|
|
| נשלח ב-13/8/2012 22:25 |
|
| |
מיקוד השאלות
ראשית, יש רובד מסוים של טעם לפגם בביקורת על טקסט ללא קריאה מעמיקה בו, וודאי ללא קריאה שטחית של מירב הטקסט לכל הפחות, כקוריוז אומר שקראתי לא מזמן בספר חדש של הרב גורן (תרומת הגורן ח"ב) פסק שבו הוא תוקף בצורה חריפה ביותר כותרת של פסק של הרב אלישיב לגבי יין נסך במומרים, ותשובה לאחר מכן הוא מתוודה על כך שלא קרא את גוף הפסק והעירו לו על כך, וממילא כיוון את מיטב הארטילריה שלו מחוץ לגבולות הגזרה. (ולאחר מכן הוא כמובן תוקף את הפסק בשני). לדעתי מתוך צורך למתן כבוד לכותב והן מתוך ישרות אינטלקטואלית עליכם לעיין באופן שטחי בספר לכל היותר, בשביל לבדוק על מה יצא הקצף, והאם כצעקתה.
במאמר הביקורת של ד"ר רוני הנכבד עלו שתי טענות מרכזיות, שעליהם יש לתת את הדעת, ולנסות לפענח את העומד ביסודם, והם: א.קיים 'מרווח מחייה' שבו לא הגון שפסוקי ההלכה ינהלו לנו את החיים, ולמעשה פלפולים בטקסטים תלמודיים לא 'יספקו את הסחורה', לדעת רוני ככל הנראה קיים ספקטורום של נושאים שבהם ההלכה רלוונטית, אך הם בעלי גבול מסויים, ותחום תרבות הפנאי והאומנות נמצאים מחוצה להם (וכאן נשאלת השאלה, מהו הגבול המדויק לדעתו? האם כל החלטה גורלית נמצאת מחוץ למערכת ההלכתית? האם כל דבר המעגן את דרך החיים הרצויה נמצא מחוץ למרות ההלכה?). ב.ההתייחסות לסוגיות אלו בעזרת חז"ל גובלת לרוב באפולגטיקה, הן בשל בורות באבחנת מושגים שהתשנו מימות חז"ל לימנו, והן בשל ההנחה שניתן להוכיח בפלפול התייחסות של חז"ל לנושאים שהם לכאורה אל התייחסו אליהם במישרים.
שתי הטענות הללו מתבססות על ההנחה ש'לא הכול הלכה', עמדה זו- שאחד מנציגה הנלהבים נפטר לפני קרוב לשנתיים (הרב יהודה עמיטל זצ"ל) מעמידה לפתחנו שתי שאלות חדשות ורציניות לדיון.
1.היכן נמצא הגבול להלכה (הגדר לגדר), ומהו הקריטריון לניהול דברים לאור ההלכה?, מה בדבר מדיניות כלכלית או למשל תערובת בין מינים, וכן ברצוני למנות וחלק בין שתי אפשריות מרכזיות להגדרת התיחום, א.כל דיון שאין לה התייחסות בספרות ההלכה הקאנונית. ב.סוגיה הקשורה בטבורה בהשקפה או תפיסה פילוסופית מחד ומאידך קשורה למחלוקת בספרות ההלכה הקאנונית, כגון הגדרת חילוני כמחלל שבת בפרהסיא, חברה מעורבת/נפרדת לאור ההלכה. כוונתי היא לטעון שמדובר בסוגיות שנטיית הלב היא המכריעה ורק לאחר מכן ניגשים לבירור ההלכתי (וכאן ניתן לטעון נגדי שהרי כל עניין 'מטא הלכה' הוא ירית החץ ולאחר מכן סימון המטרה, שנית ניתן לומר שאין לגשת כך להלכה כלל ועיקר).
2. במידה ומוכח מעבר לכל ספק שאין לסוגיה הנ"ל התייחסות ישירה במקורות ההלכה, האם בכך תמה הזיקה שלנו אל מגוון הטקסטים התורניים? במידה וכן, מהו קנה המידה לבחינת דרכנו (סברא, המוסר ונטיית הלב) או שמא יש עלינו להפוך במקורות האגדיים כדי להכווין את דרכנו (והדבר תלוי במחויבות להלכה בכלל).
לדעתי (כמו שכבר נרמז אגב רהיטא) עיקר טעותו של המחבר (במידה והוא יצא מנקודת הנחה אורתודוכסית) הוא בשאלה הראשונה,דהיינו בהצבת הגבולות לגבי התחום שבו ההלכה מושלת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/8/2012 23:03 |
|
| |
מיכי, אני לא מניח , אני יודע. אני כן מצאתי. התורה מדברת על בני אדם ומקומם בעולם, זה כולל תרבות על כל גווניה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 00:38 |
|
| |
אישציפ, אני מבין מדבריך שאתה מצאת התייחסות בתורה לכל שאלות העולם? קודם כל, אשריך שזכית להכיר ולעסוק בכולן. ובפרט אשריך שזכית גם למצוא לכולן תשובות ברורות בתורה. אתה מזכיר לי מעשה שהיה כשהייתי בישיבה בבני ברק. הלכתי כל יום בצהרים לאוניברסיטה. החבר'ה שם נזפו בי ואמרו לי להישאר בישיבה שהרי הכל נמצא בתורה. אמרתי להם שתשובתם בתרתי: 1. ראשית, שימצאו לי בתורה את הפתרון למשוואת שרדינגר עם בור פוטנציאל מסתובב. זה יחסוך לי המון זמן ואוכל להישאר בישיבה. 2. שנית, אם גם הפיסיקה נמצאת בתורה, אז אני לומד פיסיקה גם אחה"צ, ומדוע זה חשוב שאני עושה זאת באוניברסיטה? האם המקום גורם? למעשה בדבריך אני רואה שניתן לסגור את כל האוניברסיטאות על מחלקותיהן, שכן אתה כבר מצאת תשובות בתורה לכל השאלות בעולם. חבל שאתה לא מעדכן את שאר העולם. אתה יודע מה? בוא נתחיל עם בור פונטנציאל מסתובב. זהו הכשל של הפוך בה דכולא בה שהזכרתי למעלה. ולהשומע ינעם.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 00:59 |
|
| |
נחל"ד, רק כעת ראיתי את הודעתך. אני ממש לא מבין את הטיעונים הללו. הם רחוקים מאד מהשכל, ובודאי שאיני רואה בהם הכרח לוגי. וביתר פירוט: היכן מצאת בתורה את המושג 'משא ומתן'? או 'פיקוח נפש'? המושגים הללו הם חז"ליים. איך חז"ל הגיעו אליהם? הם גזרו אותם לוגית מפסוקים? לשיטתך הסברא אמורה לגזור מהתורה מסקנה בכלים לוגיים גרידא! יתר על כן, גם אם היית מוצא את המושגים הללו בתורה, אז המצב היה שאין כאן סברא, אלא הדבר כתוב בפירוש בתורה. זהו דבר שהצדוקים מודים בו. לדוגמה, כשכתוב בתורה לשמור שבת, מכאן ניתן לגזור לוגית שגם את השבת הקרובה עליי לשמור (דדוקציה). האם זו הסברא שעליה אתה מדבר? זה מגוחך. הרי זהו בדיוק דבר שכתוב בפירוש בתורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 05:48 |
|
| |
הרב מיכי במקום לעסוק בדברים שאיני מבין אותם, הבה ונתחיל במקור בתורה לפתרון משוואה ריבועית.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 07:02 |
|
| |
[מיכי ובע"ב אינכם הוגנים. אי"צ כתב במפורש שלהבנתו "התורה מדברת על בני אדם ומקומם בעולם". כלומר, התשובות לשאלות שהוא מדבר עליהן אינן מתחום הפיזיקה, אלא מתחומי החיים האחרים (כגון אלה בהם דן הספר הנדון כאן, עד כמה שאני מבינה - לא קראתי). אם ברצונכם "לבחון" את עמדתו זו, עליכם לחפש תשובות לשאלות מן הסוג הזה.]
תוקן על ידי אמשלום ב- 14/08/2012 07:02:44
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 07:51 |
|
| |
הר"מ
כהקדמה, אם ב"שכל ישר עסקינן", כבר כתבת אתה בחד דוכתא שכל אחד ושכלו הישר שלו, מה גם שפשוט לי כביעתא בכותחא שמעט מזעיר הם האנשים אשר יקבלו את דעתך בדבר הסברא שמחדשת הלכה ואף קובעת את תוקפה.
לגוף העניין, ישנם שני אפשרויות הסבר - ההסיטורית והפורמלית. בכדי לא להסתבך עם עובדות, אסביר באופן פורמלי את השתלשלות הלכות אלו. כיוון שהתורה דנה בדיני חפצים העוברים מאחד לשני, ממילא התורה "כותבת" את המילים "משא ומתן", רק בצורה אחרת(בדיוק כשם שממה שכתוב "לא תגזול", מניח הגרש"ש מערכת בעלות קודמת. לא ראיתי שעל דבריו זעקת באותה מידה), וממילא הנחנו "המוציא מחברו". כמו כן כיוון שבתורה כתוב "עדות", ממילא מוכרחים להניח "הפה שאסר". - את דרך הלימוד של שתי הלכות אלו ביארתי באריכות בהודעה לעיל. עוד, כיוון שבמסכת יומא למדו מן התורה את חובת פיקוח נפש שדוחה את כל המצוות והעברות, והניחו שטעם הדחיה מסתמא הוא כדי להציל את הנפש(כהנחה מוקדמת, לא תלויה בהלכות ייהרג ובל יעבור), ממילא כאשר טעם זה לא מתקיים, בטל הטעם בטלה ההלכה.
באמת שאין בדברי חידושים כלל, וניחא שאתה רוצה לטעון שלא כן, אך משתמע מדעתך כאילו המצאתי סברות מחודשות בעוד דעתך היא הקונצנזוס ההלכתי, ואדרבה.
ואם תקשה - הא זה כתוב בפירוש בתורה. אין בזה כלום, כי "דבר שהצדוקים מודים בו" היינו פסוק מפורש שמחדש הלכה. אך בענייני דינים, אין זה שייך לתורה כלל, אלא זה נובע כך מכל מערכת משפטית בעולם. אין פה חידוש של הלכה, אלא קביעת מערכת דינית, שהתורה לא דנה בה כלל, אלא הניחה אותה קיימת והוסיפה לה חוקים(כפל וכד'). ממילא אין פה שום שייכות לחידושי תורה, אלא להכרח של מערכת דינים רגילה. אלא מאי? כל מערכת משפטית משתכללת עם הזמן, ולכן משתנים חוקים מסויימים, ונעשים תקנות אחרות שמצמצמות את התפיסה הקטגוריאלית הראשונה, וגם בהלכה ישנם דינים כאלה שאפשר להוציא ממון ללא ראיה מתקנה זו או אחרת. משום כך זה קרוי סברא, כי זה הבסיס המוכרח לכל מערכת דינים שהיא. ואם תאמר - אם כן כיצד תוקפה דאורייתא? כשם שלמערכת הבעלות יש תוקף, כך למערכת זו, דכל דבר שבממון יש לו תוקף על פי מנהג המקום.
אחרון אחרון חביב, שבוודאי ברור לך שהמילים "אלא סברא הוא"(ובכלל כל עיקר השו"ט שם בגמרא) בברכות הינם תוספת מאוחרת, ולא למדו כך מעולם עד שהגיעו עורכי הגמרא. לכן אפשרי שלמעשה האמוראים יתפסו את חובת הברכה מדאורייתא, אך זה רק מהטעם שכתבתי. וכבר אמרתי לך שבדברי הסתמא לא עסקינן כעת, שאי אפשר ללמוד מהם יסודות ההלכה, מטעמים שאין כאן מקומם.
תוקן על ידי נחלת_דוד ב- 14/08/2012 08:00:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 10:27 |
|
| |
בור פוטנציאל מסתובב , אינה בעיה אמיתית, היא בעיה תאורטית, שנובעת ממכלול תאורטי של הנחות יסוד המעורבות עם נתונים וכד' , ממילא אין לה פתרון אמיתי כלל, ובודאי שלא בתורה , וכן שאר הדוגמאות שהבאת.
היכולת להשיג הבחנה כזו היא התחלה בפתרון אמיתי של בעיות , אלא שנראה שכדי להשיג אותה גאוותו של האדם המודרני צריכה להתמעט .
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 13:54 |
|
| |
אישציפ, בור פוטנציאל מסתובב היא בעייה אמיתית לגמרי. תעשה ניסוי ותראה.
אמשלום, אני כמובן לא מצפה שאישציפ ימצא בתורה פתרון לבור פוטנציאל. את זה טענתי כלפי חבריי בישיבה, והוספתי זאת רק כהלצה על דבריו. מה שאני כן טוען כלפיו הוא שבעיניי מופרך לגמרי למצוא תשובה בתורה גם לשאלות הנופש, הפנאי והאמנות, ואפילו לשאלות ערכיות מובהקות כמו קפיטליזם וסוציאליזם. אפשר למצוא מקורות כאלה ואחרים שרובם אינם אלא דעתו של בעל המקור. למצוא תשובות תורניות ברמת מובהקות של תשובה לשאלה הלכתית, ולטעון שיש בתורה תשובות כאלה לכל השאלות החברתיות-תרבותיות-ערכיות, זה ממש מופרך בעיניי. אפילו לכל שאלות ההלכתיות אי אפשר למצוא תשובה חד משמעית בתורה. זו סיסמא גרידא. בור הפוטנציאל הוא הלצה, שבאה לומר שאם תמצאי בתורה תשובות לכל השאלות החברתיות-ערכיות, אני אאמץ את תפיסת דכולא בה, ואמצא בתורה גם את הפתרון לבור פוטנציאל.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 14:54 |
|
| |
הרב מיכי
באמת שאיני מבינך ,האם אין בתורה חיוב של והגית שנחלקו בו רי ורשמעון בר יוחאי , האם חלוקת הרמבם בסדר ימינו בשעות של תורה ועבודה אינה נגזרת ישירות ממצות עשה של תלמוד תורה ? ועל זאת באו חזל לתת הגדרים לחיי אדם מישראל ,מתי עת טיול ועת משפחה ועת לרקוד ולשחוק,הנגזר בין השאר מדרכיה דרכי נועם ואין הקבה בא בטרוניא על בריותיו ,קרי הלכה נטו , וזאת מלבד מח דברים שהתורה נקנית בהם שחלקם במיעוט שינה ותענוג וכו, שתוכל לבחור ,אם זה מנסיון ,או עצה טובה קמל ,או מגדרי החיוב, הבמה שניתנת לדיון דרך כל עם הארץ כזה או אחר שכל מטרתו הוא למצוא מה לקשקש בעיתון או בלוג כזה או אחר עוד לא מצדיקה שנתייחס אליו כמחקר או משנת חיים כאריסטו בכדי שאי פעם נוכל להגיד עליו קבל את האמת ממי שאמרה .
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 15:01 |
|
| |
בילי
האם קיומו של הפורום אינה הוכחה שיש משמעות לבילויים מעבר ל 'תורה' נטו?
אין כאן כוונה לאף אחד ספציפי, אלא לתופעת הפורום.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 14/08/2012 15:15:31
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 15:11 |
|
| |
בעל
הרי מכבודו אני מנסה ללמוד להתייחס לדברים ולא לדוברים,,,
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 15:13 |
|
| |
בילי
הודעתי הקודמת תוקנה ע"פ הערתך הנכונה
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 14/08/2012 15:16:15
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 15:23 |
|
| |
על זה הרי גדרו חכמינו את בין הזמנים ובין הסדרים ,
מלבד התשובה הקלישאתית שיש לכל אחד משערי ציון דכאן באמתחתו ,,עצכח ,,תורה היא וללמוד אני צריך ,וגם הרמבם השקיע זמנו בספר המורה,
תירוצי והייתם נקיים מביטול תורה יש לרוב ,,האם הם עומדים בקריטריונים ?התחייבנו לדון לכף זכות,,
תוקן על ידי ביליצר ב- 14/08/2012 15:24:23
|
|
|
|
| נשלח ב-14/8/2012 15:26 |
|
| |
אם אני צריך לעשות ניסוי כדי להיתקל בה היא לא בעיה אמיתית. לגבי השאר, נו באמת.
|
|
|
|
|