| נשלח ב-16/10/2012 00:18 |
|
| |
אתה הורס את החזנות! כן אתה!
חברים בבקשה תרגיעו אותי ותאמרו לי שאני טועה*
בטח אתם תוהים במה העניין על מה המהומה וכיצד ניתן להוציא את המיץ ולגרום לבלגן על ידי טיעונים דמגוגים זולים, הכנסת אישים ומשחקי כוח לאשכול פשוט ברור בהיר וקריא, אז הכותרת פשוט מטעה! לא תמצאו כאן פתח לבלגן שלילי
הערב ראש חודש מר-חשוון, בלועזי 15/10/2012 חצות עד לפני שעה קלה ישב אצלי במשרד חזן, וכשאני כותב חזן אין כוונתי ל"עוד חזן" כפי שרגילים לכנות כאן בפורום כל אדם שפותח את פיו ולא רק בדיבור..... יושב אדם שהחזנות נוטפת ממנו, מבין באמת מהי מטרתו של חזן ומהי חזנות. אותו אדם גדול מספר לי כבדרך אגב אני פורש מהחזנות במילים אלו. (כמובן לא מדובר באדם שיכול במציאות לפרוש מהחזנות-כיוון שחזן אמיתי לא יכול לפרוש). הוא ממשיך ומספר: לפני כמה שבועות הוזמנתי לבית כנסת מסוים לעבור לפני התיבה למה שקרוי בפי הציבור השוגה שבת-חזנות, כמובן השקעתי ונתתי את מרב כוחי וידיעותיי. לאחר התפילה ניגש אלי ישיש ממתפללי בית הכנסת ואומר לי: אה שמעתי חזנים טובים יותר אתה לא מתפלל כחזן. דבר זה נורא פגע בי ומיד שאלתי לישיש זה למה כוונתך והוא מצידו הזמין אותי אליו למוצ"ש בכדי לשבת וללבן את העניין. ממשיך אותו החזן ומספר: לאחר הבדלה רצתי אל ביתו של הישיש וההוא לאחר חלוקת לקח וקפה התיישב הישיש ושוב חזר על אותו משפט פוגע, "אתה לא ממש התפללת כחזן". (שתבינו מדובר בחזן שעבר תחת שרביטם של גדולי החזנים בעתיד) הישיש אומר לו תשמע הרבה דברים אמרת יפה התעכבת על יצירות וגאוניות נהדרות שהלחנת שמעתי ממך קטעי נוסח מפותחים ליצירה ממש, אבל את העיקר את הבסיס של הנוסח העברת כביכול לא היה כלום, וכי אבות אתה לא יודע לומר? וכי ולא נתתו אתה לא יודע לומר? ולומר (ממשיך הישיש) ולא נתתו לא צריך יצירה של תשע וחצי דקות! לפעמים הנוסח האמיתי ההכרחי הוא לוקח פחות ממה שאתה עושה במציאות, בשביל להגיד את אבות כראוי אין צורך במריחה של תשע וחצי דקות. וכאן ממשיך החזן את סיפורו: אני בושתי ונכלמתי, הישיש צדק אני פשוט דילגתי על רגעים חשובים בתפילה לא פחות מכולם אהובים ואהבה רבה וכביכול חיפפתי אותם כדי להגיע לקדושה ויהיה לי יותר זמן.
החזן הזה רוצה לפרוש משום שאנשים היום לא יודעים להעריך חזנות אמיתית, לאנשים מספיק שאני ישיר יצירות יעשה קצת שואו ובזה סיימתי את העבודה (הם גם מתייחסים לזה כעבודה) והחזנים הצעירים היום? אנו מגדלים דור בור ועם הארץ שרק יצירות יודע לשיר, כמה חזנים צעירים אתם שיודעים להתפלל אתם מכירים? אני לא חושב שיש לנו מנין חזנים!
אתה (כבוד החזן הוותיק/המורה/החזן הצעיר) הורס את החזנות! כן אתה! אם לא תתחילו להרגיל את הקהל מהי תפילה אנו מסיימים פה!אני לא מצפה מחזנים לשנות את הרפרטואר פשוט זה לא יקרה, אבל תשתדלו להכניס בכל תפילה קטע מקורי ובעיקר להקפיד שהנוסח יהיה מושלם ולא משנה באיזה מהירות הוא יהיה עדיין הנוסח צריך להישאר מכובד ולהיות קיים. זאת הדרך היחידה לשמור על קיום עולם החזנות ולא רק על עולם הקונצרטים. לילה טוב ובשורות טובות
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2012 00:34 |
|
| |
עצוב, אבל כל כך נכון ואמיתי! חסרים היום חזנים שיודעים מה זה "נוסח משוכלל". נוסח שיודע לרדת לעומק המשמעות של המילים, שנונן לציבור מצד אחד גיוון, ומצד שני מרומם את התפילה עצמה. כמה חזנים אומרים את פסוקי קרבן המוספים של ראש השנה שלפני "עלינו" במהירות מופרזת מפני שהם לא מהווים "יצירה"? אבל קרבן המוספים הוא הסיבה המרכזית לתפילת מוסף בכלל! ולא חסרים עוד דוגמאות דומות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2012 10:20 |
|
| |
עצוב, כשהחזן לא מתפלל והמקהלה לא ראתה סידור תפילה פרט לספר תווים,
ונוסח התפילה מתאדה לדורות.
התפילה היא העיקר וכל השאר הוא ליפות את התפילה.. הגלגל התהפך ואין תפילה.
ואילו המתארים ריגושים ודמעות הכוונה ריגוש מוזיקלי, או הבנה והתקרבות לבורא עולם.
תוקן על ידי יעפ ב- 16/10/2012 10:22:48
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2012 11:09 |
|
| |
מסכים עם כל מלה. על בשרי אני חש זאת שנים. לא כחזן. כבעל תפילה. בל נשכח שגם הגענו למצב שלאנשים אין אפילו סבלנות לנוסח. רוצים 90 דקות של שהיה בית כנסת הכוללים תפילה, קריאת התורה, קשקשת ופיצוחים. מכל דבר קצת. חבל.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2012 12:45 |
|
| |
מי הרס? אני? זה היה כבר שבור כל הכבוד על הכתיבה היפה, למעשה גם אני מסכים איתך
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2012 13:02 |
|
| |
יש פתרון לנושא
החזנים יקליטו את הקטעים המתוכננים לשבת/חג בלווי מקהלה ותזמורת. יפעילו את ההקלטה ע"י שעון שבת ו/או חבר מקהלה שאיננו בן ברית בתזמון מדוייק. ובמקום להתאמץ בשבת/חג, יצטרפו לרכילאים ומנהלי העולם ( הרי מישהו חייב למלא לפחות בסבב תורנויות את רבש"ע ששובת בשבת ) תוך כדי פיצוח ולגימה, ישמעו את הביקורת על הביצוע המושמע ומיד ידעו מה הקהל דורש לשפר בטרם יעלו את הביקורת ע"ג הפורום, ובכך נחסוך הן מאמץ מיותר מהחזנים/מקהלה והן הלבנת פנים מע"ג הפורום.
ובא לציון גוגל מוגל במהרה בימינו
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2012 00:25 |
|
| |
יש פתרון יותר ענייני
להמית את חזנות הדמי שהחייו "מחיי" החזנות למיניהם
ולהחיות את החזנות האמיתית!
|
| נשלח ב-17/10/2012 00:41 |
|
| |
מסכים עם כל מילה. ואגב, אספר מעשה שראיתי בעיניי. השתתפתי בשבת חזנות מאוד מעניינת עם החזן שולהוף לפני כמה שנים, והנוסח והאילתורים שהוא נתן במשך התפילה היו ממש בית ספר אמיתי לחזנים בנוסח של 100 שנה אחורה. חשבתי שכולם חושבים כמוני, אך שמעתי כבדרך אגב שני אנשים משוחחים, והא' אומר לב': היה משעמם, החזן לא נתן כלום, לא היה שמעה ותשמח, לא היה ד' מלך, וכו', הוא רק אילתר בלי יצירות..... נו... מה תגידו?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2012 01:08 |
|
| |
נמנעתי עד כה מלהביע עמדה, אך "בריטוןבאס" אמר את זה ברור- הציבור אשם! לא החזנים, לא המורים ולא התלמידים- הציבור! מה שהציבור דורש, זה מה שהוא יקבל, ולכן אין שום תמריץ לתלמידים להשקיע בנוסח, כי הציבור הרחב לא יודע מזה נוסח...
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2012 18:16 |
|
| |
ומדוע הציבור אשם? מפני ש"מחיי החזנות" הרגילו אותו לזאת!!!
תוקן על ידי ניוטרל ב- 17/10/2012 18:15:59
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2012 23:22 |
|
| |
אני מכירה חזנים שרוצים לתת כמה שיותר בנוסח ולשמור על הולא נתתו אבל הבעיה היא שהם לא המובילים של התפילה, כיום חזנים רבים נתונים לחסדיהם של המנצחים או של הספונסרים או גבאי בית הכנסת שדורשים רשימת יצירות מוכנה. מי שגרם להרס הזה זה אותו אחד שהחל בשבתות החזנות שזה מושג חדש. שמעתי מחזן גדול שפעם היה החזן ניגש להתפלל והיה גם שר קטעים והיום החזן שר קטעים וגם מתפלל בין קטע לקטע. האם אתם חושבים שלייבלה גלנץ היה עושה קונצרט בתפילה? אם כן אתם טועים לגמרי הוא היה מתפלל וככה היו עושים אז כל החזנים הגדולים עד שבאו אלו שבאו והרסו את החזנות. אני עדיין שומרת על פי מלנקוב בשמות זה קשה לי אך אני מתאפקת
|
|
|
|
| נשלח ב-17/10/2012 23:39 |
|
| |
בדיוק אתמול שמעתי הקלטה מתפילת החזן משה שטרן, שעה וחצי ואין יצירה אחת מוכרת למעט חלק מזורע צדקות של יוסלה, ונהנתי כמו שלא נהנתי הרבה זמן.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2012 23:50 |
|
| |
כבר כתבתי פה פעם, שאפשר לשמוע הקלטות של החזנים של פעם שהם מתפללים בשבת. ואפשר לשמוע שהם נותנים תפילה עם מה שנקרא הנוסח עם הוספות. אבל רובם גם שרו חלקים מסויימים בתפילה, כדי לשתף את הקהל. וגם שהחזן יוכל לנוח: (כשהיתיה מקהלה)
|
|
| נשלח ב-22/10/2012 07:22 |
|
| |
בל נשכח שהחזן הוא גם שליח ציבור, וכשליח של הציבור הדבר הראשון והעיקרי זה לא להלאות ולגרום סבל לציבור רק בשביל הקדושה הנוראה של שכלול הנוסח, מעלה גדולה יש לנוסח הפשוט, הרגיל והמקובל ללא אילתורים ותוספות שמתאימים לחזנים גדולים ולא לחזנים ובעלי תפילה מהליגה הפחות גבוה, אני בטוח שכל מי ששמע את החזנים ובעלי התפילה שמנסים לשכלל את הנוסח על חשבון סבלם של המתפללים - שולחיהם מזוהה עם דברי. ולכן כל עוד הנוסח המסורתי נשמר במלואו ובנוסף לכך מבצע החזן מס' יצירות שמתאימות לכשרונו ויכולתו ולסגנון המתפללים, אינני חושב שיש בכך פסול או בעיה כל שהיא, ולהיפך, כל משכללי הנוסח למיניהם ומזמרים זמירות שאינם מתאימים ליכולת הקולית שלהם ו/או לציבור שולחיהם עדיף שישמרו מרחק מעמוד התפילה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/10/2012 10:11 |
|
| |
צריך לזכור שגם אסור לנדנד בתפילה!!! יש כאלה שרוצים לעשות נוסח יפה אבל ממש עושים כאב ראש!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-23/10/2012 17:55 |
|
| |
בקיצור חוזרים לבעל התפילה החסידי, לגליצאנער הזקן , זה שפירוש מילות בקשותינו וקטעי הרוחניות וההתעלות חשובים לו יותר מביצועי ראווה.
|
|
|
|
|