בית פורומים עצור כאן חושבים

הקיום קודם לדת? [ותחומיהן].

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/10/2012 23:38 לינק ישיר 

קודם כל אני רוצה לציין שהגישה שהצגת קיימת אצל ההוגים היהודיים:
חובת הלבבות מרחיב ומאריך על יתרונות הפרוש, ומציג סיפור על עיר של פרושים שגרים בנפרד מנשותיהם וכו'. אומנם, הוא גם מעיר על היתרונות של החברה - שהרי כשם שהפרוש לא מקיים עבירות, כך גם חסרות לו מצוות היכולות להתקיים דווקא בצוותא.
כמו כן, הוא מאריך לבאר כיצד אין באמת דבר שהוא "רשות", ז"א - אינדיפרנטי מבחינת ההלכה, כי כל דבר רלוונטי. אם לא תישן עכשיו, תהיה עייף ללימוד מחר וכן הלאה.
אינני זוכר את כל הפרטים, כי הספר איננו תח"י כרגע.

גם הרמב"ם הגדיל והאדיר את מאמר חז"ל "בכל דרכיך דעהו", עד שאמר עליו שבטח נכתב בכח נבואי מרוב שהוא מצליח לרכז רעיונות עצומים במילים כ"כ מועטות ובמשפט מצומצם. לדעתו, כוונת המשפט היא שיש להכווין את כל המעשים לידיעת ה', ואם אדם נח - שזה יהיה בשביל לאגור כח ללימוד, או לעשיית מצווה, וכן אם אדם ישן, בועל וכו'. כמו כן "כל מעשיך יהיו לשם שמיים" התפרש כן.

אבל,
לענ"ד נראה, אם כי אני מניח שימצאו כמה מאמרי חז"ל סותרים לדברי ואולי אף הלכות, שהתורה היא ליברלית-קיצונית. הכל מותר, חוץ ממה שאסור. הפועל היוצא מכאן, שהתורה מתייחסת רק לסיטואציה קיימת, מה שנקרא בעולם ההלכתי "ריעותא". עד שלא מתרחשת ה"ריעותא", אין שאלה.
כמדומני שהחוות דעת מדבר על זה, בדיני ספק ספיקא, שלא ייתכן להגיד אין-סוף ספיקות, כי קודם כל צריכה להווצר ריעותא מסויימת. אם היא לא נוצרת, אי אפשר להקשות "ומה אם? ומה אם?" ולגבב ספיקות להחמיר.
כך גם בפועל - עד שאין התנגשות, אין הכרעה תורנית. לכן לא שייך לעשות "פעולות מנע".

אומנם, יש לסייג את הדברים דלעיל, אבל טרם עלתה לי הגדרה מדוייקת לזה בראש, ולדעתי העיקר והיסוד הוא מה שכתבתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2012 23:47 לינק ישיר 

למ.ד. אברהם.
א] לדעתי 'דרכי נועם' ו'לא ניתנה תורה למלאכי השרת' הם הסברות שמחמתם אטען שהקיום קודם, אך הם לא עצם הטענה, אך זה לא משנה באמת.
ב] אשמח אם תשלח לי את המאמר שהבאת או תפנה אותי אליו ע"י קישור.
ג] הלצת לא תחמוד מול לא תגזול והסעפויותיה אכן יכולה להיות להיות קשורה לטענותי, אך יתכן להסביר זאת באופן אחר, והיינו שגם אם ננקוט שהדת קודמת לקיום, אך אין הטריטוריה שלי קודמת לשלך, אלא הם שתי אוטנומיות נפרדות לחלוטין ובאופן טבעי אין בינהם שום אינטראקציה [באופן מלאכותי היא קיימת לגבי מערכת הדת - 'כל ישראל ערבים' אך אכ"מ כעת].    וארמוז ללשון אחרת- 'משפטי הממון', מראי מקומות בסיסיים באחרונים- שע"י פ"ה ובעיקר בתחילת השער, גר"ח בסטנסיל על תחילת ב"ק, ברכ"ש ב"ב סי' ט"ו וט"ז, חי' ר"ש הימן קידושין בסוגית פדיון הבן [דן שם לגבי מעריב התדיר לקדימת פדה"ב הנדיר].
אם אכן זה ההסבר אין ראיות משם לנידון שלי.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2012 23:58 לינק ישיר 

אם לא יתקבל ההסבר הנ"ל בעניני ממון של אחר, ושאר חריגות מתחום האדם לתחום האחר, ישנה הוכחה נוספת שהגרש"ז מביא לפי זכרוני בתשובה ז לענין דומה, איני זוכר מה תורף הענין שם, ואין הספר לפני.
הגמרא אומרת שאילו קם פנחס והרגו לזמרי לא היה נענש זמרי מפני שפנחס היה נחשב לרודף, וקשה, שהלא היה יכול זמרי לפרוש מהמדיינית ושוב פנחס לא היה הורגו, א"כ מדוע יש להחשיב את פנחס לרודף הלא הוא השאיר לזמרי שתי אופציות, ולא בהכרח שהיה הורגו.
והתשובה היא, ברוח הדברים הנ"ל, שמכיון שמבחינה קיומית הוא רצה להורגו, שהרי מבחינה קיומית אין מניעה מלבא על מדיינית, כל המניעה היא מניעה דתית, ואף שמבחינה דתית היה לזמרי לפרוש מהמדיינית, אך מעמד ה'רודף' לא התבטל.
אא"כ נחזור לטענתי הנ"ל שגם אם ישנה קדימה לדת, אך אין שום אינטאקציה בין שני אנשים שונים הכפופפים לדת, וכל אחד נידון בצורה אוטונומית, א"כ פנחס היה 'רודף', וזמרי היה 'בעל עבירה'.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2012 00:26 לינק ישיר 

מנחם פיש.
א] התמוגגתי על הגדרת הקיומיות שמבשנתו של הרב סולוביצ'יק.
ב] פעם ביררתי עם דובר צרפתית+נגיעות פילוסופיות את תרגומו של משפטו של סארטר [האחר הוא גיהנום], ואיך שהבנתי אין כוונתו ל'אחר' במובן הפשוט, אלא לאחר המתיימר להשליט את 'אחרותו', או אחר שמייצג את האמירה שאתה טועה, משהו כעין זה, ואם נתעלם מהניסוח של הסיסמה, כוונת הענין היא בגנות הקולקטיב כמה שהוא יהיה סולידי, וכמובן בשבח האינדוודואליות.     לכן אני לא כ"כ רואה טעם להתווכח איתו ולהנגיד את היהדות לזה.
ג] לעצם טענתך שהתורה היא אקזיסטנציאליסטית, חושבני שזו הטיה לא מדויייקת, התורה חייבת מעצם טענותיה היא להיות אובייקטיבית-חיצונית, הקיומיות היא חייבת להיות סובייקטיבית-פנימית.
זה שאתה או כל מישהו אחר הצליח ליצוק לתוכה תכנים קיומיים עדין לא היופך אותה לקיומית, אלא את היוצק, או את זה שמשתמש באותם תכנים. אך התורה נשארת מחוץ לקיומיות, וכמערכת נפרדת.
לא תתכן קיומיות שווה לאומה שלמה, ובפרט לא ע"י צווים.
כמובן שאני לא רואה בזה חיסרון, אלא שוני, התורה לא מתיימרת לעמוד לעמוד על משבצת הקיום לדעתי, וממילא היא מערכת נפרדת.
ואולי כדי שכוונתי תהיה ברורה יותר אוסיף.
טעמי המצוות הם 'גמישים' כנודע, [למשל עי' רש"ר הירש הקדמתו לחורב], תוקף מחייב יש רק לגופי ההלכות, מה שעומד מאחוריהם זה מדרש נאה ואפשרי אך הוא החלק האנושי. המצוות עצמם הם החלק האלוקי.
ע"ע בריסק-לייבוביץ', אך אפשר גם בלעדיהם.
ממילא כל טענותיך על חוויות הקיום שבתורה ומצוות, לדעתי לא יחול על התורה לכשעצמה.
א"כ שוב חוזרת שאלתי מה קורה כשישנה התנגשות???      

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2012 00:30 לינק ישיר 

נחלת דוד.
 לא ירדתי לסוף דעתך, אולי תנסה להציג את מסקנותיך ללא השילוב של דברי החוו"ד והלכות ס"ס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2012 07:36 לינק ישיר 

דה וינצי,
אני אנסה להרחיב.

אני מסכים שהקיום קודם לדת, אבל זה לא איזה אידיאל תורני, אלא עניין מהותי לכל מערכת חוקים
כל מערכת שכזו, והתורה בכללה, באה להסדיר את חיי האדם ההיסטורי - בשר ודם, בעולם ההיסטורי - הנתון לחוקים קבועים.
בשל כך, בד"כ אין החוק יכול להתייחס לכל חיי האדם, אלא הוא מטיל עליו איסורים מסויימים החלים בכל עת וכל זמן, וצווים מסויימים, שחלקם תלויים בזמן או מקום, וחלקם תמידיים.

אך האדם איננו צריך להכין עצמו לקראת קיום החוקים. כמו בקודש - בתורה, כן בחול - באזרחות.
בחוק האזרחי ישנם איסורים - איסור רצח וכו', וישנם צווים - תשלום מיסים, דוחות ועוד. אין חובה "להתכונן" לחוק. בגע שישנו מצב עליו החוק מדבר - במצב זה יש להתנהג כשם שהחוק אומר, אך עד אז אין כל רלוונטיות לאותו חוק, וישנם ממילא מצבים אינדיפרנטיים עליהם הוא לא חל.
לא שייך שהמחוקק יגיד - כיוון שיש חוק שאסור לרצוח, נובע מהחוק הזה שכל אדם צריך לעבוד על המידות שלו. זה טיעון לוגי בטל. יש צו לא לעשות כך וכך, ובתורה - אף לא להרגיש כך וכך(למשל: לא תתאוה). אך אין לגזור מפה כל מיני דברים שאין להם סוף, כמו שעשו הרמב"ם ורבינו בחיי. 
רק שישנה סיטואציה עליה החוק מדבר, אז יש לדון בדברי החוק, ואין צורך להכין עצמך אליו מראש.

אומנם, יש לסייג את זה, כמו שאמרתי לעיל. אין לי הגדרה טובה לסיוג, אך יש לי דוג' - כמו שבחוק האזרחי אין צורך "להכין עצמך" מראש לחוק, לפעמים יש מצב שהסיטואציה עצמה דורשת הכנה. למשל - גם אם אתה נוסע במקום בלי הגבלת מהירות, ויש רמזור, אומנם אין חובה "להכין" עצמך ברמזור, אלא רק לעצור באור אדום. אך על כל פנים בוודאי תאט את המהירות, אחרת לא תצליח לציית לחוק.
ממילא ניכר שישנו מצב שאתה צריך להתכונן לחוק, אך מצב זה גם הוא נכלל בסיטואציה מסויימת שכעת אתה מבין שהחוק חל עליך(זו לא הגדרה מדויקת, אבל כשם שבחוק האזרחי זה ברור אינטואיטיבית לכל אדם מתי הוא צריך להתכונן ומתי לא, כן אפשר לגזור לחוק התורני).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2012 07:48 לינק ישיר 

האמת שהשימוש שלך בשאלתך במונח קיומיות במובן האקזיסטנציאלי הקלאסי הוא שהיה לא מדויק כאן. אתה כיוונת לשאול כמה האדם קודם לתורה, וכמה הדת הותרה (וכל שכן דחויה) אצל פיקוח-אנושיות ונורמטיביות צליבזיציונית. זה פחות קשור למערכת החשיבה הקיומית, כי אתה לא מציע כאן את התורה כבאה לגבות את אותה חשיבה ועיסוקיות קיומית אישית ופרטית כתכלית התורה (כמו שאני באמת רוצה להציע), אתה גם לא דן במהותה של הדת מה היא באה בעצם להטיל על האדם (תקנון אישי וחברתי לצורך האדם וקיום האמונים על רעוונה או לצורך גבוה ומיסתורי כל שהוא או סתם איזו דרך אנטי ניהיליסטית כחלק ממלחמת טוב ורע עלומי תכלית. למי ולאיזה צורך ותכלית כל זה. אלו שאלות מציקות מאוד שקל מאוד לפתור אותם ב -כך היא המציאות הנתונה וזו היא דרך האמת הברורה ורק אנרכיסטים ותככנים חסרי לאות לא מרוצים מהתשובות האלו). אלא אתה מציב את הדת כמהות הקיום וכצו החל על האדם שהוא הקיום (במובן של חיים נורמליים ופחות במובן של תחושת הויה אישית) ואתה שואל היכן עובר התיחום ביניהם. כלומר הם לכשעצמם אינם סותרים או נוגדים אבל הגבול הלא מסומן שביניהם לא ברור היכן עובר.  

אולי תגדיר קודם כל מה היא אותה מהות שהדת מציעה (אליבך), מה היא אמורה לתת לאדם ולאיזה צורך.

ומהי ומה ערכה של אותה קיומיות אנושית שהדת צריכה להתחשב בה. 

לא הבנתי מה זה ״ערך אלוהי״ משהו דיקטטורי או משהו אזוטרי, אתה מאמין שאתה מקיים דת בריסקאית שכל תוכנה זה מחשבות שאין לאדם שבך כל קשר איתם?! אם כך אין בדת לא מהות ולא קיומיות שקודמת לו, יש בה רק עריצות והתעללות. ואת קשקושיו של לייבוביץ אתה מנסה לייחס לדת היהודית?!...כשלא מוצאים את אלוקים אפשר לומר את זה ברור לא צריך לטרטר את זה בתרי״ג צורות. 

(דרך אגב ישנה גם ״קיומיות משותפת״ נוסח ברקוביץ. שם חוית הקיום נעשית בדרך תחושת חיבוריות לנשגב המוחלט שהאדם מזהה שהוא חוץ ממנו) 

אני יודע שההקשר הראשוני של סארט היה אחר שדעותיו מנוגדות (שלושת הכלואים) אבל זה היה זרז לתפיסה (שברבות הימים קיבלה משמעות פשוטה) שמה ומי שאינו אני וביטוי תחושת קיומי הוא גהינומי. לוינס בכלל גרר את מושג האחר למחוזות נשגבים..אלא שכיהודי ודתי הוא היה אנושי באורחותיו וכך הקיומיות שלו הייתה אנושית וזולתנית.   

ברוח המוסריות הקיומיות ניסיתי לתת צביון תכליתי משהו לחיים תורניים ודתיים, יהיו ויש כאלו שרואים בתורה ובדת את ההפך ממה שאני בא להציע, ורואים את תכליתה כמדכאת את האינדוודואלית ואת תחושת הישות. הם מציעים את ביטול היש כמטרת כל עבודות הדת התאיסטים וכטישטוש האישי דרך מצוות החברה שפיסגתם אמור להיות שלי שלך ושלך שלך. כשאין אופק רעיוני אונטולוגי ובהעדר תכלית נראית לעין השכל כל אחד מוצא את שאהבה נפשו. ארוכה מארץ מידה ועמוקה מיני ים.  

לא הבנתי טענתך, למה תורה ציוויית לא יכולה להיות מכוונת מטרה לקיומיות אינדודואלית תחושתית של קהל מאמיניה. בפרט על רקע אבות האומה וסגנון חייהם. וכמובן דברי נאמרו כנסיון אפשרי לנתינת שווי אנושי אישי לתורה, המאפשר קיומה גם בהעדר סיבה סבירה יותר. 

תוקן על ידי מנחם_פיש ב- 03/10/2012 07:53:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2012 08:16 לינק ישיר 

לגבי הבנין ציון שהובא ע"י מיכי - ראה רש"י ב"ק סב: רשי ד"ה ויצילה     
  לגבי עצם השאלה יש לציין למקרים שבהם נראה שההלכה נסוגה לפני המציאות, כהתאבדות שאול, מלחמות יהודה וישראל (שלכאורה אין להן היתר דתי)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2012 09:20 לינק ישיר 

קריאה מהטריבונה
קראתי, ואיני זוכר כעת היכן, שהרמב"ם הוא שהרחיב את המושג של "וכל מעשיך יהיו לשם שמים" פרשנים קדומים פירשו את המימרא בצורה מצומצמת יותר.
ר' יעקב בן שמשון, בפירושו לאבות שנכנס למחזור ויטרי, סימן תכה, פירש: "וכל מעשיך יהיו לשם שמים. דאמר מר גדולה עבירה לשמה. לשם מצוה. ממצוה שלא לשמה. לשם מצוה. אלא לשם עטרה. שנאמר בין רגליה כרע נפל שכב. וכת' תבורך מנשים יעל וגומ':" ר' יעקב פירש את המשנה לא על כל פעילות האדם, אלא כשאדם נאלץ לעשות עבירה, אם יעשנה לשמה, היא תחשב יותר ממצוה שלא לשמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2012 09:32 לינק ישיר 

תלמיד, צ"ל רש"י ב"ק ס ע"ב. זה הרש"י שהזכרתי בדבריי.
לא מתביישת, כתבתי שזו לא יכולה להיות הוראה הלכתית. ההוראה ההלכתית היא לא לדבר לה"ר. איך לעשות זאת, זה לשיקולו של האדם. כמו שההלכה לא מורה  לנו איפה לקנות סכין לשחיטה או איך ואיפה לבנות סוכה. ההלכה מורה את הציוויים, ותפקידנו הוא לקיים אותם. לכל היותר  אפשר לשאול מדוע חכמים לא מתקנים שנלך כולנו למדבר (כל אחד למערה אחרת) כדי למנוע איסורי תורה. אבל לזה יש תשובות יותר פשוטות, כגון שאם נהיה במדבר לא תהיה לחכמים שליטה על מעשינו. או שכשלא נהיה בחברה אין לחברה השפעה על מעשינו וכך נגיע לחטוא יותר. וכדומה.
כל זה רק  לגבי הטיעון מהבריחה למדבר. לגבי המסקנה אני לגמרי מסכים, ולכן הבאתי דוגמאות אחרות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2012 13:49 לינק ישיר 

דה וינצי,

לפי הגישה השנייה התורה היא הקיום היחידי, אבל לא בגלל שאנחנו מכריעים שהקיום האישי של האדם אינו קיום (שהרי הוא הקיום הבסיסי לכאורה) אלא שהתורה כמערכת מוסר המשרטטת את גבולות הקיום האישי היא בעצם צורת הקיום האנושי. בדיוק להפך מן ההנחה הראשונית שהתורה היא מהות המדברת על הקיום ואחריו אנו מניחים שהתורה היא הקיום בעצמו, דהיינו הקיום האישי של האדם אלא שהוא מקובע מראש בחוקי התורה.

אני מניח שיש כאן מקום לשאלה: היכן החירות הבסיסית כל כך בראייה אקזיסטנציאליסטית אם אנו מניחים כי הקיום עצמו כבר משורטט ומוגדר בחוקים קבועים מראש?

התשובה לזה טמונה בדבריו המפורסמים של סארטר שהובאו לעיל: "האדם נידון לחירות". התורה, אם כן לא תוכל לשנות את המצב משום שהיא משאירה את הבחירה ביד האדם ולפיכך היא גם אינה מתיימרת ליטול ממנו את חירותו.

שאלת הגבולות איננה קיימת אם כן כאשר אנו מניחים שהתורה היא חלק מהקיום האישי של האדם עצמו. התורה היא הטבע של המוסר האישי בדיוק כמו שמזג האוויר (למשל) הוא הטבע של הקיום הפיזי האנושי.

אפריםבן,

באמת לא ברור לי מה שונה בדרשה זו משאר דרשות חז"ל.

בכל אופן זה שונה מהדוגמה שהבאת משום שבדוגמה שלך הפרשנות מתייחסת לפסוק כפשוטו ומוציאה ממנו מסקנה הפוכה מההוראה האמתית שלו. לעומת זאת במקרה של "עת לעשות לה' הפרו תורתך" המסקנה מוצאת מהמקרא בדרך דרש כדרכם של חז"ל באסמכתאותיהם והאי קרא מרישיה לסיפיה מדריש, מסיפיה לרישיה מדריש (רבא בברכות סג).

mdabraham,

הפסק של הגרש"ז מתייחס לדבר שיש בו משום סכנה, ומקורו ממה שאמרו בש"ס בכמה מקומות לגבי דברים שעלולה להיות בהם סכנה (ואינה וודאית כמובן) שומר פתאים ה'. והמכוון בזה הוא שדבר שאינו סכנה לרוב האנושות ורק למיעוט הוא מסוכן אין צורך לחוש לסכנה. או כאשר מדובר על עשיית מצווה (תשמיש בהריון) כאשר המצב הוא טבעי אין לחוש לסכנה (ועיין היטב אגרות משה אה"ע סג וסד).

בכל אופן זה לא ממש נוגע לעניין עצמו לשאלת תקפותה של התורה כמצווה ומגבילה את קיומו של האדם.

לגבי תשובת המהרי"ק שאין האב יכול למנוע מבנו לישא אשה כלשהי, ושאלת: למה? מדוע? והסקת: "שום דבר פרט לכך שזה בלתי סביר להכפיף את חיי הילדים לצווי ההורים"

כנראה שלא ראית את תשובת המהרי"ק בפנים, ואני תמה איך אתה מביא סייעתא לדבריך מבלי לבדוק את המקור בכלל. בכל אופן מהרי"ק טורח להסביר את פסקו בכמה נימוקים (כיבוד אב משל אב וכ"ש בצערו, מצווה לעבור על דברי תורה שאין כיבוד אב ועוד), רק הנימוק של 'שיקולי טריטוריה הלכתית' נשמט בטעות...

לגבי סוגיית מציל עצמו בממון חבירו, שדעת רש"י וכנראה גם הראב"ד בב"ק ס שאסור לאדם להציל את עצמו בממון חברו (שזהו כמדומני מקורו של הבניין ציון).

ובכן, ראשית בכל הנוגע לשיטתו של הבניין ציון עצמו הרי שהוא מנמק את שיטת רש"י בשלוש נימוקים:

א. המקור לכך שפיקוח נפש דוחה לא תעשה הוא מכך שעבודה דוחה שבת, וראינו גזל שחמור משבת שהרי עבודה דוחה שבת ואינה דוחה גזל.

ב. "גם אם ילפינן מוחי בהם ולא שימות בהם, הרי שם כתוב ועשיתם את כל חקותי ואת כל משפטי, ובזה לא התיר הקב"ה שלא למות רק מה שנוגע אליו דהיינו חוקותיו ומשפטיו אבל לא מה שהוא לאחרים ולהיות גם רע לבריות למען הציל עצמו ממיתה".

ג. "אחר דילפינן שעבודה זרה עומד בפני פיקוח נפש מואהבת את ד' אלקיך וגו' בכל נפשך כדאמרינן בסנהדרין (דף ע"ד) ואמרינן שם יש לך אדם שממונו חביב עליו מגופו לכך נאמר בכל מאודך, ולכן כמו דילפינן שם דשפיכות דמים עומד בפני פיקוח נפש הוא הדין גם כן גזל כיון דיש אדם שממונו חביב עליו מגופו".

עד כאן בנוגע לשיטתו של ר"י עטלינגר עצמו.

לגבי ההלכה כשלעצמה (לשי' רש"י), אתה רוצה להתוות על פיה (או לראות בה תוצאה של) עיקרון הגורס שישנם טריטוריות בהם אין תוקף לשיקולים הלכתיים. אתה מסכים עם תוקפה של ההלכה בכל טריטוריה אלא שאתה גורס שישנו כלל מטא הלכתי הקובע טריטוריות שונות להלכה ומונע 'זליגה' של השפעה הלכתית מאחד על משנהו.

הבעיה לעניות דעתי היא שהרעיון שלך יכול להיות נכון כאשר מדובר במצווה כלשהי הנדרשת מן האדם ואשר במצבו העכשווי הוא נזקק לפגוע ברעהו בשביל קיום המצווה, או אז יש תוכן אמתי לחלוקת הטריטוריות. הוי אומר: אל לך לפגוע ברעך בשביל קיום חובתך האישית ההלכתית.

לעומת זאת כאשר מדובר על הצלת נפשו של אדם בממונו של חברו אזי שאנו נזקקים בתחילה לשאלת המניעה, מדוע יש לו להימנע מנטילת ממון חברו בלא רשותו? התשובה לזה תהיה 'לא תגזול'. הרי שלא תגזול הוא חוק חוצה טריטוריות במהותו, הוא מדבר על הסדר הממון ביני לבין חברי, כאשר ישנה שאלה אם מותר לי לעבור על איסור 'לא תגזול' בשביל הצלת נפשי השאלה היא שאלה אישית שלי ובטריטוריה שלי, האם מותר לי לעבור על איסור שאוסר עלי ומצווה אותי או לא. הצלת נפשו של אדם תוך עבירה על הצו של 'לא תגזול' אינה 'זליגת' ההשפעה ההלכתית שלי אל רשותו של חברי אלא 'זליגה' אנטי הלכתית בהיתר יוצא דופן מפני פיקוח נפש.

בסופו של דבר השאלה היא האם ישנו הצו של לא תגזול או לא, הצו הוא צו שלי והוא אינו מחייב אותי כאשר נפשי עומדת מנגד.

תוקן על ידי מעמיקחקר ב- 03/10/2012 13:50:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/10/2012 20:14 לינק ישיר 

מעמיקחקר, העמקת חקר עד אין קץ, וכנראה לכן לא זכיתי לירד לעומק דבריך.
א. העיקרון של שומר פתאים אינו קשור רק לסטטיסטיקה של הסיכון ולרוב ומיעוט. הוא מיושם על מצבים שבהם מנהג העולם הוא להקל על אף הסכנה. כלומר באותה רמת סכנה יש חשיבות לשאלה האם דרך האדם הסביר היא להסתכן בה או לא. לכן רואים מכאן שדרך הנהגה נורמלית גוברת על שיקול הלכתי.
לדוגמה, כיום פוסקים פחות מתירים לאדם לעשן כי רוב העולם לא מעשן. זה לא רק בגלל התוצאות של המחקר  הרפואי אלא בגלל שזה הפסיק להיות הדרך הנורמלית.
ב. בדברי מהרי"ק שם נמצאים שני נימוקים: האחד תולה זאת בהלכה שראוי לישא אישה שהוא אוהב אותה. השני נודע לכך שאדם לא חייב לתת משלו להוריו, שזה בדיוק שיקול של טריטוריה.
ג. נימוקיו של הבניין ציון הם בדיוק שיקולי טריטוריה. מה בכך שחלקם מבוססים על מקורות (מפוקפקים מאד כמובן לכל רואה)?
ד. הפלפול על 'לא תגזול' שגב ממני טובא. לא תגזול הוא לא איסור חוצה טריטוריות אלא הוא גופו קביעת הטריטוריה ביני לבין חברי. וזה שהוא גובר על פיקו"נ מורה לנו את עוצמתה של הקביעה הטריטוריאלית. יש לי ניסוח אחר בזה, אבל אין לזה צורך כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2012 11:38 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
מעמיקחקר, העמקת חקר עד אין קץ, וכנראה לכן לא זכיתי לירד לעומק דבריך.
א. העיקרון של שומר פתאים אינו קשור רק לסטטיסטיקה של הסיכון ולרוב ומיעוט. הוא מיושם על מצבים שבהם מנהג העולם הוא להקל על אף הסכנה. כלומר באותה רמת סכנה יש חשיבות לשאלה האם דרך האדם הסביר היא להסתכן בה או לא. לכן רואים מכאן שדרך הנהגה נורמלית גוברת על שיקול הלכתי.
לדוגמה, כיום פוסקים פחות מתירים לאדם לעשן כי רוב העולם לא מעשן. זה לא רק בגלל התוצאות של המחקר  הרפואי אלא בגלל שזה הפסיק להיות הדרך הנורמלית.
ב. בדברי מהרי"ק שם נמצאים שני נימוקים: האחד תולה זאת בהלכה שראוי לישא אישה שהוא אוהב אותה. השני נודע לכך שאדם לא חייב לתת משלו להוריו, שזה בדיוק שיקול של טריטוריה.
ג. נימוקיו של הבניין ציון הם בדיוק שיקולי טריטוריה. מה בכך שחלקם מבוססים על מקורות (מפוקפקים מאד כמובן לכל רואה)?
ד. הפלפול על 'לא תגזול' שגב ממני טובא. לא תגזול הוא לא איסור חוצה טריטוריות אלא הוא גופו קביעת הטריטוריה ביני לבין חברי. וזה שהוא גובר על פיקו"נ מורה לנו את עוצמתה של הקביעה הטריטוריאלית. יש לי ניסוח אחר בזה, אבל אין לזה צורך כאן.

אברהם (?),

אתה צודק שמרוב התפלפלות נאבדה הבהירות וכוונתי יצאה מעורפלת, אנסה להבהיר את עצמי.

א. אין ספק שכאשר רוב העולם עושה מעשה מסוים המהווה סיכון וודאי אין היתר לעשות אותו. לכן כתבתי שבוודאי מה ש - 'דשו ביה רבים' כלשון הגמרא, אינה מתירה להסתכן אלא רק מגדירה מצב מסוים האם הוא בגדר סכנה או לא.

בדיני איסור והיתר ישנם כללים הלכתיים ברורים להגדיר מצב של ספק המחייב לחוש אליו ומצב שאינו מחייב לחוש אל הספק מחמת שהוא רחוק מן המציאות. לגבי סכנה ההגדרות שונות, מדובר על מצב שהוא לחלוטין לא סכנה וודאית. מנהג העולם קובע את ההתייחסות שלנו אל רמת הסיכון הקיימת במצב המסוים, אם הרבים דשים בו ואינם חוששים לסכנה זה עצמו מחשיב את המצב למצב שאינו מסוכן מבחינתנו.

המסקנה שלי היא שהנושא הזה לא שייך לתקפותם של שיקולים הלכתיים אלא לשאלת הקיום עצמו, שהרי סכנה היא איבוד הקיום.

ב. אולי אנחנו לא מבינים אחד את השני כשאנחנו אומרים 'טריטוריה הלכתית', אבל לפי מה שאני הבנתי אותך הרי שטריטוריה הלכתית קובעת שמצווה שמחייבת אותי לא יכולה להפסיד את זולתי.

כיבוד אב משל אב ממש לא נוגע לעניין, שהרי כיבוד אב היא מצוות הבן והיה מן הדין שיוציא עליה ממון בדיוק כמו שהוא מוציא ממון על רכישת אתרוג ושאר המצוות, יש להעמיק הרבה מדוע נמצאת הגבלה כזאת במצוות כיבוד הורים דווקא אבל בכל אופן זה ממש לא קשור להגבלה טריטוריאלית.

ג. אולי נימוקים ב' וג' [אכן מפוקפקים מאוד].

ד. פה ממש לא הייתי בהיר. אנסה שוב:

חיוב במצווה על חשבון הזולת נמנע משיקולי טריטוריה הלכתית (ההלכה שלי איננה פולשת לתחום האחר), שאלת דחיית מחויבות למצווה איננה שייכת לשאלת הטריטוריה ההלכתית (לא ההלכה שלי פולשת לתחומו אלא לא תגזול איננו בשביל לשמור על ממונו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2012 13:32 לינק ישיר 

לע"ע אין לי את הזמן המספיק לקרוא ולהתייחס לכל התגובות, אך לפי מה שריתי מלמעלה נראה לי שחל עירוב מושגים בין החויה הדתית לבין החובה הדתית.
גם אם החוויה הדתית היא חויה קיומית, אך החובה הדתית לדעתי בהכרח אינה כזו. ולכשאפנה אשנה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2012 13:33 לינק ישיר 

מ.ד. אברהם.
אני עדין מחכה למאמרך שהוזכר בתחילת דבריך, אם תוכל אשמח שתצרפו. בתודה מראש.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הקיום קודם לדת? [ותחומיהן].
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.