים.

כל ספר רציני העוסק בתולדות הישוב היהודי בארץ ישראל ובהיסטוריה בכלל, מדויק בהרבה מהמקרא. אינני אומר כי לא תיתכן סתירה כזו או אחרת, בספר מעשה ידי אדם, אך הקורא הרציני יוכל לקבל תמונה סדורה וקוהרנטית.

קביעתך 'מדוייק בהרבה', נשענת על ידיעתך את הרקע, ולכן בעיניך זה מדוייק. אם היית יודע את הרקע של התורה, או קורא עליו במדרש, הכל היה בעיניך מדוייק.

בכלל הכל תלוי במדת האריכות והפירוט שנטל הקורא על עצמו, המטרה של התורה היא לתאר את ההיסטוריה במימד של מעשי אבות סימן לבנים וכדו', להראות את שורש המקומות הקדושים, להראות שה' ניהל את העולם והעניש את הרשעים, ועל זו הדרך. אבל ממש לא לעשות סדר בהיסטוריה, זה לא היה חשוב לאף אחד מעולם, והתורה לא ניסתה ולא היה שום ענין בזה. כמובן שספר שמטרתו המוצהרת לעשות סדר ולהסתייג ולפרט וכו' יהיה מפורט יותר ואף יצרף טבלאות, אבל מאמר, או שיר, בלי ספק יסתמך רבות על השומע. ראה: 'ירושלים של זהב'. ראה שיחות מוסר של הגר"י לוינשטיין על מלחמות ישראל והספר בין ששת לעשור של הרב וולבא על אותו נושא, הם מדברים על פרטים מהמלחמות, אבל מטרתם היא ללמוד מוסר, ולכן הם לא טורחים להיות קוהרנטיים.

יוסף בן מתתיהו, איש, ספק אינטרסנט, ספק מפוקפק, משנתו סדורה בהרבה מהמקרא.

בנוגע לאינטרסים ופקפוקים, משנתו 'סדורה' על פי מה שהוא רצה שתהיה סדורה, מה זה אומר לענינינו?. בנוגע לסתירות, טעות בידך, ספרי יוסף מלאים בעשרות ומאות סתירות מהותיות במספרים בוטים והפוכים, ראה שמחה אסף על יוסף בן מתתיהו.

המקרא, מזכיר יותר את "מלחמה ושלום" מאשר ספר היסטוריה אינפורמטיבי, המשתדל, לפחות לדייק.

המקרא לא בא להיות ספר היסטוריה אינפורמטיבי כאמור, ודוקא לכן הוא לא טרח ליישר קצוות ולנקות שוליים שלא יפריעו להיסטוריונים, כי מטרתו היתה הלימוד התיאולוגי מן המאורעות, ולא הסברן ופירוטן.

אולי לזה ירמזון דבריך באשכול סמוך "אוסף מזכרות חלקי ביותר מהתקופה". אם זו דעתך על המקרא, אין לנו ויכוח.

דוקא יש לנו ויכוח, אוסף מזכרות חלקי אינו מתכוין ללשון זלזול, אלא לכך שהוא באמת מאד חלקי, בכל נושא השבת כתוב 'לא תעשו מלאכה' וכן 'לא תבערו אש', האם משפט סתום זה הספיק במשך ארבעים שנה לעם שלם? האם לא דברו ושאלו וביררו מליון שאלות את שרי העשרות המאות האלפים הזקנים משה ואהרן וכו'. הרי כשמישהו קושש עצים בשבת הרגו אותו, כנראה שזה היה רציני, נראה לך שהמשפט שבתורה הוא יותר ממזכרת? כנ"ל לגבי כל הסיפורים שהתרחשו עם דור המדבר בעצמם, האם כל מה שהתרחש הוא רק המעט שכתוב, הרי 38 שנים כמעט ולא באות לידי ביטוי בתורה מבחינה היסטורית, ועוד מאורעות אינספור שבהכרח קרו להם במשך השנים,  מהם רמוזים ומהם שלא רמוזים כלל, זה כמו שתחשוב שכל מה שקרה בשנות מדינת ישראל נמצא בספר 'ששים שנה לישראל' של ידיעות אחרונות. ומה שלא כתוב שם לא היה, או מה שמוזכר שם ברמז ומסתמכים על השומע, הוא בהכרח ממפלגת הכהנים. וכן בכל המצוות האחרות.

נכון, אם הייתה פה ושם סתירה, ניתן היה ליישב עם התיאוריה שלך. מסה קריטית של הבדלים, בנושאים מהותיים, וכפילויות רבות, טעונה הסבר מוצלח יותר.

זה בדיוק הטיעון שלי, שה'מסה הקריטית' הזו היא צפויה מראש וטבעית, וכן שההסבר החילופי אינו מוצלח משום בחינה.

וכי התורה נכתבה רק לאותו דור בלבד, או למי שיאמץ את הפרשנות המסורתית, בלי ביקורת?

אתה במחילה ממשיך לזרות חול וגבבא, התורה נכתבה בשביל מי שיבין אותה ויסביר אותה לבניו אחריו, אין טקסט מת בעולם, כל טקסט חייב להיות קשור לתרבות ואל"כ הוא חסר משמעות, ברור שהתורה נכתבה בשביל אנשים נורמלים שבכדי להבינה יקשיבו למי שמבאר את התורה מפורש ושום שכל.

אתה טוען כי "ה'בעיה' היא קלאסית וקיימת בכל טקסט שרחוק מאיתנו מבחינה תרבותית, וה'פתרונות' שאתה מעלה לא קיימים בשום טקסט שנכתב עלי אדמות". אולי תצביע על טקסט, המתיימר להיות היסטורי, והבעיות שיש במקרא מופיעות שם.

כל כתובת ארכיאולוגית. זה לא אותן בעיות שבמקרא, אלא בעיות דומות. במקומות רבים קשה להבין את הכוונה, כל פרשן מציע דרך אחרת, ומה שנראה לאחד כברור מאד כך, נראה לחברו כברור מאד אחרת, וכך נוצרות סתירות. ראה מרקוס – ברזילי, וספר אבלה, ועוד דוגמאות רבות.

וכן, המחקר נוהג כך כל כלפי כל טקסט. מי שמנסה להחריג את התורה, זו הפרשנות המסורתית, לא המחקר.

אין שום טקסט שתורת תעודות מסבירה אותו. או משהו דומה.

התעלמת לחלוטין מהסתירות והכפילויות בדינים וציווים, שאינן יכולות לחסות תחת כנפי הסברך. רק השבוע קראנו על בישול קרבן הפסח. ברור. ברור. הכוונה לצלייה.

מה כל כך מוזר לך? לא ייתכן שבישול יכול להתכוין גם לצליה? מי לימד אותך שלא? בן יהודה? זה בהחלט שימוש לשון שיכול להיות, ואף אחד לא טרח להכניס בתורה הבהרות נגד אנשים שיחשבו שיש בה תעודות, כנראה היה ברור שיישארו מספיק אנשים שיעבירו את הדברים הטבעיים והפשוטים. רק אתה כשמעבירים לך את הדברים מתנגד. אבל נשארו לנו מספיק בלעדיך.

לגבי כפילויות לא נתתי שום כנפיים להסבר על כפילויות, כך שאין מה לדון. רק אציין לספר שיחות מרן זצוללל"ע הגרא"מ שך בו יש הרבה כפילויות, משום שבכל פעם באו הדברים בצורה קצת אחרת, פעם שאל מרן מפני מה אין העיניים רואות כשהם על השלחן, ופעם אחרת שאל מפני מה אינם רואות כשהם על הכיסא, וכן על זה הדרך. ואין הכוונה דוקא לזלזל, אלא שכאשר הדברים חביבים מאד ויש הערכה רבה למקורם, גם תוספת קטנה מהווה סיבה לשמור גם את הגירסה הנוספת, וללמוד ממנה עוד ועוד. משה אמר המון נאומים, ובפרט אחרי ארבעים שנה כשכל הזקנים שהיו במתן תורה מתו, היה צורך לחזור על הרבה מצוות, וגם מצוות שנכתבו כבר, נוספו בהם דברים או שנאמרו בצורה אחרת, והיתה סבה מספקת לרשום את דברי הנביא שוב.

למה, למען השם, אי אפשר היה לכתוב את הכול ברור, לפחות ברמה של שמירת שבת כהלכתה?

שמירת שבת כהלכתה יהווה ספר סתום ביותר עבור דורות אחרים במציאות אחרת, ויש להניח שאם היה נקלע לידי משה רבינו, לא הוה ידע מאי קאמר מר. לכל מי שיודע שפסח צולים, ברור שהבישול שכאן הוא בישול באש, כמו שכל מי שיודע שלא הורגים מי שלא מתנהג יפה, יבין שגם אם מישהו כתב 'יוסי לא התנהג יפה, ולכן הוא יצא החוצה ועכשיו הוא מת מקור', או לחילופין: 'ייתכן היה חוצפן, ולכן הוא לא קיבל ארוחת בוקר, ולא אכפת לי שהוא מת מרעב'. ייתכן העתידי יכול לזעוק חמס!! כתוב מת מרעב!! לא יכלו לדבר יותר ברור, לא יכלו לומר 'אוף אני מת מקור, לא מת ממש, אבל אני מתכוין שקר לי מאד, הבהרה למען הדורות הבאים'??? זה הרי כה פשוט???????????? !!!!!!!!!!!!! ואילו הנורמלים יסבירו לו שכך קבלו במסורת שכשנאמר 'מת מקור' או 'מת מרעב' במאה ה21 הכוונה היתה סתם שקר לי מאד או שאני רעב מאד.

מאיפה הבאת את זה, שארבעים שנה למדו תורה מפי משה?

ראה לעיל, ברגע שה' התגלה ונתן תורה שכוללת הרבה חוקים ומשפטים, ומישהו היה אמור לקיים אותה ואם לא מות יומת או סקול ייסקל או יירה יירה, שלא לדבר על מינימום של רצון טוב, יש להניח שהדברים נדרשו ונלמדו. כמובן שכך גם מסורת חז"ל.

ובכלל את הרעיון, כי התורה היא רק פנינים מהדבר האמתי.

כנ"ל, ברגע שמדברים על נושא שנים רבות, מדוע להעלות על הדעת שהסתפקו במשפט אחד סתום, או שהיה אסור לספר עוד על מה שקרה במצרים וביציאת מצרים, יותר מיב' הפרקים בספר שמות.

מדוע זה לא נרמז כלל בתורה. אדרבה. משמעות הפסוקים כפשוטן היא כי "זאת התורה אשר שם משה לפני בני ישראל על פי ה' ביד משה".

חיברת שני פסוקים שלא קשורים אחד לשני, כנראה התכוונת בהגבהה היום יותר מדי, הפסוק 'זאת התורה' מדבר באופן כללי על מוסרי וחוקי ה' שניתנו בעל פה, ולא על הספר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 17:54 לינק ישיר 

ודוגמונת קטנטונת לגבי סתירות בספרות עתיקה: קאסוטו מראה שמה שהחשיבו מבקרי המקרא כסתירות בסיפור המבול, נמצא גם בסיפור גילגמש למבול, אותן הסתירות עצמן. והוא הדין הסתירות בתורה בין עין תחת עין כפשוטו או כופר, נמצאות ג"כ בחוקי המזרח הקדום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2012 18:08 לינק ישיר 

ואמאי, מי שטוען ש"כסתירות בסיפור המבול, נמצא גם בסיפור גילגמש למבול, אותן הסתירות עצמן", לא קרא את עלילות גילגמש, וכנראה גם לא את ספר בראשית. הסיפורים כ"כ שונים, שאי אפשר לומר מה שאמרת.
ממילא, ישנם כמה אשכולות שעוסקם בענין המבול, ולא כדאי להתרחב גם באשכול זה לענין המבול.

אוי לשכן
ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/8/2012 18:38 לינק ישיר 

אשרי השכן ואשרי לשכנו
תמיהני איך אתה קובע מסברא נגד דברים ידועים, כגון:

זה מכבר היה מקובל לראות כסתירה גלויה את בראשית ח ה "נראו ראשי ההרים" עם בראשית ח ט: "לא מצאה היונה מנוח לכף רגלה". אך כבר בסיפור המבול הבבלי (עלילות גלגמש) כתוב כי "נראו הרים מכל צד" (שו' 139) ובהמשך (שו' 146 והלאה) "הוצאתי את היונה ואשלחה ותשב אחור מקום לא היה ותחזור". ברור שכוונת הסיפור שהיונה נשלחה בשביל לראות אם ישנם מקומות מישור יבשים, ולא ראשי ההרים שנראו כבר ליושבי התיבה.

"מבקרים נוהגים לראות בשני הפרקים הראשונים שבספר בראשית שני פרקים מקבילים, אע"פ שאי אפשר להבין כיצד ניתן לעשות את פרק ב' לפרק של בריאה, שהרי הארץ הזרע והחיה כבר קיימים, והפרק אינו דן אלא בגורל אדם. והנה לאחרונה הוכח מתוך השוואה לסיפורים שומרים ואכדיים דומים שלא סיפור בריאה יש כאן אלא סיפור ראשית הציויליזציה האנושית", (פרופ' גריניץ, יחודו וקדמותו של ספר בראשית עמ' 46).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2012 00:39 לינק ישיר 

ואמאי,

1.      יהיה איך שיהיה, אם אתה סבור כי אין טעם בדיון, מדוע אתה משתתף בו.

אם אתה בוחר להשתתף בדיון, אין מקום להעיר בתכיפות, תוך כדי דיון, על עצם קיום הדיון.

אם יהיה לי פנאי ומוטיבציה, אתייחס יותר בפירוט באשכול המלונקק.

2.      אתה טוען כי באת "להתמודד עם הטיעון העקרוני שריבוי סתירות ודוחקים צריך להתיישב בתירוץ אחד נפלא מסוג אחד בלבד".

אם אתה מוריד את רף הדרישות מהטקסט, בצורה שמאפשרת כל סתירה וכפילות, מה יש לי לומר על זה.

אני יכול לקבל עקרונית את הרעיון, כי יש להבין את מטרת וכוונת הכותב, את הרקע, את התקופה ולמי נכתב. עדיין, רמה מסוימת של סתירות וכפילויות תאמר דרשני.

השאלה היא, האם המקרא חוצה את הרף.

התשובה תינתן על ידי עיסוק בפרטים. שם, כידוע, אלוהים מצוי.

כאמור, חז"ל ורוב הפרשנים המסורתיים, כן ראו בסתירות ובכפילויות בעיה. הם לא העלו על דעתם לעשות שימוש ולמצער כלל לא השתמשו, בטיעון שלך, שהיה חוסך להם הרבה כאב ראש ודיו.

3.      אתה טוען כי "מכיוון שהמטרה היא להראות שהברית התקיימה, לא היה מקום להבהיר ולהסתייג בנוגע לאורך שנות השעבוד".

אטרח ואצטט שוב את הפסוק המדובר ואת זה שאחריו.

שמות יב

מ וּמוֹשַׁב בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, אֲשֶׁר יָשְׁבוּ בְּמִצְרָיִם שְׁלֹשִׁים שָׁנָה, וְאַרְבַּע מֵאוֹת שָׁנָה. מא וַיְהִי, מִקֵּץ שְׁלֹשִׁים שָׁנָה, וְאַרְבַּע מֵאוֹת, שָׁנָה; וַיְהִי, בְּעֶצֶם הַיּוֹם הַזֶּה, יָצְאוּ כָּל-צִבְאוֹת יְה-וָה, מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם.

לדבריך, פסוק מ' יכול היה לומר את מנין השנים האמתי ופסוק מא היה משיג את המטרה המדוברת.

אגב, גם על שעת היציאה ממצרים, אם ביום או בלילה, יש 2 גרסאות.

האם אתה סבור כי קורח לא היה נינו הישיר של לוי וכן משה ואהרן. ייתכן.

אם שנות המקרא הם ששה חדשים יש לתארך מחדש את כל סיפורי המקרא, לפחות את "הקדומים". (לא הכול נכתב, או לפחות נערך, על ידי משה באותו זמן?)

אני מנסה לחשוב, מה היית אומר, אם החוקרים הארורים, היו מעלים השערה זו.

האם לדבריך התורה כלל אינה יכולה לשמש כמקור היסטורי, דוגמת ספרי המוסר שהזכרת?

4.      לא באתי להגן על יוסף בן מתתיהו. אני סבור, כי בספריו יש יחס נמוך בהרבה, של סתירות וכפילויות, מאשר במקרא.

הסתירות הנמצאות, מוגדרות כסתירות מחמת אינטרס, במובן השלילי ולא מוצגות כתוצאה מממטרת הספר, במובן החיובי.

פרשנות הטוענת כי הסתירות במקרא נובעות מאינטרסים שונים של הכותב, אינה פחות מסתברת מתורת התעודות. היא פחות מכובדת.

5.      בספרי הנ"ך  כמעט אין זכר לעיסוק בשאלות הלכתיות. עד כמה שההלכה בכלל נוכחת, היא מופיעה כאמירה כללית. הנחתך כי אנשים היו עסוקים בליבון ובירור, אין לה תימוכין.

6.      מה בדיוק "לא מוצלח" בהשערה על ריבוי כותבים ומסורות שאוחדו?

7.      קביעתך כי "אין שום טקסט שתורת תעודות מסבירה אותו. או משהו דומה", אינה עולה בקנה אחד עם המציאות. כל טקסט מנותח בצורה זהה, בניסיון להתחקות אחר מוצאו.

8.      כאשר בפרשת בא, טרם נחצבה נשמתו של בן יהודה, נאמר, אַל תֹּאכְלוּ מִמֶּנּוּ נָא וּבָשֵׁל מְבֻשָּׁל בַּמָּיִם כִּי אִם צְלִי אֵשׁ רֹאשׁוֹ עַל כְּרָעָיו וְעַל קִרְבּוֹ, מדוע בפרשת ראה נאמר "ובשלת". כך כותבים "פשוט וטבעי"?

אכן, מיישבים כי "מבשל במים" הוא מה שאנו קוראים בישול ובישול סתם, הוא צליה, אבל מדוע לא לכתוב ברור, בפרט שאין צורך לשם כך לעקם אפילו מילה אחת.

9.      מדוע שאלת הכפילויות נזקקת לחסות בצל כנפיך. כאמור, הכפילויות הן חלק בלתי נפרד, מביקורת המקרא.

ההשוואה לשיחות ומאמרי הרב שך, ולשיקולי העריכה התמוהים של המלקטים, מבזה את התורה.

בכל הקשור למצוות, הכפילויות יוצרות סתירות ובלבול. חז"ל בזבזו המון אנרגיה, להתגבר על המהומה שנוצרה, כתוצאה מהכפילויות.

10. מה יתרון בכך שהסתירות נמצאות גם בקבצים נוספים? וכי הם לא ייתכנו להיות אסופת מסורות?

11. מפליא לראות אותך מאמץ את השוואת סיפורי בראשית "לסיפורים שומרים ואכדיים דומים". אגדות עם בע"מ.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה התרחש על שפת ים סוף
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 ... 20 21 22 לדף הבא סך הכל 22 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.