|
|
| נשלח ב-18/2/2013 21:41 |
|
| |
עודד נניח, בל לא ענית על השאלה מה מוסיפה השארות הנפש המשכלת.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/2/2013 22:19 |
|
| |
בעלבעמיו, ננסה להבין זאת כך: ההשכלה של האדם חוקרת ומגלה מה יש בשכל הפועל, ויוצרת עותק מסוים אצל האדם הפרטי. בעזרת עותק זה האדם יכול לפעול. בסופו של דבר חוזר העותק לספריה הכללית. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2013 06:51 |
|
| |
היכן מאוכסנת הספריה הכללית? אני יכול לשאול ממנה?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2013 08:48 |
|
| |
עודד מה מוסיף עוד עותק בספריה הכללית? האם יש משמעות לכך שבספריה הכללית יש 700 עותקים של משפט פיתגורס?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2013 12:33 |
|
| |
בעל בעמיו, בספריה הכללית יש רק עותק אחד. העותק שהחזרת מתמזג עמו. תלמידטועה שואל היכן מאוכסנת הספריה הכללית. זו אחת השאלות הקשות שההוגים נתקלים בה. עוד שאל אם הוא יכול להשאיל ממנה. התשובה היא, כן, בהחלט. אם כל הדברים שעלו נכתבו בנימה של לעג שמתוך אי הבנה, כדאי כעת להבהיר אותם ברצינות. כולנו מסכימים כי 5 ועוד 7 הם 12. כולנו חושבים כך. כולנו סבורים כי המשפט הזה הוא אמתי, קבוע והכרחי. מה המקור של העובדה הזו שכולנו שותפים למחשבות ולהערכות האלו? – זו באמת שאלה קשה. אדם רגיל יאמר כי זו 'חכמה', כושר שיש לנו, ובעזרתה אני מגיע למסקנות האלו. אבל לא רק אני מגיע למסקנה הזו. אני יודע בבטחון שגם אתה, הקורא, מגיע לאותן מסקנות, ושנינו יודעים שזה חל גם על כל יתר הקוראים, וגם אלו שאינם קוראים כאן שותפים לכך. מסתבר שה'חכמה' הזו היא משהוא כללי ומשותף, שכל אחד מאתנו נוטל בה חלק. מכאן מרחק קצר להשקפה בדבר איזו 'חכמה' כללית הקיימת ועומדת בפני עצמה וכולנו שותפים בה. 'והחכמה מאין תימצא ואי זה מקום בינה' [איוב כח 12], היא דוגמה יפה להשקפה הזו, הנדונה בספרות החכמה שלנו. בעיון הפילוסופי של העניין הזה עוסקים היוונים עוד לפני אפלטון. הרקליטוס מדבר על תבונה, לוגוס, המכוונת את הענינים, ועל האש היכולה ליצור דברים. אפלטון עוסק ברצינות רבה בנושא הזה. 'למה אחד ועוד אחד הם שנים?' [זו שאלה יסודית במתמטיקה עד היום הזה]. בדיאלוג פידון משוחח סוקרטס על הבעיה הזו: 'בהיווסף אחד על אחד תהא בהוספה הזו הסיבה להתהוות השניים. ... אינך יודע דרך אחרת ... אינך יודע שום סיבה אחרת להתהוות השנים אלא נטילת חלק בשניות, וכל מה שעומד להיות שניים – צריך שיטול חלק בזו [בשניות, באידאה של השנים]'. [מתוך פיידון. כתבי אפלטון, כרך ב ע' 68 תרגום ליבס הוצ' שוקן]. סוקרטס מציג את הרעיון הזה כ'היפותזה' הנחה, אשר יחזיק בה 'בפשטות ובישרות ואולי בתמימות' [שם, ע' 67], עד שלא תהיה טובה ממנה. הרעיון הזה בדבר קיום עצמאי של אידאות משפיע השפעה עצומה על כל העולם עד היום הזה. הסטואה טוענת כי החכמה, שכל, 'נוס', מפלשת את היקום כולו, והיא מתבטאת באש היוצרת את הכל. יש מי שאמר אצלנו כי הקב'ה הביט בתורה וברא את העולם. התורה כאן היא החכמה כשלעצמה. זה העתק הרעיון של אפלטון בסיפור בריאת העולם בדיאלוג 'טימיוס'. 'לוגוס' ביוונית היא הגה, דיבור, מכאן תבונה חכמה. אריסטו מגדיר את האדם כ'חי מדבר', הדיבור הוא עדות להיותו בעל שכל ומחשבה. כיוון שאלהים ברא את העולם במאמר, לוגוס ביוונית, הפכו הנוצרים את הלוגוס הזה ל'רוח הקדש', 'לוגוס' חלק מן השילוש שלהם. צעד דומה יש בפרוש הקבלי: 'ב[עזרת ספירת] ראשית ברא[ה ספירת] אלהים'. 'אלהים' מסתכל ב'ראשית' [כמובן, מדובר בראיה שכלית ולא חושית]. כל אלו מיוסדים על אותה היפותזה סוקראטית 'תמימה'. [הביטוי 'בפשטות ובישרות ואולי בתמימות', הוא אירוניה סוקרטית. הכוונה היא שהוא מחזיק בה מתוך חקירה גדולה ויסודית, ומתוך ביקורת עצמית תוקפנית, המודעת לחסרונות ולבעיות של ההנחה]. עודד
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2013 12:39 |
|
| |
עוד כולנו מסכימים כי 5 ועוד 7 הם 12. כולנו חושבים כך. כולנו סבורים כי המשפט הזה הוא אמתי, קבוע והכרחי. מה המקור של העובדה הזו שכולנו שותפים למחשבות ולהערכות האלו? – זו באמת שאלה קשה.
במחילה אבל זו בכלל לא שאלה קשה למי שלא לומד פילוסופיה. - לוקחים 5 תפוחים ו7 תפוחים אחרים, וסופרים ומקבלים 12 -מה שנכון כי 5 תפוחים ו7 סוסים אינם 12.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2013 13:01 |
|
| |
ירוחםשם, הפעם, במחילה, אני מסכים אתך לגמרי. זו אפילו בכלל לא שאלה אצל ילדים בני שנתיים שלא סופרים כלום. עודד
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2013 13:04 |
|
| |
עודד שוב התמזגתי אתו, אז מה? מבחינתי האישית זה חסר משמעות ומבחינת הידע הרי לא התווסף דבר, אז למה זה משנה?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2013 13:38 |
|
| |
ילדים קטנים כן שואלים שאלות. אבל כשמורחים אותם הם שואלים למה?
ולכן באמת יצר האדם רע מנעוריו- וזה אחרי גיל שנתיים. וכבר אמר דוד תהלים פרק ח (ג) מִפִּי עוֹלְלִים וְיֹנְקִים יִסַּדְתָּ עֹז לְמַעַן צוֹרְרֶיךָ לְהַשְׁבִּית אוֹיֵב וּמִתְנַקֵּם:
וכבר כתב עגנון- המרבה לשאול מרבים לו שאול.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 19/02/2013 13:55:02
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2013 00:29 |
|
| |
בעלבעמיו, ההערה שלך טובה לדעתי. זהו שנאמר דע מאין באת ולאן אתה הולך. מה שהיה קודם ומה שיהיה אחר כך הם חסרי משמעות. זו הטראגיות של האדם, שהוא יצור סופי אבל שאיפתו גולשת מעל מצבו הנתון ואפשרויותיו, ומביאה אותו למחוזות שאין להם על מה לסמוך. אבל בין שתי הנקודות האלו אתה חי, ועליך לתת לעצמך איזו משמעות. החיפוש הזה אחר משמעות הוא יחודי לאדם. כיוון שהדבר הזה קשה לרוב האנשים ומיאש אותם, צריך לספר להם סיפורי ניחומים כדי שתהיה להם תקווה. ירוחםשם, כולנו יודעים שלוקחים תפוחים ועוד תפוחים וסופרים אותם ומקבלים תוצאה. ציפור אינה יודעת כמה גוזלים יש לה בקן. ולילד קטן נחוץ זמן עד שהוא תופס את הרעיון שבעיני האדם הבוגר הוא 'מובן מאליו' כביכול. אלא שלפעמים כדאי לחשוב על הדברים הנדמים פשוטים כל כך. מאין נובע הרעיון ש'לוקחים 5 תפוחים' ש'מצרפים עוד תפוחים', ש'סופרים תפוחים', שמתקבל 'סכום'. ומדוע שנינו יכולים בכלל לבצע אותן פעולות ולקבל את אותן התוצאות. הרי יש כאן הכרה שאפשר ליצור קבוצה של איברים [תפוחים] ואפשר לצרף אליה עוד קבוצה, ולמנות את כל האיברים, והמניה הזו נותנת סכום. ולמה 5 סוסים ועוד 7 תפוחים אינם שנים עשר? למה עשית הבחנה כזו? אבל 5 סוסים ו 7 חמורים הם שנים עשר בהמות בדיר. זו ודאי קביעה נכונה בעיניך. סוסים וחמורים אינם מתחברים יחד, אבל כשהם נכללים יחד בקבוצת הבהמות, פעולת המניה תקינה לחלוטין. מכאן שצריך להיות בתבונה שלנו כושר מסוים המאפשר לנו להבחין בדברים האלו ולבצע עליהם פעולות מסוימות, ואוסר על אחרות. זה עיסוק של תורת ההכרה. ותורת ההכרה של המתמטיקה אינה פשוטה כלל. דרך אגב, הדוגמה הפרטית 5 + 7 = 12, לקוחה מספרו של קאנט 'ביקורת התבונה הטהורה'. שם נשאלות שתי שאלות קשות. [א] האם העובדה הזו נלמדת מן הנסיון שלנו או שהיא מצויה בתבונה שלנו לפני כל נסיון. [ב] האם בביטוי [5 + 7] כבר כלול מראש המספר 12, או שה 12 הוא משהו חדש שנוסף על ה 5 וה 7 ולא נכלל בהם קודם. האמן לי שהוא ידע היטב לספור תפוחים עד שנים עשר, אבל מהבירור הזה הוא ביצע מהפכה גדולה בתולדות המחשבה.
עודד
תוקן על ידי 932woland ב- 20/02/2013 00:30:20
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2013 01:47 |
|
| |
א. לייבניץ היה מתמטיקאי ומה הקשר לביאו כראיה לכאן? גם פסקל מתמטיקאי אמר על כך , ומה לנו , אנו יהודים!
דבר שני , ישראל כמה שחטא , ישראל הוא. ו"כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא שנאמר ועמך כולם צדיקים..."
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2013 02:13 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | דה ויצי
מה לא הגיוני בזה? זה מתנגש עם זכות הבחירה?
ביהדות הטהורה אין זכות בחירה? במציאות היום יומית אין דבר כזה זכות בחירה, בעיקר במאה ה21.
זכות הבחירה קיים רק באגדות ,בספרי פילוסופיה ובדרשות של רבנים שאי אפשר לחלוק עליהם, כי הם לא נותים לעובדות והוכחות מוצקות לבלבל אותם. |
|
יש על זה משל של המגיד מדובנא על אדם שהרופא ריפא אותו מעורונוו והתחילו לראות שאשתו מכוערת, אבל לא רצה לחזור להיות חרש.
אבל אני לא יודע אם זה יעזור לפילוסופים פה דברים כאלו פשוטים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2013 08:46 |
|
| |
עודד, אני לא בטוח שהרמב"ם ספר ספורי ניחומים בלבד. אם אני רואה טקסט אני מנסה להניח שהמחבר היה כנה עם עצמו ועם הכותבים. אני דן כעת בדעת הרמב"ם, גם אם אתה תטען שאין זו דעתך.
די לראות את הטון הנלהב של פ"ח מהלכות תשובה, כדי להתרשם שהרמב"ם ראה בקניית הדעת טובה אמתית לאדם שקנה אותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2013 12:33 |
|
| |
בעלבעמיו, אכן, כדבריך, הרמב'ם רואה בקנית דעת טובה אמתית לאדם. מבחינתו זוהי הטובה האמתית. טובה זו מותנת במה שהאדם ירד בעצמו לשרשי דברים וישיג אותה בשכלו שלו, ולא יצטט מאחרים. [מו'נ ח'ג נא]. טובה זו קיימת לאדם בחייו, במה שהוא מבין עולמו של האלהים ויכול ללכת בדרכו. אבל הרמב'ם יודע כי רק בודדים בלבד מסוגלים לרדת בעצמם לשרשי דברים ולהשיג דעת אמת בעצמו. ומה יהיה עם היתר? גם להם צריך לדאוג, ובעיקר משום הצד החברתי מדיני, שכן רוב זה של אנשים צריך לחיות יחד במדינה, וצריך לדאוג לסדריה ותקנתה של אותה מדינה, אחרת יאכלו האחד את השני. 'כוונת כלל התורה שני דברים, והם תקון הנפש ותקון הגוף. אמנם תקון הנפש הוא שינתנו להמון דעות אמתיות כפי יכולתם, ... שאין בטבע ההמון לסבול השגת הענין ההוא כפי מה שהוא'. [מו'נ ח'ג כז]. המחלוקת הגדולה של תקופת ההשכלה עם הגישה הזו, במה שהמשכילים חושבים כי רוב הציבור, מה שמכונה למעלה 'המון', יכול להגיע לדרגות השכלה גבוהות, וחייב לעשות זאת. וטובת החברה והמדינה גם היא במה שיעשו זאת. בעולמו של הרמב'ם רוב בני האדם אינו יודע קרא וכתוב. היהודים יודעים לקרוא ולכתוב ולומדים תורה, אבל הם חסרי השכלה וכמו כולם, אינם נדרשים לה. לדאבון הלב, ההמון מתחזק גם בחברות המודרניות. אפילו רבים בוגרי אוניברסיטאות יוצאים ומקצוע בידם, אבל הם חסרי השכלה. עודד
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2013 12:49 |
|
| |
טוב להתפלסף?
|
|
|