פיצה במחיר משולש: כשמאות אלפי מפגינים שטפו את רחובות הארץ וצעדו משולהבים ונחושים להביא לעם צדק חברתי, הם לא חשבו שהצדק יגיע בצורה של מגש פיצה. מתברר שבגזרת בני ברק הצדק מגיע עם רוטב עגבניות, גבינה צהובה, בצק, ואם תרצו — גם זיתים ובצל.
המאכל האיטלקי התמים הצית עימות קולינרי קולני במיוחד בעיר הקודש בימים האחרונים. הסיבה: רשת חדשה הגיעה העירה, התמקמה במקום אסטרטגי במיוחד, ושברה את השוק עם מחיר מגוחך למגש — 9.99 שקל. וזה, כפי שכל בעל עסק יכול לנחש, גרר עימות מתיש, הכפשות וקרב על כל לקוח, שבמקרה הזה הוא המרוויח העיקרי מהמלחמה.
מכל שכבות העם
לאורכו של רחוב ז'בוטינסקי ממוקמות פיצריות שונות. בחלק הרחוב הסמוך למכון מור שכנו להן שתיים ושגשגו למדי —פיצה שמש ופיצהלה. לאחרונה הצטרף לרחוב שחקן נוסף ומגשי הפיצה הפכו לוהטים מתמיד.
רשת פיצה דודא, שבסניפיה השונים בארץ מוכרת מגש ב־19.99 שקל, פתחה סניף בז'בוטינסקי, ולרגל הפתיחה היא מוכרת מגש משפחתי ב־9.99 שקלים. הציבור הבני ברקי, אלפי משפחות ברוכות ילדים, נוהר לפיצרייה החדשה. במקום יש, לא אחת, תורים ארוכים של לקוחות המבקשים לטעום מהפיצה הזולה בעיר. המתחרים, איך נאמר בעדינות, קיבלו את הדייר החדש בקצת פחות התלהבות.
פיצה דודא. גם אנשים עם מרצדס קונים (צילום: תומי הרפז)
"אנחנו כאן כדי לפנק את העם", מסביר חזקיה גרוניך, שעובד בפיצה דודא. "צדק חברתי רצו, לא? אז אנחנו התשובה למחאה החברתית. את יכולה לכתוב, צדק חברתי — גרסת הפיצה. לקוחות שמגיעים לכאן מקבלים הלם כשהם רואים את המחיר הנמוך. בדרך כלל הם מיד חושדים שמשהו לא בסדר בפיצה, עד שהם אוכלים ורואים עד כמה היא איכותית וטעימה".
גם אני הייתי סקפטית לגבי פיצה שעולה כעשרה שקלים למגש.
"המחיר לא פוגע באיכות של הפיצה בשום אופן, אנחנו פשוט מוכרים בכמויות ומכאן הרווחים שלנו. המחיר הנמוך הוא גימיק, אבל הפיצה שלנו היא חלק מרשת שקיימת כמעט 15 שנה, הלקוחות באים בשביל הפיצה, לא בשביל המחיר. תכף אני אתן לך לטעום ותכתבי בדיוק מה את חושבת עליה, טעים או לא טעים — אני מרשה לך".
מאיפה ההשראה לפיצה כה זולה?
"אין שום סיבה שפיצה תהיה יקרה, אין הצדקה לגבות על פיצה משפחתית 50 שקל, יסכימו איתי כולם. הכול התחיל עם האיש שהצית את עצמו במחאה, משה סילמן, זה נגע לבעלים של הפיצרייה וכך נולד הרעיון בסופו של דבר, שנמכור פיצה ב־10 שקלים להמונים, כך שכל אחד, גם משפחות ברוכות ילדים, יוכלו להרשות לעצמן ליהנות מהפיצות שלנו".
גרוניך משיב לשאלות בין פריסת מגש למשולשים להזנת הקופה במטבעות של עשרה שקלים. "מה קרה לפיצה?", שואלת לקוחה שהרימה את מכסה הקרטון וחשפה גבעות צהובות מהבילות המעוטרות בנדיבות בגבינה צהובה מותכת ללא סימטריה בין חלקיה. "היא מתרגשת בגלל הכתבת", משיב גרוניך. "תראי איזו פיצה בלונדינית יפהפייה", הוא אומר ומוציא פיצה חדשה מהתנור.
אפיין את הלקוחות שלכם.
"מגיעים אלינו אנשים ממעמד סוציו־אקונומי נמוך ועד אנשים שמגיעים לפה במרצדס חדשה — מכל שכבות העם. מגיעים אלינו גם מחוץ לבני ברק, פתח תקווה, כפר חב"ד, ראשון לציון...".
שמעתי מהמתחרים שיש להם ספקות בנוגע לגבינה שאתם מפזרים.
"אנחנו משתמשים בגבינה צהובה 28 אחוז שומן. את רוצה שאראה לך את הגבינה? תראי שהיא אמיתית", הוא שואל ומבלי לחכות לתשובה מוציא מאחור שקית אטומה ובה גבינה מגוררת. "מרגישים בטעם שאנחנו משתמשים רק בגבינה מאה אחוז אמיתית. תצייני את זה בכתבה, שלא יעבדו עלייך, רשום שחור על לבן על גבי השקית".
תור הלקוחות הולך ומתארך. "יש משהו ללא גלוטן?", שואל לקוח הממתין בתור. "ללא גלוטן? כן, יש מים", המוכר משיב ועובדי המטבח, בין אדי התנור לבצקים התלויים לקראת לישה, פורצים בצחוק.
"אנחנו לא עושים משלוחים", מבהיר גרוניך ומבט אל הדלפק חושף שאכן אין בנמצא טלפון. "מספיק אנשים משגעים אותנו פה, אני צריך שישגעו גם בטלפון?", הוא אומר בחיוך.
למה לשלם יותר?
מספר מטרים מפיצה דודא שוכנת לה פיצה שמש. "הוא סך הכול חודש פה", אומר אריק שמש, הבעלים של הרשת בהתייחסו לשכן החדש. "שנינו מוכרים במסגרת ה־20 שקל. בדודא הבעלים ראה שאנחנו מקום שעובד טוב, והבין שאם יפתח את הפיצרייה שלו ב־20 שקל שום דבר לא ישתנה כי אותי כבר מכירים, אז הוא החליט לפתוח את הפיצרייה ב־10 שקלים כדי שהתושבים ינהרו אליו וכל בני ברק תכיר אותו.
פיצה שמש. "המטרה שלנו למכור בזול והרבה" (צילום: תומי הרפז)
"הוא למעשה מנסה לגנוב את ההצגה, הוא מושך תשומת לב אפילו אם הוא מפסיד כסף, במחשבה שבסופו של דבר זה ישתלם לו. כשהוא יעלה את הפיצה ל־20 שקל האנשים כבר יכירו אותו. ה־10 שקלים האלה זה עניין זמני בלבד. אם הוא באמת מרוויח מלמכור את הפיצה שלו ב־10 שקלים, אז אני מיליונר ב־20".
פיצה שמש מוכרת זה שמונה חודשים מגש ב־20 שקל. "המטרה שלנו היא למכור בזול ולמכור הרבה", מסביר שמש. "אין בזה רווח כמו של מישהו שמוכר ב־40 שקל אבל הסוד נמצא במכירה בכמויות. זה כסף קטן ועובדים בשביל זה קשה, אבל בסוף זה נהיה כסף גדול כי הרבה קונים את הפיצה שלנו.
"זה כמו מפעל שמוכר בזול לחנויות והם מוכרים את זה ביותר יקר ממה שהם קונים. אותו הדבר פה, במקום שאמכור שני מגשים בשעה, אני מוכר 15, אז במקום להרוויח 10 שקלים למגש, אני מרוויח שלושה שקלים. אחרי שאני מוכר בכמויות גדולות בזכות המחירים הנמוכים אנחנו מרוויחים יותר".
ובכל זאת, למה למכור מגש ב־20 שקל?
"הפיצה שלנו נוצרה עקב המחאה החברתית. כיום אנשים חושבים פעמיים לפני שהם קונים משהו, והרעיון שעומד מאחורי הפיצה שלנו זה שהיא מותאמת לכל כיס. משפחות גדולות באות אלינו וקונות כמה מגשים עם שתייה ותוספות, ומעבירות פה שעה... זה בילוי משפחתי שיש אנשים שיוכלו להרשות לעצמם את זה במעט מאוד מקומות".
רק אל תגיד לי שפיצה דודא לא פגעה לכם בעסק.
"יש לנו לקוחות קבועים בעיקר, כאלה שניסו גם את הפיצה השנייה ב־10 שקלים. הגיוני שיגידו 'למה שנקנה את הפיצה ב־20 כשאפשר לקנות פיצה ב־10?'. אבל עובדה שהרבה חזרו כי אמרו שפה קצת טוב יותר, ושווה להם להשקיע 10 שקלים נוספים אבל ליהנות יותר מהפיצה".
לקוחות בטח מעירים לכם על הפרשי המחירים.
"אנשים שואלים אותי, למה פה עולה 20 שקל ושם 10. לי אין סבלנות לשאלות כאלה, אז הלקוחות הקבועים קופצים עליהם ואומרים להם 'אז לך תאכל שם', או 'אני אשלם לך על הפיצה פה'. אני לא אוכל שם אף פעם, אבל אני אומר לך שלקוחות חוזרים אלינו ואומרים לי שהבצק שם הוא דק ולא אפוי מספיק. המחיר של 10 שקלים לא מכסה את המוצר לפני תשלום שכר לעובדים, המחיר מכסה אולי רק את הגבינה והבצק בלי הרוטב".
והסוד שלכם?
"הבצק. בפיצה שלנו הבצק עבה וברמה מאוד גבוהה, כשתאכלי תביני. לקוחות אומרים לנו בצחוק שגנבנו את המתכון של פיצה האט. חוץ מזה, הפיצה שלנו באמת טובה למרות שהיא זולה, המקום נראה טוב בעין והשירות טוב — זה הסוד שלנו, מאוד פשוט. יש אנשים שפותחים בזול והמקום גם נראה בהתאם, אצלנו זה לא המצב".
ואיך בכל זאת אתם שורדים? גם הפיצה שלכם מאוד זולה.
"אני מוכר ב־20 שקל את הפיצה שלי, אבל נמנע מהוצאת שליחים לבתי הלקוחות ובכך חוסך הרבה כסף, כמו שכר לשליחים ואחזקה של קטנועים. עסק שמוכר פיצה ב־40־50 שקל כנראה יכול להרשות לעצמו כאלה דברים. היום גבינה עולה שני שקלים למשולש אחד, שכירות של העסק עולה בסביבות העשרת אלפים שקל בחודש, לא סתם אנשים מוכרים ביוקר, יש להם הרבה הוצאות".
מטרים ספורים מ"הפיצריות להמונים" שוכנת פיצהלה, שמציעה מגש משפחתי ב־46 שקל. "התחלנו כפיצרייה שהתפתחה להיות מסעדה עם השנים", מסביר הבעלים אבי חממה.
המחאה החברתית פגעה בעסקים?
"ממש לא, המחאה לא פגעה בכלום. בהתחלה אנשים באמת בודקים אופציות במקומות אחרים זולים יותר, אבל מה כבר אפשר לתת ב־10 שקלים? גבינה סינתטית שאחרי שתי דקות נהיית כמו דיקט? אנשים אולי הולכים ובודקים במקומות אחרים, אבל תמיד חוזרים אלינו כי הם מבינים שעדיף להם לשלם יותר.
פיצלה. "התחלנו כפיצרייה שהתפתחה למסעדה" (צילום: תומי הרפז)
"הפיצריות האלה פוגעות בעסק בימים הראשונים, אבל אחר כך המקום חוזר לעבודה סדירה. אנשים שמוכרים מגש פיצה ב־10 שקלים לא באים להתפרנס, הם באים רק לפגוע. ב־10 שקלים את מפסידה כסף, הרי זה אפילו לא 10, תורידי מזה את המע"מ, את תגיעי ל־8.40 שקלים, ורק הקרטון עולה 2 שקלים".
אני מניחה שאתה זוכה לעקיצות מלקוחות.
"אנשים שואלים אותנו למה אנחנו לא מורידים מחירים כמו המתחרים שלנו באזור, אבל אין מה לעשות, אנחנו מוכרים איכות, לא תמצאי פיצה שמשתמשת במאה אחוז גבינה ומוכרת את הפיצה שלה בפחות מ־40 שקל, אנחנו יודעים מה אנחנו שווים וגם הלקוחות שלנו. עסקים פותחים וסוגרים סביבנו אבל אנחנו ממשיכים ושורדים".
מה הסוד שלכם?
"הגבינה שלנו הכי איכותית שיש לפיצה, מאה אחוז גבינה, והרוטב שלנו הוא ממתכון סודי שהשף של המסעדה המציא במיוחד, אנשים מגיעים מכל רחבי הארץ כדי לטעום אותו. אנחנו מוכרים את הרוטב רק לקליינטים שלנו בשקל, בנוסף לשני רטבים שמקבלים עם הפיצה. אין אדם בבני ברק שלא מכיר את פיצהלה, יש כאלה שאפילו לא ניסו מקומות אחרים, יש לקוחות שאוכלים אצלנו ארבע־חמש פעמים בשבוע.
"אנחנו מעבר לפיצרייה, עושים שירותי קייטרינג למשל. חוץ מזה הבצק שלנו הוא מזונות — בצק שלא צריך ליטול עליו ידיים, ואנחנו משתמשים במוצרים הכי איכותיים. הייחודיות שלנו היא ש־20 שנה אנחנו עם אותו בצק, אותה גבינה ואותו רוטב".
מבחן הפיצה הטעימה
מהי הפיצה הטעימה ביותר? כתבי mynet טעמו ודירגו (וכן, נרשמה הפתעה).
אז איזו פיצה היא הטעימה ביותר מבין השלוש? כתבי "ידיעות רמת גן" טעמו את שלוש הפיצות, מבלי שידעו כמובן באיזו פיצה מדובר, והעניקו לכל אחת מהן ציון בין 1 ל־5, כאשר 5 הוא הציון הגבוה ביותר.
יש לציין כי שלושת מגשי הפיצה חוסלו במהירות.
לאחר שקלול הציונים עלה כי במקום הראשון זכתה פיצה שמש, עם ציון ממוצע של 2.6.
במקום השני זכתה פיצהלה (שמוכרת מגש ב־46 שקל) עם ציון ממוצע של 2.2.
במקום האחרון זכתה פיצה דודא, שכאמור נמכרת ב־9.99 שקלים.