בית פורומים עצור כאן חושבים

מה הוא הצורך הרוחני של התקופה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/9/2012 14:34 לינק ישיר 

תודה, הלך, על הדיון הערכי.
"המוסר הטבעי" בצורת "חופש הפרט" ישנו לכל חיה בטבע, אין פה שום חדש, ההפך הוא נכון, חית בר אפילו לא מתרבה בשבי.
יראת שמיים, או, בשפה אחרת, צו מצפון זהו מה שמבדיל את האדם מכל חיה השואפת לחופשי.
חבל שמבחינתך יראת שמיים "מצד עצמה לית לה מגרמה כלום", וברוך השם שלשפרה ופועה היא כן גרמה.
הבעיה היא לא באי הבנה לשאיפה לחופש, השאיפה הזאת מובנת לכל אחד מאליה.
לא מובן כל כך איך לחנך ליראת שמיים נכון. ודוגמה לאי הבנה הזאת מזהה אני בדבריך.

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2012 15:23 לינק ישיר 

לא_מתביישת כתב:
ינוח- אתה מניח שיש סתירה בין חירות הפרט לבין יראת שמיים

תודה על התייחסותך לדבריי.
לא במילים כאלה הייתי מגדיר את הנחתי.
לא סתירה. העקרון הראשון האמור להנחות את האדם הוא ישרת לבב, או במילים אחרות, יראת שמיים.
וכל שאר הוא תוצאה מזה. שאיפה לחופש היא בגדר אינסטינקט, היא קיימת טבעית אצל האדם כמו אצל כל חיה.
ואילו כאשר היצר הזה לא מונחה על ידי מצפון אז תוצאה מחופש היא נבלות, סדום.

אגב, גם האהבה לא-ל בחוסר יושר-לב הופכת לאלילות, "ואהבת לרעך" בלא יושר-לב הופכת להאלהת האדם, לזנות ולסדיזם כסילופים לאהבה.

אמרתי לעיל, כי הבעיה העקרונית והצורך הנחוץ הוא להבין איך לחנך נכון את יראת שמיים, וקשור זה לעומק פילסופי לעומת יצר רדוד.

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2012 15:29 לינק ישיר 

ינוח, סיום למשפט האחרון שלך: ובעיקר לצורך (אולי זה מה שכינית יצר רדוד) מול ערך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2012 15:45 לינק ישיר 

כן ,mdabraham. ובעיקר לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה, מילים ראשונות בקול נדרי.
חג שמח!

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2012 17:01 לינק ישיר 

ינוח- לא הבנתי איך שאיפה לחופש עלולה להפוך לסדום, הרי חטא סדום היו חוקים נוקשים, ללא הבדל בין בני האדם (או אם תרצה, קיצוץ הרגליים כדי שיתאימו למיטה). בכל מקרה, אני לא מדברת על שאיפה לחופש אלא על השאיפה להיות אני, כמו שא-לוהים החליט לברוא אותי ולא כמו שלחברה נוח שאהיה. זה לא חופש, לפעמים זה מאוד קשה, אבל זה הביטוי של צלם א-לוהים שבי. של ההבנה שאם הוא היה רוצה, הוא היה בורא אותי אחרת. עם לב אחר שיביא לי שמחה אחרת. בעיקר נותרתי עם התחושה שבשבילך יצר רדוד הוא כל יצר שהוא לא שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2012 00:17 לינק ישיר 

ינוח

רוב דבריך כלל לא הבנתי.
הביטוי "יראת שמים לית לה מגרמה כלום" שנקט בו הרב קוק מבוסס על תרגום לרעיון קבלי, שהמאפיין של ספירת מלכות הוא "לית לה מגרה כלום" - ובתרגום רציונלי פשוט, הכוונה שספירת מלכות=היא היכולת לקבל והכיל ולכלול את הדברים ולשלבם באופן שיצרו מערכת אחת, והנה ככל שיש לאדם יותר פרצניפים עצמיים והוא מרוכז בעצמו כך קשה לו להיות בחינת מקבל - בעלי הקבלה מכנים את מידת העוונה כספירת מלכות, כי ככל שאדם עניו יש בו יכולת להכיל את הדברים. ואמנם ברור שככל שאדם גדול יותר=עניו יותר, גם כשהוא מכליל, אין הכוונה שהוא קונה הכל אלא הוא עובר תהליך של ברירה והעלאה, אלא שככל שמידת ענותנותו ויראתו גדולים הוא יודע כיצד להכיל יותר.
מנקודת מבט זו יראת שמים היא היכולת להכליל את מה שמעבר להפנותו כלפי שמים, וככל שהשמים של האדם ויראתו יותר מזוככים ורחבים הוא מסוגל להכליל ולהכליל יחד את מה שבמחוץ לו לפנות כלפי שמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2012 01:25 לינק ישיר 

לא מתביישת,במחילה-הייתי שמחה לקבל הסבר על הרעיון העומד מאחורי המשפט:
"ההבנה שאם הוא היה רוצה, הוא היה בורא אותי אחרת".

קשה לי להבין לאן את מכוונת..

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/9/2012 15:50 לינק ישיר 

מצב התקופה: אנושיות החיים

הבעיה: הפשטת הדת

עד כה הלכתי בעקבות מה שהוצע בפורום, אבל ייתכן שהשינוי התקופתי אינו רק בתחום חירות הפרט

הפער נוצר בשל שני תהליכים מנוגדים: תהליך של אנושיות החיים למול הפשטת הדת

חלק נכבד מהחברה הוא חברה שמתייחסת לעצמה כחברה ערכית ומוסרית מודעת, כשהאנשים מוכנים לקבל עליהם מחוייבות למערכת שנתפשת בעינהם כמערכת ערכית-מוסרית, שאותה הם מוצאים כמערכת המכוננת את זהותם.

כלומר, החברה הולכת ומגלה את הערך של האדם כיצור מוסרי בעל צלם א-להים = אנושיות החיים.

בנוסף, ההתקדמות הטכנולוגית מאפשרת לאדם להשפיע יותר על מציאות החיים שסביבו והוא הולך ונהיה מעורב במציאות וקידומה ואף זה גילוי אנושיות האדם.

מנקודת מבט זו, ככל שהחיים הדתיים נתפשים כמנותקים ממשמעות הערכית-מוסרית מובנת או לפרט או לכלל או כמנותקים ממתן עומק רגשי לאנושיות האדם הם נחשבים כמנוכרים - לדוגמה תפילה ארוכה וממוסדת הולכת ומתרחקת מממשמעות התפילה כהבעה אישית של מציאות עמידת הפרט למול הא-להים.

בעולם הדתי ישנו מהלך של פורמליזציה הולכת וגדלה וירידה לפרטי פרטים של הלכות ההולכות ומתרחקות מקשר למובנות של תוכן המצוה (-תורתו של ליבוביץ כפי הנראה ראויה היתה לליבוביץ אבל אינה עומדת במבחן המציאות) ועד כדי אידיאליזציה של תהליך זה.
וכן אידיאליזציה של מערכת חיים דתית המנותקת מקשר לחיים הממשיים (לדוגמה תפיסת הר"ן על חוקי התורה ביחס לחוק המלך), או תפישת הגרי"ד באיש ההלכה.

כלומר, העולם הדתי בחלקו נע לכוון של  "הפשטת הדת" = המערכת הדתית הופכת להיות רוחני ומופשטת ומעל למציאות, וככל שהמערכת הדתית מוצאת עצמה בלתי רלוונטית למציאות היא הולכת ומייצרת בתוכה הצדקות כאילו היא כל כך אידיאלית עד שהיא מעבר למציאות ומנותקת ממנה.

ממילא הכוון לתיקון צריך להיות: השבת התורה לאנושיות החיים.

ככל שהחברה תופשת את ערכיה כמוסריים=אנושיים יותר ומובנים יותר או כמציאותיים יותר ואילו המערכת האחרת נתפשת כתלושה מהמציאות ממילא אין היא מספק את המצב התקופתי. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2012 20:59 לינק ישיר 

צהוב- לא כל כך הבנתי מה לא מובן. המקרה הספציפי שלי הוא הלסביות- אם א-לוהים היה רוצה שאעבוד אותו כמו הטרוסקסואלית, הוא היה בורא אותי הטרוסקסואלית. אני מאמינה שזה נכון גם לשאר השונויות שלחברה קשה להכיל- החל מסתם תכונות כמו אומנותיות, רגשנות לגברים ושכלתנות לנשים ועד כאלו שעדיין מוגדרות כבעיות נפשיות כמו ADD וPDD (לגבי ההבדל ביניהן לבין מחלות נפש אמיתיות- נראה לי שכלל האצבע הוא מתי האדם יותר מאושר- כשהתכונה/מחלה באה לידי ביטוי או כשהיא בנסיגה, מתוך הנחה שאושר מגיע כשהאדם מחובר לעצמו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2012 21:41 לינק ישיר 

אנשי סדום היו אנשים דתיים מאד- כתוב בתורה ואנשי סדום רעים וחטאים לה'- כלומר בשביל ה'

הם אסרו לתת כסף או כל עזרה אחרת לאנשים עניים חולים זקנים נכים וכד, כי אם האדם הוא עני או חולה- סימן שאלוקים רצה שהוא יהיה עני או חלה, כל עזרה לעני תחשב כפעולה נגד רצונו המפורש של ה'.

מבלי להכנס לענין הפרטי - אלוקים לא גורם- ולא מתערב בחיי האנשים, הוא לא קובע מי יהיה עני או חולה או נכה, זה קל מאד להטיל עליו את הכל,
א. הוא לא מגיב ומכחיש
ב. זה נח מאד לאדם- הוא לא אשם  הרי הכל מאללה.
הצורך הרוחני הדחוף של התקופה שהאדם יקח אחראיות על חייו ועל מעשיו, ולא יתלה בגבוהים ממנו את מחדליו וצרותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2012 22:56 לינק ישיר 

לא מתביישת-זה לא היה מובן,ייתכן וזה קשור בעובדת היותי חדשה כאן..

ודאי שהוא רוצה ממך עבודה אחרת-אבל זה היה נכון גם אם היית הטרוסקסואלית..
בסופו של דבר כולנו שונים ומכל אחד הוא מצפה לעבודה אחרת.
(החברה החרדית מצפה לאותה עבודה..הוא לא )

ובכ"ז הוא ברא אותנו עם תכונות שהוא רוצה שנשנה/נעצים/נמתן -לא נוצרנו ע"מ להישאר כפי שאנחנו...
מה לשנות וכמה-זו כבר לא החלטה של החברה ,אע"פ שלצערי היא סבורה שכן.

תוקן על ידי צהוב_עולהה ב- 27/09/2012 22:58:52

"I may disagree with what you say,
but I'll defend to death your right to say it"
(Voltaire)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/9/2012 17:06 לינק ישיר 

לא_מתביישת כתב:
נותרתי עם התחושה שבשבילך יצר רדוד הוא כל יצר שהוא לא שלך.

בשבלי רדוד זה קודם כל חסר מצפון.

***אבל זה הביטוי של צלם א-לוהים שבי***

כמו שאומרים ...חוץ מביטוי יראת שמיים שבך.

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/9/2012 17:12 לינק ישיר 

הלך כתב:

תרגום לרעיון קבלי

מ"קבלי" כן מצפה אני כי לית לה מזיז כלום היראה, כנראה לא בשביל פרצוף שלה היראה.

ידוע כי השקפת "קבלה" היא פנתאיסטית. ולא "קבלה" כאן הנושא.

חבל שכלום לא הבנת ממני.

שהרב קוק יגיד במקומי:  "יראת ד', שהיא יסוד חייהם של ישראל". הרי חיפשת יסודי? אז אולי עכשיו תבין מה הוא היסודי. כאן הרב אמר העיקר מדבריי,

"ט.  הדלדול שנתדלדלה עכשו המחשבה הלאומית בישראל [וממשיכה באותו הדלדול, בעיקר בעניין "חירות","אנושיות", הערתי], עד שאנו רואים שכמה מהנדבקים בה מתמלאים פגמים רוחניים, דעות רעות ומדות גסות, וכמה שהם בעלי דעות ומדות נשחתות נמשכים אליה, בא לנו מפני הירידה שירדה התכונה של יראת ד', שהיא יסוד חייהם של ישראל. בנקודה הרוחנית של יראת ד' הטהורה, הנותנת חיים ומגמה לההויה ומטרות כבירות ונכונות לחיי הכלל והפרט, כלולה ג"כ המחשבה הלאומית לכל פרטיה. יראת ד' ודעת ד', בינת העולם והחיים, בתכונה אצילית וטהורה, שאינה סופגת בקרבה את הזוהמא של ערלת הלב וטומאת יצרי האדם הרעים, מיוסדות הן כולן בכלי הברכה, המחשבה הלאומית של ישראל, והם מקופלים ביראת ד' הטהורה, הפשוטה והמאירה, שהיא צריכה, דוקא מפני פשטותה וטבעיותה, פתוח ושמירה, שלא תזדהם ולא תחשך מפני חשכת חיי החומר העכורים והגסים. בשפלות הידים של הלימוד והחינוך של העלאת המחשבה של יראת ד', נפלה. הציור הלבי שלה נאפל. הדעות המקושרות עמה נתטשטשו, וממילא נפלה עוד ביותר ירידה הכלי שלה המחשבה הלאומית, עד שלבשה בגדים צואים. והיא מחכה למצרף ומטהר, שיעטה כבוד ואור."

(הראי"ה, אורות ישראל פרק ו)

אנושיות היא קודם כול יראת שמיים, מצפון.

לְיִשְׁרֵי-לֵב שִׂמְחָה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/9/2012 19:29 לינק ישיר 

ירוחם- באמת פרשנות סדומית מאוד. דווקא הגישה שאומרת שכל הצרות שיש על האדם נובעות מאשמתו, מובילה לניכור חברתי. אם האדם אחראי לעוני שלו, למה שאתן לו צדקה? שיעבוד קשה וירויח כסף.

א-לוהים לא קובע מי יהיה נכה? מאיפה זה הגיע?
בכל אופן, לא דיברתי על מחדלים וצרות, דיברתי על אישיות. אני יודעת שסוגיית ההומוסקסואליות מעוררת באנשים הרבה רגשות (ראה האשכול הסמוך), אבל אני לא מדברת רק על זה. בעיני זה מעורר רגשות בגלל שזה מציב מראה ברורה מול הפער שבין ההלכה כפי שהיא היום לבין האפשרות של הרבה מאוד אנשים לחיות באמת. פער שקיים בסוגיות רבות. השאלה הזו כנראה כל כך קשה שיש שמעדיפים לשבור את המראה, לקרוא לה סטייה ולטעון שאפשר "לרפא" את זה, במקום להסתכל בה באומץ. ושוב- זו שאלה שנוגעת להרבה מאוד אנשים, לא רק הומואים ולסביות.

צהוב- אני מסכימה, ולכן אני עושה את ההבחנה בין תכונות לבין חלקים בלתי נפרדים מהאישיות. אף אחד לא אומר לנשים שהן צריכות להפוך עצמן לגברים כדי שיקיימו יותר מצוות. זה ברור שאשה היא אשה וכך היא צריכה להישאר. כך גם הצורך של בעלי כישרון אומנותי לבטא זאת, אינו תכונה אלא חלק בלתי נפרד מהם וכו'. עכשיו צריך לברר איך החברה מאפשרת לבעלי אישיות שונה לבוא לידי ביטוי ולא מנסה להכניס אותם לסד של ההלכה כפי שהיא היום.

ינוח- לא הבנתי. הרצון שלי להקים משפחה מאושרת עם מישהי שאני אוהבת ולא להיות אומללה עם מישהו שלעולם לא אוהב, הוא חסר מצפון? או שאולי דווקא היצר למנוע זאת ממני הוא הוא חסר המצפון?
את שתי השורות האחרונות לא זכיתי להבין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/9/2012 20:04 לינק ישיר 

לא מתביישת
הפרשנות הסדומית אומרת כי הכל מהשמיים- ולכן על לו לאדם לנסות לשנות את רצון ה'.

אין לזה ולא כלום אם תכונות מולדות כגון הומוסקסואליות או כד'

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה הוא הצורך הרוחני של התקופה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.