| נשלח ב-2/9/2012 21:23 |
|
| |
אשכול שאלות על אמונה ודעת
מאחר שבתקופה המודרנית המושגים של אמונה ודעת נחשבים אצל רבים, אם מאמינים ואם "חילונים", כהפוכים זה לזה,
וכתוצאה מכך יש המאמינים בדברים המנוגדים לשכל הישר ויש הכופרים בדברים נאמנים כי אינם מסתברים על דעתם,
אשכול זה נועד לתת מקום לשאלות כלליות העוסקות ביחס בין אמונה ודעת. כידוע השאלה חצי החכמה, אז בבקשה לנסח את הדברים באופן ברור ומסודר. מציע שהאשכול כולו ייכתב רק באמצעות שאלות, כדי להתעלות להקשבה אמתית ונאמנה. לפיכך, אתחיל בשאלה הראשונה:
האם הדעת בשכל והאמונה בלב או שמא האמונה בשכל והדעת בלב?
תוקן על ידי מ80 ב- 02/09/2012 21:33:00
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 21:56 |
|
| |
מה זה שכל? מה זה לב?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 21:59 |
|
| |
תנו רבנן: מעשה בנכרי אחד שבא לפני שמאי. אמר לו: כמה תורות יש לכם? אמר לו: שתים, תורה שבכתב ותורה שבעל-פה. אמר לו: שבכתב אני מאמינך, ושבעל-פה איני מאמינך. גיירני על מנת שתלמדני תורה שבכתב. גער בו והוציאו בנזיפה. בא לפני הלל - גיירו. יום ראשון אמר לו: א"ב, ג"ד. למחר הפך לו. אמר לו: והרי אתמול לא אמרת לי כך! אמר לו: לא עלי אתה סומך? אף שבעל פה סמוך עלי.
מדוע לרוב האנשים קל יותר להאמין במה שכתוב מאשר במה שנאמר בעל-פה?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:02 |
|
| |
מ אולי לשם שינוי רצוי כי תכתוב מה שאתה חושב, ולא רק לצטט! ציטוט אינו פסול- אבל רק כהשלמה לדעת המשיב\ ולא במקום.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:11 |
|
| |
| eli_s כתב: |  | | מה זה שכל? מה זה לב? |
|
האם הדיבור מגיע ראשית-כל לשכל ואז ללב או שמא ללב וממנו לשכל?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:18 |
|
| |
ירוחם: מ80 חושב שהדעות נבנים על ציטוטים......
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:20 |
|
| |
האמנות, כמו כל מצב נפשי אחר, הן מצבים נפשיים. הנפש, ועל כך אין ויכוח, מקיימת קשרים עם המוח (טיב הקשרים שנוי במחלוקת). נתייחס ל'שכל' שלך כתיאור פונקציונלי (תיאור במונחי תוכנה) של המערכת החישובית המכונה 'נפש'. הלב, על פי הידע הביולוגי העכשווי, הוא משאבת דם ותו לא. בעבר הוא נתפס כמשכן הנפש (כך בתנ"ך - לכל הפחות לגבי פונקציות מסוימות של הנפש - וכך אצל אריסטו). כיום הוא משמש באופן אלגורי לתיאור רגשות. http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9C%D7%91
אז למה בדיוק כוונתך כשאתה מנגיד בין היות האמנה כלשהי תלויה בלב לבין היותה תלויה בשכל?
תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 02/09/2012 22:21:19
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:20 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | מ
אולי לשם שינוי רצוי כי תכתוב מה שאתה חושב, ולא רק לצטט! ציטוט אינו פסול- אבל רק כהשלמה לדעת המשיב\ ולא במקום. |
|
למה אמר רבי חנינא שהאומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם? והאם נדרש אמונה או דעת כדי לקבל את דבריו?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:22 |
|
| |
| מ80 כתב: |  | מה זה שכל? מה זה לב?
האם הדיבור מגיע ראשית-כל לשכל ואז ללב או שמא ללב וממנו לשכל?
|
|
לא הבנתי, מה זה שכל ומה זה לב? אתה מתכוון ללוגיקה מול "רגשות"?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:25 |
|
| |
איזה אשכול הזוי...
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:32 |
|
| |
| רציוסקפטי כתב: |  |
האמנות, כמו כל מצב נפשי אחר, הן מצבים נפשיים. הנפש, ועל כך אין ויכוח, מקיימת קשרים עם המוח (טיב הקשרים שנוי במחלוקת). נתייחס ל'שכל' שלך כתיאור פונקציונלי (תיאור במונחי תוכנה) של המערכת החישובית המכונה 'נפש'.
הלב, על פי הידע הביולוגי העכשווי, הוא משאבת דם ותו לא. בעבר הוא נתפס כמשכן הנפש (כך בתנ"ך - לכל הפחות לגבי פונקציות מסוימות של הנפש - וכך אצל אריסטו). כיום הוא משמש באופן אלגורי לתיאור רגשות.
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9C%D7%91
אז למה בדיוק כוונתך כשאתה מנגיד בין היות האמנה כלשהי תלויה בלב לבין היותה תלויה בשכל?
תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 02/09/2012 22:21:19 |
|
בלשון מודרנית: האם אמונה היא רגש המבוסס על ידיעות או דרך מחשבה התלויה ברגש?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:35 |
|
| |
רגש הבנוי על ידיעה אמיתית, מה פסול בו? מחשבה הבנויה על רגש, מה זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:35 |
|
| |
ואולי אמונה-זה פשוט ידיעה, ונגמר כל הסיבוך.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:37 |
|
| |
מה לעשות והוא "מרגיש" כי אמונה איננה ידיעה? :-)
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:38 |
|
| |
צבי
אתה יודע כי אתה מקליד על המקלדת- האם אתה יכול גם להגיד אני מאמין שאני מקליד, אמונה זה ההפך מידיעה
|
|
|
|
| נשלח ב-2/9/2012 22:40 |
|
| |
מ80
הרעיון שלך יכול להיות מעניין, ואולי גם פורה. אבל כמדומה שצריך להבהיר איך אתה משתמש במילים. בלי זה, אני לא אבין על מה אתה מדבר. ולפי התגובות באשכול, נראה שאיני היחיד.
יש שאפילו יחשדו בך שאולי אינך זהיר מספיק בשימוש במילים, ולכן אתה משתמש בהן במשמעויות רבות בלי לשים לב.
אני מכיר שני שימושים לאבחנה בין אמונה לידיעה.
א. אמונה היא לא מוכחת ולא ודאית. ויתכן גם, במובן הלוגי של המילה, שתהיה טעות (שקרית בלשון אנשי המקצוע). ידיעה חייבת להיות אמיתית, ועם הוכחה.
ב. ידיעה היא בתחום התוכן. היא חלה על משפטים, טענות וטיעונים. האמונה, במובן של "אמון", היא ענין של רגש, כמו בטחון. כמו ב"יאמן בה' ויחשבה לו לצדקה".
לא ברור לי באיזה מובן אתה משתמש במילים אלו, ולדעתי חשוב שתסביר כדי שתהיה תועלת מן האשכול.
*** עוד שני מושגים שהשתמשת בהם כמנוגדים זה לזה הם "שכל" לעומת "לב".
למרות שלמונחים האלו יש היסטוריה ארוכה, זה לא הופך אותם לברורים.
המונח "שכל" כמדומה מתייחס לכלל היכולות שלנו בתחום החשיבה. הוא מצביע על איזה "יש" שפועל את כולן.
אפשר לשער שהוא המונח המקביל ל: MIND האנגלי. (וכך באמת תורגם המונח בספר המפורסם של לואיס).
אבל מהו "לב"? ודאי אין הכוונה לאבר הפועם בחזה, שאין לו יכולות קוגניטיביות עד כמה שידוע היום?
יתכן שכוונתך לאיזה מנגנון הכרה מקביל לשכל, שמגיע למסקנות או בוחר למה להאמין לא על סמך ידיעות אלא על סמך אמון, רגשות? אולי אינטואיציות?
צריך להבהיר שהמונח "לב" במקורותינו הוא חליפי ל"רצון".
בהסתמך על כל זאת, סבורני שראוי שתסביר את כוונתך במילים אלו למען תהיה עקביות באשכול.
|
|
|
|
|