|
|
| נשלח ב-5/9/2012 14:48 |
|
| |
בעלבעמיו, האם אתה מוצא כל תכלית קיומך בעולם הבא? לעולם האדם אינו מסתפק במה שניתן לו! נחוצה ההכרה כי אנחנו יצורים סופיים בכל מובן ועניין, ועלינו להסתפק במה שנתן לנו בעולם הזה. אמת, האדם, כבעל הכרה עצמית, מניח תמיד את עצמו במרכז ושואף תמיד לחרוג מן המסגרת הקצובה לו. ההנחה שגויה, השאיפה בלתי אפשרית. ומכאן, מן הפער הגדול והנפילה ההכרחית, נובע מצבו הטראגי של האדם.
השכל הכרחי לכל אחד בחייו, אבל הוא שכל שואף, עליו לממש גם אפשרויות ההכרה שנתנו לו, כלומר, להשיג הכרת האמת, עד כמה שהיא אפשרית לאדם, והאמת היא האלהים. המסקנה תהיה כי הכרת האלהים אינה אפשרית.
עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2012 14:51 |
|
| |
עודד OK אבל מה מוסיף לי שיהיה עולם הבא באיזה מובן שלא יהיה, להכרות שקניתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2012 20:44 |
|
| |
בעלבעמיו, רעיון העולם הבא אינו מוסיף דבר על ההכרות שהשיג השכל. אבל קים גם צורך אנושי. האדם המערבי חש אימה עמוקה מן ה'אין' הריק, זו משמעות החידלון. ויש גם עניין הצדק שהאדם דורש ואינו יכול להשיג בעולם הזה. רעיון קיומו של העולם הבא נותן פתרון לצורך אנושי עמוק מאד. בעניין הדרישה לצדק והפתרון של אמונה בהתגשמותו בפזה אחרת, אני רוצה להציג עמדה אחרת כדי להראות את הקושי האנושי העצום הגלום בה. תורת המוסר של קאנט מחייבת מהאדם להתנהג לפי כלל מוסרי מסוים שהוא עצמו מחוקק. . אם אתה פועל בתקווה לאיזה גמול, מבקש איזו הערכה למעשה שלך, המעשה יוצא מתחום המוסר. 'כבד את אביך ואת אמך למען...' הוא מעשה שמחוץ לתחום המוסר. מה שדורש קאנט הוא ציות לחוק מוסרי ותו לא. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2012 21:00 |
|
| |
תוקן על ידי מטפחתספרים ב- 05/09/2012 21:03:21
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2012 21:28 |
|
| |
עודד, זה דומה מאד לדברי הרמב"ם פ"י מהל' תשובה על עבודה לשמה: אמנם אדם יקבל שכר אבל אל לו לעבוד עבור השכר. גם בנדון דידן, הצדק אומר שמגיע לי גמול על מעשים טובים. זה לא אומר שאני עושה את המעשים הללו עבור/בגלל הגמול. אלו שני דברים שונים בתכלית. אדם שעשה מעשה טוב מקבל הכרה מהחברה (צל"ש מנשיא המדינה, פרס ישראל וכדומה). האם בהכרח זה אומר שהמעשים שלו נעשו עבור הפרס?
|
|
|
|
| נשלח ב-5/9/2012 22:32 |
|
| |
הגרסה המקובלת: "אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב על מנת לקבל פרס, אלא הוו כעבדים המשמשין את הרב שלא על מנת לקבל פרס". גרסה אחרת: "אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב על מנת לקבל פרס, אלא הוו כעבדים המשמשין את הרב על מנת שלא לקבל פרס". חוקרי המשנה טוענים שהשנייה מדוייקת יותר, לפי הגרסה השנייה מבואר יותר מה שהגמרא תולה בו את מעשי צדוק ובייתוס.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2012 10:05 |
|
| |
עודד
בהנחה שצריך לעשות את האמת מפני שהיא אמת ואסור לחשוב על עולם הבא וכו', וכל מחשבה של "למען" פוגמת את המוסריות,מדוע הרמב"ם בכל זאת הכניס את עולם הבא לגירסתו, שלא מובנת לי המשמעות האישית שלו? ממנ"פ, או שלא ידבר עליו כלל או שידבר עליו באופן אישי.
מטפחת ועודד
גישת הרמב"ם ידועה, אולם לא מעט מרבותינו לא ראו עבודה שלא לשמה בעין רעה, לשמשל, הסמ"ג, עשין ג, ראה ערך גם בעבודה שלא לשמה: "וכמו כן אנשים שעובדין הקדוש ברוך הוא על דעת שייטיב להם בעולם הזה ובעולם הבא, ודאי מידה טובה היא שמאמין בהקב"ה שיתן לו שכר טוב אבל זו אינה עיקר העבודה כי עיקר מחשבתו לצורך עצמו".
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 06/09/2012 10:35:10
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2012 10:52 |
|
| |
בעב
מדוע שלא תחשוב שגם זו דרגה של שלא לשמה
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2012 11:10 |
|
| |
ת"ט לא הבנתי למה אתה מתכוון
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2012 11:58 |
|
| |
עודד יאמר לך שבאמת לר"מ אין עוה"ב אלא שדיבר על זה על דרך שדברה תורה על שכר בעוה"ז, לקטני הדעת, אלא שאלו קטנים קטנים ואלו קטנים קצת יותר גדולים. [הרי לשיטות רבות דברי הר"מ הם כחומר ביד היוצר והוא התכוין רק לחלק קטן ממה משכתב (החלק שהם היו רוצים שיכתוב)]
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2012 12:01 |
|
| |
ת"ט הוא אשר שאלתי - אם מדובר על שכר בעולם הזה, הרי הוא שכר אלא שהוא מתאים לקטני השכל, אני שואל מהו השכר של העולם הבא.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2012 14:44 |
|
| |
יגידו לך שלפי הר"מ אין. אמנם כתב שיש אבל לא התכוין. הרי הר"מ "מפורסם" כמי ששלא התכוין למאומה מה שכתב,
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2012 14:53 |
|
| |
בעל לא הבנתי את הבעיה שלך. לר"מ פירוש המילים עוה"ב הוא התאחדות השכל שלך עם השכל הפועל או משהו וזה מתקיים לנצח. למה זה לא שכר מספיק? ברגע שהנך מודה שהשכר בעוה"ב הוא שכר רוחני, הרי גם מה שמתאר הרמב"ם הוא סוג של שכר רוחני? האם תרצה דווקא שהשכר יהיה גשמי ממש , הרי אז הנך חוזר לזכר העוה"ז? [אולי לשיטת רמב"ן השכר הסופי הוא בעוה"ז כפשוטו]
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2012 14:58 |
|
| |
יהי
מה הקשר ביני לבין שכלי?
נניח שיאמרו לי שאם אעשה מצוות אז אתה תיכנס לגן עדן ואני אחדל להתקיים, זה יהיה מאוד אלטרואיסטי, אבל מה השכר בזה?
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 06/09/2012 15:13:09
|
|
|
|
| נשלח ב-6/9/2012 15:17 |
|
| |
ומה הקשר ביני לבין נשמתי? ההנחה כאן הוא ש"אני" זה הנשמה/השכל.
|
|
|
|
|