שיחה מעניית של רבי נתן עם מתנגדים
ימי מוהרנ"ת עז
והנה ביום ששי ערב-שבת-קדש, בעת שהייתי רץ בבהלה בשוק באדעס כדי לבוא אל הספינה כי כבר הגיע חצות היום, ובעוד איזה שעות יהיה נסגר השער ולא יניחו אותנו לילך אל הספינה וכבר סלקתי להקפיטן כל המעות הינו המאה רובל שכר הספינה, והספינה מוכנת לילך מחר על כן נבהלתי מאד והלכתי בחפזון גדול בתוך כך הודיעו לי שבאו עתה המשלחים מוילנא הנזכר לעיל ובתוך הבהלה והחפזון לא יכלתי להתאפק, ונכנסתי אליהם ודברתי עמהם מעט מאד ומסרו דברי פרישת שלום על ידי לארץ הקודש, ונפטרתי מהם בשלום, ועליתי על הספינה תהלה לאל (וביום ראשון פרשת אמר בהיותי בקשטא זה תשעה ימים בבית רבי אברהם הנזכר לעיל, באו המשלחים מוילנא הנזכרים לעיל ועמדו באכסניא שלי והמשלחים מרבים בהוצאות, על כן לקחו החדר ממני ונתנו להם, ואנחנו עלינו על העליה ועמדנו שם שנים או שלשה ימים עד שעלינו על הספינה ביום רביעי, פרשה הנזכרת לעיל בתוך שעמדנו שם יחד, דברתי עמהם קצת עד שהתחלנו לכנס בענין וכוח קצת שבין חסידים למתנגדים, כי הם מהכת המתנגדים הגדולים על כל החסידים כמפרסם והתחלתי לדבר עמהם מאמונת חכמים ואני הייתי סבור שעל כל פנים יש להם איזה אמונה בהגאון מוילנא שנקראים על שמו אבל הם השיבו לי מיד, ואחד מהם היה עקר המדבר, וכלם הודו לו, ענה ואמר וכו' וכו' אמונה יהיה לי באדם וכו' (בלשון תמה) כדברים האלה דבר עמי, וכלם הודו לדבריו והתחלתי להתוכח עמואם-כן מהו אמונת חכמים אבל הם לא הטו אזן לדברי כלל, והשיבו דברי שטות והבל הנוגעים קצת לכפירות כי באמת מי שאין לו אמונת חכמים גם אמונתו בהשם יתברך אינה בשלמות, וכמבאר בדברינו הרבה, ובפרט בהתורה תקעו תוכחה בסימן ח' לקוטי תנינא ואז ראיתי היטב החלוק שבין חסידים למתנגדים, כי ראיתי שאפלו בהתלמיד- חכם שלהם שהם אומרים עליו שהוא תלמיד חכם וחסיד גדול גם בו אין להם אמונה ואחר כך אמרתי להם בפרוש, אני הייתי סבור שאם אין לכם אמונה בגדולי הצדיקים של החסידים, על כל פנים יש לכם אמונה בתלמידי חכמים שלכם, אבל עכשו אני יודע מדרגתכם שאין לכם אמונה כלל:
 |
|
|