בית פורומים עצור כאן חושבים

האם מותר לשמוע ל'דעת תורה'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/10/2012 10:42 לינק ישיר 
האם מותר לשמוע ל'דעת תורה'

לפני אדם חולה בשבת להערכתי יש בו סכנה ויש לחלל שבת לטפל בו נמצא שם גדול בתורה שאומר שאין בו סכנה ואין לטפל בו בשבת. חילוקי הדעות הם הערכה רפואית. האם מותר לי לשמוע ל'דעת תורה' או להפך אני עובר על לא תעמוד ואני שופך דמים אם אני מבטל דעתי בפני ה'דעת תורה'?

לפי הבנתי עם ישראל בסכנה קיומית אם לא נאיץ את תהליך השלום (אני שמאלני פרגמטי) ולכן חייבים להצביע למפלגת שמאל מובהקת ולא למפלגה של 'דעת תורה' שלא מקדמת כראוי את תהליך השלום \ לפי הבנתי עם ישראל בסכנה קיומית אם לא נראה נחישות באחיזה בקרקע (אני ימני פרגמטי) ולכן חייבים להצביע למפלגת ימין מובהקת ולא למפלגה של 'דעת תורה' שלא מראה נחישות ראויה לאחיזה בקרקע.  חילוקי הדעות שלי עם 'דעת תורה' הם הערכת המציאות בלבד. האם מותר לי לשמוע ל'דעת תורה' או להפך אני עובר על לא תעמוד ואני שופך דמים של כלל ישראל אם אני מבטל דעתי בפני ה'דעת תורה'?

האם בשאלה למי להצביע בבחירות יש התר לבטל דעתי בפני 'דעת תורה'???

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2012 10:55 לינק ישיר 

בענין דעת התורה- הגמרא ביומא אומרת כשאדם נמצאה בסכנה, שואלים רופא- שואלים מומחה- שואלים את החולה. אבל אין כל דעה שם ובפוסקים, שבענין פיקוח נפש שואלים את הרב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2012 11:46 לינק ישיר 

מתעניין

אני חוזר על דבריך כדי להציג אותם מזויות שונות.

המקרים:

התלבטות רפואית, מה מועיל יותר לחולה (או מה מזיק).

איזו מפלגה מקדמת את השלום או את הבטחון ומה מעמדה של מפלגה המייצגת "דעת תורה" (ואלו שתי שאלות).

ויש לברר:

האם אלו שאלות בהלכה?

מה מעמדה של "דעת תורה"? מה מציין המונח הזה?

הצעות לתשובה:

שאלה על טיפול רפואי מופקדת בידי מי שמתמצא. אם יש אחד שמתמצא ואחד שלא, הולכים אחרי הבקיא. אם יש מי שטוען שיש לו הבנה רפואית, אפשר לסמוך עליו ואפשר לברר מאין הידיעות שלו.

בזמננו יש רבנים בעלי נסיון (עקיף) ברפואה. כמו כן, וזה נוגע גם לקמן, לימוד התורה הישיבתי מעניק כישורים לניתוח, לחשיבה אובייקטיבית, ועוד.

מצד שני, אם הטענה של בעל "דעת תורה" היא שיש לציית לו מפני שיש לו רוח הקודש או רמה כלשהי של נבואה המאפשרת לו לדעת מראש מה נכון ומה לא במקרה זה, אזי יש לנו שאלה מסוג אחר.

כמדומה שאם המתיימר לידיעה על טבעית כזו אכן צודק בדבריו, מן הראוי לשמוע לו גם נגד רופאים מומחים. ויש מקרים שבהם יש הטוענים ליכולות כאלו, ויש סיפורים על הצלחות. כפי שכתב פעם מואדיב, יש גם דוגמאות הפוכות. ובכל מקרה, ראוי לבדוק היטב את הטוען ליכולות כאלו כדי לא להיכשל בדברים שיש בהם פיקוח נפש.

לגבי הצבעה פוליטית, כמדומה שהמקרה מורכב עוד יותר. איך בכלל ניגשים לשאלה איזו מפלגה לבחור? הניסוח של השאלה של מתעניין מניח שיש שיקול אחד ויחיד: תועלת מדינית, כאשר אחד יעדיף את הסיכוי לשלום וחברו את האחיזה בקרקע לשם הבטחון (ואלו שתי טענות: שהבטחון קודם ושטריטוריה מועילה לזה). אבל האם אלו הם השיקולים היחידים להצבעה?

כמו כן, יתכן שיש כמה מפלגות שכולן משקפות את הערכים והתקוות שלי כמצביע. לפיכך, מה שאבחר תמיד יהיה טוב, אבל תמיד יבוא על חשבון משהו אחר. כמו בחיים בכלל.

אני מסיים בפקפוק אם זו אכן שאלה הלכתית שיש לנסות לפתור אותה בשם ההלכה ועם שיטות הלכתיות (ומה הן אלו).

כיון שנזכרה כאן שאלה רפואית, אסכם:

אם בעל "דעת תורה" הוא מומחה ברפואה ואין מומחה אחר, יש להעדיף את דבריו.

אם בעל "דעת תורה" אומר אחרת מאשר רופא מומחה, או מספר רופאים מומחים, יש לבדוק היטב מה הידע שכל אחד ואחד מהם מתבסס עליו. ואז ההכרעה קשה מאד. כמדומה שצריך לדון כל מקרה לגופו. אבל ודאי שאין העדפה ל"בעל דעת תורה". כך לפחות זה בעיני.

אם יש "בעל דעת תורה" ברמה של ידיעה על טבעית מוכחת, מסתבר שהכדאי ביותר ללכת אחרי דעתו. אבל האם יש כאלו שניתנים לזיהוי ודאי?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2012 12:15 לינק ישיר 

מעניין שהמשנה אומרת בחולה שבשביל לאכול ביום כיפור שואלים בקיאים ואם אין שם בקיאים שואלים את החולה עצמו (למסקנת הגמרא אם החולה דורש לא מתחשבים בבקיאים שאומרים שאינו צריך).
מן התימה איך בדור דעה של תנאים אשר אם הם כמלאכים וכו' לא כתבה המשנה את העצה הפשוטה - לשאול רב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2012 13:38 לינק ישיר 

דומני שקיי"ל שההצבעה בבחירות אינם מ"ע קיומית, שכן לא מנאוה הבה"ג והרמב"ם, וע"כ היא ככל עצה טובה(?). אין ספק שכשהעצה לא נכונה אי"צ לשמוע לה, אבל ודאי ששיחת חולין של גדול בישראל היא בעלת ערך (לצערי אינני מאמין שיש היום אנשים שראויים לזה, אבל צדיק באמונתו יחיה..)
אני רוצה לשאול שאלה שמתבססת על עובדא: בילדותי נכנסתי לאדמו"ר רבי מנשה קליין זצ"ל, והוא חשב שלא קשרתי את סרוכי נעליי, ואמר לי בזה"ל: "תקשור את הסרוכים, אתה יכול ליפול". כמובן שאנו לומדים מזה את ענוותנותו וכו', אך אני שואל אם יש לי מצווה כשאני קושר את נעליי בכל בוקר?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2012 14:04 לינק ישיר 
מה זה "דעת תורה"?

אם רב מתבטא בעניין שהוא לחלוטין לא מבין בו- עדיין חובה לשמוע לו?

בפוליטיקה כמו פוליטיקה- מפלגה חרדית היא *אולי* חרדית, אבל היא *בטוח* מפלגה... אני אישית הייתי לוקח כל "דעת תורה" של רבנים בענייני פוליטיקה באופן מוגבל ביותר. 
אם לרב יש טיעונים קונקרטיים (כולל טיעונים הלכתיים) בעד או נגד מפלגה מסויימת- הרי שהיא נשקלת במאזני ההגיון ככל טענה. אם יש לו טיעון הלכתי, הרי שהוא נשקל במאזני ההלכה. 

אני אישית לא מקבל את ההוקוס פוקוס של "דעת תורה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2012 14:15 לינק ישיר 

מתעניין12 כתב:

לפני אדם חולה בשבת להערכתי יש בו סכנה ויש לחלל שבת לטפל בו נמצא שם גדול בתורה שאומר שאין בו סכנה ואין לטפל בו בשבת. חילוקי הדעות הם הערכה רפואית. האם מותר לי לשמוע ל'דעת תורה' או להפך אני עובר על לא תעמוד ואני שופך דמים אם אני מבטל דעתי בפני ה'דעת תורה'?

אתה יוצא מהנחה שדעתך היא הנכונה, וכל השאלה היא הלכתית האם לעשות שקר בשביל לשמוע לדעת תורה. מי ששואל את הרב מניח שהרב חכם יותר ממנו, אם אדם יותר חכם מהרב, אסור לו לשאול את הרב, ולכן קושיה מעיקרא ליתא.

לפי הבנתי עם ישראל בסכנה קיומית אם לא נאיץ את תהליך השלום (אני שמאלני פרגמטי) ולכן חייבים להצביע למפלגת שמאל מובהקת ולא למפלגה של 'דעת תורה' שלא מקדמת כראוי את תהליך השלום \ לפי הבנתי עם ישראל בסכנה קיומית אם לא נראה נחישות באחיזה בקרקע (אני ימני פרגמטי) ולכן חייבים להצביע למפלגת ימין מובהקת ולא למפלגה של 'דעת תורה' שלא מראה נחישות ראויה לאחיזה בקרקע.  חילוקי הדעות שלי עם 'דעת תורה' הם הערכת המציאות בלבד. האם מותר לי לשמוע ל'דעת תורה' או להפך אני עובר על לא תעמוד ואני שופך דמים של כלל ישראל אם אני מבטל דעתי בפני ה'דעת תורה'?

כנ"ל, מי שסומך על הרב בענינים כאלו, חושב שהרב מבין יותר ממנו בסך הכל של הדברים, 'הערכת מציאות' היא דבר מורכב מדי בשביל לפשט אותו בהגדרות שלך, אין 'הערכת מציאות' לפתרון הסכסוך הישראל ערבי, השאלה היא איך לנהוג במשוואה עם המון המון נעלמים. מי שחכם מחליט לבד. מי שרואה  צורך להתייעץ עם עוד חכמים, מקשיב לדעתם.

כן גאון של אמא, יש היתר לבטל את דעתך, נראה שיש לך עוד מה ללמוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2012 16:07 לינק ישיר 
לפרוגרמי

פרוגרמי כתב::

אתה יוצא מהנחה שדעתך היא הנכונה, וכל השאלה היא הלכתית האם לעשות שקר בשביל לשמוע לדעת תורה. מי ששואל את הרב מניח שהרב חכם יותר ממנו, אם אדם יותר חכם מהרב, אסור לו לשאול את הרב, ולכן קושיה מעיקרא ליתא.

נתחיל מהמשפט השלישי שלך:

אם אדם יותר חכם מהרב, אסור לו לשאול את הרב,

מכאן נמשיך: אדם שעומדת בפניו הכרעה בענייני פוליטיקה \ ביטחון \ רפואה - אם הוא יותר חכם מהרב אסור לו לשאול את הרב.

אדם שמעריך שהוא פחות חכם מהרב אבל יודע שיש אחרים החכמים יותר מהרב בעניינים אלו לפי דבריך גם אסור לו לשאול את הרב אלא את החכמים יותר בעניינים אלו.

אדם שלא יודע האם הרב חכם בעניינים אלו – האם מותר לו להניח שהרב חכם בעניינים אלו או שחובה עליו לברר? יש כאן ספק נפשות ספק ממון חבירו?!

האם מותר לסמוך על סיפורים שמועות וכדו' שהרב חכם בעניינים אלו?!

כנ"ל, מי שסומך על הרב בענינים כאלו, חושב שהרב מבין יותר ממנו בסך הכל של הדברים, 'הערכת מציאות' היא דבר מורכב מדי בשביל לפשט אותו בהגדרות שלך, אין 'הערכת מציאות' לפתרון הסכסוך הישראל ערבי זו דעתך והיא לגיטימית אבל מי שאינו חושב כך מה דינו? , השאלה היא איך לנהוג במשוואה עם המון המון נעלמים. מי שחכם מחליט לבד ואסור לו או מותר לו לבטל דעתו מפני הרב ???. מי שרואה צורך להתייעץ עם עוד חכמים, מקשיב לדעתם. החכמים האלה הם דוקא רבנים? יש גם גויים חכמים.

כן גאון של אמא, יש היתר לבטל את דעתך, נראה שיש לך עוד מה ללמוד. ילמדנו פרוגרמי מה ההתר – עומד לפני אדם מעשה שלפי הבנתו יגרום לסכנת נפשות חברו ולאיבוד ממון חברו. עומד לפני אדם מעשה שספק יגרום ... האם מותר לו להניח שהרב חכם בעניינים אלו או עליו לחקור אחר הדברים ברצינות ולבדוק עם חכמים רבים ושונים (לפחות כמו שלפני ניתוח מסוכן  שואלים מומחים שונים ולא רק מהציבור שלי)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2012 16:16 לינק ישיר 
למיימוני

מיימוני כתב:

לגבי הצבעה פוליטית, כמדומה שהמקרה מורכב עוד יותר. איך בכלל ניגשים לשאלה איזו מפלגה לבחור? הניסוח של השאלה של מתעניין מניח שיש שיקול אחד ויחיד: תועלת מדינית, כאשר אחד יעדיף את הסיכוי לשלום וחברו את האחיזה בקרקע לשם הבטחון (ואלו שתי טענות: שהבטחון קודם ושטריטוריה מועילה לזה). אבל האם אלו הם השיקולים היחידים להצבעה?

כמובן זו רק דוגמא השאלה העקרונית אחרי סך השיקולים האם אני חייב לפעול לפי 'דעת תורה' כשלהבנתי יש להם טעות בהערכת המציאות או לא. ואם אין חובה אז האם יש איסור כי אז אני עושה משהו שפוגע בממון ובנפשות של אחרים.

ולא הבנתי מדוע לפי דעתך זו לא שאלה הלכתית יש מצוה לדאוג לנפש וממון של אחרים האם מותר לי לעשות מעשה שלפי הבנתי הוא עבירה  על מצוה זו בגלל ביטול דעתי בפני דעת תורה.

ומה שכתבת שבעל 'דעת תורה' שיש לו כוחות על טבעיים מוכחים יש לשמוע לו. האם זה גם ב'בעל כוחות' כדוגמת אורן זריף וכדו' כמובן בהנחה שזה מוכח?
וכשיש מחלוקת בין הרב לרופא יש לבדוק היטב וכו' האם גם כשיש מחלוקת בין הרופא לסתם שכן חכם או זה דין דוקא בבעל 'דעת תורה'?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2012 16:41 לינק ישיר 

אם הוא יותר חכם מהרב, אסור לו לשאול את הרב. אכן.

רק צריך לזכור שחכמה זה מכלול, המדינאים מבינים יותר מאיתנו בעניני מדיניות וכדו', אבל הם עושים טעויות, מפני שחסרה להם חכמה אחרת (איני מתכוין שלי יש אותה, אלא רק לנתח את הבעיה) שלאחרים יש אותה. אדם אחראי ומנוסה בחיים, יכול לזהות נקודות של חוסר אחריות, של נגיעות אישיות, של פזיזות, גם בהחלטה של מקצוען כמו רופא או איש צבא. ואפילו אני הקטן ראיתי בעיני החלטות לא מקצועיות של רופא, שהוא לכאורה איש מקצוע. החכמה היא מכלול יותר מקיף ומעמיק מאשר 'בירור מציאות של איש מקצוע'.

ברור שאין להניח שהרב חכם בכל דבר, למשל, בעבר הרב קנייבסקי נחשב כמנותק מהעולם הזה וכחסר מושגים בסיסיים, ואף אחד גם לא שאל אותו בענינים כאלו, אומרים שעם הזמן הוא השתפץ ולמד, ייתכן. לא בדקתי. אבל כאשר מכירים באדם שהוא חכם ואחראי, גם אם אין לך מושג לגבי הבנתו בתחום מסויים, מכיון שגם הוא יודע את חובתו, ברגע שאתה סומך עליו שהוא אחראי, הוא גם אחראי לא להגיד משהו שאינו מבין.

הנקודה היא לא סיפורים ושמועות, אלא מקומו של החכם בהיררכיית החכמים. אם אתה מסוג האנשים שחושב שאני (אתה) הכי חכם בעולם, ולא מוצא אף אדם שנראה חכם, זה נושא לטיפול נפרד. אבל אם אתה משתייך לרוב האנשים השפויים והפקחים שאני מכיר, שיודעים להעריך חכמה של אחרים, נוצרת באופן טבעי היררכיה של אמון והערכה. לא כל מי שבקי בפוסקים או לובש פראק ועושה פרצופים או נוסע ב'וואן' זה אומר שהוא מקור סמכות לעניני חכמה, אבל אני יודע להעריך הרבה אנשים חכמים, ורואה שהם מעריכים הרבה אנשים אחרים שבעיניהם הם חכמים. וכך נוצרת שרשרת אנושית של תפיסת מציאות רצינית. כך זה בכל המקצועות, גם ברפואה, אף אחד לא יכול לבדוק את כל הרופאים, ובפרט מי שאינו מבין. אבל יש יכולת היקש מן הפרט אל הכלל ואל מה שמעליו. אנחנו לא באמת יודעים על ההישגים של ראש המוסד הנוכחי, אבל אנחנו יודעים שהפרוצדורה שהוא עבר מחייבת הערכה של הרבה אנשים שהוכיחו את עצמם וכו'.

ולכן אין כאן שום 'ספק נפשות', אין אמונה בחכמה בלתי אם חכם חי, במדה ויש חכמה – יכולים בני אדם להשיגה, ולכן מי שחושב שאין חכמים סביבו או מעליו, אין לו חלק בחכמה.

ולגבי הסכסוך הישראל ערבי, במקרה לא מדובר בדעתי, אלא בדעה רווחת ומסקנה שהתגבשה אצל רוב המלומדים במשך העשורים האחרונים, אף אחד לא חושב שיש פתרון קסם אשר לו ייושם נחיה כאן אנחנו והם בשלום ובסלאמט, ואני מניח שגם אתה לא מהטפשים הללו.

ולפניניך:

"החכמים האלה הם דוקא רבנים? יש גם גויים חכמים".

חכמים במה? במה ראוי ליהודי שומר מצוות לעשות? הרי במקרה שאין במשוואה נעלמים, אין צורך בשום רב, במקרה של הסכמה רפואית / מדינית / צבאית וכדו' אין שאלה, מה שמסוכן למדינה לפי כל המומחים, או לאדם לפי כל הרופאים, אף אידיוט לא עושה (בכל קבוצה ישנם קיצוניים ומפגרים כמובן, אני מקוה שאתה לא מנסה להיטפל כאן לשוליים). כל הנדון מתחיל כאשר קשה להחליט, יש ויכוח בין הרופאים, יש ויכוח בין המדינאים, יש שאלה של סדר עדיפויות, מה חשוב יותר: למנוע פיגועים, או להגדיל את עולם התורה. אלו שאלות בהם ההכרעה תלויה בהשקפת עולם, במדה והשקפת עולמך זהה לגויים חכמים שונים, אין ספק שעליך ליטול מהם עצה ובדחיפות, אבל ברוב המקרים השקפת העולם של היהודי המאמין רחוקה משל הגויים החכמים.  

עומד לפני אדם מעשה שלפי הבנתו יגרום לסכנת נפשות חברו ולאיבוד ממון חברו. שוב אתה מצייר לנו סיפור שכל אחד מבין שזה מסוכן והרב אומר שלא, האם זה מצב נורמלי? אתה מניח שזו מציאות קיימת, אני אטען שרב חכם באמת לא יתעלם מההבנה הפשוטה שלך, שגם זה בכלל האינטליגנציה הבסיסית שלו. לפעמים אכן החכם רואה מה שהאדם הפשוט לא רואה, מה לעשות, רק ברגע שהרב אומר תמיד או הרבה פעמים דברים מוזרים (ויש דברים כאלו) יש לבדוק את הענין בדחיפות עומד לפני אדם מעשה שספק יגרום ... האם מותר לו להניח שהרב חכם בעניינים אלו או עליו לחקור אחר הדברים ברצינות מישהו ביקש ממך לא לחקור ברצינות ולבדוק עם חכמים רבים ושונים אין ספק שתשועה ברוב יועץ וככל שהנושא רציני מתייעצים עם עוד חכמים (לפחות כמו שלפני ניתוח מסוכן שואלים מומחים שונים ולא רק מהציבור שלי הנושא הוא לא לאיזה ציבור משתייך הרב, הוא יכול להיות חלק מקהילה בדרום אמריקה, המכנה המשותף צריך להיות שהרב מכיר ומבין את הצורך ואת סולם הערכים שלך, כל עוד האדם שאתה מתייעץ אתו הוא בעל השקפת עולם שונה משלך, אין טעם בבירור מסקנותיו הנובעות מן ההשקפה השונה)

ובמלים אחרות, ההליכה לאור הרבנים או חכמי ישראל, קשורה בהחלטות שלא רק 'בירור מציאות' פשוט מסתתר מאחריהן, אלא בירור חובתך בשעה שהמציאות לא ברורה לך. זה הבסיס להתלבטות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2012 17:19 לינק ישיר 

יש כאן בדיון די הרבה טעויות קטגוריות. ראו באשכולי המקביל על דעת תורה.
עוד אפנה כאן לשני מאמרים:
1. של הרב יוסי סופר (שיעור 4 בדף): http://sheela.org.il/2011-01-19-18-24-31.html
2. בדעת: http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/sinay/harofe-4.htm 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2012 14:40 לינק ישיר 

אני מביע כאן דעה אישית.
בענינים של בניה פונים למהנדס, של רפואה פונים לרופא. דעת תורה הולכים לבקש בענינים שהתורה עוסקת בהם.
אדם שיש חשש סוביקטיבי למצבו הבריאותי, יפנה מיד לרופא / לחדר מיון. אם יפנה לרב, צריך הרב לגעור בו על שהוא מבזבז זמנו, ולסייע להעבירו מיד לרופא.
אין סומכים על ניסים ומה שמחוץ לגדר הטבע. אם אחד טוען שיש לו 'כוחות' שילך אל הרופאים ויוועץ עמם בענין כוחותיו, ולא יתן עצתו להדיוטות.
אין שום קשר בין רבנות ובין 'כוחות'.

מה שנוגע לעיסקי מדינה, ובעיקר להכרעות הקשורות לעצם הקיום והשלום.
א. כשם שאדם נושא באחריות לבני ביתו במובן הרחב, בריאותם מחיתם לימודם חינוכם וכדומה, כך הוא נושא באחריות לעיסקי המדינה שלו. כיוון שכל אדם הוא אזרח ושותף למדינה. כמדומני שאזרחות היא מושג שאינו קיים בעולמה של תורה. [עולה כאן שאלה יסודית: האם עולם התורה והמדינה מתאימים זה לזה].
ב. בכל הענינים אנשים נועצים באחרים, אבל האחריות מוטלת עליהם. 'דעת תורה' אינה משחררת מאחריות. לכן על האזרח מוטלת חובה ללמוד ולהכיר את המציאות ולפתח את כושר השיפוט שלו בענינים אלו
ג. אדם שעולמו בעולמה של תורה אינו מוכשר כלל לתת חוות דעת על תהליכים גאופוליטיים והיסטוריים וכיוצא באלו, ואין בידו לומר אם להתישב או לסגת לעשות שלום או מלחמה, כיוון שעל פי רוב אנשים אלו אינם מקדישים מזמנם ויכולתם ללמוד הדברים האלה. ואין הוא יכול לבטא 'דעת תורה' בהם כי גם היא, התורה, אינה עוסקת בכך.  העיסוק בהיסטוריה במובנה הרחב זר לגמרי בעולמה של תורה. באמת, היא עיסוק של אזרחים.
ד. מה שאנחנו שומעים היום כ'דעת תורה' בענינים אלו, הוא על פי הרוב, אמירות בדבר 'שעת רצון' וימות גאולה וחבלי משיח והתוכנית האלהית, וכל מיני קירקורי בטן דומים, כולם אמונות הבל הרי אסון.  

אבל מאחורי הביטוי הזה 'דעת תורה', גם מסתתר, שלא בטובתה של התורה, הרצון של אחדים לשלוט בצבור, והרצון של הרבה מן הציבור להיות נשלטים ולפרוק אחריות מעליהם. אין דוגמה טובה לכך מן הביטויים 'רועה רוחני' ו'צאן מרעיתו'. 
עודד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2012 14:53 לינק ישיר 

עודד
אין דוגמה טובה לכך מן הביטויים 'רועה רוחני' ו'צאן מרעיתו'.

רועה רוחני- מתקבל! הבעיה היא שמתימרים לפסוק לא רק בעניני הרוח.
אולי בגל שהרועה מתיחס אל ציבורו כאל צאן,
כשהקהל יגלה לרועה שהם לא צאן, אלא אנשים.
הרועה יהיה רועה רוחני בלבד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2012 15:25 לינק ישיר 

אם יש מקום ותרבות בה סומכים על תארים בלתי רלבנטיים ונוהים אחרי אנשי רוח זו מדינת ישראל
משוררים וסופרים שכל כחם הוא בכתיבת מכתמים או בתיאורים של רומני בוסר
הופכים להוגי דעות שדעותיהם נלמדות בחרדת קודש ומנהיגים מתיחסים אליהם ביראת כבוד
מישהו יכול להגיד לי איזו חכמה יש בדיוק בספריו של דויד גרוסמן? אזי מדוע ולמה הפך התיש הזקן הזה להוגה דעות? מי הכניס אותו לקטיגוריה של אנשי הרוח? אני יודע מי, כל שאר אנשי הרוח הם בדיוק כמוהו
מישהו יכול לספר לי מה הערך של ראיון עם פרופסור בטלויזיה או ברדיו בנושאים כמו הפלות, או התנאים בהם מוחזקים עצירים פלשתינאיים???? ולו יהי שהוא פרופסור לגניקולוגיה או למזרחנות, השאלה היא ערכית, וכלום למי שיש פרוטקציה באוניברסיטה ומקבל קביעות ומשכורת של מליונים בלי שהוא עושה משהו משמעותי, יש איזו עליונות ערכית?
אם הפרופסור היה אוכל פת במלח, ולא נהנה מהעולם הזה באצבע קטנה, ומנסה לתקן את מדותיו במשך תשעים שנה, ייתכן שהיתה לו איזו עליונות מוסרית, או הארה רוחנית
חוץ מזה הכל 'דעת אנשי רוח' רודפי קדים ורועי רוח
הסופר המוערך והאמן המוערך מחוים את דעתם במחאה החברתית יחד עם הזמר המוכשר מאד וכל שאר אנשי הרוח הבהמיים והבוהמיינים..... כשהרב עובדיה מחליט בש"ס זו כניעה לדעת תורה וכו' וכשהועדה המסדרת של מופז השקרן הדוחה קובעת משהו זו מפלגה חדשנית שטומנת בחובה עתיד (אה סליחה, עכשיו אומרים את זה על לפיד לא על קדימה)
טוב, גמרתי להקיא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2012 15:42 לינק ישיר 

פרוגרמי
האם ההסתמכות על אנשי הרוח, אינה חיקוי של הערכת גדולי התורה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/10/2012 15:55 לינק ישיר 

אין שום דוגמה (אולי חוץ מבאירן) של אנשי דת שקובעים דברים כמו אלו המכונים "גדולי הדור" במפלגות החרדיות.
הרב עובדיה יוסף קובע מי יהיו חברי הכנסת של ש"ס ואלו מצהירים שהם מחויבים להחלטותיו ללא הפעלת שיקול דעת או מצפון עצמאיים.
יתירה מכך, הציות לדעת תורה מוגבל בגלל אופייה החילוני יחסית של המדינה, השאלה היא איזו זכות - עקרונית - יש לגדולי התורה בציבור החרדי, חוששני שמדינה שתתנהל לפי דוקטרינת 'דעת תורה' תהיה דיקטטורית וטוטליטרית הרבה יותר מהמשטר התיאוקרטי באירן (במידה ולא יקלעו למאזן אימה או מלחמת אזרחים בגלל השאלה מי הוא הגדול/ים שראוי/ים לציות).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם מותר לשמוע ל'דעת תורה'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext