בית פורומים עצור כאן חושבים

חכמה היא ואינה מלאכה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-23/8/2012 17:50 לינק ישיר 

נחלת דוד,

התורה שבכתב עוסקת בכללים, והתורה שבעל-פה בפרטים. התורה שבכתב ניתנה במעמד הר סיני, ואילו התורה שבעל-פה, אף-על-פי שגם ניתנה בהר סיני, החלה להתפתח מתקופת אנשי כנסת הגדולה ואילך. לפיכך, אפשר לנסות להבין את השתלשות ההלכה מתקופת עזרא ואילך, ורב צעיר היה הראשון שניסה לעשות זאת בספריו "תולדות ההלכה". מכל מקום, הבנת התורה שבעל-פה מיוסדת על קבלה וסברא. אי-אפשר להבין סוגיה רק ע"י לימוד משנה וגמרא, או סידור מקורות באופן היררכי, אלא נדרש ללמוד ביגיעה ובעיון ראשונים ואחרונים, ובדרך זו הלכו חכמי ישראל לדורותיהם. הסיבות לכך הינן שפירושי הראשונים נחשבים לדברי קבלה, ומאחר שידיעת התורה כולה הולכת ומתמעטת ביחס לדורות קודמים, חשוב להאזין לדברי ראשונים ואחרונים כדי לסבור סברות ישרות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 18:11 לינק ישיר 

מ,
אני מקווה שראית בהודעותי שאינני בור גמור בדברי רבותינו. אדרבה, אני מאמין גדול במשפט שהפך לקלשיאה, שרובנו כגמדים על גבי ענקים, ובאמת שלולא דבריהם הייתי כמגשש באפילה ברוב הסוגיות.

אלא שאם אתה מאמין שעוד ניתן לחדש, הרי שזכינו כיום למחקר תלמודי מקיף ומעמיק השופך אור על נקודות רבות בתולדות ההלכה. כיוון שלראשונים לא היה ידע כזה, הרי שכיום אנחנו יכולים לראות סוגיות מנקודת מבט שונה לגמרי, ויתר על כן - אחר העיון בהם מהפן ההיסטורי, הרי שדברי הראשונים מתבהרים יותר, כי תמיד נראה שהם סובבים סביב נקודה בעייתית אשר נפתרת באופן זה.

כמו שכתבתי וחזרתי, אינני בא לשכנע אותך לנקוט בגישה זו או אחרת בלימוד. 
אך אינני רואה כל עניין לחזור על דברי שוב ושוב, אחר שאתה דוחה אותם רק בגלל שאתה נוקט בתר שמא ולא בתר טעמא(מה גם שהבאתי דברי הר"ן שקרוב לשיטתי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 18:25 לינק ישיר 

מ 80

מכה בפטיש אסורה בבגד כמו כל שאר גמר מלאכה ,אין זה דין בכלי דוקא ,אכן דיני שבת כהררים התלויים בשערה המה,אלא דדא אקא עדיין נתקשה בהבדל ניעור הבגד שהושלמה תפירתו לפת הדבוקה עדיין בתנור האפייה,
סברתך לחלק בין האומנין אולי תואמת את אלו שלא מצאו איסור מכה בפטיש באוכלין כלל,
כך וכך דרכן לצאת מבית המלאכה לאחר שהושלמו כל אלו,

נחלת דוד

לא מבעיא אי נגרוס כפי הראשונים בדפי הריף וכפי שבדף כט בראש השנה ,תנא דבי שמואל ,שלא ניתן לחושדו שביקש לעצמו מלאכות שלא הוגדרו כמקורו של משכן ,אלא אפילו לרב ישמעאל דור שלישי לתנאים יהיה בו מן החידוש שיבקש אבות דמלאכות חדשות שלא הוגדרו,
רדיית הפת חכמה היא שמצריכה מיומנות כפי עינינו הרואות וכפי דמוכח מעצם הנידון דגמ,,ולא מסתבר שאופי פת בזמן התנאים היו בקלות מצליחים לגייס אותך כמתנדב ,

תוקן על ידי ביליצר ב- 23/08/2012 18:39:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 18:29 לינק ישיר 

נחלת דוד,

אין לי התנגדות למחקר התלמודי, ולדעתי מחקר שכזה בהחלט יכול לעזור לתלמוד תורה. אדרבא לעתים עיון בספרי הרב שאול ליברמן או הרב יעקב נחום הלוי אפשטיין וכו' יכול לברר דברים שהתקשו בהם האחרונים. אלא מאי? דרך חוקרים לסבור תיזה על מנת לחדש, ומתוך להט המחקר והתחרות האקדמית, לחפש סימוכין לדבריהם או לנסות לצמצם פירושים למקורות באופן שיתאים לדבריהם. להבדיל, דרכי התורה זהירות ומתונות יותר. כמעט כל לימוד הגמרא נשען על הידע המקיף של הראשונים בתורה. מכל מקום, הם אתה סובר לדוגמא שלרש"י ולבית יוסף לא היה טעם לדבריהם? ולמה אתה סבור שדברי ראשונים סובבים סביב נקודה בעייתית?

תוקן על ידי מ80 ב- 23/08/2012 18:32:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 18:47 לינק ישיר 

ביליצר,
האמת שגם אם נגרוס שמואל, רגליים לדבר של"ט האבות לא היו מחייבות עד תקופה מאוחרת. הרי אמרו אביי ורבא ש"סידורא דפת נקט", אלמא האבות לאו דווקא. גם אמוראים אחרים דנו בהכנסת אב זה או אחר לרשימה.
עכ"פ אין זה משנה שמבחינה מילולית מש"כ נראה הכי נכון.

מה שכתבת לגבי רדיה, וודאי דבריך נכונים. אך היא הנותנת - אע"פ שזה מעשה המצריך חכמה רבה(דאל"ה הרי פשוט שאין בזה כלום), אעפ"כ אין זה מלאכה כיוון שזה היה נחשב חלק ממלאכת אפייה. איך אני יודע? אני לא, אך כיוון שר' ישמעאל טוען שזו איננה מלאכה הרי שאני מאמין לו, וכיוון שהתוספתא מגדירה לי מה נחשב מלאכה ומה לא, הרי שאני עושה דדוקציה ומבין מה כוונת ר' ישמעאל.

מ,
בוודאי יש חוקרים שכוונתם רצויה ומעשיהם אינם, או שכוונתם ומעשיהם אינם רצויים. אך כשם שאנני מקבל את כל דברי הראשונים כהוויתם, ק"ו שאינני נושא פנים לחוקר תלמוד זה או אחר רק בגלל שמו או מקצועו. אך אחר שעיינתי בטענות, בוודאי של חוקר כד"ר גילת שלמד בחברון והוא ת"ח בפני עצמו, הרי שהשתכנעתי, ואין לי סיבה לחזור בי מהבנתי הראשונה רק בגלל שאחרים הבינו אחרת. 

כמו כן, חלילה שאשווה לרש"י ולבית יוסף כשופטני בעלמא. אלא שאינני בא כעת ליישב דעת כל אחד מן הראשונים והאחרונים ולבאר כיצד הבין את הש"ס. אישית, זה לא מעניין אותי, וגם באופן כללי אין זה המקום. אני בא לחפש מה פשוטה של סוגיה לדעתי, והיה ודעתי שונה מדברי ראשונים אחרים אין בכך כלום. 
ק"ו כשבשו"ע עסקינן, שאיננו ספר פרשנות כלל ולא מעניינו אמיתה של סוגיה, אלא פסיקת ההלכה למעשה. שהרי איננו יכולים להבטיח שכל פעם אם נבחר שניים מתוך שלוש(רי"ף, רא"ש ורמב"ם) נכוון לאמת, הלא כן? על כן אינני רואה כל טעם לנסות ללמוד סוגיא על פי ההלכה למעשה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 18:56 לינק ישיר 

ביליצר,

פירש הרמב"ם מכה בפטיש: כל תיקון מלאכה וגמרה. אולם איזה תיקון יש ברדיית הפת? הרי הפת כבר אפויה, ורדיית הפת רק מוציאה את הפת מהתנור מבלי שתיפגם אולם אין בה תיקון הפת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 19:22 לינק ישיר 

נחלת דוד,

מאחר שהתורה אוסרת מלאכת עבודה במועד וכל מלאכה בשבת, משמע שעבודה איננה מגדירה מלאכה.
רש"י פירש מלאכת עבודה: מלאכות חשובות שיש לכם עבודה וצורך, וחסרון כיס בבטלה שלהן. הרמב"ן פירש מלאכת עבודה: כל מלאכה שאיננה אוכל נפש, טורח ועמל שאדם עובד בו לאחר. לפיכך פירש: ועשית כל מלאכה, אשר היא לצורך גופך והנאתך, כענין את אשר תאפו אפו, ובשבת לא תעשה שום מלאכה. לפיכך, אפיה נאסרה, בין אם היא מלאכת עבודה ובין אם היא מלאכה שאיננה עבודה. ומכאן שאי-אפשר לומר שהרדיה בכלל אפיה, כי אם הרדיה בכלל אפיה, אזי היתה אסורה בשבת. 

תוקן על ידי מ80 ב- 23/08/2012 19:23:20

תוקן על ידי מ80 ב- 23/08/2012 19:25:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 19:54 לינק ישיר 

מ,
אני לא מתווכח על השערות ודיונים מופשטים. אני דן בטקסט.
ברגע שר' ישמעאל אומר שרדייה היא חכמה ואינה מלאכה, ממילא אני מבין ש: 1. זה דבר מורכב; אבל - 2. הוא איננו מלאכה.
כיוון שאני מניח שבתקופת ר' ישמעאל מלאכה הוגדרה על פי האינטיאוציה העממית, הרי שאני מסיק שהיתה הו"א אינטואיטיבית שפעולת הרדיה תהיה מלאכה, קמ"ל שלא.
לאחר שאני מעיין בתוספתא, אני רואה שהצבעים עשו שתי מלאכות כאשר נתנו להם בגד לצבוע: צביעה וסחיטה. בהתחלה הצביעה הייתה אסורה בשבת, ומשהתחילו להגיד הצבעים שמעתה ואילך הם רק צובעים ולא סוחטים, ומי שרוצה גם סחיטה ישלם תוספת, הרי שנאסרה גם הסחיטה בשבת.
מכאן אני מסיק שהאופים נהגו לאפות וגם לרדות. כיוון שהרדיה הייתה מעשה של חכמה, אך מעולם לא הטילו האופים את הפעולה הזו על הלקוח, הרי שלא נאסר עניין זה.
אין כל פשר להגיד שאם כן - אז גם רדיה תאסר. האם בגלל שהרמת הפת לתנור לפני שהוא דלוק היא חלק ממלאכת האפיה אז גם היא תאסר בשבת? אין בזה כלום. מה שנתפס כ"מלאכה" לעם, הרי נאסר, ומה שלא - לא.
מה שהיה גבולי, בא ר' ישמעאל להכריע.

אלא שאת כל זה כתבתי כבר לפחות 5 פעמים עד כה. לכן אינני מבין מדוע אתה עדיין מביא דיונים תאורטיים ומופשטים על מהי מלאכה וכו', כשאני דן בטקסט באופן מעגלי. איך אתה יכול להגיד לי "לפיכך אפיה נאסרה", אחרי שכבר כתבתי כ"כ הרבה פעמים מה דעתי בסיבת האיסור של מלאכות שבת?
באמת שאינני רואה טעם בחזרות הללו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 22:24 לינק ישיר 

נחלת דוד,

אומרת התוספתא (שבת ט, יח): המכבס והסוחט מלאכה אחת, ר' ישמעאל בי ר' יוחנן בן ברוקה צבעים קבעו סחיטה מלאכה בפני עצמה. פירש הרב שאול ליברמן: כנראה שהצבעים סברו שאין לחכות עד שיתנגב הבגד מאליו, מפני שבלא סחיטה מיד תשאר בו לכלוכית, וכשנגמר כבוסו היו מיד סוחטין אותו, כדי שיהא מוכשר לצביעה, ולפיכך עשו אותה מלאכה בפני עצמה.
ופירש הפני משה: חשבו חשבון להסחיטה בפני עצמה. המכבס והסוחט נאסרו בשבת כי הן תולדות של מלבן. אלא שרבי ישמעאל בן רבי יוחנן בן ברוקה, שכנראה סבר שמלאכה היא עבודה שמשלמים עבורה בפני עצמה, הסיק שמלאכת הסחיטה אב מלאכה בפני עצמה ולא תולדה של מלבן, ולכן מנה 40 מלאכות אסורות בשבת. אלא שמהתורה ומפירוש הרמב"ן למדנו שעבודה, דהיינו פעולה עליה מקבל בעל מקצוע שכר מהלקוח, איננה הגדרה של מלאכה, שבאיסור כל מלאכה בשבת התורה ריבתה מלאכת עבודה.

תוקן על ידי מ80 ב- 23/08/2012 22:25:44

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 22:57 לינק ישיר 

מ,
לפי מה שהבנתי, אתה מסכים שר' ישמעאל בנו של ר' יוחנן ב"ב הסביר כדברי את הגדרת מלאכה, ואתה טוען שהוא נגד איך שהסביר את הפסוקים - הרמב"ן?? 

אם כן, אז אני כבר ממש לא מצליח להבין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 23:55 לינק ישיר 

נחלת דוד,

הירושלמי והתוספתא לא הסבירו את הדברים כמוך. מלאכת סחיטה היתה אסורה גם קודם שהצבעים קבעו סחיטה בפני עצמה. נחלקו חכמים ורבי ישמעאל בנו של רבי יוחנן בן ברוקה, אם סחיטה תולדה של מלבן, או אב מלאכה בפני עצמה, ודעתו נדחתה.

חכמים סמכו שבת למשכן ולפיכך למדו שהתורה אסרה מלאכות שהן מלאכת מחשבת, דהיינו מלאכת אמנות (פירוש רש"י לביצה יג ע"ב). אומרת הגמרא (יומא לח ע"א): שלחו חכמים והביאו אומנין מאלכסנדריה והיו יודעין לאפות כמותן ולא היו יודעים לרדות כמותן. לפיכך היה אפשר להסיק שמאחר שרדיית הפת היא אמנות, נאסרה בשבת.
רבי ישמעאל לימד שרדיית הפת איננה מלאכה אלא חכמה, ולכן לא נאסרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 00:40 לינק ישיר 

מ,

לא אכפת לי אם היה איסור סחיטה לפני כן או לא. העניין הוא לטעון שאיסור המלאכה נשתנה על פי המציאות של עשיית המלאכה, ולזה הסכמת, לא?
מכאן שהייתה הו"א שרדייה היא מלאכה, כי האיסור בשבת הוא מלאכת מחשבת(ולאו דווקא רשימת ל"ט האבות), קמ"ל שלא וזו רק חכמה. 
זה מה שטענתי מלכתחילה. א"כ במה אנחנו חלוקים?

אלא אם אתה רוצה לטעון שהסיבה שר' ישמעאל דחה את העובדה שזו מלאכה היא מסיבה אחרת ממה שכתבתי.
אני כתבתי שהטעם הוא בגלל שלא הפרידו את זה כעבודה בפני עצמה.

כעת, אם אתה חולק על זה, אז מה שיטתך? תצטרך לענות על שני דברים - 

1. הרי הודית בפירוש התוספתא שאפשר להוסיף מלאכה ע"י שינוי המציאות. כמו שכבר כתבתי, לא תוכל לתרץ ש"סחיטה" הייתה אסורה, כי האמת שהיא לא הייתה אסורה מעולם. רק ליבון היה אסור, ובגלל שסחיטה מלבנת, הרי שנאסרה. אך לא בפ"ע. רק הצבעים חידשו את האיסור בפ"ע.
אם תשאל - מאי נפק"מ? התשובה היא שלחכמים אין איסור סחיטה אלא במים, וכמו שנפסק לרוב הפוסקים(וי"א גם יין לבן), ואילו לר' ישמעאל בנו של ר' יוחנן ב"ב הרי שסחיטה צריכה להאסר בכל מקרה, וכך פסק הרמב"ם[ד"א, מה שכתבתי זה דבר מחודש, דלא ראיתי עוד שעמדו על כך שהרמב"ם לא פסק את סחיטה כלל כחלק ממלאכת ליבון. וכד תידוק תראה שכנראה זו דעת הערוך, אחרת אין לו כלל הוכחה לדיני פס"ר דלא ניח"ל].
אם כן, מדוע לא נפרש כדברי שהוא אמר כן כיוון שהפרידו את זה לשני שלבים?

2. אם "מלאכה" היא "מלאכת מחשבת", מדוע ר' ישמעאל טוען שזו אינה מלאכה? מה החילוק בין "חכמה" ל"מלאכה"? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 03:22 לינק ישיר 

נחלת דוד,

חכמים אמרו שהמכבס והסוחט מלאכה אחת, ואם עשה אותן כאחת אינו חייב אלא אחת, ואילו רבי ישמעאל בן רבי יוחנן בן ברוקה סבר שמאחר שהצבעים קבעו את מלאכת הסחיטה בפני עצמה, סחיטה איננה תולדה של מלבן אלא אב מלאכה בפני עצמה. הירושלמי שואל אם-כך למה המשנה לא שנתה 40 מלאכות לפי רבי ישמעאל בן רבי יוחנן בן ברוקה, ומשיב שלא שנתה אלא אבות מלאכה אשר כל החכמים הודו בהם.    

הרמב"ם פסק (הלכות שבת ט, יא): המכבס בגדים הרי הוא תולדת מלבן וחייב, והסוחט את הבגד עד שיוציא את המים שבו הרי זה מכבס וחייב, שהסחיטה מצרכי הכיבוס כמו שההגסה מצרכי הבישול. וברור שהרמב"ם פסק כמו חכמים, ושלדעתו סוחט מצרכי מלאכת מכבס, תולדה של מלבן.

הגמרא ביומא אומרת שהיו אמנים שהיו אופים מבחוץ כי לא ידעו לרדות, ואילו בית גרמו היו אופים מבפנים כי ידעו לרדות, ועל-כן לקחו שכר כפול על אמנותם. אם-כך למה לא נאמר שכשם שסוחט מצרכי הכיבוס, הרדיה מצרכי האפיה, ועל-כן רדייה אסורה בשבת? אלא שאי-אפשר לדמות את הדברים, כי מכבס וסוחט אלה מלאכות, ואילו רדייה איננה מלאכה אלא חכמה. מה החילוק בין חכמה למלאכה? מלאכה עושה בפועל שינוי בדבר. מאחר שרדייה איננו עושה בפועל שינוי בפת, הרי שאינה מלאכה, ובכל זאת חכמה שאמנות האפיה תלויה בה. 

תוקן על ידי מ80 ב- 24/08/2012 03:43:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 07:36 לינק ישיר 

ירוחם

<זו נוסחה בדוקה לפתור קשיים- לשייכם לקראים- או לרפורמים. ואז כבר אין צורך להתמודד עם האמת או עם הבעיה, האם לשם שינוי אולי תוכל גם להסביר למה הקראים לא צודקים בעניין הזה? האם לא יכול להיות שהם צודקים? ואלי רק מבחינה רעיונית>

לא ניסיתי לפתור בעיה שהיא, ואיני חושב שישנה אפשרות להוכיח מי צודק, כל שרציתי היה להראות שהרעיונות  שהועלו כאן אינן חדשות, וכבר היו בעבר, והשאלה מי צדק אינה תלויה בהוכחות אלא בהגדרה, במסורת ובאמונה.

ראה לדוגמה כתובות דף ה עמ' ב בשאלת הגמ', מהו לבעול בתחלה בשבת".

ורמב"ם הלכות שבת פרק ל הלכה יד:

"תשמיש המטה מעונג שבת הוא, לפיכך עונת תלמידי חכמים הבריאים מלילי שבת ללילי שבת, ומותר לבעול בתולה לכתחלה בשבת ואין בזה לא משום חובל ולא משום צער לה.

<לגילוי נאות אני סובר שמצוות העשה של עונג שבת, דוחה הרבה לא תעשה>

ראה כאן בסוף העמוד:

http://yesmalot.co.il/shiurhtml/malotsh1043.asp#sup5

<הזרעת אשה - היא מידית -פריה ניכר הרבה יותר מהר- מפרות האילן או ירק האדמה>

האם איסור זריעה בשבת תלוי בקליטת הזרע או השתיל, או שהאיסור הוא עצם הזריעה, ואם האיסור הוא בעצם הזריעה, כי אז למשך הזמן העובר עד לקליטה או אם תהיה קליטה, אין כל משמעות.

ראה שו"ת הר צבי אורח חיים א סימן קכח, כאן:

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=20947&st=&pgnum=137&hilite

שבת שלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2012 09:56 לינק ישיר 

מ,

אם כן, הוכחנו מדברי ר' ישמעאל בנו של ר' יוחנן ב"ב, שהמציאות משנה את ההגדרה. כמו שכבר כתבתי, כיוון שסחיטה היתה אסורה משום ליבון, לא "סחיטה" נאסרה, אלא "ליבון". בדיוק כשם שלא נאסרה מלאכת "ניעור הבגד", אלא פעולת הניעור, כך נאסרה פעולת הסחיטה בגלל שהיא מלבנת, ולא מלאכת סחיטה.
לכן אין הבדל אם חכמים אסרו פעולת סחיטה אטו ליבון, או שסחיטה היתה מותרת. העיקר - זה לא הוגדר כמלאכה בפני עצמה, עד שהשתנתה המציאות וזה הוגדר. לפי חכמים, אע"פ שהצבעים לקחו על זה כסף בנפרד, עדיין זה לא הוגדר כמלאכה בפ"ע, אלא כפעולה האסורה בגלל סחיטה.
זו נקודה חשובה וצריך שנסכים עליה: ברובד העתיק המציאות מגדירה מהי מלאכה, לפחות לפי חלק מהתנאים. אנא תכתוב לי בהודעה הבאה האם אנחנו מסכימים על נקודה זו.

לגבי הרמב"ם, זה אומנם חידוש שלי, אז אנא תקשיב בראש פתוח: הרמב"ם כתב שסחיטה נאסרה כי היא מצרכי כיבוס. אלא שכעת קשה, מדוע אסר לדחוק מטלית בפי האשישה? או לספג מטלית ביין?[פכ"ב, הט"ו-ט"ז], שהרי גם אם יסחוט אין בכך כלום?
כמו כן, מה יענה על קושית הר"ן במסוכרייתא דנזייתא. הרי שם נאמר שאסור להדוקה שמא יסחוט. והקשה הר"ן - הרי שם מדובר בשאר משקים, ומה אכפת לי אם יסחוט? מצד דש ל"ש, שהרי זה הולך לאיבוד. ומצד ליבון ל"ש, כי זה שאר משקין. ותירץ: "י"ל דאין הכא נמי דמדאורייתא לא מיתסר אלא מיהו כיון דקא סחיט במשקין שדרך סחיטה בהן מיתסר מדרבנן ", ואין לזה שום פשר - מדוע ייאסר מדרבנן? ולא נחת חד מקמאי לאסור כן, ואף האחרונים לא?
כמו כן, מה יענה הערוך, שהוכיח משם שפס"ר דלא ניח"ל - שרי. הרי שם בכל מקרה שרי?
ברור לי שכעת תפתח שו"ע ותרשום את כל דוחקי האחרונים שם עם כל מיני תירוצים. אך כיוון שברמב"ם עסקינן, והוא לא כתב שום תירוץ לזה, אלא פסק את ההלכות כפשוטן - מה דעתו? האם סמך על כל תירוצנו?
אלא צריך לומר שכיוון שנאסרה הסחיטה מצד הכיבוס, הרי היא הוגדרה כמלאכה בפני עצמה ממש, וכעת כל סחיטה נאסרה. לכן אסורה סחיטה בשאר משקין.
דע שזה חידוש שלא ראיתי מי שכותב אותו, והוא מיישב את הכל בדעה נכונה, במיוחד את שיטת הערוך, שקשה טובא כיצד מוכיח שיטתו מסוגיא זו, ולפ"ד ניחא טפי.
אך אין לי עניין להתווכח על נקודה זו, אז אם אתה לא מסכים - שיהיה. זה לא רלוונטי כרגע.

מה שכתבת על בית גרמו, הרי בדיוק שאלתך היא התשובה. הרי שאלנו קודם - ממה ר' ישמעאל בא להוציא? והנה ענית - מבית גרמו!
אמרתי לך כבר כמה פעמים, הטענה שלי היא מעגלית, ז"א - לא תצליח להפריך אותה רק מניתוח דברי ר' ישמעאל. כי אני טוען שר' ישמעאל שאומר שX איננה מלאכה, לאפוקי מהו"א שהיא כן מלאכה.
כיוון שאני מניח מהי הגדרת מלאכה ברובד העתיק, הרי שעל פי ההנחה הזו אני מפרש את דברי ר' ישמעאל. לכן גם אם תוכיח באלף עדים שהיה נהוג לקחת שכר על הרדיה, אומר לך שזו בדיוק התשובה - כנראה בדיוק מזה בא ר' ישמעאל להוציא, שכיוון שבית גרמו לקחו על זה שכר, קמ"ל ר' ישמעאל שלא נכון הם עושים וזו איננה מלאכה נוספת, אלא רק חכמה, ועליה לוקחים שכר.
אולי שיטתו כחכמים, שאע"פ שלקחו הצבעים שכר על הסחיטה, חכמים לא קיבלו זאת, ולא הגדירו אותה כמלאכה נפרדת.
הדרך היחידה שתוכיח לי את טעותי, היא על ידי הוכחה שאני טועה בהבנת המישור הקדום. ללא זה, הרי שדברי ר' ישמעאל מתפרשים באופן מעגלי.

חוץ מכל זה, עדיין לא הבנתי לפי שיטתך מה הס"ד לאסור? כל החידוש של ר' ישמעאל זה שבגלל שלא עשה שינוי במוצר הרי זו חכמה ולא מלאכה? אך איפכא מסתברא - קודם כל שהיה אומר מה ההו"א לאסור, ואח"כ היה מתרץ.

אלא אם כן אתה מודה שההו"א היתה שזו מלאכה, כיוון שלקחו על זה שכר, והתירוץ הוא שאפילו הכי אין בזה איסור כי אין שינוי בדבר עצמו.
אם כן, אז אני לא מסכים איתך כלל. כיוון שאתה מניח סברא חדשה שאין לה מקור, לפרש שמלאכה זה דווקא דבר שהוא שינוי במוצר, ואילו חכמה זה דבר שהוא לא. זה גם לא כתוב בשום מקום, וגם לא שייך ללשון "חכמה", דהול"ל - אין זו מלאכה כי אין שינוי. מדאמר חכמה משמע שהחילוק הוא דהו"א שזו מלאכה, קמ"ל שזה אכן פעולה מסובכת אך עדיין לא מלאכה.
חוץ מזה, הרי ידוע שהחיי אדם אומר של"ש גזירת "מעשה שבת" על מלאכת שבת שנעשתה ולא שינתה דבר בגוף המוצר. אך לשיטתך קשה, דהול"ל שלא שייך כלל איסור מלאכה במקרה כזה, ולא שלא שייכת גזירה של מעשה שבת.

סוף דבר, אינני רואה מדוע להעדיף את שיטתך שלא רמוזה בש"ס, על פני שיטתי, שגם אם מצד הפירוש למקום הספציפי אפשר לפרש כך או כך, הרי שהסברא שבה אני משתמש כבר קיימת, ואני רק מחיל אותה על המקור הנוסף, ואילו אתה מחדש סברא חדשה שלא קיימת בשביל לפרש את המקור, וא"כ בוודאי ההנחה - על פי התער של אוקהם - שעדיף לנקוט את גישתי.
גם על פי סברתך, תצטרך להסביר:
1. דיני הוצאה
2. דיני זריעה(שנאסר מיד אע"פ שעדיין לא נשתנה)
3. דיני צד(שלא משנה שום דבר בגוף הניצוד - ראה דברי האבני נזר סי' קפ"ט אות ו'-ז').
4. דיני מעמר(שלא משנים דבר בגוף החפץ המוערם),
5. דיני בורר(אלא"כ תגיד שזה "משנה" את התערובת , וזה דוחק, גם קשה מזה טובא לסובר שיש ברירה בשני מיני אוכלין כמו שנפסק למעשה, והביה"ל נדחק בזה בלית ברירה, אך כיוון שהניח שזו משאצל"ג וטעה בזה, ממילא כעת לא צריך להיכנס לדוחק שלו).
6. דיני לש(גם פה תתרץ בטח שזה שינוי בבלילה. אך קשה לשיטת רבי - מה שינוי בנתינת מים בעלמא שמחשיב זאת כבר כלישה? כמו כן מה תגיד לראשונים שסוברים שבדבר שאין בו גיבול, זה איסור דאורייתא בנתינת מים? ונהי שהרמב"ם צודק בזה שלא כשא"ר, הרי עכ"פ היתה כזו הו"א בגמ', ומדוע? הרי אין שינוי כלל בדבר, שהרי אינו בר גיבול)
7. דיני גוזז(פה תתרץ שזה משביח את העור. אך הפשט הגמור שהאיסור הוא מצד הגזיזה, לא מצד שיבוח העור כלל, דלא כביה"ל שמסתבך בזה, כי גם פה טועה בכל דיני משאצל"ג ואין צורך לכל שיטתו. לכן גם החיוב תלוי בחשיבות הנגזז - ב' שערות - גם אם לא ניכר בעור שינוי כלל, דאם הכל היה תלוי בהשבחת העור היינו צריכים להגיד שהשיעור של החיוב הוא לפי זה).

אני מניח שכבר תמצא תירוץ מקומי לכל אחד. אך אם כן, למה לנו לכל הטורח הזה, כשיש פירוש פשוט הרבה יותר? ולמה נצטרך להידחק במספר לא מועט של אבות מלאכה, כדי להוכיח סברא שלא כתובה בשום מקום, בשביל לתרץ סוגיא שיש לה תירוץ מחוור שבנוי על יסודות שאנחנו מסכימים עליהם?

תוקן על ידי נחלת_דוד ב- 24/08/2012 10:02:43

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חכמה היא ואינה מלאכה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.