בית פורומים עצור כאן חושבים

האם התשובה/השתנות אפשרית?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/8/2012 07:48 לינק ישיר 

נחלת דוד
מדוע דבר שיצא מן הכלל לא על עצמו יצא ללמד אלא על הכלל כולו? אדרבא זיל בתר רובא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 07:55 לינק ישיר 

יהי

חושבני שלר"מ כ"א יכול להיות צדיק דהיינו לקיים מצוות (וכפי שכתב נחל"ד), לפלוני יותר קל ולאלמוני יותר קשה ועל כ"א התביעה כפי קלות נגישותו לטוב. לא כ"א יכול להית חכם מחוכם, אבל על זה אין עונש, וכבר כתבתי זאת לעיל. אם נוח לך לפרש רחוק כנמנע ולהקשות – נוח.

ולגבי הערתך אם יש כזה דבר – אתה העלית את השאלה ואני מבין שע"א אינו נאמן עליך אלא רק נסוי מדעי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 08:57 לינק ישיר 

לפי המקור החשוב שהביא נחלת דוד, 
מושג הצדיקות נמדד סביב העמידה מול הקב"ה , כך שאפילו אם אדם רק מהרהר בכנות על רצונו לילך בדרך השם הרי הוא צדיק גמור.
                כל ענין שלימות המידות הוא כבר שלב ההוצאה לפועל של הרצון הזה, שם בהרבה מקרים מגיעים לכשלונות מכל מיני סיבות של טעויות בשיקול הדעת, ובהבנה נכונה של "מה השם שואל מעמך" וכו'.
לכן גם "היום אם בקולי תשמעו" כי את התודעה אפשר לשנות בשניה , אבל כדי לבסס אותה בפועל המציאות כדרך שלימה ובת קיימא, צריך הבנה נכונה ולא מעט עבודה כדי שהיא תתקיים בפועל המציאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 09:15 לינק ישיר 

חושבני שעלינו לחלק כאן בין מובנים שונים במילים יכולת ואפשרות, כמו שהעיר מיימוני.
מבחינה משפטית, ומבחינת סדר החברה. הן בדין התורה והן בדין החילוני, ההנחה הוא שכל אחד ביכלתו להימנע מכל מה שתאסור החוק, ולקיים כל מה שהיא תחייב. אלא אם כן הוא אנוס ממש כלומר חש"ו ממש וכדו'. אין החוק והמשפט מתחשב עם הקירוב או הריחוק של כל אחד בטבע מהחטא. ולמשל אנס לעולם לא יכול לפטור עצמו בטענה שיצרו גבר עליו יותר מדי , הוא אפילו לא ישיג הקלה בעונש גם אילו יוכיח שיצרו גדול מיצר אנשים אחרים רגילים. וכן ראוי להיות, פשוט לסדר החברה. אלמלא יתחייב בית המשפט להתחיל לדון על כל אחד לפי כל הפסיכולוגיה שלו והקשיים הספציפיים שלו אין לדבר סוף ויהיה לנו אנרכיה.
אבל כל זה אינו האמת. האמת, וכפי שהיו דנים בבית דין שלמעלה, הוא בוודאי שיש מי שאצלו לאנוס הוא חטא פחות מאשר לגבי חבירו לדבר לה"ר. [וידודעים דברי האריז"ל לגבי שאול באחת ועלתה לו דוד בשתים ולא עלתה לו שזהו ההבדל ביניהם, כלומר גודל היצה"ר של דוד לעומת קלותו יצרו של שאול] אין בדברים אלו כל ספק. וממילא, אף אם נגיד שבהכרח יש בחירה על כל מעשה של האדם, בוודאי אין אותו התביעה כלפי מי שיצרו גדול כמי שיצרו מועט.
החילוק הזה, בין מה שנאמר פורמלית משפטית, בבחינת בי"ד שלמטה, ובין מה שהוא האמת כלפי שמיא, בבחי' ב"ד שלמעלה, נראה לי פשוט וברור ביותר.

השאלה לפנינו הוא איך על האדם לדון את עצמו, האם עליו לחשוד את עצמו תמיד שלא עשה כל מה שיכול בבחי' ב"ד שלמטה, או שמא יש לו לדון את עצמו לכף זכות ולדון את עצמו ולסדר לו סדר עבודתו ותשובתו כפי מה שהוא האמת, כלומר בחי' ב"ד שלמעלה.
לכאורה יש לחות מקום רב לאדם להיות ריאלי, ולא לתבוע מעצמו מה שאיננו ביכולת הסבירה שלו.
למעשה לכאו' צריך לחלק בין איפה שהוא מזיק לאחרים, ששם בהכרח נמצא נידון בגדרי בי"ש שלמטה, ששם עלו לעשות כל אשר ביכלתו אוף למעלה ביכלתו שלא יגיע לידי היזק ממש לאחרים דוגמת אנס וגזלן וכו'. ובין מעשים שכל עיקרם אינו אלא בין אדם למקום, או בין אדם לעצמו, שמעצם טבעם הרי הם נדונים בב"ד שלמעלה.

כמו כן כאשר אנו דנים את האדם באשר לאופיו, מדותיו , מידת התמדתו בתורה, וכדו'. נראה בלתי סביר בעליל לבא אליו בטענות רק בגלל שאילו היה רוצח מישהו תחת תנאים כאלה היינו מחייבים אותו בדין. אכן לגבי רצח זה לא תירוץ, בגלל החומר וערעור הסדר הציבורי שישנו ברצח, לא בגלל שכך האמת. וממילא לגבי דברים לא כל כך מערערים את הסדר, כמו מידת ההתמדה, נראה בלתי סביר בעליל שנצפה ממנו לעשות מאמץ כמעט על אנושי וליהפך למתמיד. וכמן כן האדם מול עצמו, לא סביר שידרוש מעצמו דבר כזה, לכל היותר אולי ישתנה מעט לטובה, וגם זה מסופק.

כל החילוקים שחילקו כאן בין מצוות התורה לשאר מעלות. או בין חכמה לסתם קיום התומ"צ, לענ"ד לא מיישב כלום לא ברובד הטקסטואלי ולא ברובד המעשי. הרי ישנו איסור למשל להרהר בערווה, ומה יעשה מי שמבחינת טבעו קרוב ביותר לדבר זה, ולתבוע ממנו להתגבר עליו כמעו הא למעלה מן הטבע. או ישנו מצוות עשה לעסוק בתורה. ומה יעשה מי שמחבינת טבעו אינו מסוגל לזה. [בלי ליכנס לדיונים אודות המצוות הללו וגדרם]. כמעט על כל דבר ישנן מצוות ועבירות, וגם המינון של רוב הדברים האו מצווה או עבירה. קשה מאד להבדיל בין סתם חיובים ומעלות מוסריות או חכמות לבין חיובי קיום התורה. נכון שהר"מ במורה מדבר מהשגת המושכלות העמוקות וכו'. אך דבריו בעליל מתייחסים גם למקרים שהדבר מגיע לכדי איסורים ממש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 09:23 לינק ישיר 

תלמיד
לא אמרתי שאינך נאמן עלי, אלא שכדי לבסס דבר כזה היו צריכים להכיר את המקרה ולהבין במה בדיוק מדובר. לכן גם אם עדותך נכונה, היא א מספיקה עד שנבין בדיוק מה קרה לאותו ידיד וכו'.
בינתיים אני עוד לא מצאתי אף אחד שאף פעם עשה תשובה במובן שהיינו מבינים תמיד ושומעים על זה כל השיחות בימי אלול ועשי"ת וכו'.

גם במובן שאי"צ דיבר עליו למעלה בדף זה מעודי לא מצאתי מישהו שיעשה תשובה. כלומר במובן שלהרהורו יהיה שום השפעה או קיום במציאות. מחשבות רומנטיות של עשיית רצון ה' והרצון לעמוד לפניו יש לי כל רבע שעה, אך מה הם שווים אם אינם יכולים להפעיל שום שינוי במציאות, ואין במחשבות אלו שום שינוי של מה שלא היה קודם אלא פשוט מיקוד תשומת הלב לרצון מושרש עמוק מאד בתוכנו, מסתמא באשמת החינוך שקבלנו. [אולי זהו באמת גדר הרהור תשובה שבגמ' קידושין, אך לא תשובה זו אנו מחפשים בד"כ, וכאמור, איני רואה במחשבות כאלו כל שינוי ממשהו שהיה קודם אלא פשוט התעוררות של אחד הרצונות העמוקים של הבן אדם.]

תוקן על ידי יהיאור ב- 28/08/2012 09:24:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 09:40 לינק ישיר 

יהי,
מסתבר שלפי חז"ל הרהורים כאלו בהחלט שווים.
עם כל הכבוד לעולם העשיה מסתבר שביהדות הוא לא היחיד וגם לא החשוב ביותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 09:49 לינק ישיר 

אי"צ
נניח שהם שווים. השאלה למה אתה קורא להם הרהורי תשובה. לכאורה אין להם כלום עם תשובה או חזרה ממה שהיה עד עכשיו. זה פשוט תקווה טובה של האדם שיהיה יותר טוב וכדו', רצון שהיה בו מתמיד. מה נשתנה בו עכשיו שזה פשוט עלה למודעות שלו לרגע? [אם כפי הרצון הזה אתה דן, הרי שגם אם לא הרהר בו ברגע הקידושין הרי הוא צ"ג. שהרי רצה כך כבר מקודם]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 10:12 לינק ישיר 

יהי,
כן זו בדיוק הנקודה, שהרצון הזה עלה אל סף התודעה.
כדי להיות צדיק צריך תודעה של צדיק , מכאן הכל מתחיל.
                    אחרי שזה קיים , אפשר לבנות מזה את כל העולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 10:32 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
בינתיים אני עוד לא מצאתי אף אחד שאף פעם עשה תשובה במובן שהיינו מבינים תמיד ושומעים על זה כל השיחות בימי אלול ועשי"ת וכו'.

נעים מאד להכיר, יהיאור. אני אחד כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 10:37 לינק ישיר 

לא נראה לי. בין "בעלי תשובה", במובן שהינך , לבין "תשובה", במובן שאני מדבר עליה, ישנם הבדלים רבים וגדולים שמעקרים כל הקשר לשיחות אלול ועשי"ת ממשמעותו. אם תרצה אפרט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 10:46 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
לא נראה לי. בין "בעלי תשובה", במובן שהינך , לבין "תשובה", במובן שאני מדבר עליה, ישנם הבדלים רבים וגדולים שמעקרים כל הקשר לשיחות אלול ועשי"ת ממשמעותו. אם תרצה אפרט.

ילמדנו רבינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 10:57 לינק ישיר 

הייתי מדמה את זה יותר כמעבר בין שני חברות או שני מדינות, תוך הסכמה לנהוג בכל או כמעט בכל כמנהגי החברה החדשה, יותר מאשר בשינוי בבן אדם. נכון שזה מלווה בשינוי תפיסתי וכדו'. אך עיקר השינוי הוא חברתי, אתה עובר לחברה שבו עושים דברים אחרים מזו שהורגלת להם ומקיים את מנהגי אותו חברה. אבל לא זו השינוי שעליה מדובר בשיחות התשובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 11:01 לינק ישיר 

המעבר הוא רק התוצאה הסופית, המימוש למעשה של ההחלטה הפנימית.
ההחלטה להשתנות היא התמודדות נפשית לא פשוטה, אשר שמה את כל החיים על כפות המאזניים ומכריעה.
אדם יכול להפוך ברגע אחד מרשע גמור לצדיק גמור, בדוק ומנוסה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 11:02 לינק ישיר 

יהי,
חילקת יפה בדבריך, אך לפי זה לא ידעתי מדוע זו מסקנתך.
אע"פ שאינני נכנס לכבשי דרחמנא, הרי מקובל לחשוב ולהבין, ולכאורה בצדק גמור, שכל שיצרו גדול - וממילא התגברותו גדולה יותר - אז לפום צערא אגרא, מחד, ומאידך אם חוטא הרי שחטאו קטן יותר כי יצרו נוטה לכך.

אך "הלל מחייב עניים" וכו', וכל עוד זה לא "למעלה מן הטבע", אלא רק כמעט, הרי שנכונים דברי הרמב"ם. הבאת גם דוגמא נפלאה - כשם שאנחנו מניחים שכל אדם יכול לקיים את החוק, אלא"כ הוא שוגג או אנוס וכד', כך אנחנו מניחים שכל אדם יכול להיות צדיק כמשה רבינו. 
אומנם, לאולי בשביל זה צריך התגברות עצומה, וגם אם לא יעמוד בכך ורק יגיע לדרגה פחותה יותר, עדיין שכרו גדול ופעולתו לפניו, אך אין זה סותר את הקביעה עצמה.

מה שכתבת שקשה לחלק בין מצוות לחכמה - אינני יודע מדוע. כמעט כל המצוות כולן הם מעשיות, ונדירות מצוות המסורות ללב. כנראה שאפילו באלו(למשל: אהבה ויראה בריש יסוה"ת) מבין הרמב"ם שכל אדם יכול להגיע אליהם(למשל: להתפעל מן הבריאה, וממילא לאהוב ולירוא, כמבואר שם). עם זה אפשר קצת להתווכח, אבל אין זה נראה לי מופרך כלל.
חכמה, לעומת זאת, היא עניין כללי שלא שייך דווקא לדת היהודית, ובזה בוודאי אין כל בני האדם נבראו שווים.

אם כבר נכנסו לנושא היצר, אי אפשר שלא להזכיר פסקה מופלאה של ר' צדוק ב"צדקת הצדיק"(אות מ"ג):

"פעמים יש אדם עומד בניסיון גדול כל כך עד שאי אפשר לו שלא יחטא כדרך שאמרו מה יעשה הבן וכו' ובזה הוא נחשב אונס גמור דרחמנא פטריה. וגם בהסתת היצר בתוקף עצום שאי אפשר לנצחו שייך אונס [ואם ה' יתברך הסיב את לבו הרי אין חטא זה חטא כלל רק שרצון ה' יתברך היה כך] ועיין מה שאמרו גבי תחילתו באונס אפילו צווחת לבסוף שאלמלא מניחה היא שוכרתו מותרת לבעלה, מאי טעמא יצר אלבשה הרי דזה מיחשב אונס גמור אף על פי שהוא מרצונה מכל מקום יצר גדול כזה אי אפשר באדם לכופו והוא אונס גמור ואין בזה עונש אף דעשה איסור כיון דהיה אנוס. אבל האדם עצמו אין יכול להעיד על עצמו בזה כי אולי עדיין היה לו כח לכוף היצר [וכמו ששמעתי בזה מענין זמרי שטעה בזה]".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2012 11:16 לינק ישיר 

שותפי
יכול להיות, [אם כי מסופקני ביותר אם ועד כמה קיים רגע הכרעה כזאת אצל רוב החוזרים], ועדיין לא היה מקודם רשע גמור בשום מובן, וממילא זו לא פעולה של חזרה בתשובה אלא פעולה של החלטה שזו הדרך היותר נכונה וכדו', שזה לכו"ע דבר שקורה כל הזמן. [אני מחליט איזה עסק לפתוח, מה לאכול, וכדו'], ואין כ"ז חזרה בתשובה.

כמו"כ התשובה בפועל הוא רק המעבר [אם אנו מסכימים ע"ז], וממילא א"א ללמוד ממנה למקום שצריך תשובה כפשוטה ולא רק מעבר.

נחל"ד
איני חושב שנכון לחייב את כל אחד באמת בגלל הלל [אע"פ שזה כתוב בגמרא] ודומיו שהתגברו למעלה מן הטבע הרגיל. רק בדין שלמטה הדין כן, מטעמים שהוזכרו. [ומסתמא זהו הביאור בגמרא הנ"ל]. אבל באמת בוודאי לא כל אחד שנמצא במצב כמו הלל [או יוסף, שעליו נאמר שמחייב את הרשעים שטרודים ביצרם] יש עליו תביעה פשוטה להתנהג כמותם. אני לא הייתי בא בטענות כלפי מישהו כזה. וממילא גם לא הייתי מצפה מעצמי להשתנות ברמה כזו. [אלא א"כ מדובר במשהו שמסוכן ממש  לאחרים או לעצמו, כדוגמת אנס וכדו', שאז חומר הענין מחייב לתבוע אותו גם במצב כזה כנ"ל.]
לגבי החילוק בין תורה לחכמה, כבר הזכרתי מקרים שבהם מי שיש לו טבע מסויים בוודאות יתנגש עם מצוות מפורשות בתורה, ושגם הר"מ במו"נ הזכיר אותם. חוץ מזה, שאני חושב שגם להיות צדיק כמשה, צריך הרבה הרבה חכמה, אולי כמשה עצמו. [אני לא חושב שענין הצדקות אינו קשור לחכמה בכלל, גם זה חכמה נפלאה התלוייה בהבנת דברים רבים מאד, מי שאינו חכם אין לו סיכוי גם להיות צדיק. ]
דברי ר' צדוק ידועים, והן  נוטים לצד שאני טוען שיש מצב שבו אין תביעה על האדם להתגבר על יצרו כי זה בלתי אפשרי בטבע הרגיל [כל זה לפני פרשנותו שממילא זהו רצון ה']. אם כי גם הוא מודע לבעייתיות של האדם שפוסק דין זה לעצמו, ולכן בד"כ ב"ד שלמטה לא יתייחס לטיעונים כאלה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם התשובה/השתנות אפשרית?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.