בית פורומים עצור כאן חושבים

שאלות בHypothesis Testing

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/9/2012 19:54 לינק ישיר 

נטול הקשר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2012 21:49 לינק ישיר 

במקום הקשר -מיתאם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2012 23:33 לינק ישיר 

לצערי החמצתי כמה עמודים באשכול זה.

אני עונה למה שנכתב בעמודים 1-2. אשתדל לקרוא את השאר אם אוכל. ולהגיב.

למיכי

כתבת שהדרישה של יום לנס היא בלתי אפשרית. להזכיר למי ששכח ולגלות למי שלא מכיר, יום טען שהוא יודה שיש נס רק אם כל הסבר אחר לתופעה יחייב קבלת הנחות יסוד עוד יותר מוזרות וחריגות מאשר ההודאה שיש כאן נס.

מיכי טען שזו דרישה בלתי אפשרית. אבל יש לשים לב שאם לפי זה נס הוא בלתי אפשרי (אני חושב שהוא כן אפשרי והיו, אבל לקמן), זו בעיה של הנס ומאמיניו, לא של יום ולא של הדרישה.

ולשם כך אני רוצה להביא דוגמא מן המדע.

יש תופעה שמכנים "היתוך קר" COLD FUSING.

אין לי מושג מה זה. קצת אפשר לקרוא כאן.

לצורך מה שאני רוצה לטעון מספיקות לי העובדות הבאות שאני כותב מהזכרון. אולי איני מדייק.

היתוך קר נחשב לבלתי אפשרי. היה מדען שטען שזה קרה. כל הנסיונות לשחזר את הניסוי כשלו.

זה מזכיר קצת את הנס של יום. היתוך קר יוכר כתופעה מדעית רק אם שלילת ההסבר של היתוך קר תהיה יקרה יותר, מצד השינויים בהנחות היסוד המדעיות, מאשר דחיתו.

(למי שמכיר קצת את עולם הפילוסופיה של המדע, במיוחד לפי גרסת קווין, זה לא קשה להבין. אנו דוחקים החוצה מרשת האמונות שלנו כל מה שלא מסתדר איתה. לפעמים אנו נאלצים לוותר על הנחות שהיו לנו קודם, לא בשמחה, ולכן משתדלים למצוא פתרונות אחרים. זה רציונלי. אני משער שייתכן ואלי יסכימו לזה).

היתוך קר ונס לכן חולקים משהו במשותף. שניהם חריגים לפי הנחות היסוד האמפיריציסטיות (=כל מה שהאדם ידוע לקוח מהנסיון. ואם אזכיר שוב את קווין, אזי גם לאמפיריציזם יש הנחות יסוד שהפכו למודעות מאז קווין, אבל נניח לזה).

אך כפי שנוכל לקבל היתוך קר ושלילתו אינה אפריורית כך גם נס הוא כזה.

רק שצריך הרבה מאד הוכחות עד שנקבל את ההיתוך הקר כעובדה.

וכן את הנס.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 00:53 לינק ישיר 

מיימוני. ההקבלה לא מדוייקת.
היא הייתה מדוייקת לו נכונות העובדה של היתוך קר דורשת הייתה מאיתנו אורח חיים שונה לגמריי, אמונה בעל טבעי, עשיית עשרות סוגי ממבו ג'מבו והריגת כל מי שלא חושב כמונו. (טוב, אל נא תיתפס לכל נקודה).
במקרה כזה, היינו דורשים מההיתוך הקר הוכחות מוצקות ביותר.

עיקר הבעייתיות בעיניי בדברי מיכי, הינה ההצביעות בטענה.
מיכי, ידרוש את אותן סוגי הוכחות (שלדבריו בלתי אפשריות) מכל בעלי נס אחרים, מלבד ניסי דתו שלו עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 01:20 לינק ישיר 

אלי

לא הבנתי.

האם אתה משווה מחיר של נס שמוכיח דת למחיר של ניסוי מדעי שמצריך שינוי מהותי בתיאוריות הקיימות?

מחיר= אמוני (מה הדת מלמדת), התנהגותי (מה הדת דורשת). ועוד. וכן במדע.

ודאי שקבלת אמונה דתית מחייבת מחיר שונה מקבלת שינוי מדעי.

אבל שניהם מחייבים שינוי. ולפני שמקבלים אותם, את המסקנות ואת הראיה, בודקים טוב טוב שזו ראיה ואין הסבר אחר.

ובדבר זה הם שוים. וזה מה שבאתי לומר.

(אני איני מקבל את ההיתוך הקר, אמנם מתוך הסתמכות על אחרים, אבל אני כן מקבל את היהדות, אם כי לא החובה לרצוח עם. סמיילי. זו נקודה חשובה אם כי צדדית קצת לדיון, מפני שקבלת דת עדיין אינה קובעת מה יהיו התכנים של אותה קבלה ולשם כך נצרכת פרשנות).

לגבי מיכי, איני מכיר כצבוע. אם יש לך ראיה לכך שהוא תובע מדתות אחרות מה שהוא אינו תובע מהיהדות, הצג זאת. בינתים, זו האשמה שיש לה הצדקה כמו לטענה שהיתוך קר עובד...

כמדומה שיש להגיע למסקנה שנסים טובים רק לשעתם או לתקופה מסויימת, כי לאחריה כבר קשה להוכיח שהם היו.

כך טען מישהו, אתה אולי, בתחילת האשכול, ולאחר מחשבה דומה שזה באמת נכון.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 01:34 לינק ישיר 

א. לא טענתי שמיכי צבוע. טענתי כי הטענה צבועה.
ב. לדעתי, ככל שהשלכות המסקנה מהניסוי גדולות יותר, על הראיות להיות טובות יותר.

אם יספרו לך על קיומה של גלקסיה חדשה שעכשיו נתגלתה ב"האבל", תקבל זאת די בקלות כאמת.
אם יספרו לך על ניסוי רפואי שעשוי להציל או להרוג את בנך, תבקש הוכחות קצת יותר מוצקות לפני שתקבל ותחליט מה האמת.

לגבי השלכות הדת וקבלתה (לחצאין?) נדמה לי שכדאי לפתוח בנושא זה אשכול חדש. מעניין מאוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 01:54 לינק ישיר 

מיימוני,
בספרי על האבולוציה הגדרתי 'טאוטולוגיה פרקטית', כטענה שאין דרך אפקטיבית להפריך אותה (יש רק דרך תיאורטית שלא ניתנת למימוש). לומר שאם החזקה בעמדתי תהיה יקרה יותר מעמדה אחרת אני אוותר עליה, זה משפט ריק מתוכן, ובעצם זו הגדרה למונח 'יקר' בהקשר זה.
מהו המדד שקובע את היוקר של מחיר של הנחה כזו או אחרת? זה אני גם מצהיר בזאת: אם האמונה באלוקים תימצא בעיניי יקרה יותר  מהאמונה באתיאיזם אני אוותר עליה. האם יש לכך משמעות בעיני מישהו? כל עוד לא אמרתי מהו המדד ליוקר הזה, אין כאן אלא טאוטולוגיה גרידא. לומר שעמדה כלשהי היא 'יקרה' יותר משמעו הוא שאני מוותר עליה. זו לא טענה אלא הגדרה של המונח 'יקר'. תמיד כשיעלו בפניי טיעון אני אומר שהוא נראה לי עדיין זול מדיי, ולכן איני מוותר על עמדתי.

מה שאני טענתי הוא הטענה הבאה: כשיבוא אדם ויטען שהוא ראה נס. מה יעשו הרציונליסטים דפה (כולל אותי)? ידחו את דבריו על הסף. הם יאמרו שהוא התבלבל, או שיש הסבר כזה או אחר (בד"כ בלי להצביע על הסבר כזה). בגישה כזו ברור אפריורי שאין שום אפשרות שהם יקבלו עדות על ניסים. הם אפילו לא נזקקים להסבר אלטרנטיבי אלא רק יטענו אפריורי שודאי יש הסבר כזה. זה יותר 'זול' מאשר להפוך למאמין.
לכן טענה כמו זו נגד הניסים היא טענה שמציבה בפני המאמין משימה בלתי אפשרית. הטוען אינו מסביר מהן ההנחות שויתור עליהן יהיה נחשב בעיניו יקר מדיי כך שהוא יהיה מוכן לקבל את העדות על ניסים. וכך גם מתדייני האשכול דפה. הם רק אומרים שאם מישהו ישכנע אותם אז הם ישתכנעו. תודה רבה. גם אמנון יצחק כך. אם תשכנע אותו אז הוא ישתכנע.

מה שאני כתבתי, לטובת המתקשים למיניהם, הוא שגם אני רציונליסט, ולכן אני ספקטי לגבי ניסים. לכן גם אני לא נוטה לקבל עדויות על ניסים. אבל בניגוד לרציונליסטים האחרים שכאן, אני מודע לכך שלעמדתי אין עדיפות על עמדתם של המאמינים בניסים. היא רציונליסטית אבל לא בהכרח רציונלית. הדרישה שלי מהם אינם ניתנת למימוש, ולכן דרישתי מבטאת עמדה אפריורית ולא טיעון מנומק. זה הכל. נדמה לי שזה לא ממש מסובך.

ולסיום, כדי להסביר, אם הדבר בכלל נדרש, מדוע הכותב בויכוחים כאלה עובר משום בל תשחית המקלדת, אביא כאן שוב ציטוט של מה שכתבתי בהודעתי המדוברת כלשונו:
כדי לחדד עוד, אומר שדומני כי גם אני כאדם מאמין איטה לעשות כך. וייתכן שיש לעשות כך גם לגבי הניסים הקדמונים (כפי שעשה הרמב"ם לחלק מהם, כמו המפגשים עם מלאכים). ושוב, אין זה אומר שלא היו ניסים, וגם לא שהיום אין ניסים. זה רק אומר שבגלל אופן החשיבה (התרבות?) שלי אני דוחה אפריורי עדויות עליהם, ולכן אני אישית כנראה לא אוכל בשום דרך לקבל את המידע על התרחשותם (אולי למעט תצפית ישירה, וגם שם אני לא בטוח שלא אחשוד במשהו). אבל לעצם הטענה אם יש או אין ניסים, בהחלט ייתכן שאני טועה והם התרחשו ומתרחשים. כלומר זו יותר טענה על אופן החשיבה הרציונלי, או עליי, מאשר על העולם כשלעצמו.
"הניסים הקדמונים" בדברי קודשי הם ניסי המקרא, ולא ניסי ישו שהלך על המים, למי שלא הבין.
ועל כך כתב אלי את דברי קדשו הנלבבים:
עיקר הבעייתיות בעיניי בדברי מיכי, הינה ההצביעות בטענה.
מיכי, ידרוש את אותן סוגי הוכחות (שלדבריו בלתי אפשריות) מכל בעלי נס אחרים, מלבד ניסי דתו שלו עצמו.

ואת זה הוא כותב אחרי שההודעה שלי שמצוטטת למעלה מונחת מול עיניו. הוא אשר אמרתי, הכותב בויכוחים כאלה עובר משום בל תשחית המקלדת. אף אחד לא טורח לקרוא, ובודאי לא לנסות להבין מה שהוא קורא. חלקם אולי לא מסוגלים, אבל זה כבר דיון אחר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 02:20 לינק ישיר 

אלי דוקא קרא יפה מאוד את הודעתך. אתה הוא זה שלא טרחת לכתוב מדוע ההבדל בין קבלתך את האפשרות של ניסים X לעומת דחייתך את ניסים Y.

משום מה, יש נטיה להנחה כי אתה פותר בעיה בדבריך בעצם זה שעלית עליה לבדך. ולא היא. הצגת הבעיה אינה פתרונה.

ככלל, תשובתך אינה נכונה. אין מדובר פה על "קושי" בין אמונה לאתאיזם. ההפך של אי קבלת ניסים אינו אתאיזם.
מדובר פה על בחירה בין היפותזות המסבירות ממצא אמפירי ע"פ רמת הסבירות שבהן. הסיבה בגללה אנשים רציונאליים (ואתה בינהם...) נוטים שלא לקבל טענות אודות ניסים, הינה אך ורק ניסיון העבר שלהם. ככל שידוע להם, מעולם לא הוכח נס שכזה. בצורה טבעית, טענות המתגלות שוב ושוב כשגויות, מעוררות ספקנות.

אין בכך כלום לגבי שכנוע עתידי. ככל שיש לך הסבר כלשהו למה היפותזה המערבת על טבעי הינה הגיונית יותר ונכונה יותר סטטיסטית מהיפותזה אחרת, אני אישית אשמח להשתכנע.

לשם הקלת הויכוח, הבה נניח כי ישנם מעשים על טבעיים, כוחות על טבעיים, ניסים, ישויות וכל דבר אחר שתרצה.
ככל הידוע לנו, "נס" על טבעי (מאורע גדול לעיני עם), מתרחש לעיתים רחוקות במהלך ההיסטוריה. לפיכך, כאשר קורה מאורע X, הסבירות כי הוא יקרה בשל ישות על טבעית, נמוכה בהרבה מהאפשרות שהוא יקרה בשל סיבה טבעית כלשהי. משכך, אין לנו אלא להעדיף את האפשרות שהמאורע קרה בשל סיבה טבעית כלשהי.

הפיכת העובדה הזו ל"קושי" שבין אמונה לאתאיזם, מגוחכת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 02:30 לינק ישיר 

אלי יקירי,
נשחית רק עוד מעט את המקלדת. שתי שאלות ממש קצרות (התשובה על ידי ציטוט מהודעותיי בלבד):
1. איזה ניסים X קיבלתי? היכן מופיע כאן נס כלשהו שאמרתי שאני מקבל אותו? מרוב עיון והעמקה בקריאה יפה יפה של דבריי הצלחת להבחין בדברים שכלל לא כתובים. אשריך.
2. היכן קשרתי בין שאלת הניסים לשאלת האמונה והאתיאיזם? להיפך, בסעיף 2 של הודעתי הפרדתי ביניהן בצורה מפורשת וקבעתי שאלו שתי שאלות שלאחת אני מתייחס ולשנייה לא. אבל מרוב עיון והעמקה (קריאה יפה) בדבריי הצלחת כנראה שוב לראות דברים שלא מופיעים שם.

אם זה מה שנקרא לקרוא יפה את דבריי, אז שוב הוכחה טענתי שהכותב בדיונים אלו עובר משום בל תשחית המקלדת. לא בגלל שלא קוראים את הדברים, אלא בגלל שכן קוראים אותם (קוראים יפה, בלשונך).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 02:38 לינק ישיר 

1. ככל שאתה לא מקבל כעובדה, שום נס או מאורע על טבעי בהיסטוריה היהודית, קבל התנצלותי הכנה.
2. כתבת : בספרי על האבולוציה הגדרתי 'טאוטולוגיה פרקטית', כטענה שאין דרך אפקטיבית להפריך אותה (יש רק דרך תיאורטית שלא ניתנת למימוש). לומר שאם החזקה בעמדתי תהיה יקרה יותר מעמדה אחרת אני אוותר עליה, זה משפט ריק מתוכן, ובעצם זו הגדרה למונח 'יקר' בהקשר זה.
מהו המדד שקובע את היוקר של מחיר של הנחה כזו או אחרת? זה אני גם מצהיר בזאת: אם האמונה באלוקים תימצא בעיניי יקרה יותר  מהאמונה באתיאיזם אני אוותר עליה. האם יש לכך משמעות בעיני מישהו? כל עוד לא אמרתי מהו המדד ליוקר הזה, אין כאן אלא טאוטולוגיה גרידא. לומר שעמדה כלשהי היא 'יקרה' יותר משמעו הוא שאני מוותר עליה. זו לא טענה אלא הגדרה של המונח 'יקר'. תמיד כשיעלו בפניי טיעון אני אומר שהוא נראה לי עדיין זול מדיי, ולכן איני מוותר על עמדתי.

הנושא, באם לא שמת לב, היה ניסים. כרגיל, במקום לפתור השאלות ששואלים אותך, מחפש אתה במה להיתפס. לו יהי. צפוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 07:51 לינק ישיר 

מיכי כתב - ואת זה הוא כותב אחרי שההודעה שלי שמצוטטת למעלה מונחת מול עיניו. הוא אשר אמרתי, הכותב בויכוחים כאלה עובר משום בל תשחית המקלדת. אף אחד לא טורח לקרוא, ובודאי לא לנסות להבין מה שהוא קורא.

תנוח דעתך, טורחים לקרוא ומנסים להבין. אין לי אלא לצטט את מורי ז"ל שהעיר לי פעם כי אני "איני מבין בזדון".  יש כאן כאלו שאינם מוכנים להפרד מהנחות יסוד שלהם לשם דיון וזו מהות כל הדיונים העקרים עם יתכן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 08:05 לינק ישיר 

אלה שאינם מוכנים להפרד מעמדות היסוד נמצאים בשני צידי המתרס.

והדיונים הם עקרים מפני שאין תשובות טובות ולא מפני ש"לא מבינים בזדון"(עוד אימרה לא מוצלחת של מורים כנ"ל)

מורים מוצלחים משנים בהחלט עמדות יסוד של תלמידיהם.

תוקן על ידי אפריםבן ב- 02/09/2012 09:02:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 08:48 לינק ישיר 

הפיל_בחדר כתב:
  אתה שואל שאלה אחרת: איך היה אפשר לתכנן את הליך קרי"ס כך שהיה רציונאלי כמסקנה לאחר אלפי שנה? ובכן, אינני מהנדס  ניסים ואדושמצבקוטולוגיה, ובכל זאת. נניח שהיתה תופעה בלתי מוסברת לחלוטין בים סוף באלפי השנים האחרונות, לפיה בכל פעם שמכשף יהודי היה מניף מטה, הים היה נבקע, וכל המצרים היו טובעים. מעבר לכך: כל מדען בעל שם עולמי, כולל ובעיקר כאלה שממש חוגגים על הפרכות דעות אהדדי היו מגיעים לשם, ומודים שאין שום הסבר מובן לתופעה - אז המסקנה ההגיונית היתה שזה מה שקרה גם בזמן יציאת מצריים.

כן, הם היו מסכימים שזה קרה ביציאת מצרים, אבל הם היו טוענים שזה חוק טבע נוסף שמקשר מכשף יהודי, ים סוף גועש ומצרים טובעים.
כל הרושם של התערבות ניסית בתוך מהלך הטבע היה מתבטל, וזה לא מה שרצינו להוכיח.

לגבי שאלת ההמשך המובלעת שלך. אם יש לי היכולת להטיל 100 מטבעות הוגנים בתוצאת "ראש" ברצף, אולי אוכל להוכיח לך זאת. אם אחליט להוכיח לך זאת תחת המגבלה שעלי לשבת לבד בחדר חשוך ואטום - זו תהיה החלטה שלומיאלית.

לא, אתה תוכיח לי את זה בחדר כשאני איתך, ושוב לא יחזור המצב הזה לעולם. זה המקרה שלנו.
והסיבה לעשות זאת היא לחדש ולקיים קשר בינינו אשר מבוסס על אמונה הדדית וקרבה מיוחדת, אשר אף אחד אחר לא יוכל להשתלב בה ללא שבירת מחסום חוסר האמונה.
זה הסיפור. TAKE IT OR LEAVE IT. לי זה עושה הגיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 08:57 לינק ישיר 

תלמיד טועה, חלק גדול מהמתווכחים כאן, כבר שינו את הנחות היסוד שלהם בעבר. אם כבר, נטל ההוכחה בעניין זה מונח בפתחם של אלו שלא שינו מאומה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/9/2012 09:04 לינק ישיר 

אלי,
זהו שאני לא מניח שהאירועים אירעו ובטח לא שהם מחייבים אותי למשהו.
אני יודע שהשם אמת ותורתו אמת, ומשם אני לומד גם שהאירועים האלה אכן אירעו וגם שיש לי מחויבות לקיום התורה.
ממילא לשיטתי הפלפולים האלו מיותרים.
               כי לא משנה לאיזו מסקנה נגיע מהם, לא ייגזר מהם שום דבר משמעותי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שאלות בHypothesis Testing
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.