|
|
| נשלח ב-22/10/2012 23:06 |
|
| |
על סמך מה אתה מבסס את קביעותיך אודות הדת בראשית התהוותה.
הטקסטים הדתיים, בדרך כלל, מצביעים על כיוון חשיבה אחר לגמרי.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2012 23:09 |
|
| |
אתה צודק שאין לי מידע היסטורי מדוייק על כך. ולא מזו ראייתי. אבל ניתן ללמוד מאופן התגבשותם של תנועות דתיות [דוגמת החסידות או המוסר] שכך זה עובד. למה כוונתך הטקסטים הדתיים מורים אחרת, ומתי נכתבו אותם הטקסטים? [גם אם משה כתב את כל התורה אני לא מחשיבו לראשית היהדות אלא אברהם או אפילו קודם לו]
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2012 23:15 |
|
| |
בדומה לדברי יהי אור כתב שם אחד המגיבים:
חיים נבון משמש מזה שנים כאידאולוג המגן של הדתיות הבורגנית הסטטית והמטריאליסטית. במאמר הזה הוא שוב מנסה להדביר את הקולות שדורשים תיקון כלשהו או ריאורגניזציה מסויימת באותה ציויליזציה אינרטית חסרת מטרה וחסרת הנע. כמו דמגוגים רבים מסוגו, הטיעונים של חיים נבון , אינם ניתנים להוכחה או להפרכה. הוא מצטט קומץ מקורות המתאימים לדעותיו ומתעלם מרבים אחרים החולקים ומתנגדים לתפיסתו.
אבל אולי העוורון המובהק ביותר אצל חיים נבון, הוא זה המתייחס למקורותיה של הציוויליזציה עליה הוא מגן, שכן הדתיות הצפונבונית היהירה והרכושנית, איה תוצאה של "שמרונות". גם היא שורשה ב"מרד הקדוש" של הרב שמואל חיים לנדאו ז"ל ואירגונים אקסצנטריים כמו "השומר הדתי" בפולין של שנות העשרים והשלושים.
גם הקיבוץ הדתי, חביב וישנוני ככל שיראה היום, תחילתו במורדים צעירים ונמרצים שהניפו דגלים קומניסטיים אדומים לצד ספרי הקודש.
חיים נבון בוחר להתעלם בנוחות מההיסטוריה, ולהבטיח לנו שהתפילות תמיד היו כושלות ושרק מעטים מסוגלים באמת ללמוד גמרא. כל אלו קלישאות שמתעלמות מהמציאות הנוכחית ברחוב הדתי , שהטובים והעזים מבניו פורצים וימשיכו לפרוץ מבתי הכנסת המעוצבים , אל מתחת לרקיע רוחני פתוח ומאתגר.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2012 23:45 |
|
| |
יהי, העניין הוא שאברהם אבינו לא כתב לנו ספרים, למרבה הצער. רק שאלתי מנין לך שזה משמעות הדת הבסיסית. לי נראה יותר שהדת, לפחות בתצורתה ההמונית והפופולרית, באה להתמודד עם חידת החיים, בפרט כאשר כל דבר נראה כמסתורי, לאור אי הידע המשווע אודות המציאות. אינני שולל כי היה בדת גם את הממד המיסטי הטהור יותר, שאינו ניזון מפחד, אלא מכמיהה. כל צורה ממוסדת של דת לא תסתדר עם דת "מקורית" זו. אם בזה חשקה נפשך, הצעד הראשון הוא לשרוף את השולחן ערוך על נושאי כליו המהווים את האיום הגדול ביותר לרוחניות פנימית. אינני מסכים עם כל דבריו של סתיו ויש לא מעט אמת גם בתגובה שציטט פרוגרמי, בדבריו אודות היצר שנשאר אותו יצר, יש לא מעט אמת וגם הטענה כי לא בכול אשמים ה"מוסדות". שאלת השמרנות אל מול הרפורמה ימיה כימי עולם. הגר"א אכן התנגד מאד לחסידות וכן החז"א ועוד, למוסר. ההתנגדות, כידוע מיתנה מאד את התנועות (איני יודע אם זה טוב או לא. אני מצביע על המציאות) ובנוסף קרה להם מה שקרה לכל מה שהתמסד וכיום במידה ידועה (אם כי לא מוחלטת) החסידות והמוסר, הם טריגרים של קבעון ולא של התחדשות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 00:01 |
|
| |
ייתכן
מודה שאין לי מידע על אברהם אבינו. אבל כך למדנו, וכך אני בוחר להציג את הסיפור שלו [בעקבות חז"ל והפרשנים המסורתיים]
לא מובן לי איך הדת מתמודדת עם הפחד והחידה, מה היא עוזרת לה? הדבר היחיד שאני יכול להבין שהיא פותרת בה את החידה זה במימד המיסטי.
הדת הפפולרית הרי אינה השלב הראשון שלה. אז מה לך מביא ראיות ממנה?
מה לי שהגר"א והחזו"א התנגדו? אני אכן חושב שהם לא היו צודקים. [אם כי לא הייתי אומר עליהם כל מה שאמרתי על הרב נבון]
איני מסכים שהשו"ע הוא המכשול העיקרי בפני המיסטיקה. פעמים רבות היא דווקא עוזרת. [ואכמ"ל, שאל את פרסיקו למשל] נכון ששימת הדגש על השו"ע בלבד מחריבה את התחושה הדתית. ואת זה אכן יש לשרוף.
בשני הנקודות שציינת שצדק הרב נבון אני מסכים.
אכן התנועות ההם התמסדו ואנו עדים כיום להתעוררות מסויימת מחדש [רק שיש פרדוקס כאן כי ברגע שתנועה כזאת מצליחה לכבוש את ההמון הרי שהיא מתמסדת, וחוזר חלילה, באופן שלעולם לא תצליח לכבוש את מטרתה.]
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 00:19 |
|
| |
בא נגיד משהויותר רציני קצת. אין לנו [לי עכ"פ, בוודאי יש היסטוריונים שיודעים אפילו איזה צבע נעליים לבש משה רבינו] כל מושג על התפיסה הדתית, האמונית, הפילוסופית, הרגשית, הפיננסית, או כל סוג אחר, לא של אברהם אבינו, לא של יצחק אבינו, ולא של משה רבינו, [כמובן שכל אחד יודע שאברהם היה אהבה ויצחק יאה וכו'..] ובעצם לא של אף אחד כמעט בזמן כל כך מרוחק.
ממילא כל דיון כזה הוא פשוט שגוי. מה שיש לנו זה סך הכל ההערכה שלנו [שגם היא מועטת מאד], על המציאות הדתית שיש כיום, ואולי כמ שנים או דורות אחורה, מהי ואיך היא עובדת. וכלפי זה כתבתי את תגובתי לדברי הרב נבון.
אנחנו משתמשים באברהם אבינו וכו' רק כמטאפורות למצבי הדת והחיים שלנו, לא כטענה היסטורית עליהם, שפשוט אין לנו כל מושג. [גם אותו היסטוריון שיודע למדוד את מידת הנעליים שלהם רחוק עוד יותר שידע לספר לנו איך הם הרגישו חשבו והתנהגו]
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 00:22 |
|
| |
אנו מסכימים יותר ממה שאיננו מסכימים. באשכול סמוך ציינת כי הדת נועדה להתמודד עם החרדה. ההתמודדות היא שמקיימים פולחנים שהם ירצו את האל שלא יכעס וכיוצא בזה. קצת קשה לדבר על שלב ראשוני, של מה שלא ידוע לנו מה היה. אולי האבחנה הנכונה תהיה, בין דת ממוסדת לדת אישית או מיסטית ובזה הפקענו את הדת מרשות הרבים. ציינתי את הגר"א והחזו"א רק כמייצגי גישה. לא שאני מסכים לה. הפרדוקס שציינת, תומך בביטול הדת המוסדית שהשולחן ערוך (המושג, לא הספר) הוא מייצגו הבולט.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 00:25 |
|
| |
ה"דתות" שאנחנו מכירים מקרוב, הם כבר התפתחות אחר התפתחות אחר התפתחות ועיקרי משנתן בכלל שאבו מאידיאות שאינן בהכרח דתיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 09:06 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | ויש הטוענים שאין חדש תחת השמשתגובתי שם:הרב פותח ש"אין לנו צורך בהתחדשות רוחנית". ואני שואל, האם לדעתו יש לנו צורך ברוחניות בכלל? כי מבחינתי, רוחניות והתחדשות זה אותו דבר. כל ענין הרוחניות הוא המרידה, החיפוש, כן, של צעירים חסרי מנוח, או מבוגרים ששמרו בתוכם את הזיק המחפש. כל ענין הרוחניות הוא ההתחדשות, ההבנה שהדברים כמו שהם לא נכונים, לא מושלמים, שהם מחכים לתיקון, להתחדשות, למשהו חדש, למשהו יותר נעלה. כפי שאני מבין, ישנם אנשים דתיים שאילו היו שם כאשר נוסדה הדת, בשלב הטרום-ממסדי שלה, הם בוודאות לא היו מצטרפים אליה. אין לי טענות כלפי אנשים האלה, כנראה שזה משהו באופי של הבן אדם שהענין הדתי, הרוחני, פשוט לא מדבר אליו. אבל מה שמצחיק זה כשאותו בן אדם, אחרי שהדת, או הגירסא הספציפית שלו של הדת, התמסדה, פתאום מייצגים את עצמם כשומרי גחלת הדת. וכאלו המונעים את התדרדרותה וכדו'. הרי אלו האנשים שמנוגדים לכל היסוד, לכל הניצוץ העומד מאחורי הדת. אמת, כך היא דרכה של עולם, דברים מתמסדים וכנראה שאי אפשר לחמוק מזה. אבל לפחות שיישאר בתוך הממסד איזה משהו הערכה אל הדבר שהקים אותה בכלל. לפחות שמי ששייך אך ורק לחיצוניות, אך ורק לגבולות שהדת יוצרת. וכלל לא לתוכן העצמי, החיובי, הפורץ גדר, שלה, לא יבאו ויהיו פתאום הדוברים ושומרי החומות שלה. חומות שנועדו לשמור על משהו שהם כלל לא מזדהים איתו. |
|
יהי
מעיון בתורה לא נראה שהתורה מדברת על שלב טרום ממסדי, התורה מתחילה במעמד הר סיני שמטרתו ללמד חוק ומשפט. וכבר חז"ל טענו שהתורה היתה צריכה להתחיל בפרשת קידוש החודש.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 09:08 |
|
| |
כבר עניתי לייתכן שאני לא מתחיל ממשה אלא מאברהם או קודם לו.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 09:14 |
|
| |
אז לא לחינם הרמב"ם הדגיש שהמחייב הוא מעמד הר סיני ולא המצוות שניתנו לאבות.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 09:17 |
|
| |
מה לך מביא לי את חז"ל ואת הרמב"ם שכולם כבר אחרי המיסוד? ברור שהם יגידו כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 09:25 |
|
| |
האם ניתן לחזור לטרום המיסוד? אולם לעיל טענתי שהתורה עצמה היא כבר המיסוד, ומי אמר שאברהם אינו מיסוד. בתורה לא מוזכר הספור על אלילי תרח, מה שמוזכר הוא שאברם קורא בשם ה' ומלמד את ביתו לשמור את דרך ה'. חוויות?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 09:33 |
|
| |
לא ניתן לחזור בשלימות. אבל כן חייבים לפחות לשמור על הכבוד לניצוץ שהבעיר את הכל.
ולמה ברור שמתן תורה זה כבר מיסוד? כי כך מישהו אלף שנים אחרי מייצג את זה כך? יש לקרוא את הכתובים, ואת תיאורי הנביאים במקומות שונים. כלל לא ברור שזה מציאות ממוסדת. ראוי להבחין שאין היות כללים והלכות תמיד סתירה למצב החי והטרם ממוסד. [כמובן שלפי גישת המחקר פשוט שהמיסוד קרה הרבה אחרי כל זה]
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 09:43 |
|
| |
יהי כבר היו שהבחינו בין התורה ה'ממוסדת' לבין מוסר הנביאים.
|
|
|
|
|