בית פורומים עצור כאן חושבים

תורת התעודות וכתבי האר"י

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/8/2012 10:06 לינק ישיר 

יהי,

(דבריך בשחור, תגובתי בכחול).

"לגבי הזהר, הרי אין המסורת מודה כ"כ שמורכב מקטעים ומקורות שונים, וגם אין לנו מידע מוסכם על דרך חיבורו. לכן הע"ח הוא משל יותר טוב".

אולי המסורת אינה מודה. הדנים כאן יודעים. לכן ניתן להשתמש בזה כדוגמה, על כל פנים, כלפי מי שמסכים לה.

(מפליא, שמבחינתך המסורת אודות הזוהר, קשיחה יותר מהמסורת אודות המקרא, עליה אתה טוען, כי היא לא מוסכמת כלל...)

"להודעתך השנייה- כבר כתבתי לך , ולא קיבלתי תשובה, שאין לי כל מושג איך בקורת המקרא אמורה להתעמת עם תורה מן השמים, ושאין אני יודע מה כל כך פשוט בפשוטו של המושג הזה בכלל.

"גם אם הכל עקבי לא היתה בזו אף בדל של הוכחה לתורה משמים. גם מלחמה ושלום הוא עקבי ואינו משמים. אז איך השאלה הזו קשורה להוכחה לגבי תורה משמים?"

עקביות כשלעצמה, אינה אומרת כלום, מעבר לכך שהכותב עקבי.

אי עקביות, מעוררת שאלות על רמתו של הכותב.

לפי הפירוש הפשוט והמסורתי, של תורה מן השמיים, תורה שהוכתבה על ידי האלוהים למשה, התורה אמורה, לפחות, להיות יצירת מופת, מבחינה תכנית וצורנית.

לכן, הדיון האם הספר עקבי או סתירתי וכיו"ב, קשור גם קשור, לשאלה.

נכון שהמסורת סוברת שהמקרא כולו נכתב במקום אחד. מה שאני טוען הוא שלא זה הוא ההגדרה של המסורת, וכל מה שנובע מן המסורת נובע ממנו גם אם נשמיט את הפרט ההיסטורי הזה, וממילא זה לא היסוד העיקרי כאן גם אליבא דהמסורת. פשוט במקרה המסורת טוענת שני דברים 1- שהכל נכתב ע"י משה וכו' 2- שהכל משמים ומחייב אותנו גם ליישב הסתירות שבו וכו'. איני רואה כל קשר בין שני הטענות האלה, ואני טוען שהשנייה היא היחידה ההכרחית בשביל המסורת. כראיה שאפשר שתהיה השני בלי הראשון הבאתי את מקרה הע"ח.

גם אם נסכים לכל דבריך כאן, (אינני מסכים. המסורת מבוססת, במידה רבה, אם לא בעיקר, על העברה מדור לדור, של מה שנכתב בזמן אמת. ראייתך מעץ חיים, שאינו מתיימר מלכתחילה להיות, אלא מה שהוא, דברי האר"י, אינה רלוונטית אלא לעניין שהשני יכול להיות בלי הראשון, [שאלה לא חשובה] אבל לא לבעיה שזה מעורר על כל המסורת)  כאמור, תורה מן השמים אמורה להיות יצירה חפה משגיאות. אפשר לדון, אם מה שלפנינו חף משגיאות, או לא.

בהנחה כי הוא רצוף שגיאות (לא עצם החיבור בזמנים שונים על ידי מחברים שונים, אלא עריכה לא מקצועית של תעודות היוצרת כפילויות וסתירות. זה סוג של שגיאה, או על כל פנים חוסר מקצועיות) הדבר מכחיש את היות התורה מן השמים, במובן הפשוט והמסורתי, שהוכתבה למשה מפי ה' וכרמב"ם שאלי ציטט.

מלבד זאת, כאמור, הביקורת מתעמתת גם עם טיעון האחידות וזמן הכתיבה. השאלה אינה פרט שולי במסורת. דינו (לא האיש. מה שהוא מייצג) מבסס על זה את כל היהדות

כבר כתבתי לך, שאם תפרט מה הכוונה מבחינתך תורה מן השמים, נוכל לדון על כך ואולי נסכים.

אין לי שום מושג איך אתה חושב שיש איזה דרך להוכיח או להפריך תורה משמים, אם כפשוטו אם לא כפשוטו. מדובר לגמרי בשאלה תיאולוגית. [זה שייך גם למה שכתבת בהמשך] ובוודאי שתורת התעודות לא מתחילה להיות הפרכה על תורה משמים.

אין מתודולוגיה להפרכת טיעון חסר הוכחה. על הטוען לדבר מה עליו להוכיחו ולא ההיפך.

האם יש דרך להוכיח תורה מן השמים? אינני יודע. נניח שאין.

וכי משום כך, הטיעון אמור להתקבל ללא הוכחה?

"אולי תמשיל לנו איך היית רוצה להוכיח שתורה משמים? או מי אי פעם טען שיש בידו הוכחה פוזטיבית לכך?"

אני חושב כי כל מי שמאמין בתורה מן השמיים, בעל חשיבה הגיונית, מבין, שעליו להוכיח זאת, לפחות לעצמו, בדרך כלשהי.

וכי אם אין לי מושג (לאף אחד אין...) איך עושים זאת, הצורך בהוכחה פוקע מאליו?

גם לפי התיאוריה שלך שבתחלה לא היה קנוניזציה [אני מקווה שאתה יודע שזו השערה ותו לא, ושאינך נוהג כאן כמנהגך לנקוט רק את מה שהמחקר שולל ולא את התיאוריות החיוביות שלו]

ברור לחלוטין כי זו רק השערה. כל מה שאומרים בזה, הוא השערה.

מה רע ב"מנהג" לקיים מה שאמרו, תוכו אכל קליפתו זרק.

אגב, קורה פה דבר מעניין.

בכל הקשור לדת ולמסורת, שהיא בהגדרה קשיחה יותר מבחינת סל האמונות, אתה מרשה לעצמך לרוקן את כל הסל מתוכנו.

כאשר מדובר במחקר, שהוא בהגדרה גמיש וכל כולו על דרך ההשערה, ולסמכות אין משקל כלל, אלא לעובדות ולראיות, אתה מצפה ממני לאמץ את הכול בחבילה אחת....

אין זה משנה למה שאני טוען. אם המסורת היתה שמדובר בדברי נבואה, מה שלכאורה לכל הדעות אמור להיות, [אלא אם כן תטען שהיה מחלוקת לפי שבט זה רק זה הוא נבואה ולפי שבט שני רק זה הוא נבואה ואפשר להכריע רק כאחד מהם, אבל אז אין שום שכל שמישהו ירכיב את שניהם לכדי ספר אחד. האופציה היחידה שנשארת לך הוא לטעון שהעורך והמלקט הראשון מעולם לא חשב שמדובר בנבואה אלא שאלו סתם סיפורים. מה שדי רחוק מן הדעת והפשט.]

בהחלט ייתכן שכל אחד סבר כי נבואת השני פחות חשובה, אך הגיעו להסכמה, מטעם כלשהו, לכלול הכול בספר אחד, ללא שום כוונת קנוניזציה סמכותית מחייבת.

כמו כן יש משהו באמצע בין נבואה קשיחה, לסתם סיפורים. כמו שכיום אנו חיים בשלום עם דעות שונות בחז"ל, למרות שהכול ברוח הקודש נאמר.

הרי שמוסכם שאין הקב"ה יכול לסתור את עצמו, בדיוק כמו אצל האר"י. אם אכן אליהו הנביא או מה שלא יהי דיבר איתו, הרי אינו יכול להיות ששבוע זו אמר כך ושבוע שני אמר אחרת, ובהכרח צריך ליישב באיזה אופן.

ברור שלפי התפיסה דהיום כי המקרא הוא מן השמים, זה דומה לקבלה ולא לחז"ל.

אך בזמן העריכה אולי היחס היה כמו לחז"ל, שייתכן שיהיו דעות שונות ואין חובה לאחדן.

לגבי המאמין שהקבלה אמת זה לא אומר שהכל למעלה מהבנתנו, אלא שצריך ליישב באופן המתקבל על הדעת כי הרי לא יכול להיות סתירה בהתגלות אמת. . אם לא יהיה שום יישוב המתקבל או שאינו משמים או שאנחנו עדיין לא מצאנו את התירוץ הנכון [שזה אגב בכלל לא בלתי רציונלי,רק זה תלוי במידת הוודאות שיש לי בהנחה הנגדית, אתה יכול לטעון שבשבילך אישית כבר אינך רוצה לשמוע תירוצים, אבל זו תחושה סובייקטיבית לגמרי.] איני יודע למה אתה כל הזמן מכניס את השטות הזה של למעלה מידיעתנו. ולמה זה משנה.

לא כתבתי "למעלה מהבנתנו " (אם כי נעשה כל העת שימוש בזה, בקרב העוסקים בקבלה ובדת בכלל) אלא "מקוצר השגתינו". זהו מונח האומר, כי גם אם אין לי עכשיו תשובה, זה לא אומר שאין תשובה טובה, המתקבלת על הדעת. ודו"ק.

לסיכום.

יש 2 טענות מסורתיות.

1.      תורה מן השמים.

הפירוש הפשוט והמסורתי, עליו מתבססים מאמיני ושומרי הדת הוא, כי ה' הכתיב למשה את הטקסט מילה במילה.

לפי אי אלו דעות, יש כמה פסוקים יוצאים מן הכלל.

2.      התורה נכתבה בזמן אמת. זאת אומרת בזמן אחד ועל ידי כותב אחד.

אם נקבל את טענת הביקורת כי הטקסט אינו סובל את שתי ההנחות, כיוון שמוכח מתוכו אי אחידות וכן חוסר קוהרנטיות, על גבול הרשלנות, יקשה עלינו לקבל את דעת המסורת בעניין.

אין טעם להשליך על המצביע על שגיאות, או רשלנות, להסביר איך זה קרה.

כאשר מדובר בשגיאות רווחות,  בוודאי שאין טעם לדרישה מעין זו. גם אם מדובר בשגיאות, הנראות לעיני בן זמנינו חריגות מאד, אין זה אומר הרבה.

ראשית, אולי בתקופתם, זה לא היה חריג, מטעמים שונים, של יכולת והתייחסות.

שנית טיעון אי הסבירות, אינו יכול להכחיש את מה שעינינו רואות ובפרט אינו יכול להכריע, לקבל משהו פחות סביר ממנו.

תוקן על ידי ייתכן ב- 22/08/2012 10:08:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 10:07 לינק ישיר 

תלמיד,

יהיה איך שיהיה, עליך להתמודד עם הסתירות במשנה, בדרך כלשהי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 11:27 לינק ישיר 

בעב
מה זה משנה? לאמוראים היתה יוזמה

יתכן
הסתירות יידונו במסגרת המקרים בהם האמוראים חשבו שיש טעות. או שהתנא סתר עצמו (קורה גם בספרים שאין חולק שמחברם אחד) או שש לנו אי הבנה (נניח לא התנסח היטב).  מה הבעיה? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 11:32 לינק ישיר 

גם המחקר וגם התלמוד סבורים כי המשנה היא ליקוט ועריכה וזו סיבת הטעויות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 12:27 לינק ישיר 

יתכן

איני מצליח מבין אותך. בעיית הסתירות אינה בעיה כלל יותר מאשר כל העיה אחרת שהיא בעיני הגמ' בעיה במשנה,  מכיון שלהשקפת הגמ' יש במשנה טעויות. ביניהן גם סתירות.

ואגב – בעיית הסתירות היא בעיה וא"א לטייחה בהיות המשניות לקט. גם למלקט יש אחריות כאשר מדובר בטקסט משמעותי. אא"כ הליקוט נעשה ממילא ובזלזול

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 12:46 לינק ישיר 

תלמיד,

הגמרא עוסקת בביאור המשנה.

מה שמביא לידי חסורי מחסרא, תברא וכיו"ב, אלו סתירות. או מהמשנה גופא, או מברייתות..

המאירי אומר דבר פשוט וסביר מאד.

אין הכוונה שבאמת חסורי מחסרא (מה שנראה לעתים אבסורדי לחלוטין), אלא מחמת הסתירה, יש להעמיד הדין על מכונו, באופן כזה.

אין זה אומר כי העורך, זלזל או התרשל.

עבודת עריכת המשנה גדולה ומורכבת ובהתחשב בתנאים שעמדו לרשות העורך, היא ראויה לכל הערכה.

היות המשנה לקט, היא עובדה. זה לא נועד לטייח, כי אין צורך לטייח.

בחיבור כה מקיף, ללא שימוש בתוכנות כתיבה ועריכה מתקדמות (אולי גם עם שימוש) כמעט בלתי אפשרי, שלא יהיו אי אלו טעויות וסתירות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 13:25 לינק ישיר 

יתכן
שאלתני איך אסתדר (ז.א. איך המאירי יסתדר) עם הסתירות במשנה,
מה הבעיה????

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 13:47 לינק ישיר 

התנסחתי לא מדויק.

המאירי אינו חולק על כך, כי המשנה היא ליקוט וכי יש במשנה סתירות.

ליקוט הוא הישוב ההגיוני ביותר ומקובל לכתחילה, גם לולי הסתירות, הן על המחקר והן על המסורת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 14:27 לינק ישיר 

דייר ,,בכבוד

K''

CH,,''

B''

G''

Ch

T''                                                                       

N''

H''

J''

M

תוקן על ידי ביליצר ב- 22/08/2012 14:32:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 15:12 לינק ישיר 

ייתכן

[לגבי הזוהר, כמובן שאני מקבל פחות או יותר מה שהבקורת טוענת עליו, וגם שם אני טוען שמעולם לא טענה המסורת אחרת... דווקא שם יש לי ראיות יותר טובות וברורות למסורת או העדר המסורת כדברי, אבל אין כאן מקומם. סך הכל בפועל אין לנו מידע וודאי על הזוהר כמו שיש לנו לגבי הע"ח ולכן הוא דוגמא יותר בוטה. גם לא ברור לי עד כמה יש באמת מחלוקות בין חלקי הזוהר שהמפרשים לא שמים לב אל עובדת היותם שני שיטות ומחברים אותם [לפי מה שקראתי ישנם בהחלט שינויים תיאולוגיים בין הרע"מ ותיקו"ז לשאר חלקי הזוהר, אבל אלו הם הבדלים דקים שספק אם ניתן לקרוא להם מחלוקות ובין כך בענינים כאלו כל אחד מאמץ את התפיסה שלו ואונס אותו על כל חלקי התורה. בשאלות פרטיות איני זוכר אם ניתן ליישב שם סתירות בדרך זה. מסתמא כן אבל איני זוכר.]

איני טוען שחייבים לקבל את הבקורת כחבילה. אלא שלחלק גדול מן הבקורת אין משמעות אלא כחבילה, שהרי חלקיה מבוססים הגיונית זה על זה [ניתן להתווכח על פרטים כמובן].

אכן לגבי המסורת אני מפרק את החבילה וטוען שייתכן מאד שתהיה כל מה שמתחייב מן המסורת בלי שני הפרטים שציינת. גם לא ברור לי אם באמת היא מבוססת על הפרטים האלה גם לפי הפשטות.
אכן אתה צודק שאני צריך להגדיר יותר  לא מה יכול להיות תורה מן השמים, ולפני כן מהו שמים ומהו נבואה. אבל זה לא להרגע.

עדיין איני יוודע היכן מצאת שלפי המסורת התורה אמורה להיות יצירת מופת מבחינה ספרותית ועקבית.
אולי לפי ערך ספרים אחרים שבאותו זמן הוא באמת יצירת מופת.
לגבי מה שיש בידינו וודאי שאינו יצירת מופת ואי אשר להכחיש זאת. [חוץ אם קוראים לך גדליה נדל].
מעניין מאד לקרוא את דרשת תורת ה' תמימה לרמב"ן שבו שואל אל השאלה מה המיוחד בתתורה והלא לגויים יש חוקים ומשפטים דומים וקרובים לה. ותשובתו שאה"נ, אבל לפני התורה ובזמנה זה לא היה והיא היתה הראשונה. [ומכאן תשובה למיימוני שחושב שלרמב"ן לא היתה ראייה היסטורית].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 15:51 לינק ישיר 

יהי
מה הרמב"ן היה אומר אחר גילוי חוקי חמורבי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 17:40 לינק ישיר 

בעל
אז היא לא היתה הראשונה אלא השניה. מה בכך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2012 23:33 לינק ישיר 

רק אם קוראים לך ר גדליה נדל?נישט שיין ,,די הייליגע תורה....

וראה סרטון מרתק [למי שמכירו] של איש חילוני מוכר שלצערינו בקיא יותר מאיתנו בטקסט התנך וביצירה ספרותית,שאפשר להגיד עליו הכול,אבל לא אידיוט,מה הוא מעיד על היצירה הנקראת תורת משה והנביאים,

מנחם בן ,http://www.youtube.com/watch?v=mmHykaBjfOQ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 00:05 לינק ישיר 

בילי
הרי ממקום שהבאת משם ראיה. אומרים הייליגע תורה לא שיינע תורה או מוצלחדיגע ספרות תורה. אין כל קשר בין הייליגקייט לבין מיוחדות ספרותית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2012 14:41 לינק ישיר 

יהי,

א. ביקורת המקרא, עד כמה שאני מבין אותה, מכילה מספר שלבים.

1.      בחינה ביקורתית של הטקסט, המעלה תהיות שונות.

2.      מסקנה כי הטקסט, איננו/לא יכול להיות, אחיד.

3.      ניסיון לעקוב אחר המקורות ולהצביע, איזה קטע שייך, לאיזה מקור.

הביקורת על הביקורת, עליה אנו דנים, היא על מסקנותיה בסעיף 3

אינני רואה מדוע 1 ו2 מבוססים הגיונית על 3.

ב. השאלה על מה מבוססת המסורת, מתחלקת אף היא לשניים.

1. מה הדעה המסורתית הרווחת.

בהתבסס על המקורות, נראה כי המסורת מבוססת, לפחות בעיקרה, על האמונה כי במעמד הר סיני ה' נגלה בפועל ומסר בפועל תורה לעמו ישראל.

אני מודע לבעייתיות המושגים, אך עליהם מסתמכים מאמיני המסורת.

לא עלי המלאכה להבהיר, את מה שהם לא מבהירים.

עם עמדה זו, ביקורת המקרא מתעמתת.

ישנם דעות נוספות, דוגמת רוזנצוויג וכיו"ב, אך אין זו המסורת המסורתית.

2. מה דעתך האישית.

כשתפרטנה נדעה ונדונה.

ג. אתה שואל, היכן מצאתי שלפי המסורת התורה אמורה להיות יצירת מופת מבחינה ספרותית ועקבית.

1. עקבית.

אם בעיניך נראה הגיוני, כי דבר ה' סובל מכשלים טקסטואליים, אופייניים לתקופה, איננו מדברים על אותו דבר.

בהגדרה הפשוטה, אלוהים אמור להיות משהו מוצלח.

אינני שולל כרגע את ההסברים כי הוא עשה זאת בכוונת מכוון, מחמת מטרה, אך כאשר דבר אלוהים עומד ברף נמוך, גם אם ביחס לתקופה הרף סביר, זה מעורר אי נוחות, בקרב המאמין המסורתי ומצריך הסבר.

וכי מי שברא את כל העולם על מורכבותו ובקע את הים, לא היה בכוחו להתרומם מעט מעבר לדור הספציפי בו בחר להתגלות לברואיו?

2. ספרותית.  זהו מושג יותר סובייקטיבי.

האם התנ"ך יצירת מופת ספרותית? רבים סבורים כי אכן.

אינני מבין מה נטפלת לר"ג נדל.

עמוד בפתח היציאה מישיבת מועצת גדולי/חכמי התורה, ותשמע מכולם את אותו דבר.

כנ"ל בכתבי רוב רובם, של מי שהתייחסו לנושא.

שלא לדבר, על רוב רובם, של מאמיני הדת היהודית.

אינני חושב שאפשר להתווכח על זה. אדרבה יחוו חכמי הפורום את דעתם. (מה הדעה המסורתית. לא דעתם האישית).

ד. מה סתירה מצאת לדברי ברמב"ן.

לדבריו, התורה היא המסמך הראשון בעולם, שניסח חוקים ומשפטים.

יש בזה ייחודיות מרשימה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > תורת התעודות וכתבי האר"י
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.