לא. אבל זה עיקר מטרת התורה לפי הר"מ [חוץ מהמטרה הנלווית של תיקון החברה הגופנית.]
נשלח ב-23/10/2012 13:17
המטרה היא מושכלות הדרך היא מפורסמות אם מתברר שהבנתנו את המפורסמות אינה נכונה, ע"פ שיקולי אלו או אחרים, אזי גם לא נגיע למושכלות וחזרה שאלתי למקומה
נשלח ב-23/10/2012 13:20
נכון. אבל אם הר"מ באמת קיבל רלטיביזים מוסרי, אז אין כזה דבר מתברר שהבנתנו במפורסמות לא היתה נכונה.
נשלח ב-23/10/2012 13:22
יש הבדל בין הדגש של גיהנום או אי הדגש דידקטי-חינוכי (שהבעש"ט בחר לא להדגיש) לבין שלילת האיום כמוך, האיום הגיהנומי של חז"ל קיים כחלק ממערכת הדת, בכל קוגנציה ליברלית שלה (ואגב הבטחת גן עדן במהותה לא שונה בהרבה, הבטחה היא איום מרומז), והקללות בכי תבוא וקללת הבצורת אם לא תשמעו, בוודאי קיימות. התנשאות או לא זה סמנטיקה, אם אנו עם נבחר ורק אנו קרויים אדם ויש הלכות שמבדילות בין יחס לגוי ליחס ליהודי (ריבית וכו) אז בשפתי זו התנשאות ולא משנה איך קוראים לזה בשפתך. זו המהות והיא בעייתית. התנשאות זה לא משהו שדווקא עושים. כשאתה אוחז שאתה, למשל, מנומס ומכובד ותרבותי, ושכנך אינו בן תרבות, המחשבה הזו היא התנשאות גם אם תכבדנו. יש התנשאות ליטאית על חסידים, יש התנשאות חסידית על ליטאים, גם אם זה לא מתבטא במעשים. ואם אתה רוצה לקרוא ליחס לגויים גזענות במקום התנשאות,או שם אחר, גם בסדר. ודעתי על הגויים בהודו בעינה עומדת. זה רצון השם לגביהם. מה זה קשור לדיון על מוסריות התורה? או על כן או לא בחירה בתורה? התורה שאני מכירה מתייחסת לנשים לא בצורה שאנו היום היינו רוצים לראות התייחסות לנשים. (ולא ראיתי נשים שסיימו את הש"ס לאחרונה, גם אם מדובר על הלימוד, ולא עליו דיברתי) לא רק בברכה, שגם היא מייצגת דברים. אין לי ענין לתשאל את אשתך. אני בטוחה שהיא כשרה ולפי חז"ל כשרותה היא עשיית רצון בעלה.
אז אם אתה מבין עם מי שאתה מדבר זה מצויין. תמיד טוב להבין זאת. ואם אני יתד? אז אני יתד. ואם אינני פתוחה? אז אינני. מה לעשות. הדיון פה אינו עלי אישית. ואם לא למדתי תורה בבית ספרי? אז חבל. אולי לכן אני לא רואה בה את מה שאתה רואה בה. נשאר רק לדון על לגיטימיות הניק לומדתלומדת למי שלא קראה ולא שנתה.
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 23/10/2012 13:28:09
נשלח ב-23/10/2012 13:28
ומה עם הרמב"ם שדי ברור שלא חושב שיש כזה דבר גיהנום בכלל? אני לא רואה הרבה הבדל בין להגיד כן-יש גיהנום- אבל אל תחשוב עליו בכלל. ובין להגיד שאין גיהנום. בשני המקרים האיום הזה הוא לא בתודעה שלי. אם זה נוח למישהו להישאר עם הכאילו-אמונה הזאת שרשמית עדיין יש איום גיהנום, בבקשה. ככלל, הדגש הוא הכל. אכן גם התנשאות קרה ומחשבתית היא התנשאות [או גזענות] ומעולם לא שמעתי שיש ענין כזה בתורה.כן, גם זו שמתקיימת בין פלגים שונים ביהדות היא פסולה. אם את חושבת שהגוים בהודו עושים רצון ה' אז איך באותו שורה את יכולה להגיד שהם לא קרויים אדם? אי אפשר להגיד דבר והיפכו ואז להכריז שאין בעיה בזה כי לא מבינים. האם לדעתך התורה לא מכירה ברצון ה'? אותו דבר כלפי נשים. הנקודה היא לא ההאשמה מיהו יתד. הנקודה היא שאת כועסת עלי שאני מסלף את התורה בעוד שאין ספק שזו תורת היתד ולא תורת משה לפי אף שיטה.
תוקן על ידי יהיאור ב- 23/10/2012 13:34:01
נשלח ב-23/10/2012 13:29
יהי ניתן דוגמא נניח שבזמן מסוים 'עין תחת עין' ממש ונשמע מוסרי והגיוני. בשלב מסוים זה נשמע לא מוסרי.
האם הבנתנו השתנתה? והאם מאותו של בעלינו לדון שעין תחת עין ממון?
סיימנו את הדיון. אין טעם להגיד שלא דנים ולדון הלאה. כל השאלות ששאלתי היום היו מתורת משה לפי כל השיטות. אפשר שבתורה שלך מתייחסים לגויים כמו ליהודים. בתורתי היהודים הם גזע נבחר והיחס אליהם שונה ורואים את הגויים כיצורים פחותי שלמות מיהודים וחיובים לגביהם שונים בכמה ענינים מהחיובים לגויים. לזה קוראים בשפתי התנשאות או גזענות. ואינני כועסת על אף אחד וגם לא עליך. אני מצביעה על דברים כמו שהם בעיני ומבקשת יושרה פנימית, ואומרת שדת יהי אינה דת משה. למה לכעוס?
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 23/10/2012 13:44:45
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 23/10/2012 14:04:17
נשלח ב-23/10/2012 13:35
כעס כי אני דווקא מנסה להסביר לך שדת לומדת/יתד אינה תורת משה. ואת ממאנת לדון על כך.
[המילה כעס כאן מוצדקת באותו דרך שהסברת שהמילה התנשאות מוצדקת ודו"ק.]
להערכתי קורה כאן דבר מעניין, בתחילת האשכול אמרת ששוכנעת שדרך המסורת הוא כן לנסות להתאים את התורה, והיה נראה שהתחלת להבין מה שנטען כאן. אבל פתאום שמת לב לאיפה ההבנה הזו חייבת להוביל אותך, ואז בגלל שזה מחייב אותך לוותר על יותר מדי הנות שלך, את מתמרדת למפרע בעצם ההבנה. את זה אני מכנה גישת היתד. תחת להיות ישרים ולהודות כי אם אנחנו מכירים ביסוד מסויים אנחנו צריכים ללכת עם מה שנובע ממנו, גוזרים את ההנחה מהמסקנא שהרי אי אפשר להיות שהתורה לא מגינה כמו צה"ל או כמו החיילים של דוד המלך, וממילא אסור להגיד את מה שאנחנו בדיון נטול קונטציות היינו מסכימים שהוא מוכרח.
תוקן על ידי יהיאור ב- 23/10/2012 13:41:06
נשלח ב-23/10/2012 13:44
לומדתלומדת כתב:
כל השאלות ששאלתי היום היו מתורת משה לפי כל השיטות.
התייחסתי להגנת הכוללים ולא צה"ל. באמת מעולם לא שמעת למשל על השיטה המזרחיסטית בנושא?
נשלח ב-23/10/2012 13:50
שום דבר לא מוכרח, הגיוני שונה מהגיונך. ראייתי שונה מראייתך. ודתך בעיני דת חדשה, ואנוכי על תורת משה דיברתי. דיון נטול קונוטציות הוא בקשה מוזרה ממך, שאתה טוען שנראה בתורה את מה שאתה מרגיש בציפור הנפש שמוכרח להיות בה. ושהיות שהיא מוסרית בוודאי, אז נעקמנה עד שתצא מוסרית. זה נטול קונוטציות זה?
נזכרת באפיזודה חמודה. בילדותי היה לנו בבית, ספר נוער נפלא ושמו 'מחניים'. היו שם חברים שהתנצחו בלי סוף, וכשזה היה מגיע לרמה של 'כן ככה' 'לא ככה' 'כן' 'לא' (דת משה-דת יתד-דת יהי-נטול קונוטציות-הנחת המבוקש-אמת-לא אמת) אז אחד מהשניים היה אומר: 'יהי דברך האחרון', והמתווכח היה אומר 'יהי', וככה היה נגמר הענין. אחיותי הגדולות ואני הקטנה אימצנו את הסיומת הזו בויכוחים, כשהגיעו לשלב ההתנצחות, וכללית היינו בבית שדנו בו המון דיונים. אז עכשו נשתמש בזה ש'יהי' הוא ניקך ונאמר: 'יהי' דברך האחרון.
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 23/10/2012 14:02:00
נשלח ב-23/10/2012 14:06
בא נסכים להפסיק כאן. כי כמו שכבר כתבתי יותר מדי פעמים, צורת הוויכוח של הפורום הזה לא מוביל אותי לשום מקום. הדיון כל הזמן מתפזר וכל מיני דברים נכנסים באמצע. גם הציבוריות והנסיון לדבר ליותר מדי אנשים בבת אחת לא תורם לבהירות ולהתקדמות. הגבתי באשכול שממנו אשכול זה פוצל רק כי הרגשתי שיש לי אפשרות להכניס נקודה שחשובה לי מאד לדיון בצורה שאפשר שתהיה מקובלת. אבל באשכול הנוכחי לא התפתח שום דבר חיובי מבחינתי. אז אני מפסיק פה. למי שרוצה אשמח לדון בתיבה האישית או במייל או באמצעים אחרים.
"יהי לבבכם לעד"
תוקן על ידי יהיאור ב- 23/10/2012 14:07:13
נשלח ב-23/10/2012 14:37
לומדת, נמחק את הצורה שבה יהי השיב לך, אבל מה לעשות שבחלק מדבריו הוא צודק. יש לך הסתכלות מסוימת על התורה, והיא- ההסתכלות הזו, יוצרת הרבה בעיות מוסריות וכו'. את גם מוסיפה דברים שהם שייכים לדת החרדית ולא לדת היהודית (כמו לימוד תורה במקום צבא, כמו מעמד נחות לנשים בזמן שהנשים כבר אינן הנשים של פעם שמצבן היה באמת נחות בהרבה מהגברים, ועוד), וחבל מאוד.
נשלח ב-23/10/2012 14:40
דעת הרבה ראשונים ואחרונים שהמצוות בין אדם לחברו מושכלות, וגם אילמלא לא ניתנה תורה, היה יכולים בני האדם להבין מדעתם שיש לקיימן; והמצוות בין אדם למקום שמעיות. אלא שמאחר שאברהם יצחק ויעקב קיימו את התורה כולה, משמע שגם המצוות השמעיות מושכלות, אלא שרוב בני האדם אינם מסוגלים להבין את טעמיהן. מכל מקום, מאחר שדעות בני האדם אינן שוות, הדרכים הנכונות לשמירת המצוות בין אדם לחברו ובין אדם למקום נקבעות ע"י חכמי ישראל לדורותיהם על-פי התורה שקיבלו מקודמיהם, שההלכות והדרושים והאגדות והמאמרים של ת"ח הם דרך התגלות התורה בעולם.