| נשלח ב-4/9/2012 08:05 |
|
| |
על מעמדם האונטולוגי של איסורי דרבנן
נושא זה מטריד אותי כבר זמן רב. דא עקא, שאינני יודע כיצד לנסח את השאלה, על כן אמרתי אשיחה וירווח לי, ואולי על פי מחשבותי לא רק אמצא תשובה, אלא קודם כל - מיקוד לשאלה עצמה.
הנה ידועה החלוקה בין מצוות דאורייתא, השייכות גם ל"חפצא", לבין מצוות דרבנן המוטלות על ה"גברא". אומנם, יש הרבה מה לדון בחלוקה זו, ולפום ריהטא לא נראה לי שיש בה ממש בפועל. אך אעפ"כ, הרי שאני מצליח להבין את ה"ישות" של איסורי דאורייתא - אם עברת עבירה, הרי שפעלת נגד רצונו של אלהים. בין אם יש שכר ועונש, בין אם לאו, הרי שהמעמד של העבירה הוא ברור כביטול רצון ה'.
אך מה עם איסורי דרבנן? אם ניקח את הגזירות, לדוג'. אז גזרו רבנן X כדי שלא אגיע לY. נניח שעברתי על X, מה בעצם כבר קרה? ידועים בהקשר הזה דברי נתיבות-המשפט, שאין חובת כפרה על העובר על איסורי דרבנן בשוגג. לפי דבריו מובן שבאמת מבחינה אונטולוגית - מצד ה"יש" - אין ממשות לאיסורים, אלא הם רק הגבלות כדי לא להגיע לאיסורי דאורייתא, או סתם תקנות והנהגות טובות. אז לא עשיתי דין דרבנן מסויים, נו שוין. לדעת רב אשי ישנה חשיבות בדין או תקנה זו, ולי נראה שאין זה כל כך חשוב, האם דעתי מתבטלת בפני דעתו? - אינני דן מי יותר חכם, או מי יותר יודע. אני מדבר על נקודה ספציפית - הרי כמו שהיום, אם הרב עובדיה יגיד שלדעתו צריך בשבת סייג זה וזה, לא ארגיש חובה לקיים את הסייג הנ"ל אם אני רואה שאינני נופל כלל בדין הזה ולא מתקרב לעבירה. אם כן - מאי שנא זה לבין שאר מימרות אמוראיות, שבשעתן היו גם הם סתם אמירה של אמורא, שלא התכוון דווקא לקבוע דינו לזיכרון עולם בספר הכתוב, אלא אמר דעתו ותו לא מידי.
אין אני דן פה מצד ההלכה - דיני לא תסור וכו'. בעניין זה, אע"פ שגם בו יש לעיין, הרי ברורה לי החשיבות של איסורי דרבנן, ההשתלשלות ההיסטורית שהביאה אותנו להכריע כן וכו' וכו'. אאני מתקשה מצד הממשות - שוב, הגדרה לא טובה מספיק, אני יודע. אך אני לא מצליח לבטל את ההרגשה, שבסופו של דבר ישנו יחס מיתי(מלשון: מיתוס) מידי לדברי דרבנן. כאילו כל מימרא של רבא קובעת "חלות" איסור במציאות. בעוד בפועל הרי זה סתם יום צהריים בו דרש רבא לפני עם הארץ, ואמר נניח, שלדעתו צריך לעשות כך וכך, בדיוק כמו שרב ידרוש בערב שבת ויאמר שיש לעבוד על מצווה זו או זו, ועל מידה זו או זו. אין זה אומר שלא צריך לעשות כן, אך אין פה "חיוב" אימתני המוטל על האדם, אלא מעין הנהגה טובה, הכוונה. כך, לכאורה, גם שאר תקנות וענייני דרבנן, הרי בסופו של דבר הם מימרות שנועדו לכוון או לסייג, ואני מרגיש שהיחס אליהם כ"ממשיות" אונטולוגיות הוא מוזר.
ברור לי שלא התנסחתי טוב, אך כולי תקווה שמשהו מהלך המחשבה הנ"ל יובן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 08:30 |
|
| |
נ"ד ומה עם "כל העובר על דברי סופרים חייב מיתה"?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 09:08 |
|
| |
א רוב האיסורים או הציווים דאורייתא גם הם רק גדרים ומסלולים למטרה שהיא עבודת הלב והכרה פנימית. למה שאלוקים יחפוץ בלעיסת דגן לא מחומץ בתקופת האביב או בצהלה אגרונומית בתקופת הסתיו וכדו'. אפילו מצוות או איסורים שנוגעים בלבת התורה עצמה והיא האמנה והכרה בישות אחת כרבון העולם וכל ציווי הפולחן אליו או אפילו מצוות ואיסורים הנוגעים בסדר מדיני וחברתי תקין (או אפילו תרצה מצוות המביאות להטבת מידות) אין העיקר בהם הריטואל והעשיה, ואינם אלא אמצעי למטרה הפנים-הכרתית. א"כ מצוות וגזירות דרבנן אינן אלא הרחבת ושמירת מצוות הדאורייתא.
ב מנין קבלת את "תחושת" ה עבר אמימרא דרחמנא ביחס למצוות דאורייתא. למה אלוקים אמור לצאת פגיע וקטנוני מאי קיום הקנון שכולו לטובת האדם כמקראות מפורשים וצדקה תהיה לנו, ובחרת בחיים, תחת אשר לא עבדת. אם אתה מתייחס לנקודת ההלכת עימי בקרי כאלמנט הנמצא באי קיום מצוות, הוא נמצא גם במצוות דרבנן ואפילו בתחושה שאיננה קשורה במצוות ואיסורים.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 09:22 |
|
| |
נחלת, דומני שזה תוצר מובהק של "סגירת" ההתחדשות בתורה שבע"פ. הגם שלדעתי כיון שהחכמים הבינו שזה הכיוון , הרי שלא כל מה שרבא דרש כ"דברי התחזקות" לתלמידים הופיע כגדר איסור דרבנן. בכל מקרה הקושיא אכן גדולה מהתשובה, עד שהתורה שבע"פ תשוב להתחדשותה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 09:25 |
|
| |
לא זכיתי להבין על מה אתה מדבר בכלל. [וכתבת בעצמך שאינך יודע לנסח את זה, אז ננסה] אם הממשות של איסורי דאורייתא הוא העבירה על רצון ה', תחליט אם אתה חושב שה' רוצה שתעבור על דרבנן. אם כן, הרי ששניהם שווים. אם לא, אז אין צריך לקיים דרבנן בכלל. אם אתה מתקשה בכך שמז שרבא יום רביעי אחד אמר משהו ופתאום נהיה מזה חלות מיתי, הרי שהינך מערער על מושג הקשור בחתימת התלמוד והיחס אליו בכלל, ושואל למה אנחנו מחוייבים לקיים מימרא שבדיוק יצאה מפי איז אמורא. זו שאלה טובה בכלל, אך לא קשורה לאונטלוגיה. את הרגש שלך אני מבין, כל מי שמקבל פחות או יותר את תיאור התפתחות ההלכה לפי המחקר פתאום שם לב שהגמרא לא נראית לו כפי שהיא נראית לו מקודם. מכיון שכתבת פה בכמה מקומות שהנך מקבל את זה, הרי שתחושתך ידועה ומובנת. אך תחושות הם תחושות, וצריך לברר האם אין זה אלא פשוט התפכחות מאיזשהו רגש ילדותי או שיש כאן איזה ויכוח בכלל. ובעיקר, תגדיר מה זה אצלך ממשות של איסורי דאורייתא. מה זה בכלל איסור חפצא? אתה מבין את המושג הזה כמבטא משהו באונטולוגיה של החפץ? איך? [כל דבר איסור שייך לג' קליפות הטמאות וכו', כמ"ש בתניא?] וכפי שהעיר מנחם פיש, האם איסורים דאורייתא אינם נועדים לשרת איזה מטרה [לפי נותני טעמים למצוות לפחות] ומה כ"כ מיתי ואנוטולגי בהם?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 09:26 |
|
| |
אי"צ אולי תעזור לנו במשהו להבין איך בדיוק תושבע"פ תשוב להתחדשותה. והאם אנחנו יכולים לעשות משהו בכיוון.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 09:47 |
|
| |
יש להבחין כאן בין שני מישורים שונים של אונטולוגיה: 1. הנזק או התועלת העובדתית. 2. ההגדרה ההלכתית כאיסור חפצא. אף אחד לא חולק על כך שלאיסורי דרבנן יש הסבר או טעם כלשהו. ובכל זאת הנתיה"מ ועוד אחרונים כותבים שזה איסור גברא. כלומר שקיומה של סיבה בעולם העובדתי אינו בהכרח הממד האונטולוגי היחיד בעבירה. הטענה של הנתיה"מ וסיעתו היא שלחכמים אין כוח ליצור איסור חםפצא בעולם עצמו. אבל אין זה אומר שהעובר על דבריהם לא עשה נזק והמקיימם אין בזה תועלת. אלו שני מישורים אונטולוגיים שונים. ובזה א"ש הכל. עוד הערה. קה"י נדרים סי' טו מביא מחלוקת ראשונים האם כל איסורי התורה הם איסורי חפצא או איסורי גברא. כלומר בהבחנה של סוגיית ריש נדרים ששבועות הם בגברא ונדרים בחפצא, האם החידוש הוא שבועות או החידוש הוא נדרים. ולכאורה הדברים תמוהים, שהרי כל האחרונים שעוסקים בשאלה של הנתיה"מ האם איסורי דרבנן הם בגברא מניחים שאיסורי תורה הם בחפצא. אבל זה שנוי במחלוקת ראשונים, והם מתעלמים מזה. ברור שיש כאן שתי משמעויות שונות למונחים גברא וחפצא. והן הן דבריי למעלה. אגב, ר"ש שקאפ והאבנ"ז מסבירים שאיסור חפצא אין פירושו איסור בעולם העובדתי, אלא איסור שמטרתו היא החפצא. שימוש בקדשים זה איסור חפצא כי מטרתו היא החפץ הקדוש ולא האדם. אנחנו דואגים לקודש שלא ייפגע. לעומת זאת, אכילת חזיר אינה אסורה בגלל דאגה לחזיר אלא בגלל דאגה לנו, או לעולם. לכן זה איסור גברא.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 09:48 |
|
| |
יהי
לשם שנוי הסכמתי לכל מילה.
אש"צ מכוין כפי הנראה להקמת סנהדרין
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 09:50 |
|
| |
יהי, אם יהיו מספיק אנשים שירצו, זה בהכרח יקרה. כמובן אם היה קו ישיר של פעולות שאפשר לעשות שהיו גורמים לכך באופן מיידי הייתי עושה אותם מזמן, אלא שברור שגם אם באופן עקרוני ניתן היה לחדש את התורה שבע"פ היום , כל עוד אין לפחות גרעין שיקבל את הדברים וימשיך את זה הלאה עד שרוב ככל העם (או לפחות הציבור שומר תורה ומצוות/מאמין) היה מקבל אותו, זה היה חסר משמעות. אמור מעתה שהפעולה העיקרית הנדרשת היא חתירה לביסוס עמדות יסוד שיאפשרו התחדשות של התורה שבע"פ באופן בו הם יתקבלו על גרעין מספיק משמעותי בעם, אם אתה רוצה לפתח את הדיון בהקשר הזה , שכבר קצת יותר בר השגה אשמח .
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 10:19 |
|
| |
אי"צ אני מעביר את הדיון לאשכול שלך התורה, לשם מה. ונדון שם. חבל לגנוב לנחל"ד את האשכול שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 10:37 |
|
| |
אין בעיה, רק שים לב שערבוב של נושאים עלול לסבך את הענין ולא לתת פירות טובים. אז בזהירות.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 13:52 |
|
| |
תודה למגיבים.
בעל, מנחם ויהי - בכוונה כתבתי שאינני מדבר על שאלה הלכתית. אני מקבל עלי עול תלמוד בעקבות עם ישראל לדורותיו, ואינני בא כנגד "דברי סופרים". אומנם, הרעיון של מנחם מעניין - שבעצם התורה הכווינה אותנו להכרה מסויימת, וחכמים מחזקים את התורה בכל דור על פי חסרונותיו להשיג את כוונת התורה. אם כן - הרי שד"ח הם ממש באותו עיקרון של ד"ת, והכל ברור. אלא שאני לא מקבל שיטה זו מכל וכל, אך זה כבר דיון אחר.
אולי על פי דבריכם באמת אפשר למקד את השאלה: גם אם מקבלים עלינו עול תלמוד. מה זה אומר? האם כל מימרא שבטעות הכניס רב אשי לתלמוד מחייבת אותי על כל דקדוקיה? אם ר' אמי מתעטף וקאי לקראת שבת, ואומר "בואי כלה", גם אני חייב? ואם אני רוצה לשמוע שירים של מוצרט לקראת שבת זה לא טוב? כמו כן, אם רב בקעה מצא וגדר בה גדר, האם גם אני חייב לגדור כל גדרותיו?
אולי מכאן גם רמז לתשובה: אולי יש לחלק בין תקנות שנועדו להיות לדורות ולכל העם, לבין מימרות. חכמים תיקנו לכל העם בכל מקום שהוא, שלא יאכל חלב ובשר באותה ארוחה. כוונתם הייתה שאיסור זה יתפשט בכל עמ"י, ואכן זה מה שקרה לעילא ולחומרא. אך כשאמורא זה או אחר אומר דרשה, מימרא, רעיון הלכתי - אין זה אומר כלום. הוא חשב שזה עניין נחמד, המקבל יקבל והדוחה ידחה. אך במקור רציתי להגיד יותר מכך. אפילו בדין בשר וחלב(דרבנן) - מי שמחליט שאיננו צריך את גזירת חכמים זו. נכון, כל עמ"י קיבל את התלמוד, וגם הוא. אך יש קבלה ויש קבלה. הרי כל אורח החיים שלנו הוא תלמודי, ואם כן - מה לי המקבל מצווה זו או זו? משל למה"ד? לדברי הרמב"ם על "לא תסור". הפשט שאני מבין ברמב"ם, שלא כהשגות הרמב"ן שאם כן כל דברי חכמים הם באיסור דאורייתא. אלא כך - כל מי שעובר על דרבנן, יש לו סנקציות דרבנן או שסתם עבר על דברי סופרים. רק מי שאומר שאיננו מקבל כלל את סמכותם - הוא זה שעובר על איסור "לא תסור" דאורייתא. כך גם אני רוצה להגיד - אע"פ שבכלליות חיינו, הרי שהתלמוד ודברי חז"ל מנחים אותנו, הרי שבפרטות אולי אפשר שזה יקבל דין זה וזה דין אחר, ולא צריך להכניס כל אמירה ורעיון לסעיפים וסעיפי-סעיפים בשו"ע, שהמקיימם פתאום יהיה איזה "חסיד".
הר"מ, אם קראת עד פה, הרי שתראה שדברייך אינם שייכים. בוודאי דברי הטעוך, כי נקטתי לשון לא מדוייקת. אך באמרי "אונטולוגי", לא התכוונתי לאף אחד מפירושך. הטעם הוא, שגם אני נוטה לפרש איסורי "חפצא" כמו שהבאת בשם האחרונים הנ"ל, שהכוונה שמתייחסים לחפצא, לא שמשהו בו משתנה. הלכך, בסופו של דבר, הכל איסורי גברא, ובין מצוות דאו' ובין דרבנן לא משנים את הממשות המציאותית.
אך נקטתי לשון "אונטולוגי", כי להדגיש את ההרגשה שלכאורה אפשר להתייחס לחלק מדברי חכמינו כאמירה בעלמא לאו כלום היא. היינו - כבודו במקומו בוודאי וכו', אך זה שאמר מי שאמר מה שאמר, איננו יותר מאמירה של הרב עובדיה או כל רב אחר כרגע, שהשומע ישמע והחי את חייו כרגיל - ימשיך לחיותם. בוודאי שאם ישנו חידוש הלכתי כלשהו ואתה משתכנע ממנו, הרי יש לך לשנות את דרכיך. אך נניח יאמר הרב עובדיה - לדעתי צריך גם להחמיר בכך וכך בשבת, או בפסח, או בהכשרת כלים. הרוצה ישמע ויחמיר, ומי שאינו רוצה - לא ישמע. והרי כל דברי דרבנן הם כעי"ז, שהם כחומרא לאיסורי דאורייתא. שעל כן, אם אלהים אמר X, אין לי אלא לשמוע לדבריו, שהרי דברי ה' הם הבסיס לקיום הדת. אך דרבנן שאומרים כן, אע"פ שמקבל אני את דבריהם נוכח קבלה הכללית של עמ"י, הרי שאינני רואה בכל אחד מדבריהם אמירה המוטלת על גבי כחיוב, אלא כהנהגות, רעיונות וכד' אם לחיזוק הדת אם כי סתם סברא טובה היא להודות למיטיב עמך(למשל: להתפלל, לברך - למ"ד שאלו דרבנן)- והשומע ישמע, ומי שאינו שומע הרי לא יצא מכלל ישראל. כמו שמי שלא מקיים פסק כלשהו של הרב עובדיה לא ייתפס כ"עובר" על ד"ח, ה"ה והוא הטעם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 14:52 |
|
| |
נחלת דוד, באר דברים בבקשה, אני ועוד לא בדיוק מצליחים להבין מה אתה בדיוק רוצה או טוען, כבר יהי עמד על כך, וכעת סיבכת לגמרי את הטיעון שלך, אנא נסה למקד את דבריך ולהגדירם לתוך שפה מובחנת ומוגדרת, אל תשתתמש עם הגדרות שבדרך כלל משתמשים איתם לדברים אחרים ועוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 14:59 |
|
| |
נחלת דוד,
כדאי להבדיל בין תקנות ואיסורים שנועדו לדורות, אלה תוקנו בעיקר ע"י אנשי כנסת גדולה וממשיכיהם בהכרעת כל חכמי הדור, לבין מנהגים שהפכו במהלך הגלות למסורת ולעתים נוגדים לשכל הישר בגלל השתנות תנאי החיים. הכלל "עשו סייג לתורה" שנועד לשמור על התורה אמור להתאזן ע"י הכלל "העמידו תלמידים הרבה" שמטרתו לקיים וחי בהם. במהלך הגלות ככל שהתמעטו ת"ח המסוגלים להתיר ולאסור מדעתם, התורה שבעל-פה הלכה וקפאה על שמריה. מכל מקום, העיסוק של חכמים בפרטי פרטים לכאורה תמוה, אולם חכמים הסיקו כי רק כך אפשר לבסס את התורה באופן יציב לדורות. כמובן, עם השיבה לא"י בדורות האחרונים, התורה שבעל-פה איננה יכולה לקיים את תפקידה באופן מלא כל עוד נשארת במצבה הגלותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 15:42 |
|
| |
נחל"ד האם להלכה הנך מתכוון או לא? אם הנך רוצה לטעון שלא כל מימרא שנכנסה בש"ס מחייבת, הרי שזו טענה הלכתית גרידא שיש לדון בה. [אגב אני חושב שכן סברו הרבה ראשונים, ובאמת לא פוסקים למעשה כל מימרא, ולפעמים מביאים אותי רק כהמלצה והנהגה טובה לא מחייבת] אם הנך רוצה לטעון שמלכתחילה לא התכוונה הגמרא שכל מימרא תחייב, שוב זו טענה פרשנית שצריכים לדון עליה בכלים פרשניים. וכאמור, זו בהחלט שאלה שיש לדון בה. האם זוהי כוונתך? ואגב, מה הכוונה משהו שרב אשי הכניס בטעות לתלמיד בבלי?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/9/2012 15:46 |
|
| |
נחלת, מחייב יכול להיות מחמת סמכות כפויה ומחמת סמכות מקובלת. בזה יש הבדל בין דאורייתא ודרבנן. דאורייתא, עבור מי שמאמין כי ניתנה בסיני, היא סמכות כפויה. דרבנן היא סמכות מוסכמת. סמכות מוסכמת יכולה להיות על ידי יחיד, או רבים, המסכימים לקבל מרות של חכם פלוני, דוגמת שולחן ערוך וכיו"ב. סמכות זו מוגבלת, בכך שאינה מחייבת את הכלל וגם מי שקיבלוה מאפשרים לעצמם לנטות במקרי קיצון. סמכות חז"ל, הוגדרה בשלב מסוים כמוסכמת על כל העם וככזאת שאי אפשר לחלוק עליה. מכאן סמכותה. אם שאלת מה בין גזירת חז"ל לדרשת הרב עובדיה, שתי תשובות בדבר. א. גם בדרשות הרב עובדיה, יש חלקים הנאמרים כפסק המחייב את כל מקבלי מרותו. ההנחה היא כי כל מה שנכנס בגמ' שייך לקטגוריה זו. ב. הסכמת כל ישראל כנאמר בהקדמת הרמב"ם המפורסמת.
|
|
|
|
|