|
|
| נשלח ב-20/8/2012 01:38 |
|
| |
ייתכן 1- לגופה של שאלת קרי"ס, כדבריך אין בו הכרע. זה שהפסוק בבשלח ועוד מקומות מספר על הקריעה לא משנה לגבי מה שטענתי. [והפסוק נצבו כמו נד אפשר להתווכח אם מתייחס לזה]. ברור. מה שטענתי הוא שלמקרא היה מענייין ומפליא בעיקר את טביעת המצרים ואת קריעת הים לבנ"י ראתה כמעט רק כהיכי תמצי להטביע אותם. זה שהשירה שהוא השבח העיקרי על זה עוסק רק בכך הוא הוכחה חזקה לזה. אכן בסיפור מפרט הכל, אך כשבא לשבח לה' מדבר רק על המצרים. זה מוכיח שקרי"X לא היה מעניין לפסוק [במסעי הוא נכתב כי זה כאילו מסע שנסעו דרך הים, לא כהדגשת הנס] וממילא אין סיבה לצפות שידבר על זה בעקב שבו הוא גם משבח וכדו' על כל אשר נעשה למצרים.
בכל אופן נדמה לי שאתה דורש כאן משהו שלא ברור אם נכון לדרוש זאת מפרשת עקב. זה הטענה. אתה משתמש במתודות מסורתיות- לדרוש על כל קוץ וקוץ לפי ההנחות שלך- להוכיח תזה שאינה מכירה ברמה הזאת של דיוק בכלל.
2- אם הנקודתיים לא משנים, אז למה אתה דן בהם בכלל? אין ברירה אלא לדון על כל פרט בפנ"ע, ואחרי שגומרים כל זה לנסות לדון אם בתמונה הכללית המהלך הזה מסתבר יותר או המהלך האחר. כידוע, הכלל של ר' חיים אינו ברור וחד ולא תמיד הוא מכריע. חושבני שברור שההסתכלות הכללית הזאת סובייקטיבית מאד. ותלוייה גם הרבה בפרטים כל אחד בפנ"ע.
3- בא לא נתווכח על כך, זה ענין לצורה אחרת של דיון. [אני לא "מגלה" שום דבר, רק לגבי אשכול ופורום זה. רוב ההערות, כולל זו שעל השירה שהבאתי כאן, הערתי הרבה לפני שידעתי שיש כזה דבר בקורת. ואני חושב שזה ההבדל בינינו. אבל זה ענין ביוגרופי ולא קשור. חוץ מזה שאתה מכניס את הנקודה הזאת כל העת.] איני חושב שחלה פחות שימת לב לפרטים. אין שימת לב לפרטים אצל רוב האנשים בשום תחום. והתורה אינה יוצאת מהכלל. 4- גם למחקר יש מגמה בלי ספק. אז הצדדים שקולים ולא נשאר לנו אלא להתעלם מהמגמות והנגיעות ולדון בדברים עצמם. אני חושב שהאשמת צד כלשהו במגמה הוא דרך זולה מאד להכריע דרכה, וגם לא נכונה.
5-בשבילך לא יודע, לי הוא מעורר שאלות רבות. שהבקורת עצמה עוסקת בהם לעתים רבות. לגבי הדוגמא הזו, אכן תקופות לא הקריבו. אבל מנהגים שונים שייך רק אם היו מקריבים אותו בבמה. אם נקבל את ראה שבו מפרש איחוד הפולחן לגבי ק"פ, לא סביר לטעון שהיו בירושלים שני מנהגים. [חוץ מזה שלפי ראה הפשוט צריך לשחוט את הפסח בלילה ולא ביום כלל] ולמה דוקא המנהג השני שרד? 6- מבחינה ספרותית וכדו' איני רואה שום סיבה לטעון שיש במקרא משהו ייחודי מול ספרות אחרת שהיתה נכתבת באותה זמן. [רק כהוכחה, חז"ל התתלבטו לגבי ספרים מסויימים אם נכתבו ברוה"ק או לא, למה לא הכריעו על פי הסגנון המופתי שאמור להיות לספרי רוה"ק? כי אין סגנון כזה.] הייחיודיות של המקרא הוא בכך שעל פי המסורת הוא נאמר בנבואה, ושהוא נתפס כמחייב אותנו. ומעולם לא טען מישהו אחרת. [טוב, חוץ מרג"נ] 7- לא חיייבם לכתוב באופן סתירתי. אבל גם לא חייבים לדייק בכל מילה אם אכן הפשט שהבאת צודק. ספרים שמדייקים ונשמרים מהטעאה ברמה של שש"כ לא נכתבו בכלל בכל העולם עד הדורות האחרונים ממש. ההנחה של כותבי ספרים מאז ומעולם היה שהקורא הוא בר דעת מספיק שיבין למורכבות, ואולי אפילו היו מוכנים לכתוב סתירות מפורשות כדי שהקורא יקשה אותם וישיב את התשובה. [אנחנו יודעים על ספרים בזמנים מאוחרים שעל פי עדות מחברם כוללים סתירות בדווקא.] עוד דבר, אנחנו מסתכלים על פרטי הלכות כמשהו מאד מפורט ומדוייק ששינוי בו אינו נסלח. אבל המקרא בשום מקום אינו מסתכל על זה כך. על זה העיר רג"נ נכונה שההלכות שבמקרא כתובים בערך באותו סגנון כמו הסיפורים וכדו'. אנחנו משליכים כאן מן ההסתכלות שלנו על ההלכה לגבי סגנון המקרא, ולא הוא. [אמנם חז"ל לכאו' עשו כן, אך זה תלוי בהבנת דרשות הכתובים החזליי"ם שאכ"מ.] [ויש שיגידו שגם לגבי מספרים ומקומות מדוייקים יש אותו שינוי]
הנחת המבוקש הוא כי אם ההנחה הוא שהטקסט אחיד, לטענות כמו אלו שכתבתי עכשיו יש משקל גדול ומסתמא מכריע. מה שבקורת המקרא עושה שהיא מצביעה על אפשרות אחרת לגמרי שלפיה לא צריך ליישב כלום, כיון שמדובר במקורות שונים. אבל ההכרעה בין שני הנחות אלו עצמן איננו יכול להיעשות על ידי טענות שתקפים רק לפי הנחה אחת. לפי הנחת האחידות פרטים שמשתנים כמו אלו שנזכרו באשכול כאן אינם אומרים כלום. [אדרבה, הם מעניינים רק כי מניחים אחידות קיצונית ודורשים על כל קוץ וקוץ וכו'] רק למי שמחפש מראש שינויים הם אומרים משהו. נדמה לי שזה בררו לגבי שינויים רבים ואולי לגבי כל השינויים של הבקורת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 08:59 |
|
| |
1. מלבד השאלה העצומה הזו אתה חוזר על דבריך ומתעלם ממה שכתבתי. אם אני נשאר בדיון, זה רק בשביל להראות עד כמה אתה משמש כתוכי של עצמך, ואולי מנסה להיות תלמידו של מימוני בחלוקה לסעיפים בתקוה שזה י.ע.ז.ו.ר.מ.ש.ה.ו.
2. איני מאפשר כל סתירה וכפילות, כתבתי שיש לדון ולדבר על כל מה שנראה בעיניך כסתירה, אבל אם לעשות עקרון מכל ההערות האלו, הוא לא תורת התעודות.
עיסוק בפרטים יכול להביא לגילוי של אלהים, ויכול לייבש את המתעסקים, בפרט כנגדך, בכל אופן זה לא מונע מלעסוק בכלל במקביל.
הערתך שוב ושוב שחז"ל ראו בסתירות בעיה, לא קשורה לדברי, ברור שכל סתירה צריכה לימוד כמו כל מלה במקרא, אבל הם לא עשו עיקרון של ריבוי סתירות המלמד על תעודות.
3. העובדה שהיה אפשר לומר גם אחרת, אינה שוללת את ההסבר.
הדיבורים על החוקרים הארורים – דמגוגיה. מי שמעלה את הרעיון הזה הוא הרי החוקרים הארורים, השאלה היא באלו דרכים אפשר לבאר את הכתוב, ולא מה דעת מרן הגרש"שישישיעל הנושא.
4. אתה חוזר על טעותך בנושא יב"מ, הסתירות בספריו לא קשורות כלל לאינטרסים, הוא פשוט מלא סתירות בכל מה שקשור למספרים תאריכים ופרופורציות, פעם אחת כותב אלפיים ופעם אחת עשרת אלפים ופעם שלישית חמשים, שלחתי אותך לקרוא את הערותיו של שמחה אסף ליב"מ, לך תלמד, או שלא, אבל אל תחזור על הטעות. או שכן.
5. איני יודע מה הוא 'תימוכין', הסברתי בהגיון פשוט, שחוקים המאיימים על אנשים במיתה, ואף מוזכר שנהרג מחלל שבת, חוקים שניתנים לפעמים בעת רצון בפירוט אינסופי (כמו דיני נגעים למשל), מחייבים בירור, בשביל זה העם צבא על משה מן הבוקר ועד הערב, התורה עצמה קובעת שכל דבר בין דם לדם ובין נגע לנגע ילכו לכהנים, אהרן מתווכח עם משה האם ראוי לאכול את שעיר החטאת במצב פלוני, אי אפשר לקיים חוק סתום בן משפט אחד, ומכיון שהיו שופטים ושוטרים, כהנים וזקנים, מקדש וקרבנות, והחוקים אמורים להתקיים, חייבים להבין את החוקים, בדיוק כמו כל אומה ולשון. ולו רק בשביל המשפטים והדינים שבין אדם לחברו, התורה קובעת המון דברים בנושא, וכל אחד ירצה כמובן להיות צודק בדין, בשביל זה צריכים לדעת מה בדיוק התורה התכוונה, במקרה שלי ובמקרה שלך וכו'.
6. מה שלא מוצלח בהשערה זו היא שלא התרחש דוגמתה בשום מקום בעולם ובשום ספרות.
7. המציאות שלך דמיונית, אין שום טקסט בעולם שמוסבר כנוצר על ידי תעודות.
העובדה שיש נסיון להתחקות אחר מוצאו, לא מעלה ולא מורידה.
8. אתה חוזר על עצמך ומניח שזה נקרא לכתוב 'לא ברור', מי שהבין את הדברים והיה שם לא ראה בזה שום דבר לא ברור, בדיוק כמו 'מת מקור' או 'מת מרעב'.
9. שימוש ב'מבזה את התורה' הוא דמגוגיה נקלה. זה הנימוק שחז"ל נתנו שנשנה בשביל דבר שנתחדש בו, והרעיון של חביבות הדברים ושל גודל הדיוק בדברי הנבואה שיש ללמוד דבר חדש, הגיוני ומתקבל. אם יש לך עוד הערות בסגנון כזה, קבע נא אותם ב'הפלס' ותרווה נחת.
10. סיפור גילגמש נכתב כפי שסבורים כיום בידי אדם אחד, אתה שוב חוזר על אסופת המסורות, אבל זו בדיוק השאלה, האם יש או שאין שום צורך לחשוב שיש כאן מסורות, כפי שהראה גריניץ אין באמת שום סתירה. וזו בדיוק השאלה האם יש צורך לחשוב שמדובר באסיפת מסורות.
11. שוב דמוגגיה מבית הפלס, ההשוואה לא באה אלא להראות את הפרשנות שנתנו למונחים כמו שלבים במבול, ברור שהמסורת על המבול היתה כלל עולמית, וגם בגירסה הבבלית נכללו שני הפרטים שכנראה באמת אינם סותרים. אם כל העורכים והכותבים והמקבלים לא ראו בזה סתירה, כנראה שאצלם זה התחבר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 09:00 |
|
| |
(ההודעה מעלי מופנית ל'יתכן' בנוגע להודעתו בסוף העמוד הקודם)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 09:03 |
|
| |
יהי לגבי נקודה 7, אם התכוונת למורה, אזי משנה תורה הוא דוגמה נגדית.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 11:50 |
|
| |
יהי, 1. על שאלת קרי"ס, רב המשותף בינינו. שוב תודה על הערתך המעניינת. דווקא המתואר בפרשת מסעי מעורר קושי, כי יש שם מעבר בים במדבר, לצד חניה בים סוף. 2. אינני טוען כי הפרטים לא חשובים. אני אומר כי אף אם בכל מקום נקודתי נצליח לדחוק (להבדיל מלהסביר) המסה מעוררת חשיבה כללית. 3. השאלה הביוגרפית באמת לא חשובה. יש הבדל בין אי שימת לב כללית לפרטים, לאי שימת לב, הנובעת מחינוך והנחות מוקדמות. 4. לא האשמתי אף אחד. הצבעתי על מה שאתה וודאי מסכים, כי לחז"ל הייתה מגמה. ציינתי כי יש לבחון, אם זה השפיע ועד כמה. לחוקרים גם הייתה מגמה. לכן יש לנקוט זהירות וחשדנות. השאלות (להבדיל מהמסקנות) עליהן הם הצביעו, תלויות ועומדות בפני עצמן, ללא קשר לשואל. 5. וכי איננו מכירים שינויים מפליגים במנהגים שהתהוו במשך הזמן. חלקם שרד חלק לא. הסיבות מעניינות, אך אינן שוללות את התופעה. 6. כאן אנו חוזרים לנקודה יסודית. אם אתה סבור כי הטקסט המקראי הינו ככל טקסט שנכתב בזמנו, אין לי אתך שום ויכוח. הבן, תורת התעודות, מכבדת את המקרא ואינה רוצה לטעון כי המחבר היה סתם רשלן. דבריך כי מעולם איש לא טען אחרת, אינם עולים בקנה אחד עם המציאות. אני בטוח שאתה יודע זאת. 7. כנ"ל אם אתה סבור כי המצוות כלליות ולא מדויקות, אין לנו ויכוח. 8. אתה טוען כי מחקר ללא הנחה מוקדמת, הוא הנחת המבוקש?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 12:10 |
|
| |
ואמאי, אולי כדאי לסכם את נקודות הוויכוח בינינו. אנו חולקים בתרתי. א. האם יש סתירות וכפילויות. אני סבור שכן. כך סברו גם חז"ל. אתה סבור ואף נימקת זאת, כי קריאה נכונה של הטקסט, תוביל להבנה, כי אין סתירות וכפילויות המעוררות מחשבה. נכון שחז"ל לא הגיעו למסקנה של ביקורת המקרא, אך הם לא קיבלו את הנחתך הכללית אודות הסתירות והכפילויות. עובדה כי טרחו רבות ליישבן ואף שאלו את השאלות, בסגנון היוצא מנקודת מבט, כי עקרונית על הטקס להיות אחיד ומוקפד. ב. מה משמעות הסתירות והכפילויות. אני טוען כי מסה של סתירות וכפילויות, יש בה כדי לעורר מחשבה כללית יותר. אתה חולק על כך. דיון משנה. בהתקבל נקודת מבטי, האם תורת התעודות היא פתרון הגיוני. לענ"ד כן. לדעתך לא. דיון משנה נוסף, האם מתודת הביקורת, אחידה כלפי כל טקסט. לענ"ד כן (ראה הברית החדשה, אך לא רק) אתה טוען שהיא מיוחדת רק למקרא. טענתך כי "מה שלא מוצלח בהשערה זו, היא שלא התרחש דוגמתה בשום מקום בעולם ובשום ספרות", אולי מלמדת כי לא בזבת את זמנך על סיפורי חסידים ועוד סיפורי אגדות. להערה 4. יוסף בן מתתיהו אכן מואשם, בשרלטנות וחובבנות גם יחד. להערה 5. בתורה שלי כתוב כי העם בא למשה למשפט. להערה 8. האם התורה נכתבה אך ורק לשעתה, ללא שום מודעות ושימת לב, איך הדברים ייראו בעיני הקורא הסביר, לאחר כמה דורות, במקרה וח"ו יישכחו כמה פרטים מהתורה שבע"פ? מה הסיפור שלך עם הפלס?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 13:14 |
|
| |
א. לצערי אין לי את הזכות להבין את הקטע של דבריך, ובמיוחד את הכפילויות והסתירות שבהם. על השאלה מה חשבו חז"ל דיברנו לעיל, כתבתי לך שהעובדה שהם טרחו ליישב את הסתירות, עולה בקנה אחד עם רצוני העז ליישב את הסתירות. ברור שהטקסט צריך להיות בסופו של דבר אחיד ומוקפד, אחרי ההסבר וחשיפת הכוונה המקורית הוא באמת אחיד ומוקפד, בשביל זה צריכים להבין את כל הסתירות. אתה כופל את הדברים, וגם סותר אותם כשאתה ממציא מדברי חז"ל התיחסות לשאלה שלא עסקו בה: האם ריבוי מה שנראה כסתירות מוכיח שהיה תהליך חריג בהתחברות התורה. (בל נשכח שהרבה דברים היו כבר תלושי תרבות כבר בזמן חז"ל, ולא פלא שהקשיים עמדו לפניהם, כמו גם לפנינו, וכי טענתי שאין דברים קשים?).
ב. גם כאן אתה שב לכפול את הדברים ולסתור אותם בלי קשר ובלי ריח, הברית החדשה סיפורי אגדות או סיפורי חסידים, אף אחד מהם לא הביא לעולם ספר שמורכב מחיבור בפינצטה של קטעים מתוך תעודות, אין בעולם שום ספר שמוסבר ע"י תורת תעודות שכזו.
-להערה 4, יוסף בן מתתיהו מואשם במה שמואשם, אין בזה כדי לתקן את דבריך השגויים בענין כמות הסתירות שבדבריו.
-להערה 5, המשפט הוא אכן חלק נכבד מהתורה, וכמובן שמה שיותר דוחק את האנשים לבא ולשאול הוא המריבה והויכוח שביניהם. כפי שכתבתי בדיוק בהודעתי (היא לא רחוקה, בעמוד הזה). לחשוב שמשפטי התורה נשארו סתומים וגם אחרי ארבעים שנה של ויכוחים לא נוסף שום הסבר והם ניגשו לטקסט כמונו, זה מגוחך. בנוגע למצוות אחרות ופרקי ההיסטוריה התייחסתי בהערה 5 הנ"ל.
אגב, אינך מדייק בציון סתמי שהעם באו רק 'למשפט', לשון התורה כך: "ויאמר משה לחתנו כי יבא אלי העם לדרש אלהים: כי יהיה להם דבר בא אלי ושפטתי בין איש ובין רעהו והודעתי את חקי האלהים ואת תורתיו.. והזהרתה אתהם את החקים ואת התורת והודעת להם את הדרך ילכו בה ואת המעשה אשר יעשון", אפשר להתעקש שמדובר רק במשפטים, אבל זה לא מובן מאליו.
-להערה 8, אתה מקצין דברים, התורה נכתבה מתוך מודעות רבה לעתיד, ועובדה היא שהיא מהווה הספר היחיד שנכתב באותה תקופה ועדיין מורה דרך של מליונים רבים, לעומת הרבה ספרים שנכתבו מתוך מודעות רבה אבל במדה ונותר מהם איזה שריד, הם משמשים בסיס להשוואות בלשניות ותו לא. הקורא הסביר, גם אם נשכחו ממנו כמה פרטים בהבנת ההיסטוריה, מנסה להבינם בדרכים שונות הקיימות לפניו, ולא בהכרח מסיק שהתורה מזוייפת ומורכבת מתעודות. לא נראה לי שמי שקורא חומש עם דעת מקרא הוא 'לא סביר', וגם אם יש דברים שבעינינו תמוהים ודחוקים, זה טבעו של עולם, ולא אמור להפריע לשום קורא סביר, אא"כ הוא מנסה להכריח מישהו לקבל תיאוריה מסויימת.
הפלס מייצג בעיני אנשים שמבלבלים את המח תוך שימוש בערכים נדושים כגון פך השמן הטהור וכו', זה כולל גם משפטים אחרונים שציינתי בהודעתך הקודמת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 13:42 |
|
| |
ואמאי, העמדות הובהרו והבוחר יבחר. לא המצאתי שום דבר בחז"ל. כתבתי בפירוש שהם לא אימצו את מסקנות ביקורת המקרא, אך הם לא התייחסו לסתירות ולכפילויות, בסלחנות הנובעת מהתזה שאתה מציג. האפשרות שהתורה היא אוסף טקסטים, שנכתבו על ידי מחברים שונים, בזמנים שונים. סבירה לחלוטין. אין כאן שום פינצטה. העבודה מספיק רשלנית גם לפי הקריטריונים שלך. ראה הפרשיות הראשונות בדברים. יש לא מעט חיבורים כאלה בעולם. התורה היא מורה דרך של מיליונים בין השאר, אם לא בעיקר בזכותו של ישו. בכל מקרה זהו דיון נפרד ומצופה ממך לא לערבו בדיון על ביקורת המקרא. לא ברור לי למה, אבל אם אני מזכיר לך את הפלס וזה מעורר בך בחילה, קבל נא את התנצלותי. אם כבר, במבט מבחוץ, כל ההבדלים הדקים בין הפלס ליתד ובינם ליותר ליברלים, כמעט חסרי משמעות, ביחס למשותף ביניהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 14:02 |
|
| |
אמאי כתבת: "אין בעולם שום ספר שמוסבר ע"י תורת תעודות שכזו. "
תברא, מי ששנה זו לא שנה זו
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 18:03 |
|
| |
אתה שוב ושוב חוזר על סתירותיך וכפילויותיך באופן נלעג
לא טענתי שיש להתייחס לסתירות בסלחנות, כל סתירה מחייבת שבעה נקיים, אבל מתופעת הסתירות בכלל אין להסיק שהתרחש תהליך חריג בחיבור התורה, וכך כמובן דעת חז"ל. אתה שוב ושוב שם דברים בפי ולאחר מכן מושך אותם ולועס, זה לא דוחה?
כתבת: 'אין כאן שום פינצטה', גם אתה הגעת מהמאדים? אין שום תיאוריה של ביקורת שלא משתמשת בפינצטה, לאמור: התורה כוללת מיקס מעורבב היטב של קטעים וקטעים קטעים יש צורך לחלק פסוקים באמצעם לחלק פרק לארבעה וחמשה מקורות, בלי זה אין שום קיום לשום תיאוריה מתיאוריות הביקורת. חזור למאדים, או שתלמד על מה אתה מדבר.
יש לא מעט חיבורים כאלו בעולם? לא ביקשתי הרבה, רק אחד, וגם את זה לא הבאת.
העובדה שישו תיווך את התורה להמוני האליליים לא מעלה ולא מורידה מהעובדה שהתורה היא מורת דרך של מליונים, וכנראה שיש לדבר סיבה. אם ישו היה מתווך להם את הקאמא סוטרא, ספק אם היה מצליח. אפילו מוחמד הבור והנלעג הצליח לתווך אותה, כנראה שהסוד טמון בה יותר מאשר במתווך. כמובן שגם התורה לראשונה ניתנה בזכות משה, אבל כנראה שלא רק זכותו האישית הועילה כאן.
בעל בעמיו
לא ידענא מאי קאמר מר נא להסביר
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 22:12 |
|
| |
ייתכן 1- לגבי פר' מסעי תלוי איך אנו מבינים את רשימת המסעות בכלל, ראה מ"ש ואמאי כאן, אם הוא רשימה של מסעות או של מקומות חנייה. עכ"פ שם ברור שההליכה דרך ים סוף הוא ענין טפל לכוונת הפרשה. ובוודאי שאין כוונת הפרשה לספר נסים ונפלאות וכדו', וממילא ודאי שאינו צריך לציין מה שהוא הנס העיקרי בעיני הכתוב שהוא טביעת המצרים. משא"כ ההליכה דרך הים ניתן להטפיל לרשימת המסעות שכן זה כאילו נסעו דרך זה. 2-מוסכם שהשאלה האמיתית כאן אינם הפרטים אלא הכלל. גם ברור לי שלגבי הכלל הרבה יותר קשה ללהכריע אוביקטיבית מאשר לגבי הפרטים. ולכן בד"כ עדיף לדון על ההפרטים. מכיון שהכלל לא כ"כ מדוייק ואובייקטיבי, הוא גם תלוי יותר בצורת ההסתכלות הכוללת ואיך אנו דנים את הפרשנים השונים מבחינת מגמותיהם וכו'. חושבני שזה מה שאתה טוען כל הזמן. עכ"פ צריך לדעת שהשאלה הכללית יותר סובייקטיבית. אכן צריך לחלק בין הסבר לבין תירוץ. כמו שאמרו על החילוק בין ר' חיים לשאר מפרשים. אצל השאר יש לך קושיא טובה ותירוץ טוב. אצל ר' חיים אחרי התירוץ אין שאלה בכלל. להבנתי מה שאני הסברתי כאן על קרי"ס למשל, כבר הוא הסבר ולא תירוץ. אבל כמובן גם הגבול הזה לא תמיד אובייקטיבי. ההגדרה העקרונית הוא שהמתרץ צריך להביא ראיה נוספת על הקושיא שאותו הוא מרתץ, להראות שגם לולא הקושיא הזו היינו חייבים לבאר כך. 3- אי שימת הלב הנובע מהחינוך הוא רק מקרה מוגבר של חוסר שימת לב הכללית. נוסח אחר: זה שאין מחנכים לשימת לב למקרא או לכל מיני פרטים שאינם חלק מדרך הלימוד המאד מצומצמת המקובלת בזמינו בשאר חלקי התורה, הוא עוולה גם מהצד האמוני והדתי. בד"כ הכל תלוי בחינוך ובהרגל, ועניני הדת והאמונה הם פשוט הנושא הנתפס כהכי מובן מאליו בחברה שלנו. כשאני מדבר עם אנשים לפעמים ומגיע לשאלות סנסטיביות בנושאים כאלה, אני מרגיש שהתגובה איננה שאני חוטא או רשע שמעלה שאלות כאלה, אלא שאני דומה לזה שיתחיל לדון ברציניות למה צריך ללכת עם מכנסיים. ההאשמות וכו' באים בד"כ רק אם הם פתאום שמים לב שאין להם בעצם הסבר כ"כ ברור למה באמת צריך ללכת עם מכנסיים, זה פשוט מרגיז. [זו הערה כללית ששייך לכל נושא דת השכונה וכו'] 4 ו5 אין לי הרבה מה להעיר. כמובן שיש לעיין בכל זה. 6. כשאני אומר שמעולם לא טען מישהו אחרת אני מתכוון שאי אפשר לטעון אחרת, ואם יש לשון שמשמע אחרת צריך לפרשו. אבל האם באמת אתה מכיר מישהו שטען שללא האמונה שלננו שכל אות בתורה הוא מדוייק היינו רואים מאלינו שהטקטס הזה הוא מיוחד? חוץ מרג"נ, איני מכיר אף אחד שטען זאת. זה שמדיקים כל קוץ וקוץ נובע מאמונה שהכל מרמז משהו [ויש שיגידו שהוא רק אמצעי לעגן את מחשבתוינו בתורה ולא ייראה בעיני ההמון שאנו משנים. וזה כמעוט מפורש במו"נ.] ולא מגוף הטקסט, אדרבה הרי בדיוק שאלות אלו שאנו מדייקים מהם היו נתפסים אצלנו פשוט כאי דיוקים בכל טקסט אחר. איני רואה כל דרך לטעון שהטקסט הזה בעצם הוא מיוחד. וכבר הוכתי לך מספקות חז"ל. ובכלל, לא צריך ללכת רחוק, צריך רק לפתוח טקטס מן הימים ההם [אפילו בן סירא או שאר הספרים החיצוניים] ולהשוות האם באמת המקרא מרשים יותר. אני סבור שלא. 7- כנ"ל. אין ספק שזהו הקריאה הפשוטה בתורה. אדרבה, תמצא לי מישהו שטוען אחרת לא מכח אמונתו בקדושת הטקסט. 8- קודם לכל המחקר אינו בדיוק נטול הנחות כמו שאתה יודע. אבל לגוף טענתי, טענתי הוא שהרבה מן השאלות הם שאלות רק אם אנו מניחים מלכתחילה שהמקרא ניתן לקרוא כל חלק בפני עצמו [מגילה מגילה ניתנה?] וממילא מדייקים הסגנונות השונים וכל מיני שינויים שבכל חלק. אם ההנחה תהיה שהוא טקסט אחד, הרבה מן השינויים מאבדים את משמעותם. כמו כן כבר כתבתי שלמעשה המחקר מאחד הרבה יותר משהוא מפריד, שהרי אינו מחלק כל פסוק למקור בפנ"ע. אלא משייך כל מיני נוסחאות ונקודות והדגשים למקור אחד וכו'. וכל ראיה כזו במהותו מניח את המבוקש. מוסכם שגם הצד השני מניח את המבוקש. מוסכם גם שכנראה אין דרך אחרת לעשות את זה, ושתרומת המחקר הוא בהעלאת הצד השני על השולחן. אבל צריך לשים לב לכך בדיון. אולי איני מבטא נכון את טענתי. אבל אני רואה בזה חסרון גדול במהלך המחקרי כאן. מה שאני טוען הוא מה שאני הבנתי בענין זה, שהשאלות שהמחקר מעלה אינם באמת מערערים על כלום ללא המהלך שהם גם מציעים ליישב את השאלות. כולנו מכירים שלפעמים יש שטיקל תורה שהתירוץ שלו חזק מהשאלות. ורק אחרי התירוץ יש מובן לכל הפשעטל. כך אני מרגיש לגבי חלקים רבים מן הבקורת. אמנם לפעמים אחרי התשובה יש לדון אם זה אינו באמת ההסבר לשאלות. אבל צריך לשים לב שזה כבר שיקול של שני תשובות ומהלכים שלמים, לא שיש שאלות שמחייבים את ההסבר הזה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 22:16 |
|
| |
ואמאי,
אנסה שוב. במקרא יש אירועים ומצוות המופיעים יותר מפעם אחת (להלן "כפילויות") לעתים בנוסח שונה ו/או סתירתי (להלן "סתירות"). חז"ל עסקו בכך רבות וניסו ליישב את הכפילויות והסתירות, לעתים באופן דחוק ו/או דרשני. אם הבנתי אותך נכון, טענת (להלן "התזה") כי הסתירות הם רק לכאורה, ומתיישבות היטב, בהתחשב בידע של מקבלי התורה ובמטרת הכותב, והכפילויות הן לחיבת הקודש. על כך אני אומר, כי אילו חז"ל היו מאמצים תזה זו, יכלו לחסוך הרבה מאד מאמץ. לדוגמה, אתה טענת על השוני בסדר מסעות כי "אתה למשל חושב שאם ברשימת 48 המסעות מופיע סדר מסויים, ובתיאור ספציפי של קטע מסע מופיע סדר אחר זו 'סתירה'. אני חושב, שרשימת המסעות באה למנות את סך ה48 הנקודות שבהן עברו, אבל מכיון שבשטח הסיבובים לפעמים חזרו על עצמם, מכורח המקום והנסיבות, הרי שהיו במקום אחד פעמיים או יותר, ולכן תיאור של קטע מסע אחד שבא להמחיש את מות אהרן (נניח) אינו אמור להיות מקביל, ולכן אין כאן שום 'סתירה'". עוד כתבת, "אציין רק דוגמא אחת שכבר לפני יותר ממאה שנה נשתברו עליה קולמוסים מחקריים. היכן מת אהרן, לכאורה סתירה עצומה, אבל באמת מדובר בשטות". חז"ל לעומת זאת, כן ראו בזה סתירה לכאורה, והתאמצו ליישב. דוגמה נוספת מדבריך. "המטרה של התורה היא לתאר את ההיסטוריה במימד של מעשי אבות סימן לבנים וכדו', להראות את שורש המקומות הקדושים, להראות שה' ניהל את העולם והעניש את הרשעים, ועל זו הדרך. אבל ממש לא לעשות סדר בהיסטוריה, זה לא היה חשוב לאף אחד מעולם, והתורה לא ניסתה ולא היה שום ענין בזה". חז"ל כן סברו כי התורה היא מקור היסטורי אמין ומדויק. אני האחרון שאפקפק בזכותך לחלוק על חז"ל. אם טעיתי תחילה בהבנת דבריך ורק התכוונת לטעון כי יש ישוב נקודתי סביר, על כל מה שנראה כסתירה וכפילות מיותרת, אפשר להתקדם. האם כמות הסתירות סבירה ביחס לטקסט, או שהיא חריגה ואומרת דרשני. אני מכבד את עמדתך כי זה סביר לחלוטין. אני, כמו רבים, סבור כי יש מסה קריטית המעוררת שאלה. יהודים מתווכחים. קורה. עכשיו לפינצטה. הבהרתי חזור והבהר, כי אין שום טעם וצורך מבחינתי לקבל סדר פינצטי, כזה או אחר ,שנכתב על ידי חוקר פלוני, לשם עבודת דוקטורט, או סתם להאדרת שמו ואפילו אם הוא באמת ובתמים האמין בתיאוריה שלו. אני מאמץ אך ורק את העיקרון, כי מדובר בקיבוץ טקסטים שונים, מתקופות שונות ובניסיון מיזוג, שלא צלח במיוחד והשאיר עקבות. הוספתי, כי ייתכן שהממזג כלל לא ניסה לטשטש את עובדת המיזוג. ביקשת חיבור אחד. המשנה. רבי קיבץ קובצי משניות, לחיבור מקיף ומסודר. עבודתו הראויה להערכה, לא מנעה סתירות, גם כאלו שהפתרון היחיד, שנמצא להם בתלמוד, הוא, תברא מי ששנה זו לא שנה זו. וזהו דקאמר מר בעל בעמיו. יש עוד, אך צריך קודם להבדיל אלף אלפי הבדלות. המחקר עוסק גם בבשורות הברית החדשה ומתארך אותן בשונה מהתיארוך הקתולי מסורתי. בענין השפעת התנ"ך על העולם. מה אתה רוצה להסיק מכך לעניינו? כי התורה כולה נכתבה בזמן אחד על ידי כותב אחד? אם אתה מתעקש, בניגוד גמור לטרונייתך, אותה פרשת באשכול מיוחד, לעסוק כאן בנושא זה, שאינו קשור במישרין לדיון ולא לפתוח על כך אשכול נפרד, אשיבך דבר. אינני מזלזל בתנ"ך. כתבתי כאן כמה פעמים, שאף שאינני בטוח כי הרעיונות המופיעים בתנ"ך הם מקוריים, כבן לעם היהודי אשמח מאד לדעת כי אכן כך. מדובר באוסף, ראשון מסוגו, של אמירות תיאולוגיות ומוסריות, מרשימות בהחלט, בהתחשב בתקופה בה הוא נכתב. מאז, העולם התפתח, ברוך ה', הן פילוסופית, הן מוסרית וכבודו של התנ"ך במקומו מונח. אין לשכוח, כי מסת השיווק העיקרי, בוצעה בעטיפה שונה לחלוטין, בחינת ברית חדשה באה לכאן. אותם מיליונים, אשר אתה כה מתפעל מקבלת התורה שלהם, התייחסו לתנ"ך כמורה דרך, אך ידעו היטב, מאז ולתמיד, להפריד, בין מה שראוי לאמץ ובין מה שפחות. הידעת עד כמה בודהה השפיע על העולם? לכמה מאות מיליונים הוא שימש ומשמש כמורה דרך?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 23:50 |
|
| |
אתה חוזר על עצמך עוד ועוד, מה שמלמד על הרבה סבלנות. אבל הסבלנות הזו לא שימושית בשבילי ולא בשביל אף אחד אחר כנראה. גם אני אנסה שוב.
כתבת: 1) חז"ל טרחו ליישב את הסתירות, 2) לפעמים עשו זאת באופן דרשני. את נקודה 1 הסברתי יפה, ולגבי נקודה 2: חז"ל עשו הרבה דברים באופן דרשני, גם את ההלכות הם לפעמים הסבירו באופן דרשני למרות שיש דרך פשוטה, לא מפני שלא יכלו, אלא מפני שהם סברו שיש בתורה גם רובד של דרש, ומשום שהמסורת שבעל פה היתה לפעמים שונה מן הכתוב והם ראו אותה כתקפה לא פחות מן הכתוב. העובדה שהם הסבירו את הסתירות באופן דרשני נובעת משימושם בדרש ככלל, ולא משום שהסתירות היו בלתי פתירות בפשט.
דברי כי הסתירות הן רק לכאורה, אינם כוללים את התירוצים לסתירות, אלא רק שוללים את המסקנה שמשהו חריג התרחש בתהליך חיבור התורה. את התירוצים תמצא לבד כשתחזור בתשובה שלמה בע"ה בקרוב (יש לך הרבה סבלנות, אני בטוח שתצליח).
לפיכך טענתך שחז"ל ראו סתירה, בקושיות שאני ביטלתים, בטלה מאותו הטעם. לפעמים גם הסתירות של חז"ל היו דרשניות, ולא קשות אלא ברמת הדרש, לפי מערכת ציפיות של דרישת כתרי אותיות. למשל, המדה המפורסמת של שתי כתובים המכחישים זה את זה עד שיבא הכתוב השלישי ויכריע ביניהם:
"לשנים כתובים המכחישים זה את זה כגון (תהלים סה) שומע תפלה (איכה ג) וסכות בענן לך. (תהלים קמה) קרוב ה' לכל קוראיו וגו. וכתיב (שם י) למה ה' תעמוד ברחוק. (איכה ג) מפי עליון לא תצא הרעות והטוב. (דניאל ט) וישקד ה' על הרעה ויביאה. (ירמיה ד) כבסי מרעה. וכתיב (שם ב) אם תכבסי בנתר. (ישעיה נה) דרשו ה' בהמצאו. וכתיב (יחזקאל כ) אם אדרש לכם. (שם לג) כי לא אחפוץ במות הרשע. וכתיב (שמואל א ב) כי חפץ ה' להמיתם", (פסיקתא זוטרתא, נשא).
כמובן שברמת הפשט אין כאן שום קושיה, ומדובר במליצות שונות כל אחת כפי הקשרה, רק ברמת הדרש או הרמז ציפו חכמים לשלמות וקוהרנטיות שתסדר להם את כל המליצות והשינויים. אם ברשימת המסעות יש ענינים וסודות והן הן גופי תורה, עצם העובדה שהכתוב כאן מדגיש בצורה כזו, ובמקום ב' בצורה אחרת, זה מצריך הסבר ברמת הדרש.
(וכמוהו בתלמוד למאות, קח טעימה ממסכת ברכות: "רב הונא רמי: כתיב לענותו וכתיב לכלותו" (ברכות ז:). רבי לוי רמי: כתיב לה' הארץ ומלואה, וכתיב: השמים שמים לה' והארץ נתן לבני אדם! (ברכות לה:) רבי חנינא בר פפא רמי: כתיב ולקחתי דגני בעתו וגו', וכתיב: ואספת דגנך (שם) שמואל רמי: כתיב עשה עש כסיל וכימה וכתיב עשה כימה וכסיל (ברכות נז) רבי אבהו רמי: כתיב זכר ונקבה בראם וכתיב כי בצלם אלהים עשה את האדם (ברכות סא). כל אלו אינם אלא פתיחתא לדרוש ורעיון, ולא באמת סתירה באמת הדרש).
הסברתי יפה שהיו צריכים להתאמץ על סתירות, מכיון שבאמת הרבה דברים נשארים תמוהים, וגם מה שבחשיבה שלנו נראה מיושב, בחשיבה אחרת יכול להיראות מצריך עוד הסבר. בעיני האבן עזרא או רלב"ג היה נראה לפעמים 'פשט' מה שבעינינו זר ומוזר, כך גם ה'פשט' שלנו יכול להיראות זר ומוזר בדורות אחרים. הפשטות המתחדשות בכל דור אמר רבינו שמואל, והוא מאד צדק.
על דברי: "המטרה של התורה היא לתאר את ההיסטוריה במימד של מעשי אבות סימן לבנים וכדו', להראות את שורש המקומות הקדושים, להראות שה' ניהל את העולם והעניש את הרשעים, ועל זו הדרך. אבל ממש לא לעשות סדר בהיסטוריה, זה לא היה חשוב לאף אחד מעולם, והתורה לא ניסתה ולא היה שום ענין בזה". כתבת: חז"ל כן סברו כי התורה היא מקור היסטורי אמין ומדויק.
וכי אני טענתי שהתורה אינה מקור היסטורי אמין? מה שכתוב נבע כמובן מכח המאורעות, אלא שהתורה לא טרחה להתיישבות ההיסטורית והגיאוגרפית בלב הקורא, לכך שהקורא יישאר עם ידע היסטורי מסודר, זה לא הטריד אותה. המסרים הנובעים מכח ההיסטוריה (מעשי אבות וכו') הם המטרה, ומספיק שהקורא ידע שאברהם הסתובב בארץ בדיוק היכן שיהושע הסתובב בארץ, אם הקורא יתבלבל טופוגרפית במקרה שאין לו את הידע המשלים, לא הטריד את התורה. הכפייתיות שבסידור נתונים היסטוריים היא מצרך חדש. האדם הסביר לא אמור באמת להתעניין על איזה הר בדיוק טיפס אברהם ואיך ייתכן שקראו לו אלוני ממרא וכו'.
ובכלל, כל עירוב סוגיית חז"ל היא פלסיות לשמה, הנדון היה האם יש הוכחות לתהליך חריג בחיבור התורה, ואתה מנפנף לי בפחי שמן טהורים שחז"ל לא חשבו כמוך וכו', כל זמן שאין הוכחה, מנפ"מ מה חשבו חז"ל. השאלה היתה רק אם יש הוכחה.
כתבת עוד:
"הבהרתי חזור והבהר, כי אין שום טעם וצורך מבחינתי לקבל סדר פינצטי, כזה או אחר ,שנכתב על ידי חוקר פלוני, לשם עבודת דוקטורט, או סתם להאדרת שמו ואפילו אם הוא באמת ובתמים האמין בתיאוריה שלו. אני מאמץ אך ורק את העיקרון, כי מדובר בקיבוץ טקסטים שונים, מתקופות שונות ובניסיון מיזוג, שלא צלח במיוחד והשאיר עקבות".
זו בדיוק הבעיה שלך, שאין לך מושג על מה אתה מדבר, כמנהגך בקודש. אי אפשר סתם כך לזרוק מושג מעורפל על קיבוץ וכו', כי כל נסיון שהוא לעשות סדר ולהגשים את התיאוריה בעקביות הגיע לפינצטולוגיה. אם אתה מאבחן מכח סתירה בפרשת המסעות, שני מקורות, אתה ממשיך לנתח ומגלה שיש סימני עקיבות לכל אחד מן המקורות, ואת סימני העקיבות אפשר להפריד רק בפינצטה. אין תורת תעודות בגירסה לייט המאפשרת לדבר על מקורות שהתחברו באופן טבעי.
המשנה ממש לא נוגעת לנושא, היא מעיקרא אוסף פתגמים, רבי פלוני אמר כך, רבי פלוני אמר אחרת, אין שום אחידות והמשכיות במשנה, אין במשנה 'כמו שכתבנו לעיל', ואין היא אלא רישום של בית המדרש, יכלת הרי להגיע לגמרא שהיא הרבה יותר מעורבבת, אבל היא אינה אלא פרוטוקול של בית המדרש. לא מדובר בקיבוץ של טקסטים כתובים, אלא בהלכות רבות שהיו שנויות בעל פה בבית המדרש, מי שהיה מאזין בבית המדרש זה מה שהיה שומע, הרבה תלמידים מוסרים הרבה הלכות. ורבי העלה את כל ההלכות הידועות לו הראויות מבחינתו על הכתב. יש הרבה ספרי ליקוטים של וורטים על התורה, וכדו'. אבל אין כאן שום פינצטולוגיה. אם כי תמיה אני על עצמי שלא הבנתי דברי הרב הבעל. (אגב, סביר שרבי עצמו לא תמיד ידע שמי ששנה זו לא שנה זו, הוא כתב שתי הלכות שנראו בעיניו מתיישבות, ואילו האמוראים ניתחו את הדברים והבינו שישנו הבדל ברמה מסויימת ביניהם המשקף מחלוקת שהיתה ידועה להם או שהסיקוה מכאן). ובקצרה יותר: לא מדובר במסקנה מחקרית שמישהו גילה במאה ה19 אלא כך מלכתחלה נכתבה המשנה. ואילו בתורה אף אחד לא העלה על דעתו שכך נכתבה, ראה בקטע הבא:
כמובן שאין שום קשר לתיארוך של הברית החדשה, מי דיבר כאן על תיארוך? מדובר על מסקנה יחודית אך ורק לספר התורה, שסיפור אחד כמו סיפור המבול, שמתחיל מה קרה ביום ראשון, ולאחר מכן ביום שני, ובאמצע המבול ולאחריו. אבל בעצם הוא מורכב מארבע סיפורים שונים שסיפרו את המבול, היום הראשון ועוד שלשה פסוקים מיום רביעי נלקחו מתעודה P, היום הרביעי ושלשה פסוקים ורבע מהיום החמישי נלקחו מתעודה Y הכל חובר ברצף אחד כביכול בפינצטה של קרעים וקטעי קרעים לסיפור אחד שקוראים בבית הכנסת. זו תוצאה ישירה של נסיון עקבי לישום של תורת התעודות בכל גירסה שלה. וזו תופעה יחודית למחקר המקרא, לגבי שום ספר לא העלה שום מחקר שנתחבר בצורה כזו.
עוד אמרת: "בענין השפעת התנ"ך על העולם. מה אתה רוצה להסיק מכך לעניינו?"
שום דבר, הערת אגב בנושא מוכנות התורה לעתיד. נראה שהתכוננה יפה לעתיד וליכולת שלה להיות משפיעה על העולם. היתה זו תגובה לבעל בעמיו בנוגע לדבריו על מוכנות לעתיד, והנך פטור מללעוס את הדברים ולהתחיל לייחס לי מה שלא אמרתי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2012 00:26 |
|
| |
ענין הפשט והדרש, שאתה כה מפליא להאריך בו, אולי כדי לבלבל את השטן, אינו שייך לעניינינו. רק ציינתי כי חלק מיישוביהם אינם על דרך הפשט. אם התורה לא עסקה בכתיבה מסודרת ודווקנית של ההיסטוריה, קשה ואף אין טעם, ללמוד ממנה פרטים מדויקים. חז"ל עשו זאת לרוב. זה אומר שהם חשבו אחרת. אני מביא את חז"ל, רק כהוכחה, כי המתודולוגיה של הביקורת, אינה משוללת יסוד. עם כל הכבוד לך, גם דעתם רלוונטית. כאמור, זכותך המלאה לחלוק, אך ראוי שתכבד גם את דעת חז"ל כדעה לגיטימית. זו הנפק"מ מה הייתה דעתם. התעניינותי בשמן, מסתכמת במחירו ורמת חומציותו. בנוגע לביקורת המקרא, אתה קובע, כי חייבים לאמצה, על כל חז"ליה. אני חוזר ואומר, דייני באבחנה כי מדובר באוסף טקסטים. אין צורך "להגשים" שום תיאוריה. מי אסף, מתי אסף, מה נאסף, זו שאלה משנית לחלוטין. את מי שזה מעניין, שיעסוק בזה. ניקח את הדוגמה שלך. אני מבחין ביותר מתיאור אחד של מסעות. מבחינתי הסקתי את המסקנה. איזה חלק שייך לאיזה מקור, זו שאלה נוספת ומשנית. אם מאנדהו סבור כי עלתה בידו לפנצט, אשרי חלקו. אם אתה סבור שהוא טועה, אשריך. מה לזה, ולרעיון הכללי, כי מתוך הטקסט נראה, כי הוא אינו אחיד. מה זה משנה, אם מישהו "העלה בדעתו", כי התורה היא בעצם אוסף של טקסטים שונים. אופס, מעשה שטן, שלא התבלבל, זה עלה על הדעת. ועכשיו שעלה, יש לבחון ולבדוק. בברית החדשה, אם לא הבהרתי מספיק, יש ביקורת על הטקסטים, במובן של הפרדת בשורות ושיוכן למבשר אחר ולתקופה אחרת, בשונה מהגרסה הקתולית. אכן, אין באמתחתי דוגמה על סיפור שהמחקר מפצל, אך לעולם תמצא שינוי בין מה שהביקורת עושה בספר זה, לבין מה שהיא עושה בספר אחר. הביקורת תלויה בטקסט ולא ההיפך. סיפור המבול, הוא דוגמה קיצונית יחסית, להדבקה מאולצת. מבחין בכך כל קורא עירני. אם תרצה אכנס לפרטים. הקריאה הרצופה בבית הכנסת אין בכוחה להפוך כמה גרסאות לאחדים, בידי מאזיני קריאת התורה. נגזר עלי להבהיר מסכי עשן. אעשה זאת. אני חוזר על הסיכום. אנו חולקים בתרתי. א. האם יש סתירות וכפילויות. אני סבור שכן. לענ"ד גם חז"ל חשבו כך. אתה סבור ואף נימקת זאת, כי קריאה נכונה של הטקסט, תוביל להבנה, כי אין סתירות וכפילויות המעוררות מחשבה. ב. מה משמעות הסתירות והכפילויות. אני טוען כי מסה של סתירות וכפילויות, יש בה כדי לעורר מחשבה כללית יותר. אתה חולק על כך. דיון משנה. בהתקבל נקודת מבטי, האם תורת התעודות היא פתרון הגיוני. לענ"ד כן. לדעתך לא. העמדות הובהרו והבוחר יבחר.
תוקן על ידי ייתכן ב- 21/08/2012 01:02:20
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2012 00:31 |
|
| |
לעניין מוכנות התורה לעתיד. האם היא התכוננה רק לשמש כמצפן עקרוני, שכל פרטיה ודקדוקיה, כלל לא יאומצו, על ידי כל אותם מיליוני מאמינים שנשתבחה בהם. איידי דאתית להכי, חוסר רלוונטיות חלק מהמצוות זועק לשמים. בכלל, כל הצורה של כתיבת המשפטים, לפי מקרים ולא לפי עקרונות, אינה מצביעה על מוכנות לעתיד, בלשון המעטה ואכ"מ.
|
|
|
|
|