|
|
| נשלח ב-31/8/2012 00:23 |
|
| |
אלי,איזה הוכחות ארציות יכולות להיות חוץ מעדות (אותה אתה פוסל על הסף) כמובן ? הרי זה אבסורד שלדבר ששונה מגדר הטבע תהיה הוכחה (ועוד אחת כזו שתעמוד בקרטריונים שלך ) בתוך הטבע. עוד מעט תבקש גם ראיות ארכיאולוגיות לסולם יעקב.... כפי שאמרתי פעמים (וצונזרתי) טעותך נמצאת בשאלה , ולא בכך שאין לה תשובה , וכשחוזרים עליה שוב ושוב ושוב בוריאציות שונות באובססיביות הבעיה קשה עוד יותר, אבל כידוע הפורום הזה פתוח להצפות של שטויות.חבל פעם היתה כאן רמה.
תוקן על ידי עצכח ב- 31/08/2012 01:06:22
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 00:30 |
|
| |
| הפיל_בחדר כתב: |  | תראה: עצם המושג אין חדש תחת השמש אומרת שאין ניסים,
תודה, מקסמן.
אם כך, לא נראה לי שיש בינינו וויכוח גדול לגבי השאלה שבאשכול.
אשמח לראות תשובה רלוונטית ממישהו שאיננו מחזיק בדעתו של מקסמן (שבניגוד לדעתו, לדעתי מהווים את הרוב המכריע).
|
|
האבן עזרא יספיק לך (פרשן לפי 900 שנה ומודפס עד ימינו בכל החומשים ולומדים אותו אפי' הקיצוניים ביותר ביהדות בימינו) ?
אבן עזרא במדבר פרק כב (כח) אמרו חז"ל, שעשרה דברים נבראו בערב שבת בין השמשות,,,,,,,,, ודע, כי אנשי שקול הדעת הוצרכו להוציא הדברים ממשמעם, כי אמרו שהשם לא יחדש אות בעולם לשנות המנהג שברא,
כלומר זה עקרוני פילוסופי ביהדות, שלא יכול להיות שהאלוקים מתחרט, אם עשה חוק במים אז אין אפשרות שלא לקח בחשבון שיצטרך לקרוע את הים,
זה היסוד של שלמה המלך בקהלת ואחריו חז"ל,
אגב: אתה לא הראשון כאן שמנסה להפוך את כל דברי כאילו הם שלי וכך להינצל מדיון רציני,
אי אפשר להכחיש את הדעות האלה ביהדות,
מאות חז"ל הבאתי כאן בפורום על זו הדרך,
נכון יהיה לדון בשאלה שלך על פי דעות מסויימות ביהדות שאוחזים בדעה שהניסים ממש היו כפשוטו,
אבל לומר ולטעון שזה היהדות ?! זה כבר לא נכון !!!
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 00:34 |
|
| |
| הפיל_בחדר כתב: |  | (שבניגוד לדעתו, לדעתי מהווים את הרוב המכריע).
|
|
אגב: כלל יסודי תקח בידך, רוב לא משנה מציאות, רוב נצרך רק במקום שאין הכרעה, כלומר זה רק כלי להכריעה איפה שצריך להכריעה,
במילא לא יעזור כאן רוב,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 02:09 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  | אלי,איזה הוכחות ארציות יכולות להיות חוץ מעדות (אותה אתה פוסל על הסף) כמובן ? הרי זה אבסורד שלדבר ששונה מגדר הטבע תהיה הוכחה (ועוד אחת כזו שתעמוד בקרטריונים שלך ) בתוך הטבע. עוד מעט תבקש גם ראיות ארכיאולוגיות לסולם יעקב.... כפי שאמרתי פעמים (וצונזרתי) טעותך נמצאת בשאלה , ולא בכך שאין לה תשובה , וכשחוזרים עליה שוב ושוב ושוב בוריאציות שונות באובססיביות הבעיה קשה עוד יותר, אבל כידוע הפורום הזה פתוח להצפות של שטויות.חבל פעם היתה כאן רמה.
תוקן על ידי עצכח ב- 31/08/2012 01:06:22
|
|
אני פוסל על הסף עדות??? לא היה ולא נברא. אני חושב שכל עדות כזו מן הדין שתבדק כמו שנבדק כל נתון מדעי.
אני חושב שלעדות על מעשים על טבעיים יש להתייחס ללא משוא פנים. כמו שאתה היית מתייחס לעדות על חייזרים שיצרו את האנושות. לבדוק בשבע בדיקות. לדעתך, משום מה, ניתן לעקוף את השלב הזה ולהחליט כי הכל אמת או הכל לא משנה. כבודך במקומו מונח. אשכול זה (ואחרים) נועדו לבירור או להבעת דעה בין צדדים לויכוח האם ישנן צפיות אמפיריות ארציות התומכות בדת היהודית. מה כל כך כואב לך בזה? שמישהו מעז להביע דעה ואפילו לכתוב מהי בלי לפזר ענן ערפל סביבו ובלי לטעון כי הוא הוא, היחיד שמבין בכלל משהו?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 07:05 |
|
| |
כבר כתבתי כמה פעמים מה הבעיה בזה, כך שמיותר לכתוב עוד פעם. בקר טוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 09:05 |
|
| |
הפיל בחדר
סוף סוף אשכול משלך עם נושא מוגדר ומרתק.
לצערי לא הבנתי מילות יסוד. מה זה "אורתוגונאלית "?
אבל נראה שאפשר להתייחס לשאלותיך גם בלי מילה זו.
אם הבנתי, אתה שואל אילו ראיות יכולה היהדות - אמונות היהדות האורתודוכסית - להציע לנכונותה.
והבאת בחשבון שתי אפשרויות.
א. הטענה שהאמונה באלוקים היא מדעית. מסוג הטענה שכותב מיכי.
ב. הטענות ההיסטוריות. כאן היית יכול להזכיר את דברי יום, כי הדרך היחידה שבה נכיר בנס היא אם דחיית ההוכחות שהיה כזה דבר תסבך אותנו באי רציונליות גדולה מאשר להודות בשינוי סדרי הטבע.
ג. עוד העלית נקודה שלישית, שאולי היתה ברורה קודם אבל לגבי היא חדשה. והיא שככל שעובר זמן כך היכולת להוכיח ולהאמין בסיפורים היסטוריים פוחתת.
כמדומה שהדבר הראשון שיש לבדוק עוד לפני שבודקים אם היהדות אומרת אמת זה מה היהדות אומרת.
וזה לא דבר אחדותי. שאלות עצומות, גם בהיסטוריה, גם בתיאולוגיה ופילוסופיה, נתונות במחלוקת.
אולי ניתן לסכם על מקבץ קטן ככל האפשר של קביעות.
1. יש אלוקים. הוא מתעניין בנו, אוהב אותנו, תובע מאיתנו ללכת בדרך החסד והאמת. ונתן לנו תורה ומצוות.
2. היו אירועים היסטוריים יוצאי דופן בתולדות עם ישראל.
לכך ניתן להוסיף
3. ניתן להכיר את ה' גם מתוך החויה האישית.
שים לב למה שלא כללתי בסעיף הראשון. לא כללתי בו את ההצהרה שה' ברא את כל העולם. אם אתה מכיר, כבר ריה"ל נזהר מהטענה הזו, שהיא לדעתו אמיתית אבל לא בת הוכחה.
ובכלל, מה זו הוכחה?
לא כתבתי שהיה נס שדוחה את הטבע, כמו קריעת ים סוף. בגלל שלפי פשטות הכתובים זה לא היה נס שעוקר חוקים (אם יש כזה דבר עקרונית, פילוסופית) אלא נס שעמד על הזימון המוצלח.
בדומה לזה אפשר לטעון שההיסטוריה היהודית היא ייחודית. ולא רק בכך שכל דבר הוא ייחודי (אין מספר משעמם במתמטיקה) אלא ייחודיות שניתן לפתח ולאפיין. מפאת קוצר זמן איני עושה זאת. אבל האם אין זה נכון שהעם היהודי שרד, באופן כלשהו, אלפי שנים. הוא צעיר מעמים אחרים שהיו בימי אברהם ומשה. אבל כבר היה על זה אשכול והדברים טעונים הבהרה.
גם הנושא של המפגש עם האלוקים בחויה האישית קשה משום מה לדיון. אני די סבור שאני מסוגל להסביר דברים היטב, ויש כאלו שלא הצלחתי להגיע איתם להסכמה על שימוש במילות יסוד כמו "הוכחה".
אבל לעת אסתפק בכך שיהיה ברור מה אני אומר שהיהדות כוללת, מה הן אמונותיה, מה היא דורשת מן האדם, מה היא מבטיחה לו.
אולי נתחיל בדבר זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 10:38 |
|
| |
| אישציפור כתב: |  |
כבר כתבתי כמה פעמים מה הבעיה בזה, כך שמיותר לכתוב עוד פעם. בקר טוב.
|
|
לו יהי. ככל שלדעתך יש בעיה בהתמודדות עם ענינים ארציים, בעזרת אמצעים כאלו, למה אתה טורח להשתתף באשכולות שזהו נושאם?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 10:51 |
|
| |
כמה הערות.
1. אורתוגונלי, מילה יוונית שמשמעה 'זוית ישרה', ניצב [בגאומטריה]. הכותב ודאי מתכוון לעמדות שאינן מתישבות זו עם זו, או נמצאות בניגוד האחת לשניה.
2. מתוך ה'כוזרי' חלק א' סעיף י'א: 'אנחנו מאמינים באלוהי אברהם יצחק ויעקב המוציא את בני ישראל ממצרים באותות ובמופתים ובמסות, והמכלכלם במדבר, והמנחילם את ארץ כנען אחר אשר העבירם את הים והירדן במופתים גדולים'. [תרג. יהודה אבן תיבון. ערך א. צפרוני, הוצ. שוקן תשל'א]. הנה , בתמצית רבה, הנסים והנפלאות החורגים מגדר הטבע, כפי שטען בעל האשכול.
האם זה הקרדו שלנו? הצהרת האמונה שלנו? אני חושב שלא.
3. להשקפתי לב הסיפור הגדול הזה אומר את הדברים הבאים:
[א] אנחנו עם עבדים שיצא מעבדותו, ועבר מסה גדולה של חניכות במדבר, עד שהגיע לידי בגרות לעמוד בפני עצמו על במת ההיסטוריה.
[ב] חובה עלינו להכיר ולזכור כי עם עבדים אנחנו, משפל האדם, אשר קיבל על עצמו למלא יעוד מסוים, אבל, מצד עצמו, בשום פנים אינו עליון ונעלה. [באמת, שום עליונות פנימית לא נתגלתה מלבד הופעת נביאים שהתריעו על השחיתות הפנימית ובתמורה חטפו ברד של אבנים וקללות].
[ג] חובה עלינו שלא לנהוג כדרך שנהגו בנו נוגשינו, אלא לכבד את הזר, הגר, השונה והאחר.
[ד] חובה עלינו לנהוג בדרך מוסרית בין אדם לאדם אחר, בין אדם והחברה.
בכל אלו אין נסים ונפלאות שמחוץ לגדר הטבע.
4. אינני חושב שיש בנו, מצד עצמינו איזו סגולה של אריכות ימים למרות הסבל המתמשך. אלא שבגלל השוני נוצרו שנאה וסבל, ובגלל השנאה הארכנו ימים. במקום שקיבלו את השוני, מהרנו להתבולל.
עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 10:52 |
|
| |
מיימוני, תמיהני.
פשטות הכתובים בוודאי מדברת על ניסים. משה מרים את ידו והים נבקע לשתיים. זריקת מוט והפיכתו לנחש. הפיכת היאור לדם. מיתת כל הבכורים בלבד.
ועוד כהנה וכהנה. יכול אתה לדרוש את הפסוקים ולשנותם, בוודאי שהפשט הוא שהיו ניסים ובגללם "ויאמינו בה' ובמשה עבדו".
כעת נפרק את שלושת הנקודות: 1. יש אלוקים. הוא מתעניין בנו, אוהב אותנו, תובע מאיתנו ללכת בדרך החסד והאמת. ונתן לנו תורה ומצוות. הרישא והסיפא נכונים, המציעתא לא. "דרך חסד ואמת" לא לפי הגיונינו הפרטי. עשרות מצוות שניתנו לנו נוגדים חסד, ועל אמת ושקר אין צורך להכביר במילים. 2. היו אירועים היסטוריים יוצאי דופן בתולדות עם ישראל. ההגדרה ממזערת. היו ארועים היסטוריים בגללם העם האמין בא-ל. הא-ל בעצמו או באמצעות נביא נגלה לכל מי שהאמין בו (אולי מלבד אברהם בתחילה). אף אחד לא הכיר את אותו א-ל מתערב ללא הוכחות. לכך ניתן להוסיף
3. ניתן להכיר את ה' גם מתוך החויה האישית. זה כמובן ע"פ הדרך המיימונית המסורה לו אישית. עד כמה שהדבר ידוע לשאר באי עולם (99.99999%) אי אפשר להכיר את הא-ל היהודי מהחוויה האישית שלהם. אך אופס... דיברת על היהדות. גם ביהדות זה ניתן רק למי שמכיר אותו קודם ולא בריא למה הכוונה "חוויה אישית".
אשכולו של הפיל, מדבר על נקודה אחרת. בהנחה שמדובר בארוע מכונן אשר על פיו הוחלט בעם כי ה' הוא הא-לוהים. ארוע, או סדרת ארועים. האם אותו ארוע, אכן אמור להעיד על כי קרה משהו על טבעי?
לשם כך אין צורך להיכנס לכל השאלה בדבר החוויה האישית (למעט זאת: אם ברור לך מהחוויה האישית כי הרעו בפועל מאורעות כאלו, הדיון מיותר).
גם בהנחה כי יש א-ל, ההוכחה כי הוא הינו הא-ל איקס, ולא הא-ל שמיקס, וכי מצוותיו הן לאכול פלאפל ולא לרצוח יהודים, נעשית ע"י מאורע היסטורי כלשהו.
זהו נושא הדיון.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 10:53 |
|
| |
עודד, כל הסיפור שלך לא מצריך כלל א-ל. בוודאי שלא א-ל מתערב.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 11:25 |
|
| |
מיימוני, 1. אני לא טוען שהאמונה באלוקים היא מדעית. אני טוען את ההיפך (הרי היא לא עומדת למבחן הפרכה). מה שאני טוען הוא שהיא רציונלית (ושהיפוכה לא רציונלי), כלומר מתחייבת מדרך החשיבה הרציונלית (ואפילו המדעית). זה לא אותו דבר. ראה סעיף 4. 2. אני לא טוען זאת על האמונה בניסים אלא על האמונה באלוקים. 3. אני מצטרף לטענת אישציפ ושותפי, שדומה כי פותח האשכול מציב קריטריונים שמונעים אפריורי את קבלת העדות (בדיוק כמו שעשה דייויד יום בטיעון האנטי ניסי שלו - טענה ב של מיימוני). אין לי ספק שאם יבוא היום עד ויעיד שראה נס הוא ידחה את עדותו גם בלי טיעון ספציפי. ואולי יקרא לזה "בדיקה מדוקדקת כמו שעושים לכל עדות", אבל זו היתממות. אגב, הערתי זו אינה אומרת שהוא לא צודק בכך שידחה את העדות. זה רק אומר שהוא מציב בפני מתנגדיו משימה בלתי אפשרית (בעצם לא מדעית, שכן היא לא ניתנת להפרכה), ולכן זהו טיעון מיתמם, גם אם מסקנתו נכונה. כדי לחדד עוד, אומר שדומני כי גם אני כאדם מאמין איטה לעשות כך. וייתכן שיש לעשות כך גם לגבי הניסים הקדמונים (כפי שעשה הרמב"ם לחלק מהם, כמו המפגשים עם מלאכים). ושוב, אין זה אומר שלא היו ניסים, וגם לא שהיום אין ניסים. זה רק אומר שבגלל אופן החשיבה (התרבות?) שלי אני דוחה אפריורי עדויות עליהם, ולכן אני אישית כנראה לא אוכל בשום דרך לקבל את המידע על התרחשותם (אולי למעט תצפית ישירה, וגם שם אני לא בטוח שלא אחשוד במשהו). אבל לעצם הטענה אם יש או אין ניסים, בהחלט ייתכן שאני טועה והם התרחשו ומתרחשים. כלומר זו יותר טענה על אופן החשיבה הרציונלי, או עליי, מאשר על העולם כשלעצמו. 4. עד כאן לגבי ניסים. לגבי יישות תבונית, כבר עייפתי ומילותיי אמורות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 12:43 |
|
| |
הערתו של אלי_ס אלי היא חשובה מאד
'עודד, כל הסיפור שלך לא מצריך כלל א-ל. בוודאי שלא א-ל מתערב'.
אלי_ס מדבר על הצורך האנושי של המאמין בזיקה אל האל, והזיקה הזו היא מיסודות האמונה שלנו. שהמאמין מכיר בו ומקבל עליו לעבוד אותו. זיקה זו מתפתחת לכדי מכלול שלם של תאורים, כמו הנהגתו והשגחתו, והורדת גשמים בעיתם, ומתן שכר ועונש, ובכללם, מה שנוגע לדיון שלנו, כל מסכת הנסים החורגים מן הטבע.
בעל האשכול טוען כי נסים אלו הם הם שביסוד האמונה שלנו. נסיתי להראות כי בשעה שאני מסלק את כולם כאחת, ואפילו אוחז ב'עולם כמנהגו נוהג', המהות הפנימית של האמונה, לא רק שאינה מתבטלת, אלא שהיא מופיעה במלא תפארתה וחוזקה ותביעותיה מן האדם. [תביעות שאנחנו עושים הכל כדי להמנע ולחמוק מהן].
עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 13:02 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | איך לדעתך אפשר היה לקיים את קריעת ים סוף (למשל) באופן שהיה מספק את דעתך לאחר אלפי שנה ?
שותפי,
דומני שדנו בזה בגלגולי הקודם. שאלתי פשוטה מאד. יש שתי היפותזות לגבי מה שקרה לפני אלפי שנה. אני טוען שטריוויאלית, אחת מהמסקנות היא אי-רציונאלית: מדובר בתהליך מחשבתי שהיה נדחה על הסף בכל הקשר אחר. אני מבקש הבהרות ממי שסובר אחרת. דומני שטרם נמצא מישהו באשכול שעשה כן. אתה שואל שאלה אחרת: איך היה אפשר לתכנן את הליך קרי"ס כך שהיה רציונאלי כמסקנה לאחר אלפי שנה? ובכן, אינני מהנדס ניסים ואדושמצבקוטולוגיה, ובכל זאת. נניח שהיתה תופעה בלתי מוסברת לחלוטין בים סוף באלפי השנים האחרונות, לפיה בכל פעם שמכשף יהודי היה מניף מטה, הים היה נבקע, וכל המצרים היו טובעים. מעבר לכך: כל מדען בעל שם עולמי, כולל ובעיקר כאלה שממש חוגגים על הפרכות דעות אהדדי היו מגיעים לשם, ומודים שאין שום הסבר מובן לתופעה - אז המסקנה ההגיונית היתה שזה מה שקרה גם בזמן יציאת מצריים.
הרי טענתך שסבירות התופעה תימדד תמיד מול האפשרות של טעות בדיווח מונעת מראש כל אפשרות לגילוי תופעה ניסית. כלומר אתה בונה מראש מערכת דרישות שתימנע כל אפשרות לנס, ובכך אתה מניח את המבוקש.
לא, ראה לעיל.
לגבי שאלת ההמשך המובלעת שלך. אם יש לי היכולת להטיל 100 מטבעות הוגנים בתוצאת "ראש" ברצף, אולי אוכל להוכיח לך זאת. אם אחליט להוכיח לך זאת תחת המגבלה שעלי לשבת לבד בחדר חשוך ואטום - זו תהיה החלטה שלומיאלית.
כלומר, בשלב זה טרם הפרכת את זאת שמדובר במסקנה אי-רציונאלית ושלומיאלית. אתה רק מאמין שמדובר בדרישה אי-רציונאלית ושלומיאלית שמקורה באלהים.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 13:27 |
|
| |
אלי,
אני מנסה להסביר שזה דיון בלתי אפשרי ולכן מיותר, כדי שהרבים לא יתעו אחריו.
מעבר לזה אני מצטרף להסבר המקיף יותר של ר' מיכי בענין, חוץ מהנקודה בה הוא מעדיף את אלהי הרציונליזם מחוסר האמנה, על השם א-להי ישראל שם דרכינו נפרדות. (נכתב למען הגילוי הנאות ולא כביקורת שבהקשר הזה ודאי קיימת אבל לא רלוונטית לאשכול הזה.) בברכת שבת שלום לכולם.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/8/2012 14:06 |
|
| |
(כמקודם, די תוספת למה שאלי כבר כתב.)
| מיימוני כתב: |  |
שלום מיימוני,
לצערי לא הבנתי מילות יסוד. מה זה "אורתוגונאלית "?
אבל נראה שאפשר להתייחס לשאלותיך גם בלי מילה זו.
בכנות, סליחה. אורתוגונאלי = (כפי שעודד כתב, ניצב,) משהו נטול השלכה, לדוגמה "העדפת ביסלי על פני בייגלה אורתוגונאלית לגיל הממוצע לקבלת רשיון נהיגה" (אולי זה נכון, אפילו).
אם הבנתי, אתה שואל אילו ראיות יכולה היהדות - אמונות היהדות האורתודוכסית - להציע לנכונותה.
והבאת בחשבון שתי אפשרויות.
א. הטענה שהאמונה באלוקים היא מדעית. מסוג הטענה שכותב מיכי.
ב. הטענות ההיסטוריות. כאן היית יכול להזכיר את דברי יום, כי הדרך היחידה שבה נכיר בנס היא אם דחיית ההוכחות שהיה כזה דבר תסבך אותנו באי רציונליות גדולה מאשר להודות בשינוי סדרי הטבע.
לא כ"כ מסכים עם דבריך (אגב, יש בעצכ"ח תופעה מוזרה של בלבול בין "מדעי" ל"רציונאלי".)
הבה נמקד את הדברים כפי שהציג אלי. יש שתי היפותזות לגבי יציאת מצריים. אחת מהמסקנות שגוייה. מסכים / לא מסכים? למה? את דעתי הנחרצת הסברתי בפתיחת האשכול.
את יום ושותפיו הזכרתי בפתיחה בקטע שנמחק. מדובר בטענה כ"כ טריוויאלית - למה צריך פילוסופים בשבילה? זה יעזור, במקום לדבר על הבעיה, בלדבר על איך יום היה מגדיר את הבעיה?
לגבי טענות מיכי - הנה הוא הגיע, ואענה לו שם.
ג. עוד העלית נקודה שלישית, שאולי היתה ברורה קודם אבל לגבי היא חדשה. והיא שככל שעובר זמן כך היכולת להוכיח ולהאמין בסיפורים היסטוריים פוחתת.
(זה חדש?) ככל שמתרחקים בזמן, הנסיבות משתנות, אבל יש יותר זמן לחקור. ההשפעה על ההבנה אינה אחידה בכל התחומים. כשזה מגיע לדברים כמו מים, לדוגמה, אפשר לערוך המון ניסויים בלתי תלויים. מים מבינים היום יותר טוב מאשר בעבר. היום אפשר לבצע אלקטרוליזה במים, לדוגמה. יש היום הערכה יותר טובה לכמות המים שהיתה בכדוה"א לפני 3000 שנה, מאשר למי שחי באותה תקופה. כשזה מגיע למשהו כמו היחס למילה הכתובה בחברה בהתהוות האוריינות, לדוגמה, אין שום התקדמות מחקרית. הסיבה היא שכשחברה נהיית אוריינית, היא נשארת ככה, ואי אפשר לשכנע אותה לחזור שוב למען סקרנותנו. מה שמוסיף לקושי הוא שאנו יודעים דברים בעיקר דרך המילה הכתובה, והמפגש שלה עם חברות שאינן אורייניות, נוטה להפוך אותן לכאלה שכן. האבסורד ביהדות הדתית הוא בחירת ההיפותזה הדועכת עם הזמן, יחסית לזו המתחזקת עם הזמן.
כמדומה שהדבר הראשון שיש לבדוק עוד לפני שבודקים אם היהדות אומרת אמת זה מה היהדות אומרת.
וזה לא דבר אחדותי. שאלות עצומות, גם בהיסטוריה, גם בתיאולוגיה ופילוסופיה, נתונות במחלוקת.
אולי לא אחדותי, אך כנראה בעל רוב מכריע. ליתר בטחון פירטתי מה אני טוען שרציונאלי ומה לא.
אולי ניתן לסכם על מקבץ קטן ככל האפשר של קביעות.
1. יש אלוקים. הוא מתעניין בנו, אוהב אותנו, תובע מאיתנו ללכת בדרך החסד והאמת. ונתן לנו תורה ומצוות.
אוקיי, על סמך מה הקביעות הללו?
2. היו אירועים היסטוריים יוצאי דופן בתולדות עם ישראל.
אינני יודע האם באסיה היו מסכימים אתך, אבל ניחא. עכשיו השאלה מהם אירועים יוצאי דופן אלה: שאכן קרו דברים גשמיים יוצאי דופן לע"י, או שקבוצת פתאים יוצאת מגדר הרגיל צמחה שם. זו בדיוק השאלה.
לכך ניתן להוסיף
3. ניתן להכיר את ה' גם מתוך החויה האישית.
סבבה. יש לך תחושה ש"מישהו אחראי לכל זה ואוהב אותי". אין לי בעיה עם זה.
שים לב למה שלא כללתי בסעיף הראשון. לא כללתי בו את ההצהרה שה' ברא את כל העולם. אם אתה מכיר, כבר ריה"ל נזהר מהטענה הזו, שהיא לדעתו אמיתית אבל לא בת הוכחה.
ובכלל, מה זו הוכחה?
נו, מיימוני. מבצעים ניסוי במעבדה, ומקבלים תוצאה כלשהי. אתה חושב שבשלב זה צריך לשלוף את יום כדי להגדיר הוכחה? תסביר מה בדקת, מה יצא, ומה הסקת.
לא כתבתי שהיה נס שדוחה את הטבע, כמו קריעת ים סוף. בגלל שלפי פשטות הכתובים זה לא היה נס שעוקר חוקים (אם יש כזה דבר עקרונית, פילוסופית) אלא נס שעמד על הזימון המוצלח.
אה"נ, כבר כתבתי זאת בפתיחה. עם חלוף הזמן, מתברר שמדובר ברצף אירועים טבעיים לחלוטין שהתזמון שלהם חסר מקבילה בתולדות האנושות. ככל שהזמן חולף רק מבינים שסבירות התזמון קטנה. המשך בהגיון מכאן.
בדומה לזה אפשר לטעון שההיסטוריה היהודית היא ייחודית. ולא רק בכך שכל דבר הוא ייחודי (אין מספר משעמם במתמטיקה) אלא ייחודיות שניתן לפתח ולאפיין. מפאת קוצר זמן איני עושה זאת. אבל האם אין זה נכון שהעם היהודי שרד, באופן כלשהו, אלפי שנים. הוא צעיר מעמים אחרים שהיו בימי אברהם ומשה. אבל כבר היה על זה אשכול והדברים טעונים הבהרה.
אני חוזר. אם היית מהנדס שרידות עמים, והיו מבקשים ממך לתכנן עם חדש במודל מבוזר - היה פה משהו מעניין. כעת יש שתי היפותזות: או שהשרידות מעידה על משהו שקרה, או שהיא מעידה שפתאות דתית יוצאת דופן היא אסטרטגיית שרידות לא רעה. איך אתה מכריע בין האפשרויות?
גם הנושא של המפגש עם האלוקים בחויה האישית קשה משום מה לדיון. אני די סבור שאני מסוגל להסביר דברים היטב, ויש כאלו שלא הצלחתי להגיע איתם להסכמה על שימוש במילות יסוד כמו "הוכחה".
אולי דווקא בגלל זה. אולי אל תשתמש בהגדרה של הוכחה - פשוט תוכיח.
אבל לעת אסתפק בכך שיהיה ברור מה אני אומר שהיהדות כוללת, מה הן אמונותיה, מה היא דורשת מן האדם, מה היא מבטיחה לו.
אולי נתחיל בדבר זה?
אישית אשמח אם תתחיל בנקודה מפתיחת האשכול. שתי היפותזות. איזו? למה?
שבת שלום.
 |
|
|
|
|
|