בית פורומים עצור כאן חושבים

על מעמדם האונטולוגי של איסורי דרבנן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/9/2012 21:18 לינק ישיר 

נחל"ד,
אני עדיין לא מבין את הקושי בו אתה רוצה לדון. להיפך, כעת נוסף עוד אספקט שאתה מציג אותו, והוא נראה לי כנוא נוסף לדיון, לא קשור לקודמיו: האם תיתכן סמכות שהיא ריקה מתכנים ספציפיים? אולי תוכל להיעזר בדברים הבאים (שמפורטים בספרי 'רוח המשפט').
הרמב"ם אומר שסמכות חכמים לתקן ולגזור מבוססת על 'לא תסור'. הרמב"ן חולק עליו וסובר שזה רק לגבי הסמכות לפרש ולדרוש (כלומר רק  לגבי דינים דאורייתא).
הרמב"ן מקשה על הרמב"ם שספק דרבנן צריך להיות לחומרא, שהרי יש כאן 'לא תסור'. ויש להוכיח זאת ממה שכתב הרמב"ם שלא לוקים על 'לא תסור' כי הוא ניתק לאזהרת מיתת בי"ד (בזקן ממרה), ומשמע שזה איסור תורה שעקרונית היו אמורים ללקות עליו.
על כך פירש בצ"פ (ממש בתחילת ספרו על הרמב"ם, ויש עוד שפירשו כן. ראה פרנקל ריש הל' ממרים שם), שעל הלאו דאורייתא עוברים רק אם לא מכירים עקרונית בסמכות חכמים, ולא בכל פעם שאוכלים עוף בחלב וכדומה.
אלא שאז קשה: על איזה איסור עוברים כשאוכלים עוף בחלב בגלל היצר, אבל מקבלים עקרונית את סמכות חכמים? בזה עוברים רק איסור דרבנן. מניין נלמד האיסור הזה? אם מ'לא תסור', אז שוב גם זה מדאורייתא. אם לא מ'לא תסור', אז  מדוע בכלל זה אסור (הרי לפי הרמב"ם לחכמים אין סמכות אלא מכוח 'לא תסור')? אם כך, לא ברור מה פתר הצ"פ בהצעתו (שללא שום ספק היא הפשט ברמב"ם).
לדעתי המהלך הוא הבא: התורה קובעת סמכות לחכמים לקבוע איסורים. מי שאינו מכיר עקרונית בסמכות הזאת עובר על לאו ד'לא תסור'. אלא שאין הוראה שהיא ריקה מתוכן. כיצד ייתכן שיש להם סמכות אבל לא צריך לציית למאומה ספציפית?
הארכתי בזה בספרי הרביעי (רוח המשפט) בשער הראשון. ושם הבאתי לכך דוגמה מפו הדב להגרא"א מילן. על ביתו של חזרזיר היה שלט: העבריינים ייענשו! לא מפורט שם מיהו עבריין וכיצד נעשים עבריינים. יש כאן ציווי עקרוני בלי תוכן ספציפי. זה כמובן אבסורד.
מתברר שהאבסורד הזה הוא גופא התשתית להיסק שגוזר את החובה לציית לכל ציווי ספציפי של חכמים, על אף שהיא לא נגזרת ישירות מ'לא תסור', ולכן העובר עליה לא עבר על 'לא תסור', אלא רק על איסור דרבנן. איך זה עובד?
התורה קובעת 'לא תסור', כלומר "עבריינים ייענשו". אבל אם יש לחכמים סמכות פירוש הדבר שכשהם מצווים יש חובה לקיים. על כורחנו שיש חובה לציית גם לכל ציווי ספציפי שלהם. למה זה לא דאורייתא? מפני שהחובה הזו אינה התוכן הישיר של 'לא תסור', שכן זה מצווה רק על הסמכות העקרונית. החובה לא לאכול עוף בחלב היא מסקנה עקיפה מ'לא תסור' (מפני שאין סמכות עקרונית ללא חובה לציית ספציפית). אם כן, החובה לא לאכול עוף בחלב אינה נכללת בלאו ד'לא תסור', אבל היא נלמדת בעקיפין מקיומו. לכן יש כאן איסור דרבנן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2012 21:45 לינק ישיר 

מיכי
אז למה מברכים אשר קדשנו במצוותיו וצוונו להלדליק נר חנוכה ולא כפי ההצעה (בירושלמי?) על מצוות זקנים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2012 21:56 לינק ישיר 

בעל, זה לא נראה לי קשה. הרי ברור שהוא ציווה אותי לשמוע להם, בעקיפין או במישרין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2012 22:48 לינק ישיר 

שאלתך מתחלקת לשנים.

א מהו המחייב את המאמין בקיום מצוות.
ב מה כלול במחויבות זו.

במקרא, בדרך כלל מחויבות ישראל במצוות הייתה ע"י "ברית" כך בסיפורי מתן תורה (לפחות בגירסת שמות), כך באלות הברית שנשנו ושולשו בתורה, כך בבריתות יהושע ויאשיהו ועוד, וכך בדברי ותוכחות הנביאים על קיום או הפרת הברית. אפילו התורה החדשה עליה כבר דיבר ישעיהו נקראת בפי ירמיהו ברית חדשה (מכאן כידוע נלקח שם ספר הדת הנוצרי). גם מחויבויותיו של אלוקים לעם נמצאים באותה הברית. הברית הדדית קבלת ה' כאלוקים ומילוי מצוותיו תמורת יחס מועדף לישראל.
עפ"י המודגש בפר' נצבים ברית ואלה זו כללה מראש את כל הדורות הבאים אחרי כורתי הברית (משהו מעין התחייבות מדינית מחייבת לעתיד) מבלי אפשרות השתמטות.

המחויבות עפ"י ברית יותר המודגשת בשלישו האחרון סל ס"ד (קללות כי תבוא מצויינים בסופו כברית(למרות שלא נזכר ברית עד הפסוק האחרון), קבלת הברית של נצבים ושירת הברית של האזינו). ולא עולה בקנה אחד עם המשתמע ברובו הראשיתי של ס"ד בו כמעט לא מוזכרת הברית אפילו לא ביחס לברכות וקללות, אלא ישנה הבנה שמצוות צריך לשמוע ולקיים מעצם ציווים נחשבים הם לצדקה מצידינו, ובתמורה נקבל ארץ שופעת ברכות רחמים וחיים (את מונח ה"ברית" מחליף המונח "מצוה" כלומר עצם הציווי מחייב. אם כי מוזכר פעמים מועוטות ברית-חורב גם בחלקו הראשון של ס"ד).

השאלה לפי"ז א"כ מה מחייב לשמור מצוות דרבנן מאחר שלא היו כלולים בברית סיני או יהושע או יאשיהו . כמובן שלא תסור לא ענה על זה, הכוונה הפשוטה שם היא על הוראת מובן וידיעה בדת הנתונה או על משפט והבחנה כדברי ריב דם ונגע, ולא על המצאת תקנות סייגים ומצוות. לא תסור נאמר כתשובה אמוראית על שאלת ה וציונו. מעולם לא נערך בתלמוד דיון על המחייב בקיום ההלכה המתפתחת. הדבר היה פשוט במעין קוד דתי פנימי בדומה לקוד חברתי המחייב לקיים חוקי ומחויבויות חברתיים.  

בבסיס התפיסה הזו היתה התובנה שכל התקנות והגזירות הם ביצור ותיעול שמירת הדת הקדומה, חיזוק והעמקת והרחבת הרעיון המובע בה, תוך התאמתו להווה. והרחבת המגמה הפנימית שלו. וככאלו מצוות ותקנות דרבנן כלולים במחויבות הדתית הקדומה. 
גם בחוקות מודרניות מתווספים הרבה תקנות נוהלים והוספות משנה ע״י המוסמכים לכך, בלא צורך  בהתערבות פרלמנטרית כחקיקה מחודשת או בתיקון לחוק. אל לנו לשכוח את האקטביזם השיפוטי המובהק אותו עשו חכמים לחוקת התורה תוך שינוי מגמתי והתאמה לרוח ותפיסת זמנם. לא ייפלא איפוה שהם ראו בחקיקות נוספות ובהצבת גזירות וגדירות דת חלק מאותה פרשנות ותפיסה אקטיבית חיה ומתמשכת לתורה.

אלא שאתה שואל מה כלול בגזירות ותקנות חכמים. האם כל מימרא תלמודית או כל תקנה או מנהג מימי הביניים המוזכרים בשותי"ם וספרי הראשונים?  

בגדול לא בדיוק הבנתי מה בעייתך בדיוק? עד כמה נאמרו דברי החכמים כמחייבים ולא כהמלצות ונוהגים טובים או עד כמה אנחנו אמורים להתחשב בהם ככאלו גם אם נאמרו על ידי בעלי המימרות ככאלו.

במשנה ובגמרא ישנם סיפורי הרחקה ונידוי על מי שחרג מקבלת וקיום החלטות והבנת הרוב הן בנוגע לפרשנות והן בנוגע לגזירות. מה שכבר לא היה נכון בתקופות מאוחרות יותר בהם תקנות ופרשנויות היו אזוריים וקבוצתיים יותר. וכן ידועה הגמ' יבמות כ א
אמר אביי כל המקיים דברי חכמים נקרא קדוש אמר ליה רבא וכל שאינו מקיים דברי חכמים קדוש הוא דלא מיקרי רשע נמי לא מיקרי?! (מעניינת דעת אביי).

הנושא רחב, לאחרונה הוא היה חלק מפולמוס שעורר ד"ר דניאל רוזנק על רמת החיוב של מנהג בנות ישראל לשבת ז' נקיים לכל טיפת דם כחרדל. עיי"ש בענינך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2012 22:49 לינק ישיר 

בעל,
פירוש נהדר לרמב"ם! 
אומנם, עדיין קשה גם לפי זה - שהרי לכאורה, אע"פ אם זו דרך הטבע, הרי שישנה אפשרות כלשהי שכל העם המצרי יחזור בתשובה(כנינוה) ולא ישעבד את בנ"י. והרי הודעת האל היא כהכרח.
כמו כן, אם ברור לנו שיהיו צדיקים ורשעים, גם פה צריך לשאול - מה מקום כל אדם להחליט, אם בוודאי מישהו יהיה רשע?
אך אני מודה שזה מקהה את הקושיה, וגם מפנה אותה קצת לכיוון "ידיעה" ו"בחירה" יותר.

הר"מ,
אני שמח שגם הצ"פ פירש כדברי, ואכן תמיד חשבתי שזהו הפשט ברמב"ם.
לגבי דבריך, הרי שבוודאי הארכת יותר בספר הרביעי, אך לצערי טרם רכשתי אותו(לא בציניות. אני חושב שספריך חשובים טובא, ועיינתי היטב בשלושת הקודמים).
אך האמת שלא כ"כ הבנתי את מה שכתבת. יותר תארת את המציאות מאשר הסברת את הלוגיקה. כתבת שהסמכות מהתורה היא לחוקק חוקים, וכעת יש לשמוע לכל חוק - אך תוקפו מדרבנן.
אך זוהי ממש הקושיה - מדוע? מה אכפת לי שזה בא בעקיפין מ"לא תסור", הרי בסופו של דבר החובה להשמע לאיסור זה היא מהתורה.
אולי אפשר להגיד כך: התורה נתנה סמכות לחכמים, אך לא למצווה ספציפית זו או זו. לפיכך, אע"פ שחובה להשמע לדברי חכמים מהתורה, הרי שהמצווה הספציפית הזו אי אפשר להגיד שהיא "כוונת" התורה, שהרי ה' לא התכוון אליה דווקא, ולכן אין לה תוקף דאורייתא.

אך עכ"פ הרי לא סתרנו את העובדה היסודית: אע"פ שהדין דאו', הרי שהוא לא מתממש באף תוכן ספציפי. אין שום דבר מסויים מדרבנן שעליו אני יכול להגיד - זה מדאורייתא(מובן מיניה וביה, רק לחדד את הנקודה). 
אם כן, מהו הגדר של "דרבנן"? הרי זה לא דאורייתא, ומדוע שאשמע לדרבנן? א"ת - לא תסור, הרי שלא סרתי, שאתה עצמך אמרתי שלא עברתי על "לא תסור". אם כן - מה הכוונה שעברתי על דרבנן? שעברתי על מילים שיצאו לרב זה או אחר מהפה - בוודאי, אך מה לי בכך? מ"ש אם עברתי על דבריו, או על דברי סתם אדם שאמר לי לא לעשות דבר מסויים, ובכל זאת עשיתי?
הנך רואה שעדיין הקושיה במקומה עומדת: אם הציווי לא מתממש בשום פרט, ועל כל פרט שאני עובר לא עברתי על הציווי, מה התוקף של הגדרת משהו כ"דרבנן"? מאי שנא זה מסתם אדם שיגדיר שדבריו הם מדרבנן?
יתר על כן - מדוע תקנה שלי היא לא "דרבנן", ותקנת רבא כן? האם קבלת עמ"י מכריעה מהו הדרבנן שלה?

אולי הפירוש הנכון הוא בעצם - ופה אני תופס מקום רדיקלי מאוד - שאין חובה עקרונית לשמוע כלל לשום דבר מדברי חכמים. ציווי "לא תסור" הוא ההותרה של "בל תוסיף". אם תקשה - מניין יש לי סמכות לפרש מחדש דברים, לתקן תקנות, להתקין סייגים, התשובה היא - לא תסור, היתר אלוהי להוסיף צווים דתיים.
כיוון שפעם עניין המסורת היה עקרוני ומהותי, ואנשים לא חרגו מדרכי אבות, הרי שההנחה הייתה שבגדול ברגע שיהיו תקנות, פירושים וכד', הרי שהתרבות היהודית תמשיך על פיהם, כמו שאכן קרה בפועל(אם כי מסיבות אחרות). 
לכן לא היה חשש שמא כל פעם מישהו יחליט שהוא מתחיל מחדש, כי הסמכות של המסורת הייתה חזקה מאוד.

אך בפועל, אולי באמת אין כל חובה לקבל את דברי חכמים עצמם, והרוצה להתחיל מחדש - יכול להתחיל, כאשר יש לו היתר מצד "לא תסור" לתקן תקנות וסייגים משלו. 
אלא שבאמת המבטל כל דברי המשנה והגמרא, הרי הוא כאומר שלא היה להם כל סמכות לתקן כך. כי אם היתה - מדוע לא לקבל? 
רק המבטל דבריהם מצד נימוק כלשהו - מחלוקת בסברא, טעות היסטורית, חוסר רלוונטיות לדורנו וכד', הרי שהוא לא עובר על "לא תסור", ושפיר יכול לשנות כרצונו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2012 22:52 לינק ישיר 

מנחם,
ראה תשובתי לעיל. 
בדבריך עמדת על מה שכתבתי - שזה עניין תרבותי עתיק, לשמוע לדברי האבות ולהמשיך את דרכם. 
אין זה עונה על עיקר השאלה שהעליתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2012 22:57 לינק ישיר 

למרות קריאתי לא הבנתי עדיין מה בעייתך?

היא במישור האישי או הדתי או מה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2012 23:06 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
מיכי
אז למה מברכים אשר קדשנו במצוותיו וצוונו להלדליק נר חנוכה ולא כפי ההצעה (בירושלמי?) על מצוות זקנים?

על אף מה שענה לך ר מיכי, תשובה נדושה ולעוסה, ואינ נכונה בעליל,

המצווה לקיים מצווה מסוימת שלו- ומשתמש לשם כך בשם ה' כאילן ה' בכבודו ובעצמו ציוה,
 אז הוא מטעה את האומר. כי הרי רוב עם ישראל מברכים על מצוות דרבנן- ואינם יודעים כי המצוות הן מדרבנן.,
או שהוא באמת חשב שהוא מ"מ של ה' עלי אדמות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2012 23:10 לינק ישיר 

נחל"ד, טענתי היא שזה מסתעף מ'לא תסור', אבל לא נגזר ממנו. יש לנו הוכחה מהפסוק שיש לשמוע לחכמים, אבל אין ציווי בפסוק על ציווי קונקרטי שלהם. זה בדיוק מה שבאתי ליישב (ולא רק לתאר). כדי שיהיה איסור תורה נדרש ציווי. לא די בהוכחה עקיפה לכך שזה אסור. לכן אכילת עוף בחלב אינה איסור תורה אף שיש הוכחה שהיא אסורה. לזה קוראים 'איסור דרבנן'.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2012 00:00 לינק ישיר 

נחלת,ד

אעיקרא דקושיא שבאיסורי דרבנן חסר ממשות על פי דברי הנתיה"מ דבשגג בדרבנן לא צריך כפרה,
חשבתי שהסברא פשוטה ,דבכל שוגג עבר אאיסור תורה שעליו אסרה אף ששגג,מה שאין כן בדרבנן שאינו עובר ישירות על האיסור שעליו הם הצביעו אלא על זה  שסירב לשמוע בקולם,ועל כרחך שאין סירוב שייך רק במזיד ולא בשוגג,
וכך מצאתי בחידושיו של רב שמעון,
ועל פי הדברים הוא גם מתרץ כמין חומר את קושיית הרמבן על הרמבם ,דכל ספק דרבנן תהיה ספק דאורייתא,
דבכל איסורי תורה יש אזהרה על עצם המעשה ,ולכן בספק איסור חלב הרי אכל חלב ,
מה שאין כן אם עבר על איסור דרבנן הרי מן התורה מותר הדבר ואינו עובר על עצם המעשה רק על זה שאינו שומע בקולם
ובמצב של ספק לא אמרו לו חזל לא הן ולא לאו ,

הרב מיכי

הרי על כרחך אין מה שהעלית הפשט ברמבם מאחר שכל מה דאינו לוקה הוא הוא מדני,לאזהרת מיתת בי"ד

ובכלל,למה אינך מקשה על יד הרמת דגלך האהוב,,סברא היא,,מאחר שיש פסוק מפורש לשמוע בקולם על כרחך שיתחייב אף על הפרטים ,?

תוקן על ידי ביליצר ב- 05/09/2012 00:35:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2012 08:58 לינק ישיר 

בילי,
כבר הסברתי זאת: רק כשאינו מקבל עקרונית את סמכותם יש עבירה דאורייתא, ולכן רק שם יש הו"א שילקה. הרמב"ם מסביר שאפילו בזה אינו לוקה מדניתק לאזהרת מיתת בי"ד. כשסתם אוכל עוף בחלב אינו עובר על דאורייתא, ולכן אינו לוקה גם בלי קשר לזה שניתק לאזהרת מיתת בי"ד.
לגבי הסברא, כבר הקו"ש בקונד"ס מעלה אפשרות כזאת בדעת רמב"ן ודוחה אותה (כי ספיקו היה צריך להיות לחומרא). אבל מה זה מועיל לנו ברמב"ם? הרי אני אמור להסביר כיצד נוצרות שלושת העובדות הבאות: 1. יש חובה לקיים כל דין דרבנן. 2. החובה הזו יוצאת מ'לא תסור'. 3. העובר על כך אינו עבריין מדאורייתא. כיצד הסברא מועילה לנו בזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2012 10:03 לינק ישיר 

מנחם,
הבעיה היא לעגן את דברי רבנן בתורה, מצד אחד, ומאידך גיסא - לטעון ששום הלכה ספציפית איננה ד"ת ממש.
אם אפשר לתפוס את כלל ד"ח כמחייבים, בלי אף אחד מן הפרטים ספציפית, הרי זה כמעט עונה על השאלה בה פתחתי - מה מעמדם הקיומי של דבריהם.

הר"מ,
אינני מבין את דבריך.
לכאורה מצאתת תירוץ אד-הוק. אומנם, הכל מדאורייתא באופן עקרוני, שהרי מה ההבדל בין אמירת ה' ממש, לבין האמירה שרצונו שכל מה שחכמים יגידו - נקיים?
אלא שהחלטת(ללא ראיות, אלא רק מכורח הנסיבות), להגיד ש"דאורייתא" הוגדר כדברי ה' הקונקרטיים או הנגזר מהם, ואילו "דרבנן" - כמה שמסתעף מדברי ה'. ז"א, אע"פ שיש לנו "הוכחה" שזה אסור, ו"הוכחה" במובן ההלכתי הכוונה - ראיה שזהו רצון ה', עכ"פ האיסור איננו דאורייתא.

אך כאילו נקטת בשיטת בריסק, שהוצאת את הגדר, אבל ההיגיון מה יהיה עליו?
הרי דאורייתא איננה מילה מופשטת וקטגוריה בעלמא. דאורייתא - הכוונה רצון ה', או עכ"פ, התורה, שההנחה היא שהיא התגלמות רצון ה', ודברי חכמים שפירשו את התורה.
שאר תקנות, סייגים וכו' - אינם מהתורה. הקיצור ל"אינו מהתורה" הוא - דרבנן. 
כעת, להגיד ש"דרבנן" זה גם רצון ה', אך לא דאו', הרי אלו שתי קצות הסותר.

מצד שני, הרי שיש היגיון בדבריך. כי ממה נפשך - אם אין רצון ה' שחכמים יעשו סייג, מדוע הם עושים? ואם לה' לא אכפת - כנ"ל. ע"כ שהם מבינים שיש רצון אלוהי כזה. אלא מה? ה' כתב את רצונו, וכעת יש צורך בכל מיני חוקים וסייגים כדי לכוון אנשים לרצון זה, או לדאוג שלא יעברו עליו. 
כיוון שאלוהים רוצה X, ואני דואג שX יתקיים, הרי זה כעין קיום רצון ה', אע"פ שאין זה רצונו ממש.

אך אם אתינן להכי - הרי שאלו בדיוק דברי. אני מקבל את סמכות חכמים לדאוג לקיום רצון ה', אבל אני לא מקבל שום גדר ספציפי. אם נראה לי שסייג זה לא שייך לדידי, אז לא אקיימנו. באי קיומו לא אעבור על דבר, כי משמעותו האונטולוגית ריקה. 
ז"א - כל דברי דרבנן הם לא שונים מעצות, רעיונות ודעות של התנאים והאמוראים. גם אם אקבל אותם על הצד המסורת ההיסטורית, הרי שבפועל אין להם תוקף כשלעצמם אלא בהשענות על התורה. הם לא ביטוי של רצון ה', אלא רק ניסיון אנושי לשמור על רצון ה', וככזה - חסר משמעות אונטולוגית, ועל כן אני יכול לקבל עקרונית את סמכותם גם בלי לקבל שום דין ספציפי כמחייב.
מי ש"עובר אדרבנן", הוא כזה שעובר על דבריהם המכוונים לקיום רצון ה', וממילא מעיד על עצמו שלא חושש לדאורייתא, כי אם כן - מדוע עבר אדרבנן? אך אם טעמו ונימוקו עמו, הרי לא עובר על כלום. לכן עיקר דין "עובר אדרבנן" נאמר על ידי חכמים לעמי הארץ, ולא לת"ח אחרים.

בזה אני גם יוצא מהפלונטר של "מיהם רבנן"? הרי כשה' אמר "לא תסור", לא הגדיר - מהמשנה, מהגמרא, מהראשונים, מהשו"ע? מדוע שלא יחול דין "לא תסור" גם על דברי אני?
אלא צריך להגיד שדין זה חל על כל מה שנראה לך שצריך לעשות כדי שלא יתבטל קיום התורה או גם כדי שיתחזק קיום התורה בקרב העם. זה התוקף של דברי "דרבנן" והאיסור לסור מהם, ואם בטל הטעם בטל האיסור, ואם יש לך טעם אחר - "סברא" - הרי שאתה חייב לקיימנה מצד "לא תסור", אע"פ שתוקפו לא דאורייתא(אולי זו פשרה במחלוקת שלי ושלך בקשר לגדרי סברא).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2012 10:50 לינק ישיר 

נחל"ד,
מצווה ורצון ה' אלו שני דברים שונים. אם בתורה היה פסוק שאמר לנו שהקב"ה רוצה שנעשה X, X לא היה מצווה. מצווה היא  תוצאה של ציווי ולא של רצון. פסוק שמלמד אותנו מה ה' רוצה הוא פסוק חיווי ולא פסוק ציווי. אבל כדי שמצווה תהיה דאורייתא דרוש פסוק ציווי. ראה על כך את דברי הרמב"ם המאלפים בשורש השמיני, ובפרט הקדמתו לשורש ההוא.
היוצא מן הכלל היחיד שמוכר לי הוא "על כן לא יאכלו בני ישראל את גיד הנשה עד עצם היום הזה". זהו פסוק חיווי, שכן הוא רק מתאר נורמה ולא מצווה. ובאמת הרשב"א מקשה מדוע חז"ל החליטו שיש כאן מצווה. הנחתו הפשוטה היא שהפסוק מגלה לנו שכך ראוי, אבל כל עוד אין ציווי זו לא מצווה.
זה כמו שהמחוקק בכנסת יספר לנו שהוא מאד היה רוצה שלא יעברו באור אדום. זה גם הגיוני לא לעבור באור אדום (כי זה מסוכן). אבל כל עוד זה לא חוקק אין כאן חוק מחייב, אלא לכל היותר מעשה ראוי ונכון. בהלכה החקיקה היא הציווי הישיר בפסוק, ולא די בהבעת רצון.
יש הבדל בין מצב בו המחוקק (האנושי או האלוקי) מצווה אותנו, לבין מצב בו הוא מביע רצון מאיתנו. ראה במידת החסידות במס"י, שם הוא עומד על ההבחנה הזו, וכותב שהחסיד הוא מי שעושה את רצון בוראו גם ללא ציווי. זהו חסיד, כלומר מעלה מיוחדת. ויש לו שכר כמי שאינו מצווה ועושה. אבל אין כאן חובה הלכתית.
באופן פורמלי ניתן לנסח זאת כך: כאשר יש ציווי אזי המקיימו עושה שני דברים: 1. עושה את המעשה ומביא את התועלת המצופה ממנו.  2. ה וא מקיים את ציווי בוראו. והעובר עבירה שיש עליה ציווי עושה גם הוא שני דברים: 1. נזק. 2. מרד נגד הציווי.
כשאין ציווי קיים לכל היותר 1, אבל ודאי לא 2. כמה ראשונים מסבירים כך את הכלל "גדול המצווה ועושה ממי שאינו מצווה ועושה". המצווה עושה שני דברים ושאינו מצווה עושה רק אחד.
לכן מסביר החינוך מצווה סט את הצורך באזהרה בנוסף לעונש. הוא מסביר שבלי האזהרה היינו חושבים שאין כאן מעבר על ציווי ה' אלא רק עונש מכני. רק כשיש אזהרה יש חוק מחייב. 
ומתוך זה רצה המנ"ח (פ' שופטים) להסביר את מעשה יונה. הוא מביא קושיית התוס' שהכובש נבואתו אין על זה אזהרה. ולכן הוא מסביר שיונה ברח מהקב"ה וכבש נבואתו, כי הוא הבין שלא עבר בזה אמימרא דרחמנא (כי אין ציווי). הוא אמנם ילקה (שכן הכובש נבואתו לוקה), אבל לא עשה עבירה. זה לא אותו דבר כנדון דידן כמובן, אבל דומה מבחינות מסויימות.

אגב, זו לא פורמליסטיקה גרידא. הקב"ה עצמו לא ציווה על כך בפירוש כי זו גפא היתה כוונתו: שלא יהיה כאן ציווי מחייב אלא רק הבעת רצון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2012 11:59 לינק ישיר 

ירוחם
אם אנשים מברכים על מצווה דרבנן כאילו היא מהתורה, קיים חשש של בל תוסיף.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/9/2012 16:31 לינק ישיר 

הרב מיכי,אחזור שוב על השאלה ,היאך ייתכן הוה"א של מלקות אם אין איסור על הפרטים רק על העיקרון ,
תוכל לתת כזה ציור?

ג הדברים שהעלית מסתדרים מצוין עם הרמבם,אכן יש עבירה דאורייתא על כל סירוב לשמוע בדברי חכמים,מלא תסור,ועל הפרטים,עיין מה שכתבתי לעיל ומהגרש"ש,

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על מעמדם האונטולוגי של איסורי דרבנן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.